2019-10-03
今日同朋友經過中環,見到有間鋪頭好多人排隊就諗住過去湊下熱鬧呀係最近好出名嘅炊豕店,本身見到個鋪名都唔識點讀問咗職員先知原來係讀 「吹始」店,係解專門售賣豬肉嘅鋪頭🤪一場嚟到好彩淨係等左5分鐘就入得,鋪頭環境好優美,感覺上好似六七十年代嘅鋪頭。鋪頭專賣豬扒,所以一定要黎試吓,佢嘅菜式唔多,全部都係以豬扒為主,要是我order咗個䓤油炸豬扒飯,而朋友就叫咗肉燥豬扒飯,我哋仲叫咗個海蜇👍🏻講下個蔥油炸豬扒飯,單單係塊豬扒已經蓋過晒成個碗,而佢個碗係用舊式既碗,睇得出幾有特色,本人好鍾意食蔥油,加埋佢啲秘製豉油,簡直係Perfect,而且真係極推塊豬扒,炸得來好趣唔會話好乾但朋友就話鍾意食肉燥豬扒飯多啲,可能係因為個肉操汁夾埋啲飯好好味,同埋比起蔥油會冇咁熱氣,一句講晒如果兩個人嚟食share就好Perfect🥰最後要講下個海蜇,感覺上食好多肉好滯,食返個海蜇就好Fresh,極力推介
鋪頭專賣豬扒,所以一定要黎試吓, 佢嘅菜式唔多,全部都係以豬扒為主,要是我order咗個䓤油炸豬扒飯,而朋友就叫咗肉燥豬扒飯,我哋仲叫咗個海蜇👍🏻
最後要講下個海蜇,感覺上食好多肉好滯, 食返個海蜇就好Fresh,極力推介