.📍 滾爺火鍋(金巴利道)(尖沙咀)嚟緊年三十又開始有冷風吹,識揀一定係打邊爐,最愛嘅椰子雞湯又要介紹了~~呢間火鍋店唔似其他店咁會拎用現成椰子雞湯,職員會馬上送上原材料,保證新鮮製作,非常欣賞呢一點!首先用原個椰青皇,直接用椰青水做湯底,絕對冇加清水㗎,熄火焗5分鐘再加入新鮮雞件,滾滾吓已經聞到椰香雞湯味,首先要飲頭啖湯,非常清甜暖胃,之後再食雞件超級嫩滑。牛魔王拼盤有好多種類,包括有牛肩胛/牛舌/牛柏葉/牛骨髓/金錢肚,用椰子雞湯洽牛肉更容易帶出牛嘅鮮味,較為出色係牛肩胛,牛味濃郁,牛柏葉都十分爽口,真係牛肉愛好者必點!鯇魚腩好爽脆,份量都唔錯,再叫咗蜂巢豆腐,唔係間間火鍋店都有得叫㗎!蔬菜類都比較新鮮,兩個人都食到飽滿 ,值得再回頭幫襯。招牌椰子雞鍋(半隻)$248牛魔王拼盤 $298脆魚鯇魚腩$128蜂巢豆腐$32油麥菜$28皇帝菜$38
📍 滾爺火鍋(金巴利道)(尖沙咀)

招牌椰子雞鍋(半隻)$248
牛魔王拼盤 $298
脆魚鯇魚腩$128
蜂巢豆腐$32
油麥菜$28
皇帝菜$38
  • 牛魔王拼盤
  • 椰子雞鍋
滾爺火鍋“滾爺火鍋”位于尖沙咀金巴利道58-60A號金碧閣地舖,地理位置优越,交通便利。走进店里,便感受到热气浓郁的火锅氛围,整体装修温馨大气,显得很通透。//要开心,就来食火鍋,一頓不行来两頓……冬天最幸福的事,莫過於約上三五知已,吃著熱騰騰的火鍋,再喝上一碗暖上心頭的熱湯,感受簡單且幸福的時刻。//吃火鍋湯底和醬料也很重要.這里是自助式。火锅蘸汁:7种不同风味的调料,吃货们可根据个人不同喜好挑选。
滾爺火鍋
//吃火鍋湯底和醬料也很重要.這里是自助式。
2024-02-06 18 浏览
鬼馬雙色(百花釀油條)78HKD餐前小食,脆脆的油條裡面釀有厚厚的蝦滑,上面還放了一層蟹子,一口咬下去,脆脆的口感加上鮮味在嘴裡爆開,贊!椰子雞鍋248HKD真材實料,服務員小姐姐拿了四個開好的椰青加進鍋里當湯底,半只雞放下去,等水滾後5分鐘就可以吃了。椰子雞湯底當然要先喝湯,清甜可口,配上滑嘟嘟的雞肉,美味到不得了。之後我們又煮了香芋貢丸,比起一般貢丸來講裡面有芋頭肉,入口粉粉的,比一般貢丸更多一層風味。自家制韭菜餃 40HKD餃子是自家人手包制,韭菜很新鮮,濃濃菜香,餃子皮更加有咬口,不會像速凍水餃一樣容易煮爛。主食我們要了米線,最後再清甜的鍋底滾上一滾,軟爛入味,兩人500HKD吃到飽。
鬼馬雙色(百花釀油條)78HKD

椰子雞鍋248HKD

自家制韭菜餃 40HKD

2024-02-06 20 浏览
🍽️ 滾爺火鍋 📍尖沙咀金巴利道58-60號金碧閣地下A號舖-今日放工嚟到尖沙咀,見到之前食過嘅一間火鍋店,忍唔住終於要試吓佢嘅招牌💕💕椰子雞鍋🥥🐓💫招牌椰子雞鍋(半隻雞) ( $248 )見到職員直接擺咗好多椰肉、馬蹄、四個椰皇嘅椰汁落去煲雞,過程裏面一滴水都冇加過😍😍😍見到都覺得期待呀🥳🥳職員仲要好細心咁樣介紹,煲滾之後焗5分鐘就食得啦🥰🥰果然椰子雞又嫩滑又清香☺️☺️☺️個湯更加係清甜又鮮美😋😋😋忍唔住飲咗成碗🤣🤣比起其他重口味火鍋嚟講,佢可以食到食物嘅原味同鮮味🥥🥥🐓🐓💫西班牙無激素豬頸肉( $138 )豬頸肉份量好多,食落爽口嫩滑😚😚吸咗椰子雞湯嘅清甜🥥🥥原來豬頸肉加埋椰子嘅清甜都幾夾😋😋💫台灣三寶丸六粒(芝士牛丸、金沙魚丸、香芋包心上貢丸)($78)芝士牛丸好有驚喜,除咗牛丸彈牙多汁之外,芝士仲可以拉絲😆😆😆金沙魚丸係流心架😋😋😋鹹蛋黃味好香,但唔會太濃搶focus,食到好彈牙好濃郁嘅魚蛋味😚😚香芋包心上貢丸好有層次,彈牙既貢丸包住香滑既芋泥🥰🥰口感豐富👍🏻👍🏻💫萵筍( $38 )萵筍加落椰子雞湯,更加突顯咗萵筍嘅鮮甜🥰🥰最鍾意就係煮到佢啱啱熟,爽脆又多汁💦💦-🌟餐廳位於金巴利道嘅
🍽️ 滾爺火鍋
📍尖沙咀金巴利道58-60號金碧閣地下A號舖
💫招牌椰子雞鍋(半隻雞) ( $248 )
💫西班牙無激素豬頸肉( $138 )
💫萵筍( $38 )

🌟餐廳位於金巴利道嘅地舖,好容易搵到好方便呀☺️☺️

🌟食材好夠新鮮,平時食重口味嘅湯底真係唔覺,一食相對清淡啲嘅湯底,就會食到食材既質素🤭🤭

推薦指數:4/5
抵食指數:4/5
2024-02-05 76 浏览
房間超擠迫,10人房,完全沒有郁到空間,因為每次出入廁所都必須要所有人起身。有唱k設備,但啲歌好多都好舊。音響就尚算可以。最差係食物,手切牛收 $488 一盒,但所有牛肉超級薄,薄到一放落湯,夾到夾唔到,散開晒。。。。。🙄🙄🙄雖然服務態度好餐廳員工有善湯底係OK的但其他打邊爐料真係。。。。。食物質素真係非常差😭😭 從來未吃過這麼差的手切牛….仲要收$488一盒,無語。。。希望盡快改善打邊爐料的質素。
房間超擠迫,10人房,完全沒有郁到空間,
因為每次出入廁所都必須要所有人起身。

有唱k設備,但啲歌好多都好舊。音響就尚算可以。

最差係食物,
手切牛收 $488 一盒,

雖然服務態度好餐廳員工有善
湯底係OK的
但其他打邊爐料真係。。。。。

食物質素真係非常差😭😭
從來未吃過這麼差的手切牛….
仲要收$488一盒,無語。。。

希望盡快改善打邊爐料的質素。
2024-02-04 48 浏览
今晚約咗朋友嚟尖沙咀打邊爐,門面掛有店名的搶眼燈箱,走落下層就見到一面好靚的花牆及可愛的草泥馬,餐廳裝潢以灰色為主調配上雲石及淺啡色餐桌,環境簡約整潔且每個卡位都設有一部電視,真係好有家的感覺,仲啱哂睇波呢度仲可以包房仲有埋唱k,咁正點得😍九宮格調味醬油有新鮮嘅蔥、蒜、辣椒、炸蒜、芫荽,仲有特製辣椒油、辣椒醬,竟然仲有青檸真係好少見~滋味清湯估唔到清湯都咁多料同咁好味~主要有鮮甜椰菜、嫩滑豆腐、爽脆馬蹄及蒜頭,湯頭鮮美清甜,有滋有味~美國安格斯板眼肉山造型擺盤好靚~仲帶有乾冰的霧氣效果~色澤鮮紅帶不少雪花紋,食落肉味濃郁而鮮味突出,肉質細膩柔軟新鮮第一刀豬肉片肥瘦均勻呈鮮紅色~食落鮮腴且豬味濃郁,肉質軟嫩滑爽~爽口手打鮮蝦滑大推~~蝦滑就咁望已經見到不少原粒蝦肉,食落爽滑綿韌又彈牙,每啖都有濃郁的蝦味,鍾意食蝦嘅你不能錯過~脆鯇魚片鯇魚片魚肉呈粉紅色,賣相已經非常新鮮~魚肉細緻甜滑又鮮嫩帶爽脆,質嫩爽口👍🏻冰鮮魚皮餃粒粒都咁大粒~外皮厚薄適中而餡料新鮮,食落鮮美爽滑細膩軟韌~整體食材新鮮而且味道不錯,環境坐得適舒,仲要每個卡位都有部電視好正,啱哂一班朋友一齊嚟打邊爐~值得再來~

呢度仲可以包房仲有埋唱k,咁正點得😍

九宮格調味醬油

滋味清湯

美國安格斯板眼

新鮮第一刀
豬肉片肥瘦均勻呈鮮紅色~食落鮮腴且豬味濃郁,肉質軟嫩滑爽~

爽口手打鮮蝦滑

脆鯇魚片

冰鮮魚皮餃

2024-01-29 129 浏览
基於之前都試過呢間分店喺油麻地嘅,雖然食嘅係晚市!咁見咁啱經過尖沙咀晏晝同朋友去試吓一個人都冇唔緊要,員工又冇個,一啲服務唔叫啲醬料都唔嚟,唔係即刻俾冇!正常就係嗌咗個湯底兩份牛價錢都算偏貴$168嘅貴妃蚌,勁大個雪藏味,一啲都唔新鮮最不能接受嘅係我嗌咗$88 一個蟶子,喺香港食中規中矩啦,但係個問題在於又細隻又甩殼真心未試過一間打邊爐可以咁差!正常街收得+1都正常嘅服務!個湯就嚟燶底啦,要嗌先有!一個湯底兩個牛,兩份所謂嘅海鮮,2兜菜都要成$2000
基於之前都試過呢間分店喺油麻地嘅,雖然食嘅係晚市!
咁見咁啱經過尖沙咀晏晝同朋友去試吓
一個人都冇唔緊要,員工又冇個,一啲服務
唔叫啲醬料都唔嚟,唔係即刻俾冇!

正常就係嗌咗個湯底兩份牛價錢都算偏貴

$168嘅貴妃蚌,勁大個雪藏味,一啲都唔新鮮

一個湯底兩個牛,兩份所謂嘅海鮮,2兜菜都要成$2000

2024-01-25 68 浏览
今次同大夥兒去左新開嘅滾爺試佢哋嘅火鍋。一坐低,就叫咗個「滾得飽」雙人餐,真係值!首先,我哋揀嘅胡椒蘿蔔豬尾湯底,一開始入口就驚喜,辣得嚟又着返嗰溫暖,湯料好夠味,豬尾條條肉嘟嘟。海蝦和沙白都新鮮到彈啊彈,西班牙豬頸肉嘅烤味同優質肉感,真係食落口爽滑得滯,韮菜餃、手打鯪魚滑都同樣鮮甜,特別係嗰鯪魚滑,Q彈得嚟每口都品到海洋味。松葉蟹棒質感細嫩,痴口爆汁,而嗰個百花釀油條😋,香脆得令人一啖接一啖!食物喺餐單上都唔算最平,但質素真心冇得彈。最後,田園鮮蔬菜一籮筐,不單止多款選擇,仲煮得剛剛好,保留住最天然嘅味道。食完呢一頓,大家都食得津津樂道,食物就與眾不同啦!真係型格又滋味,下次準備再嚟嗌個「爽口手打鮮蝦滑」!🥘📍👍
2024-01-24 51 浏览
🎪滾爺火鍋 (金巴利道) (尖沙咀)尖沙咀金巴利道58-60號金碧閣地下A號舖天氣咁凍最岩打邊爐☝️尖沙咀「滾爺」新分店😀港式邊爐🫕每張枱有獨立電視📺提供埋tempo紙巾🧻用QR code落單,而枱與枱之間間隔好寬闊~服務不錯,吾洗舉手店員都超主動酙湯較火🙌🏻🌟芫荽皮蛋鍋 $138清甜芫荽皮蛋湯~皮蛋份量多,每塊都厚切架☝️入面仲配埋嫩滑豆腐🫶🏻感覺非常清新~🌟紐西蘭羊肉片 $138主菜揀左羊肉片😙一碟有九、十片,每片都大大片,有濃郁羊肉味道,但不會過度重口味😀肉質好細緻,亦都多汁有種滋潤度,感覺不俗。🌟嫩鴨血 $58小編至愛既鴨血,口感柔軟彈牙,配麻辣醬汁就更加滋味😙🌟手包鮮蝦雲吞 $44一碟有四粒,手包妥後再冰凍處理,蝦肉似乎起膠,肉質較結實~🌟手打四寶丸 $88擺碟好有心思~每粒都係手打架☝️有蝦丸、墨魚丸、鯪魚丸和牛丸,粒粒好彈牙又有鮮味,夠爽口,不錯~🌟紅薯粉 $18🌟醬料每位$18
🎪滾爺火鍋 (金巴利道) (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道58-60號金碧閣地下A號舖

🌟芫荽皮蛋鍋 $138

🌟紐西蘭羊肉片 $138

🌟嫩鴨血 $58
小編至愛既鴨血,口感柔軟彈牙,配麻辣醬汁就更加滋味😙

🌟手包鮮蝦雲吞 $44
一碟有四粒,手包妥後再冰凍處理,蝦肉似乎起膠,肉質較結實~

🌟手打四寶丸 $88

🌟紅薯粉 $18
🌟醬料每位$18

2024-01-24 33 浏览
天氣寒冷,最好就係食火鍋,阿女同我都好鍾意去滾爺火鍋,佢嘅招牌椰子雞鍋,真係真材實料,百食不厭。滾爺係金馬倫道開咗分店,地方寬躺,環境光猛整潔,座位以卡位為主,每檯放有一部電視,邊食邊睇唔會悶,另外更設有貴賓房,方便人多聚會私隱度極高。首先上檯係即開新鮮椰皇和椰青各兩個、半隻雞、小馬蹄和椰子肉。店員將雞和配料放入鍋內,再倒入椰皇和椰青水,開火煮至滾,之後熄火焗5分鐘就可以食,湯底沒有加入任何水,純粹係椰青水,本身已經清甜,再加上雞的鮮味,飲落鮮甜美味,超正!雞肉亦好嫩滑。飲完椰子雞湯就可以加湯打邊爐。爽口手打鮮蝦滑:用新鮮蝦手打成蝦滑,再加入蝦粒,既爽口又有口感。手包鮮蝦雲吞:每粒雲吞都有鮮蝦,皮滑餡鮮。鯪魚滑釀豆卜:豆卜吸收左湯底,更加有豆香味,鯪魚滑亦好彈牙。

飲完椰子雞湯就可以加湯打邊爐。

手包鮮蝦雲吞:每粒雲吞都有鮮蝦,皮滑餡鮮。

呢間打邊爐餐廳唔搞gimmick野,做翻最傳統既果隻港式火鍋,適合大班朋友聚會傾計是日同朋友黎到滾爺火鍋打邊爐,嗌左清湯,鯪魚釀豆卜,手打四寶丸(牛丸,鯪魚丸,墨魚丸,蝦丸),無激素豬頸肉,鮮淮山,炸枝竹,凍豆腐,同埋嗌左杯百香果雙響炮菜式唔似宜家d火鍋點大玩新奇野,但食材係新鮮既。豬頸肉彈牙有肉香,手打四寶丸唔錯,叫得過,丸打得幾滑嫩彈牙;凍豆腐係用嫩豆腐凍的,嗦湯一流;鮮淮山自己整好麻煩會手痕,出黎打邊爐必嗌,新鮮好食餐廳仲有十幾人超大包廂,每台都配備電視一邊食一邊睇,好適合朋友仔一齊黎

手打四寶丸唔錯,叫得過,丸打得幾滑嫩彈牙;

2024-01-18 1736 浏览
一到冬天就很想吃火鍋,這次朋友相約在尖沙咀這間港式火鍋店這裡環境寬敞又乾淨,重點是大部份都是卡位,每桌還有獨立電視,可以一邊看球賽一邊吃,整個感覺很舒服!店員還說這裡有可以唱KTV的VIP房,營業時間直至凌晨5點都可以唱,很適合一群朋友來邊玩邊吃呢~之前北上吃過椰子雞覺得很驚艷,沒想到這裡也有類似的——秘制泰國椰子雞鍋,點餐後店員會呈上調料九宮格,裡面有蒜蓉、蔥、辣椒、炸蒜、芫茜等等讓我們按喜好調制醬料(醬介每位$18)🔹️ 招牌椰子雞鍋(半隻)$248 🥥親眼看著店員把兩個椰皇和兩個椰青倒進鍋裡,貨真價實啊!選這個鍋裡面已經有不少食材,例如半隻鮮雞、椰子肉和珍珠馬蹄椰子湯很清甜,椰肉味甘,有補益脾胃的功效,雞肉脂肪不多卻很嫩滑,整體給人很滋補的感覺,椰子雞湯越煲越甜😋🔹️ 脆鯇魚片 $88火鍋一定要點脆鯇魚片,下鍋後魚肉熟了會捲起來,口感脆中帶嫩很不錯👍🏻🔹️ 彈牙手打墨魚滑 $78手打的墨魚滑很新鮮,滿滿墨魚鮮味,上面鋪了蟹籽,大推❗️🔹️ 蜂巢豆腐 $32足足有八大塊,放入鍋裡後吸滿湯底的精華🤗
一到冬天就很想吃火鍋,這次朋友相約在尖沙咀這間港式火鍋

🔹️ 招牌椰子雞鍋(半隻)$248 🥥

🔹️ 脆鯇魚片 $88

🔹️ 彈牙手打墨魚滑 $78
手打的墨魚滑很新鮮,滿滿墨魚鮮味,上面鋪了蟹籽,大推❗️

🔹️ 蜂巢豆腐 $32
足足有八大塊,放入鍋裡後吸滿湯底的精華🤗

滾爺火鍋喺旺角有第一間店,隨後尖沙咀都有第二間了,未去過第一間店反而第一次就系第二間店,店內最重點應該系花花打卡牆💐一入去就會見到,另外仲有藤椅可以坐低打卡😆同埋可愛嘅草泥馬公仔🦙首先試咗個招牌椰子雞湯,前後有兩個椰子加兩個椰皇🥥十分足料,椰子控必叫呀!職員話等個湯滾一陣,滾咗之後飲碗湯先,先好食啲雞肉🐔湯底非常清甜系天然嘅清甜👍🏼雞肉都算嫩滑。即炸紫菜響鈴,對比起一般響鈴多咗紫菜喺入面,平凡中帶點不平凡,有紫菜應該多人中意食。跟住就叫咗份手打四寶丸,分別系牛丸、墨魚丸、鯪魚丸、蝦丸,用筷子夾戈陣質感系好似墨魚/ 蝦滑咁,所以知道系真·手打,牛丸、墨魚丸同蝦丸都爽口🦑🐟🦐味道明顯。安格斯牛肩胛油脂分佈均勻,同時不失牛肉味🐮
安格斯牛肩胛油脂分佈均勻,同時不失牛肉味🐮
2024-01-14
  • 招牌椰子雞鍋
2024-01-16 75 浏览
//15 01 24 晴天🌞19:30 尖沙咀 金巴利道@bubblyfeasthk進補大全 ☺︎作為怕凍嘅我,去到冬天就會手腳冰冷,瞓極都唔夠。有見及此,梗係要去進補一吓啦!「滾爺」嘅招牌「椰子雞鍋」就係我進補嘅首選,採用天然食材,絕無味精。而主角之一嘅「椰子」更含豐富纖維、維生素、抗氧化同增強免疫系統等等… 淨係聽咗以上少少嘅優點,就知道呢個鍋係有幾堅啦!𖤐ˊ會有加一服務費🔻招牌椰子雞鍋 (半隻) HKD$248ꕀ店員會喺食客面前將2個椰皇、2個椰青、半隻文昌雞、海底椰、馬蹄粒一齊倒入鍋裏邊 再用大火滾起 之後熄火焗5分鐘就食得完全真材實料 不含味精 非常健康喺滾緊嘅途中 已經聞到陣陣好香嘅椰子味由於放咗海底椰、馬蹄粒 所以湯底會特別清甜文昌雞雞皮爽彈 肉質結實得嚟又夠嫩滑 當滾咗一段時間 雞嘅油香同湯底完美融合湯底嘅味道會變得無比鮮甜 用嚟滋補的確唔錯🔻美國安格斯板眼 HKD$188ꕀ牛味濃郁 油花均勻 而且厚薄適中 入口肉質鬆軟🔻彈牙手打墨魚滑 HKD$78ꕀ彈牙嘅墨魚滑 表面灑滿脆卜卜嘅蟹籽兩者加埋令口感更豐富之外 鮮味亦大大提升🔻龍口粉絲 HKD$18ꕀ粉絲潤滑爽口 吸收
15 01 24 晴天🌞

一齊倒入鍋裏邊 再用大火滾起
之後熄火焗5分鐘就食得
完全真材實料 不含味精 非常健康

喺滾緊嘅途中 已經聞到陣陣好香嘅椰子味
由於放咗海底椰、馬蹄粒 所以湯底會特別清甜

文昌雞

粉絲潤滑爽口 吸收湯汁簡直一流
食起嚟啖啖都超級香甜

2024-01-15
2024-01-13 78 浏览
天氣漸凍,打邊爐當然是最佳節目,有好多湯底可以揀想冇咁熱氣 ,要食得健康D,揀了雞湯火鍋,絕對是大人細路同長者都啱食, 打邊爐都可以養血補氣🤭,仲滋陰養顏好事成雙2個椰子仲有2個椰青添,放入海雞件,快煮5分鐘,就可即嚐嫩滑雞肉。一飲入魂,椰子雞湯的清甜不膩,口感順滑,暖笠笠及滋潤感覺爆滿,絕對要先歎椰子湯,包你飲完一碗又一碗,飲上癮!名副其實食噴煙嘅 ✨️牛魔王拼盤✨️牛柏葉 / 牛骨髓 / 牛肩胛 / 牛舌 / 牛肚火鍋必點 脆鯇腩 蔬菜拼盤 生菜 / 娃娃菜 / 金菇 / 雞髀菇 / 粟米
天氣漸凍,打邊爐當然是最佳節目,

名副其實食噴煙嘅 ✨️牛魔王拼盤✨️
牛柏葉 / 牛骨髓 / 牛肩胛 / 牛舌 / 牛肚