2020-03-22 104 浏览
這店想去好耐了,見好多社交平台都有人去呢到打卡,餐廳位於大角咀酒店內一行入餐廳就見到一大幅由三角形組成嘅玻璃牆,呢到就係其中一個人氣影相打卡點天花板係色彩繽紛嘅人造花海掛飾,兩邊牆身就圈筒管嚟,好有層次感檯面嘅碟花紋都好靚,仲有一個萬花筒比客人去玩羽衣甘藍焦糖果仁話梅西瓜沙律,個名好長啊,但的確好多配料喺入面,沙律菜好新鮮附上3層玻璃盤有西瓜、藍莓、蜜瓜、菠蘿同焦糖果仁碎撈埋一齊食,西瓜加咗話梅粉酸酸甜甜好開胃,這個清新美味醬燒大頭蝦配香蒜辣椒意大利飯粉,大頭蝦經醬汁醃過再燒特別香濃,食落鹹香鮮味十足,意粉好香蒜味我好鍾意,仲有菌及蘆筍喺入面㗎,而意大利軟硬適中最後一早預先落定單叫這限量甜品,叫開啟潘朵拉盒子,面上做了一層立體的半圓形糖醬,粉色又晶瑩,底下係藍莓撻,餅底鬆化帶香脆,仲有藍莓紅桑子忌廉,食落酸甜美味,充滿藍莓清香,另外朋友生日都可寫上字句喔~

檯面嘅碟花紋都好靚,仲有一個萬花筒比客人去玩

2020-03-17
2020-03-16 179 浏览
今日慶祝朋友搵到新工, 就去間好D嘅餐廳 (要提提大家由於酒店正在維修, 餐廳入口有點隱閉)由於疫情期間, 所以餐廳會為客人量度體溫, 其實我非常欣賞這種餐廳, 就連我去進餐都會倍感安心!餐廳怖置非常靚, 好女性化, 相信不少女士都會很喜歡, 就好似入左一間好大嘅少女房間, 色彩鮮豔, 亦有很多花花至於菜式, 選擇亦很多, 又有自家醬汁, 非常用心, 我地叫了三道菜:椰菜花西蘭花薯仔沙律 - 這個我好喜歡, 佢將我愛吃嘅西蘭花同椰菜花 mix 埋, 加左薯仔, 仲有難以抗拒嘅蛋黃醬, 最底有一塊脆餅乾, 香脆可口嘅小食, 一碟6件, 份量剛剛好!第二度菜係辣肉腸忌廉藍青口, 這個青口有頗多隻, 白汁都很濃, 但我覺得偏甜了!最後到主菜了, 安格斯牛肩胛, 肉質好嫩, 煮得剛好, 配以嘅燒汁襯托得個牛更加 juicy
椰菜花西蘭花薯仔沙律

辣肉腸忌廉藍青口

安格斯牛肩胛

题外话/补充资料: 餐廳員工很有禮貌, 每道菜亦分開上, 唔會好似好趕時間那種感覺
2020-03-15
椰菜花西蘭花薯仔沙律
辣肉腸忌廉藍青口
安格斯牛肩胛
2020-03-16 106 浏览
38婦女節撞正Sunday透氣日,帶埋小朋友光顧下港女cafe😆漫花燈火 OMG HK 位於大角咀絲麗酒店內,由於酒店裝修中,外圍圍板有條小通道搭lift上去,lift門一開眼前一亮🤩 一排萬花筒般的鏡頓時少女心爆發,餐廳入面佈置完全只有兩個字形容- #勁靚,天花吊著不同顏色的花,用的餐具都是色彩鮮艷幾何圖案,然後枱面還有一支萬花筒真係睇得又玩得!話明港女餐廳,所有椅都係粉紅色是常識吧!連bb們坐的都係粉紅色㗎!餐廳衛生程度不錯,店員表示bb椅響我地到達前已用火酒消毒過,令人好放心👍🏻抵讚!另外,所有人入坐前亦須先量體溫!以為是打卡餐廳,食物一定麻麻?咁又錯嘞!我地點了幾樣嘢,質素都是👍🏻💕的,甜品更是驚喜之作!😋🌟香煎日本帶子配黑松露忌廉意粉 兩個bb食唔停口,夠埋juicy,意粉軟硬度ok,歲半bb食都冇問題,帶子夠鮮味,松露味亦冇比忌廉搶左,係唔錯!可惜嚟唔切影相已比爸爸們食咗😖其實我們還點了意大利飯及特色飲品,但由於爸爸們覺得太好味已一早食先冇等相機😰,不過我敢說也是水準之作!PS: 店內只有兩張bb椅,如果想帶bb來,記得記得要先訂位呀!

🌟香煎日本帶子配黑松露忌廉意粉

在森林和原野

法國慢煮鵪鶉腿配牛油炒雜菌
2020-03-08
在森林和原野
法國慢煮鵪鶉腿配牛油炒雜菌
2020-03-15 72 浏览
今日帶阿妹來慶祝生日,選擇左食tea。樓下因為裝修,搵咗一陣先搵到入口。上到去環境感覺不錯,唯獨是窗外因為裝修變了搭棚的環境。今日叫了兩個主食,一個甜品~這個名字我忘記了,就是有三文魚,口感挺特別。這個蟹肉意粉,蟹肉量我很滿意,比想像中還多。就是因為我自己不吃蘑菇,蘑菇都給妹妹吃了。最後叫了這個甜品,寫是限量的不過下午茶來說,有限時一個半小時感覺不夠。因為女人都喜歡聊天,而且今天還算全場全滿。
今日帶阿妹來慶祝生日,選擇左食tea。
樓下因為裝修,搵咗一陣先搵到入口。
上到去環境感覺不錯,
唯獨是窗外因為裝修變了搭棚的環境。
今日叫了兩個主食,一個甜品

這個名字我忘記了,就是有三文魚,口感挺特別。
蟹肉蘑菇意粉

最後叫了這個甜品,寫是限量的
不過下午茶來說,有限時一個半小時感覺不夠。
因為女人都喜歡聊天,而且今天還算全場全滿。

蟹肉蘑菇意粉
  • 限量的甜品
2020-03-15 130 浏览
🔴🟠🟡漫花燈火OMG🟢🔵🟣 《大角咀》呢間餐廳相當隱世,位於大角咀一間住宅式酒店入面,最搞笑係間酒店已經執左 又冇清晰嘅指示牌 😫😫😫一入門口就覺得好夢幻好靚 好岩打卡黎 🤔個心舒服返少少 上網睇過佢d野食都好多劣評下🤔不過今次志在影相 📸️就試下喇黃金蟹肉配黑橄欖醬意粉🦀🍝($188)個意粉面頭上有幾塊金泊好高貴咁 賣相好似好好食咁蟹肉嘅份量亦都好多但係一食落去就出事啦個意粉完全係好硬 好似焗過龍嘅硬咁🤢🤮🤢🤮🤢🤮呢個價錢咁嘅質素真係有冇搞錯!法國慢煮鵪鶉腿配牛油炒野菌🦆($168)呢個都幾好食鵪鶉腿幾嫩滑不過用牛油炒就真係油得滯啦🤔🤔潘朵拉盒子 🍓($168) 呢個要來打卡影相用嘅甜品冇諗過佢會好食透亮的半圓形糖膠罩 法式紅桑子撻伴上藍莓及士多啤梨 果香微酸不太甜 比想像中好食 因為之前食過個類似嘅 但難食好多🤢整體來講環境一流 適合打卡岩晒一眾港女們野食質素絕對係對唔住個價錢🤨 食一次黎影下相就夠晒數啦😆
🔴🟠🟡漫花燈火OMG🟢🔵🟣 《大角咀》

黃金蟹肉配黑橄欖醬意粉🦀🍝($188)

法國慢煮鵪鶉腿配牛油炒野菌🦆($168)
呢個都幾好食鵪鶉腿幾嫩滑不過用牛油炒就真係油得滯啦🤔🤔

潘朵拉盒子 🍓($168)
呢個要來打卡影相用嘅甜品冇諗過佢會好食

生日
潘朵拉盒子
  • 潘多拉的盒子
2020-03-12 103 浏览
估唔到係疫情下,呢間餐廳都差不多full相信全部都係打卡為主係門口店員會先量體溫再入到去就會見到好夢幻既景四圍都好靚,色彩繽紛以得打卡為主,對食物自然冇期望同要求前菜叫左黑松露薯條黑松露太多,令人食到想嘔主食叫左黑松露意粉同豬鞍2樣都正正常常飲品叫左富士山,可以有得玩有得打卡但味道就似某快餐店雪糕因為今日以慶生為主,所以預早訂左pandora box個甜品幾特別,類似雪杷,感覺好fresh另外,餐廳仲會提供花環for生日影相總結:打卡確實1流,但價錢偏貴人均消費都要300-400唔好期望食物質素高只需要期望可以餵飽相機
估唔到係疫情下,呢間餐廳都差不多full
相信全部都係打卡為主
係門口店員會先量體溫
再入到去就會見到好夢幻既景四圍都好靚,色彩繽紛
以得打卡為主,對食物自然冇期望同要求
前菜叫左黑松露薯條
黑松露太多,令人食到想嘔
主食叫左黑松露意粉同豬鞍
2樣都正正常常
飲品叫左富士山,可以有得玩有得打卡
但味道就似某快餐店雪糕
因為今日以慶生為主,所以預早訂左pandora box
甜品幾特別,類似雪杷,感覺好fresh
另外,餐廳仲會提供花環for生日影相
總結:打卡確實1流,但價錢偏貴
人均消費都要300-400
唔好期望食物質素高
只需要期望可以餵飽相機
2020-03-11 73 浏览
呢間餐廳係又一打卡好去處。環境真係好靚好似入左萬花筒既世界咁。但係整體食物味道就so far so good, 無太大驚喜,價錢都唔便。即使係咁,但因為餐廳環境實在太靚,所以都值得到此一遊😂一出𨋢,你既左手邊會係一道粉紅色牆。右手邊就係一道萬花筒鏡牆❤️但要小心,洗手間係牆後,小心影相時被由內推開的鏡門撞到。入到餐廳,左手邊就係好colourful 既類似conical flask既牆。右手邊就係咁。餐具都好靚好colourful😍法國慢煮鵪鶉腿配牛油炒野菌,鵪鶉肉好滑好軟,牛油炒既野菌就好香口😋慢煮穀飼180日安格斯牛肩胛,可能係慢煮既關係,牛肉都係好嫩,但就太腍,同無牛味,亦無咩油,唔太覺得自己食緊牛肉。但由於無咩油,都係一個健康既選擇😅香煎日本帶子黑松露忌廉意粉,帶子唔錯,好厚好彈牙,個意粉就好creamy,都食到黑松露味。黑魚籽麵包蟹意大利飯,呢個就不推薦大家啦,又貴又唔太好味,d蟹肉唔鮮甜。我地都有點OMG 啡菇二重奏,但無影相,呢個好食,推薦,芝士加肉醬,好味👍🏻

一出𨋢,你既左手邊會係一道粉紅色牆。

右手邊就係咁。

餐具都好靚好colourful😍

法國慢煮鵪鶉腿配牛油炒野菌

慢煮穀飼180日安格斯牛肩胛

香煎日本帶子黑松露忌廉意粉

黑魚籽麵包蟹意大利飯

2020-03-10 1378 浏览
有日女友玩手機, 突然間話要去哩到打咭, 話超正!個心即刻寒一寒, 之后冷震由心裡面震出嚟.....女友係小熊維尼一級粉絲, 心諗又唔知邊到有維尼展, 又出血.....之后佢俾我睇, 原來佢D朋友去哩間叫漫花燈火嘅餐廳打咭, 佢又心思思想去....好好好!唔係去維尼展, 無問題!首先餐廳服務好細心, 係疫情爆發以嚟我第一次去餐廳要度体溫, 相信餐廳都想自己同食客幫襯得安心吧.餐廳門面設計有極強烈萬花筒感覺, 再步入餐廳, 頭頂掛滿八種顏色嘅花, 四周圍環境亦色彩繽紛.由一踏入餐廳以至坐底枱上使用嘅杯杯碟碟, 都被人一種彩到似童話感覺.帶女朋友嚟一流!喂喂喂..... 落咗單先打咭啦好嘛!點咗大啡菇二重奏, 慢煮豬鞍同黑菘露帶子意粉.沙冰係我飲品中最愛, 叫咗杯熱情果芒果橙沙冰, 荔枝芒果乳酪沙冰.好怕食粗身意粉, 眼前嚫意大利粉用上幼身款式, 但又未至於天使麵噤幼, 入口彈牙而且強烈黑菘露味, 滿意.另外帶子無切開一半偷工減料! 原粒上枱,味道鮮甜.雖然潮流興慢煮, 查實自己好少食慢煮食品, 首先豬鞍夠厚身,另外由於所落醃料唔多, 令肉味更加重, 口感極軟多汁juicy, 我中意重味,
有日女友玩手機, 突然間話要去哩到打咭, 話超正!

個心即刻寒一寒, 之后冷震由心裡面震出嚟.....

好好好!

唔係去維尼展, 無問題!

帶女朋友嚟一流!

喂喂喂..... 落咗單先打咭啦好嘛!

點咗大啡菇二重奏, 慢煮豬鞍同黑菘露帶子意粉.

另外帶子無切開一半偷工減料! 原粒上枱,味道鮮甜.

雖然潮流興慢煮, 查實自己好少食慢煮食品, 首先豬鞍夠厚身,另外由於所落醃料唔多, 令肉味更加重, 口感極軟多汁juicy, 我中意重味, 所以會點上餐廳提供嘅燒汁, 令豬鞍更惹味.

曾經試過幾次飲沙冰, 未飲哂居然會變形, 變為水係上層果汁係底分開咗, 相信其中一個原因係偷工減料溝好多水啦.

今次第一嚟到上枱嘅唔係頭盤唔係意粉, 係兩杯沙冰,兩杯沙冰由頭食到尾, 完全無變形, 我只係飲熱情果芒果橙沙冰, 飲到底味道都好濃,至於味道就好複雜, 三種味同時入口, 有時先嚟個橙色再嚟芒果味, 有時就掉翻轉! 總之就好攪鬼好複雜!

食完之后女友馬上攞住隻維尼公仔四圍打咭, 我被冷落一旁.....

唉......

2020-03-09 65 浏览
最近少咗約朋友又長期home office都少咗外出食飯,難得星期日出街一於要搵個好地方坐下食餐好!上網見到呢間位於大角咀嘅「漫花燈火OMG」一致好評一於去試試。餐廳位於西九絲麗酒店一樓,周圍佈置得好似萬花筒一樣,配合返「漫花燈火」主題。一出電梯已經有一大幅由幾何彩色鏡組成嘅牆可以影下相打下卡。餐廳入面各種裝飾都充滿特色。食物方面都有好多選擇,今晚我地分別叫咗一客意粉、主菜同甜品share。先嚟嘅係香煎日本帶子配黑松露忌廉意大利粉,份量啱啱好!大大隻刺身級嘅帶子配上香濃嘅黑松露忌廉,意粉都唔會太硬太稔次後到燒原隻美國春雞配松露蜜糖,雞唔會太大隻,兩個人share啱啱好。外皮燒到脆但肉質仲好juicy! 點埋松露蜜糖絕對係畫龍點睛!最好就係萬眾期待嘅甜品「開啟潘朵拉盒子」,相機食先!隨甜品附上一個小鎚,要先敲碎半圓形嘅糖膠外殼先食到糖膠下紅桑子蛋白撻,上面仲有士多啤梨同金箔,真係睇得又食得

餐廳入面各種裝飾都充滿特色。

最好就係萬眾期待嘅甜品「開啟潘朵拉盒子」,相機食先!

甜品附上一個小鎚,要先敲碎半圓形嘅糖膠外殼先食到

糖膠下紅桑子蛋白撻,上面仲有士多啤梨同金箔,真係睇得又食得
最近較少外出用餐,看著照片便發現很多餐廳還未分享,這次來分享一下這間漫花燈火。因為看了朋友的照片,未去已經期待著,一進去便已經被吸引,好像去了另一個世界一般,很色彩繽紛很夢幻,真的是打卡拍照的好地方。而每桌都會有一個萬花筒,在萬花筒下,餐廳和食物都變得更美更特別。OMG啡菇二重奏 $108芝士焗蟹肉大啡菇及芝士肉醬大啡菇各一隻,真的很大隻,而且厚肉又juicy。芝士焗蟹肉大啡菇的蟹肉份量不少,芝味濃郁又不會太搶味。芝士肉醬大啡菇的番茄肉醬甜中帶微酸,和香軟芝士也很配。香煎日本帶子配黑松露忌廉意大利粉 $168一送上來便聞到淡淡黑松露香,帶子煎得剛好,夠香又不會過熟。意粉的軟硬度適中,醬汁也能均勻地掛在意粉上,入口重忌廉香但不會太膩。開啟潘朵拉盒子(限量供應) $168真的是視覺系甜品,賣相精緻吸引,而且打破糖製的玻璃罩,感覺真的很治癒。重點是它不只有外貌,也有內涵,面層有清甜士多啤梨和藍莓,然後是輕輕燒過、香甜有彈性的棉花糖,中間是雪葩口感的桑莓果醬層,再加上薄脆的批低,真是這餐一個完美的句點。

OMG啡菇二重奏 $108

芝士焗蟹肉大啡菇的蟹肉份量不少,芝味濃郁又不會太搶味。

芝士肉醬大啡菇的番茄肉醬甜中帶微酸,和香軟芝士也很配。

香煎日本帶子配黑松露忌廉意大利粉 $168

一送上來便聞到淡淡黑松露香,帶子煎得剛好,夠香又不會過熟。

開啟潘朵拉盒子(限量供應) $168

2020-03-09 68 浏览
呢間萬花筒為主題嘅打卡餐廳真係好吸睛😍係真係幾適合同閨蜜吹水打卡😗嚟到呢間餐廳真係會覺得好靚🤩好色彩繽紛🌈啲嘢食細份加好普通😥全部得個樣😿所以你嚟呢間餐廳淨係for影相都ok嘅🤑🤧對食物唔好太高期望🥴但環境裝修真係一流嘅👍🏻坐低左就會有一個萬花筒俾你玩☄️好搞笑😂侍應亦都服務周到👏🏻隨時睇吓你有咩需求🤩lunch嘅時候去,直情好似包場咁,一個人都冇😜生日嘅時候佢仲會比一個花環你🌸好貼心😍1️⃣法國慢煮鵪鶉腿配牛油炒野菌 $168鵪鶉腿肉質好煙韌,味道亦都好淡🍗食完只會覺得好普通😅本身以為慢煮啲肉質會好軟,但會覺得略嫌乾😫反而個牛油炒惹菌係幾濃味🤣2️⃣芝士焗黑松露薯條 $98 本身會以為焗薯條會變到啲薯條好淋🍟唔好食🤔但係食落又覺得啲薯條有少少脆,好重芝士冋黑松露味🧀👍🏻分量亦都好大😦完全食唔晒😩3️⃣香煎日本帶子配黑松露忌廉意大利粉 $168至於呢個意大利粉,帶子係幾彈口同鮮甜🍽意粉軟硬適中,亦都沾滿黑松露醬🍝但係食落好膩🤐算係一個幾正常嘅菜式👌🏻4️⃣開啟潘朵拉盒子 $168呢間餐廳最出名嘅應該就係佢嘅甜品,好有特色🥂首先呢款甜品係好IG-able😂亦都係每日限量供應🍨食之前要敲碎塊糖膠🔨好有趣🤩入

1️⃣法國慢煮鵪鶉腿配牛油炒野菌 $168

2️⃣芝士焗黑松露薯條 $98

3️⃣香煎日本帶子配黑松露忌廉意大利粉 $168

4️⃣開啟潘朵拉盒子 $168
呢間餐廳最出名嘅應該就係佢嘅甜品,好有特色🥂首先呢款甜品係好IG-able😂亦都係每日限量供應🍨食之前要敲碎塊糖膠🔨好有趣🤩入面嗰tart味道尚算可以,tart內有果醬,餅底也不夠脆,有點太甜😕
  • 潘多拉的盒子
2020-03-08 91 浏览
成日喺IG見到人哋post呢間餐廳嘅相,已經覺得好靚,朋友約食下午茶,我就提議到呢間餐廳去打下咭,某個Apps booking有50% off.到餐廳後好開心嘅感覺,整個氣氛好好,好吸引。餐廳亦有好多選擇,點了很多東西,很期待。車厘茄水牛芝士沙律 - 賣相不錯,但脆餅不夠脆,味道可以。辣肉腸忌廉藍青口- 份量較少,太鹹了,沒有辣肉腸的味道,只有太鹹,吃不出青口的鮮味。黑松露脆薯條本人10分喜愛食薯條,但這裏的黑松露薯條😔黑松露味道有點奇怪,而且非常鹹,我們食了一半,就放棄了麵包蟹意大利飯這個是最正常的味道,之前的菜色比較鹹,所以這一個飯吃下來,好像沒有什麼味道,雖說是麵包蟹,但吃不出蟹的鮮甜。潘多拉的盒子賣相特別的甜品,但口感一般,價錢有點貴富士山的雲端這樣的飲品不錯,味道適中,設計很美麗關你賓治最值得推介的,份量十足,味道清新👍🏻食物賣相很好和餐廳很配合,可惜食物質數一般,鹹點太鹹,價錢跟5星酒店餐廳差不多,半價後亦要$6XX,一次就夠😑

到餐廳後好開心嘅感覺,整個氣氛好好,好吸引。
餐廳亦有好多選擇,點了很多東西,很期待。

車厘茄水牛芝士沙律 -
賣相不錯,但脆餅不夠脆,味道可以。

黑松露脆薯條
本人10分喜愛食薯條,但這裏的黑松露薯條😔
黑松露味道有點奇怪,而且非常鹹,我們食了一半,就放棄了

麵包蟹意大利飯

潘多拉的盒子
賣相特別的甜品,但口感一般,價錢有點貴

富士山的雲端
這樣的飲品不錯,味道適中,設計很美麗
富士山的雲端

關你賓治
最值得推介的,份量十足,味道清新👍🏻

2020-03-04
  • 富士山的雲端
2020-03-07 70 浏览
❤️🧡💛💚💙💜今日黎到大角咀一間餐廳食lunch🍳環境非常優美,好有一顆少女心主食方面叫咗兩個意大利麵🍝醬燒大頭蝦配香蒜辣椒意大利粉$198🍝香煎日本帶子配黑松露忌廉意大利粉$168飲品方面🍓士多啤梨三重奏$88🌈荔枝樹上的彩虹$68甜品方面叫咗開啟潘多拉盒子$168,賣相非常之靚,完全唔捨得食!!鍾意打卡嘅朋友記住過嚟!📍大角咀晏架街28號香港西九龍絲麗酒店1樓
❤️🧡💛💚💙💜
今日黎到大角咀一間餐廳食lunch🍳
環境非常優美,好有一顆少女心

主食方面叫咗兩個意大利麵
🍝醬燒大頭蝦配香蒜辣椒意大利粉$198
🍝香煎日本帶子配黑松露忌廉意大利粉$168

飲品方面
🍓士多啤梨三重奏$88
🌈荔枝樹上的彩虹$68

鍾意打卡嘅朋友記住過嚟!
📍大角咀晏架街28號香港西九龍絲麗酒店1樓

2020-03-07 36 浏览
呢間以萬花筒做主題既餐廳 無論裝修或食物都好少女💕好適合同朋友仔黎打卡影相📸食物水準高 不過價錢就略貴 如果用apps訂位有折會抵D😌.🔸黑魚籽麵包蟹意大利飯🔸Risotto用麵包蟹蟹殼盛上 放有黑魚籽和金箔❣️食落有一絲絲既蟹肉 吾錯👌🏻.🔸香煎日本帶子配黑松露忌廉意大利粉🔸3隻帶子輕輕煎過 意粉充滿黑松露香味 好快食晒🤤.🔸法國慢煮鵪鶉配牛油炒乾菌🔸鵪鶉脾好嫩滑 細細隻吾怕食到好論盡😉我覺得啲🍄先係重點 用牛油炒過 勁香超好食🤤.🔸芝士焗黑松露薯條🔸呢個普通左啲 吾洗食都估到既味道😂.🔸在森林和原野🔸甜品賣相好似一個小田園🌿戚風蛋糕同Tiramisu雪糕配有小甲蟲朱古力、藍莓、食用花做點綴 好有童話感覺 好靚💕

食物水準高 不過價錢就略貴 如果用apps訂位有折會抵D😌

🔸在森林和原野🔸

• 麵包蟹意大利飯
  • 在森林和原野
2020-03-05 761 浏览
穿過呢條咁迷幻的玻璃隧道 我好似愛麗斯咁入左一個夢幻仙境雖然係一個中女,但少女心依然會大爆發 而呢間餐廳就絕對係一個觸發點 坐係入面,好似逃離咗現實世界咁,令你置身一個虛擬國度 繁花滿天,粉色枱椅,每一角落都可以係一個打咭點餐廳驚我地唔夠沉淪,仲特意每枱安排一個萬花筒~真係暈得一陣陣 XD除左餐廳佈外,食具都配合主題架~有冇發現個隻匙同餐廳 LOGO 係同一個幾何系列的呀~ 荔枝芒果乳酪沙冰顏色很配合餐廳的主題呀,完全融入無難度 上層黃色芒果味,下層白色荔枝味,因為是沙冰,壁壘分明,不會混搞在一起,就係一杯飲品可以飲到2款味道囉~  荔枝的味比芒果味濃,反而乳酪味不太突出~  沙冰是有小粗粒咬口那種,未到SMOOTHIES 的程度~  大大的一杯,由開始飲到尾,真的很飽~XD朋友的 OMG朱古力沙冰 很邪惡的賣相,滿滿的CREAM 和朱古力,幻想3磅肥放在眼前~XD 不過味道有朱古力之餘亦沒有很甜,滅少了罪惡感呢~OMG 啡菇二重奏兩隻菇都分別釀入了不同的食物 一邊釀入了肉醬加芝士,並加有不少紅蘿蔔 感覺不會太膩 一邊是芝士蟹肉,沒有肉醬的濃味,反而令啡菇味更突
穿過呢條咁迷幻的玻璃隧道
我好似愛麗斯咁入左一個夢幻仙境

雖然係一個中女,但少女心依然會大爆發
而呢間餐廳就絕對係一個觸發點
坐係入面,好似逃離咗現實世界咁,令你置身一個虛擬國度
繁花滿天,粉色枱椅,每一角落都可以係一個打咭點
除左餐廳佈外,食具都配合主題架~
有冇發現個隻匙同餐廳 LOGO 係同一個幾何系列的呀~
荔枝芒果乳酪沙冰
顏色很配合餐廳的主題呀,完全融入無難度
荔枝的味比芒果味濃,反而乳酪味不太突出~
沙冰是有小粗粒咬口那種,未到SMOOTHIES 的程度~
大大的一杯,由開始飲到尾,真的很飽~XD

朋友的 OMG朱古力沙冰
不過味道有朱古力之餘亦沒有很甜,滅少了罪惡感呢~
OMG 啡菇二重奏
兩隻菇都分別釀入了不同的食物

一邊釀入了肉醬加芝士,並加有不少紅蘿蔔
感覺不會太膩
一邊是芝士蟹肉,沒有肉醬的濃味,反而令啡菇味更突出
啡菇的SIZE 比想像中小呀,以為是那種大大的厚厚肉的啡菇呢~

慢煮比利時杜洛克橄欖豬鞍
豬鞍是超級厚的一塊,相信也只有慢煮才能煮透
慢煮的豬鞍透出誘人的粉紅嫩肉,亦不會嚡口
肉質肥美,份量特大的,要2個人分享呀~
香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉
值得一讚是意粉的軟硬度很好~不是坊間淋淋的那種,很有咬口
帶子是煎七/八成熟那種,肉質還很滑,不會嚡口
如果外表再煎香少少會更吸引~

呢度既甜品賣相非常靚的,可惜當日已經超級飽,食唔落了,唯有留待下次再食過啦~
题外话/补充资料: 餐廳位於酒店內,但現在裝修中,入口位置有點兒難找~
2020-03-03