2018-02-04 199 浏览
It's a busy season, so we waiting 10 minutes for the food to come, which is reasonable as they only cook after your order.  It's managed by a small amount of staff, but all of them seems very friendly and cheerful.  We had almost everything on the menu, except for the soup.  Japanese beer they imported paired well with all the fried seafood.  They sure know what to put on their menu!
2017-12-29
2018-01-28 188 浏览
Pretty sweet corner shop! Pleasantly surprised by the calamari and fish soup. Both dishes really warms you up on a cold day. My understanding is that there are seasonal dishes, so everything is done with care! Have to give the pickles their own shoutout, so good. Owners are super nice and friendly. Definitely worth a try!
2018-01-18 299 浏览
[ 真真真係超級推介 | 長洲系列🏝]••由於賣相太平凡,我又影得唔好🤦🏻‍♀️所以要用誇張字眼吸引下大家🤩唔想你地錯過呢間店!岩岩過左既聖誕節,我同男朋友去左長洲🛳諗住去食下野,今次唔再係食大魚蛋🤐其實只係咁岩行過,比佢有點日本風既裝修吸引左🇯🇵-🔹厚切墨魚($55)⭐️9/10份量唔多,價錢都唔平💵(但真心好食!值👍🏻)本身我都小小不滿佢揀墨魚,因為我d牙唔好唔鍾意食韌野🙊點!知!熟度剛剛好,係超級爽口,完全唔韌!😍外層炸粉非常薄身,但又炸得香口,點埋我至愛既蛋黃醬,正呀💓▫️仲有d提子粒🍇都幾甜的-🔺是日餐牌📝每日都唔同,但都會係海鮮類🐟見人地飲個魚仔濃湯好似好正,好後悔無試😭下一次去長洲都唔知係幾時啦😭-📌我呢個缺乏常識既小朋友👧🏻不停問男朋友墨魚、魷魚、八爪魚、章魚既分別...煩死佢了🗣--
[ 真真真係超級推介 | 長洲系列🏝]

🔹厚切墨魚($55)⭐️9/10
份量唔多,價錢都唔平💵(但真心好食!值👍🏻)
▫️仲有d提子粒🍇都幾甜的

2017-12-25 304 浏览
很有特色的小店,裝横都很日本,以為佢係走日系,又播緊英文hip hop歌,是一家很trendy的店。主要有4款海鮮食品,再加日本手工啤酒。店員會問顧客姓什麼,不是一個编號而已,很親切。很有漁味的裝飾。主力sell本地海產,全無味精,試下魚仔濃湯($25),Fish soup內有紫菜和葱,味道不錯,不會腥。墨魚厚切($55),配料有無籽葡萄,很甜; 小酸瓜解腻; 檸檬汁增加鮮味,配有蜂蜜沙律醬,很用心的setting。Cuttlefish很彈牙,炸粉夠薄,食出鮮味。去骨鱭魚($40)Mullets 脆脆的,不會好油,魚長得很可愛,配啤酒一流。為環保出一分力,冇用膠的食具,全是可回收的,加分。

主要有4款海鮮食品,再加日本手工啤酒。

店員會問顧客姓什麼,不是一個编號而已,很親切。

很有漁味的裝飾。

Cuttlefish很彈牙,炸粉夠薄,食出鮮味。

去骨鱭魚($40)

為環保出一分力,冇用膠的食具,全是可回收的,加分。
  • 去骨鱭魚
  • 墨魚厚切
2017-11-17 275 浏览
今日無聊同個fd入在長洲,去到個fd當然去買魚旦食我就唔太想食,咪周圍行下睇下有咩吸引既野食啦,行下見到呢度寫[] 咁就入去買黎食我仲買在去骨鱭魚 + 冬瓜麥茶 冬瓜麥茶係最快黎到,好在唔係太甜,我覺得ok既最重要既厚切墨魚黎啦拿既時候佢會同你講加d檸檬汁落去會好食d咖,當然我食前都有加啦佢個炸粉唔會太厚係我好鍾意既,食落去佢個油好特別,好香又唔太油膩問下先,係師傅佢自家制咖佢加沙律同墨魚上面都有檸檬皮係到佢仲有提子 小黃瓜呢二樣既配菜係到 提子上面有小小鹽係到食落好開胃,小黃瓜就酸酸甜甜另外果份去骨鱭魚我麻麻地,不過師傅話食果陣要落檸檬汁用手係魚尾都落起黎食,食落口唔會有腥味只係覺得太亁身
今日無聊同個fd入在長洲,去到個fd當然去買魚旦食我就唔太想食,咪周圍行下睇下有咩吸引既野食啦,行下見到呢度寫[[是日推介本地海產 厚切墨魚]] 咁就入去買黎食我仲買在去骨鱭魚 + 冬瓜麥茶
冬瓜麥茶係最快黎到,好在唔係太甜,我覺得ok既
最重要既厚切墨魚黎啦
佢加沙律同墨魚上面都有檸檬皮係到

2017-11-17
2017-11-08 233 浏览
長洲簡直是美食天堂,經過這一間店鋪有點像日本的立食店,只售買幾款小食,全都是本地新鮮海產,即叫即制。馬上叫了去骨池魚、魚仔濃湯、千層炸蠔。重點介紹佢去骨池魚,一定要食,魚夠鮮,炸醬夠薄夠脆,雖然$40只有四條,相比系日本餐廳食,已很便宜,激贊!再來魚仔濃湯,超濃味,夠魚味,而且超熱,小心燙手!最後千層炸蠔,脆口,加上檸檬汁更美味,不過蠔偏細隻,肉質較薄。總括來講,我最鐘意食池魚,慢工出細貨,特別喜歡小店的味道,用心製作
2017-08-14 449 浏览
長洲入過好多次,次次都係去食魚蛋。呢次見到新開嘅漁樂,主打炸海鮮,老闆係長洲人,佢話材料係由從漁民直接入貨,所以menu日日都可能唔一樣。當日賣嘅係兩款炸魚同埋炸鮮魷,仲有魚湯。叫咗炸鮮魷同個湯,炸得係幾好食,好食過喺餐廳食,個湯都幾濃,足夠兩個人飲,但係都幾熱,要慢慢飲。食完忍唔住叫多份炸池魚,都係好食,外脆內嫩滑,不過一個人食晒都幾熱氣,最好兩三個人分。下次入長洲應該會再食炸鮮魷,如果天氣凍啲就一定會飲埋個魚湯。
2017-06-03 2175 浏览
去長洲吃膩了大魚旦,芒果糯米糍,是時候找找新意思了!經過大街,發現一間裝潢特別的小店,牆身用木鋪砌而成,還陳設了一輛舊單車,甚有懷舊味!小店的食材大多是本地的漁產,每天所捕獲的品種及數量也不定,所以每日的菜單都不盡相同。脆炸池魚 ($40)以往在日本餐廳才見到池魚這種食材,原來在香港水域也可以找到它的蹤影!池魚細細條,經過油炸,可以連骨同吃。一口一條,相當過癮,送啤酒一流!(按:小店也有手製啤酒出售呢!)池魚即點即炸,炸得脆卜卜,魚肉軟嫩,而且鮮甜無腥,比英式炸魚有過之而無不及!本地漁產果然是新鮮度高呢!最搞鬼是炸魚伴有提子,新鮮甜美,一啖炸魚一啖提子,有助清熱解膩,但究竟又鹹又甜會不會生痱滋??炸生蠔 ($40)生蠔亦是本地貨,雖然不如美國桶蠔般大大隻,但勝在夠新鮮。生蠔亦是即叫即炸,炸粉剛好包裹著整顆生蠔,不會太厚。生蠔個子不太,但口感豐腴又juicy,咬落去真是有爆汁的效果!味道鮮甜得很。配上自家調製的芥末沙律醬,辣度不高卻很惹味,味道跟炸生蠔相當匹配。另配上原條酸瓜,味道微酸,中西合璧,幾過癮。魚仔濃湯 ($25)再來一”杯”每天新鮮淆製的魚湯。未飲已經嗅到濃濃的魚鮮味,飲下去
脆炸池魚 ($40)
炸生蠔 ($40)
生蠔亦是本地貨,雖然不如美國桶蠔般大大隻,但勝在夠新鮮。
咬落去真是有爆汁的效果!味道鮮甜得很。

魚仔濃湯 ($25)
再來一”杯”每天新鮮淆製的魚湯。
未飲已經嗅到濃濃的魚鮮味,飲下去,盡是魚的鮮甜,沒有魚腥味,更加入紫菜增加口感。
不過味道偏淡,如加多兩粒鹽去"吊味", 味道會更好。
試了三款食品味道也不俗,再加上本土小店,本地漁產,當然要力撐!
2017-05-27
  • 脆炸池魚
  • 炸生蠔
2017-05-17 523 浏览
來到長洲,自然的向街頭小吃美食進發,除了出名的長洲芒果糯米糍、一串長長的薯片、大魚蛋、平安包....遠望有一大個燈籠似的招牌,大大個的小吃介紹,而且排隊的人不斷,所以要試試看招牌上寫著爽甜吊桶魷魚、無骨金黃鱭魚、原味長洲魚仔湯,睇落已經流口水了,試試什麼好呢最後叫了無骨金黃鱭魚和魚仔湯。除了湯外,其他都是即叫即製,所以份外新鮮,熱騰騰的魚湯內很多紫菜和蔥粒,賣相不錯不過好像有味精等了大概5-10分鐘,叫了你的姓氏就取餐,怪不得落單時問你貴姓啦,果然好服務炸魚擺放很精美,而且有少量生果伴碟味道一般,如果炸粉再鬆D比較好⋯⋯

魚湯內很多紫菜和蔥粒,賣相不錯
不過好像有味精

炸魚擺放很精美,而且有少量生果伴碟

味道一般,如果炸粉再鬆D比較好⋯⋯
去骨金黃鱭魚
魚湯