2024-06-07 382 浏览
下晝午飯時間後去都要排長龍,等咗20分鐘。座位好迫,地方唔乾淨,不過如果食物好味就算啦。一坐低叫咗粢飯,呀姐即整完就飛隻碟上檯,糯米飯鬆散,一攞上手就散開,餡料亦唔算多,對個米芝蓮推介有啲失望。試埋酸辣湯水餃,普著通通冇驚喜,不過碗咸豆腐唔錯,多料又有咸香。我記得以前紅磡有間粢飯好好味,成日叫朋友經過買個俾我,好可惜好似已經執咗。番到香港勁想食粢飯,惟有搵間米芝蓮介紹呢間試吓啦,但估唔到都係失望而回。
2024-04-25 627 浏览
第一次食呢間係因為次次都見有人介紹呢間嘢,話係米芝蓮,以為好好食就去試吓,買佢最招牌嘅粢飯同咸豆漿。點知一食個粢飯就知瀨晒嘢😅😅入面嘅餸可以話係芝麻咁細粒,正常來講粢飯就應該係足料㗎啦,佢入面嘅餸又少又唔好食, 鹹豆漿都係麻麻哋。 咁琴日就諗住比第二次機會佢, 點知入到去, 入面有個女人態度極度惡劣, 黑口黑面 唔講以為上世得罪咗佢,我同我朋友話要粢飯,佢就喺度講冇喎 要等 等唔到就車, 果下我同我朋友都呆咗, 心諗點解呢間嘢可以做到又難食態度又惡劣😅。我成日都以為係我問題,可能剩係得我覺得難食,點知問咗身邊嘅朋友,佢哋個個都話難食同好一般。真心唔明點解會係米芝蓮囉, 真係信錯咗網上嘅人😅見佢哋個個都話好好食。但係我個人同身邊嘅朋友都覺得係劣食囉, 真係中曬伏。。。 -.-

等候时间
40 分钟 (外卖自取)
2024-03-24 658 浏览
好朋友係加拿大返嚟探親,佢又鍾意食粢飯,咁我就同佢嚟試下!我哋叫咗粢飯,豆漿,炸豬扒麵同埋酸辣湯!個粢飯即叫即整,估唔到油條咁脆,簡單又好味😋個炸豬排新鮮熱辣辣,比我哋想像中好食,個麵都唔錯!酸辣湯有驚喜,有蕃茄係裏面,好特別喎!埋單$102 ,真係性價比好高,值得再來😋
  • 粢飯
2024-03-23 423 浏览
滿堂樂滬京風味-甜豆漿由細細個開始就飲啦~但鹹豆漿就未試過,所以諗住去試下。店舖好有以前香港建築特色,內部只有兩至三張枱,必要時要搭枱食。去個陣都要排下隊,但都快既我地叫左個套餐set,鹹豆漿+上海正宗粢飯,另外再叫左個雞扒。因第一次飲鹹豆漿,一開始感覺怪怪地。但食落都唔係差,幾好飲,只係唔習慣😂😂😂粢飯因為岩岩蒸起,所好熱好燙手,飯比出面食既香口軟糯,料都好足雞扒-我地原本以為係炸雞扒黎,點知係煎雞扒,但試左都唔差,都好有水準👍👍
2024-02-04 611 浏览
呢次嚟到呢一間本地飲食店,肚仔餓得咁啱,立刻叫咗碗雲吞。想測試下呢間嘅手藝,所以淨係選咗最簡單嘅雲吞湯底。啱啱好,我個味蕾可以集中於這幾粒大大粒嘅雲吞,皮薄餡足咀嚼感覺幾好,正宗!湯底有個小驚喜,選咗酸辣,但唔係想像中嗰種刺激。湯底唔係好出色,不過材料使足班底,有零碎豬肚、木耳、豆腐,豐富得嚟唔覺得太滯。其實我都小心翼翼希望店家嘅環保意識可以高啲,不過一睇到用嘅係即棄餐具,心裏有啲微詞,明白節流嘅需要,不過下次我記得自備餐具。粢飯同豆漿嘅組合真係相得益彰,當現做現食嘅糯米飯入口,簡直係米香四溢😋,餡料比例拿捏得恰到好處。唯一嘅美中不足,可能係油條稍為欠脆,不過整體嚟講都真係值得一試!餃子就更加值得讚一讚,包得飽滿得滯又唔會皮太厚,蒸完之後,豬肉與韭菜那種新鮮嘅默契,簡直係要立即夾一個嚟開動!下次路過紅磡,呢間真係又係一個好選擇🍲✨。

2023-10-08 1206 浏览
三號波嘅星期六,嚟到位於黃埔嘅滿堂樂滬京風味,牆上嘅大字餐牌,滴住水珠嘅豆漿機,喺店面包餃子嘅阿姨,係上海食店嘅標準佈置。店內只有兩張大枱,預咗要搭枱,但未至於膊頭撞膊頭。主打嘅粢飯鹹豆漿套餐,粢飯味道清淡,用料充足,但如果飯身再黏啲同包得紮實啲,食起上嚟會更可口。鹹豆漿配料包括油炸鬼、鹹酸菜粒,蝦米。未撈勻就咁食,有啲似雞白湯嗰種milky,對好少飲鹹豆漿嘅我哋,係新奇嘅。撈勻之後,feel到更明顯嘅鹹同酸感,同豆漿本身嘅豆香同濃郁平起平坐,嗰種湯嘅感覺,啱番乾爽轉涼嘅季節。作為主食嘅擔擔麵,我哋揀咗辣嘅,麵身偏硬但有彈性,湯底係一種直接嘅辣,味道唔算好有層次,記得要撈勻沉澱嘅肉碎同花生醬,先「wake」到碗擔擔麵。另加嘅豬扒薄身但油脂豐厚,食落有少少酸,未知係咪肉質問題。黃埔食店林立,選擇眾多,而呢一間滿堂樂主打精簡實惠嘅上海菜,喺附近搵食嘅朋友可以一試。

2023-10-07 684 浏览
每次經過,都有人排隊,感覺外賣的人多啲鎮江排骨麵排骨好大一塊,連埋軟骨都燉的軟爛入味,有小小酸味,味道很特別,不過很好吃。麵就是正常的上海麵,沒什麼特別的,不過份量夠多,我一個食不晒。餃子嗌咗酸辣湯底,配料好多:豆腐、菇、雲耳。澱粉勾芡過,很濃稠。酸辣適中,很開胃,全部飲完,好喝。餃子有白菜和韭菜兩種,皮薄餡大,都很好吃,我喜歡白菜多一點。呢間店環境比較簡陋,座位也不多,但勝在價錢便宜,值得一去。
每次經過,都有人排隊,感覺外賣的人多啲
鎮江排骨麵
餃子
呢間店環境比較簡陋,座位也不多,但勝在價錢便宜,值得一去。
2023-09-13 1971 浏览
食完飽餃店即刻過格離食埋滿堂樂我成日搞錯佢個名做滿樂堂就點都估唔到咁up dup既地方會係米芝蓮餐廳由22年開始上榜連續兩年必比登推介入面座位仲少過格離飽餃店成日都唔知門口排既人係等外賣定排緊隊入面得兩張大圓檯搭檯就係必定既事餐牌都係要睇番牆上面主要賣上海麵同小食真係好少野同格離重疊唔知係咪有deal過咸豆漿係豆漿大王中過伏以後都唔會再叫格離檯就有個阿叔係咁話個咸豆漿唔夠熱普通豆漿加5蚊就有冷熱同價熱豆漿成碗上淨係要熱既都夠佢無得揀豬扒擔擔麵要分開點所以要個普通擔擔麵算之前買外賣又好今次堂食佢都有叫你搞暈碗底先食呢個係我鍾意既味道花生味夠重又熱又暖肚唯一係個麵唔夠詠藜園鬥老店特色落單都係就咁大叫侍應就無機無紙去記低所以成日都會漏單呢度無北角麥記咁好記憶要再提下先識整個粢飯一開二粢飯就豆漿大王好食好多呢間無乜咬口油炸鬼都係乾乾地同格離一樣都係手寫單今次係一麵一飯兩杯野飲加埋75蚊價錢都OK擔擔麵加熱豆漿無得輸粢飯可以唔洗叫而且一舊25蚊同類型舖頭都係偏貴同埋圓凳搭檯都係坐得唔舒服試過個麵叫外賣都仲係熱到hihi都可以考慮下拎走食既
食完飽餃店即刻過格離食埋滿堂樂

同埋圓凳搭檯都係坐得唔舒服
試過個麵叫外賣都仲係熱到hihi
都可以考慮下拎走食既
2022-11-05
$37.5 (午餐)
凍豆漿
熱豆漿
2023-07-15 1476 浏览
知道喱間野上榜米芝蓮,鍾意食粢飯嘅我一早bookmark咗😬終於搵到時間慕名而來👏🏻《粢飯》即叫即包,入面肉鬆份量好多,包住仲好脆口嘅油炸鬼,加上軟硬適中嘅糯米,係好食嘅😋《鹹豆漿》豆味濃郁,食落係少少杰身,有蝦米仔同蔥花加埋嘅鹹香,調味做得好👍🏼《雲吞雞扒米線》嘅雞扒係即叫即煎,但係味道就沒有特別,雲吞都一樣普通,米線質地比較淋身,湯底清淡,成碗野都食得下,不過就完全沒有驚喜《豆漿》沒有特別🥛,唔飲都無損失下次嚟我會就咁外賣粢飯就夠了☺️
終於搵到時間慕名而來👏🏻

《豆漿》沒有特別🥛,唔飲都無損失

下次嚟我會就咁外賣粢飯就夠了☺️

2023-07-15 1256 浏览
早前見到這間米芝蓮推介上海小店,又未食過鹹豆漿,決定黎試一試。今次叫左好多人推介的鹹豆漿和粢飯。首先說說粢飯,雖然好大份,肉鬆都好多,但略嫌糯米太硬,而且包得好鬆散,食起來肉鬆油炸鬼糯米飯分開。再來說說鹹豆漿,之前從來沒有吃過鹹豆漿,這是第一次食覺得一般般。不知道是不是正宗的鹹豆漿也是這樣,但我覺得鹹豆漿真是太鹹了,喝一兩啖便不想再喝了,最後吃了半碗便放棄。這次的體驗,可能是因為我沒有吃過鹹豆漿的關係,比我想像中的鹹豆漿有出入,所以有點失望。

鹹豆漿

2023-07-02 765 浏览
今日去到紅磡區試一試一直試唔到嘅米芝蓮推介嘅人氣粢飯。一去到門口見舖頭都幾比較細,只有兩張大枱,每張大枱大概可以坐到四至六人左右。主要呢大家都係搭枱坐。咁啱我去到嘅時候剛好有人離開,所以唔使等就直接入咗去啦。一嚟到坐低即刻叫咗個粢飯再加一杯凍豆漿。粢飯係點叫即做嘅,見到佢落餸都落得好足料,飯嘅份量好多😖。食落味道正正常常啦,可能食嘅係人情味更多?見到餐廳姨姨整完栥飯就繼續喺度包餃子。過左冇耐我對面嗰台嚟咗啲人嗌咗份炸餃子話味道非常之好,我諗可能呢度雖然栥飯出名,但係味道黎講即包嘅炸餃子,應該更值得一試?
今日去到紅磡區試一試一直試唔到嘅米芝蓮推介嘅人氣粢飯。
主要呢大家都係搭枱坐。
見到餐廳姨姨整完栥飯就繼續喺度包餃子。
2023-06-22 785 浏览
假日百無聊賴,又是外出行行飲食hea一日,今天去了黃埔區那邊。在黃埔奇趣天地購物完後,到了中午用膳時間,本少有光顧有名食店的喜好,知道這區有間剛獲得2023米芝蓮推介的上海小館,於是便出發步行過去。到達後,這間舖位地方很細,只有2張中枱,1張近廚房的細枱,環境逼狹,店內高峰最多只能坐8人左右。由於我是1人光顧較容易搭枱,於是我坐了後枱近廚房的一張。由於之前已獲悉這間店的資訊,說這裡的粢飯,咸豆漿較出名,於是點了這兩款食物來試食。等待一會粢飯先來,我感覺奇怪,店面會用類似小膠袋來包裝,而且沒有開邊,或許是我1人食的關係,所以員工沒有把粢飯切開。而衍生的問題也來了,我進食時要用筷子夾開來食粢飯,但粢飯口感太硬太乾,很難夾開,我要用了很多氣力來將粢飯開邊,而且放在咀裡咀嚼都很困難。粢飯內裡是足料的,可惜表皮太硬影響整體表現,以致內裡的肉鬆,榨菜散落在包裝的膠袋裡,遺憾的是連內裡的油炸鬼都是硬的,失敗之後咸豆漿來了,溫度夠熱的,但可能我不習慣咸豆漿那不咸不淡的味道,最後食了一半就算。補充:與我同枱的食客點的炸餃子賣相可以,豬扒也炸的金黃。不過今日的粢飯太硬太乾影響口感,而且沒有切開,令人失望會

由於我是1人光顧較容易搭枱,於是我坐了後枱近廚房的一張。

補充:與我同枱的食客點的炸餃子賣相可以,豬扒也炸的金黃。

不過今日的粢飯太硬太乾影響口感,而且沒有切開,令人失望

會否再光顧,隨緣吧!但應該少機會了。

2023-06-22
我本身都好鍾意食咸豆漿同粢飯,不過香港有得食既地方越來越少,知道紅磡有間拎埋米芝蓮既小食店,當然要朝聖一下!鋪頭細細,大概得10個位,我平日去食,好彩唔洗等位我地叫左個咸豆漿粢飯套餐($38),本身想叫酸辣湯水餃,但佢地無酸辣湯,所以就叫左榨菜肉絲冬菇水餃麵 ($51)~咸豆漿濃郁既豆漿配上蝦皮同油炸鬼,豆漿撞醋有凝固,唔會太稀,係唔錯既~都係係香港數一數二好味既咸豆漿粢飯即叫即包,材料正常唔算特別多,油炸鬼漏左氣有D韌,有D失望榨菜肉絲冬菇水餃麵幼麵好彈口,冬菇好入味,水餃有得揀韮菜或津白,餡多皮滑,榨菜肉絲榨菜爽口,份量都大碗,係唔錯既~如果要排隊,我應該就唔會食了~ 不過不失既早餐~
鋪頭細細,大概得10個位,我平日去食,好彩唔洗等位

粢飯
即叫即包,材料正常唔算特別多,油炸鬼漏左氣有D韌,有D失望
榨菜肉絲冬菇水餃麵
如果要排隊,我應該就唔會食了~ 不過不失既早餐~
2023-06-14
2023-06-14 392 浏览
今晚我同老公轉登揸車黎堂食左個豬扒幼麵,咸豆漿、生煎津白餃,栥飯,凍豆漿咸豆漿零味道👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼生煎律白餃 ,又硬又無味,唔似煎,直頭係炸咁樣👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼豬扒幼麵,豬扒正常嘅,幼麵一凍就好難食凍豆漿又係無味👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼我同老公坐係門口張檯,上面有兩部閘風機吹住,吹到頭赤,無心機食,落完單幾個字都未到啲野食飲品,左催右催,walkin 買外賣仲快過我,等到啲野食野飲黎,見到都零興趣,咬兩啖就算。唔合格👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼個栥飯打包左返屋企咬兩啖🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️

咸豆漿零味道👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼
豬扒幼麵,豬扒正常嘅,幼麵一凍就好難食
凍豆漿又係無味👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼

個栥飯打包左返屋企咬兩啖🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️
栥飯
2023-05-30 553 浏览
今次朋友仔話帶小c妹去試下平民米芝蓮 機會難得 小c妹緊係要去試下啦😋擔擔麵 💰42麻醬好香 加埋啲䓤花幾惹味加辣絕對好食好多♨️各位豬仔記得加辣❗️加辣❗️小c妹今次蠢左 無加到辣只係試左朋友仔既一啖加左辣既湯原來都唔會好辣 唔食辣既豬仔都可以考慮下🤭粢飯 💰23好大舊 好足料比較細食既女仔基本上食一半都已經飽左8成🫣最好同朋友仔share啦可以試多啲唔同野呀嘛~😋鹹豆漿 💰12呢款鹹豆漿絕對岩鍾意重口味既豬仔😋香港好少地方有鹹豆漿可惜小c妹個人覺得咸得滯🫣

擔擔麵

擔擔麵 💰42