2022-05-31 77 浏览
好耐無黎西貢玩喇~行過短短呢條市場街都已經有好多間咖啡店!🤣最後我哋揀左呢間「溫飽」咖啡店“WARM BREAD”🥰🍞除左佢地有自家製嘅酸種麵包同埋Bagel之外仲有款叫做北歐式單片三文治好特別🤩聽都未聽過呢!問返店員先知呢款麵包係丹麥常見的主食,塊包本身係全麥做,同埋好多nuts係入面。有4款可以揀,最後我揀左「中東果仁牛油果蟹肉他他配雜穀裸麥方包」🥑🥑🦀上碟果時見到堆到成座山咁,超色彩繽紛!牛油果好多而且熟度剛好 麵包上面仲有薯仔🥔呢款麵包食落麥味好香濃,而且每啖都食到有nuts。出面好少食到,幾特別!另外朋友想試意粉 揀左蕃茄海蝦意粉🍅🦐呢個都有驚喜同出面食過既唔係好似🤔蝦味同蕃茄mix得好好👍🏻食落唔會好酸蕃茄味,比較似海鮮意粉咁既味🤣 我都好鍾意仲有兩隻蝦 啖啖肉好滿足食完再試埋佢地的飲品咖啡佢地係用單品豆 今期有4款可以揀我最後揀左Costa rica試下 好香滑仲有個卡仔介紹返隻咖啡豆 好有心🥰另外因為今日太熱都叫左杯凍飲 Iced Matcha Latte🍵🍵呢間做得唔會太甜 仲有少少茶味回甘,又唔會好苦澀🤩總體黎講呢餐好有驚喜 都好滿足!但好可惜本身想試埋肉桂卷 但係
好耐無黎西貢玩喇~
行過短短呢條市場街都已經有好多間咖啡店!🤣

最後我哋揀左呢間「溫飽」咖啡店
“WARM BREAD”🥰🍞

除左佢地有自家製嘅酸種麵包同埋Bagel之外
仲有款叫做北歐式單片三文治好特別🤩
聽都未聽過呢!

有4款可以揀,最後我揀左
「中東果仁牛油果蟹肉他他配雜穀裸麥方包」🥑🥑🦀

上碟果時見到堆到成座山咁,超色彩繽紛!
牛油果好多而且熟度剛好 麵包上面仲有薯仔🥔
中東果仁牛油果蟹肉他他 雜穀裸麥方包

呢款麵包食落麥味好香濃,而且每啖都食到有nuts。
出面好少食到,幾特別!

另外朋友想試意粉 揀左蕃茄海蝦意粉🍅🦐
蕃茄海蝦意大利粉

呢個都有驚喜同出面食過既唔係好似🤔
蝦味同蕃茄mix得好好👍🏻
食落唔會好酸蕃茄味,比較似海鮮意粉咁既味🤣 我都好鍾意
仲有兩隻蝦 啖啖肉好滿足

White  Coffee

另外因為今日太熱都叫左杯凍飲
Iced Matcha Latte🍵🍵
Iced  Matcha  Latte

呢間做得唔會太甜 仲有少少茶味回甘,又唔會好苦澀🤩
Iced  Matcha  Latte

總體黎講呢餐好有驚喜 都好滿足!

但好可惜本身想試埋肉桂卷
但係已經賣哂😭😭

希望下次再黎玩會買到黎試啦🥺

2022-05-30
蕃茄海蝦意大利粉
White  Coffee
2022-04-28 81 浏览
開店3個月的Warm Bread溫飽.不只是指飽腹而是指精神上溫飽.咖啡雖然時間去沖調.研製.手工麵包有時候幾時必需品又像工藝品.發酵過程.配方比例都要一絲不苟.慶幸在最壞心情遇上有想法又用心的小店🥺Warm Bread於咖啡店雲集的西貢市場街入面.途經不少新餐廳.啡店.再走一小段路就見到純白的小平台.想同太陽接觸可以玩坐户外但天氣太熱時冷氣係比較吸引😂店員都非常細心安排➿ 南瓜海鮮濃湯配酸種麵包第一印象會覺得價錢進取.但一上枱就會覺得對得起價錢~熱到燙的忌廉湯配上自家製的Sourdough🍞同Sour Cream. 麵包邊好脆但麵包部分口感做到煙靱有夠酸.而熱湯一上枱已經聞到好香既海鮮味😍意外地很配南瓜的甜🙂每啖湯都會食到蟹肉.蝦肉魷魚🦑🦐🦀.如果同朋友Share係個不錯選擇.又可以試多幾款Sourdough菜式➿ ᴡᴀʟɴᴜᴛs ʙᴀɴᴀɴᴀ一人力量嘛.只能多點一件Walnuts Banana Cake🍌本身非香蕉愛好者.所以覺得不過不失.合桃比例多.但蛋糕口感略乾➿ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ʟᴇᴍᴏɴᴀᴅᴇ坐户外陽光比較熱情😌凍飲比較開心D.Lemonade入面有血橙同橙皮既關係.酸之
homemade lemonade

➿ 南瓜海鮮濃湯配酸種麵包
banana bread
➿ ᴡᴀʟɴᴜᴛs ʙᴀɴᴀɴᴀ

➿ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ʟᴇᴍᴏɴᴀᴅᴇ
坐户外陽光比較熱情😌凍飲比較開心D.Lemonade入面有血橙同橙皮既關係.酸之餘會帶點苦味~🍹
➿ ᴡᴀʟɴᴜᴛs ʙᴀɴᴀɴᴀ ʜᴋᴅ 𝟹𝟾
2022-04-07
homemade lemonade
banana bread
2022-04-25 55 浏览
好難得喺西貢搵到間咁高質嘅Cafe !環境好chill好cozy😊服務態度又好!嘢食出乎意料地好食😋從Menu嘅設計、食物嘅用料,就睇得出佢哋花好多心思👍🏻下次一定會再幫襯,支持有良心嘅小店!Pumpkin Seafood Bisque呢個一定要試!大推!濃濃嘅南瓜味,好rich嘅口感😋裡面仲有好多蟹肉同蝦肉🤤 南瓜湯配咪佢地嘅麵包 ,正😍Trofie al Pestopesto  sauce係自家製,味道好fresh!trofie pasta捲捲狀好特別,唔係度度有得食! 同咪好鍾意個portobello  mushroom好juicy🤤Homemade Walnut Banana Bread平時唔鍾意食太甜嘅甜品,呢個自家製banana bread味道剛剛好👍🏻香蕉味好鮮甜,裡面充滿粒粒合桃,正!

Pumpkin Seafood Bisque
Pumpkin  Seafood  Bisque

Trofie al Pesto
Trofie  al  Pesto

Homemade Walnut Banana Bread
Homemade    Walnut  Banana  Bread

Pumpkin  Seafood  Bisque
Trofie  al  Pesto
  • 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司
2022-04-22 606 浏览
好耐無入西貢,最近去左一趟,發現開左好多咖啡店😳呢間都算係新,有寵物友善既戶外位置,亦有室內位置,純白同木系裝潢幾適合打卡🤓係網上爆光率最高既,莫過於佢個南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司🍞可惜我對南瓜既喜愛度一般,但其他款式都唔錯😛▪️ 泰式冬陰班尼迪克蛋 (7.5/10)💲128淋上冬陰功荷蘭醬,可能有埋酸既元素,辣度相對比較低,感覺比預期中溫和少少,但都香口惹味🫢班尼迪蛋流心度出色,有住陣陣蛋黃香🥚三文魚鹹鮮適中🍣配上自家製既酸種吐司,脆身得黎帶煙韌咬口,麥香同酸味亦都突出,索埋個醬汁同蛋汁好滿足😚▪️ 慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉(7.5/10)💲108慢煮雞胸肉質軟嫩,加上少少芝士絲,而個蒜味超級香濃,岩曬重口味人士,亦都不乏忌廉既Creamy感,幼身扁意粉都幾有咬口,係略嫌有點兒油🙈▪️ Matcha Latte (7/10)💲48呢杯質感偏向稠身,會有少少飽濟感,但抹茶味都會帶點甘,唔會過甜或者澀🍵🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ 泰式冬陰班尼迪克蛋 (7.5/10)💲128

泰式冬陰班尼迪克蛋

▪️ Matcha Latte (7/10)💲48
Matcha Latte

🔎 整體評分(7.5/10)
泰式冬陰班尼迪克蛋
慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉
於西貢市場新開的一家小小𝘤𝘢𝘧𝘦選址在一起果醬的舊址「 温 飽 」—— 取得特別扣人心弦的名字相信店主是希望藉此寄意盼每一位光顧的客人都能夠從他們提供的食物、服務、環境 以及 真心感受到温飽的滿足感食物種類相對多 餐單上有些不常見的食物款式以及配撘店內提供的酸種麵包、貝果都是親手製做每個微小的細節 都能夠感覺到店主温暖的用心呢~南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $𝟭𝟯𝟴特別推薦的一道菜式打磨至綿密的南瓜 以及 充份爆香的海鮮 製而成的鮮甜濃湯加進大蝦、蜆肉、魷魚、蟹肉の海鮮大盛薈配以烤焗得外脆內軟的酸種吐司不得不說是味蕾上的享受呢!明太子蟹肉意大利粉 $𝟭𝟮𝟴店內到處也可以去看到來自北歐𝘮𝘰𝘳𝘨𝘰𝘯 𝘤𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘳𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘳𝘴咖啡豆的足跡
於西貢市場新開的一家小小𝘤𝘢𝘧𝘦
選址在一起果醬的舊址

「 温 飽 」—— 取得特別扣人心弦的名字

相信店主是希望藉此寄意
感受到温飽的滿足感

食物種類相對多
餐單上有些不常見的食物款式以及配撘
店內提供的酸種麵包、貝果都是親手製做
每個微小的細節 都能夠感覺到店主温暖的用心呢~

𝗙𝗹𝗮𝘁 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲

南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $𝟭𝟯𝟴
特別推薦的一道菜式
打磨至綿密的南瓜 以及 充份爆香的海鮮 製而成的鮮甜濃湯
加進大蝦、蜆肉、魷魚、蟹肉の海鮮大盛薈
配以烤焗得外脆內軟的酸種吐司
不得不說是味蕾上的享受呢!

明太子蟹肉意大利粉 $𝟭𝟮𝟴

明太子蟹肉意大利粉

2022-02-13
𝗙𝗹𝗮𝘁 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲
2022-04-19 308 浏览
📌溫飽~西貢西貢市場街依家開咗好多cafe🤩呢間開業冇耐嘅小店食物質素好有驚喜食物精緻又獨特 可以享受慢活的空間☀️小店以白色為主調 環境簡約舒適🙌🏻主打自家製嘅酸種多士同Bagel 很用心👀食物飲品方面都有好多選擇 亦都有甜品供應除咗嘢食好味 服務態度都好好👍🏻室外露天座位較曬 但就可以帶埋寵物一齊嚟室內座位都唔算好多 但冷氣夠猛🤣加上可以留低電話等位 唔使排隊等候實在太好了🥰1️⃣ 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種多士𝗣𝘂𝗺𝗽𝗸𝗶𝗻 & 𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗕𝗶𝘀𝗾𝘂𝗲 𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 $𝟭𝟯𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)店員話呢一款最多人揀 果然高質😍南瓜海鮮濃湯味道香濃 仲要好足料!鮮味十足 入邊仲有大蝦、魷魚圈、蟹肉同迷你蜆肉👅湯汁配埋烘過嘅自家製酸種多士好好食 上面仲有奶油味重嘅cream😋真係可以一滴不漏咁飲晒全部湯🫶🏻2️⃣ 黑松露大啡菇忌廉汁捲捲粉𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗧𝗿𝗼𝗳𝗶𝗲 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 $𝟭𝟮𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)呢一款係捲捲粉 有咬口得嚟又掛汁🤤醬汁濃稠 黑松露味很香濃大啡菇很香口 估唔到份量都幾多🍄唔想食意粉 有呢隻個捲捲粉很特別~3️⃣ 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻𝗮𝗱𝗲 $𝟰𝟴 (𝟴/
📌溫飽~西貢

室外露天座位較曬 但就可以帶埋寵物一齊嚟
室內座位都唔算好多 但冷氣夠猛🤣
加上可以留低電話等位 唔使排隊等候實在太好了🥰

店員話呢一款最多人揀 果然高質😍
南瓜海鮮濃湯味道香濃 仲要好足料!
鮮味十足 入邊仲有大蝦、魷魚圈、蟹肉同迷你蜆肉👅
湯汁配埋烘過嘅自家製酸種多士好好食
上面仲有奶油味重嘅cream😋
真係可以一滴不漏咁飲晒全部湯🫶🏻

呢一款係捲捲粉 有咬口得嚟又掛汁🤤
醬汁濃稠 黑松露味很香濃
大啡菇很香口 估唔到份量都幾多🍄
唔想食意粉 有呢隻個捲捲粉很特別~

3️⃣ 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻𝗮𝗱𝗲 $𝟰𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
炎炎夏日飲一杯lemonade真係好refreshing😗
鮮榨檸檬汁配上自家調配嘅syrup同tonic water🍋
很清新解膩 甜度剛剛好

4️⃣ 𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲 $𝟱𝟬 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
凍嘅香蕉奶昔亦都好好飲🍌
上面曬上咗肉桂粉 所以帶有肉桂味
整體甜度適中 味道不錯😌

💡整體嚟講 食物飲品質素都好滿意😋
同平時cafe食開嘅嘢食唔同 幾特別
會想再嚟試其他嘢食 值得再訪👍🏻
放假不妨嚟呢度同埋西貢行吓~

整體味道😋: 8.5/10
性價比💵: 8/10
打卡指數😍: 7.5/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8.5/10

🍴: 溫飽
📍: 西貢市場街9號地舖
🔍: 12:00-18:00 (Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie西貢
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
2022-04-14 280 浏览
✨出色的Sourdough✨西貢最近有間新開啲小店,主打佢哋嘅homemade麵包🥯作為麵包控嘅我梗係要去食下(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)整體都唔錯,酸種麵包非常出色,小店仲好親切添💓.▫️ 經典滑蛋酸種吐司 $68 (8.5/10)其實我本身麻麻酸種包,但見好多foodie都推薦,所以照叫黎試下!結果~佢話自家製嘅sourdough 好好食😻包體有少少類似燕麥嘅野,好有咬口,而且唔會勁乾😋而且個滑蛋亦好出色!!好推薦大家試吓呢道ʕ•̀ω•́ʔ✧.▫️ 煙三文魚忌康芝士貝果 $98 (6.5/10)相比酸種包,貝果就較為普通冇特別🙈.▫️WHITE $42我鍾意呢杯,因為好重奶味ლ(´∀`ლ).最後講埋~小店開12點,我哋星期日12:10左右去到,室內已經有2枱客人了,其中一枱亦坐緊最打卡個位🙈所以我哋就揀咗都幾啱影相嘅户外圓枱位,雖然有瓦遮頭,但估唔到只遮到一半,另一位置都好曬同少少刺眼😹建議中午唔係特別想影相嘅,都係坐番室內好啲.如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我以下嘅ig @fibee3b.
✨出色的Sourdough✨

▫️ 經典滑蛋酸種吐司 $68 (8.5/10)
經典滑蛋酸種吐司

好推薦大家試吓呢道ʕ•̀ω•́ʔ✧
▫️ 煙三文魚忌康芝士貝果 $98 (6.5/10)
煙三文魚忌康芝士貝果

相比酸種包,貝果就較為普通冇特別🙈

▫️WHITE $42
White

我鍾意呢杯,因為好重奶味ლ(´∀`ლ)

午餐
經典滑蛋酸種吐司
White
📍西貢溫暖小店‼️· 令你心靈肚皮都滿足🤤 -- 溫飽🍞💕•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_西貢#pigfoodiexhk_cafe========================前排同朋友去西貢遊,第一站就嚟咗呢間開業無耐嘅小店~小店用上白色作主調,環境簡約舒適💓食物方面有輕食、意粉等等,今次就試咗我最中意嘅南瓜湯!!🎃------------------------------⭐️南瓜海鮮濃湯 配 香烤酸種吐司 $138湯嘅質感好creamy,南瓜味香甜濃郁!💓店家仲加入咗蟹肉一齊烹煮,滲出陣陣鮮味‼️🤩另外仲有兩隻大蝦同埋幾隻魷魚圈,食落好彈牙!🥰酸種多士係店家自家製嘅~有三大片,酸度同麥香都好突出!🤩口感外脆內軟,麵包體煙韌帶點拉扯感,索咗啲南瓜湯好好味😍------------------------------整體嚟講湯同埋sourdough都做得出色,睇得出店家嘅用心😍店員服務都非常友善,比人好溫暖嘅感覺💓如果唔係因為喺西貢嘅話應該會成日去🥲------------------------------賣相:4/
📍西貢溫暖小店‼️· 令你心靈肚皮都滿足🤤 -- 溫飽🍞💕

店舖資料
名稱:溫飽
地址:西貢市場街9號地舖
2022-03-06 401 浏览
🍽慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉 $188🍽南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $138☕️Mocha 所有餐點都值得一讚海鮮南瓜湯未食已經聞到滿滿海鮮味自製既麵包吸晒湯既精華而慢煮雞胸肉嫩到一個點意大利粉既蒜香味同雞胸肉都好夾
🍽慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉 $188
🍽南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $138
☕️Mocha

所有餐點都值得一讚
海鮮南瓜湯未食已經聞到滿滿海鮮味
自製既麵包吸晒湯既精華
而慢煮雞胸肉嫩到一個點
意大利粉既蒜香味同雞胸肉都好夾
WARM BREAD 溫飽 @ 西頁 Sai Kung📍西貢市場街9號地舖📍G/F, 9 See Cheung Street, Sai Kung呢間真係超推兩款主菜都好好食尤其是南瓜海鮮濃湯一上台就已經聞到好香好有海鮮味食落去完全只有驚喜無失望平時我真係麻麻地南瓜湯但呢個完全係海鮮味略帶南瓜既甜味個湯係你一路飲,每啖你都會食到少少蟹肉最後我一滴不漏咁飲晒所有湯慢煮雞胸煮到完全唔似雞胸,勁嫩滑多汁除左野食好食,服務亦都好好因為正直中午到訪,其實坐戶外勁曬店員又會主動幫我地SET過張戶外枱既位等我地唔會曬到咁應平時我真係唔會寫咁多字因為我寫字真係麻麻但疫情下食肆生意難做食到好食既真係值得幫手推薦有機會一定會再到訪慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司Espresso TonicIced Mocha Sony A7ii + Sony FE 40mm f2.5G
WARM BREAD 溫飽 @ 西頁 Sai Kung

一上台就已經聞到好香好有海鮮味
食落去完全只有驚喜無失望
平時我真係麻麻地南瓜湯
但呢個完全係海鮮味略帶南瓜既甜味
個湯係你一路飲,每啖你都會食到少少蟹肉
最後我一滴不漏咁飲晒所有湯

慢煮雞胸煮到完全唔似雞胸,勁嫩滑多汁

除左野食好食,服務亦都好好
因為正直中午到訪,其實坐戶外勁曬
店員又會主動幫我地SET過張戶外枱既位

有機會一定會再到訪

Espresso Tonic
Iced Mocha

• 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司
/ sᴀᴛɪsꜰʏɪɴɢ ᴀɴᴅ ʜᴇᴀʀᴛʏ ᴍᴇᴀʟ ɢᴇᴛ /꧁𝗪𝗔𝗥𝗠 𝗕𝗥𝗘𝗔𝗗 温飽꧂⚠︎︎𝚗𝚎𝚠 𝚌𝚊𝚏𝚎 𝚊𝚕𝚎𝚛𝚝 ⚠︎︎ 𝚊𝚗𝚍 𝚒𝚝 𝚒𝚜 𝚊 𝚚𝚞𝚊𝚕𝚒𝚝𝚢 𝚘𝚗𝚎!抓緊放晴的週末跑到西貢放放風☼☀︎︎話說西貢的ᴄᴀꜰᴇ不少而且又黃又有質素除了之前介紹過的ᴋᴀᴄʜɪᴍᴜsʜɪ, ʜᴜsʜᴜsʜ和人氣極高的ʟɪᴛᴛʟᴇ ᴄᴏᴠᴇ最近又有一間加入巿場街 位於ʟᴇᴛ’s ᴊᴀᴍ舊舖的位置 (放心 只是搬前了點)𝗪𝗔𝗥𝗠 𝗕𝗥𝗘𝗔𝗗 主打自家製的sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ, ʙᴀɢᴇʟ稍後還會有自家sᴍᴏʀʀᴇʙʀᴏᴅ和ᴋᴀᴍʙᴜᴄʜᴀ感覺店主好有匠人精神 注重每一個細節亦會對出品有極致的追求༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄𖦹 𝑃𝑢𝑚𝑝𝑘𝑖𝑛 𝑠𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 𝑏𝑖𝑠𝑞𝑢𝑒 𝑤/ 𝑠𝑜𝑢𝑟𝑑𝑜𝑢𝑔ℎ 𝑡𝑜𝑎𝑠𝑡 $𝟭𝟯𝟴算是這裏的sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴅɪsʜ❣︎甫上餐就聞到濃濃的海鮮味蝦頭充分爆香過 另外還有蝦肉、魷魚圈、迷你蜆肉、蟹肉不得不提魷魚非常軟腍 然後南瓜又為鮮味十足的湯加入點點甜味奶油味重的sᴏᴜʀᴄʀᴇᴀᴍ更是錦上添花重點的酸種卻沒有意想中驚喜包體偏軟身 不算ᴄʜᴇᴡʏ 可能ᴄʀᴜ

꧁𝗪𝗔𝗥𝗠 𝗕𝗥𝗘𝗔𝗗 温飽꧂

亦會對出品有極致的追求

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

算是這裏的sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴅɪsʜ❣︎
甫上餐就聞到濃濃的海鮮味
蝦頭充分爆香過 另外還有蝦肉、魷魚圈、迷你蜆肉、蟹肉
不得不提魷魚非常軟腍

可能ᴄʀᴜsᴛ亦被湯浸軟了 所以亦沒有好脆
不過確實有風味和麥香

𖦹 慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉意粉 $𝟭𝟬𝟴
慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉意粉

其實想試ᴛᴏᴍ ʏᴜᴍ ᴇɢɢ Bᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ 不過某人只吃全熟的蛋.....
ʙᴜᴛ ᴀɴʏᴡᴀʏs ᴘᴀsᴛᴀ亦很不錯
有手造意粉的煙韌感 但比手造意粉軟點
蒜味超超超重 基本上是蒜蓉撈意粉
但🦦不喜歡生蒜的那種辣勁
慢煮雞胸是非一般的嫩呢!!

𖦹 𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘
咖啡有三種sᴏᴇ豆可選
除了ɴɪᴜᴛᴛʏ ꜰʀᴜɪᴛʏ 還有一款較ᴄɪᴛʀᴜs的
見比較特別就選了這款來自ᴄᴏsᴛᴀ ʀɪᴄᴀ的豆
沒有嚐到明顯的ᴄɪᴛʀᴜs味但確有點ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛʏ且微帶果酸

𖦹 𝑀𝑜𝑐ℎ𝑎
Mocha

即使混合了可可粉和奶仍然未有蓋過咖啡香
味道平衡得不錯呢

💬 回頭率極高的ᴄᴀꜰᴇ 高度推薦 吃完幸運感滿滿 加上有日照加持 真的好温飽呢(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦8.3/10 👱🏻‍♀️8.7/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 溫飽 (西貢)
西貢市場街9號地舖
#cty_cafehopping
#cty_西貢
慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉意粉
  • Mocha
西貢又有新café啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)位於let’s Jam前身純白design加穿透直紋窗戶既暖暖陽光有一種置身喺台灣既感覺( ´▽`)~▪️溫飽全日早餐 $128第一次見有bagel揀既ADB最impress係竟然有Parma ham😱!牛油果有足足大半個而且熟度仲剛剛好添呢個ADB CP值幾高\(≧▽≦)/!▪️慢煮雞胸配白汁蒜香忌廉汁意大利粉 $108慢煮雞胸真係好滑😍又健康不過份量就比較少 同埋醃得偏鹹相反個意粉就相對較淡( ・᷄ὢ・᷅ )而且都多油同埋有啲濟睇嚟意粉要落多啲苦功🤣▪️Dirty $45係偏苦口味既豆 所以小編麻麻哋.總括嚟講主食方面有進步空間而且食到尾有隻煩膠烏蠅係咁飛來飛去食物方面隔壁既NN coffee真係出色好多當然 新舖營業 未免有啲水準不穩不過店員服務態度極佳👍🏻值得一讚希望有機會再去既話會有所改善啦😆加油!
純白design加穿透直紋窗戶既暖暖陽光
有一種置身喺台灣既感覺( ´▽`)~
溫飽全日早餐

▪️溫飽全日早餐 $128
第一次見有bagel揀既ADB
最impress係竟然有Parma ham😱!
牛油果有足足大半個而且熟度仲剛剛好添
呢個ADB CP值幾高\(≧▽≦)/!
慢煮雞胸配白汁蒜香忌廉汁意大利粉

▪️慢煮雞胸配白汁蒜香忌廉汁意大利粉 $108
慢煮雞胸真係好滑😍又健康
不過份量就比較少 同埋醃得偏鹹
相反個意粉就相對較淡( ・᷄ὢ・᷅ )
而且都多油同埋有啲濟

而且食到尾有隻煩膠烏蠅係咁飛來飛去
食物方面隔壁既NN coffee真係出色好多
當然 新舖營業 未免有啲水準不穩
不過店員服務態度極佳👍🏻值得一讚
希望有機會再去既話會有所改善啦😆加油!
溫飽全日早餐
2022-02-24 140 浏览
西貢又開咗間新嘅Cafe,今次小編同朋友去試吓啦,餐廳簡約嘅裝修,仲有露天嘅位置,但當日落雨,所以我哋都係留返係室內,不過都係好舒服😌我哋叫咗個冬陰功Egg Benedict ,bagel🥯裏面有炒蛋,煙肉,洋蔥,蕃茄,最後叫左個Basque Burnt Cheesecake,一杯茶,一杯咖啡作總結😬小編就鍾意食冬陰功Egg Benedict 多d, 感覺就有啲fusion 💁🏻‍♀️,同埋呢個配搭都好特別,而且都幾好味😋至於bagel份量都好大,食嗰陣有啲困難,我同朋友都係逐層逐層咁食🤪至於Basque Burnt Cheesecake,我就覺得口感輕柔而味道濃郁👍🏻至於咖啡,我哋就選擇左flat white ,而且咖啡豆都有三種選擇,小編就鍾意nutty d 😬🙃整體來講,小編就覺得都唔錯,等疫情過後,都會再嚟多次😋

整體來講,小編就覺得都唔錯,等疫情過後,都會再嚟多次😋
2022-02-23 80 浏览
近排覺得最好食既cafe warmbread -🥘南瓜海鮮濃湯加酸種麵包南瓜既甜味同埋海鮮好match 好足料 同埋好中意濃稠感酸種麵包 依稀記得好軟熟 同埋好吸湯汁 一食落去 啲湯汁會流出 🥲同杯啡黎講 都幾正 雖然我係飲ice Americano簡左個nutty啲既巴西豆 但個種入易口會甘個味好好飲 (明明咩都唔識🤣🍝蟹肉明太子意粉覺得正常發揮下次要飲奶啡 一定會encore包😚
近排覺得最好食既cafe warmbread
南瓜海鮮濃湯加酸種麵包
明太子意粉
2022-02-14
南瓜海鮮濃湯加酸種麵包
| ᴡᴀʀᴍ ʙʀᴇᴀᴅ New Cafe Alert!西貢又有新cafe啦!位於Let’s Jam 舊址仍然試業階段 但食物水準同服務都幾好🖐🏼南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司($138)店家招牌菜!濃湯既鮮味同南瓜搭配得好好湯裡好足料 有新鮮既蝦肉 魷魚同迷你蜆肉伴湯既係自家製Sourdough 烘烤得剛好 推薦😋ʀᴀᴛɪɴɢ : 9/10明太子蟹肉意大利粉($128)份量偏細既意大利粉 但蟹肉明太子都好足料!味道帶點微辣 很搭蟹肉既鮮味💁🏻‍♀️ʀᴀᴛɪɴɢ : 8.5/10
| ᴡᴀʀᴍ ʙʀᴇᴀᴅ

New Cafe Alert!
西貢又有新cafe啦!位於Let’s Jam 舊址
仍然試業階段 但食物水準同服務都幾好🖐🏼

南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司($138)

店家招牌菜!
濃湯既鮮味同南瓜搭配得好好
湯裡好足料 有新鮮既蝦肉 魷魚同迷你蜆肉
伴湯既係自家製Sourdough 烘烤得剛好 推薦😋

ʀᴀᴛɪɴɢ : 9/10

明太子蟹肉意大利粉($128)

份量偏細既意大利粉 但蟹肉明太子都好足料!
味道帶點微辣 很搭蟹肉既鮮味💁🏻‍♀️

ʀᴀᴛɪɴɢ : 8.5/10