2021-04-18 93 浏览
听朋友介绍大埔有家很正的日本料理店,一时嘴馋趁着休息天来到了大埔,寻找这家日本料理店。位于大埔翠和里5号丽和阁地下D1的溏串小町,老远我就看到门口的鲤鱼旗随风飘动,还有店门口挂着的日式大灯笼。小店日式酒屋装饰,木制门面加上黑板餐单有浓浓的日本气息。不光门面,推门而进,头顶挂着各式各样的带有日本气息的彩旗,墙面到处可见不同时期的日本海报,还有个漫画书架,上面摆满了日本漫画。小店套餐丰富,多种选择,现已经开通二维码快速下单。主推刺身:三文鱼,油干鱼、吞拿鱼、剑鱼腩、鳕蟹钳、松枼蟹脚、蟹肉、蟹膏等。还有许多烤串:烧菠萝、串烧鸡中翅、串烧猪五花腩、日式免治鸡肉棒。还有小吃:炸蟹肉薯饼、炸黑毛猪肉饼、炸芝士年糕、炸南瓜饼等。主食有饭和乌冬面选择。餐种多,搭配可选,不够可加小食。饮料也是日式传统的波子汽水~和一些日式汽水,也有日式清酒,生啤。我这天点了个串烧定制套餐,嘴馋还加了蟹肉忌廉薯饼,芝士年糕超好吃!!味道超赞!!!下次我还会光顾!!!
2021-04-16 84 浏览
跟老公不停Encore再Encore的撐檯腳之選❤️每次都食到腸滿肚肥🤤🤤好滿足 ! 刺身盛合:超新鮮厚切又多款式玉子燒:配搭醬汁好開胃串燒:唔會dry火喉剛好海膽壽司:重量級,新鮮無臭味!
2021-04-14 88 浏览
今日同朋友去咗大埔睇下有機種植園 買咗一袋二袋有機菜 朋友就話要食番日本嘢去慰勞自己 見到呢間溏串小町 環境暗暗哋 最啱大家慢慢坐喺度hea住咁樣食飯和風角切魚生丼 選用用料上乘嘅魚生 包括角切三文魚 吞拿魚 帶子 蝦 蟹子同玉子等等 新鮮甜美加上酸酸地嘅壽司飯令人覺得非常之開胃小町特選壽司定食 有花之戀 赤貝 帶子 三文魚 吞拿魚 海膽同埋大蝦 蟹肉蟹膏軍艦 三文魚子壽司等等 用料好豐富 每一個壽司都有佢自己嘅特色 我個人最鍾意花之戀同埋三文魚壽司 因為三文魚非常之肥美 嫩滑可口 帶子好鮮甜 赤貝好爽口彈牙 海膽又好甘香串燒豬五花腩 雖然話就係串燒 但係個人覺得佢係介乎於炸同埋烤之間 因為整得好似炸咁香脆 又好似烤咁樣咁香口 佢將兩樣煮法嘅優點集合於豬腩肉本身 豬腩肉肉味又好香濃 富有油脂 令我食完再想食

2021-04-13 92 浏览
今天好友約我去大埔lunch ,餐廳裝潢日式居酒屋,掛滿旗仔、和式燈籠。剛坐下就送上麵豉湯和茶,真貼心。我們點左火炙壽司定食12貫$98,有帶子、芝士三文魚、鰻魚、油甘魚、甜蝦、左口魚等⋯厚切帶子味甜很滑,炙過帶有焦香很美味。👍👍👍值得推介。芝士三文魚和油甘魚都油脂豐又甘香,很可口。😊😊😊牛肉壽喜燒定食$98,大大鍋材料豐富,味道不錯,配飯至岩。熟壽司定食6貫+牛肉烏冬$70,配中華沙律,真抵食。清酒煮蜆$58,酒味清香,蜆肉很新鮮又甜。總結:價錢親民、食材新鮮,值得回頭。地址:大埔翠和里5號麗和閣地下D1號舖
剛坐下就送上麵豉湯和茶,真貼心。
我們點左
厚切帶子味甜很滑,炙過帶有焦香很美味。👍👍👍值得推介。
芝士三文魚和油甘魚都油脂豐又甘香,很可口。😊😊😊
牛肉壽喜燒定食$98,大大鍋材料豐富,味道不錯,配飯至岩。
壽司定食6貫+牛肉烏冬$70,配中華沙律,真抵食。
清酒煮蜆$58,酒味清香,蜆肉很新鮮又甜。
總結:價錢親民、食材新鮮,值得回頭。
地址:大埔翠和里5號麗和閣地下D1號舖
  • 火炙壽司定食12貫
  • 清酒煮蜆
2021-03-14 174 浏览
壽司正常水準,比正常厚身芥末八爪魚軍艦好食但無影相黑豚肉薯餅熱辣辣好味煎飯團算大件好味抵食,點埋芥辣豉油更正明太子雞翼少少辣好食燒秋葵釀蝦肉有蜜糖香炸雞皮無影相,就3串薄薄細細雞皮,燒得香口,但就無咩特別不過茶就無咩味帶位女職員好有禮貌環境就不竟小店,枱與枱都算近,上菜有點慢,等位耐建議訂位
壽司正常水準,比正常厚身
芥末八爪魚軍艦好食但無影相
黑豚肉薯餅熱辣辣好味
煎飯團算大件好味抵食,點埋芥辣豉油更正
明太子雞翼少少辣好食
燒秋葵釀蝦肉有蜜糖香
炸雞皮無影相,就3串薄薄細細雞皮,燒得香口,但就無咩特別
不過茶就無咩味
帶位女職員好有禮貌
環境就不竟小店,枱與枱都算近,上菜有點慢,等位耐建議訂位
2021-03-13
2021-03-14 130 浏览
兩個人都唔係住附近,特登過嚟太和良心小店幫襯,希望小店能捱過呢個疫情。第一次嚟,裝修環境不錯,坐得舒服👍🏻略嫌店鋪唔夠光,食物打卡唔夠靚。社交平台message 職員回得快,要讚。仲有order咗個海膽軍艦,但食落去唔新鮮有臭味,已跟社交平台人講低,希望下次嚟會有改善。
兩個人都唔係住附近,
特登過嚟太和良心小店幫襯,
希望小店能捱過呢個疫情。

第一次嚟,裝修環境不錯,坐得舒服👍🏻
略嫌店鋪唔夠光,食物打卡唔夠靚。
社交平台message 職員回得快,要讚。

仲有order咗個海膽軍艦,
但食落去唔新鮮有臭味,
已跟社交平台人講低,
希望下次嚟會有改善。
店舖裝修幾靚略嫌唔夠光
串燒雞翼
三文魚刺身拼帶子
Orion生啤
2021-03-08 1478 浏览
A great place for Japanese food, especially if you are the kind that likes a bit of everything style of Japanese cuisine. Aside from providing customers with a variety of Japanese food, at Tousen Japanese Restaurant, a collection of Japanese comic books are available for guests to read too!小町刺身定食(HK$148)👍👍👍👍If you want to try a bit of everything, this sashimi platter is definitely perfect for you! The platter included: Salmon, Hamachi, Tuna, Swordfish Belly, Snapper, Scallop, Octopus, Botan Sh

小町刺身定食(HK$148)
小町刺身定食

If you want to try a bit of everything, this sashimi platter is definitely perfect for you! The platter included: Salmon, Hamachi, Tuna, Swordfish Belly, Snapper, Scallop, Octopus, Botan Shrimp, Surf Clam, Uni Squid, Akagai. All the sashimi were fresh and delicious, and the set also came with miso soup and appetiser and a bowl of rice.

小町刺身定食

和風「蟹」逅特盛丼(HK$108)
和風「蟹」逅特盛丼

Crab lovers, this donburi is definitely not to be missed! The big bowl of rice consisted of King Crab Claws, Snow Crab Leg, Crab Meat, Crab Paste, Deep-fried Soft Shell Crab, Crab roe and Crab sticks. The lunch set also came with miso soup and appetiser.
和風「蟹」逅特盛丼

豬五花腩/免治雞肉棒(+$28/$18)
👍👍👍👍👍
豬五花腩/免治雞肉棒

Both of the skewers were grilled to perfection, the pork belly was tender and still retained a good amount of tasty fat, while the minced chicken was flavourful and juicy.

燒菠蘿(+$28)
燒菠蘿

The sweet and caramelised pineapple was perfect to serve as a dessert.

Coke (+$12)
Coke

Storefront

Interior

Menu

2021-03-02
豬五花腩/免治雞肉棒
燒菠蘿
2021-02-04 289 浏览
小妹自成為人妻後,因為工作關係都比較少煮飯,大部份時間都去食同區不同的黃店。這次來到告急的溏串小町,限聚令有延長至農曆新年初六啦,食肆都錯過了聖誕新年黃金檔期,唯有出優惠外賣或跨區團購嚟幫補一下。小妹路過見到有一個全日外賣餐好抵呀, $88外賣壽司盒,有成12件咁多呀,本想多叫一個火炙壽司盒只不過係$98咋,來叫咗一個三文魚刺身10件$88 ,就成了兩口子的晚餐。小店都仲有好多選擇㗎,歡迎小黃人去面書睇下佢個全日外賣午餐啱唔啱食。小妹唔逐件評論啦,𩶘魚有少少筋,同埋小妹唔鍾意食吞拿魚赤身,總括嚟講味道同價錢係性價比超高,好過食x鮮鱒魚生,黑心既x尚或小氣啦~夜晚禁堂食令又點,小妹相信真香港人都會一樣咁支持良店的

餐廳:溏串小町 (大埔)地址:大埔翠和里5號麗和閣地下D1號舖返完中大,去咗大埔果頭搵嘢食,比我搵到呢間日式黃店——溏串小町,淨係睇佢地某社交平台都知佢地黃到一個點💛,就算遠都要支持懲罰吓💪餐廳佈置成居酒屋形式🏮,有唔少日系裝飾🇯🇵,好似日本漫畫同旗幟咁,充滿日本文化氣息,當然仲有唔少黃擺設啦🎗小町刺身定食 $148呢個定食真係好誇張😂,因為刺身嘅女朋友款色多得嚟,份量都好多!有三文魚、油甘魚、吞拿魚、劍魚腩、鯛魚、帶子、北寄貝、八爪魚🐙、馬刀貝、赤貝肉、海膽魷魚🦑、牡丹蝦🦐同埋玉子十三款,夾埋有超過20件,連海膽都有,呢個價錢都幾抵食👍。刺身新鮮,無雪藏味道,有咩唔食嘅仲可以同餐廳溝通一吓,相信都能夠滿足到大家。而呢個定食仲配埋中華沙律、麵豉湯同飯,就算男仔都唔使驚唔夠食😎午市仲可以用優惠價追加唔同嘅小食,我試咗個炸黑毛豬肉餅(加$12),食落有濃郁黑毛豬香,雖然係炸物,食落香口但係唔油膩,蘸埋沙律醬都一樣咁好食😋另外仲叫咗杯熱蜂蜜柚子生薑茶($20),係呢家咁凍嘅天氣飲真係暖笠笠又潤喉🥰
餐廳:溏串小町 (大埔)
地址:大埔翠和里5號麗和閣地下D1號舖

小町刺身定食 $148
有三文魚、油甘魚、
吞拿魚、劍魚腩、

雖然係炸物,食落香口但係唔油膩,蘸埋沙律醬都一樣咁好食😋

2021-01-11
2021-01-10 350 浏览
朋友係地膽,帶咗我黎日式小店食個lunch!午餐款式都幾多,相信總有款岩你❤️水!價錢幾親民wor,食完唔會怕肉痛🤣!小町刺身定食刺身款式多達十三款,刺身肥美食落口好滿足❤️!牡丹蝦爽甜美味,我好鬼鍾意😛!午市追加有小食,魚生,熟食都有!吸引🤩!我就加咗$38有3切油甘魚!油甘魚厚切又有光澤,唔洗點豉油已經好得,食得出係靚貨👍🏻!埋單見到枱面有好多咭仔,可以隨便拎!唔洗講都知係咩顏色店鋪啦😬!
朋友係地膽,帶咗我黎日式小店食個lunch!
午餐款式都幾多,相信總有款岩你❤️水!
價錢幾親民wor,食完唔會怕肉痛🤣!
小町刺身定食
午市追加有小食,魚生,熟食都有!吸引🤩!
2021-01-09 277 浏览
星期六一點去到,唔洗等位,可能因為地方隱蔽,所以少啲人食。去到叫餐,有午市定食,最抵$48蚊。包麵豉湯,麻醬沙律。入面位置都幾好,唔太逼。我食到好飽,因為定食其實都幾大份。

2021-01-09
2021-01-06 181 浏览
跟老朋友小聚,最好就找一家舒適的小店。大家也是大埔友,就相約大埔這家溏串小町聚舊。溏串小町裝修得有日式風味,門外掛著燈籠,頂著木牌匾。進內見到不同日本海報,滿有格調,有如日式居酒屋般。午餐時段,朋友跟我點了午市魚生定食 「雜錦壽司定食」,「小町特選壽司定食」及「小町刺身定食」。「雜錦壽司定食」 $88包含了12款壽司,前菜 - 中華沙律 和 麵豉湯。12款壽司分別是北寄貝、赤貝肉、馬刀貝、甜蝦、吞拿魚、鯛魚、希靈魚、醋鯖魚、角切魚生沙律、生芥辣八爪魚、三文魚加州卷、帶子加州卷。午市定食可謂份量十足,大部分魚生也是厚切的。北寄貝、赤貝肉、馬刀貝、甜蝦入口鮮甜。希靈魚口感爽脆,咸香。三文魚加州卷、帶子加州卷外層味濃,內層有青瓜的清新感中和。「小町特選壽司定食」$128也是包含了12款壽司,前菜 - 中華沙律 和 麵豉湯。不同的是壽司款式更高質,價錢相對較高。12款壽司是三文魚腩、油甘魚、劍魚腩、帶子、赤蝦、八爪魚、赤貝肉、花之戀、香蔥吞拿魚腩蓉、海膽、三文魚子、蟹肉蟹膏。香蔥吞拿魚腩蓉、海膽、三文魚子、蟹肉蟹膏也是軍艦壽司,用爽脆香口的紫菜包裹著。香蔥吞拿魚腩蓉的吞拿魚腩蓉份量超多,口感綿

跟老朋友小聚,最好就找一家舒適的小店。
大家也是大埔友,就相約大埔這家溏串小町聚舊。
溏串小町裝修得有日式風味,門外掛著燈籠,頂著木牌匾。
進內見到不同日本海報,滿有格調,有如日式居酒屋般。

「雜錦壽司定食」 $88
包含了12款壽司,前菜 - 中華沙律 和 麵豉湯。

「小町特選壽司定食」$128
香蔥吞拿魚腩蓉、海膽、三文魚子、蟹肉蟹膏也是軍艦壽司,用爽脆香口的紫菜包裹著。香蔥吞拿魚腩蓉的吞拿魚腩蓉份量超多,口感綿滑細緻,加了香蔥,味道層次更豐富。三文魚子軍艦咸香。三文魚腩油脂滿滿,入口順滑。

「小町刺身定食」 $148
除了刺身、前菜和麵豉湯外,還配有味素飯,絕對飽肚。
刺身有三文魚、油甘魚、吞拿魚、劍魚腩、鯛魚、帶子、北寄貝、八爪魚、馬刀貝、赤貝肉、海膽魷魚、牡丹蝦、自家玉子。
刺身也毫不吝嗇厚切。吞拿魚油脂甘香,入口溶化。牡丹蝦鮮甜,口感滑溜。海膽鮮味香濃。

最後我們捧著肚子離開。再見老朋友,心靈跟肚子也滿足的一頓午餐。
2021-01-05 179 浏览
你都大埔 朋友想食日本野 但有能跟糧尾 唔想食得太貴見到呢間食日本小店 價錢經濟 二話不說就入咗去坐叫咗兩個lunch set 加其他刺身小食火灸壽司定食-除左壽司 仲有面豉湯同埋中華沙律 足足有成10件 而且件件分量十足 刺身同飯既份量都比出面一般多 麵豉湯好好味 暖胃一流小町壽司特選定食-同樣有成10件 呢個價錢出面真係好難食到咁好味既食材 又新鮮又肥美 大家都讚不絕口蟹子沙律- 呢個沙律基本上都係必叫之選 最岩餐前食 好fresh 三文魚刺身 油金魚刺身 劍魚腩刺身-全部都係厚切 件件宦咁新鮮肥美 食落口勁滿足 超正炸忌廉蟹肉薯餅 and 黑毛豬肉餅-即叫即炸 最有驚喜係個豬肉餅 好明顯係用新鮮豬肉整 外脆肉軟 恰到好處 真係好味
叫咗兩個lunch set 加其他刺身小食
2020-12-29 144 浏览
今日去了大埔,探朋友,又到食午飯時間!我們去了朋友家附近的日式料理店"溏串小町"一入餐廳有好多日本海報,仲有一個日本漫畫書櫃!日本風格濃郁!我們點了小町特選壽司定食$128三文魚,油甘魚,赤貝,劍魚腩,赤蝦,八爪魚,花之戀,香蔥吞拿魚腩蓉,海膽,三文魚子,蟹肉蟹膏好豐富!魚生好新鮮、好鮮美和好肥美!和風逅特盛丼$108有蟹肉,蟹膏,蟹子,牛油果,蟹腳,蟹棒......蟹味濃郁好香好好好味!小食炸紫薯甘粟餅$18南瓜餅$18香香脆脆好好味!內容豐富!
今日去了大埔,探朋友,又到食午飯時間!
我們去了朋友家附近的日式料理店
"溏串小町"

我們點了
小町特選壽司定食$128
好豐富!魚生好新鮮、好鮮美和好肥美!

和風[蟹]逅特盛丼$108
有蟹肉,蟹膏,蟹子,牛油果,蟹腳,蟹棒......

蟹味濃郁好香好好好味!

小食
炸紫薯甘粟餅$18
南瓜餅$18
香香脆脆好好味!
內容豐富!
2020-12-22 1135 浏览
在疫情禁止外賣的情況下,我們晚上外出活動大減,那就唯有吃午飯吧!在翠和里這內街,除了那兩家有名的日料外,這家新店很吸引我眼球,看到店內外的貼紙很明顯就是家良心小店了吧!店內的裝潢很有居酒屋的感覺,而且還有日本漫畫跟日文歌,很有日本居酒屋之感食物:點了兩個午市定食小町刺身定食$148這個定食可真豐富,有13種刺身,分別是三文魚、油甘魚、吞拿魚、劍魚腩、鯛魚、帆立貝、北寄貝、八爪魚、馬刀貝、赤貝、海膽魷魚、牡丹蝦、玉子!全部刺身的質素也不差當中鯛魚相當爽口彈牙,牡丹蝦夠肥美、三文魚非常厚切,油甘魚味道鮮美,海膽賣相不佳但入口正常,這個價錢很難得了吧!此外這個定食還附送一個白飯跟中華沙律跟麵豉湯,水準正常份量豐富!和風蟹逅特盛丼$108這個丼物更加抵食!竟有鱈蟹鉗、松葉蟹腳、蟹肉、蟹膏、炸軟殼蟹、牛油果、蟹籽、蟹棒、玉子!如此豐富,性價比絕對高茶碗蒸加$12味道濃郁,蛋嫩滑,餡多,非常不錯柚子生薑蜜 +$20甜度不算太高,味道比較清淡,喝起來不會太膩,有夠大杯呢!

食物:
點了兩個午市定食

小町刺身定食$148

和風蟹逅特盛丼$108
如此豐富,性價比絕對高

茶碗蒸加$12
味道濃郁,蛋嫩滑,餡多,非常不錯

柚子生薑蜜 +$20

甜度不算太高,味道比較清淡,喝起來不會太膩,有夠大杯呢!
题外话/补充资料: 服務殷勤有禮,不負良心小店之名!