餐厅: 澳門咖喱王新鮮腩
资讯:

2018-11-22 93 浏览
朋友說佐敦開了一間味道不錯的澳門餐廳,經過一番搜尋後,原來在白加士街的澳牛前。這裏的澳門菜不是牛尾湯,不是海鮮飯,但是也是跟牛尾湯相似的蕃茄湯,會有牛腩爽腩坑腩配食,另外還有川式乾炒牛河及澳門炒飯。蕃茄湯牛腩河$49牛腩非常之新鮮炆得很軟淋,而且很有牛肉味比起平常的麵店更好味,而且配有根腱,不是只有瘦肉或是肥膏。 另外番茄湯非常香濃,是標榜沒有味精的蕃茄湯,真的用蕃茄煮製出來的,有點像羅宋湯,讚。所以我們加$6再叫鮮茄濃湯喝,喝湯好過喝汽水,比較健康嘛。必食獲獎川醬乾炒牛河$69是有點辣味的乾炒牛河,可以自行選擇辣度,我們選bb辣,味道好像有點像孜然粉再配上乾炒牛河。第一次吃這個配搭,也挺好味而且牛肉應該也是新鮮的,軟淋有咬口,用的河粉較幼身,似乎不容易斷開,炒得有鑊氣,油份算是可接受程度,碟底沒有油積聚。用了不少芽菜、椰菜、洋蔥等配料,吃著沒那麼膩。澳門炒飯$69賣相見到配料不太多,吃著才見到有蝦乾,銀魚仔等,另外有蝦醬,也是可以選擇辣度,同樣地我們選擇了bb辣。新穎的配搭味道也不奇怪,微微的辣味吊起舌頭的感覺,不錯。蘿蔔菜心$40蘿蔔清甜無渣, 菜心都新鮮, 最特別的湯並不是普通的
蕃茄湯牛腩河$49
蕃茄湯牛腩河

所以我們加$6再叫鮮茄濃湯喝,喝湯好過喝汽水,比較健康嘛。
鮮茄濃湯
必食獲獎川醬乾炒牛河$69
必食獲獎川醬乾炒牛河
澳門炒飯$69

蘿蔔菜心$40
蘿蔔清甜無渣, 菜心都新鮮, 最特別的湯並不是普通的味精湯, 那是牛腩湯來的, 不會太咸, 帶少少像人蔘的甘香, 是可以一喝的湯。
蕃茄湯牛腩河
鮮茄濃湯
必食獲獎川醬乾炒牛河
2018-11-15 91 浏览
乾炒牛河是餐廳必有之一,但所煮方式都差不多,得悉《澳門咖喱王清湯腩 》用川醬 來製作 的乾炒牛河,於是決定走一趟了。 地點位於佐敦地鐵站 c2 出口再步行2分鍾。坐了一會兒,己有很多客人包括老外! 聽職員說他回頭因為那天吃不到! 餐牌上的款式多川醬干炒牛河 $69 河粉粉得乾身,連碟底也沒有很多油。牛肉有不同部位 - 臉珠肉、坑腩、崩腩、爽腩. 老闆詳細地解說時講到爽腩口感是最啖啖肉又棯 - 於是加了 $25 多豆紅豆冰 $21 及 鮮茄濃湯$6 - 沒味精!

地點位於佐敦地鐵站 c2 出口再步行2分鍾。

坐了一會兒,己有很多客人包括老外!
聽職員說他回頭因為那天吃不到!

餐牌上的款式多

川醬干炒牛河 $69

多豆紅豆冰 $21 及

鮮茄濃湯$6 - 沒味精!
2018-11-13
2018-11-13 95 浏览
由牛頭角搬到高手雲集的白加士街主打仍然是新鮮牛腩,特色小炒味道和人情味依舊不變今晚點了個澳門炒飯,飯身炒過後粒粒分明,油分少,配以蝦醬帶出特色風味,加上蝦乾做點綴,實在是師傅功力的顯現另外還點了清湯牛腩,還特意挑選坑腩,腩身火侯剛好,牛味濃厚,肥瘦分明,伴菜蘿白清甜,滲滿牛腩湯,口感與味道屬於水準之作
由牛頭角搬到高手雲集的白加士街
主打仍然是新鮮牛腩,特色小炒
味道和人情味依舊不變
2018-11-13
  • 澳門炒飯
  • 清湯坑腩
2018-11-05 114 浏览
一直聽聞 澳門咖哩王新鮮腩非常之出色 ,果然名不虛傳,今日就和朋友來試試兩大張menu, 看前看後樣樣都很吸引,樣樣都想食。繁忙的午飯時間未到,還不是太多人。老闆見我們有選擇困難症,行過嚟給我們一點提議十分喜愛蘿蔔的我,咬一口, 不得了。蘿蔔入味又淋, 帶點酒味嘅湯底簡直可以飲清光即煎酒糟肉餅肉餅很普通的菜式,外層煎得香口,内裡肉質鬆軟不特止,帶點酒味,又加了洋蔥粒。一口一口, 肉質像溶化在口腔中蘿蔔清湯牛腩牛味濃, 鬆軟。澳門咖哩薯仔牛脷超鬆軟的牛脷啊!不厚,肉地爽滑。咖哩汁不是現成的, 店主說是他們自已研製, 自磨的。果然,與別不同炒牛河大大件的牛肉,但一樣很鬆軟, 一d也不硬。紅豆冰想不到店鋪除了自家製嘅牛坑腩,咖哩出色外。紅豆冰的紅豆都是那麼用心製作。 極之認真有誠意的食店, 店鋪乾淨,老闆好傾,廚房用心製作。一定要再來食其他野呢!

兩大張menu, 看前看後樣樣都很吸引,樣樣都想食。

十分喜愛蘿蔔的我,咬一口, 不得了。
蘿蔔入味又淋, 帶點酒味嘅湯底簡直可以飲清光

即煎酒糟肉餅

蘿蔔清湯牛腩
牛味濃, 鬆軟。

澳門咖哩薯仔牛脷
超鬆軟的牛脷啊!不厚,肉地爽滑。

炒牛河
大大件的牛肉,但一樣很鬆軟, 一d也不硬。

紅豆冰

極之認真有誠意的食店, 店鋪乾淨,老闆好傾,廚房用心製作。
一定要再來食其他野呢!
午餐
看到朋友在這家新開的餐廳打卡,還替一碟乾炒牛河拍照,單是看照片已經令人唾涎,原來這碟乾炒牛河是以得獎川醬炒製的呢。當晚下班後忍不住要去試試!來到當然必點《必食獲獎川醬乾炒牛河 $69》自家特調川醬,粿粉較幼較薄較煙韌,牛肉嫩滑而且份量多,整碟炒出來底下沒有油。《上湯蘿卜 $40》有陳皮最為加分,蘿卜夠稔夠入葉之餘吸了有陳皮香的上湯底實在不錯。《滋補花雕醉雞泡飯 $49》湯有陣陣雕醉雞香,入口熱燙滋味,沒有味精感;醉雞另上,雞肉有酒香,肉質實在。《全港獨創即煎酒糟肉餅飯 $49》上枱已經聞到陣陣肉餅香,肉餅底下舖滿新鮮椰菜,肉餅入口真的還留下了酒味,沒有完全揮發,因此肉餅除了口感軟滑之外,味道有酒香加上肉甜,實在特別又惹味,配白飯一流!《凍柑桔蜜 $21》
當晚下班後忍不住要去試試!

來到當然必點《必食獲獎川醬乾炒牛河 $69》

《上湯蘿卜 $40》

《滋補花雕醉雞泡飯 $49》

《全港獨創即煎酒糟肉餅飯 $49》

《凍柑桔蜜 $21》
2018-10-25
2018-11-01 89 浏览
來到佐敦,朋友介紹必食牛之選係呢間得獎店[澳門咖喱王新鮮腩],我就話試過先知係唔係好食!必食獲獎川醬干炒牛河$69,干炒牛河有得揀辣度大,中,細!第一次食干炒牛河係有麻辣的口感,牛肉嫰滑,好香好惹味!無味精健康茄湯招牌牛坑腩泡飯$68 睇個名就知道係健康的飯,番茄湯好甜,完全食到冇茄膏的味道,牛坑腩也是限量,肥瘦適中,正上湯時菜$40 個菜暫時未食到有什麼新意!白灼新鮮牛柏葉$98 牛柏葉好爽口,食上去一點也不腥,蘿蔔超入味同軟諗!得獎的牛腩店真是名不虛傳!

上湯時菜$40 個菜暫時未食到有什麼新意!

得獎的牛腩店真是名不虛傳!
2018-10-30
  • 必食獲獎川醬干炒牛河
  • 無味精健康茄湯招牌牛坑腩泡飯
2018-10-31 79 浏览
經過佐敦這街,由頭到街尾都是食店,要在這裡立足其實也不容易。看到這家別樹一格的澳門咖哩,門面十分光猛。驚喜發現味道也實在不錯。*********麻辣牛腩飯 (8/10)這個牛腩實在令我驚喜,牛腩十分淋,麻辣十分到味,聽到店員說他們特別選取稚牛因而肉質特別的嫩滑。酒糟肉餅飯 (8/10)男友點的這客肉餅飯煎得金黃香脆,帶點辣的開胃配以酒香頗為特別,他也很喜歡。咖哩薄餅(7/10)薄餅恰到好處,香脆的,起初還怕吃不哂,但一口接一口很快被我清了。

*********
麻辣牛腩飯 (8/10)
麻辣牛腩飯

酒糟肉餅飯 (8/10)
酒糟肉餅飯

咖哩薄餅(7/10)
咖哩薄餅
2018-10-27
麻辣牛腩飯
酒糟肉餅飯
2018-10-30 94 浏览
店員推介我食川醬干炒牛河,佢話個炒河攞過獎,同埋個川醬係自己醃製。我叫左個中辣一試,我等左好一陣先有得食,因為佢即叫即炒,碟河粉黎到熱辣辣。佢d河粉唔係又粗又厚個d平貨,係江仔記河粉個隻闊同厚度。佢嘅川醬佈滿河粉面,而且河粉無一舊舊,條條都有均勻嘅汁,所以唔會有某d位偏鹹或偏淡。至於個味道,認真有驚喜,一來我從未食過川醬炒河,而且佢帶辣嘅味惹味非常,又唔會過油,認真好味,如果再想食炒牛河,呢間係我首選!男朋友叫左清湯爽腩飯,我偷食左2件,頂! 啖湯清澈,但散有淡淡牛香,清甜而不油膩。肉質嫰滑,軟熟,高質! 加$6仲有個足料蕃茄湯!原來間野只開左2個月,牛頭角有分店,我臨走前同老細講話d野好好味,吹吹下水,佢地話佢d牛係閹割左嘅太監牛,我問點解? 佢話太監牛油脂均衡,會更好味,一日只有10頭
店員推介我食川醬干炒牛河,佢話個炒河攞過獎

• 清湯爽腩飯
  • 川醬干炒牛河
1K
2018-10-29 860 浏览
今天和朋友去佐敦, 裕華國貨, 參觀日本現代   黑木國昭 的七彩玻璃藝術展品, 之後計劃在附近午餐.  看見 白加士街一間 澳門咖喱王新鮮牛腩專門店, 門外整齊省鏡, 不同一般牛腩店的格局. 步入餐廳, 感覺裝修帶點澳門風味, 燈飾光猛, 座位排列舒適, 牆上牌匾 "港澳第一腩", 給客人食材信心, 我們更感興趣.抬頭望,  招牌菜:  穫獎川醬干炒牛河 及 特級清湯腩飯,  看見一張大張海報. 星光熠熠,  藝人也來品嚐牛滋味,  有全日供應常餐粉麵飯 (肉類包括: 牛, 豬, 雞),  其他食品分別有 澳門/ 印度皇室咖喱, 健康鮮茄, 多種味道, 要慢慢選擇.結果朋友精明地點了必食招牌菜:  川醬干炒牛河, 澳門咖喱薯仔牛腩飯 (轉崩沙腩 加 $9-, 轉薄餅 加 $10-), 及全港首創即煎酒糟肉餅.熱飲大家分別點了柚子蜜/ 柑桔蜜.  秋天天氣乾, 這兩款潤喉熱飲,味道清新,  甜甜地, 更順喉.好期待的招牌菜, 川醬干炒牛河, 十分鐘送到,  賣相吸引, 熱騰騰, 有鑊氣主料牛肉份量足, 牛肉新鮮味美, 入口軟滑, 河粉幼身, 配料還有紅蘿蔔絲, 韭黃, 炒得香口, 師傅
今天和朋友去佐敦, 裕華國貨, 參觀日本現代  [玻璃名工] 黑木國昭 的七彩玻璃藝術展品, 之後計劃在附近午餐.  看見 白加士街一間 澳門咖喱王新鮮牛腩專門店, 門外整齊省鏡, 不同一般牛腩店的格局.
抬頭望,  招牌菜:  穫獎川醬干炒牛河 特級清湯腩飯,  看見一張大張海報. 星光熠熠,  藝人也來品嚐牛滋味,

師傅炒得乾身無油膩, 加了微辣川醬汁, 更惹味, 得獎名菜, 名符其实.
咖哩薯仔炆崩沙腩, 牛香十足, 一大碗................配印度薄餅載成一碟, 熱熱的上檯.
咖哩味香濃, 本地新鮮崩沙腩牛味濃,  炆得軟腍.   咖哩味溶入崩沙腩及薯仔入面 , 味道好出色.
一般餐廳 崩沙腩 都是限量供應, 今次有幸可品嚐得到, 真高興.
印度薄餅 夠鬆脆, 崩沙腩加上香甜咖喱汁, 配薄餅超好食.

全港首創即煎酒糟肉餅
店長話用了本地豬肉, 手剁成, 所以口感特別彈牙夾滑, 加了酒糟煎成的肉餅, 肉餅含香酒味, 口感香滑美味. 伴碟還有椰菜, 豬肉餅底面也煎得焦香味, 調味適中, 不用配白飯也好好食.
總結, 此店食物新鮮, 厨藝不錯, 店員服務好, 價錢優質, 我們喜歡, 要再來吃早餐
及下午茶.
  • 川醬干炒牛河
  • 澳門咖喱薯仔崩沙腩 薄餅
  • 煎酒糟肉餅
小秘書今朝book咗睇醫生,因為時間太早,水都無落過肚就上診所,個肚餓到咕嚕咕嚕咁👉🏻👈🏻 好在今朝我排第一個,走果時都只係10:50,仲趕到去食茶記食早餐。一場嚟到佐敦,本來好想去「澳牛」舊地重遊,食吓佢嘅 #厚多士 同 #叉燒通粉,可惜人龍實在太長,我唯有喺附近搵食。咁啱「澳牛」隔離開咗間新嘅澳門式茶餐廳,就試下啦!今日叫咗沙嗲牛肉麵配黑松露炒蛋、厚多士☕️ 味道確實有啲喜出望外😍 沙嗲牛肉麵嘅醬汁入邊夾雜着花生碎粒好香口,麵底冇鹼水味,高水準👍🏻 黑松露炒蛋充滿松露味道、厚多士依然做返厚多士嘅角色,好鬆軟、充滿牛油味... 估唔到$35就可以搵到美味🤩🤩

2018-10-27
$35 (早餐)
2018-10-26 570 浏览
今晚去咗高鐵站溜走一圈,打卡影幾張照片,見識一下大堂設施,就走去佐敦食晚飯,沒有目標在街邊逛邊看,就無意看見一間相信是新張不久的食肆,[澳門咖喱王新鮮腩     ],看看門口兩個大餐牌,就很想在這裏吃飯了。坐滿人客的店鋪,幸好尚有一個四座位,未打開餐牌,就被牆壁上的海報吸引著,首先是兩張「必食」海報大餐牌。$69川醬乾炒牛河和$55招牌特級清湯腩飯,那麼就一於先落這兩個柯打,再往下望一張大張海報,是衆多藝人來幫趁的合照。除了川醬乾炒牛河和清湯腩飯,我們還點選$98即煎酒糟肉餅(例牌)和$98沙薑雞(例牌)。我曾經自家烹調即煎肉餅,不過,做不到今晚的酒糟煎肉餅咁好食和軟滑,不用擔心有酒味,只有香滑和美味,伴隨煎肉餅還有椰菜。我挺喜歡載沙薑雞的碟子,雞肉夠嫩滑,肉味略嫌偏淡,但沙薑和蔥油呢個好拍檔,肉味立刻得到提升。可以選擇辣度的川醬乾炒牛河,我們揀BB辣,特幼的河粉,令人感覺沒有太多油脂,牛肉軟綿有鮮牛肉味道。我久違了清湯腩吃來特別滋味,却是第一次配白飯吃,晚上吃飯耐飽肚,都是對的配合。

即煎酒糟肉餅(例牌)

沙薑雞(例牌)

川醬乾炒牛河

招牌特級清湯腩飯
2018-10-25
即煎酒糟肉餅(例牌)
沙薑雞(例牌)
川醬乾炒牛河
招牌特級清湯腩飯
2018-10-25 222 浏览
今日相約舊同事於佐敦吃飯,大家加班後才出來已經很晚,途經這間澳門餐廳,感覺很新很乾淨,便進來了。由於太餓,眼濶肚窄的我們,想也不想便瘋狂點了幾款菜,哈哈哈… 想不到每款味道都很不錯,而且店員亦很親切有禮,小店就有這種親切感。“即煎酒糟肉餅飯” 肉餅看來很有家的感覺,但味道大不同,夾開來有種香氣噗鼻,店員說是酒香,加上肉汁甜美,我真的忍不住食多了。“川醬干炒牛河” 牛肉很軟,牛味重,炒河熱騰騰很香。幸好店員一問,她說川味可以炒得很辣很惹味,但一知道我們怕大辣,便將辣度降低一點。“招牌牛坑腩” 牛味香濃,肥肉多一點的部位果然肉質較軟,白蘿蔔吸了肉汁味又淋又甜。本來想試崩沙腩,可惜已售罄,只能下次再來。“口水雞” 我很喜歡吃,喜歡它的麻辣香及啖啖雞肉,這裡的味道也不錯。

川醬干炒牛河

牛坑腩
口水雞
即煎酒糟肉餅飯
2018-10-23 121 浏览
川醬干炒牛河69平日對干炒牛河愛不䆁手的小妹,一見是必食獲獎🏆即時兩眼發光。吃起來既不油,色水靚,河粉比較幼,更入味,而牛肉亦足料,吃起來味道豐富到位。口水雞98例雞皮不肥厚,雞肉不死實,辣油雖然姣好,辣味卻是點到即止。清湯蘿蔔金錢肚98例大大碗,真材實料,肉稔軟,蘿蔔清甜。18凍朱古力向店員要求了少冰後,味道更香濃,不會喝到粉狀的不均勻。18凍西洋菜蜜甜甜的味道,潤喉清新。紫菜新鮮牛腩湯19湯頭原汁原味,再添上紫菜更有口感。食後感:地方簡單企理,食物品種多,一時三刻三心兩意不知要點哪一款才好唷!

川醬干炒牛河69

口水雞98例
雞皮不肥厚,雞肉不死實,辣油雖然姣好,辣味卻是點到即止。

清湯蘿蔔金錢肚98例
大大碗,真材實料,肉稔軟,蘿蔔清甜。

18凍朱古力
向店員要求了少冰後,味道更香濃,不會喝到粉狀的不均勻。

18凍西洋菜蜜
甜甜的味道,潤喉清新。

紫菜新鮮牛腩湯19
湯頭原汁原味,再添上紫菜更有口感。

2018-10-22 109 浏览
這家店就在家的對面,從裝修開始,就諗是開什麼類型的食肆呢?終於看見招牌了。 非常之搶眼的招牌,原來是澳門咖哩餐廳。 佐敦也很少有這類的餐廳。今天下午比較清閒,所以拉埋老公二人去吃午餐連下午茶。 打正招牌做咖哩,當然要叫咖哩吃看見有咖哩牛脷 在其他咖哩店很少見到有牛脷做咖哩的吃法,本身也很喜歡吃牛脷 😄所以就選擇了這款。看見份量嚇了一大跳 ,這個份量可以三四個人吃, 牛脷也是厚切,煮得非常之軟腍入味,雖然咖哩味道濃郁但也蓋不過牛脷的香味😋。薄餅用來沾咖哩汁吃一流👍。老公叫了豬排公仔麵,我也嚐了几口,豬排有少許咖哩香味。跟餐還有火腿奄列和半個脆豬包一杯飲品,很飽的一個餐☺。咖哩終於吃不完,打包回家當晚餐。

薄餅用來沾咖哩汁吃一流👍。

老公叫了豬排公仔麵,我也嚐了几口,豬排有少許咖哩香味。

跟餐還有火腿奄列和半個脆豬包一杯飲品,很飽的一個餐☺。

咖哩終於吃不完,打包回家當晚餐。

2018-10-22
2018-10-20 189 浏览
老婆最鍾意食咖喱牛腩呢啲濃味嘅食物,所以朋友推介我哋去佐敦白加士街一間澳門咖喱王新鮮牛腩專門店。去到見到佢喺門口大大隻字話自己係百分百用新鮮牛肉,真係要去試吓!雖然係茶餐廳格局,但係裝潢有啲浮誇,好友澳門餐廳嘅特色。星期日中午時分,全場滿座,我哋只需等左5分鐘就有位。為咗滿足老婆食牛腩的願望,但係阿仔又可以食得到嘅辣度,我哋叫咗個印度皇室雜菜咖喱牛腩,仲要將牛腩轉左崩沙腩。新鮮牛腩一食就知,爽口林滑,牛香十足。雖然呢個咖喱汁香甜清新,蔬果味令到佢嘅微辣剛剛好,不過老婆話下次一定要自己叫一個正宗勁辣嘅咖喱牛腩。得獎川汁乾炒牛河,呢個真係好味到冇得頂,係師傅功力夠先炒到咁乾身香口!而且啲新鮮牛肉唔係一般茶餐廳醃到淋一淋冇晒味果d,果然係得獎名菜。手打牛筋丸墨魚丸河都唔錯!紅豆冰同咖啡紅豆冰非常之正,啲紅豆大大粒,仲煲得好夠淋。

雖然係茶餐廳格局,但係裝潢有啲浮誇,好友澳門餐廳嘅特色。
星期日中午時分,全場滿座,我哋只需等左5分鐘就有位。

手打牛筋丸墨魚丸河都唔錯!
紅豆冰同咖啡紅豆冰非常之正,啲紅豆大大粒,仲煲得好夠淋。
2018-10-13