2022-12-10 11 浏览
漁吉觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室朋友介紹,觀塘有一間樓上日式料理,經過附近就去試吓啦。🤣漁吉特選丼🐟漁吉特選丼配料很豐富,有三文魚、油甘魚、鰻魚、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦、左口魚邊和帆立貝。珍珠米夠煙韌,醋味適中,不會太酸,加了飛魚籽提升層次。漁吉玉子處理得不錯,甜度剛剛好,有蛋香。建議Wasabi不要落太多,加半樽仔壽司鼓油更佳。丼飯有半個青檸,加少少很開胃。北海帆立海老丼🦐北海帆立海老丼配料有帆立貝、牡丹蝦、赤蝦。帆立貝和牡丹蝦鮮味十足,赤蝦和帆立貝經過🔥火炙處理,焦香味不錯。海老丼飯調味料和漁吉特選丼一樣。最難忘是帆立貝🐚和牡丹蝦🦐,必食。😁👍🏻
漁吉

觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室

朋友介紹,觀塘有一間樓上日式料理,經過附近就去試吓啦。🤣

漁吉特選丼🐟

北海帆立海老丼🦐

最難忘是帆立貝🐚和牡丹蝦🦐,必食。😁👍🏻

2022-12-08
2022-12-10 21 浏览
開返關去仲未有時間去日本🇯🇵旅行🧳,好想食刺身丼飯🍱,朋友推介穩世刺身丼店,每日新鮮刺身直送,當然要買返個刺身丼飯慰藉一下思鄉情。餐廳主打各款刺身丼飯,有不同選擇,更有一款啱口味,而且仲有單點壽司🍣、手卷、刺身等等。漁吉特選丼$188特選丼既刺身種類十分豐富✨,三文魚🍣、油甘魚、海胆、三文魚籽等等,一次過滿足晒所以口感,每樣刺身都新鮮好味😋,而左口魚同三文魚籽係我至愛。北海帆立丼$168另一款丼以三款刺身為帆立貝🦪、海胆、三文魚籽為主,份量十足既三文魚籽,粒粒爆球口感非常好👍🏻,帆立貝爽口有質感,非常好味。

漁吉特選丼$188

北海帆立丼$168
2022-12-08 19 浏览
今日同同事lunch,打算買個丼飯食下,發現公司附近有間穩世嘅丼飯店,餐牌入面有唔少特色嘅丼飯配搭😆都算幾多選擇☺️除咗外賣,客人仲可以選擇堂食,堂食坐位都闊落🤓同埋都有壁畫👍🏻🌸北海帆立海老丼火炙過嘅帆貝加埋大大隻嘅赤蝦同甜蝦放係飯面😋甜蝦勁鮮甜🤓帆立貝火炙過更好味😍飯有滿滿嘅飛魚籽,口感提升到😋🌸漁吉特選丼特選丼入面有勁多新鮮嘅刺身,每一片都係厚切嘅,包左三文魚,油甘魚,帆立貝,海膽,櫻花魷魚等等,當中海膽超肥美🤤鰻魚都燒得好香👍🏻

🌸北海帆立海老丼

🌸漁吉特選丼

2022-12-07 15 浏览
各國旅遊逐漸開放,好多香港人歸心似箭返鄉下(日本),雖然本人今年未能去日本, 只可以喺香港食住個海鮮丼,慰藉心靈。突然想起觀塘工廠區,有一間隱世漁吉海鮮丼專門店。我們order了 北海帆立海老丼和另一個北海帆立丼配三文魚籽和海膽,並且即時製作,食材顏色繽紛,即時食慾大增,又大大碗碗,好滿足。北海帆立海老丼,大大隻牡丹蝦、赤蝦和甜蝦。味道鮮甜脆口,凡立貝微微燒過,咬落去大大片厚身清甜。配上清檸,即時提升咗食材味道,真正係perfect match,還有配上一件厚玉子,好滿足、好飽,食材是新鮮直送。北海帆立丼配三文魚籽和海膽:大大片帆立貝和海膽微微燒過,食材新鮮好鮮味,三文魚籽大大粒,好爽口,丼飯微微煙韌,有口感。丼飯還配上青檸檬和玉子,食材鮮味提升不少,份量十足好滿足。整體嚟講,舖頭細細,員工服務態度誠懇,環境乾淨企理,廁所十分整潔。

突然想起觀塘工廠區,有一間隱世漁吉海鮮丼專門店。

北海帆立丼配三文魚籽和海膽:

2022-12-07
午餐
2022-12-04 20 浏览
朋友話公司附近有間主打丼飯既餐廳好抵食,然後今日去觀塘行街,佢帶左我去食晚飯,餐廳位於工廈,環境寧靜但餐廳會播放近期流行曲餐廳主打丼飯,有10種丼飯選擇,我揀左蟹王丼,入面有松葉蟹肉、海膽、三文魚籽,朋友揀左海膽三文魚籽丼,入面有海膽、三文魚籽、原隻雞蛋黃,額外叫左1份三文魚刺身,飲品要左2罐可樂過左一陣,職員送上2碗超大碗丼飯,松葉蟹肉、三文魚籽鋪滿曬個丼飯,刺身好新鮮好正,飯既份量都比較多,食左半碗已經好飽,感覺上可以2個人share 1碗丼飯🤔
2022-12-03 15 浏览
觀塘呢間丼飯質素唔錯,每個丼飯都大大碗,而且魚生嘅份量都唔少,男仔都夠飽。餐廳有外賣同埋堂食。✨漁吉精選丼$188一碗飯齊晒三文魚、油甘魚、海膽、三文魚子、櫻花魷魚、赤蝦、左口魚邊、帆立貝,賣相好吸引😍😍😍。三文魚子同埋櫻花魷魚撈飯食唔錯。三文魚同埋油甘魚好肥美。左口魚邊幾乎係入口即溶。✨北海帆立丼$168呢碗有大量嘅三文魚子,仲有帆立貝同埋海膽。佢哋嘅帆立貝好鮮甜,三文魚子大大粒,味道鹹香鮮味😆。📍漁吉海鮮丼專門店 (觀塘)觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室

✨漁吉精選丼$188

✨北海帆立丼$168

📍漁吉海鮮丼專門店 (觀塘)
2022-11-29
5 分钟 (外卖自取)
  • 北海帆立丼
  • 漁吉精選丼
2022-12-03 16 浏览
北海帆立丼 ($168)一個丼有帆立貝、海膽同三文魚籽,三樣嘅份量都好多💯海膽好新鮮鮮甜,完全冇苦澀同腥味,好易入口好creamy💛三文魚籽份量好多,全部漲卜卜,食落好有口感,好有澎湃感🤤而帆立貝好厚身同埋有炙燒過,食落好甜,完全感受到新鮮,配埋青檸汁好fresh好夾🍋漁吉特選丼 ($188)一個丼就有齊好多刺身,包括三文魚、油甘魚、磯煮鮑魚、海膽、三文魚籽、魷魚🦑、赤蝦、左口魚邊同埋帆立貝🍣一次過滿足晒想食日本嘢嘅慾望🤩全部魚生都好新鮮,而且都係厚切👍🏻最好食係左口魚邊,炙燒過之後油份好多,食落好甘香,食完有感動嘅感覺❣️
北海帆立丼
北海帆立丼 ($168)
漁吉特選丼

漁吉特選丼 ($188)
漁吉特選丼
今日去左觀塘漁吉海鮮丼專門店食返碗丼飯,餐廳位於工廠大廈,入到去感覺別有洞天。呢度主打刺身丼飯,款式多樣,一共有12款。另外都有刺身壽司卷物同輕食。今日一人叫一個丼飯。漁吉特選丼 $188鰻魚 x1厚切三文魚 x1厚切油甘魚 x1厚切吞拿魚 x1連頭赤蝦 x1火炙海膽+三文魚籽少量火炙左口魚邊x1火炙帆立貝x1櫻花魷魚唔少厚切玉子x1鰻魚暖暖地啖啖肉,赤蝦連頭都好多汁。櫻花魷魚鹹香脆口。另配新鮮日式芥末同少少酸薑片,仲有青檸。飯面上面有少少蟹籽。北海帆立丼 $168火炙帆立貝x3火炙海膽x3三文魚籽大量厚切玉子x1一樣飯面上面有少少蟹籽。另配新鮮日式芥末同少少酸薑片,仲有青檸。餐廳裝修簡單,不過坐得都可以,茶水自助。
今日一人叫一個丼飯。
漁吉特選丼 $188

火炙海膽x3
三文魚籽大量
厚切玉子x1
北海帆立丼

餐廳裝修簡單,不過坐得都可以,茶水自助。
2022-12-02
2022-12-01 9 浏览
今日來觀塘工廈呢間餐廳食魚生丼飯,款式都幾多,仲有壽司卷物等等~呢度行簡樸路線,茶水自助~漁吉特選丼- 材料豐富,有海膽、三文魚、劍魚腩、赤蝦、吞拿魚、櫻花魷魚、左口魚邊、帆立貝、鰻魚、三文魚籽~- 櫻花魷魚好爽口;左口魚邊炙燒過好香充滿魚油香;鰻魚肉質細滑好香;劍魚腩厚身鮮味,口感爽彈而且唔油膩~北海帆立丼- 有帆立貝、海膽、三文魚籽- 帆立貝好厚身,味道鮮甜,炙燒過幾香- 海膽鮮味好creamy- 三文魚籽滿到瀉,鹹香卜卜脆- 玉子燒好厚身,味道香甜,每一款丼飯都有~

北海帆立丼
- 有帆立貝、海膽、三文魚籽
- 帆立貝好厚身,味道鮮甜,炙燒過幾香
- 海膽鮮味好creamy
- 三文魚籽滿到瀉,鹹香卜卜脆
- 玉子燒好厚身,味道香甜,每一款丼飯都有~
2022-11-26 9 浏览
🚩漁吉唔知大家知唔知我買咗跳舞月票,做一個有氣質嘅女孩~跳舞之前就諗住搵吓啲嘢食先,喺OpenRice度見到呢間餐廳~平時都係喺呢個工廠嘅地下買零食,估唔到樓上會有餐廳,仲要星期六都開門!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈漁吉特選丼 $188咩都想試吓嘅人可以選擇依個特選丼有三文魚 油甘魚 鰻魚 海膽 三文魚粿 櫻花魷 赤蝦 左口魚邊 帆立貝雖然每樣一件,但都真係鋪到成碗都係個飯碗都超級深,飯量好好好多三文魚雖然係基本日本料理嘅食材,但真係超級肥美,用咗三文魚腩嘅部份油甘魚嘅油脂都十足仲有好少見嘅櫻花魷魚都係爽爽彈彈🌈比目帆立丼 $158掃一掃張Menu見到有左口魚就梗係一定要食壽司我都係好鍾意食火灸嘅,我覺得咁樣先可以凸顯出魚生嘅鮮味左口魚邊足足有五大片,燒至半生熟狀態咬落魚油都必晒出嚟帆立貝好大隻,一開二半熟狀態嘅帆立貝更加鮮甜
🚩漁吉

🌈漁吉特選丼 $188
咩都想試吓嘅人可以選擇依個特選丼

雖然每樣一件,但都真係鋪到成碗都係
個飯碗都超級深,飯量好好好多
油甘魚嘅油脂都十足
仲有好少見嘅櫻花魷魚都係爽爽彈彈

🌈比目帆立丼 $158
掃一掃張Menu見到有左口魚就梗係一定要食
壽司我都係好鍾意食火灸嘅,我覺得咁樣先可以凸顯出魚生嘅鮮味

左口魚邊足足有五大片,燒至半生熟狀態
咬落魚油都必晒出嚟

帆立貝好大隻,一開二
半熟狀態嘅帆立貝更加鮮甜
2022-11-26
2022-11-24 2201 浏览
今晚去完APM在觀塘區揾「食」,朋友推薦左啲間「漁吉海鮮丼專門店」,最特別嘅地方係佢匿藏在觀塘嘅工廈之中🙈海鮮丼一向都係賣飛佛,專門店當然唔可以錯過。店舖位於毅力工業中心,正正在牛頭角和觀塘站嘅中間,都唔算難揾。店舖面積唔算大,基本裝修,我相信都係主打外賣。設有小型水吧,自助沖茶。除左海鮮丼,其實menu仲有不少壽司選擇,價錢都幾親民(而且唔收加一)。我哋就叫左兩個海鮮丼,壽司留待下次😜比目帆立丼 $168有四片左口魚裙邊,都幾厚身,輕輕用火槍燒過迫出油脂,食起來油脂味更香濃。另外還有帶子和三文魚籽,味道都唔錯(帶子有沾上醬汁再輕輕用火槍燒過)。米飯係採用日本米,夠煙韌軟熟。三文魚親子丼 $168賣相好吸引,有7大塊三文魚腩,切得非常厚好有口感。仲有三文魚籽,雖然唔算好大粒,但份量都幾多。三文魚加上三文魚籽和米飯,再沾少許日本豉油調味,一啖放入口確實係幾滿足。總結:海鮮丼的確唔錯,價錢合理質素乎合預期,各樣海鮮鋪滿咗整個碗,賣相非常打卡able。如果在附近番工嘅上班一族,lunch過來幫襯或買外賣都係一個唔錯嘅選擇👍🏻

比目帆立丼 $168
比目帆立丼

三文魚親子丼 $168
三文魚親子丼

2022-11-23
比目帆立丼
三文魚親子丼
2022-11-23 11 浏览
餐廳位於觀塘工商大廈,營業時間到晚上八點,食晚市要早少少去。-漁吉特選丼 $188特選丼好適合有選擇困難症嘅朋友,丼飯入面差唔多每款刺身都有,包括三文魚、油甘魚、海膽、櫻花魷魚、赤蝦、左口魚邊、帆立貝、三文魚籽等,仲有香口嘅照燒汁鰻魚。鮮魚刺身肉質肥美嫩口,海膽食落好甜唔腥,魷魚、蝦、帆立貝鮮甜彈牙,火炙左口魚邊帶有香烤嘅味道,全部刺身都好新鮮,入口唔會有腥臭味。-北海帆立丼 $168依個丼飯好岩鐘意食帆立貝同三文魚籽嘅,魚籽滿滿鋪係飯嘅表面,食落咸中帶鮮;帆立貝微微火炙,朋友唔太好刺身都話鮮甜易入口。丼飯仲配有海膽、飛魚籽、玉子等,值得一題嘅係餐廳芥末香而不辣,入面混合左魚籽,好有心思。
漁吉特選丼 $188
北海帆立丼 $168
2022-11-18
2022-11-23 41 浏览
漁吉海鮮丼專門店 (觀塘)📍觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室平時好少去九龍東,觀塘呢個咁繁忙嘅地區更加少到。但今日為咗工作嘅關係要去觀塘留一個晚上,所以要喺附近搵嘢食。難得發現工廈竟然有間丼飯專門店,所以就揀左佢黎試下。Menu本身冇晚市套餐,所有食物都係單點。飲品選擇亦都唔多,但有個自助水吧可以自己斟熱茶同水🫶🫶而且餐廳設有洗手間呢!我哋就叫咗兩個丼飯🍚👩‍🍳 比目帆立丼$168有四片灸燒左口魚,同四隻灸燒厚身帶子。左口魚油脂極其豐盛,入口即溶,佢嘅魚油比起三文魚腩仲勁,越肥美嘅魚我越愛🤭👩‍🍳三文魚親子丼 $168擺盤有精心設計過、極具心思,賣相精美!三文魚厚切,三文魚子分量多,甘香美味,撈飯一流!餐廳採用日本米,珍珠米口感煙韌,配埋三文魚同魚子,好味😋❤️工廈日本餐都注重細節堅持使用日本米,雖然價格並非十分經濟,但一分錢一分貨。平時返工想買一份有返啲質素嘅外賣丼飯,呢間可以試一試!
漁吉海鮮丼專門店 (觀塘)
📍觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室

我哋就叫咗兩個丼飯🍚

👩‍🍳 比目帆立丼$168

👩‍🍳三文魚親子丼 $168

2022-11-23
行開apm附近去到一個工廈,想食一間日本野搵搵下就上到黎,估唔到都幾有驚喜😋 佢menu種類以小本經營嘅食店黎講都算多,今次就揀左兩個丼飯同朋友一人一個淺嘗下,紙巾盒同埋飲水都係自助夠哂方便🙂💛🔎 漁吉特選丼 $188依個特選丼飯咩刺身都有啲,包羅萬有,當中我覺得入面個赤蝦、赤身tuna、鰻魚最為吸引,食落去好新鮮,一啲都唔腥底而且個 texture好豐富好滿足🤓🤓🔎 北海道帆立海老丼 $168依個北海道帆立海老丼最主要嘅主菜有帆立貝、同埋三款嘅蝦(牡丹蝦、赤蝦同埋甜蝦),火炎帆立貝食落去個燒得岩岩好,三份蝦都大大隻,好似成隻手咁長🤪,另外佢配左啲飛魚子同埋玉子送飯都唔錯👍🏻-📍漁吉海鮮丼專門店 (觀塘) 💛觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室

🔎 漁吉特選丼 $188

🔎 北海道帆立海老丼 $168

📍漁吉海鮮丼專門店 (觀塘) 💛
  • 漁吉特選丼
  • 北海帆立海老丼
2022-11-22 1104 浏览
觀塘呢個地方有好多卧虎藏龍嘅餐廳! 今次呢間餐廳係同事上次食過介紹的...店鋪位於係觀塘道嘅工廈, 門面唔華麗, 內部裝修亦都只係行簡撲路線今日決定同同事買左2個外賣海鮮丼番公司慢慢嘆~  除左丼飯之外, 餐廳都仲有壽司、刺身同卷物等等....都有好味嘅外賣海鮮丼諗唔到食咩嘅我係同事嘅介紹之下推介我食「豪快海鮮丼」,啱晒我呢啲咩都想食嘅貪心小狗🤭一個丼入面有齊我想食嘅嘢!入面有海膽、三文魚、赤蝦、油甘魚、櫻花魷魚、左口魚邊、帆立貝、鰻魚、三文魚籽刺身件件都肥大肉厚同埋係產地直送嘅鮮魚所以真係好新鮮! 而櫻花魷魚非常爽口彈牙油甘魚就有好香嘅油香丙加上陣陣甘甜魚生新鮮有油脂香味💕赤蝦鮮甜大隻 係我最愛🤭「北海帆立海老丼」蝦有三款,分別係牡丹蝦、赤蝦同甜蝦,款款都大大隻又超鮮甜!而帆立貝就用火輕輕炙過... 半生熟有兩個唔同嘅口感生果邊就鮮甜得黎滑口.. 熟果邊就有另一隻甜!!外賣黎講,呢度嘅丼做得好唔錯之餘, 佢地嘅wasabi都要讚下! Wasabi係新鮮磨嘅~ 味道唔會有人工化嘅感覺醋飯粒粒分明,2碗都配上蟹籽同三文魚籽增添左醋飯嘅口感👍🏻至少番到公司唔會成pat嘢... 同埋佢地飯量
今日決定同同事買左2個外賣海鮮丼番公司慢慢嘆~  除左丼飯之外, 餐廳都仲有壽司刺身同卷物等等....

都有好味嘅外賣海鮮丼
一個丼入面有齊我想食嘅嘢!

刺身件件都肥大肉厚同埋係產地直送嘅鮮魚所以真係好新鮮!
而櫻花魷魚非常爽口彈牙
油甘魚就有好香嘅油香丙加上陣陣甘甜

魚生新鮮有油脂香味💕
赤蝦鮮甜大隻 係我最愛🤭

「北海帆立海老丼」
蝦有三款,分別係牡丹蝦、赤蝦同甜蝦,款款都大大隻又超鮮甜!
而帆立貝就用火輕輕炙過... 半生熟有兩個唔同嘅口感
生果邊就鮮甜得黎滑口.. 熟果邊就有另一隻甜!!

醋飯粒粒分明,2碗都配上蟹籽同三文魚籽增添左醋飯嘅口感👍🏻

至少番到公司唔會成pat嘢... 同埋佢地飯量好多