2006-07-09
好耐無郁過,一郁就兩個鐘,本來諗住食西餐,但係為咗就啲friend泊車,於是去咗天后。其中一名波友提議去仔仔試下,去到門口,其門如市,心諗都唔會差到邊度去。入到去,睇到啲餐牌同埋人地檯上面嘅食物,已經食指大動。好快我地已經決定咗以下嘅食物:海棠骨油鹽水煮蜆蝦乾馬拉盞通菜凍鮑片玫瑰醉鴿沙薑雞肉炒飯當然,打完波就唔少得要飲啤酒啦!同喜記一樣,係用雪凍咗嘅碗嚟飲嘅。海棠骨炆得好入味,又夠腍,撈飯一流;雖然筆者已經超重,但係都忍唔住食嗰塊又香又滑嘅肥豬肉。當個口仲含住塊肉嘅時候,油鹽水煮蜆又到喇!雖然蜆唔夠肥同甜,但係呢個唔係大廚能夠控制到,而且油鹽水已經幫佢攞番哂啲分番嚟!快,係呢度其中一個賣點。話咁快,通菜、凍鮑片、醉鴿同炒飯已經全部上哂檯。蝦乾通菜都幾惹味,蝦乾大大粒,好有咬口。食得辣嘅人,一路食辣辣地嘅通菜、一路大口大口咁飲啤酒,都幾爽。我諗住凍鮑片得四十幾蚊,應該唔會有乜特別,殊不知入口就有一D鮑魚味,係真唔係呀!醉鴿就爭少少,唔係好入味。至於炒飯,雞太老,應該要最後落鑊炒,而且薑味唔夠,改用薑蓉炒效果應該會更好。價錢真係冇得投訴,一罐一公升Asahi 啤酒只係廿一蚊,連埋D食物總共
海棠骨
油鹽水煮蜆
蝦乾馬拉盞通菜
凍鮑片
玫瑰醉鴿
沙薑雞肉炒飯
價錢真係冇得投訴,一罐一公升Asahi 啤酒只係廿一蚊,連埋D食物總共三百六十二蚊,圍番每個人唔駛七十五蚊。我仲有好多菜式未試,一定會再嚟。