餐厅: 澳門咖喱王新鮮腩
资讯:

2018-10-20 68 浏览
今日同老公出佐敦嘉賓大廈,取身體檢查報告後,途中經過見到間新開小店「澳門咖喱王新鮮腩」就食埋中午飯才回家啦!選擇困難症發作😂,餐牌上有不同種類招牌牛腩飯選擇👍先來一碟《必食獲獎川醬干炒牛河》$69 ,落單時可以點🌶微辣、小辣、中辣、大辣,我選了小辣。急不及待品嚐😋,河粉乾爽厚薄適中,吃落熱辣辣👍,牛肉食材新鮮,冇雪味,纖維細軟,牛味濃郁,十分有鑊氣🌟再來碟《皇室印度健康蔬果咖哩金錢肚飯》$59,吃落咖哩清香味道,用蔬果蓉加咖哩,有另一番風味😋😋再來《招牌清湯牛腩》$55,牛腩是新鮮,食到牛腩肉質鮮嫩,沒有肉渣,原來食材是很重要的🌟🌟最後來《全港獨創即煎酒糟肉餅》食落層次分明,外面有焦香味,𥚃面肉汁配料豐富,味道一流👍👍整體來說食料用心❤️細心造出特式菜😍😍

選擇困難症發作😂,餐牌上有不同種類招牌牛腩飯選擇👍

最後來《全港獨創即煎酒糟肉餅》
食落層次分明,外面有焦香味,𥚃面肉汁配料豐富,味道一流👍👍

整體來說食料用心❤️細心造出特式菜😍😍
2018-10-20
午餐
2018-10-14 85 浏览
在遠處已被那特大招牌所吸引,難道是來自"澳門"的"過江龍"名店?站在門外先來"研究"一下餐牌上的菜式,看見餐牌標榜使用新鮮牛腩,即管嘗試新鮮牛的味道…走進店裡已經聞到誘人的牛腩香氣,我心裡暗喜,這次大概沒有選擇錯誤,我點選了"澳門咖喱薯仔招牌牛腩飯"。澳門咖喱薯仔招牌牛腩飯$59,先來咬一口牛腩,半肥半瘦,夾雜著油脂,牛腩肉質條理分明,有嚼勁,肉味鮮甜醇厚,吃得出是使用新鮮牛腩烹煮出來的成果,味道可口美味;來一口白飯,伴著咖喱汁一起來吃,陣陣咖喱香味,辣度不過份,吃罷辣味才慢慢滲出來,而且咖哩汁是加入了洋蔥、甘筍等炆煮而成,帶有蔬菜天然的香甜味,非常剌激食慾。新鮮的食材,配上精煮的醬汁,簡單的滋味。

澳門咖喱薯仔招牌牛腩飯$59,

新鮮的食材,配上精煮的醬汁,簡單的滋味。

2018-10-12
  • 澳門咖喱薯仔招牌牛腩飯
2018-10-13 467 浏览
是晚7 點幾喺佐敦做完野,就同埋同事去左揾野食,見到呢間sell澳門風味清湯腩,又同同事走去食下!鋪頭除了主打清湯腩外,其他茶餐廳美食選擇都唔少!老闆推介兩款餐廳既招牌菜,我哋都有叫嚟食!餐廳環境唔錯,幾光猛,冷氣充足,坐位都幾闊落,茶餐廳嚟講算幾好!落完單,老闆拎左碗茄味十足既例蕃茄湯俾我哋飲,強調無味精,酸酸甜甜,幾開胃!咖哩牛腩飯首先送到,香濃既咖哩味,令牛腩既味道更出色,咖哩味入晒牛腩入面,而且炆得軟腍,食多幾件都唔覺膩!牛腩大大件啖啖肉,咖哩同牛腩有放埋一齊炆,先有咁入味同軟稔既效果!唔係一般快餐咁加幾滴辣椒油咁跟住出場既係招牌清湯牛腩飯,唔講唔知佢哋用既係閹牛,食落比其他清湯牛更腍,牛味更香濃,肉質相對地滑,個清湯做得幾甜,用嚟送飯一流,而蘿蔔更是精華所在,無根係基本,索晒d腩汁又甜又稔,真係想食多兩舊!而另一個招牌菜都跟住出場,就係川醬干炒牛河,賣相已經吸引,碟底無油,加入左唔同既蔬菜絲,顏色比一般既干炒牛河吸引!呢d蔬菜絲更令呢碟干炒牛河增添唔少口感! 係從來都未出現過喺干炒牛河既口感!川醬令牛河多了一重辣味,令牛河變等更香更惹味!牛肉就唔駛多講,好食,爽口!食過咁多

鋪頭除了主打清湯腩外,其他茶餐廳美食選擇都唔少!

老闆推介兩款餐廳既招牌菜,我哋都有叫嚟食!

食過咁多唔同既美食都咁好食,我哋見仲有d空間,就叫多左份新疆風味煎雞扒,喜歡返國內食孜然羊似既朋友千祈唔好錯過,因為孜然既關係,個感覺真係有幾分相似,不過今次換成左雞扒,不過同樣惹味!

最後我就叫左杯奶茶作為呢餐既總結! 真心覺得唔錯,值得再嚟

• 川醬干炒牛河
  • 清湯腩
2018-10-12 105 浏览
開完會同朋友去了附近食飯,經過這間咖喱牛腩店,見佢企企理理而且幾多人食,應該都不差既。白灼牛栢葉:以蘿蔔墊底,放上以薑一起灼熟的黑栢葉,黑栢葉切得很幼細,不過略嫌有點韌,蘿蔔清甜入味,湯底是炆牛腩的湯,有濃郁的肉香。雲呑麵:麵質爽口,雲呑不時平常所見的廣東雲呑,反而是肉雲呑,味道比較普通。咖哩牛腩配薄餅:牛腩是新鮮貨,切成幼條,炆到很腍且不油膩,牛肉味濃郁,還配上入口即溶的薯仔,咖哩帶點微辣但香料味十足惹味,配上鬆脆的印度薄餅。奶茶紅豆冰:紅豆細細粒煲到很腍,奶茶幼滑有茶香,一杯飲品兩種享受。整體咖哩牛腩質素不俗,而清湯很甜,下次可以試下清湯腩。

雲呑麵
雲呑麵

咖哩牛腩配薄餅
咖哩牛腩

奶茶紅豆冰

整體咖哩牛腩質素不俗,而清湯很甜,下次可以試下清湯腩。
咖哩牛腩配薄餅
咖哩牛腩
奶茶紅豆冰
2018-10-11 119 浏览
今日行經佐敦見到這間以咖喱牛腩為主的餐廳,餐廳應該是新開不久,裝修光猛乾淨。晚餐都是幾十蚊起,除了有咖喱牛腩,還有清湯腩及炒粉飯。上湯蘿蔔每次食牛腩都一定會點這個蘿蔔,加上現在蘿蔔開始當造,味道清甜無渣,而且吸收了牛肉香味,炆得又腍,湯底清甜無味精。澳門咖喱薯仔招牌牛坑腩先點了一個例牌的咖哩牛坑腩,咖哩裏面有香料味道,辣味就一般,個人覺得比較輕微,坑腩炆得很腍很入味,最主要的是餐廳的所有食材都是新鮮,不是急凍貨,所以牛肉味很濃郁,不會有雪氣味,薯仔炆到很腍,配薄餅或送飯簡直一流。澳門脆豬扒包豬扒包焗至麵包帶脆,中間夾著番茄、生菜及豬扒,豬扒肉質腍,又不會煎得太乾,美中不足是比較薄。咖啡紅豆冰廿蚊杯又不算貴,咖啡味幾香而且又不會過甜,紅豆煲到很腍。

晚餐都是幾十蚊起,除了有咖喱牛腩,還有清湯腩及炒粉飯。

咖啡紅豆冰
廿蚊杯又不算貴,咖啡味幾香而且又不會過甜,紅豆煲到很腍。