2010-07-09 12 浏览
約了朋友到旺角逛街,大熱天時選了比較清爽的日本菜作午飯.瀧澤是讀書時候常吃的餐廳,現在放暑假了,沒有學生不用等位.醬燒雞扒定食(附送味噌湯,小食和餐飲) $32雖然加了$2價,但還是叫了最愛吃的雞扒定食,因為有中學時期的回憶,還好沒有令我失望!定食是一次過送上的,光看賣相挺可口的,和從前沒兩樣.首先喝了味噌湯,味道沒有特別,抵讚的是有少量紫菜和豆腐.之後吃的是小食中華沙津,夏天吃清爽的食物特別好吃,中華沙津很爽脆加上份量充足,很不錯!終於到主菜雞扒,沾了點沙津醬的雞扒加上本身的燒汁,味道夠濃,很好下飯.外皮燒得脆脆的,增加了雞扒的風味,好吃!另外這裏的白飯是珍珠米,配合了日式的感覺,也是挺好吃的!雖然加了價,但以這個質素來說可以接受,滿意的一餐!

醬燒雞扒定食(附送味噌湯,小食和餐飲) $32
定食是一次過送上的,光看賣相挺可口的,和從前沒兩樣.
首先喝了味噌湯,味道沒有特別,抵讚的是有少量紫菜和豆腐.
!另外這裏的白飯是珍珠米
,配合了日式的感覺,也是挺好吃的!

雖然加了價,但以這個質素來說可以接受,滿意的一餐
!
珍珠米
附沙津醬的雞扒
雞皮脆脆的
2010-07-02 10 浏览
心血來潮食放題朋友介紹這間見佢入面有放題同唔放題環境唔會好似其他放題咁迫到死同嘈到死野食上得好快,份量又唔會太多,咁就可以試多d 唔同ge 野刺身可以啦,熟食都好好食天婦羅唔會一大pat 粉去炸和風煮蜆一定要試另外炒雞腎同雞肉串係最好食反而d 壽司飯就麻麻地,粒粒飯分開ge158 一個人唔好就係冇野飲同埋唔同其他地方有兩個鐘,呢到係一小時四十五分鐘不過問題唔大啦,好過某d 地方坐足2個鐘都係咁漏單冇野食我地2個人係咁食食食足成程真係推介呢到~
心血來潮食放題
朋友介紹這間
見佢入面有放題同唔放題
環境唔會好似其他放題咁迫到死同嘈到死
野食上得好快,份量又唔會太多,咁就可以試多d 唔同ge 野
刺身可以啦,熟食都好好食
天婦羅唔會一大pat 粉去炸
和風煮蜆一定要試
另外炒雞腎同雞肉串係最好食
反而d 壽司飯就麻麻地,粒粒飯分開ge
158 一個人
唔好就係冇野飲
同埋唔同其他地方有兩個鐘,呢到係一小時四十五分鐘
不過問題唔大啦,好過某d 地方坐足2個鐘都係咁漏單冇野食
一定要試
雞肉串一定要試
炒雞腎都係
2010-05-22 6 浏览
朋友仔突然想食放題,上網找到這間,致電後她說 7 時前有位,但過時不留檯。由於咁急訂位都有,難道唔好食?抱住試下的心態。員工:- 有禮貌,還見到她們教新人待客之道;- 會主動添水,不會叫十次也沒反應,整檯也是 "水怪"- 我地叫太多食物了,要求 cut 單,即時反應快,沒有黑面 / 表示麻煩不滿- 幫忙影合照,影完一張後,建議多影一張用另一邊斜角拍出來效果會好 d食物:- 快- 寫的數量絕對和來的足份量,寫單前想清楚 (切記勿低估佢的份量) 要試晒所有食物都幾難- 熟食更顯吸引,因為我主打平價食物,但更考功夫 (炒金菇、雙菇)- 燒物要等耐 dd,不過即叫即燒,又熱又香口可能我們吃的時間算是頭輪,所以好快便來了一檯食物,不停地吃吃吃,滿足!離開時門口亦已有人等位Last call 為夠鐘前 20 分鐘

員工:
- 有禮貌,還見到她們教新人待客之道;
- 會主動添水,不會叫十次也沒反應,整檯也是 "水怪"

食物:
- 快
- 燒物要等耐 dd,不過即叫即燒,又熱又香口

Last call 為夠鐘前 20 分鐘
5 人份量的前菜 (八爪魚、螺肉、沙律x3碟)
新鮮、肥美的三文魚
壽司
鰻魚炒飯
炒金菇、炒雙菇、燒粟米、牛脷
雞肉串燒
多春魚、雞翅、芝士凡立貝
好快便放到一整檯食物,食唔切
2010-05-16
庆祝纪念
生日
5 人份量的前菜 (八爪魚、螺肉、沙律x3碟)
新鮮、肥美的三文魚
壽司
鰻魚炒飯
炒金菇、炒雙菇、燒粟米、牛脷
雞肉串燒
多春魚、雞翅、芝士凡立貝
2010-05-08 4 浏览
今天同朋友去食午餐,我們一致認為,它的食物質素一般朋友說拉麵湯底同出前一丁無咩分別我原本都叫左拉麵,但拉麵一到,我即刻聞到一陣消毒藥水味,我原以為係自己過敏,但經過朋友一聞後,終發現真係消毒藥水味!好臭!!!真係太過份啦!!!!如果唔係朋友食到一半,我會即刻走!!!!大家要留意下!!!
今天同朋友去食午餐,我們一致認為,它的食物質素一般
朋友說拉麵湯底同出前一丁無咩分別
大家要留意下!!!
2010-05-08
2010-04-23 16 浏览
等左好耐好耐!1個鐘零45分鐘,只叫了2次刺身,第一轉正常,第二轉等左好耐好耐!催佢,個男人話漏左單,(都唔真漏定假漏!),叫我再寫過,仲話即刻比我,之後又等左好耐,再催,個男人扮聽唔到,催個女仔,先來,點知D三文魚又簿左又變左正方形,D赤背仲有魚'星'味!駛唔駛咁慳呀?!咁不如唔好做任食啦!

等左好耐好耐!
2010-04-18
2010-04-12 6 浏览
book左7點鐘,一去到就有位,坐低就好努力甘點野啦~成餐野8成野都係無咩味道..最差係D三文魚...仲差過百X買果D...最好食既係燒鰻魚,其次係牛油金菇....服務就OK既~最起碼上菜幾快..

最好食既係燒鰻魚,其次係牛油金菇....

服務就OK既~最起碼上菜幾快..
2010-04-12
  • 燒鰻魚
今晚9點入坐,2位,寫住$138任食(但其實要收加一)入到去即刻剔紙仔啦..叫左鹽燒鯖魚、刺身、吉列炸蠔、芝士焗大蝦 (所謂大蝦只係一隻中指咁大隻),芝士焗凡立貝(丁屎咁細粒)一嚟就整左條鯖魚黎以為上菜咁快好開心啦,點知等左十幾分鐘都 無野上,再等先黎碟刺身,仲要明明剔左每樣2份,佢都係每樣俾得 1份(我估係standard架囉)...之後又等十幾廿分鐘都未有野上..成間shop得2個樓面,個妹妹仔仲要hea爆..問佢D野黎未,佢話幫我睇,但從來無見佢入廚房check ,於是寫左三、四張order紙,催左佢2,3次先有芝士焗蝦毛上,仲要上得1只。我地食到一半隔離有人坐低,佢地仲慘,坐左半粒鍾先淨係食左塊牛扒,再過廿分鐘先有碟刺身,仲要係漏左樣架添..

今晚9點入坐,2位,寫住$138任食(但其實要收加一)

2010-03-12
2010-01-09 8 浏览
朋友話想食放題, 又話有好介紹, 又話有coupon, 好啦好啦, 去食啦~~地方都唔錯, 環境都ok, 野食都幾多, 服務都幾好........三文魚刺身唔係好夠肥, 馬刀貝幾甜, 北寄貝幾鮮, 章紅魚幾彈, 最攪笑既就係佢將d刺身排到靚靚咁樣, 唔似其他放題亂咁放......值得一讚既就係壽司紫菜既防潮做得好, 好脆好香~~熱食都好有心思, 都唔係求其整既....炸墨魚咀拎到出黎仲有d油響面頭跳跳o下....新鮮到咁!?放題黎講算係咁架喇....
值得一讚既就係壽司紫菜既防潮做得好, 好脆好香~~

放題黎講算係咁架喇....
揀野食!
order單
排得好有心機~~
朋友食既, 我食左一粒, ok啦~~
牛油帶子
牛利, 一般啦~~
墨魚咀~~正呀~€
雞軟骨好味, 多春魚麻麻~~
2010-01-07
order單
排得好有心機~~
牛油帶子
墨魚咀~~正呀~€
雞軟骨好味, 多春魚麻麻~~
2010-01-05 3 浏览
前2個星期食完MK五月花,今次試呢間。都係睇OPENRICE D 評語唔錯,所以一試。但,真係好失望。選擇少之餘,野又唔好食。三文魚好一般,八瓜魚刺身唔好食(有怪味),其他壽司都稱唔上好食。紅色八瓜魚 + 螺肉,都還可以喇。串燒,天婦羅,鍋,湯類等都一般。總結: 唔會有下一次。相比之下,五月花好食好多多多多多。

前2個星期食完MK五月花,今次試呢間。
都係睇OPENRICE D 評語唔錯,所以一試。

但,真係好失望。選擇少之餘,野又唔好食。
紅色八瓜魚 + 螺肉,都還可以喇。
串燒,天婦羅,鍋,湯類等都一般。

總結: 唔會有下一次。

相比之下,五月花好食好多多多多多。

2009-12-24
2009-11-27 5 浏览
在門口見到入面有好多空位,但都要擾攘一輪才可入去,及後又發現其實唔係有咩人卜左位,真係R晒頭.限時1小時45分鐘.款式不少,唯獨係冇一張係order野飲......有趣的是,我地想話俾錢order野飲都無-_-刺身 - 理所當然打頭陣,個人特別有印象的是北寄背,可算是特別新鮮,要明白,刺身之道在於迎鮮,而且其嚼勁的程度剛好,抵讚.另外,甜蝦亦可一試.不過松葉蟹柳還真可笑,因此仍竟然吸左墊向底果塊葉d味!極度怪!!!鮑片,之前試過幾間放題都不錯,唯獨這兒的.....我真奉勸大家少試為妙,我完全只係覺得向度食緊膠片,少許嘔心.蟹籽沙律- 太多沙律汁.壽司- 只有壽籽軍艦比較有印象,大部份壽司都中規中舉,既然不是拿手的一方面,就不用點太多了.飯身普遍比較實,扣分.天婦羅- 開始吃點油膩的東西了,冬菇特別香,蝦,茄子凡都是正常水準,建議多多少少也試一點.墨魚餅雖然是炸物,但味道偏淡,推薦,但點吉烈汁的話會過濃.爐端燒 - 水準不差,可慢慢試試不同的款式. 雖然沒有突出是作,不過是放題不可少之物.酒蜆是沒有味的,湯底是面豉湯吧.串燒- 除了豬頸肉之外,還可以,,豬頸肉是微波爐叮出來的吧?但普遍野
限時1小時45分鐘.

另外,甜蝦亦可一試.

蟹籽沙律- 太多沙律汁.

墨魚餅雖然是炸物,但味道偏淡,推薦,但點吉烈汁的話會過濃.

酒蜆是沒有味的,湯底是面豉湯吧.

但普遍野食物來得比較慢,幸好質素還不錯.但最後階段開始出現走單情況,最後由於趕住走而仍遲遲未得,吃少了一個叉燒拉麵

有西瓜送,但同樣要等太耐了!等不到!

針茶頻頻密度還可以,最好更密以彌補沒有其他野飲之失,但座位實在太密.食物不差,但以這個價錢(加埋一2位過$320)不見突出,試一次還可以(雖然光顧後有COUPON俾你下次食平$20左右).
刺身同比同價錢的放題,較少款但較新鮮
即整天婦羅
每樣試一點,有好有唔好
串燒和爐靖燒普通
壽司飯普遍偏實身
2009-11-17 16 浏览
見到雜誌既廣告決定黎呢度一試食物款式同青葉好似但味道真係麻麻地個日雖然係星期六但d食物黎得都算快刺身一般尤其個鮑片好難食,好硬,完全無味未試過一間鋪既鮑片咁難食!!!三文魚質素亦一般唔算好新鮮芝士帆立貝芝士味唔夠反而有d沙律既酸味帶子好un,唔太好味較好味既係芝士獅子狗前菜都ok,好似八爪魚咁但呢d唔使佢地點整都唔會唔好食得去邊瀧澤卷-一來就散,鋪係上面既海膽唔太新鮮有coupon都$150去其他放題好過小插曲-當日個冷氣機係咁滴水時大時細攪到坐係附件d人好煩!!!
見到雜誌既廣告
決定黎呢度一試
食物款式同青葉好似
但味道真係麻麻地
個日雖然係星期六
但d食物黎得都算快

刺身一般
尤其個鮑片
好難食,好硬,完全無味
未試過一間鋪既鮑片咁難食!!!
三文魚質素亦一般
唔算好新鮮

芝士帆立貝芝士味唔夠
反而有d沙律既酸味
帶子好un,唔太好味
較好味既係芝士獅子狗
前菜都ok,好似八爪魚咁
但呢d唔使佢地點整都唔會唔好食得去邊
瀧澤卷-一來就散,鋪係上面既海膽唔太新鮮
有coupon都$150
去其他放題好過

小插曲-當日個冷氣機係咁滴水
時大時細
攪到坐係附件d人好煩!!!
芝士獅子狗
芝士帆立貝
瀧澤卷
2009-11-14
芝士獅子狗
2009-11-03 5 浏览
九個人叫了一枱滿滿的食物,看上去很滿足拉麵、煮物、燒物、壽司、刺身,樣樣都點了些他上菜很有技巧,先來的是拉麵、冷麵,之後就是天婦羅一類的菜式壽司、刺身一類的,到我們把枱上的食物都清得七七八八之後才端上來......都不知道是我們太餓吃得太快,還是他們真的那麼久食物的質素真是麻麻(比較好的就只有南瓜煎餅、天婦羅),除了一些平價食材,就只有一些不怎麼樣、沒有鮮味的刺身你可以說,128這個價錢,還能奢求什麼呢!不過老實說,九個人千三蚊,大概可以去一間好一點的餐館,食一餐好一點的日本菜,又不用限時限刻------------環境------------地方比想像中闊落、舒適燈火通明不過剛坐下的時候就似乎嗅到一陣微弱的異味.....說不出是什麼------------服務------------一般般啦很多謝他沒有在時間到了之後即時趕我們走儘管我們最後還是被趕走了
九個人叫了一枱滿滿的食物,看上去很滿足

拉麵、煮物、燒物、壽司刺身,樣樣都點了些
壽司刺身一類的,到我們把枱上的食物都清得七七八八之後才端上來......
都不知道是我們太餓吃得太快,還是他們真的那麼久

你可以說,128這個價錢,還能奢求什麼呢!

------------環境------------
地方比想像中闊落、舒適
燈火通明

------------服務------------
一般般啦
很多謝他沒有在時間到了之後即時趕我們走

儘管我們最後還是被趕走了
2009-10-24
庆祝纪念
生日
  • 南瓜煎餅,天婦羅
2009-09-30 7 浏览
服務態度很好!刺身很新鮮,款式都很多壽司和手卷的飯略嫌硬!天婦羅很脆炒菜、燒魚,魷魚和串燒的味道都ok麵豉湯有清香清酒味略嫌時間不足
2009-09-25
刺身
2009-09-16 4 浏览
生日朋友請係到食飯 記得上年都係生日食過 .. 一年之後都係係到食 ..我鍾意佢呢到真係好多野食 .. 無論係刺身定係熟食 .. 刺身都好新鮮 .. 同埋佢用料一d都唔差 .. 不過 .. 呢到唔好既係 .. 無論幾多人 .. 都係最多得2個小時時間食 ... 仲有 .. d野食都唔算上得快 .. 仲有 .. 如果你係單數既人數 .. 佢就咁俾多張圓椅俾你 instead of 俾多張2個桌你 .. 我覺得咁樣好唔好囉 .. 又迫 ..
生日朋友請係到食飯 記得上年都係生日食過 ..
一年之後都係係到食 ..
我鍾意佢呢到真係好多野食 ..
無論係刺身定係熟食 ..
刺身都好新鮮 ..
同埋佢用料一d都唔差 ..
不過 .. 呢到唔好既係 ..
無論幾多人 .. 都係最多得2個小時時間食 ...
仲有 .. d野食都唔算上得快 ..
仲有 .. 如果你係單數既人數 ..
我覺得咁樣好唔好囉 .. 又迫 ..

2009-08-15 3 浏览
食物基本上可以; 但上菜上得慢, 每次要隔二+五分鐘才端上來; 另外, 漏單情况極嚴重, 給我的印象, 簡直是較為貴價的料理, 你只可以叫一至兩次.像叫三文魚刺身為例, 我分別寫了幾張柯打紙並分別給侍應, 但一次也沒有端上來, 我於是向侍應查詢, 該侍應說廚房沒有我的柯打紙; 大難令人相信, 因為我坐得咁近廚房, 我明明見廚房內的人, 將我的柯打紙丟了.

2009-08-11