餐厅: 潮江春 (荃灣廣場)
资讯:

餐厅: 潮江春 (荃灣廣場)
资讯:

2024-05-05 1269 浏览
第一次食呢間潮江春,味道都唔錯,仲有啲驚喜款式添💟潮州蠔仔粥雖然都係味精味,但蠔仔都多,又飽滿&無咩腥味。💟綠茶芋泥餅芋泥都係潮州出名野,外層香脆,無咩綠茶味,芋泥厚啲會好啲,加左芝麻更香口。💟子薑皮蛋春卷呢個幾特別,春卷變左子薑皮蛋味,入面仲要包住原隻大蝦🍤💟潮州煎麵碱水味重左少少,同埋唔係兩面都有煎,可以唔點💟和風紫菜卷呢個超驚喜爆好味,好耐無見過呢款炸紫菜卷,紫菜加熱後無敵香紫菜味。中間係蝦膠,同懷舊灻比就差左粒夏威夷果仁
第一次食呢間潮江春,味道都唔錯,仲有啲驚喜款式添
💟潮州蠔仔粥
雖然都係味精味,但蠔仔都多,又飽滿&無咩腥味。
💟綠茶芋泥餅
💟子薑皮蛋春卷
呢個幾特別,春卷變左子薑皮蛋味,入面仲要包住原隻大蝦🍤
💟潮州煎麵
碱水味重左少少,同埋唔係兩面都有煎,可以唔點
💟和風紫菜卷
2024-05-05
2024-01-14 1888 浏览
也有一段時間沒到這裡飲茶。這一天,沒有點什麼潮式菜。因為之前都比較愛點「糯米卷」,但今天不食糯米,所以點了「百花釀魚肚」,「芋絲春卷」和「豉椒排骨炒麵」。其實本身想點其他點心,可以,友人看到隔壁食客,食緊「豉椒排骨炒麵」,好似幾好食😋咁。所以又想食!我本身都喜歡食!但想講,個面幾脆身!好好食😋!而且不算太咸。排骨做得好出色!豬肉排骨好滑身,爽口,彈牙,都好新鮮,有驚喜!不錯👍🏻!「芋絲春卷」,都好好👍🏻食!現在都不是很多酒樓有呢種春卷食。但,這裡都是做得很好!好食!值得推介!「百花釀魚肚」,魚肚份量是很有足,不似外面得細細舊。而且膠質重,都算厚身,很好!花膠都好食。

2023-11-23 2222 浏览
潮江春為美心旗下潮州菜酒家,於香港頗有知名度🔥提供多款潮州特色小菜。.▫️金勾肉蟹配蘿蔔糕煲 🦀 + 滷水鵝 $408被宣傳單張吸引而下單嘅肉蟹煲,可惜大失所望!性價比極低,整煲只有一小隻肉蟹,略嫌份量唔夠,配菜嘅蘿蔔糕亦只有三小塊,份量極少 😔 滷水鵝肉則味道還可以,不過不失。.▫️煎蠔烙 🦪 $118煎蠔餅算係最有特色嘅潮州菜,可惜蠔餅完全冇香脆嘅感覺,軟腍腍的質感,口感亦偏向麵粉味重,不推薦😟.▫️花膠絲豆苗 🥬 $138豆苗味道不錯,始終係秋冬季實屬豆苗豐收嘅季節💕略嫌花膠絲口感硬身。.▫️黑椒蘑菇牛柳粒🥩 $88值得一讚牛肉粒牛味濃郁有驚喜!但只提供少量蘑菇,反而有大量蓮藕粒,與其菜單名稱嘅描述不同😥.▫️黃金蝦蟹棗 $88已腐皮包住蝦/蟹肉炸成丸子,不過不失。.💬今次體驗比較失望,始終對潮江春這個牌子比較有信心,可惜食物質素未如理想😟.Chiu Chow Garden, a Chaozhou cuisine restaurant under the Maxim's Group, is well-known in Hong Kong. They offer a variety of
▫️金勾肉蟹配蘿蔔糕煲 🦀 + 滷水鵝 $408
▫️煎蠔烙 🦪 $118
▫️花膠絲豆苗 🥬 $138
▫️黑椒蘑菇牛柳粒🥩 $88
▫️黃金蝦蟹棗 $88
已腐皮包住蝦/蟹肉炸成丸子,不過不失。
Chiu Chow Garden, a Chaozhou cuisine restaurant under the Maxim's Group, is well-known in Hong Kong. They offer a variety of Chaozhou specialty dishes.
▫️ 𝐆𝐨𝐥𝐝𝐞𝐧 𝐇𝐨𝐨𝐤 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐑𝐚𝐝𝐢𝐬𝐡 𝐂𝐚𝐤𝐞 🦀 & 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧𝐚𝐭𝐞𝐝 𝐆𝐨𝐨𝐬𝐞 $408
Despite being attracted by promotional material, the crab casserole was disappointing with low value for money. Only a small crab and three small pieces of radish cake for $400, the portion seemed insufficient. 😔 The goose is decent but not outstanding.
▫️ 𝐏𝐚𝐧-𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐂𝐚𝐤𝐞 🦪 $118
The pan-fried oyster cake, a distinctive Chaozhou dish, lacked the expected crispiness. It had a soft, doughy texture, and the taste was overly dominated by flour. Not recommended. 😟
▫️ 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐌𝐚𝐰 𝐚𝐧𝐝 𝐒𝐡𝐫𝐞𝐝𝐝𝐞𝐝 𝐏𝐞𝐚 𝐒𝐡𝐨𝐨𝐭𝐬 🥬 $138
The pea shoots tasted good, but the fish maw shreds were a bit tough. Still, pea shoots are a good choice during the abundant season in autumn and winter. 💕
▫️ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐂𝐮𝐛𝐞𝐬 🥩 $88
The beef cubes deserve praise for their rich flavor. However, the dish had fewer mushrooms than expected, replaced by a large amount of lotus root cubes, deviating from the menu description. 😥
▫️ 𝐆𝐨𝐥𝐝𝐞𝐧 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐁𝐚𝐥𝐥𝐬 $88
Shrimp or crab meat wrapped in bean curd skin and deep-fried into balls, decent but not outstanding.
💬 This dining experience was disappointing. Although I had confidence in the Chiu Tang Chun brand, the food quality did not meet expectations. 😟
2023-06-26 2930 浏览
今天假期紅日休息,朋友約飲茶行街Shopping,相約9點荃灣廣場5/F潮江春。潮江春正門中間是招待處,左側入口,由于尚早,座位很多,我們隨意坐一張小圓枱。座位淺灰色軟座,坐落舒服,頭頂天花掛着大大的水晶玻璃吊燈拾幾廿盞,裝潢豪氣,燈光閃閃柔和。服務員很快送來茶,提示要掃碼畫點心。手機掃二維碼後,見閑日同假期點心價錢都相差幾大距離,我們點了三款喜歡吃的,叉燒腸粉,百花魚肚,金錢肚。叉燒腸粉:腸粉厚薄適中,包裹着粒粒叉燒,咬一口,相當夾,粉不粘牙有咬口,混合叉燒的甘香唔錯。百花魚肚:魚肚托着蝦膠、表面再添加橙紅色的魚仔,好靚,蝦膠的鮮甜爽口、魚仔的索索聲真系無得頂,魚肚吸盡蝦膠的汁液,軟棉鮮甜好食好正。金錢肚:沙爹醬汁均勻不厚不薄,牛肚炆到剛剛好,有嚼頭,細細粒豆腐卜墊底,吸咗啲汁野味。歇後語:茶壺開蓋,久久無人理,服務員經過向她招手,也看不見。欠錯細心及服務質素,不欣賞

欠錯細心及服務質素,不欣賞

2023-06-25
$93 (早餐)
真係火到來呀!以前都幾多人來㗎,而家越來越少茶客係有解嘅。佢D送餐服務員可以唔理D嘢食係架推車到逐漸變凍,起誓同其他人傾偈,D嘢食繞場一週來到都凍曬啦!淨係掛住傾偈。個滷水拼盤得個鹹字,鹹魚肉餅飯一D都唔香。最離譜個 XO 醬炒蘿蔔糕,差D見唔到有 XO醬,一D色水都無仲好油好鹹,佢D經理話係咁㗎喎。真係無語啦!差評!佢哋仲成日漏單,但有會來趕你走。我預咗大半個小時前叫嘅嘢都來唔到仲要我埋單。唔係我呀婆話來飲下啦,都真係唔鬼來。下次去樓上其他酒樓!
XO 醬炒蘿蔔糕
2023-06-24
$150 (早餐)
大約11:00左右到達潮江春,幸好今天只需等3張台便到我們了。但酒樓內入座率都高,坐滿食客。一如既往,來到潮酒酒樓,我都喜歡點「潮州糯米卷」,我覺得好好食😋! 另外一個「百花釀魚肚」都係我喜愛的點心。 之後點了一個「沙律明蝦角」,呢個便第一次食,皮簿,炸得香脆,蝦🦐肉都算大隻及新鮮,口感不錯,好食!最後是潮州蠔仔粥,材料足料,有豬肉碎,有蠔仔,都十分之飽滿,入口順滑,幾好食,粥底(湯),都好鮮甜,而重點是,粥內放了一些柴魚,脆脆口,令到整體口感提升,呢碗粥真係不錯,不過,不夠熱。再熱啲可能會更好。不過,我哋發現,酒樓茶錢及點心價錢好似比之前貴左,可能我沒去一排,加粥價我不知道? 是日4個點心,加每位茶介$17,合並$233。還好。

耐時去一次潮江春,諗住飲個茶食個中午飯,叫咗幾個點心,腸粉嚟到竟然係凍嘅,唯有要求取消,紅燒乳鴿肉唔新鮮,失望!普的遍食材已經差到一個點;仲要廚師功夫不及以前,咁嘅價錢大把選擇。
2023-01-29 1788 浏览
總體味道一般,條魚唔新鮮非常腥,魚眼珠又黃。龍蝦伊面,麵又少而龍蝦又唔完整一隻。梅子骨唔夠乾身,杏汁豬肺湯好味,鮮果沙拉蝦球好味,其他可以。六個人埋單2千4百幾。性價比差。
2023-01-28
  • 滷水鵝片
2022-10-15 2201 浏览
潮江春 一間有質素嘅中菜 唔知大家有冇同感如果嗰排如果食得太多西餐就會想食下中餐 今次叫左4款小菜蠔餅 食到一粒粒既蠔 加埋面嘅蔥花吊出個味 正雙面黃 熱辣辣 脆卜卜 😍 不過真係比較偏油梅菜扣肉 邪惡之選 但每次都忍唔住會叫 肥瘦適中 如果味道可以再淡返少少就更加好 配埋個飯真係一流呀鵝片 雖然有啲位比較韌要一段時間 但整體味道都係好食 最鍾意佢啲醋😋 酸酸甜甜好開胃 趁佢晚市一開就早少少去食 唔使等位等咁耐總結食質素滿意的一餐。
潮江春

一間有質素嘅中菜
唔知大家有冇同感
如果嗰排如果食得太多西餐就會想食下中餐

今次叫左4款小菜
蠔餅 食到一粒粒既蠔 加埋面嘅蔥花吊出個味 正

雙面黃 熱辣辣 脆卜卜 😍 不過真係比較偏油

趁佢晚市一開就早少少去食 唔使等位等咁耐
總結食質素滿意的一餐。
  • 餐前小食
  • 滷水鵝肉
2022-08-17 1897 浏览
同長輩食飯很多時候都會選擇中菜, 除了比較傳統之外, 又比較合口味, 而且選擇比較多我們點了前菜小碟有酸菜、花生、青瓜、豆卜, 有驚喜、可以刺激一下味蕾碧綠珠菜川椒雞川椒雞是一道屬於粵菜系潮州菜, 雞肉鮮嫩入味, 珍珠菜炸透拌碟, 非常惹味, 必點推介👍🏻鮮果沙拉蝦球原隻大蝦、清爽蝦肉大大隻, 非常鮮甜彈牙有咬口、甜酸味很開胃沙茶牛肉芥蘭沙爹醬濃郁, 每口牛肉都有沙爹味, 份量很多, 味道不錯潮式炸雙棗最有名的潮州名物外脆內軟, 蝦棗咬落有爽脆感、蟹棗金黃香脆帶點蟹肉甜味鴛鴦水晶包賣相粒粒晶瑩通透, 分別是紫薯、蓮蓉兩款餡料, 皮薄餡多, 非常滿足滋補紅棗糕紅棗糕味道清甜、口感軟糯, 蒸後散發陣陣紅棗清香餐廳服務不錯, 略嫌枱與枱之間空間感比較少, 上菜快又主動收碟加茶, 沒有限時, 可以慢慢食

我們點了

碧綠珠菜川椒雞

鮮果沙拉蝦球

沙茶牛肉芥蘭
沙爹醬濃郁, 每口牛肉都有沙爹味, 份量很多, 味道不錯

潮式炸雙棗
最有名的潮州名物
外脆內軟, 蝦棗咬落有爽脆感、蟹棗金黃香脆帶點蟹肉甜味

滋補紅棗糕
紅棗糕味道清甜、口感軟糯, 蒸後散發陣陣紅棗清香

• 碧綠珠菜川椒雞
  • 潮式炸雙棗
2022-07-03 3064 浏览
八個人剛好符合最新限敘人數,去食了一頓潮州菜。朋友介紹這間質素不錯,於是就來這裡。不選套餐,自己點餐,點的全部都是家常潮菜。坐下先吃前菜,小小一個豉油碟的大小,盛滿大堆食材,有花生、青瓜、木耳、豆乾,酸菜。味道調配得很好,各人都吃過不停。再嚐不同款式菜餚,樣樣俱佳。.炸雙棗,分別是蝦膠和蟹肉做餡,配上馬蹄粒,口感結實。表層全部都炸得金黃滷水鵝肉,鵝肉嫩滑,滷水汁不太鹹,皮層脂肪不多,容易咀嚼。杏汁豬肺湯,整個湯都滲出陣陣杏汁香,入口清甜滋潤,豬肺有咬口。家鄉煎蠔烙,圓圓一大餅,分了八件,剛好每人一件,蠔肉粒粒鮮甜,加蛋煎出中心軟邊皮脆的效果,蛋味足,好吃。碧螺珠菜川椒雞,醬汁均衡包裹每件雞肉,味道濃郁,碧螺珠菜炸出脆脆口感。沙茶芥蘭炒牛肉,芥蘭青爽,牛肉嫩,沙茶醬充足,很惹味。黃金煎伊麵,麵底保持濕潤,麵面就保持香脆,加上糖和醋伴食,食味佳。椒鹽九肚魚,魚身被薄薄的脆漿包裹,每一件都炸得香脆可口。反沙芋,這是一道手工菜,每條手指般大小的芋頭,加入沙糖炒勻至芋頭乾身,整條芋頭外層都都佈滿沙糖,一口咬下,又甜又軟糯。鴛鴦水晶包,包的皮軟綿綿又煙韌,兩款餡料各有特色,蓮蓉豆蓉都很美味。八人吃

不選套餐,自己點餐,點的全部都是家常潮菜。

再嚐不同款式菜餚,樣樣俱佳。.

前菜

滷水鵝肉

滷水鵝肉,鵝肉嫩滑,滷水汁不太鹹,皮層脂肪不多,容易咀嚼。

杏汁豬肺湯
家鄉煎蠔烙

碧螺珠菜川椒雞

沙茶芥蘭炒牛肉

沙茶芥蘭炒牛肉,芥蘭青爽,牛肉嫩,沙茶醬充足,很惹味。

黃金煎伊麵

椒鹽九肚魚

椒鹽九肚魚,魚身被薄薄的脆漿包裹,每一件都炸得香脆可口。

反沙芋

鴛鴦水晶包

八人吃得飽飽又滿足。
2022-06-29
黃金煎伊麵
椒鹽九肚魚
反沙芋
2022-03-14 2412 浏览
好耐冇飲過茶食點心🥺今次去食冇乜人,座位寬敞,每枱相隔得幾遠下,都食得放心嘅😆整體覺得點心質素幾高,不過唯一缺點就係等得太耐,最後有啲點心都等唔切要cut單🥲.🦐晶瑩蝦餃皇 $41好飽滿好足料,好多蝦好彈牙,仲有竹筍係入面🥰最好食嘅蝦餃一定要有竹筍🤩.🥢蟹子蒸燒賣 $36燒賣都係正正常常,大大粒,食落幾彈牙🤣不過個人認為酒樓嘅燒賣好難整得難食😂.🥠香滑奶皇包 $25好普通嘅奶皇包,冇乜特別😂不過太鍾意食,所以每次飲茶一定會叫😚.🥬鮮蝦菜苗餃 $41當日覺得最好食嘅點心🥰菜同蝦嘅比例啱啱好,清清甜甜🥺.🦑蒜蓉蒸鮮魷 $41呢個有驚喜,蒜蓉汁好惹味😍而且啲魷魚一啲都唔靭,幾易咬得開😌不過如果可以切細舊啲就更易入口😋.🍽味道: 3.5/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 4/5💰價錢: 3/5
🦐晶瑩蝦餃皇 $41
🥢蟹子蒸燒賣 $36
🥠香滑奶皇包 $25
🥬鮮蝦菜苗餃 $41
當日覺得最好食嘅點心🥰菜同蝦嘅比例啱啱好,清清甜甜🥺
🦑蒜蓉蒸鮮魷 $41
🍽味道: 3.5/5
🏙環境: 4/5
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 3/5
2021-12-03 2138 浏览
呢間潮江春食過2次,好奇怪佢潮州野普通,反而中菜好食。今次又見到中銀咭套餐優惠,所以就食咗個4人餐。潮州四式拼盤,有蝦餅蝦丸,海蜇同鹵水鵝片。普普通通,蝦丸蝦餅唔夠熱,海蜇正常,鵝片正常。脆皮雞係亮點,皮脆肉滑,食味道。潮式蒸魚比較腥,不過個魚開邊有啲特別,配以豬肉條,酸菜,都有一番風味。鮑魚海參又係比較普通。燉湯夠濃,好味足料,值得一試。最後紅棗糕因為太飽無食,打包返屋企。整體環境同服務唔差,新淨闊落,2枱中間有隔版。

脆皮雞係亮點,皮脆肉滑,食味道。

鮑魚海參又係比較普通。

燉湯夠濃,好味足料,值得一試。

最後紅棗糕因為太飽無食,打包返屋企。

整體環境同服務唔差,新淨闊落,2枱中間有隔版。

潮式蒸沙巴海班
2021-12-03
金瑤脆皮雞
花膠茶樹菇燉竹絲雞
2021-08-28 2208 浏览
以往都鍾意去潮江春食晚飯,但,今晚惠顧真係差得遠,餸菜味道一般般,不及以住般美味🙁值得一提的是:服務員的態度,服務質素真的差了很多。 只有一位高高的男經理,服務態度值得加許👍🏻👍🏻。 ,每次都從遠處走來。 反而,另一位高瘦的女服務員,每次都想叫佢,她明明望過來,但每次都扮看不到,轉頭而去,為免把事情弄大,唯有啞忍,但這也令我下次不想再幫襯😡 。我也曾問職員,為何她的服務態度那麼差,回應只是一聲嘆氣😌

2021-08-03
今日係姑仔生日,因為要坐10人的枱,就搵到這間有名堂的潮江春潮洲酒樓,冇諗過這間的出品冇一度莱好吃,就連賣相都不知所謂,我們叫了一席12人的餐原價4xxxx, 現用滙豐信用卡7折埋單$29xx係冇額外叫其它食物,只有頭盆滷水拼盤70分還可以,其他簡直係垃圾,花膠翅味道很腥,所謂潮式蒸魚見到賣相都唔想食,瑤柱羽衣甘藍難食到全碟冇食,最後連甜品紅棗榚也很難食,又淋又甜冇紅棗味,而且成晚冇換過碟,真係唔敢再有下一次,簡直係惡夢