2021-06-13 1070 浏览
Book咗8:15pm,俾完錢坐底出去攞野食,好多野食都冇乜,冇乜既意思係(每盤既食物少到唔知點夾上碟),佢既拔絲得返兩粒,諗住佢會再攞出嚟,點知…冇😓冷麵、秋葵、皮蛋、Pizza有refill ,其他咩都冇,最勁白飯(好似寫住係紅米飯都冇)🤪從來冇食過一餐係咁既😅
從來冇食過一餐係咁既😅
聽朋友講荃灣有間高質新派素食餐廳,上星期就去咗位於如心廣場嘅「無肉食」😋餐廳主要以自助餐形式,我哋差唔多6點左右就去到餐廳,過多5分鐘已經要排隊等入座,好彩早啲到咋🙈餐廳環境以earth tone為主,感覺好relax好似cafe咁,環境亦夠寬敞坐得幾舒服💕🔻味道:8/10🔻價錢:$148餐廳提供嘅野食都幾多,由五殼飯到主食、沙律、小食甚至甜品都應有盡有當中炸物做特別出色😻例如炸脆肉瓜同韓式炸雞,香脆而不油膩,炸雞口感同真嘅肉都幾似!另外男朋友大讚韓式飯卷同干燒炒麵都好好食,佢仲盡加咗幾次😹食完今次佢仲話要再黎食!佢地個沙律區都好多唔同嘅沙律菜提供,講到自助餐更唔少得甜品,不得不提佢個mini芝士撻,有好濃嘅芝士味,而個撻底都好鬆化,真喺比得上出邊嘅有名芝士撻店㗎🤤食物種類都好多㗎

🔻味道:8/10
🔻價錢:$148

當中炸物做特別出色😻

食物種類都好多㗎
2021-05-18 906 浏览
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽素食自助餐$128前菜,炸物,熱食,湯水,甜品一應俱全🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽✔️價錢好抵食,晚餐百幾蚊就食到✔冷盤有酸蘿蔔、芝麻醬秋葵、木耳、雜果沙律、拍青瓜、蓮藕同皮蛋。推介酸蘿蔔同蓮藕,爽口開胃,而家初夏食就啱晒✔湯推薦開胃之選👉🏻酸辣湯!酸辣足料,一飲再飲✔炸物有天婦羅、Pizza、煎堆仔、蘿蔔糕、芝士撻、韓式炸雞。推介芝士撻同蘿蔔糕,前者濃濃芝士味,一口一個,size啱啱好!後者內含大量蘿蔔條而唔係蘿蔔絲,鐘意食有口感嘅蘿蔔糕人士一定好啱食,因為佢!✔甜品🍮食左蓮子紅豆沙、馬豆糕同紅豆糕!最鐘意紅豆沙,唔係酒樓平時飯後嘅死甜糖水!讓人好願意食埋作結😙✔️總括嚟講,呢間素食性價比幾高,仲有其他幾間分店都係旺區,下次約朋友食飯可以同佢地一齊找素小插曲👉🏻食飯中途忽忽間有一刻騷動~原來職員拎出「拔絲香蕉蘋果」只係個賣相都令人嘩嘩聲😙溫馨提示:臨走時記得自己執返啲餐具去餐具收集處💁🏻‍♀️
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
素食自助餐$128
前菜,炸物,熱食,湯水,甜品一應俱全
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
✔️價錢好抵食,晚餐百幾蚊就食到

✔湯推薦開胃之選👉🏻酸辣湯!酸辣足料,一飲再飲

溫馨提示:臨走時記得自己執返啲餐具去餐具收集處💁🏻‍♀️
2021-05-08 6844 浏览
五一懲罰祭 (day 7) ~到了 day 7, 我們今天去懲罰的 , 是這家位於 荃灣-如心廣場 的 💛 "黃店" 素食餐廳 "無肉食" ~這家餐廳 , 是半自助餐模式 , 除了主菜之外 , 其他的前菜、沙律、小吃、炒粉、麵、飯、甜品、糖水、飲料 .... 都是任吃任飲 , 供應源源不絕 , 不要浪費食物 ~我點的主菜是 川式麻婆豆腐 : 素食店 , 肉當然是 "新豬肉" , 新豬肉的味道的像真度極高 (還以為是真肉) , 整體煮得很對味 , 麻、香、辣 都適中 , 極富川式風味 ~平靚正!CP值超高!讚!本篇完 ~
五一懲罰祭 (day 7) ~

這家餐廳 , 是半自助餐模式 , 除了主菜之外 , 其他的前菜、沙律、小吃、炒粉、麵、飯、甜品糖水、飲料 .... 都是任吃任飲 , 供應源源不絕 , 不要浪費食物 ~

平靚正!CP值超高!讚!

本篇完 ~
2021-05-03 894 浏览
02.09.2020📍無肉食(荃灣|如心廣場二期)唔巧意思因為同腦細食飯所以影相比較求其,廢事顯得我咁港女。由於腦細每逢初一十五都要食齋,身為低級職員嘅我當然要幫佢打點當日嘅膳食。之前都同朋友食過兩次炮台山間無肉食,好食到驚為天人,所以就帶咗腦細試荃灣呢間。同炮台山分店唔同,荃灣無肉食係半自助形式,叫一個餐+前菜任食白飯任裝,食完一定飽到上心口。當日差唔多兩點先食飯所以餓到冇影我夾嘅前菜。我就叫咗水果咕嚕肉,腦細叫咗魚香茄子。咕嚕肉個味都幾似,至於肉質就唔似真肉啦,食得出係豆乾類,魚香茄子就惹味好多,兩款餸送飯都一流😋不過個人都係偏好全自助餐嘅無肉食多啲,個芝士撻超好食😍😍😍士多啤梨咕嚕肉配紅米飯 $78魚香茄子配紅米飯(辣) $78
02.09.2020

📍無肉食(荃灣|如心廣場二期)

不過個人都係偏好全自助餐嘅無肉食多啲,個芝士撻超好食😍😍😍

士多啤梨咕嚕肉配紅米飯 $78
魚香茄子配紅米飯(辣) $78
2020-09-02
2021-05-02 927 浏览
平日見咁多人介紹去呢間素食餐廳,今日就同朋友一齊去試下。去到等左5分鐘左右,就安排入座。可能無訂位關係? 安排坐一個好窄既空間坐,左右都有人一齊食...感覺似學校飯堂...出去搵野食啦.....返黎食左幾幾款野食,全部都唔係暖...就係凍........得的炒面係熱.....野飲兩款...無咩味...怪怪地....比$296 兩個人? 148蚊一位??  我無記錯140蚊一位 (唔洗加1吧?)...Anyway, 錢都唔係最大問題...的野食唔值呢個價.....失望.....
2021-04-30
  • 無一樣野可以推介
2021-04-12 1231 浏览
之前見人介紹過,諗住今日清清地食齋,點知,中中中伏,$148,預左唔太期望,最嬲是,粥同紫米糖水,水多過米😡,拔𢇃反薯,好睇唔好食,反薯生😤,款式少,全場只有麻醬秋葵、紅蘿蔔煲赤小豆ok d,其實全場只有麻醬秋葵、紅蘿蔔煲赤小豆ok d,無下次🥺,2人食了差不多300元,去正式齋舖,可以去好多好味餸菜了😅
2021-03-29 913 浏览
餐廳款式,味道,質素好一般,熱盆又吾熱。雖然餐枱有用膠版隔着,但餐枱與餐枱或食客之間根本沒有1.5米距離。而接近取食物之食客又沒帶口罩並高談闊論。雖然餐廳有紙條提示食客取食物前先用酒精洗手方取食物,但現場所見根本無人咁做。並有顧客重用同一隻食過嘅碟取食物,夾食物時又將夾掂到隻碟。由於餐廳推行客人自行清理用後食具及執拾枱面的理念。加上餐廳職員較忙,所以當客人離開後,職員並不會每張枱抹拭就招待下一枱客人就座。亦即下一枱客人有機會食到上一枱客嘅口水。
2021-03-28 705 浏览
因為有屋企人係素食者,所以選擇去呢間無肉食食生日飯慶祝; 一行10幾人到場,除門口招呼的職員比較有禮貌外; 其餘負責加餸的幾位職員態度極度令人不滿,無禮貌(完全無做侍應應有的態度),直戚客人不應重用碗碟,而不是提醒客人因為疫情關係碗碟不可重用,保障大家安全。 另外,負責加餸的職員完全無帶手套,直接用手將食物盤取出添加,並直接用手攞起碗筷餐具檢查(沒有帶手套)。。。試問本來應該已消毒乾淨的餐具,會否再沾染細菌呢??食物質素尚可以,職員態度問題不會再光顧。
2021-02-18 1369 浏览
位於荃灣如心廣場既素食放題,客人只要order左一款主菜然後就可以任食自助吧既野食,自助吧有炒菜、沙律菜、湯、糖水、蛋糕、涼拌菜、炸物小食等等...其中一款主菜黑松露蘑菇炒蛋我最推薦👍🏻自助吧有幾款菜式都好值得得推介,口味吾錯,有別於一般既素菜,例如有涼拌黑木耳,佢哋既涼拌汁做得吾錯,夠酸酸辣辣,做到有川菜口味。其次佢哋嘅糖水都吾錯,堂日係芋頭糖水,芋頭十分綿,吾似出面既芋頭咁好多都係生水芋頭。👍🏻👍🏻😋😋
其中一款主菜黑松露蘑菇炒蛋我最推薦👍🏻
👍🏻👍🏻😋😋
2021-02-09 977 浏览
平時幫襯堂食已經覺得好正質素又好款式又多refill又快今次試下外賣盆菜 初一之前訂一盆試下好食再推介比朋友///首先要讚下staff 大家都知 六點後無堂食 無肉食本身收四點但佢竟然取貨時間可以去到九點真係超方便!包裝來說整齊 亦無額外浪費膠碗主要係放湯汁我順手洗淨都回收埋味道:個湯底同料都好香,料呢有菜有腐竹素海鮮,你諗到乜齋都有~我覺得最好食係甜酸鮮竹卷,我一個人食左兩個…唯一美中不足係裡面有西蘭花,然後…一翻熱就黃左唔靚…😂😂😂😂份量其實4個人食細版都仲有剩(我地仲有其他餸,所以圍埋食左兩餐)(另一個重點係唔貴)如果大家未諗到新年食咩/想幫襯黃店/想支持下地球/但又唔想委屈自己的胃去無肉食買盆菜啦~~~
平時幫襯堂食已經覺得好正
真係超方便!

包裝來說整齊 亦無額外浪費
膠碗主要係放湯汁
我順手洗淨都回收埋

我覺得最好食係甜酸鮮竹卷,我一個人食左兩個…
(另一個重點係唔貴)

如果大家未諗到新年食咩/
想幫襯黃店/
想支持下地球/
但又唔想委屈自己的胃
去無肉食買盆菜啦~~~
2021-02-08
  • 盆菜
2021-02-08 451 浏览
我們於網上訂購了2021賀年素食盆菜餐廳職員亦於訂購當天及取貨當天各自打了一次電話提醒客人。我們訂的是4人份量($438)盆菜及湯汁是分開放的,確保不會漏汁。材料包括:蘿蔔 冬菇 栗子 旺菜 素蝦 蓮藕 甘筍 素雞 素鴨 素鵝 素元貝 白靈芝菇 猴頭菇 雞髀菇 炸枝竹 炸豆卜 拳頭筋 粟米筍 鮮竹卷 西蘭花 素鮑魚 芋頭等,及有特製素蠔油汁及高湯。蘿蔔非常好吃,夠軟,亦入味;冬菇好吃,不乾身也不硬;蓮藕較大塊及硬,猴頭菇不苦;反而白靈芝菇則有點苦,甘筍切片,感覺較少;素雞 素鴨 素鵝不太能分清🤣旺菜略少;炸豆卜,拳頭筋,粟米筍也有點少,但整體視覺感官而言,是美觀不錯的。值得一提的是,由於素食盆菜要加熱吃,所以要先把上面的材料拿開,吃了底下的餸菜,然後才分批加熱上面的材料。
我們於網上訂購了2021賀年素食盆菜
餐廳職員亦於訂購當天及取貨當天各自打了一次電話提醒客人。
我們訂的是4人份量($438)
盆菜及湯汁是分開放的,確保不會漏汁。

素盆菜
2021-02-06
外卖自取
$110 (其他)
2021-02-04 7319 浏览
當我第一次租住荃灣如心酒店,好姊妹聽見住酒店一晚送一晚優惠,有見及此!她也租住一間!實行拍住隔離一齊住!在第一晚,她在酒店房休息,於是,我及另一位好姊妹行街,並物色晚餐的好地方!我們找到位於酒店附近的如心廣場商場二期2樓 <無肉食>!抗疫期間限定 $78~$118全日免收加一外賣自取8折價錢已包括素食自助餐 (堂食)比預期平的素食半自助晚餐 這裡供應:沙律、小食、炸物...等,一應俱全!食客要戴上口罩,才可到自助餐區取食物!保持衛生!讓其他食客食得安心!菠蘿汁比預期不太甜!中湯:粟米紅蘿蔔龍眼蓮藕湯天然的清甜!沙律紅菜頭微甜、黑木耳酸咪咪幾開胃、醃蘿蔔清酸爽口!士多啤梨咕嚕肉配白飯 $78士多啤梨汁的果酸可媲美咕嚕肉的酸甜汁,酸香醒胃! 素咕嚕肉既富彈性又入味!泰式肉鬆菠蘿炒飯 $88選用原個菠蘿盛載,賣相最吸引!滿滿的炒飯,份量豐足!炒飯都幾乾身,加入素肉鬆、菠蘿、青椒粒、甘筍...等,味道尚算香口!手工特製雜菌薄餅 $98加了不少新鮮蘑菇,還有芝士拉絲, 口味清新!

我們找到位於酒店附近的如心廣場商場二期2樓 <無肉食>!

抗疫期間限定 $78~$118
全日免收加一
外賣自取8折
價錢已包括素食自助餐 (堂食)
比預期平的素食半自助晚餐

這裡供應:沙律、小食、炸物...等,一應俱全!

食客要戴上口罩,才可到自助餐區取食物!保持衛生!
讓其他食客食得安心!
比預期不太甜!

中湯:粟米紅蘿蔔龍眼蓮藕湯
天然的清甜!

粟米紅蘿蔔龍眼蓮藕湯
沙律
紅菜頭微甜、黑木耳酸咪咪幾開胃、醃蘿蔔清酸爽口!

沙律
士多啤梨咕嚕肉配白飯 $78
士多啤梨汁的果酸可媲美咕嚕肉的酸甜汁,酸香醒胃!
素咕嚕肉既富彈性又入味!

士多啤梨咕嚕肉配白飯
泰式肉鬆菠蘿炒飯 $88
選用原個菠蘿盛載,賣相最吸引!

泰式肉鬆菠蘿炒飯
手工特製雜菌薄餅 $98
加了不少新鮮蘑菇,還有芝士拉絲,
 口味清新!
手工特製雜菌薄餅
2020-04-30
粟米紅蘿蔔龍眼蓮藕湯
士多啤梨咕嚕肉配白飯
泰式肉鬆菠蘿炒飯
手工特製雜菌薄餅
2021-01-30 999 浏览
每個月總有幾日想食素~搵搵下見到原來荃灣無肉食這間店都有做自助餐~下午茶仲只要$50免加一即刻出發,可能真係太抵食,2點半先開始的下午茶,2點已經有人排隊。小編今日閒日來食2點15分到已派第十個左右準時入得去~店員起門口先收錢 再自行揀位店面清潔 門口同拎野食位有提供手消毒酒精,仲有紙巾提供下午茶數埋都好多野食 約40款。有紅米飯,粥,炒麵,連炒銀針粉都有。味道唔係太濃,我覺得ok~亦有提供辣醬。湯一款,是日是佛手瓜湯,好味道沙律,10款。最鐘意佢的鮮果沙律,蘋果爽甜。仲有珊瑚草同雲耳都調得好好味。蒸點,2款。蒸菜包同細馬拉糕。馬拉糕好味道,可惜出左一次就無了甜品,有2款糕 (紅豆糕同白色燕麥糕)甜度適中又彈牙,正。糖水1款,木耳雪耳。大大個雪耳夠足料,可惜我覺得甜左d。炸點,約8-9款。食食下會有新野~推薦春卷,超脆。仲食到迷你煎堆~正。可能近新年有糕食,蘿蔔糕同馬蹄糕都好好味,馬蹄糕入面好多馬蹄粒~又爽又彈牙。蘿蔔糕係素所以無蠟腸,但用了本地蘿蔔~味道唔錯~如果有甜醬就好啦。熱食。當然係好多好多菜~一半係唔同的炒菜。另一半會做其他款,比如微辣的焗薯仔同炆芋頭。不得不提佢個蒸水蛋,有

準時入得去~店員起門口先收錢 再自行揀位

店面清潔 門口同拎野食位有提供手消毒酒精,仲有紙巾提供

下午茶數埋都好多野食 約40款。

湯一款,是日是佛手瓜湯,好味道

馬拉糕

熱食。當然係好多好多菜~一半係唔同的炒菜。另一半會做其他款,比如微辣的焗薯仔同炆芋頭。不得不提佢個蒸水蛋,有粟米同素肉,超滑,肉有少少dd胡椒味,好味😋可惜又係出一次~

飲品~有檸檬水同夏枯草 ,岩哂炸野

大滿足~下次會再來!

馬拉糕
2021-01-06 721 浏览
:【黃店推介 - 超平素食自助餐 - 無肉食@荃灣】[🐷🐷💭本身呢篇食評早一個月前就寫好咗但未出,點知隔咗一陣餐廳已經冇得開晚市了🥺🥺 希望疫情可以快啲結束豬仔早日再可以瘋狂食黃店啦!🙏🏼]🐷🐷💭最近發現左自助餐唔一定要去酒店食, 亦唔一定要過百蚊一位, 更唔一定要狂食肉同海鮮, 一樣有同一種快感!! 講緊嘅就係有幾間分店嘅素食自助餐!🐷🐷💬1️⃣ 荃灣晚市放題 - 台式三杯豆腐素雞($98);乾燒鮮菇竹笙伊麵($98)🔆玩法係咁, 每人只需叫一款嘢食, 就可以享用1.5小時自助餐(要戴口罩先可出去拎嘢食架!), 分別有炸物區 (每次4款), 甜品區 (幾款), 疏菜區 (3盤), 飲品區 (湯x1, 糖水x1, 飲品x2), 我地特別鍾意食菜, 因為佢有好多唔同款嘅菜夠哂健康,所以我地都拎左好幾round菜哈哈😆 而炸物特別好食嘅有炸蘿蔔糕!好少可喺出面餐廳食到呢樣野!! 至於湯唔好以為冇肉就冇味喎!是日素湯係栗子蓮藕湯, 佢加埋啲菇一齊煲,飲落個味道都好豐富!! 飲品就有竹蔗茅根清熱氣🤩 最後主菜個三杯素雞少少辣, 口感非常似雞但其實應該係豆腐哈。另外個伊麵整得乾身又多
【黃店推介 - 超平素食自助餐 - 無肉食@荃灣】

我地特別鍾意食菜, 因為佢有好多唔同款嘅菜夠哂健康,所以我地都拎左好幾round菜哈哈😆 而炸物特別好食嘅有炸蘿蔔糕!好少可喺出面餐廳食到呢樣野!! 至於湯唔好以為冇肉就冇味喎!是日素湯係栗子蓮藕湯, 佢加埋啲菇一齊煲,飲落個味道都好豐富!! 飲品就有竹蔗茅根清熱氣🤩 最後主菜個三杯素雞少少辣, 口感非常似雞但其實應該係豆腐哈。另外個伊麵整得乾身又多料幾好食👍🏼, 但其實會冇咁抵, 因為食完個麵都飽左食唔到出面啲美食哈哈!!