招聘中
$17,000-$23,000
$17,000-$20,000
$16,000-$16,500
2020-08-16 54 浏览
很想去日本旅行呀!相信有不少香港人,都有和我一樣的心底話。到底還有多久才能去旅行?到底大家還有多久才能回鄉下呢?回歸現實,大家只能吃日本菜解思鄉情懷。這次跟家人來到樓下的YOHOMALL炙宴吃午餐,午市期間人客甚多,看來深受歡迎。裝修日本風,掛上不少豬仔,可愛度大增。主打日式丼飯,價格不貴,性價比高,由平價丼至貴價丼都有。特選宮崎和牛飯 $169由於很久沒有去日本,也很久沒有吃日本菜,這次就豪華一點,吃特選宮崎和牛飯。宮崎和牛切成薄片,一共有七片,每片有燒焦香,肉很腍,肥美甘香,亂不過調味方面稍為欠缺,濃一點會更好食。南蠻炸沖繩雞 $58個人很推介這道小吃,五十多元便吃到沖繩雞肉,而且有五件厚肉肥美的炸雞,充滿肉汁,很好食呀。蕃茄牛油果野菜沙律 $68沙律菜非常新鮮,用柚子醋調味,酸酸甜甜,醒胃又清爽,適合夏天食用。

這次跟家人來到樓下的YOHOMALL炙宴吃午餐
,午市期間人客甚多,看來深受歡迎。

特選宮崎和牛飯 $169

由於很久沒有去日本,也很久沒有吃日本菜,這次就豪華一點

南蠻炸沖繩雞 $58

個人很推介這道小吃

蕃茄牛油果野菜沙律 $68

沙律菜非常新鮮,用柚子醋調味,酸酸甜甜,醒胃又清爽
,適合夏天食用。
2020-08-01
2020-08-15 46 浏览
第—次外賣,選擇了"和牛併鰻魚丼"及"豚肉丼",食材用料質數好高,和牛非常好味,入口即溶,鰻魚同豚肉都不俗,可說是用料尚盛。整體份量都好好,一定會再幫襯。現在外賣自取仲有拆扣優惠
2020-08-14 62 浏览
今日午餐到炙。宴~日本炙燒丼飯專門店 吃了一個矜貴的飯盒 Combo Don,是日本豚+鰻魚雙拼飯。套餐有味噌湯和迷你沙律,沙律菜非常新鮮爽口,是一個非常好的前菜。套餐送上時,燒肉的香味也飄到,香烤味來自豚肉,豚肉鮮嫩,以鐵板燒把肉燒得香香,我喜歡有帶點焦香的味道,跟醬汁融合 加上白米飯,好的拍擋,「豚丼」是他們賣點之一。盒的另一半是肥美鰻魚,饅魚以烤的方式處理,口感特別好,沒有肥膩的感覺,魚身的油份迫了出來,魚肉更脆口彈牙,加上鰻魚汁及日本白飯,啖啖美味,要好好品嚐。

今日午餐到炙。宴~日本炙燒丼飯專門店

位於元朗的炙宴,是一間全新開業的炙燒丼飯專門店。餐廳主打性價比高日本丼,大部份食材匀是來自日本的進口貨,現在被疫情困擾,港人無法回日本鄉下,想尋回當地風味? 想一解思鄉之情? 快點來炙宴吃飯吧!餐廳掛上由日本工藝師博製成的招牌燈籠小豬,造型非常可愛,吸引不少小朋友跟它合照哦。裝潢走日系簡約風,使用大量木紋和木製品,更能盡顯日本風情呢。服務員匀親切有禮,令人有到日本旅遊的感覺呀。炙宴提供大量高質掋食丼飯,款式多達十多種,當中的宮崎和牛飯、特上鰻魚飯、牛丼和豚丼,都深得食客歡迎哦。宮崎和牛鐵板漢堡牛扒 $128長大後,我愛上吃日本漢堡扒,所以二話不說就點選一份啦。色彩繽紛的套餐,令人食指大動呀!肥嘟嘟、圓鼓鼓的和牛漢堡扒,發出吱吱聲響。漢堡扒肉質鬆軟富彈性,油脂含量剛好,不會太膩太肥,搭配大量薯角、粟米粒、蕃茄仔和西蘭花,份量十足。大大碗圓潤飽滿、晶瑩通透的珍珠米,單吃也很美味,我一個人很快就吃光光啦。特選宮崎和牛飯 $169蒲燒鰻魚 $118餐廳的炙燒菜式,非常有名,怎能不試試蒲燒鰻魚呢。肥美肉嫩的鰻魚,兩面抹上香甜濃稠醬汁,幼骨已完全清除,啖啖魚肉,令人很滿足。
位於元朗的炙宴
,是一間全新開業的炙燒丼飯專門店。

快點來炙宴吃飯吧!

餐廳掛上由日本工藝師博製成的招牌燈籠小豬,造型非常可愛

炙宴提供大量高質掋食丼飯

宮崎和牛鐵板漢堡牛扒 $128

長大後,我愛上吃日本漢堡扒

大大碗圓潤飽滿、晶瑩通透的珍珠米
,單吃也很美味,我一個人很快就吃光光啦。

特選宮崎和牛飯 $169

蒲燒鰻魚 $118

2020-08-08
2020-08-11 62 浏览
ABURI-EN 有隻白白豬招牌燈籠 在門口迎接客人,非常搶眼。今日要試下No.1 人氣 當店名物「豚丼」,據説它的製法是根據蒲燒鰻魚的做法,引用在豬肉的料理中,較果當然很理想 所以有今日的「豚丼」。豚丼中的豬肉肉質鮮嫩,烤的豬肉片很香很香帶有少少焦,有焦香有甜甜的肉味,再加上惹味醬汁配以日本白米飯更是一流。「宮崎牛肉丼」放在漆盒中,很美觀。宮崎牛肉牛脂雪花均勻,炙燒後散發出油香肉香,再淋上燒汁美味無比,加上軟滑的日本米飯更帶出另一番風味。宮崎一口豚 是以五花腩烹煮而成,肥中有瘦,瘦中有肥,肉質鮮嫩,不會有油膩感。

2020-08-09 97 浏览
好耐未入過元朗國,呢日遠道而來探望朋友,順便喺形點商場搵下嘢食😋,見到呢間門口好大隻豬🐷,同我一樣咁肥,就入咗去食午餐🍱。🇯🇵宮崎和牛芝士黑咖喱飯 $98🇯🇵宮崎和牛豚肉雙拼飯 $159🇯🇵溫泉蛋 +$12雙拼飯用和風盒子盛載著幾別緻,薄切嘅肉質好軟滑,啖啖嘅和牛香酥味,入口即溶嘅口感十分好👍。食飯我最愛日本米,口感鬆軟綿密。黑咖喱飯係期間限定嘅一品料理🖤,當然要試一下,咖喱味都幾重,啲汁都幾多,咸咸地用黎餸飯,和牛連埋芝士食好滋味,仲食到炭燒嘅口感🔥!裝潢好光猛又有和風味,而且店員服務態度好好,呢個價錢食到宮崎和牛,性價比高。

🇯🇵宮崎和牛芝士黑咖喱飯 $98
🇯🇵宮崎和牛豚肉雙拼飯 $159
🇯🇵溫泉蛋 +$12

2020-07-31
2020-08-07 81 浏览
炙·宴 的元朗店應該是開業不久,店舖裝修還是很新很新的,因為只限2人可相聚 所以就我哋兩個啦。老友聚頭便講’一見鍾情’,因為我哋都愛日本米,叫了一客ABURI-EN豚肉丼,豬肉肉質鮮嫩多汁,經香烤後肉香撲鼻,配上特色醬汁令每片肉都帶點油香,再配上宮城縣產的「一見鍾情」米,飯粒香滑飽滿,滿口飯香,兩者合成完美配搭。火炙牛舌 是很好的小食,其實牛舌只吃它最中心的部份,香烤後有其獨特的口感,稔中帶爽,幾好味,我哋兩個好喜歡 Aburi-EN 的甜品,新鮮生果雪葩 香桃及柚子,雪葩以新鮮原個生果冷藏至結冰後磨成沙冰,充滿水果香甜,滿足呢!

2020-08-07 55 浏览
這間在Yoho內的日式丼店,主要提供日式丼,烏冬及多款日式小食,疫情期間外賣有多款套餐都有折扣,而且還送湯及沙律,幾十蚊就有一個丼。火炙三文魚丼三文魚油脂豐富,經過火炙更令魚油滲出,入口溶化,味道鮮甜甘香。宮崎和牛烏冬烏冬跟湯都分開盛載,所以返到屋企都唔怕烏冬焗淋,烏冬彈牙爽滑,和牛肉腍及濃郁牛肉香。宮崎和牛芝士黑咖喱飯聽到個名都夠邪惡,又芝士又黑咖哩,仲要加上和牛,和牛肉粒嫩腍有牛油脂甘香,黑咖哩味道味道較黃咖喱香,可能有用了炒過的咖哩粉,味道帶點日本獨有的咖哩甜香,加上芝士creamy,令醬汁更濃稠。

火炙三文魚丼

宮崎和牛烏冬

2020-08-05 96 浏览
特上饅魚飯 $108鰻魚算肥美 重點係無細骨😍😍 個鰻魚汁 都好好味😋 鰻魚份量正常🤤 當然比起堂食會差啲 但無計啦🙈南蠻炸雞丼 $ 58呢個飯令我最驚喜 炸雞大舊 而且仲有四五粒 非常有誠意👍🏻 而且我聽到好多人都有叫呢個丼🤣 $58食到咁既質素真係唔錯😋沖繩豬腸仔 $48豬腸仔油脂多 食落有油香☺️有四條 如果覺得太膩可以點沙律醬🙈火炙牛舌 $58牛舌有啲失望 堂食係超好食 食落充滿油脂既香味架 但外賣真係搞到韌左啲 趁熱食會好食好多😭😭宮崎一口豚 $38個汁甜甜地 幾好食😋 豚肉同牛舌都係一樣 口感會硬左小小😢
特上饅魚飯

火炙牛舌 $58

宮崎一口豚
宮崎一口豚 $38
個汁甜甜地 幾好食😋 豚肉同牛舌都係一樣 口感會硬左小小😢

15 分钟 (外卖自取)
特上饅魚飯
南蠻炸雞丼
沖繩豬腸仔
2020-08-04 35 浏览
因肺炎關係, 多咗買外賣回家吃, 今次外賣宮崎牛肉,是我的至愛 ,雖然是外賣, 但一點都唔馬虎, 賣相十分吸引, 外賣回到家中, 食物仍然係暖的, 確實不錯。宮崎和牛、鰻魚雙拼飯$169宮崎和牛有四大片, 表面油光亮麗, 令人垂涎, 入口嫩滑細緻 , 肉香誘人,牛味香濃。鰻魚邊緣焦,黏糯無骨, 十分滑溜 ,米飯拌合蜜甜鰻魚燒汁,連同滑溜菇粒一起吃, 別有一番滋味。火炙三文魚丼$88火炙三文魚有火炙焦香味,油光亮澤, 魚油被迫出,魚身保持半熟,油花滿佈, 鮮味嫩滑, 每口都是豐腴油香, 拌飯一流, 仲配上大量爽甜蔬菜,十分健康。照燒雞肉丼(外賣特價)(配味噌湯、沙律菜)$55照燒雞肉十分肥美,大啖咬下去, 雞肉香軟滑溜,愈食愈滋味, 與熱呼呼味噌湯和爽甜 沙律菜, 十分搭配,豐富和滿足。

宮崎和牛、鰻魚雙拼飯$169

火炙三文魚丼$88

照燒雞肉丼(外賣特價)(配味噌湯、沙律菜)$55
2020-08-03 49 浏览
Aburi-en 係yoho mall新開既餐廳,今日買外賣就簡左呢間試下。豚肉丼飯 呢到既豚肉丼飯同其他地方嘅做法有啲唔同,呢度係用炮製蒲燒鰻魚飯嘅做法去烤熟啲豚肉,所以食落口係特別軟特別香,配埋日式醬汁落宮崎縣嘅日本米到真係非常好食,唔會覺得油膩。大食嘅人亦都唔使擔心唔夠飽,飯嘅份量非常多,豚肉亦都好大塊,絕對冇偷工減料。宮崎和牛豚肉雙拼飯宮崎和牛係鍾意食牛嘅牛迷必食之選,日本和牛配埋香濃嘅燒汁,令和牛既味道更出,一擺落口已經食到日本牛嗰種牛味,咬落去更加覺得肉質鮮嫩,呢個餐亦配有豚肉,一次過食晒兩種肉, 令人感到非常滿足呢。沖繩豬肉煎餃 煎餃係即叫即煎,所以外皮係非常脆,食落去味道有少少似韓式餃子,配埋餃子汁十分開胃。餐廳而家做緊外賣優惠,每個餐都有味增湯同沙律送,外賣餐更加有特價優惠,難怪門口有咁多人排隊買外賣。因為疫情原因冇得去日本食野,但其實喺香港就可以以相宜既價錢係Auuri-en食到地道嘅日式美食!我今次係買外賣,但係都見到餐廳裝修好靚好有日式風格,特別係門口隻巨豬好得意呢,相信係到堂食一定別有一番風味!

豚肉丼飯

沖繩豬肉煎餃

外卖自取
話說同朋友仔經過元朗,又有啲肚餓。咁就入咗嚟食~~~不得了!環境好靚!好多隻豬仔~~~好得意。同朋友叫咗一人一個餐share食。叫咗鳗魚飯同sabusabu。個鰻魚好厚身!好正啊,一到食一到大讚🥳🥳🥳🥳服務態度好好。個女店員送餐好貼心提醒我哋要小心睇熱🥳🥳🥳而家好小會咁貼心💪☺️☺️好好啊😃😃😀😀😀下次要再黎食,其實好多野都想食。。見到餐牌上既都勁吸引!真心超正!重要的事情要講多次🤣🤣🤣多謝個女店員咁貼心提醒我地要小心睇熱😃😃😃😃超級sweet又勁有禮貌😄😄😄😄
下次要再黎食,其實好多野都想食。。見到餐牌上既都勁吸引!
真心超正!

2020-07-31 61 浏览
今日好想食鰻魚飯,午餐時段便去V City 的 ABURI-EN 覓食。雖然和朋友同行但大家都分隔而坐,有圍板,各自點單,做好防疫。想吃鰻魚之餘又好想吃肉,於是點了一個 豚肉·鰻魚雙拼飯,鰻魚很長好大件,魚身肥厚,正是我等鰻魚發燒友的至愛,好的鰻魚肉質結實,咬落彈牙,這個是不錯的選擇。豚肉汁帶少少甜味,跟炙燒豚肉的香很合拍。來這兒用餐我通常會慢慢吃,這兒給你一個遊閑舒適的環境,加上食物的份量也不少,要好好享受一下。

2020-07-30 465 浏览
放工之後去形點買外賣回家吃。雖然最近疫情緣故不能堂食有點不方便,但幸好的是外賣的選擇還是很多的。當天去了一期的這間炙·宴買外賣,這裡主打日式丼飯、拉麵等等。點了3款不同的丼。分別是特上日本產豚肉飯、特選宮崎和牛飯和可以一次過滿足兩個願望的宮崎牛豚肉雙拼飯。自從之前去北海道食完豚丼之後,就一直無食過豚丼是這裡的招牌之一,而且自從去北海道旅行吃過之後,便一直沒有吃過,很是想念。不過這裡有質素不俗的豚丼,也可以止止想去日本旅行的欲望。豚肉肉質很鮮嫩很軟,而且甜甜的醬汁惹味又送飯!另一款特選宮崎和牛飯也是一個好選擇。炙燒過的和牛肉質嫩之餘重油脂香,有入口即化的感覺。配搭香濃的燒汁十分好吃!值得一提的是這裡的米飯也絲毫不馬虎,選用了宮城縣的「一見鐘情」米,特別軟糯。心大心細的話點宮崎牛豚肉雙拼飯便可以同時吃得到豚肉和和牛,很滿足。我順便要點了他們的小吃。椒鹽宮崎縣雞翼和火炙牛舌也很高高質素!椒鹽宮崎縣雞翼皮脆肉嫩juicy,而且調味不會過分太重口味,但卻很惹味牛舌很爽口味美,就算外賣回家也依然好吃!整體來説,是一個不錯的外賣體驗,而且重點是食物不用等太久,很方便趕著回家休息的上班族。而最近外賣自
放工之後去形點買外賣回家吃。

點了3款不同的丼。

自從之前去北海道食完豚丼之後,就一直無食過
不過這裡有質素不俗的豚丼,也可以止止想去日本旅行的欲望。

豚肉肉質很鮮嫩很軟,而且甜甜的醬汁惹味又送飯!

另一款特選宮崎和牛飯也是一個好選擇。

炙燒過的和牛肉質嫩之餘重油脂香,有入口即化的感覺。
配搭香濃的燒汁十分好吃!

我順便要點了他們的小吃。
椒鹽宮崎縣雞翼和火炙牛舌也很高高質素!

牛舌很爽口味美,就算外賣回家也依然好吃!

而最近外賣自取更有85折優惠!
10 分钟 (外卖自取)
  • 豚丼
2020-07-26 91 浏览
因為疫情問題都不敢外出堂食,但星期日好唔想煮午飯,所以就叫外賣食,太耐無去過yoho而家多左好多野食,見到aburi-en門口好多人等外賣,仲有85折優惠我地就決定食呢間。睇佢地門面同裡面都咁多豬仔就知佢地no.1係燒豚肉飯,餐牌上都有好多美食,除左豚肉佢地既宮崎和牛飯都好出名,另外仲有好多小食選擇我地叫左宮崎和牛飯、豚肉飯、豬腩肉拉麵,小食就叫左炸北海道八爪魚、火炙牛吞、宮崎和牛炸薯餅,外賣都好快手,大概20分鐘就有得拎。燒和牛飯好重牛味,牛油脂味好濃,好多汁,配上蔥花一齊食就剛剛好,不會太油膩,而且有香菇配搭,味道一流。本身我不太好豬肉,但呢個豚肉飯值得一讚,肉質好嫩,咬落去好腍好多汁,唔會覺得好柴,而且係用炙燒食落去更加惹味。果然no.1另外叫左一個拉麵,湯底好濃郁,拉麵好彈牙,而且豬腩肉炆到好腍好入味。呢個小食我地返到屋企再用焗爐烤返脆同熱,超好味另外牛舌係我必點美食之一,因為本人真係超鍾意食,另外炸八爪魚有驚喜,超彈牙,而且好大粒,好有口感! 整體我們三個人食都好滿意,而且份量剛剛好,希望下次可以堂食,堂食應該會更好味。

呢個小食我地返到屋企再用焗爐烤返脆同熱,超好味
2020-07-26
午餐