2007-07-15 12 浏览
I tried the all you can eat for $128 per person last Saturday...even though time was running short coz I arrived there at 1:45 with my friend and the last call was 2:30...the food came fast and with pretty good quality...i didn't care for the service but they weren't rude..just not exactly nice...I would recommend to people with a special craving for japanese food!
2007-07-09 19 浏览
2007-07-07 再臨熊亭,其實在上次寫評語後也來過幾次,但多是兩三人來吃得不多,也就欠客觀,這次時間相隔差不多半年,來的朋友也有五位,意見比較中肯。都是夜市放題,但這次是著重點食物,這裡的好處是極大部份的食物都不錯,包括頗難處理的燒秋刀魚也不大有腥臭味,相當難得... 曾去過某間日式放題,燒烤好吃但刺身壽司比較差,地方油油膩膩的,自然不會是首選。漏單也是一般,旺角某日式自助( 已關門) 就以3 漏1 形式對付我等高食量人士,非常討厭,熊亭出單速度合理,只是和蛋有關的特別慢,希望只是偶然。招呼也不錯,看見很多人到處投訴食肆侍者態度差,我卻鮮有在同一地方遇上,可能因為我是『好顧客』的關係,曾經是售貨員,我很是感受到『惡客』是多麼的令人討厭,在日本吃飯也遇過惡型惡相的香港人,真是丟盡香港人的臉,請大家警剔自己。

2007-06-21 3 浏览
今日約左朋友去食lunch, 點知坐低左發覺無冷氣, 只有兩把風扇仔, 問下個waitress, 佢先至話座Building 壞冷氣; 既然坐低左, 而且唔想周圍再搵位(中環好難搵位食lunch), 唯有係度食. 我地越食越熱, 快快'趣趣', 食完就走!出面成32 度, 無冷氣食飯, 重衰過D 茶餐廳, 又唔係平, 成60 幾蚊, 重要加一, 又唔係特別好食, 救命! 後尾我地發覺地下個lobby 勁冷氣, 都唔知係邊度壞冷氣呢?!我地覺得佢地D 態度好有問題, 既然壞冷氣, 應該早D 同個客講, (我地book 檯時都無出聲), 唔係等人問先講, 或者可以收平D, or 唔收加一, 咁都順D 嘛! 唔通係我地唔記得問清楚(有無冷氣) 就book 檯?!

唔通係我地唔記得問清楚(有無冷氣) 就book 檯?!
2007-06-10 6 浏览
一位好好人的肥前輩請我地食呢度食飯, 因為個老闆娘係佢朋友呢*呢度個明太子前菜真係好正, 第二度食唔到, 必試!*醋鯖魚刺身- 正爆! 個醬好得, 而且師傅刀法好勁, 將刺真砌到超薄, 真係半透明呢!* 刺身拚盤- 真係好新鮮! 食得出本身的鮮味, 緊記不要沾大多鼓油。* 龍蝦波菜球- 最貴的一道菜, 但卻最失望呢...完全浪費了隻龍蝦龍蝦永遠都係廣東煮法最好味...* 龍蝦粥- 物盡其用, 用剛才上道菜的龍蝦頭熬粥, 真係好正>< 好甜呢。* 自家綠菜雪糕- 有綠茶味呢~

*呢度個明太子前菜真係好正, 第二度食唔到, 必試!
* 自家綠菜雪糕- 有綠茶味呢~
2007-05-07 3 浏览
今日fairwell 上司食lunch,由同事book 位。由於我地臨時由4 人加到5 人,餐廳無預到,最初係4 人枱加主席位,我地當然no say,不過坐左一陣,佢地6 人枱轉俾我地,我地無request gar,抵讚!我要了一個味噌牛肉飯,好好味,同埋比想像中大碟好多,碟牛肉我食到一半已經好飽。牛肉切得薄薄,有d 肥牛feel 但無咁肥,加埋d 汁,話咁快就送晒碗飯,同埋佢都跟埋d 菜絲一齊上,無咁膩,不過征服到牛肉再也沒有多餘位置食埋佢地la~我個定食仲跟埋燉蛋,好味夠滑。麵豉湯我就無咩點飲,因為不嬲唔好。仲有兩片橙,甜甜地,幾體貼。食lunch 呢個價錢的確係貴左d,但出糧之時都值得翻兜。*見到同事叫壽司定食同魚生飯都好吸引ar~

我個定食仲跟埋燉蛋,好味夠滑。

麵豉湯我就無咩點飲,因為不嬲唔好。

仲有兩片橙,甜甜地,幾體貼。

食lunch 呢個價錢的確係貴左d,但出糧之時都值得翻兜。

*見到同事叫壽司定食同魚生飯都好吸引ar~
2007-03-30 4 浏览
我係中環返工,平時好少出街食lunch,出親去都會來呢度食,差不多一星期便來一次啦!因為佢呢度既「花錦魚生飯」真的抵食又好味!魚生多得很,個餐又有烏冬及蒸旦,份量真的很多,最o岩我呢d 大食怪!我同親我d 好同事來次次大家都不用多諗便齊齊order「花錦魚生飯」。其他食物都好似ok。不過可能多左人來,好似新年過後加了價啊。
來之前沒有看過食評,看見網友的評語,覺得對食肆不大公平。中環區,地方一定不會很大,擠逼是預料之中... 下午一定旺,晚上比較靜,差不多已是定律。地方不大侍者就不會多,因為成本問題,態度只要不惡劣,不漏單已是合理,畢竟任食都是HK$200 以下,不能奢求貼身服務。小弟和朋友在2007-02-24 晚上7 時入席,人不多環境算不錯,食物是意外地『新鮮』,我所謂『新鮮』是沒有長期冷藏,即使在東京吃沒這便宜,魚生和章魚刺身不差,沒有雪味。沒有喝汽水,因甜味會影響食物,而且多是生吃,全程喝茶,不過茶很淡。炸物和鰻魚等都可以,不是即叫即炸但不會『凍冰冰』,合格!地方頗潔淨,沒看見甚麼生物,只有吃不停的食客,愈夜愈是滿座。一定會再來,價格算便宜,要是你有我的食量。
來之前沒有看過食評,看見網友的評語,覺得對食肆不大公平。

炸物和鰻魚等都可以,不是即叫即炸但不會『凍冰冰』,合格!

一定會再來,價格算便宜,要是你有我的食量。
2006-06-03 0 浏览
d食物差已經不在話下,佢d服務態度係其差law(男待應!)錯晒law!!d野食更加係唔知想點!!個d海膽壽司人地一粒份量佢可以分成三份,d魚生擺明係霉晒,都不特止,賣相係其差!!成堆垃圾咁!!總之要我再幫襯就冇可能啦~!!!!!
總之要我再幫襯就冇可能啦~!!!!!
2006-05-12 2 浏览
三文魚不新鮮之餘,還已變,很"濟"口刺身又唔新鮮,壽司又冇特式爐端燒又唔好食!都唔知點解可以維持到而家囉! 味道麻麻製作唔認真
味道麻麻製作唔認真

2006-04-28 0 浏览
諗住搵間環境好D,可以同朋友一路食一路傾偈。原來座位之間好逼,而且lunch time勁多人,想靜靜地就比較難。我要了星期四定食,有咖哩豬扒飯、三件加州卷、幾件刺身、蒸蛋、木瓜沙律、麵豉湯及兩片橙,份量唔少,70幾蚊都算抵。咖哩豬扒飯-咖哩汁是另上,唔夠熟;豬扒有點根、亦唔夠熱、但炸得幾脆;加州卷-壽司飯唔夠軟熟、煙韌,我覺得元氣比他還要好。刺身有三文魚、北寄貝同甜蝦,新鮮程度尚可,魚生起碼唔會有根。朋友要了照燒牛扒定食,薄牛扒燒得生熟剛好,半生熟好我,好有肉汁。食日本定食在中環來講價值尚可接受,不過質數一般。
諗住搵間環境好D,可以同朋友一路食一路傾偈。
加州卷-壽司飯唔夠軟熟、煙韌,我覺得元氣比他還要好。
食日本定食在中環來講價值尚可接受,不過質數一般。
2006-04-21 10 浏览
食過幾次,價錢合理,食物精緻,六十至八十元就能享用豐富午餐\,湯、蒸蛋、飯、壽司、橙。訂位最遲時間為1pm,只會hold 10mins。

訂位最遲時間為1pm,只會hold 10mins。
2006-04-10 5 浏览
港式日本料理不常吃,但卻與這間舖有點緣份,由灣仔的兩層舖,到樓上舖,都繼繼續續的吃過幾次。是日約了兩位食友有點事要傾,又想看看中環的分店是何樣子,就來試試。午市套餐有多款,我們三人一人點一款來試試,分別是銀鱈魚定食,網燒牛肉定食及我的天婦羅定食。作為港式日本料理,餐前得綠茶一杯,熱毛巾就欠奉。天婦羅定食前菜幾簡單,只有幾片凍白蘿蔔。蒸蛋都算幾滑溜,有雞肉及日式魚蛋及蟹柳在內,但就欠缺了一顆銀杏,遺憾;天婦羅不過不失,兩隻炸蝦、芋頭、茄子、蕃薯、紅蘿蔔等,佐以薑蓉及蘿蔔蓉的天婦羅汁,味道不錯。吸油紙是一大攤油,在這裡也都見怪不怪。最後有兩片橙,作為飯後果。埋單二百四十幾,C小姐請客,在此說一聲「多謝」。不過價錢唔係平,其實以此價位,正宗的日本料理也吃得到,似乎沒有再來的道理。題外話:想訂十二時四十五分,但接電話的說最遲訂位要十二時半,留檯只留五分鐘。結果十二時四十分來到,當然是說沒有檯,說只可以安排在吸煙區。心有不甘,亦想到中環遍地都是食肆,不值得要另外兩位食友捱二手煙,轉身便走。侍應見狀,又即時說在非吸煙區也有位,還是一個景靚又光猛的側邊位。眼見吃完全餐,餐廳還未坐滿,何解不能大方一點

題外話:想訂十二時四十五分,但接電話的說最遲訂位要十二時半,留檯只留五分鐘。結果十二時四十分來到,當然是說沒有檯,說只可以安排在吸煙區。心有不甘,亦想到中環遍地都是食肆,不值得要另外兩位食友捱二手煙,轉身便走。侍應見狀,又即時說在非吸煙區也有位,還是一個景靚又光猛的側邊位。眼見吃完全餐,餐廳還未坐滿,何解不能大方一點,一開始就給我想坐的位置?

因此,服務一欄扣一分。
2006-02-14 3 浏览
昨晚同一行10人去左威靈頓街的新店(我唔知新店電話,係打去鋪訂係新鋪食),新店原來二月先開,環境不錯,好乾淨,服務亦好好,好友善。至於最重要的食物質素,比舊店水準高,我地食得好滿足呀!!
2006-02-14 4 浏览
應該係同環仔個間應該同一集團。d野食同以前無乜分別,d台凳同以前一樣。同事認得伙記係熊亭環仔個間調過0黎。價錢好平,100蚊樓下食到晒所有野,不過水準只可以用ok來形容,d味食好普通香港日本野個隻味,唔太喜歡。通常唔洗等位,忍唔住肚餓就0黎啦。
應該係同環仔個間應該同一集團。