2016-08-29 2179 浏览
剛完成9日既俄羅斯之旅,朝早落機回家稍作休息,就即刻約朋友出來派手信件兼且食餐好(因唔太習慣俄羅斯的口味,9日幾乎都無餐好食)由於搭佐10粒鐘飛機,個人仲好累,所以揀佐近近地既「漁之部屋」。係等位既時候,已經見到個個都飲一杯藍色既飲品,觀感不錯,好符合熱辣辣既夏天,已打算一入去就叫杯嚟試下。點知一入去坐低,店員就俾佐我地每人一杯,原來係welcome drink。我覺得呢個位幾細心,夏天等位等到好口渴,一入去唔洗order就先讓客人降溫解渴,再慢慢選擇食物。welcome drink味道可以,不太甜很解渴接著,當然係瘋狂叫野食啦!要瘋狂食一餐!!!一嚟梗係少不了刺身啦!呢度最特別係有松葉蟹腳,中意食蟹既不能錯過呀!還有牡丹蝦、拖羅、赤貝都好新鮮,正到爆!一口手卷好適合放題,既可以滿足食手卷的慾望,又唔會因食得太多飯而好飽。味道就還ok,紫菜夠脆,若D飯入面多點沙律醬會更好。個人推介鐵板地獄炒蜆,好惹味!第一啖有D辣,但食多幾粒適應佐就ok,唔食得辣既朋友都可以一試。我中意食辣食到停唔到口,特別係食佐好多日式風味食物後,嚟個帶點中式味道既炒蜆,中和下都唔錯!最後,當然少不了甜品啦!呢個似

welcome drink味道可以,不太甜很解渴

接著,當然係瘋狂叫野食啦!要瘋狂食一餐!!!
還有牡丹蝦、拖羅、赤貝都好新鮮,正到爆!

最後,當然少不了甜品啦!
呢個似水流年,成粒都係榴槤肉,又甜又香,加埋個糯米慈皮,口感一流,好味到要食兩次

除此之外,我地仲食佐串燒、鍋物、天婦羅......整體味道都不錯呢!
2016-08-16
之前吃過漁之部屋在寶琳的分店,感覺還好,所以今次特意試試在將軍澳新開的分店,看看味道和食物有沒有不同。這間新店的食物種類與之前寶琳的差不多,不過味道似乎比較好?或許因為是新開,師傅們都比較有心機吧?(笑)食物種類與其他分店差不多,不過餐單卻比之前的漂亮一點,而且甜品方面還多了更多選擇,單是那個北海道home made雪糕就吸引住我了,味道也真的不錯,建議一試。說到放題,怎能不提刺身呢?我跟朋友點了很多不同類型的刺身,比如蝦、蟹、三文魚、吞拿魚等等,數量都算十足,新鮮程度來說也還可以。值得一提的是食物上碟都很美,真的令人不禁拿出手機拍照。壽司方面,叫了幾客炙燒的,例如和牛、帶子等,味道中規中矩,不算驚豔,不過和牛肉感覺似乎燒得較乾,不算好吃。試過了兩次的菜色,我還是比較推薦兩款必食菜,一是焗蠔,兩間分店的水準都差不多,但似乎將軍澳的比較濃味;二是金茹肥牛卷,非常惹味,單單我一個人就可以吃完一整碟了。
2016-08-16
  • 焗蠔
  • 金茹肥牛卷
2016-08-25 712 浏览
上星期屋企人提議食放題,於是就去咗新開喺天晉嘅「漁之部屋」。兩日前電話訂座,星期日當天去到等嘅時間唔算耐,我哋訂咗九點,只係等咗大約十五分鐘就入座。門口地方唔大,九點鐘嗰輪都幾多人等,商場新入伙設備仲未完善,可能職員知門口冷氣不足,主動攞出飲品比等嘅人下飲住先,值得一讚。裏面地方唔算好大,但座位設計亦見細心,因為每張坐椅都係一個儲物箱。因為我哋點嘅食物都幾多,食物嚟到時嘅時候張枱跟本唔夠位再放,員工亦細心提議我哋先暫停食物上枱,等我哋先食完再上。平時去食放題好多時都會走咗單上唔齊食物,又或者炸嘢唔夠熱,但今次食完我覺得值得再去。
2016-08-07
將軍澳 天晉 <PopWalk>走歐陸式設計, 新開了多間食肆, 但最吸引我是呢間漁之部屋, 日本菜--我的最愛光亮營造出溫暖又充滿活力的氣氛食放提, 緊係要叫刺身先. 但一來到,實在嚇死人---- 太太太太靚了, 廚師用心, 未食先開胃成班餓鬼, 又再叫第二round叫d 燒物送清酒先 (當然又係任飲)炸物都唔錯成班友仔怒食, 係喎, 之前重有鮑魚送, 忘記影相了好飽啊. 謝謝朋友揪團 ,呢度服務生態度不錯, 又主動收碟,推薦給大家啊!
將軍澳 天晉 <PopWalk>走歐陸式設計,

新開了多間食肆,

但最吸引我是呢間漁之部屋,

日本菜--我的最愛
光亮營造出溫暖又充滿活力的氣氛
食放提, 緊係要叫刺身先.

但一來到,實在嚇死人---- 太太太太靚了,

廚師用心, 未食先開胃
刺身
成班餓鬼, 又再叫第二round
叫d 燒物送清酒先 (當然又係任飲)
炸物都唔錯
成班友仔怒食, 係喎, 之前重有鮑魚送, 忘記影相了
好飽啊. 謝謝朋友揪團 ,

呢度服務生態度不錯, 又主動收碟,

推薦給大家啊!
2016-08-09
用餐优惠
試食活動
刺身
2016-08-22 592 浏览
今日有同事生日,一齊食晏可以食耐啲,大家想食日本放題,油尖旺就大把,但係將軍澳,就比我搵到呢間新開嘅日本放題,地方不算大,裝修卻骨子光猛,坐低先來一杯Welcome drink, 有誠意,食物先有驚喜,先來每人一隻磯煮鮑魚,炆得入味,再睇點菜紙,第一梗係點刺身啦,嘩,無眼花, 有得點 TORO, 二百幾蚊,可以任食拖羅 !食三舊都回本! 我 encore 左3次!其他壽司都好好食,舊飯唔會好大舊,銀座左口魚邊和風燒,勁正,魚油香味十足, encore! 和風牛肉, 掂!甜品款式多,雪糕先係重點, 有瑞士名牌 Movenpick , Milk Top...呢餐認真超值!
, 二百幾蚊,可以任食拖羅 !食三舊都回本
! 我 encore 左3次
雪糕甜品
  • 銀座左口魚邊和風燒
  • 拖羅
2016-08-21 508 浏览
住開將軍澳寶琳的朋友, 都會知道有間食放題漁之部屋,寶琳總店評價甚好, 而且店內唔算好大, 所以都較迫, 好朋友想與我慶祝生日食午市放題,原先係去寶琳總店, 職員告之係天晉匯會開新分店, 問有無興趣去試 ?? 反正都係去食, 有新店當然想去啦 !!係將軍澳站行去5分鐘, 當日原來係正式營業, 我同好朋友變相做了第一批顧客,入到去的感覺好光猛, 職員態度充滿誠意及熱情,亦可能係首批食客, 所以有靚靚飲品及鮑魚送 ^^坐位下有櫃桶放手袋, 唔怕無位放。價錢$218 可以食3小時, 真係可以食到盡~影左一輪相, 馬上要落單啦 ! 忽然侍應送上兩杯飲品及鮑魚, 原來係新開張送呀!食物紙有好多款, 刺身先上, 擺放精緻, 三文魚肥美新鮮, 鮮蝦, 帶子很鮮甜,真係必點項目。食埋蟹皇翅, 係好朋友要點, 佢話係寶琳總店都成日食,本身都唔會點, 食左幾啖,好足材料.牛舌都係我愛好之一, 燒得夠香, 有肉汁, 因為好食, 所以有再落單天婦羅就認為蟹棒最正, 茄子, 蕃薯就一般當然唔少得炸物, 芝士年糕真係好正, 芝士流心, 炸雞翼鹹淡適中, 但較多油清酒煮蜆煮得好入味, 湯底好清, 蜆肉雖細粒, 但沒
住開將軍澳寶琳的朋友, 都會知道有間食放題漁之部屋,
原先係去寶琳總店, 職員告之係天晉匯會開新分店,

入到去的感覺好光猛, 職員態度充滿誠意及熱情,
亦可能係首批食客, 所以有靚靚飲品及鮑魚送 ^^
坐位下有櫃桶放手袋, 唔怕無位放。
價錢$218 可以食3小時, 真係可以食到盡~
影左一輪相, 馬上要落單啦 !
本身都唔會點, 食左幾啖,好足材料.
天婦羅就認為蟹棒最正, 茄子, 蕃薯就一般
當然唔少得炸物, 芝士年糕真係好正, 芝士流心,
炸雞翼鹹淡適中, 但較多油
清酒煮蜆煮得好入味, 湯底好清, 蜆肉雖細粒, 但沒有沙
燒日本河豚魚乾, 呢個都係要再ORDER, 細細條, 燒得好香, 易入口
飲品選擇好多, 啤酒, 清酒, 果汁任你飲, 我選擇了雜果賓治, 唔錯
打算食牛油粟米, 點知大大盤 (笑左), 粟米好甜, 但唔敢食成舊牛油
黎一個大晒冷先~
時間可以食足3小時, 所以$218唔算貴, 可惜唔係好大食, 所以食唔到太多啦 !!!
但一定要留肚食埋甜品及雪糕,
甜品只要了木糠布甸及似水流年(榴槤)
布甸就真係麻麻, 但似水流年真係好重榴槤味
雪糕只能每人一杯
多謝晒好朋友的放題, 以呢個價錢可以食到高質素的放題, 當日開張係閒日所以不是坐滿,
但只要能保持質素相信可以吸引更多食客. 而且當日好多高層也有到場, 不斷提醒侍應們的工作,
收拾, 上菜亦好快 ! 我同好朋友不斷自拍時, 職員更主動幫我地影相, 十分欣賞.
2016-08-20 368 浏览
天晉匯呢邊好多都仲裝修緊,搵緊有咩好食既時候,就見到呢間漁之部屋放題,幾個朋友就圍威慧咁入去試下啦!見午市有成3個鐘任食,好似都幾抵咁!D食物同其他放題既選擇都唔差得遠, 而且唔知係咪新開張, 又送welocme drink又送welcome小食(鮑魚), 感覺都唔錯吧?刺身有好多種, 感覺一定要食牡丹蝦, 超大隻, 食左呢個之後, 就覺得玻璃蝦, 甜蝦都真係廢廢地, 哈哈! 另外仲有拖羅,赤貝, 帶子,三文魚, 表現都唔錯, 都幾新鮮….我個人就好中意食海膽既..所以叫左個咩海膽一口手卷, size黎計都真係幾一口法, 但係海膽份量就比較少啦, 而且仲要唔算好鮮甜, 感覺有d失望…呢到仲有蟹食, 感覺都幾肥美….不過如果有蟹膏會更正囉…仲有一樣比較少見既, 就係鰻魚天婦羅, 冇諗過呢樣都做到天婦羅?! 真係估你唔到….口感味道都ok, 可以一試既…甜品方面, 呢間都幾多甜品簡wo…..個人超中意似水流年, 姐係榴槤糯米茲, 估佢唔到咁好食! 一食仲食左2轉…但第2轉既太硬…要等一陣先至無咁硬囉….另外佢仲有款hokaido home made雪糕都幾正…好似街外無咁…(其實我無che
呢到仲有蟹食, 感覺都幾肥美….不過如果有蟹膏會更正囉…
甜品方面, 呢間都幾多甜品簡wo…..個人超中意似水流年, 姐係榴槤糯米茲, 估佢唔到咁好食! 一食仲食左2轉…但第2轉既太硬…要等一陣先至無咁硬囉….另外佢仲有款hokaido home made雪糕都幾正…好似街外無咁…(其實我無check啦..)有3隻味, 我就揀午後紅茶味試下….都唔錯….可以encore!
2016-08-11
用餐优惠