如題。今次係第二次同朋友黎,因為上次食完覺得唔錯再encore. 落完單同對面搭枱嘅單都未到,成半個鐘,就問下情況係點。點知個侍應走黎話同事唔小心掉咗兩張單,有無離譜啲?
2018-08-22
等候时间
45 分钟 (堂食)
用餐时段
2018-08-23 175 浏览
“螺絲粉“ 這三個字,讓人聽到垂涎欲滴, 在大陸四處都很容易找得到,總有一家在你附近。當看到facebook 在介紹這家餐廳時我感到非常興奮, 因為香港也可以吃到螺絲粉,不過要等1個小時以上, 但是這間餐廳就令我非常失望, 原因係味道不怎麼樣😂 以前在响大陸光顧開的螺絲粉餐廳通常一到門口就已經聞到很大陣味, 但係這家餐廳並沒有個種獨有的香味,而且吃下去只有一個味十分“辣“, 湯頭淡淡的, 完全沒有螺絲粉獨有的臭味,而且份量和配料也很小,和價錢不成正比,另外一個三味魚皮,是爽脆,可每個味都調得很怪,不是沒味,便是大酸和太辣。 不過這一頓之後我真不明白為何要等一個鐘頭才吃到。難吃😱
2018-08-22 104 浏览
近排呢間無麵不歡好似好hit咁,晚晚都排哂長龍,所以決定排埋一份睇下係咪真係咁值得食。🍜·叫咗佢地最出名嘅柳州螺螄粉($48)同宜賓燃麵($38),同埋一份麻辣手撕雞($28)。首先要講嘅係佢地嘅麵真係好大碗😂食咗半碗已經好飽!先講下螺螄粉,滿心期待希望可以食到又酸又臭嘅螺螄粉,但結果都幾失望🙍🏻,湯底酸酸地但唔香唔濃;螺螄肉好少好少好少...;如果當佢係一碗普通嘅米線食都唔錯嘅😕。·相反佢地嘅宜賓燃麵好有驚喜😍,燃麵用嘅係蛋麵,滑得嚟充滿蛋香,撈埋佢地嘅汁同肉碎一齊食係幾正😆。佢嘅份量同螺螄粉一樣都係好多,細食嘅人一碗麵加一個小食share食都好夠飽。·至於麻辣手撕雞就無乜特別,同其他地方嘅手撕雞差唔多(覺得厚興x記略勝一籌),不過雞肉稍嚡,勝在性價比高😚!
宜賓燃麵
2018-08-21
等候时间
15 分钟 (堂食)
宜賓燃麵
2018-08-20 122 浏览
來到旺角,試左呢間係朗豪坊附近的麵館。因為之前睇過一個youtuber拍既片,知道佢個門口有d隱閉,好容易會miss左,果然佢個門口位置係橫巷既一個凹位,要留d神先注意到。來到講佢既食物,麵款來講都幾多種類,好多都味聽過既名,睇來都幾有當地特色。因為想食辣既野食,就揀左下面呢款宜賓燃麵,係一款拌麵來既。由於本人唔食芽菜,所以我呢碗係走左芽菜既。辣味來講都有去到譚仔既小辣,只係我覺得醬汁好似唔夠多,加上佢既麵都大份(夠兩個人食),所以佢俾既配料好似唔夠撈曬成碗麵,變相有少少dry。另外,我同朋友又叫左個香煎蛋餃,一碟五隻,size小小,一啖入口,都幾香口。除左蛋餃,都叫左個藤椒雞扒,辣來講我覺得唔算太辣,都食到佢既藤椒味,整體來講我覺得呢塊雞扒似係加左藤椒酥炸既麥樂雞。其實佢都仲有好多地道四川(?)既小食,可以搵機會再試下。

難得見到香港有螺蛳粉,於是特地過來嘗試,來的時候是下午3點多,門口已經聞到很臭的味道,店面很小,只有兩三桌客人,我點了一個螺蛳粉和排骨,坐我旁邊的一對情侶比我早落單,個男仔成碗食曬,個女仔碗粉都未黎,我就足足等了半小時,當我問店員的時候,她竟然不耐煩的說,粉梗係要煮啦,黎緊😓結果,我碗粉黎左,隔離女仔碗粉都未到,明顯係漏左單,一句唔好意思都無,仲要對人地唔耐煩。碗粉配料唔多,仲要$48碗,我當然期待佢起碼都會比我自己煮的淘寶即食螺蛳粉好味啦,結果事與願違,係我自己煮的好味好多咯🤨
等候时间
30 分钟 (堂食)
2018-08-11 219 浏览
近日發掘了這間隱藏在旺角小街, 吃正宗中國麵線的小店~ 小店把各種特色麵線帶到香港。這裏的座位不多, 所以要早去才不用排隊。餐牌上有多款麵線供選擇, 如果吃完麵還覺得不夠飽, 可以配上其他配料和小食。我認為這裡的食物的價錢親民,而且份量多。//柳州螺螄粉//麵線上配料多, 排得整齊, 只看賣相已經覺得很吸引人。螺螄粉有點兒像米線, 但它比米線粗身少少,質感爽口彈牙。配料有螺螄肉、肉碎、酸豆角、脆花生、酸辣筍、黑木耳、脆腐竹。湯底帶適度的酸辣味, 很惹味。五穀漁粉的配料有鯇魚片、滑豆腐、脆黃豆、蔥花、酸菜、莞茜。這碗麵用上的麵條質感彈牙, 有微煙韌的口感, 好吃! 麵的分量非常多, 好像吃極也吃不完, 它的湯底頗鮮甜的。涼拌秋葵配了一些辣油,很惹味。

//柳州螺螄粉//
五穀漁粉

涼拌秋葵

涼拌秋葵配了一些辣油,很惹味。
湖南經典黑臭豆腐
椒鹽鍋巴土豆
2018-08-11
用餐时段
五穀漁粉
無麵不歡 為麵而瘋👍🏻🤩某日上youtube見有人介紹立即bookmark左 仲即刻約朋友食添🤭未入到去 我已經聞到隻臭臭螺絲粉味不過我無叫到😂 我驚臭呀樣樣小食都好想試呀 所以嗌左幾款試下仲叫左兩款麵食留意返 係兩個女仔食量😂🔥三味爽脆魚皮 $48所謂三味 分別係麻辣 酸辣 同泡椒三種不同風味嘅辣度混合已成估唔到味道都幾夾👍🏻鮮魚皮爽口彈牙 係甘多款小食裏嘅fav. 🔥湖南經典黑臭豆腐 $28香港嘅臭豆腐就食得黑色嘅真係未試過啵🧐味道無香港街邊檔甘臭🤭🔥藤椒炸雞扒 $32呢個雞扒無骨嘅 外脆內軟雖然係藤椒醃製 味道只係微辣😉🔥麻辣手撕雞 味道中規中矩 未見特別 份量頗多的🔥卜卜蜆花甲粉 $62一碗充滿鮮味嘅粉絲卜卜蜆同花甲份量多 而且大大隻💓粉絲索唒海鮮味 好好食如果嫌太清淡 可以加枱面上嘅秘製辣醬👍🏻🔥五榖漁麵 $56麵用左五款穀類做 所以有五隻色🙈麵質感還好 魚湯幾好飲 配料又不少👍🏻好大碗 下次叫一碗share都夠了🤭🔥天地壹號 食辣飲啲蘋果醋 感覺還不錯🤤🍽 無麵不歡 - 中華私房粉麵🔎 旺角通菜街1A -1L號威達商業大廈地下M號舖
無麵不歡 為麵而瘋👍🏻🤩

🔥三味爽脆魚皮 $48
所謂三味 分別係麻辣 酸辣 同泡椒
三種不同風味嘅辣度混合已成
估唔到味道都幾夾👍🏻
鮮魚皮爽口彈牙 係甘多款小食裏嘅fav.

湖南經典黑臭豆腐

三味爽脆魚皮
藤椒炸雞扒
五榖漁麵
2018-08-06 126 浏览
#fridayla_mk⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀早排屎萊姆試食咗呢間麺店見到佢辣得咁過癮😳😳所以特登黎咗試試😝⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀呢間餐廳十分平民化環境較狹窄,價錢便宜而份量超大😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀當日同友人一齊嘗試咗佢既特辣醬食落去頭10秒重可以談笑風生然而它的後勁十足😂😂聽講重勁過譚仔特辣⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣無麵不歡主理人特意到廣西學師,希望將各種特色麵食帶回香港。這裡環境不算寬敞,但各款麺食卻相當抵食大份,味道亦算正宗。還有一款隱藏勁辣醬,各位嗜辣人士,謹記不容錯過。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣柳州螺螄粉💲48 (推介👍🏻)💭外型都幾討好,配菜擺放得井井有條💭最特別的是經特殊醃製的香筍😎💭味道之強烈及怪異,並非人人喜愛💭但其湯底層次都幾豐富,而且麺很多💭再加上各種配菜,份量足夠兩人吃💭最愛那兩塊酥炸腐皮😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣五穀漁粉💲56💭外形唔算特別出色😳😳💭魚肉口感偏淋,感覺不新鮮💭豆腐有些微發酸,味道一般⠀
#fridayla_mk
早排屎萊姆試食咗呢間麺店
見到佢辣得咁過癮😳😳
所以特登黎咗試試😝
呢間餐廳十分平民化
環境較狹窄,價錢便宜
而份量超大😍😍
當日同友人一齊嘗試咗佢既特辣醬
食落去頭10秒重可以談笑風生
然而它的後勁十足😂😂
聽講重勁過譚仔特辣
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣柳州螺螄粉💲48 (推介👍🏻)
💭外型都幾討好,配菜擺放得井井有條
💭最特別的是經特殊醃製的香筍😎
💭味道之強烈及怪異,並非人人喜愛
💭但其湯底層次都幾豐富,而且麺很多
💭再加上各種配菜,份量足夠兩人吃
💭最愛那兩塊酥炸腐皮😍😍
2⃣五穀漁粉💲56
💭外形唔算特別出色😳😳
💭魚肉口感偏淋,感覺不新鮮
💭豆腐有些微發酸,味道一般
3⃣湖南黑臭豆腐💲28
💭整體而言質量一般😢
💭並非沒一舊都足夠黑及臭
💭偶爾某兩塊才夠香酥脆口
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
4⃣麻辣手撕雞💲28 (推介👍🏻)
💭整體黎講都幾惹味
💭不過有點名不副實
💭燈影無想象中咁薄身
6⃣宜賓燃麺💲38
💭配料同柳州螺螄粉差不多😳
💭但喺撈麺黎,齋食略嫌唔夠惹味
💭加翻幾滴秘製辣醬口感更好😎
🎆Mood:🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #spicy #辣 #屎萊姆 #四川 #廣西 #螺蛳粉 #螺螄粉 #深圳 #大陸 #深圳美食 #香港美食 #地獄辣椒
2018-08-05 72 浏览
知道最近旺角新開左一間麵店,主要係食啲四川粉麵,入面有螺絲粉,酸辣粉,胡椒豬肚雞麵等等鍾意食辣野嘅我梗係要嚟試試,未行到入門口已經聞到好大陣螺絲粉嘅味喇係個10款面當中有好幾款其實都想食不過最後揀咗卜卜蜆粉絲,麻辣燈影牛肉,煎蛋餃同埋滕椒炸雞扒個卜卜蜆粉絲湯底好甜,不過可惜啲粉絲索湯索得太快個藤椒雞扒幾特別,出邊未食過呢個味,而個蛋餃都煎得,唔錯可以一試下次有機會,可以再嚟試試佢個胡椒豬肚雞上海麵,睇相望落好似唔錯
個卜卜蜆粉絲湯底好甜,不過可惜啲粉絲索湯索得太快
卜卜蜆粉絲
藤椒雞扒

蛋餃,燈影牛肉

卜卜蜆粉絲
藤椒雞扒
蛋餃,燈影牛肉
2018-08-04 103 浏览
最近仔仔喺旺角上暑期班,成日去旺角都唔知食乜好,周圍都好多人,又唔係度度都啱小朋友去。最近朋友介紹左我去女人街一間食麵嘅小店,叫做「無麵不歡」。一聽個名即刻令我諗起無辣不歡,果然佢哋係食四川重慶野,真係有好多辣野!不過,好彩唔係所有野都辣,佢地都有啲唔辣嘅同小菜,所以仔仔都啱食!我哋兩個人首先食咗「涼拌秋葵」,呢個有少少辣,仔仔唔係好食到,不過我自己就幾鍾意食,幾新鮮爽口。之後再嚟多個「香酥排骨」,呢個排骨揸得好香口,而且一啲都唔油膩,所以仔仔非常之鍾意食呢一道菜!小朋友都係鍾意食啲香口野㗎喇。然後我哋今餐嘅主角就叫左「順德卜卜蜆花甲粉絲」,呢度菜我同仔仔都好啱食,蜆同花甲都好鮮甜,再配左個粉絲,夠飽肚之餘又唔會食得太滯!下星期落堂之後又可以再嚟啦!

2018-08-02 145 浏览
《又飲湯又食麵》🤤 呢間小店賣既粉麵係充滿住中國特色,鐵鍋上菜幾有心思,以配料較多為主。手撕雞($28 )微辣,撈埋啲醬汁幾惹味! 花甲粉絲($62)較清淡,花甲份量都好足! 豬肚雞幼麵($68)麵質略淋,最好就係食麵之餘仲可以飲埋啲湯😋 最後仲食左乾炒土豆粉($48),口感較為豐富,配埋荀絲同埋花生,更有桂菜風味! ..……………………🙋🏻‍♀️高妹小妹

《又飲湯又食麵》
..……………………
🙋🏻‍♀️高妹小妹
#麻辣控 🌶必試😍😍😍有最近大熱嘅 #螺絲粉 、#花甲粉絲 仲有多款小食🍢🍗🍡夠曬惹味😋😋😋▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️🍜柳州螺絲粉🔩($48)螺絲肉🐚、肉末🐖、酸豆角🌱、脆花生🥜、蔥花🌱、酸辣筍🎋、黑木耳🖤脆腐竹💛螺絲粉👅入面嘅米線好滑🍲湯底好香 配埋 最後淋上脆同腐竹花生 🥜 超吸味👍🏻🍲順德卜卜蜆花甲粉絲($62)黃蜆💛、花甲🐚、金菇菜🍄、玉米🌽、蔥花☘️、芹粒🍀、莞茜🌱、剁椒🌶🐚花甲粉最近幾hit...個湯幾清幾好味😍🥐香辣烤豆皮($6)豆皮有豐富口感,香香辣辣!🐥野山椒鳳爪($9)鳳爪配以山椒口味,又辣又惹味,令人愛不釋手!🐥麻辣手撕雞🌶($28)手撕雞小小一碟,切成一條條,配以麻辣撈成,不會太辣。雞肉入口嫩滑,好味!🌶麻辣豬爽肚🐖($38)豬爽肚質感非常爽口,配以麻辣口味,回味無窮😋🐟三味爽脆魚皮(🌶酸辣、香辣、泡椒)($48)很少地方可以吃到生魚皮,爽脆的生魚皮一碟有齊三款口味,我最喜歡香辣口味,香香辣辣,很惹味!🍀雞湯娃娃菜🍀($16)娃娃菜用雞湯浸住,清甜爽脆!吃辣當然唔少得配飲品啦!🥤雪碧(跟餐$8)🍸天地一號(跟餐$12)天地一號唔係度度有得飲,係度見到你實在太興奮😍▪️
#麻辣控 🌶必試😍😍😍

▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️
🍜柳州螺絲粉🔩($48)

🍲順德卜卜蜆花甲粉絲($62)

🐚花甲粉最近幾hit...個湯幾清幾好味😍

🥐香辣烤豆皮($6)

豆皮有豐富口感,香香辣辣!

🐥野山椒鳳爪($9)

鳳爪配以山椒口味,又辣又惹味,令人愛不釋手!

🐥麻辣手撕雞🌶($28)

🌶麻辣豬爽肚🐖($38)

豬爽肚質感非常爽口,配以麻辣口味,回味無窮😋

🐟三味爽脆魚皮(🌶酸辣、香辣、泡椒)($48)

🍀雞湯娃娃菜🍀($16)

娃娃菜用雞湯浸住,清甜爽脆!

吃辣當然唔少得配飲品啦!

🥤雪碧(跟餐$8)
🍸天地一號(跟餐$12)
天地一號唔係度度有得飲,係度見到你實在太興奮😍
▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️
2018-07-30 198 浏览
今日獨個兒想食辣野,就去試下!youtuber介紹希望冇伏一入去已經有陣酸”叔”味真係有D想走......但一場黎到就試下,我叫咗螺絲粉及泡椒豬排,食物ok,但比我想像中差一點以為好辣但只是一丁點所以一定要加辣,但豬排炸得香口希望改善下一入去嘅氣味,會再好D
今日獨個兒想食辣野,就去試下!youtuber介紹希望冇伏

一入去已經有陣酸”叔”味
真係有D想走......

希望改善下一入去嘅氣味,會再好D

2018-07-29
1K
Yeah!!🙋‍♀️今次終於可以跟住屎萊姆搵食😆😆之前我係YouTube 睇到佢介紹“無麵不歡”已經好想去食,間餐廳仲要係旺角女人街裡面,咁近又咁方便,唔係唔幫襯呀嘛🤣🤣。嘩~身為臭豆腐迷😁😁一睇到有臭豆腐就已經不能自拔🤣🤣,仲要係黑色嘅,喂呀~未食過黑色嘅臭豆腐囉~點可以錯失良機😉😉。叫番個“湖南經典黑臭豆腐”$28🙄🙄。外形正正方方,顏色半黑半黃,外脆內軟。上菜時不是太重臭味,表面鋪了芫荽及沾上了酸辣椒汁,入口帶酸微辣,不覺臭只食到好重豆香味。臭豆腐迷必食推介👍🏻😁叫得“無麵不歡”梗係要order個“柳州螺獅粉”$48。碗麵大大碗😃😃,配料有螺獅肉,肉干,酸豆角,脆花生,蔥花,酸辣荀,黑木耳同脆腐竹。味道方面,因為配料太惹味,入口即帶酸味香濃,食後才帶出陣陣螺獅肉味,好特別,有點似食臭豆腐嘅味道,哈哈~螺獅粉比米線還要粗一點,粉滑彈牙,飽肚感十足,非常抵食。
Yeah!!🙋‍♀️今次終於可以跟住屎萊姆搵食😆😆

叫番個“湖南經典黑臭豆腐”$28🙄🙄。
臭豆腐迷必食推介👍🏻😁

叫得“無麵不歡”梗係要order個“柳州螺獅粉”$48。

螺獅粉比米線還要粗一點,粉滑彈牙,飽肚感十足,非常抵食。
  • 湖南黑臭豆腐
2018-07-25 236 浏览
經朋友介紹,旺角有間麵店。好有特式。所以中午午餐時間去試一下。從來都唔知道乜嘢叫做中華麵食今日終於可以試一下。原來米線都可以係撈嘅(忘記影相)。花甲粉絲,仲有雞扒、煎蛋餃、燈影牛肉、唔喜歡食辣嘅我竟然對這個辣椒油產生好感。價錢又唔貴非常大眾化。非常合適我這些長期減肥人士。真係要介紹俾喜歡食辣的朋友。
中華麵食
2018-07-25
等候时间
5 分钟 (堂食)
中華麵食
  • 雞扒