2019-09-05 82 浏览
小編今日太子收工,甘岩屋企冇飯食,經過依間外賣店,就買左晚飯番屋企食。🐓北茹滑雞煲仔飯 - $32以依個價錢黎講,甘大盒既飯真係好抵。而且餐廳用左錫紙盒裝個飯,小編過左半個幾鐘番到屋企食都未凍,仲係熱騰騰的。雞滑嫩,少油脂。個飯都煮得岩岩好,乾身,仲有少少飯蕉,撈埋豉油食真係一流。🍗雞翅包飯 - $28就甘睇個色澤,個雞翅燒得靚,而且入味。雞翅夠曬新鮮。入面個包飯都十足,$14一隻好抵。如果下次再經過太子,都會考慮再試下佢D燉湯。整體黎講,依間餐廳都係外賣既健康之選,似足住家飯。

🐓北茹滑雞煲仔飯 - $32
以依個價錢黎講,甘大盒既飯真係好抵。
雞滑嫩,少油脂。
個飯都煮得岩岩好,乾身,仲有少少飯蕉,撈埋豉油食真係一流。

🍗雞翅包飯 - $28
就甘睇個色澤,個雞翅燒得靚,而且入味。
雞翅夠曬新鮮。
入面個包飯都十足,$14一隻好抵。

如果下次再經過太子,都會考慮再試下佢D燉湯。
整體黎講,依間餐廳都係外賣既健康之選,似足住家飯。
2019-09-05 65 浏览
今天主要在九龍塘區工作,走到了太子一間燉湯專門店,此店雖然細小,但都有各式各樣的湯,不只是一兩種,可見店主的心思。先講一講湯是可以即場在店裡喝,了大又或者打包回家喝的,打包的是真空包裝,外帶時都不會打翻或漏湯,相當方便。喝湯前先把蓋拿走,已經從椰殼中散發出陣陣香濃的椰子湯味,我今天飲的是<竹笙排骨椰子盅>,此湯除了有足料的排骨和竹笙外,還有一些藥材在裏面,飲上來非常似住家湯一樣,非常適合上班一族在家裏沒時間煲湯的人群。超讚

2019-09-03 164 浏览
屋企人又掉底我去左旅行,我今晚餐飯點算啊?今晚又係孤獨食既時候!行過見到呢度有人排隊,反正自己一個,外賣返屋企吧。好,睇下有咩好食先。外賣仲有個靚袋,可以番用。雞翅包飯,肥美既雞翼裡面包住炒飯,好得意,每啖咬落去,好像一啖肉一啖飯。竹笙烏雞椰子湯,個湯係用全個椰子裝住,仲用膠袋密封,衛生又乾手淨腳,外賣番黎果陣,點拎都唔怕漏。個湯飲落係清雞湯,唔油膩,仲飲到好香濃椰子味,裡面仲有烏雞架,足料又好味。
行過見到呢度有人排隊,反正自己一個,外賣返屋企吧。

好,睇下有咩好食先。

外賣仲有個靚袋,可以番用。

2019-09-03 37 浏览
我一直都對燉湯情有獨鍾,聽講太子開咗一間燉湯嘅外賣店,今日即刻嚟到店鋪 try try。呢度有好多唔同嘅燉湯可以選擇,價錢由$47到70不等。今日我九點幾到,有部份嘅燉湯已經賣晒,最後我就揀咗冬瓜排骨椰子盅,有清熱怯濕之效。除咗燉湯,呢度仲有其他唔同嘅特色小食。如果嗌燉湯外賣,仲會有個環保袋俾你攞住燉湯走。所有燉湯都係獨立包裝嘅,方便衛生。燉湯清甜滋潤,有非常香濃嘅椰子味,令人忍唔住一口接一口。冬瓜吸收晒燉湯嘅精華,多汁軟稔。土豆絲都幾辣,不過呢個價錢黎講都算抵食。

除咗燉湯,呢度仲有其他唔同嘅特色小食。

如果嗌燉湯外賣,仲會有個環保袋俾你攞住燉湯走。

所有燉湯都係獨立包裝嘅,方便衛生。

燉湯清甜滋潤,有非常香濃嘅椰子味,令人忍唔住一口接一口。

冬瓜吸收晒燉湯嘅精華,多汁軟稔。
土豆絲都幾辣,不過呢個價錢黎講都算抵食。
2019-08-31 51 浏览
湯宴燉湯專門店(外賣店)Environment: ★★★★☆Service: ★★★★★Taste: ★★★★★1️⃣鳳爪排骨煲仔飯: 飯方面粒粒分明,鳳爪醃得好入味, 值得一提係排骨都啖啖肉, 唔會只係得啲骨,仲有好多菜心,真係為我哋健康著想啦。2️⃣花旗參竹雞湯: 好清甜好好味 滋陰潤肺,清熱降火,捱夜必飲。飲完覺得成個人都refresh咗。3️⃣茅根竹蔗水($12): 大熱天時一定要諗方法解解暑,飲完真係覺得成個人好滋潤,仲好清甜可口。💡 主打外賣,不設堂食。💡 一加二係套餐,會更實惠($48)。💡主張無鹽無糖無味精,岩哂愛健康嘅你。💡外賣盒用錫紙包住,就算住得好遠都唔怕食物凍曬。💡燉湯香到撲鼻,仲好清甜,好足料,一試難忘。認真呢個價錢都買到燉湯真係好坻,岩哂忙碌嘅都市人。💡成個套餐份量多,再大食都一定夠飽。💡上面咁多野加埋都係$60,絕對係性價比高之選。💡 聽店員講椰子湯係最受歡迎,下次一定要試下啦。🔛🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️太子太子道西102號A 3號#湯宴燉湯專門店#foodie #hkfoodie #hkig #foodiehk #foodstagram #美食 #香港美食 #hkblog
湯宴燉湯專門店(外賣店)

Environment: ★★★★☆
Service: ★★★★★
Taste: ★★★★★

💡 主打外賣,不設堂食。
💡 一加二係套餐,會更實惠($48)。
💡主張無鹽無糖無味精,岩哂愛健康嘅你。
💡外賣盒用錫紙包住,就算住得好遠都唔怕食物凍曬。
💡成個套餐份量多,再大食都一定夠飽。
💡上面咁多野加埋都係$60,絕對係性價比高之選。
💡 聽店員講椰子湯係最受歡迎,下次一定要試下啦。

🔛🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️太子太子道西102號A 3號
#湯宴燉湯專門店
#foodie #hkfoodie #hkig #foodiehk #foodstagram #美食 #香港美食 #hkblogger #hungry #foodphotography #holiday  #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkong #likeforlike #手機食先 #hongkongblogger

2019-08-28
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
  • 花旗參竹雞湯
  • 竹蔗茅根水
  • 鳳爪排骨煲仔飯
2019-08-29 44 浏览
Lunch同同事覓食,見到依間小店門外一個個燉盅好得意,停低睇下Menu幾抵食就試下,依間店係外賣店,不設堂食的,嗌完即煲。鳳爪排骨煲仔飯加海底椰排骨湯套餐外賣盒用錫紙兜裝住,所以保溫能力不錯,拎到返公司仲熱騰騰的。大大兜仲跟埋菜心,飯粒分明,排骨半肥瘦而且夠味,鳳爪醃得好味,淋上甜鼓油非常開胃,仲有少許飯焦唔黐牙,最近成日咳,海底椰有清凉止咳功效,所以揀左海底椰排骨湯,清甜好好飲,湯料好充足,真材實料,無味精非常健康,依個價錢絕對實惠香辣雞煲仔飯依個飯都頗辣,但辣得好過隱好好味,辣都想繼續食,雞肉嫩滑好食!雞翅包飯雞翅烤得皮好脆,如果烤的時候加多一點蜜糖會更好,配上小小的辛辣味,超惹味!雞翅入面的飯同雞肉比例平均,配料亦很足夠,飯唔會燒得過乾,仲保留到多汁軟綿綿的,$15抵食

鳳爪排骨煲仔飯加海底椰排骨湯套餐

香辣雞煲仔飯

雞翅包飯

2019-08-29
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2019-08-29 38 浏览
星期一放工 去咗太子附近買啲嘢經過呢一間燉湯專門店 櫥櫃入邊有一個個椰子 望一望餐牌 原來呢度係有椰子燉湯 出面比較少有 除咗小食之外 亦都有煲仔飯 諗起屋企煮咗飯但係冇煲湯 一於就買個椰子湯返屋企飲 揀咗一陣決定要咗個 花旗參豬展椰子盅$62其實加埋個飯都係加$6 但係因為屋企煮咗飯所以就冇要啦侍應比完我之後 望一望入面 原來已經真空左 一剪開就已經可以飲 又唔使驚會倒瀉 非常方便返到屋企 飲落去好重嘅椰子味道 加上花旗參嘅甘甜 大量豬展係入邊 非常足料 非常甜嘅燉湯下次再去太子可以試其他款!
星期一放工 去咗太子附近買啲嘢

一剪開就已經可以飲 又唔使驚會倒瀉 非常方便

返到屋企 飲落去好重嘅椰子味道 加上花旗參嘅甘甜
大量豬展係入邊 非常足料
非常甜嘅燉湯

下次再去太子可以試其他款!
2019-08-28 49 浏览
喺太子食完晚飯經過呢間燉湯店, 就俾佢櫥窗滿滿嘅椰子燉盅吸引到😍鋪頭樓面空間唔大, 只有一張小巴枱俾客人享用燉湯, 有兩個小朋友喺度做緊功課, 睇得出係家庭式經營嘅燉湯店🥰小朋友見我睇緊牆上嘅menu, 即刻大叫 有人客呀!😂好可愛! 女店主即刻喺廚房探出頭嚟招呼我哋我揀咗鮮鮑蟲草土雞椰子盅, 湯盅係真空包裝, 燉湯超級足料, 除咗鮮鮑魚同蟲草花之外, 仲有瑤柱, 杞子, 淮山同其他湯料, 湯鮮甜濃郁! 好滋潤!! 下次經過一定要encore!♥️♥️♥️
  • 鮮鮑蟲草土雞椰子盅