2017-07-24
以前同呢幾個姊妹日日形影不離,日日上堂又一齊,而家出黎做野就少見左好多啦,不過我都明既,做野辛苦呀嘛,不過到而家Keep到呢段友誼我都已經覺得係賺左架啦,雖然唔係成日見,但都會係WhatsApp group 度講無聊野,傾下計咁!我地呢幾個人由之前已經講定至少每個月約出黎一次,就當聚下舊,傾下計都好丫! 今個月既飯局除左慶祝其中一個就黎結婚之外,仲慶祝另一個既生日,我地四個人入面有兩個人都要慶祝,所以我同另外一個搞手就負責預先訂蛋糕!佢地班友仔一聽到放題就話要留飽食餐勁既,我地又唔可以話佢地知買左蛋糕,但係又要叫佢地唔好食咁飽,真係認真有難度呀!最後我都係放棄左,由得佢地中意食幾多就食幾多! 因為我就留肚食蛋糕,所以我點既野完全冇過量,不如等我講下我食左D咩啦! 因為我地預先訂座,所以漁之部屋就為每人送出黑松露鮑魚一隻(好似係!)黑松露鮑魚質素真係唔同D,完全係食到鮑魚既鮮味! 因為要留肚既關係,我真係冇乜點食D會飽肚既野食,好似前菜我就狂食日式海蜇同帶子裙墨魚啦! 個蟹籽沙律比我想像中大份,不過我地四個人Share食,好快就KO左! 廣島炸生蠔炸得好香口呀!脆卜卜的,食到落去蠔仲係好
廣島炸生蠔炸得好香口呀!脆卜卜的,食到落去蠔仲係好熱添,記得食個陣要小心D啦! 刺身方面,我地每樣都嗌左少少試下,其中一級帶子同牡丹蝦絕對係要Encore既!帶子唔算大隻,但好有鮮味!!點餐紙上面寫住”巨大牡丹蝦”果然係巨大,真係正野黎!
花之戀人既壽司,純粹食為左放少少飯落肚。
食到咁上下,見到大家節奏開始停落黎,我諗大家都滿足左岩岩黎個份飢餓感啦。而我地傾計既時候,一邊食枝豆就最岩啦!
無骨鳳爪有少少辣,不過已經拆晒骨,食個陣夠晒方便。
最後我地都冇食到漁之部屋既 甜品,因為要食我地買既蛋糕。希望朋友婚事順順利利,一世甜蜜!生日既朋友開開心心,工作順利!