2018-10-02 37 浏览
On a Sunday’s evening, there were queues lining up for some authentic Taiwanese Hotpot Cuisine! 咖哩奶蓋鍋 $108We ordered the milk curry Hotpot and was pretty enticing! There was a layer of creamy milk on top of the broth, that complemented perfectly well with that extra creaminess and flavor! Really enjoyed it!滷肉飯 $12And we added a minced pork rice in Taiwanese style, it was inviting! 鹽酥雞扒 $28Crispy chicken that none could resist! Authentic Taiwanese flavors! 芝士桃桃 $39The big hit - cheese milk foa

咖哩奶蓋鍋 $108

滷肉飯 $12

鹽酥雞扒 $28

芝士桃桃 $39

The big hit - cheese milk foam fruit drinks!! It was executed fairly here! Worth a try to go with the salty and spicy food!

• 芝士桃桃
  • 鹽酥雞扒
2018-10-02 19 浏览
If you are a fish lover as well as Taiwanese Hotpot addict, this place is definitely the hub to be! It definitely lived up to its expectation! Ordered the fish in spicy base and pork in medicinal cuisine! I had to say, the spicy fish pot was a bit too salty for my liking, and it was really much spicier than I thought (As it stated as mild spiciness). I was quite fond of the piece of tender and fresh fish! It laid beautifully on the pot! Thumbs up for more!! Besides, we ordered some side dish

Besides, we ordered some side dishes and they were fair. I would definitely recommend the pomelo chicken wings as it was inviting and luscious!!

Overall, this was a pleasant Hotpot experience in Taiwanese style!

巴蜀烤魚鍋 $112

• 芝士桃桃
  • 柚子蜜雞翼
2K
2018-10-02 1357 浏览
💓第2️⃣次來 #湯米 吃一人一鍋臭臭鍋😍 真的很濃味😍超惹味👅重口味人士必愛💕💕 還是再次點回念念不忘嘅 #巴蜀烤魚鍋 🐟 還有充滿沙茶香味嘅 #招牌臭臭鍋🍲 榮升我最喜愛臭臭鍋店第🥇位 ——~——~——~——~——~——~ 🍲招牌臭臭鍋❤️($108) 臭臭鍋配料非常豐盛,配料滿滿的還擺得非常精美,配埋沙茶香味的湯底好惹味,充滿花生香🥜,我和朋友都忍唔住邊吃邊飲湯。 🖤臭豆腐、🐄牛肉片、🍚米血糕、🐖鴨血、🐷滷大腸、🍡台灣貢丸、🌱娃娃菜、🍀椰菜、👂🏻雲耳、🍄金針菇、🍄鮮冬菇、🥐豆腐、🎋豆角、🌽粟米、🥔炸薯仔、🥖炸枝竹、🥚鵪𪂹蛋、🐚蛤蜊、🍥鳴門卷 套餐配:麵、白飯🍚或粉絲🍜一個 🌶巴蜀烤魚鍋🍲($112) 第2次吃的 🐟脘魚、🌱娃娃菜、🍀椰菜、🍃雲耳、🍄金針菇、🍄鮮冬菇、🥐豆腐、🌾豆角、🌽粟米、🥔炸薯仔、🥖炸枝竹、🥚鵪鶉蛋、🐚蛤蜊、🍥鳴門卷、☘️香菜 套餐配:麵、白飯🍚或粉絲🍜一個 店內還在每張枱提供調味架,提供蒜蓉、七味粉、豆瓣醬和豉油,非常體貼。 🍯柚子蜜雞翼🍗($26) 雞翼先炸再淋上柚子蜜,吃上口外脆內嫩,

💓第2️⃣次來 #湯米 吃一人一鍋臭臭鍋😍

真的很濃味😍超惹味👅重口味人士必愛💕💕

還是再次點回念念不忘嘅 #巴蜀烤魚鍋 🐟

還有充滿沙茶香味嘅 #招牌臭臭鍋🍲

榮升我最喜愛臭臭鍋店第🥇位

——~——~——~——~——~——~

🍲招牌臭臭鍋❤️($108)

套餐配:麵、白飯🍚或粉絲🍜一個

🌶巴蜀烤魚鍋🍲($112)

第2次吃的

套餐配:麵、白飯🍚或粉絲🍜一個

🍯柚子蜜雞翼🍗($26)

雞翼先炸再淋上柚子蜜,吃上口外脆內嫩,配埋甜潤的柚子蜜醬超美味!

🌶麻辣臭豆腐($38)

臭豆腐是黑色的,外層沾了芝麻粒,豆腐是腍軟的,麻辣味道不算太辣。

🍓🥝超級水果綠研🍉🍋($37)

水果綠研集合西瓜、藍莓、西柚、青檸等水果的水果茶,味道清新,打邊爐喝一流!

——~——~——~——~——~——~
2018-09-30
2018-10-01 18 浏览
愛上了臭臭鍋,今天就來試試這間口啤好像不錯的。餐廳入邊嘅裝修比較簡潔,位置都幾多,每一張枱上面都會放調味料,有蒜蓉辣醬,同埋沙嗲醬。我必定會揀我最鍾意食嘅臭臭鍋,臭臭鍋味道和台灣其實差唔多,但係我特別鍾意佢呢度嘅臭豆腐,唔會有好臭入唔到口嘅感覺,而且內裡還很嫩滑,出奇地好味。不可小的豬血糕,煙韌有米香。入面仲會有炸魚皮,肥牛同埋幾種到同的菜類。 除咗嘢食之外我特別想推介一下呢一度嘅嘢飲 係入門口嘅位置會有一個專櫃買嘢飲,會喺入邊調製飲品。我就叫左呢度比較出名嘅芝士桃桃,味道調得啱啱好,有水蜜桃嘅香味亦,有淡淡的茶香,另外仲會有芝士係上面有三種唔同嘅口感,好好味。

2018-10-01 1262 浏览
台灣美食最近有一排無食,火鍋更少有機會食。今日同男友黎到這間食台式臭臭鍋的,男朋友之前無食過,所以我們一同品嚐一下。👻6點左右未滿人,但原來之後就已經訂哂枱,好多客人捧場!天氣過中秋後就開始轉涼,之後應該更受歡迎了👏🏻👏🏻👏🏻環境幾大喔!好寬闊又開揚;前面門口位置是飲品區,台式茶類及飲品都好受香港人喜愛之後台內有多張枱,有梳化位及椅子位;播放著台灣香港的音樂,好有feel....飲品好多不同茶名(金鳳、四季春、綠妍、茶茶八號等)問了服務員,佢好用心咁介紹比我們,好好的服務態度!我們叫了1. 凍純四季春清香的茶葉,唔苦澀,淡淡涼涼的感覺!2. 熱蜜桃綠妍甜甜的味道、蜜桃味香濃!桌上不同調味料讓客人增加味道3. 招牌臭臭鍋都幾多野,個爐是四方、印有餐廳logo可火力無調整按鈕好多料:臭豆腐、牛肉片、米血糕、台灣貢丸、薯仔、粟米、木耳、金菇、鵪鶉蛋薯仔、冬菇、蜆仔、鳴門卷等等,數都數唔哂,好豐富又多選擇!薄牛肉片好香又軟,一層層肥瘦適中,份量都多喔!湯汁是香濃有少少沙茶味的,食材吸收了湯汁的味道,好香好入味2. 巴蜀烤魚鍋湯汁比招牌臭臭鍋濃郁,辣味巴蜀味重,我們選了小辣,但辣度都還是幾強!好
台灣美食最近有一排無食,火鍋更少有機會食。

6點左右未滿人,但原來之後就已經訂哂枱,好多客人捧場!
天氣過中秋後就開始轉涼,之後應該更受歡迎了👏🏻👏🏻👏🏻

我們叫了
1. 凍純四季春
凍純四季春

清香的茶葉,唔苦澀,淡淡涼涼的感覺!

2. 熱蜜桃綠妍
蜜桃綠妍

甜甜的味道、蜜桃味香濃!

桌上不同調味料讓客人增加味道

3. 招牌臭臭鍋

都幾多野,個爐是四方、印有餐廳logo
可火力無調整按鈕
招牌臭臭鍋

薄牛肉片好香又軟,一層層肥瘦適中,份量都多喔!

湯汁是香濃有少少沙茶味的,食材吸收了湯汁的味道,好香好入味

2. 巴蜀烤魚鍋

湯汁比招牌臭臭鍋濃郁,辣味巴蜀味重,我們選了小辣,但辣度都還是幾強!好野味

配料與招牌那個差不太多,娃娃菜、粟米、木身、冬菇等,不過在不同湯式下也有不同風味

腕魚內軟魚肉、外面是烤得脆口的,份量也不少

巴蜀烤魚鍋

份量好大,食材美味可口!
2018-09-30
凍純四季春
蜜桃綠妍
2018-10-01 49 浏览
打邊爐最開心就係可以一人一鍋,見到咁多款湯底揀,而且仲有芝士茶供應,就入去試試。揀咗個藥膳牛肉鍋,一飲個湯底非常滿意!有藥膳味之餘又唔會有苦味,好清甜但又唔會好淡味,呢個價錢有呢個質素真係好抵食!個鍋面頭有牛肉,底下有好多材料,包括紅棗,杞子,娃娃菜,椰菜,雲耳,金菇,冬菇,豆腐,豆角,粟米,炸魚皮,炸薯仔,炸枝竹,鵪鶉蛋同嗚門卷,可以話係咩都有,仲可以跟個粉絲,食完超飽呀!男友人就揀濃味嘅咖哩奶蓋鍋,市面少見,聞到好香咖哩味,入面嘅材料同我嗰鍋一樣。另外加咗個鹽酥雞扒,好香脆又惹味!飲品叫左芝士茶茶八號,都唔差喎!芝士奶蓋好幼滑,好夾個茶底。男友人就試芝芝桃桃,啖啖桃肉,出乎預料嘅好味,唔怪得咁多人等位啦。
藥膳牛肉鍋

咖哩奶蓋鍋
另外加咗個鹽酥雞扒,好香脆又惹味!
芝士茶茶八號

芝芝桃桃
藥膳牛肉鍋
咖哩奶蓋鍋
芝士茶茶八號
芝芝桃桃
2018-10-01 20 浏览
旺角從來都係晚飯著腳點 又想平又想好味 旺角都一定比到你 今日比佢掛在上面大大個招牌吸引左 薄荷綠配上個公仔(冇特別影相 你經過就會見到)就行左去個邊 一望原來係食臭臭鍋 就你啦!鍋底有成9款選擇 不過我同男友不約而同地選擇左藥膳豚肉鍋不過又唔想2個一樣 所以就點左個招牌臭臭鍋試試啦 而每個鍋就會配粉絲/白飯 我就選擇左粉絲 而男友記加了$12轉魯肉飯同埋這裡竟然有芝士奶蓋飲 就比個機會你 係到飲埋啦 點左芝士茶茶8號同超級杯水果綠妍 對於芝士迷既我 這杯芝士奶蓋味道合格 但唔夠杰身 令到唔用吸引下都比較難飲到奶蓋 但超級杯水果茶有驚喜 綠妍再加上西瓜🍉熱情果等水果 感覺好新鮮好解渴 推介!不過缺點係呢 如果光顧臭臭鍋 應該比返個優惠價我地加飲品嘛 不然旺角這麼多選擇 好容易被人搶左個客架🤑🤑講返個鍋先 藥膳鍋上有小許芫荽 不喜好的記得要走喔 嘗一下湯 有藥膳既味道 清清地但好好飲 最尾我飲到男友冇曬湯😂😂連個粉絲都係佢個鍋到整 而臭臭鍋相對地味道比較濃 同埋有小小辣 但牛肉用這湯煮好好食 再配小小蒜蓉就冇得輸啦 同埋值得一讚 兩個鍋既肉量都唔小 1d都唔小家架 同埋臭臭鍋既重點就係臭

而臭臭鍋相對地味道比較濃 同埋有小小辣 但牛肉用這湯煮好好食 再配小小蒜蓉就冇得輸啦 同埋值得一讚 兩個鍋既肉量都唔小 1d都唔小家架 同埋臭臭鍋既重點就係臭豆腐啦 一樣充滿臭豆腐味 重口味之選🤤
同埋2個鍋內都有大量娃娃菜 重分別有鴨血 鵪春蛋 薯仔 支竹 栗米等等 包食到你飽一飽

開頭都冇留意有咁多料
重嗌多左個炸花枝丸 一丸2味 分別係甜酸醬同胡椒粉 甜酸醬都真係酸酸甜甜開胃之選 而胡椒粉又加一點辣感 2隻食法都好味
最後2個食到飽一飽先離開
順帶一提 可能店都係主打台灣食品 我食咁耐 都係聽到台灣歌手既歌 真係好似去左台灣咁🤣🤣上網一搵先知原來將軍澳都有分店 下次近近地又可番check了😆
2018-09-29 22 浏览
服務差食物差份量又小⋯⋯今天第一次去食咗一個午飯。 食物質素一般般,份量少。但最有問題嘅係服務態度。 話說我同先生兩個人,先生叫嘅飯已經到咗好耐,已食完很久。我開始提醒服務生我的麵未到,兩杯飲品也未到,已經係30分鐘,我趕時間而且先生已經食完碗也拿走...竟然服務生話我嘅麻辣牛肉麵竟然要煮耐小小...完全冇替我追嘅跡象⋯⋯旁邊遅來的已經開始進食一段時間....我再提醒因為趕時間而且已經係35分鐘後,飲品未到食物也味道。服務生竟然同我講,人家俾我落單早所以先到.....我其實只希望佢幫我check ...而且肯定旁邊嘅枱係比我們遅。。我先生嗰碗飯食完很久而且碗也拿走。若然我們真的遲來為何先生的飯會食完很久。 只想講呢間野嘅服務比車仔麯鋪頭嘅服務生質素差得多,收$50一碗麵唔好食細碗又谷氣,絕對唔會再去。大家也要小心
服務差食物差份量又小⋯⋯
今日同男朋友一齊放假 食完晏晝我哋打算去睇戲 揀咗隔離一間餐廳 享用我哋嘅午餐以台式食物作為主打 大致分為三類1, 人氣台鐵板食套餐 2, 招牌熱湯套餐 3, 炙燒飯食套餐全部套餐$40-$50左右 價錢合理另外套餐還可以追加小食及甜品飲品方面 仲有多款台式飲品而家好興嘅芝士奶蓋呢度都有得飲 仲有時令水果茶話咁快叫到一枱都係嘢食 係咪好豐富呢濃香番茄牛肉熱湯$49熱湯套餐包埋白米飯一碗湯撈飯我最鍾意 大前提係要個湯夠好味由於個湯有肉有菜所以非常鮮味 蕃茄湯底夠開胃 非常清新超級大碗而且仲好足料 蔬菜佔嘅比例比較多 金菇最好味 吸曬湯底嘅精華 酸酸味味 好開胃牛肉片 肉質半肥瘦 唔鞋口香煎雞扒滷肉飯$45先說說塊雞扒 勁大塊 肉厚又多汁 雞皮咬落去吹卜卜滷肉醬汁味道正宗 粒粒分明嘅豬肉碎拌飯吃簡直係絕配另外追加咗兩個小食 酥炸花枝墨魚丸(2粒)$12及台灣小香腸$15兩道小食都係即叫即整 熱辣辣花枝墨魚丸炸到外皮金黃 裏面非常彈牙 有粒粒花枝肉台灣小香腸質地比較窄實有咬口 有種烤過嘅味道粉紅色嗰杯係芝士莓莓$39右手邊嗰杯係芝士查查8號$34特別想稱讚一點 表面嘅芝士奶蓋非常軟綿綿入口又

全部套餐$40-$50左右 價錢合理

花枝墨魚丸炸到外皮金黃 裏面非常彈牙 有粒粒花枝肉
台灣小香腸質地比較窄實有咬口 有種烤過嘅味道

粉紅色嗰杯係芝士莓莓$39
右手邊嗰杯係芝士查查8號$34
特別想稱讚一點 表面嘅芝士奶蓋非常軟綿綿入口又細又滑 仲要有好香濃嘅芝士味

甜到是可以的 我點算了正常…… 唔會甜到好似飲糖水

超級抵食嘅午餐 叫咗兩個煮食 三個小食 兩杯嘢飲 每人平均都係一百蚊

最重要係質素唔差 食物份量多…… 下次有機會再嚟試下呢到嘅晚市 聽聞呢度嘅臭臭鍋都好好食
2018-09-28 66 浏览
同朋友行左半日街, 攰, 想坐低打個邊爐抖下。本身係想食樓上個間的, 但人實在太多了, 就轉食樓下呢間。岩岩入去, 才傍晚6點, 冇乜人, 立即就有位坐了。餐紙上的恐龍仔, 可愛我同朋友就叫左招牌臭臭鍋, 朋友個老公就叫左巴蜀烤魚鍋。招牌臭臭鍋其實我冇食過臭臭鍋, 我唔知臭臭鍋沙底應該係點嘅, 但我地食呢個, 係沙茶湯底來。我覺得都OK, 但朋友就唔多喜歡了, 佢覺得淡。 同埋佢覺得臭臭鍋唔應該係咁既味(因為佢有食過臭臭鍋)。後來食嘅途中先聽到隔雜枱點菜, 店員先話畀佢地知原來原來嘅湯底冇晒了, 所以轉沙茶湯底, 如果唔中意, 揀其他湯底都可以。但我地叫個陣, 店員完全冇同我地講過呢! 呢點我覺得有D差。但我個人來講, 覺得都唔錯, 個個米血糕, 我第1次食, 覺得好得意!但其實得2舊仔其餘都係咩都有D咁啦, 1個人食其實夠食的。巴蜀烤魚鍋朋友個老公就叫左呢個, 我就冇食了, 但朋友就話呢個湯底好食好多。佢老公都話味道唔錯。 我見舊魚都大大舊的。而每1個鍋都可以跟一個飯/粉絲/公仔麵。不得不提嘅係, 公仔麵只得半個! 只得半個!!!望落真有D寒酸。 如果男士去食, 盡量就唔好叫公仔麵了
同朋友行左半日街, 攰, 想坐低打個邊爐抖下。
本身係想食樓上個間的, 但人實在太多了, 就轉食樓下呢間。

我同朋友就叫左招牌臭臭鍋, 朋友個老公就叫左巴蜀烤魚鍋。

招牌臭臭鍋

其餘都係咩都有D咁啦, 1個人食其實夠食的。

巴蜀烤魚鍋

佢老公都話味道唔錯。 我見舊魚都大大舊的。

而每1個鍋都可以跟一個飯/粉絲/公仔麵。
不得不提嘅係, 公仔麵只得半個! 只得半個!!!

望落真有D寒酸。 如果男士去食, 盡量就唔好叫公仔麵了, 叫飯啦, 大大碗!
如果叫公仔麵..我怕會唔夠飽....

總括來講, 我覺得呢間餐廳一般,  味道唔錯的, 但就唔多抵食, 因為D配料都唔係咩貴野。
唔係任食的, 冇野飲,  但佢仲要加一.. 維起上來, 一個人都$120-$130.. 如果叫埋野飲就唔只..
如果呢個價$, 絕對係去食任食火鍋開心滿足D!
2018-09-22
2018-09-28 26 浏览
剛剛好7點就入黎,晏多少少門口已經有好多人等位,除左等位原來都有人等緊飲品,唔怪得咁多人都有幾多選擇,每款都足料,鍋內有好多蔬菜,不同的鍋會跟牛肉或豬肉,而且可以揀跟麵,粉絲定飯依個係咖哩奶蓋鍋,有埋奶蓋都幾有趣,咖哩的湯底唔錯,有食日式烏冬的味道,唔知係味有奶蓋的關係,咖哩都係甜甜地巴蜀烤魚鍋,條魚相當大條,有人的手掌咁大,而且都多肉肥美,雖然叫左正常,但都有少少辣,不過應該最低限度叫小辣會更惹味芝士茶茶八號,問店員茶茶八號,啫係兩隻茶以上調配出黎,令茶咪更香更濃,果然係招牌,加埋芝蓋係幾夾超級水果綠研,有好多水果係入面,波羅好大粒,西瓜有小孩拳頭大,好豐盛

我朋友好鍾意打邊爐所以今次黎到1人邊爐可以滿足到佢嘅願望之餘我又可以食到自己想食嘅嘢環境好台式好舒服😌而且抽氣充足打完邊爐之後唔會成浸味藥膳豚肉鍋 粉絲$$108而且調味料都係好方便每一台都會有專屬嘅調味料咁就唔使成日行黎行去我最鍾意係呢個藥膳味嘅因為味道淡淡地又香而且係好健康嘅味道再加上我鍾意食豬肉一個就有好多豬肉我再配上健康嘅粉絲真係勁多材料係入邊柚子蜜雞翼 $$26芝士桃桃 $$39飲品方面梗係要最出名嘅芝士🍑因為入邊有真正嘅果肉而且上面都有好好飲嘅芝士仲要味道係好濃郁好配合到食物芝士莓莓 $$39芝士四季春 $$33一個飲品茶味都好香濃仲有勁多芝士鹽酥雞扒 $$28估唔到有咁大片而且炸得好香啲雞都好滑調味料都係啱啱好豚肉片 $$34我朋友在多咗一份因為佢覺得好好味好滑而且撈埋個湯好香牛肉片$$36牛肉片都好靚唔會冰凍而且仲係冇冰鮮味所以好好食

我朋友好鍾意打邊爐

唔會冰凍
而且仲係冇冰鮮味
所以好好食
2018-09-26 50 浏览
同事約食晚飯...少少3人...去邊處好呢??...純綷就係望望Openrice八月份最強人氣餐廳名單...見到【湯‧米】新入圍...一人一鍋, 方便又份量啱啱好…加埋旺角區交通好就腳添…啦!!...大家同意就訂座尼一試…啊!!店內裝修就係簡潔光猛、時尚年輕感重...骨子企理!!...餐牌簡單10款8款熱鍋… 價錢都係100蚊上下…另有 各類小食+特式飲料…望望隔鄰食客桌上不斷在滾o既鍋物…香噴噴!!...特別覺得肚子在打鼓呢!! …….快快決定落單先!!...首次到來, 覺得最好就係叫招牌菜式…基本上諗都吾洗諗…就揀左招牌臭臭鍋!!...辣度有得選…而每款熱鍋都會附上小碗即食麵、粉絲或飯任選其一…等左應該吾到10分鐘…熱鍋就送到…材料如冇數漏就有……..主角臭豆腐、肥牛肉、雲耳、支竹、甜粟米、甜豆、紹菜黃芽白(之類)……因為吾知道會有多辣…所以揀左1隻椒先…反正每檯都備有四式調味架: 蒜蓉、沙茶醬、豆瓣醬、辣椒粉…吾夠勁度先再加辣椒粉未遲…!!!...咁初級辣度o既湯底嘛…就好似韓國「辛」字麵咁上下…好易接受又剛剛夠一樣…惹味不嗆!...可以開宗名義話自己臭…偏偏又吸引咁多人愛其”

招牌臭臭鍋!!...辣度有得選…而每款熱鍋都會附上小碗即食麵粉絲任選其一…

等左應該吾到10分鐘…熱鍋就送到…
材料如冇數漏就有……..

可以開宗名義話自己臭…偏偏又吸引咁多人愛其”香”…係讓人佩服o既
臭豆腐!!!…大約就只三, 四片…就足以征服嗅覺同味蕾!!
...而湯底亦係精綷所在
…材料慢慢滾動滾動下…吸收晒香濃湯汁…原汁原味已夠味美…不知不覺食個清光!!
...好滿足呢!!...

而同事叫o既
韓式泡菜鍋…跟
日式味噌鍋…同樣滋味!!

加埋大大杯芝士莓莓 + 珍珠奶茶…每人大約HK$140

周二晚…我地7點開始稀稀疏3, 4檯…僅僅到8點左近…全場已滿座...仲開始有客要輪後等入座添…所以我地都要快交檯!!...

就祝小店繼續生意興隆……..真想快快再尼食多餐...唷!!
2018-09-11
  • 招牌臭臭鍋
深受食友們熱愛的小店非旺角【湯•米】莫屬。身邊的朋友一個一個的接著去,甚至一去再去,自己不由得也被牽動了,便相約朋友數個,預早一星期跟朋友約吃晚飯。朋友說經openrice訂位,去到不用等之外,如果在只指定時間仲有6折優惠所以有心去前推介大家都睇下邊一個時段有折,可以慳時間同時又可以慳錢!但係我最後都沒有訂位的,因為當晚時間太趕了。我倆約了去新寶戲院門外等候因為【湯•米】就在這條橫街中間,沿住豉油街行前就會見到一個挺可愛的廣告牌「SOUP &RICE」。門外落地玻璃...只睇Sgnage,入面好文青,以為係輕食飲品!完全跟臭臭鍋、台灣料理好像扯不上關係似的!推門入內見到人頭涌涌,只餘下一張枱,那就先坐下了店舖裝潢非常簡單,白色裝修為主要原素,共他都係簡簡單單,成間店都好光猛,又多人!我旁邊就係開放式水吧位置同變銀處,感覺不錯,因為好Cafe既感覺幾輕鬆!舖頭有種好濃烈既味道!可能個個都係打邊爐,一人一鍋呢個形式好似都有好多香港人都接受但我就覺得份量都好多!Menu上面有台式鍋類、台式料理同台式小食及台式飲品!鍋既選擇都有好多款,總其有7-8款湯種我地冇心大心細因為就是衝著臭臭鍋而來,點
深受食友們熱愛的小店非旺角【湯•米】莫屬。

推門入內見到人頭涌涌,只餘下一張枱,那就先坐下了
舖頭有種好濃烈既味道!可能個個都係打邊爐,一人一鍋

我地冇心大心細因為就是衝著臭臭鍋而來,點完呢樣就慢慢再睇下!
呢刻見到枱面都有一些醬料,Perfect Match佢地都會解議,「蒜蓉+ 醬油+ 多點沙茶醬」
但我就覺的應該本身會好夠味... 而每個鍋可選擇辣,唔辣,我地點了中辣都不覺太過份是剛剛好的。

大概5分鍾做到了,我地點多了一點食小食、配料加飲品就足夠啦!

招牌臭臭鍋 ($108) BB辣🍲 可選白飯/粉絲
加錢配一個滷肉飯,滷肉飯先到呢樣台灣既代表作!

係台北、台中及台南的滷肉飯各有不同風味而香港既呢碗,都好好食,可能係因為豬絞肉的關係,口感較為清爽!同埋佢隻汁,豐富滷肉既味道!肥瘦相間,火候恰到好處,讓人吃起來不覺得膩。滷肉的湯汁鹹淡相宜,特別下飯。

滷肉飯
而臭臭鍋,用料好豐富啊!份量非常多!

招牌臭臭鍋
入面各樣一件的配料,俾你試多一點不同的配料,加添台灣味道!配料有:「豬腸、台灣貢丸、臭豆腐、鴨血、米血糕、金針菇、鮮冬菇、豆腐、牛肉、大量的菜,炸薯仔、炸支竹、鵪鶉蛋、蛤蜊、鳴門卷、雲耳、豆角、粟米、鮮冬菇等等」

招牌臭臭鍋
集合左好多配料!好開心啊!湯底辣度適中,因為我點了小辣過過口癮..
臭豆腐好嫩又夠入味!口味和在台灣旅遊時吃的一樣,很道地啊。

由於擺盤不錯,本地手切牛肉睇落好新鮮,食落比較厚身,好有牛味,好食呀!

飲品就係呢杯
芝士桃桃
好大杯呀!先飲頭頭的奶蓋走甜了所以好接受得到仲食到少量果肉味!
而且顏色好靚!但真係好大杯要share飲啊!
芝士桃桃
而小食就點了「鹽酥雞扒、酥炸花枝羅丸同埋台灣夜市小香腸」

鹽酥雞扒:炸得好酥香啊!我估係盡量除去雞扒上的蒜蓉和薑蓉後,將雞扒沾上蕃薯粉,燒熱油鑊再炸!好似夜市裡香氣撲鼻的鹽酥雞啊!
鹽酥雞扒

酥炸花枝丸:花枝丸外脆內軟,墨魚味香。咬下去那種鮮甜味道,令人回味無窮
酥炸花枝丸
台灣夜市小香腸:台灣人從小吃到大的香腸,香烤現煎後,會發出香香的味道,紅潤好吃模樣在我面前出現,真心呢個勁好食!來自台灣的好味道,走過路過不要錯過!喔!

台灣夜市小香腸
整體唔錯喔!店內所有員工,眼看人手不足,但係都冇黑面同冇禮貌!真係算係咁!抵讚!

服務唔錯、食物都幾好、用餐環境都舒適、位置又方便。

唯一就係.....飲品需要單點外就係,飲品味道就一般般!因為芝士奶蓋個位真係麻麻!桃桃味道不算獨特!但如過想....過過口癮🌶掛念台灣味道!可以一戰!人生就是要嘗試的!
滷肉飯
酥炸花枝丸
台灣夜市小香腸
2018-09-25 284 浏览
今日晚餐嘅地點係位於旺角豉油街嘅「湯•米」。大家要小心❗️同一條街有一間「湯加」,由於太相似,我幾乎入錯鋪頭,好彩朋友拉住我😂。店內主打台式臭臭鍋(雖然從店名完全無跡可尋),共有9️⃣款湯底,朋友一時之間竟然選擇恐懼症發作🤣。🍲巴蜀烤魚鍋🐟(中辣)當呢個鍋上桌,你就知道點解佢賣咁貴🤩大大條火燒鯇魚🐟魚皮金黃香脆,肉質嫩滑,灑上新疆嘅孜然同辣椒粉,非常滋味👍🏻湯底仲夠晒辣,完全唔需要點豉油,好濃郁惹味🌶🌶。🍲藥膳豚肉鍋🐷湯底呈奶白色,淺嘗一口,濃濃嘅藥膳味散發出來,感覺滋補養生☺️。鹽酥雞扒。🍹超級水果綠妍唔好以為呢度主打臭臭鍋,飲品就會求求其其,恰恰相反,水果茶全部採用新鮮水果,無添加任何香精,能飲到鮮果天然甜味🍑🍍🍎🍉🍊🍋「綠妍」即係綠茶,茶底清新,材料有百香果籽、橙、西瓜、士多啤梨、紅柚同青檸,甜果味配茶甘,好解渴👍🏻隨杯仲有支長叉方便拮水果一食,夠貼心🧡。————————”🦋”————————。🌶巴蜀烤魚鍋 $112腕魚、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、豆角、粟米、炸薯仔、炸枝竹、鵪鶉蛋、鳴門卷、香菜、蛤蜊。🐷藥膳豚肉鍋 $108豚肉、紅棗、枸杞、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、鮮

🍲巴蜀烤魚鍋🐟(中辣)
湯底仲夠晒辣,完全唔需要點豉油,好濃郁惹味🌶🌶

🍲藥膳豚肉鍋🐷

🍹超級水果綠妍

————————”🦋”————————

🌶巴蜀烤魚鍋 $112

🐷藥膳豚肉鍋 $108
豚肉、紅棗、枸杞、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、豆角、粟米、炸魚皮、炸薯仔、炸枝竹、鵪鶉蛋、鳴門卷

🥚+ 雞蛋 $8

🍹超級杯水果茶:超級水果綠妍 $37