2008-06-12 19 浏览
星期六同朋友專得去天后「搵食」,巡完成條清風街,揀左黎澤田食,未到七點已經九成滿座,兩個人唯有坐大枱撘枱。我地叫左玫瑰醉乳鴿,煙肉蒜蓉炒西蘭花,方魚蠔仔粥。醉乳鴿一隻切件,上面舖左d玫瑰花,酒味唔夠,但乳鴿夠滑,都幾好味。煙肉蒜蓉炒西蘭花以為係煙肉碎炒,完來係炒一大片既煙肉,但奇怪既係煙肉唔係同西蘭花一齊炒,西蘭花係烚既,烚好上碟後再洒上炸過既蒜片碎,中間再放上炒過既煙肉片。食落先知烚得有道理,烚西蘭花無乜油,將炒過既煙肉片夾住西蘭花一齊食,啱啱好,唔會太油淋淋,蒜香加上煙肉可能會較濃,但加埋較清淡既西蘭花一齊食就中和返。方魚蠔仔粥湯底無乜味精,蠔仔夠多又幾大粒。撘枱關係,同隔離兩位女食客傾起上黎,佢地叫左馬拉𦾟通菜啫啫煲,紫羅雞柳同埋勝瓜魚肚湯。見佢地食清哂都知好味,佢地話個馬拉𦾟通菜啫啫煲好香好好味,個煲上菜時我都聞到超香,買相好夠鑊氣添。勝瓜魚肚湯清清地,裡面加有木耳,叫我地下次一定要試下!最後大家都異口同聲話佢地既炒菜好夠鑊氣,味道又唔錯,起碼唔會好似好多大排檔咁勁味精。
2008-05-27 27 浏览
成日同d fd 去食糖水 係星期6 成日好多人食未去試下 點解咁多人食 @@"去到d位 唔算闊落 都算ok咁見到有d 特別野 未叫黎試下點了 咖啡骨 燒汁牛仔骨 炸豬手 海白菜蛋豆腐 黃金雞腎拼雞軟骨 可能假日人多關係 都等左一陣 (可能同朋友 傾得開心 等野食沒甚麼問題)咖啡骨 d 味唔差 好似d 咖啡糖味咁燒汁牛仔骨 有d帶甜 d 牛仔骨又唔差 好有咬感炸豬手 d 皮好脆 要點埋個汁食一流 黃金雞腎拼雞軟骨 食落口 又唔係好多油海白菜蛋豆腐 <<< (問個侍應係咩黎 講左好長 都諗唔到係咩 未試下)個樣唔差 好得意 細細粒 似玉子豆腐 煎到好脆 個蟹柳蛋白 淡淡地仲一人 一支 細coke 感覺唔錯 係d位窄左d下次再黎試其他 聽個fd 講仲好似多左個 錦佬雲吞 下次再糕糕糕今次無帶相機 下次帶去影 放上黎比大家睇
成日同d fd 去食糖水
係星期6 成日好多人食
未去試下 點解咁多人食 @@"
去到d位 唔算闊落 都算ok咁

仲一人 一支 細coke 感覺唔錯 係d位窄左d
今次無帶相機 下次帶去影 放上黎比大家睇

• 海白菜蛋豆腐
2008-05-05 18 浏览
5月1日從台灣到香港旅遊住在英皇道上,陪伴我們的是香港的副導演,他先帶我們到明記,然後指著仔仔小館,說這家實在好味,他常常帶朋友來吃!5月4日凌晨,我和好友就前往仔仔一探!因為我們只是吃宵夜,所以叫很少食物享受哇哇哇!美味美味!!!北菇雞粥雙蛋肉崧粥真是極品!!!滑香嫩,雞湯濃郁夠味,帶點薑汁的肉崧粥幫助消化凌晨12點了,老闆還笑臉歡迎我們,態度很好剛好朋友生日,祝福他心想事成!我則許願早點回香港吃天下第一粥呀
5月1日從台灣到香港旅遊住在英皇道上,

陪伴我們的是香港的副導演,他先帶我們到明記,

然後指著仔仔小館,說這家實在好味,他常常帶朋友來吃!

哇哇哇!美味美味!!!

北菇雞粥
雙蛋肉崧粥真是極品!!!

滑香嫩,雞湯濃郁夠味,帶點薑汁的肉崧粥幫助消化

凌晨12點了,老闆還笑臉歡迎我們,態度很好

正~北菇雞粥+雙蛋肉崧粥
正~北菇雞粥+雙蛋肉崧粥
2007-12-11 5 浏览
以前食過兩次, 覺得唔錯. 因為想查番個電話訂位的關係, 入openrice睇吓, 見到有咁差嘅食評, 我都嚇咗一跳. 但我問過朋友, 佢地話同以前一樣, 咁我即管再試試啦. 冇問題噃! D嘢食好入味, 夠鑊氣. 啤酒夠凍(係選擇少D, 得兩隻牌子). 我就仲會再嚟啦.
2007-11-10
本來想去發記,見咁耐冇黎,都係食下呢間,首先,個貌似老闆娘的惡女人態度極差,上菜又慢,當時間店都唔滿,但都要三十分鐘至黎第一個菜.避風塘炒蜆--係人都知應該乾身的菜色, 但係呢碟係濕0既!d蜆又細隻.沙茶雞軟骨--d雞軟骨"乸"過龍, 好重梘水(食粉)味,好難食!炒什菌-- 冇味冇道一肚火,食剩好多,當蝕俾佢,埋單去發記再吃過,開心番晒!肯定轉左師傅,見個名加了澤田就知.以後都不會幫襯.

炒什菌-- 冇味冇道

一肚火,食剩好多,當蝕俾佢,埋單去發記再吃過,開心番晒!

肯定轉左師傅,見個名加了澤田就知.以後都不會幫襯.

2007-11-04
好味! 用料新鮮,美中不足是咸了一點!
好味! 用料新鮮,美中不足是咸了一點!
2007-10-27 19 浏览
昨晚下班,再和女友到天后清風街的澤田小廚吃晚飯。印象中,我們以前曾到那裏吃過兩次晚飯。第一次,是誤打誤撞找到的。我們在天后隨便逛逛,見到這間毫不起眼的小菜館,但見門口貼出來的黃金蝦好像很吸引,就抱著姑且一試的心態進去試試。一試便不得了!我們隨便叫了四個小菜,印象中,是田雞粥、黃金雞軟骨、雙蛋浸時蔬,還有一個...忘了。這些有的只是簡單的小菜,但竟然異常好吃。雞軟骨很香口,像吃零食般禁不住不斷往嘴裏送;粥裏洋溢著田雞的香味,粥裏有沒有田雞已不再重要了;雙蛋浸時蔬的美味也在意料之外,是一道巧手小菜。當時,叫我感動的是,我從來沒有試過隨便叫四道菜,居然款款也這麼好吃,兼且價錢相宜。第二次再去,小小的菜館擠滿人,那晚的玫瑰醉鴿依然令人回味。酒很香,鴿肉嫩,加上廚師還有以玫瑰花蕊點綴的心思,差點令我不想再吃醉雞了。第三次我們晚了點去,門外有好些人在等位子。我們不想等太久,就去了附近的「隨您鍾意」吃日本菜。昨晚我們到澤田小廚時已是七時多,按理應該很難找位子,但在門外探頭看,竟然只有三幾個食客,整間菜館「十室九空」。我們坐下來,一邊想著點甚麼菜,一邊感到奇怪,遲遲也未有新的食客進來。我就跟女友說:莫
昨晚下班,再和女友到天后清風街的澤田小廚吃晚飯。

我們坐下來,一邊想著點甚麼菜,一邊感到奇怪,遲遲也未有新的食客進來。我就跟女友說:莫非廚子走了?

我們這趟點了:田雞粥、XO醬炒翠肉瓜、黃金雞軟骨及京爆豬潤肚。結果嘛,就像是換了廚子般,四款小菜的質素只是普普通通:田雞粥沒有了田雞的精華,有點粗製濫造;翠肉瓜太醎;雞軟骨的粉太多;豬潤豬肚則還可以。

其實,侍應一上雞軟骨來,還未吃,我已心知不炒。雞軟骨失去了往日的金黃色,是暗淡無光的泥黃色,而且因為廚子下炸粉時重手了,粒粒肥大。

這時,我終於明白為甚麼星期五的晚上也沒有人來了。

2007-10-10 8 浏览
好少去天后, 因為係舊區, 冇乜行; 但今晚因公事關係在天后收工, 咁就順便食埋飯啦~本來想去網友介紹的"燒鳥亭", 因為冇帶會員咭, 咁唯有下次才光顧了...同老婆行來行去仍未有頭緒, 點知見到一間叫"澤田小廚", 好似幾多人食, 咁就膽粗粗行入去試啦~先來啤啤佢先...用碗飲!? "係呀...用碗飲, 我呢度興" 落單亞姐答 吃醉鴿同九肚魚, 一等十幾十分鐘..... 鴿的肉有淡淡酒味, 又有肉香, 正!!! 幾分鐘後, 又來了......九肚魚, 都幾好味, 但似乎炸粉多了些!最役就加多個牛仔骨, 無得頂!http://hk.myblog.yahoo.com/tonykcng/article?mid=495&new=1

最役就加多個牛仔骨, 無得頂!

2007-09-29
誤打誤撞入左去幫襯, 好在入左去, 如果唔係都唔知咁好!豆角肉鬆炒四季豆: 個名好長唔係好記得係咪咁叫...果然係推介菜, 好甜好爽口, 佐酒或就咁食都唔錯!xo醬西芹田雞煲: 一d xo醬味都冇,真係唔講唔知落左xo醬...西芹爽, 田雞好嫩, 都唔錯既, 味道唔濃就咁食都ok!泥鯭粥: 味道一般, 魚味唔突出, 比d辟腥既陳皮絲搶晒, 但個粥底好綿! 最鍾意都係佢雪凍個碗黎飲朝日啤, 夠豪氣!黎遲左冇得試佢個避風塘炒蜆! 同埋太少人食唔到好多野...下次黎再試海棠骨, 凍飽片, 口水雞!OVERALL價錢OK, 食物質素都唔錯, 但係侍應態度就麻麻...
誤打誤撞入左去幫襯, 好在入左去, 如果唔係都唔知咁好!

最鍾意都係佢雪凍個碗黎飲朝日啤, 夠豪氣!

2007-08-25

今日屋企飯局,選了附近經濟實惠的餐廳,仔仔當然是首選。

豉油王炒麵---有鑊器,很香
京都骨---酸甜適中
魚翅燴瓜---可以
荷葉焗飯---可以
水蟹粥---粥底很綿,但蟹味不足
金針雲耳蒸雞---雞肉淡而無味

2006-12-03 5 浏览
仔仔was one of my favor restaurants. However, I went there last Friday, it has been renamed. The same boss but different manual. As expected, the taste has been changed. It is still a bit above average, but not as great as before.
今次失手,叫錯哂D餸 >.<黄金魷魚鬚,漏!腐乳蒸雞,嚡!蒜蓉炒波菜,油!沙薑鮑魚雞粒炒飯,乾!其實個黄金魷魚鬚考唔錯架,考香咸旦黃味,送酒考goodz,不過幾舊就夠lu。。。腐乳蒸雞就真係唔殿,又嚡又油又冇雞味又冇腐乳味,全錯呀!唔得s!下次都係食番粥。。。今次要比喊面。。。
今次失手,叫錯哂D餸 >.<

黄金魷魚鬚,漏!
腐乳蒸雞,嚡!
蒜蓉炒波菜,油!
沙薑鮑魚雞粒炒飯,乾!

腐乳蒸雞就真係唔殿,又嚡又油又冇雞味又冇腐乳味,全錯呀!

唔得s!下次都係食番粥。。。

今次要比喊面。。。
2006-11-08 7 浏览
朋友叫了幾次去(仔仔)消夜,昨日終於一行四人去開餐,因星期一11:00pm關係,店裹只座滿了一半人!坐下來伙記熱情地問是否要水蟹粥,因製作須時所以先落單,我們當然叫好,跟著友人再叫了金黄雞腎、XO醬炒黃喉&風沙蜆。水蟹粥- 粥很綿,蟹很鮮味金黄雞腎- 很好味,送啤酒一流XO醬炒黃喉- 辣辣地,夠鑊氣風沙蜆- 味道都很好,不過蜆不多四款食品味道都很好,但都很高膽固醇!三餸一粥連兩鑵一公升日本啤酒,結帳$278都幾底!近年很少比廿幾元貼士,但店員服務很好,所以給$300唔使找!P.S. 食到尾段走過對面明記甜品店,外買了個朱古力木糠布丁回店食,嘩!都有驚喜
水蟹粥- 粥很綿,蟹很鮮味
金黄雞腎- 很好味,送啤酒一流
XO醬炒黃喉- 辣辣地,夠鑊氣
風沙蜆- 味道都很好,不過蜆不多
四款食品味道都很好,但都很高膽固醇!

三餸一粥連兩鑵一公升日本啤酒,結帳$278都幾底!

2006-09-20 2 浏览
The price is good. No extra charge. That "Pregnant woman fired rice" is nice.Als, fried pork chop is nice. BUT remember booking in advance!
Als, fried pork chop is nice.
2006-08-07 10 浏览
和朋友一行13 人到仔仔小廚晚飯。點了九個菜。海棠骨- 幾軟熟, 入口即溶。水蟹粥- 很綿,有點蟹味蝦膏雞煲- 雞肉太咸了.. 但d 豆卜okay黃金雞軟骨- 非常好食。強烈推介。蝦醬馬拉盞通菜- 唔食通菜的~ 炸蛋- 炸得幾香口,但味道不算突出雲腿烏雞- ok等等..服務不錯,但環境實在太迫狹了。坐得很辛苦呢~ 看來下次還是人少少才去幫襯好了~
和朋友一行13 人到仔仔小廚晚飯。點了九個菜。

海棠骨- 幾軟熟, 入口即溶。
水蟹粥- 很綿,有點蟹味
蝦膏雞煲- 雞肉太咸了.. 但d 豆卜okay
黃金雞軟骨- 非常好食。強烈推介。
蝦醬馬拉盞通菜- 唔食通菜的~
炸蛋- 炸得幾香口,但味道不算突出
雲腿烏雞- ok
等等..