2018-11-20
餐廳同個名一樣都幾潮嘅設計,行新派粉麵檔路線,有小小懷舊冰室嘅感覺,lighting應該精心研究過,等你望落啲食物好似發緊光咁;細心留意發現店員s都好後生。每枱放左三款唔同嘅辣椒醬,honey中意食辣,試哂三款醬,中間紅色個隻好夠辣,好奇問起店員,先知道係師傅自己調配嘅,而橙色偏咸,黃色略有酸味,係海南島嘅黃燈籠椒,honey覺得各有風味,推薦辣椒仔女去喎~雖然menu有更亮眼嘅選擇, 不過我哋決定叫啲普通野試下佢嘅基本功,所以揀咗牛三鮮同埋豬三鮮。首先登場牛三鮮,湯底睇落濃郁,飲落幾有住家feel,聽聞湯底係招牌貨,熬左好耐同埋無味精,飲下飲下就冇咗一半,哈哈。啲河粉唔碎,係我比較鐘意既幼條河粉呀~ 牛肚好淋,夠濃味,牛腩爽口,有咬口,瘦肉多,聲稱減肥嘅我就啱啦,牛筋屬於彈口質感,我中意淋啲,不過honey中意呢種口感,哈哈。至於豬三鮮呢,扎肉好ok wo! 肥瘦均勻,有豬肉既酥香,我覺得幾真材實料,比起某啲越南餐廳更好食,腩肉嘅肥膏部分入口即溶似綿花,冇油益味,唔會覺得好膩,腩部分又唔會似豬肉乾咁硬,似乎揀左靚豬肉,入貨時應該細心挑選過,豬三鮮大推!另外加配左兩款小食,清湯蘿蔔冇渣
另外加配左兩款小食,清湯蘿蔔冇渣,燘得好入味,又夠淋,好奇飲咗一下個“清湯”,都鮮味,欣賞! 雖然睇落碗仔細細,但係有六舊大蘿蔔架~ 至於炸墨魚丸,外皮脆脆的,香口野幾時都覺得啱食,嘻嘻
東大街出名多好野食,睇黎而家開始又有多一個好選擇。