小編其實真的好喜歡吃麵 所以看見這間無麵不歡當然要去試試啦!_小編第一次聽螺螄粉這個名字時 還以為是指意大利粉fuselli🙊 後來才得知原來是內地最近大熱的一種柳州地道小食 麵線的湯底用螺螄熬成 因而得名~_{柳州螺螄粉 $38 🍜}一進入店舖 已經能聞到超強勁的酸臭味🙊 就是螺螄粉的味道!第一次吃螺絲粉 覺得它其實有點像臭豆腐 雖然氣味不好聞 但吃下去又會覺得風味很獨特!而且這家的螺螄粉味道為了迎合大眾口味不算特別濃烈 加上又有不少肉末 花生 酸豆角 木耳 脆腐皮等其他配料 所以整體味道是微辣惹味又容易入口的~ 連同爽滑彈牙的米線吃是不錯😚 但如果湯底可以再香一點辣一點 應該會更好吃!_{東北土豆粉(加配滷蛋+牛腩) $38(+$6+$12 ) 🥔}本來還很想試這裡的蕨根粉 但店員說那天沒有😭 所以只好改換成蕃茄湯底土豆粉~ 沒想到比起螺絲粉 小編更心儀這款土豆粉呢!menu上寫著土豆粉是比烏冬更烏冬 一吃感覺果然是挺像烏冬的 但口感更味特別 軟腍的同時又有點煙韌彈牙 味道還帶著土豆本身甜甜的味道 好喜歡!💓 蕃茄湯底酸酸甜甜也熬得不錯~ 另
{柳州螺螄粉 $38 🍜}

東北土豆粉

本來還很想試這裡的蕨根粉 但店員說那天沒有😭 所以只好改換成蕃茄湯底土豆粉~ 沒想到比起螺絲粉 小編更心儀這款土豆粉呢!menu上寫著土豆粉是比烏冬更烏冬 一吃感覺果然是挺像烏冬的 但口感更味特別 軟腍的同時又有點煙韌彈牙 味道還帶著土豆本身甜甜的味道 好喜歡!💓 蕃茄湯底酸酸甜甜也熬得不錯~ 另外加配了滷蛋和牛腩 這兩樣就不過不失~
{香煎蛋餃 $18 🥟}
{湖南經典黑臭豆腐 $28 🍢}
{麻辣手撕雞 $28 🐔}
香煎蛋餃
湖南經典黑臭豆腐

但沒想到相比起麵食 其實這裡的小食更讓我們驚喜呢!
蛋餃以一層薄薄的煎蛋代替普通餃子皮 所以吃下去能嚐出濃郁的蛋香 內餡肉汁飽滿味道鮮甜 唯獨略嫌煎得不夠乾身 有點油膩 但整體是好吃的!
黑豆腐也非常不錯!煎完後外層微脆 而且豆味極為香濃!讚👍🏼
最後的麻辣手撕雞雞肉軟嫩入味 醬汁味道挺香 但覺得作為麻辣手撕雞可以再麻辣一點哈哈😛
_
感覺這裡的食物調味可以再進取一點 更顯味道的層次~ 但整體來說這裡的食物是挺有特色的 份量足 價錢也非常合理 如果想吃麵但又想來點新鮮感不想再吃譚仔 這裡也是不錯的選擇喔😚
香煎蛋餃
2018-10-07 193 浏览
夜晚唔係好餓,就諗住食個麵就算😎 見依間好似幾有特色就入咗去先食,一打開門就聞到陣唔知咩味,後尾先知原來係酸筍味😳,雖然唔大感興趣但都諗住嘗試吓。.有好多款特色嘅麵簡😍,仲有多款小食同飲品。最後簡佐主打果兩款👻.柳州螺獅粉 $48一黎就見到好多小配料,一食落口就好有驚喜,因為有陣好地道既風味🙈 仲有少少辣去勾味😍 但又未至於好辣,有少少似平時食薯粉既感覺。而且就算平時我地唔食筍既,都比依碗神奇既麵吸引住😳.順德卜卜蜆花甲粉絲 $62依期好興食卜卜蜆😍 所以就嗌佐黎試。果然冇令我失望係滿滿既卜卜蜆😚,上菜既時候佢仲會連埋一個爐仔比你座熱佢,好似食緊卜卜蜆煲咁🤤 一黎就試佐佢個湯,真係好有海鮮湯既味道,啲粉絲唔洗講就知滲晒啲精華😍 好味道,勁大煲食極都唔完咁。.湖南經典黑臭豆腐 $28啱啱喺台灣返嚟都仲要食臭豆腐🤣 所以即刻成左個對比 就係台灣好食好多🙈 但係臭味都依然係有嘅,唔錯既都👍🏻 諗起又想食哈哈🙈 (唔重口味都唔食😂).總結,本身係戰戰兢兢嘅心態黎試,但係真係充滿驚喜😍 香港真係冇乜地方可以識到依個風味,大家不妨可以試吓😎 服務就真係冇乜㗎啦,但勝在味道搭救,大滿足😚

柳州螺獅粉 $48
柳州螺獅粉

順德卜卜蜆花甲粉絲 $62

湖南經典黑臭豆腐 $28

柳州螺獅粉
2018-10-05 136 浏览
 無麵不歡開咗分店 係旺角道橋底下面 分店幾大 坐得好多舒服😙 - 佢地都有好多麵款選擇 仲要每種都好特別 例如有湯麵 桂林米粉 拌麵等等 亦有好多好多小食 我地叫左兩個麵 兩款配料 兩款小食 同涼拌秋葵 -黄色湯係原創胡椒豬肚雞麵($68) 一個充滿特色嘅湯底 材料包括豬肚 三黃雞 紅棗 枸杞 飲返啖湯 超夠味 胡椒味十足 越飲越辣 飲完之後成個人暖笠笠 天氣涼啦Fit😍 佢用鐵鍋上 有火燒住 食到尾都係熱辣辣👍🏻 成鍋都好多豬肚 豬肚爽脆彈牙有口感 但算腍身 雞件都唔少 不過有d多骨 ok嫩滑 但好似煮咗好耐🙈 腍得過火😂 - 桂林米粉拌麵($38) 個人喜歡呢個多D 麵條入味D😍 米線夠彈牙 同啲配菜好夾 好味道☺️ - 配料: 鹵大腸(+$9) 好好食好味 都好肥😂 牛肚(+$12)份量唔算多 肉質有d過腍 - 湖南經典黑臭豆腐($28) 點解有d出入 唔黑😂 閒落去唔臭 但食落去都臭😂 炸得幾脆 只不過汁唔夠香 D醬唔夠多同香 質地同樣子同總店有出入😂 - 麻辣手絲雞($28) 手撕雞小小一碟 切成一條條 配麻辣撈成 雞肉好嫩滑 好味 好快清哂 辣度正常😚 - 涼拌秋葵($20

無麵不歡開咗分店 係旺角道橋底下面
 分店幾大 坐得好多舒服😙
 佢地都有好多麵款選擇 仲要每種都好特別
例如有湯麵 桂林米粉 拌麵等等 亦有好多好多小食
我地叫左兩個麵 兩款配料 兩款小食 同涼拌秋葵
黄色湯係原創胡椒豬肚雞麵($68)

一個充滿特色嘅湯底 材料包括豬肚 三黃雞 紅棗 枸杞
飲返啖湯 超夠味 胡椒味十足 越飲越辣
飲完之後成個人暖笠笠 天氣涼啦Fit😍
佢用鐵鍋上 有火燒住 食到尾都係熱辣辣👍🏻
成鍋都好多豬肚 豬肚爽脆彈牙有口感
但算腍身
雞件都唔少 不過有d多骨
 ok嫩滑 但好似煮咗好耐🙈 腍得過火😂
 桂林米粉拌麵($38)

個人喜歡呢個多D 麵條入味D😍
米線夠彈牙 同啲配菜好夾 好味道☺️
配料: 鹵大腸(+$9) 好好食好味 都好肥😂

牛肚(+$12)份量唔算多 肉質有d過腍

湖南經典黑臭豆腐($28)

點解有d出入 唔黑😂
閒落去唔臭 但食落去都臭😂
炸得幾脆
只不過汁唔夠香
 D醬唔夠多同香 質地同樣子同總店有出入😂
麻辣手絲雞($28)

手撕雞小小一碟 切成一條條 配麻辣撈成
雞肉好嫩滑 好味 好快清哂 辣度正常😚
 涼拌秋葵($20)

上枱先知原來係辣嘅 不過辣得好香👍🏻
幾爽口

飲品除左一般汽水外 有啲特別d 天地一號(跟餐$12)
天地一號唔係到到都有得飲😍正
支裝奶茶好甜

咁嘅價錢食飽飽又特別 都算係👍
2018-10-03
2018-10-05 104 浏览
香港人愛淘佬,淘衣服家用品還愛上淘食物,甚麼懶人火鍋酸辣粉還有臭死人的螺獅粉。聽到臭到薰死人的螺獅粉很有興趣,卻不敢去淘寶買,經過旺角說是吃正宗螺獅粉的小店就進去一試。店面不太大,就只有大概8、9桌,等了5分鐘就能進去。整間店面充斥著螺獅粉難以形容的味道。二話不說就點了一碗螺獅粉,可能坐了一會已經習慣了這股氣味,所以聞起來並不是很臭,就是酸荀的味道。湯底味道也有點點的酸荀味,很夠酸,但沒我想像中臭就是了。第一次吃螺獅,原來中間一點點小小的就是螺獅,鹹鹹的不太有甚麼鮮味。值得一讚的是,米線真的好好吃,比外面譚X三X 的有彈性,不會太軟爛,讚!同場加映是花甲粉絲,裏面的貝殻有大有小的,男友笑說這些蜆應該是店主自己去挖的才會大小不一。湯裏有粟米和紅蘿蔔,增加了甜味,還有唐芹的香味,也不錯。不過上菜時已加了蒜和辣椒,我就覺得太濃味了。

跟閨蜜在旺角太子一直由上午逛街至下午很久了,肚子開始發出微微的叫聲,似是呼喚著我快點去進食。走了一會,在太子花園街、金魚街旁的旺角道經過,大約在(人和豆品隔離)開始聞到一陣平時沒有聞到的奇怪味道但係又會吸引的上前了解是什麼餐廳發出來的!噢...原來...就是我之前成日都聽到【無麵不歡】呢間餐廳嘅名字..因為早排 一個朋友傳一個朋友都話想試試因為逛得真的有點累,又不太想再為吃什麼而去煩惱一番,所以【無麵不歡】就成為了我的晚餐飯堂啦!一打開門,廣西定家鄉味道非常強示並非人人喜歡,但當坐下後10分鐘慢慢已經習慣不是一回什麼的事了!睇睇周圍環境都見到人來人往,環境不算寬敞但可以接受,食得都舒服!原來呢間係分店【無麵不歡】係分店黎,總店係旺角通菜街個邊...可能太多人食要分流一下!餐紙簡單易明非常多麵款選擇,每種都好特別,湯麵、拌麵都有,外面真係食唔到!小食價錢又吸引!都心思思左一會兒。最後點了兩個麵、二款小食同兩樣飲品,一齊開心Share!🔹主食:柳州螺螄粉+原創胡椒豬肚雞麵。柳州螺螄粉 $48 (推介)外型好討好啊,而且仲要面頭啲料擺得好有心機好靚,可以打下卡呃下Like呢!以為上枱個彈會味
但係又會吸引的上前了解是什麼餐廳發出來的!

因為早排 一個朋友傳一個朋友都話想試試

餐紙簡單易明

🔹主食:柳州螺螄粉+原創胡椒豬肚雞麵。
柳州螺螄粉 $48 (推介)
外型好討好啊,而且仲要面頭啲料擺得好有心機好靚,可以打下卡呃下Like呢!以為上枱個彈會味道怪異,但又接受到,完全冇呢個問題!
柳州螺螄粉

配料包括有「螺絲肉、脆腐竹、肉末,脆花生、酸豆角,蔥花,酸辣筍,黑木耳」!入量一點也不少,款款都唔錯,很喜歡它的配料好似特殊醃製的香筍同脆腐竹口感脆脆的!
柳州螺螄粉

仲加左配料「滷蛋 $6、野山椒鳳爪 $9、豬軟骨 $12」!份量一樣同小食一樣都係好多!仲好好食添!
滷蛋
野山椒鳳爪
豬軟骨

螺絲粉好滑好好食...烹調時間拿捏得啱啱好!

湯底層次豐富好香,可能酸辣一直都好喜歡, 呢碗嘢我食下食下就同朋友食曬了,真係幾惹味!
出奇地好吃!加上各種配菜,份量超大份!足夠兩人吃 ,因為麵真的很多很多很多...

另外原創胡椒豬肚雞麵 $68
有點特別,用鐵鍋上,我見係胡椒豬肚湯底才點的!充滿特色嘅湯底!

飲啖湯先!好好味啊!超夠味!鐵鍋上有個好處就係食到尾都係熱辣辣
呢排天氣開始轉涼!食呢個都唔錯!
原創胡椒豬肚雞麵
麵條滑捋捋的,口感非常好!一啖湯一啖麵,夠曬滋味
原創胡椒豬肚雞麵

成鍋材料包括「豬肚、三黃雞、胡椒、紅棗、杞子」
都好多豬肚,煮得算腍身但我唔食豬肚,俾晒朋友食!

但雞件就好好食啦,兩樣份量都唔少,三黃雞件好嫩滑,雞味濃旭,香噴噴...咁既價錢真係物超所值!但我地真係食唔晒,唔想浪費就打包了!
原創胡椒豬肚雞麵
好多好多好多麵......
原創胡椒豬肚雞麵

🔹小食方面,我地點了蛋餃、手撕雞。
蛋餃 $18/5隻
以前心血來潮試過自己來做蛋餃,但出街食蛋餃真係第一次喺第二度已經少有,皮係用雞蛋,好薄好香蛋味,故名字的話是入面有餡,有豬肉, 馬蹄,真係好正!
煎出顏色均勻完整不破的,而且老少佳宜!好推介!
蛋餃

麻辣手撕雞🐥🌶 $28
份量都幾多啊!手撕雞啖啖肉整得好入味,麻辣醬汁配上嫩滑雞肉非常惹味!

想再辣點,員工建議試試佢地既隱藏辣醬!但我冇試!haha!因為覺得麻辣有勁、爽脆夠味啦!
麻辣手撕雞

🔹食辣當然要配飲品吧!飲品除左一般汽水外,有啲較特別既選擇
點了國內飲品兩款,
抹茶奶茶及椰子汁解解辣!!好甜啊真係,兩款我朋友就喜愛了,但我一般般,因為飲品不喜歡太甜呢!
抹茶奶茶及椰子汁

💭【無麵不歡】原來24小時 通宵營業!真係咩時間都食到!
總括嚟講價錢真係非常平民化同好抵食,兩人價錢三人份量,相當抵食大份絕對飽肚又特別!

老闆特意到廣西學師!所以特色麵條來說應該算係好正宗!
呢種風味好難係香港第二度食到!

不過真係好極端,喜歡就喜歡,不喜歡的人就不會喜歡!

因為一開始陣味都大衝擊!但我自己覺得點都要俾一次機會試下咁特別既野食既!
話晒都係◤中華私房粉麵◥ ⠀嘛
题外话/补充资料: 各位嗜辣人士,有一款隱藏勁辣醬,問問店員!唔好錯過喔。
滷蛋
野山椒鳳爪
豬軟骨
蛋餃
麻辣手撕雞
  • 手撕雞
話說我住附近 有日夜晚落街行下個陣就索到好大陣螺絲粉既臭味 就諗住呢間嘢堅堅地啦第二日晏就落去試 一個人刀無原來陣味要成間嘢啲人刀嗌先會有淘寶一碗既臭味=成10幾廿人一齊嗌呢碗嘢既味我就嗌左碗螺絲粉 手撕雞同一枝芝士奶茶碗粉一上黎 啲臭味呢?落單張紙仲寫咩走酸筍 無臭味不如吾好食怕吾怕笑死人 寫到感然後碗嘢無臭味一飲啖湯 我飲緊暖水加左2粒味精 面頭有啲辣油 但吾辣囉 碗嘢淡到咁既?成碗嘢衰過我淘寶買囉 點解可以難食到咁?真心想問下系個廚房吾識煮定系要介紹番淘寶邊隻好食俾你地。枱面有辣椒醬 咁碗嘢咁難食既情況下要加啲啦一樣嘢難食 但個辣椒醬/油系得既話 系會救番碗嘢(如果你地刀系食辣既話)但系個辣椒醬系完全五香 無乜味 辣味得小小如果呢間嘢系賣呢啲內地既面食黎講 真系好失敗吾知有無同我一樣 吾介意貴吾貴 細吾細碟 但就一定要好食如果好食得黎又做到個名既嘢就正(姐系寫麻辣既話一定要又夠麻又夠辣又要有香味)話說碟麻辣手撕雞 隻碟好靚嫁 細細碟咁跟住西利喇 啲雞肉系梅嫁 系攞到明整左好多系到每日刀賣吾晒所以要雪番 跟住第二日又要拎番出黎 重覆好多次先有既梅法最西利既系有骨 我真系重來味試過手
第二日晏就落去試 一個人刀無
原來陣味要成間嘢啲人刀嗌先會有
淘寶一碗既臭味=成10幾廿人一齊嗌呢碗嘢既味
我就嗌左碗螺絲粉 手撕雞同一枝芝士奶茶
碗粉一上黎 啲臭味呢?
落單張紙仲寫咩走酸筍 無臭味不如吾好食
怕吾怕笑死人 寫到感然後碗嘢無臭味
成碗嘢衰過我淘寶買囉 點解可以難食到咁?
真心想問下系個廚房吾識煮定系要介紹番淘寶邊隻好食俾你地。
枱面有辣椒醬 咁碗嘢咁難食既情況下要加啲啦
跟住西利喇 啲雞肉系梅嫁 系攞到明整左好多系到
最西利既系有骨 我真系重來味試過手撕雞有骨
仲要個pat嘢系雞胸黎嫁渦
再講下個味 吾要求呢啲咁鋪食雞有雞味
但碟嘢叫麻辣手撕雞 最基本既麻辣去左邊?
洗吾洗俾個食譜你教你點整?
呢間嘢真系好得意 同分子料理差吾多
叫個樣黎完全吾系個樣嘢
其實可以整到咁真系好勁
枝嘢飲刀系難飲 但吾系沖既 系一枝枝既
埋單88蚊 真心你俾888我再食多次刀吾會再食
8毫子刀俾多
不可一不可再
而我吾知道呢間系咪有個咩youtuber拍片話好食個間開分店
如果系既話我想問你收左幾錢
同埋系我心目中吾存在試業呢樣嘢
你開得俾人入去食就姐系已經ready
覺得自己仲味ready就吾好開
2018-09-28 120 浏览
旺角-無麵不歡:柳洲螺獅粉(hk$48)·順德卜卜蜆花甲粉絲(hk$62)•麻椒豬爽肚(hk$38)•鍋巴土豆(hk$26)旺角人龍麵店原來在旺角道開左分店,痴左紙寫試業中,見唔駛等就衝入去試啦。小妹好out😂第一次食傳說中以臭聞名既螺獅粉,麵條比米線粗及彈牙,臭味主要來自酸荀的酸叔味吧😂,其實我覺得還好,不是很臭,其獨突的酸辣味還有點令人食下食下又一條的魔力。卜卜蜆花甲粉線望落好清淡,其實好濃味!一碗有成10幾隻蜆和花甲,對得住$62呢個價,粉線索哂蜆味非常鮮味,細蜆好滑好甜,但一定要襯熱食,凍左立即跌watt😭(#相機食先 我錯了)。麻椒豬肚爽超香,幾爽口適合鍾意嚼野既人. 鍋巴土豆則香口惹味配料豬腩肉比小食失色樣樣都係幾十蚊但份量都唔少,好飽既一餐。—------------•🈵🈵🈵⏺⏺可以encore

麻椒豬肚爽超香,幾爽口適合鍾意嚼野既人.

鍋巴土豆則香口惹味

配料豬腩肉比小食失色

樣樣都係幾十蚊但份量都唔少,好飽既一餐。

—------------•
🈵🈵🈵⏺⏺可以encore
2018-09-24 77 浏览
經開旺角想揾地方醫肚,見到有一間新開既麵店有最近大熱我又未食過既螺獅粉,即管入去試一試店內空間不算大但非常整理,望一望menu, 因為無配圖關係,就咁睇食物名係完全無概念食物既味道及模樣,最後我反而叫左嗰宜賓燃麵好好食既涼麵,第一次聽到有宜賓芽菜依樣嘢,但好好食好香口,配料好惹味,份量亦足,唔加餸都夠晒料,好正宗既國內風味,反而飲品選擇較少,除了津露其他都係偏甜既飲品,如果有豆漿選擇相信會更合適,旺角區嚟講$38碗麵叫幾抵食,絕對會返轉頭再試幾他款

宜賓燃麵

宜賓燃麵
2018-09-20 106 浏览
一個人出開黎食飯,知道金魚街附近好多食肆,落去按下 open rice, 睇下有乜好野(以前小弟養龜,成日落黎金魚街,但次次都食康年,有啲悶),見到依間新野,入去幫襯支持一下小食肆 (香港食物選擇愈來愈少,都比大集團搶晒生意啦)坐低見到要寫飛仔,以為好似車仔麵咁,但又唔係,已經有晒 set . . .選擇唔多,只有幾款 set 面睇佢餐牌,有自己 comment, “xxx 是常識吧”應該係香港人後生仔女開的原本想叫胡椒豬肚雞面,但賣晒,是但叫個柳州面(見佢有花生),手撕雞,一支茶柳州面湯底有啲辣,有肉碎花生荀,有兩塊類似炸腐皮的,幾脆,面條質地似米線,冇乜驚喜手撕雞入口即溶,但,油落得多左,好滯差唔多食飽,見到廚房,樓面都係八九十後,本來想比劣評,不過支持一下新口味,小本食肆,希望你哋可以改進一下

選擇唔多,只有幾款 set 面

原本想叫胡椒豬肚雞面,但賣晒
,是但叫個柳州面(見佢有花生),手撕雞,一支茶

手撕雞入口即溶,但,油落得多左,好滯

2018-09-20