2023-08-20 672 浏览
一個人中環午餐,有時真係唔易搵位。依間餐廳的價錢以中環黎講算係抵食,仲要多數都唔洗等位,因為座位都多,環境方面有台灣嘅裝飾。食物方面都有好多選擇,有午餐又有單點餐牌,而我食嘅係自選麵食(豪吃自由配搭),即係類似車仔麵咁,當然比平時車仔麵貴少許。我今次叫左油麵,空心菜(通菜),雞翅膀,鴨胗 ,豬耳朵。麵有幾款可以揀,餸都有好多款式,有d係台式食品,所以款式比較特別,例如豬耳朵,軟得黎又有咬口。如果唔想自己揀,都仲有其他預設的麵餐或者便當,所以絕對唔怕無嘢啱食,只怕太多款你唔識揀。
一個人中環午餐,有時真係唔易搵位。
我今次叫左油麵,空心菜(通菜),雞翅膀,鴨胗 ,豬耳朵。
午餐
2023-08-13 432 浏览
🇭🇰 #香港 #香港島 🇭🇰燈籠滷味T.P.E. (中環)Lantern Lomei T.P.E.-🍜 招牌燈籠滷味配麵Taiwanese Braised Dishes with noodles::: 每次都會encore嘅菜式💯全部食材都好入味又唔會太鹹,台灣正宗嘅味道🤤-🌶 麻辣香滷豬耳朵Spicy Pig’s Ears::: 豬耳入口爽脆,係我鍾意嘅多麻少辣🫶🏻-🍗 Shake Shake海苔鹽酥雞Deep-fried Chicken Gillet with Seaweed::: 有得玩shake shake又可以自行調節味粉份量🤪掛住相機食先,放耐咗外層都keep到酥脆+肉質唔嚡👍🏻-🌮花生醬火腿芝士葱抓蛋餅卷Peanut Butter, Ham, Cheese Scallion Pancake Roll::: 去台灣旅行每朝一定會去早餐店食蛋餅,今次揀咗花生醬配火腿🥜 鹹鹹哋帶一點甜,味道濃郁但唔會太膩👌🏻-🧋 黑糖珍珠奶茶Brown Sugar Bubble Tea::: 每次飲黑糖珍奶最怕淨係得個甜字😥今次叫咗微甜啱啱好,又唔會掩蓋咗珍奶嘅味👏🏻珍珠Q彈唔會好似車軚咁咬唔
🇭🇰 #香港 #香港島 🇭🇰
燈籠滷味T.P.E. (中環)
Lantern Lomei T.P.E.
🍜 招牌燈籠滷味配麵
::: 每次都會encore嘅菜式💯
全部食材都好入味又唔會太鹹,台灣正宗嘅味道🤤
🌶 麻辣香滷豬耳朵
Spicy Pig’s Ears
::: 豬耳入口爽脆,係我鍾意嘅多麻少辣🫶🏻
🍗 Shake Shake海苔鹽酥雞
掛住相機食先,放耐咗外層都keep到酥脆+肉質唔嚡👍🏻
🌮花生醬火腿芝士葱抓蛋餅卷
::: 去台灣旅行每朝一定會去早餐店食蛋餅,
今次揀咗花生醬配火腿🥜
鹹鹹哋帶一點甜,味道濃郁但唔會太膩👌🏻
🧋 黑糖珍珠奶茶
Brown Sugar Bubble Tea
::: 每次飲黑糖珍奶最怕淨係得個甜字😥
今次叫咗微甜啱啱好,又唔會掩蓋咗珍奶嘅味👏🏻
珍珠Q彈唔會好似車軚咁咬唔到🤣

🚕 地址주소 :
中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場地舖
(센트럴 웰링턴 스트리트 2-8호 웰링턴 플레이스)
💰價錢 가격 :
🍽 二人餐 HKD$288

🇭🇰 #홍콩 #홍콩섬 🇭🇰
랜턴 루웨이 (센트럴)
🍜 대만 루웨이 면
🌶 마라 돼지귀
🍗 대만식 치킨
🥙 땅콩 버터, 햄 & 치즈 대만식 계란전
🧋 브라운 슈가 버블티
人氣台灣古早味滷味,複製台灣夜市風味🔻師大豐沛 💰98 ➡️6.5/10聽個名就知有好多配料,有雞翼、豬肚、蹄膀、甜不辣、麻吉燒、白蘿蔔、大豆皮、杏鮑菇、百頁豆腐同唐生菜🥬滷汁食到花椒同甘草片嘅味道,口味偏甜,有酸菜鋪起面頭,增加口感,不過整體有啲鹹,雖然開頭食得好有滋味,最後食到剩返王子麵,吸曬啲汁,鹹到有啲食唔落🙈🔻燈籠遇見你 💰45 ➡️6/10配料有芋圓、蕃薯圓、仙草、芋泥、紅豆、紫米、燕麥同黑糖,睇個賣相幾吸引,但係真係太太太甜啦,有啲細碗,面頭嘅芋泥都有啲硬,唔夠順滑🤔經OpenRice book晚餐部分餐牌有半價,所以一碗大概50蚊,算係幾平價,不過其實整體似香港車仔麵多啲,如果係正價食真係有啲貴啊😩👅味道:6.5/10💡性價:6/10📌環境:7.5/10——————————————————————🔍餐廳:燈籠滷味 T.P.E.#燈籠滷味💸價錢:人均$100📍地址:中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88地舖
人氣台灣古早味滷味,複製台灣夜市風味

🔻師大豐沛 💰98 ➡️6.5/10

🔍餐廳:燈籠滷味 T.P.E.#燈籠滷味

💸價錢:人均$100
📍地址:中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88地舖
2023-07-30 267 浏览
新開張嘅燈籠滷味已經登陸中環!場内有好多懷舊霓虹燈打卡位之餘仲新增多款台式小食🇹🇼 .二人台式晚餐 推薦!!🌭台式香蒜腸一口蒜片一口香腸重現經典風味.🍟甘梅香脆地瓜條地瓜條即叫即炸粗身配上濃濃地瓜蓉 甜而不膩.🥙奶油芋泥肉鬆起司葱抓蛋餅卷蛋餅做法有驚喜 奶香芋味重每一件都皮脆身厚 而且份量比預期多.🍜師大豐沛麵主食有齊雞翅膀、豬肚、蹄膀、甜不辣、麻吉燒、白羅蔔、大豆皮、杏鮑菇、百頁豆腐、唐生菜仲配上自家秘製酸菜及香蔥 菲常惹味.🍧燈籠芋見你甜品有哂最愛嘅元素芋圓、地瓜圓、仙草、芋泥、紅豆、紫米、燕麥、黑糖、花奶芋圓煙靭 混合各款食材 多重口感.🧋燈籠黑糖珍珠奶茶黑糖味重嘅香滑奶茶配搭大大粒珍珠.🍋清新冬瓜仙草檸檬最適合炎夏嘅清涼飲品 解渴解膩
新開張嘅燈籠滷味已經登陸中環!
場内有好多懷舊霓虹燈打卡位之餘
仲新增多款台式小食🇹🇼
二人台式晚餐 推薦!!
🌭台式香蒜腸
🍜師大豐沛麵
仲配上自家秘製酸菜及香蔥 菲常惹味
🍧燈籠芋見你
甜品有哂最愛嘅元素
芋圓、地瓜圓、仙草、芋泥、紅豆、紫米、燕麥、黑糖、花奶
芋圓煙靭 混合各款食材 多重口感
🧋燈籠黑糖珍珠奶茶
黑糖味重嘅香滑奶茶配搭大大粒珍珠
🍋清新冬瓜仙草檸檬
最適合炎夏嘅清涼飲品 解渴解膩
2023-07-22 218 浏览
燈籠滷味近呢幾年都越嚟越開得多分店,仲要開係旺角大商場,其實我對新式潮州滷水的觀感麻麻地,覺得食潮州滷水野,首選一定係傳統打冷舖頭。不過上星期約左朋友係中環,想搵間舒服啲的可以傾計,所以最後揀左位於威靈頓廣場的燈籠滷味。首先裝潢都算幾特別,周圍都有台灣元素的海報同燈牌。而當中有個2人餐都幾抵食,包一款小食、一款前菜、芋圓冰同兩杯台式飲品,而主菜有6款滷水食材配麵,份量非常豐富,而價錢都係二百幾蚊,以晚飯價錢黎講都算幾抵食。食物質素方面,小食起司麻糬應該係現成急凍貨,但起碼出黎夠熱辣辣。前菜蔥抓蛋餅整得夠實,唔會一夾起就散亂,食落去都夠熱,食材組合及味道都唔錯。主菜滷水雖然用湯麵形式上枱,所以湯汁唔會好濃味,不過金錢肚同豬耳都入味,同時保持質感。不過蘿白、豆腐就唔夠入味,而滷水汁都相對單調,味道層次唔夠複雜。而最後飲品及甜品正常發揮。整體黎講,呢個二人餐份量同味道,再加上中環呢個地方,絕對係唔錯的選擇!

2023-07-22 187 浏览
喺旺角嘅燈籠滷味,第一次食已經覺得唔錯。台灣朋友話,燈籠滷味係台灣的台中先有,唔係好多分店,所以喺香港有咁多分店都幾幸運。中環黎講,燈籠滷味台灣菜係坐得比較舒服嘅餐廳。午市套餐附送嘅冬瓜茶,亦都可以升級嘢飲。因為有便當選擇,亦都可以自己配搭滷味同面,好適合有唔同飲食需要嘅同事一齊聚餐。有啲朋友可能食素,都可以搵到啱嘅嘢食。佢嘅午市便當,有粉絲有又飯,豬扒好食。雖然中環店嘅價錢比較貴,相對其他舖頭亦都真係比較舒服。蛋餅都值得推介。

• 豪吃自由配搭
2023-07-17 129 浏览
Usually visit the CWB or TST locations and this is the first time visiting the LKF one. Seems everytime the Lo Mei is more interesting in the beginning than mid-way through the meal since everything starts tasting more of the same. Next time will be trying one of their rice dishes to give a bit more balance since the noodle dishes lack flavour variety.At the end of the day the experience is that you expect and it's great for a quick bite before heading to LKF or TST.

2023-03-23
2023-06-21 203 浏览
係中環想食台灣野,選擇真係唔多。今日lunch嚟到呢間食店,勝在人唔多,唔使點排隊。門口啲霓虹燈仲好吸引我打卡添,嘢食又好冇呢?入到餐廳,坐低見到啲裝修好特色,有卡位又有吧檯,枱與枱之間又唔算迫,坐得都好舒服。自己掃code落單,夠晒先進。我哋嗌咗午市套餐,包括眷村懷舊排骨滷肉便當、阿嬤古法鹵雞翅膀滷肉便當,仲有單叫左阿嬤古法滷雞腿滷肉便當。其中頭兩個餐係包埋台式飲品,一個set有三碟小食、一碟餸加一碗飯,八十幾蚊個餐,仲包飲品,係中環黎講,認真係抵食。補充一下,雞腿便當隻雞脾雖然冇圖片咁大,但係一樣豐富好食。再補充一下,每個餐啲餸底下都有好多菜、粉絲同埋粟米,淨係食d餸都已經飽晒,所以男士會覺得好滿足,女仔就可能覺得太飽喇! 順便講埋個滷肉飯,都好香口唔肥膩,唔錯!我哋仲叫咗個小食~海苔鹽酥雞,有個shake shake紙袋畀我哋, shake完至食,好玩又好食…哈哈。餐廳仲不停播啲台灣流行曲,營造台灣feel,心情都輕鬆啲!我對呢間餐廳整體感覺非常好,下次會再黎幫襯。
係中環想食台灣野,選擇真係唔多。

補充一下,雞腿便當隻雞脾雖然冇圖片咁大,但係一樣豐富好食。

我對呢間餐廳整體感覺非常好,下次會再黎幫襯。
2023-05-07 336 浏览
中環總站好大間,門口位置仲擺放咗好多唔同大細色彩繽紛嘅霓虹燈,店內裝飾有懷舊感,店內仲播放緊台灣流行歌曲呢個阿里山高山烏龍茶系列嘅餐牌真有啲吸引,睇完餐牌就揀咗呢碟 [ 嘉義燻茶鴨滷肉蓋飯 配古早冬瓜茶 凍 $108 ] 份量好多,好大碗,滿滿配菜,仲有半隻滷蛋添,燻茶鴨大大隻又肥美,香氣撲鼻,肉質軟嫩。米飯、餸汁加埋配菜一齊食,真係夠哂豐富,口感滿足。另外飲品配凍嘅古早冬瓜茶,清甜解渴,甜度適中,清涼好飲涼拌手工烏龍麵就揀咗 [ 野生黑木耳涼拌手工烏龍麵配台式胡麻醬 $78 ] 手工烏龍麵口感順滑彈牙,同台式胡麻醬好夾,烏龍麵掛汁,鋪滿 滿滿口感爽脆黑木耳、紅薑絲、小蘿蔔片及半隻滷蛋[ 蝶豆花橘香阿里山茶 $28 ] 漸變顏色好吸引,紫色嘅蝶豆花加埋檸檬汁就變成藍色,攪拌一齊飲,味道香甜好飲呢款小食係 [ 脆炸阿里山茶葉滷蛋 $18 ] 好特別,面層鋪滿 滿滿炸到脆卜卜嘅茶葉,炸到金黃色嘅外層,滷蛋好入味,每口都有茶葉及蛋香味最後仲叫咗個 [ 廟口鹽酥花枝燒 $58 ] 薄粉脆炸,口感酥脆,食起嚟嘅炸花枝非常好食,仲保留住鮮甜味

2023-05-03
$159.5 (晚餐)
2023-04-27 216 浏览
之前都有食過銅鑼灣同朗豪坊分店今次路過中環見到呢間旗艦店版本門口形形式式嘅霓虹燈已經十分吸引注目大概12點入座(有早鳥優惠)店內環境相對其他分店的確闊落不少 而且裝潢都充滿玩味特色秘傳滷雞翅膀 魯肉便當 附送飲品可能入座時間尚早滷雞翅膀唔算太入味 但份量足足有4隻便當內有滷蛋、高麗菜、粉絲、粟米粒等 營養相當均衡自由配搭蜂巢牛肚、鴨腎、豬大腸、甜不辣 王子麵每款滷味都非常入味 值得一提嘅係蜂巢牛肚份量多 而且每塊都完整大塊唔會碎濕濕 一絲絲狀另外豬大腸亦處理得乾淨 沒有肥膏 推介
之前都有食過銅鑼灣同朗豪坊分店

今次路過中環見到呢間旗艦店版本
門口形形式式嘅霓虹燈已經十分吸引注目

大概12點入座(有早鳥優惠)

店內環境相對其他分店的確闊落不少 而且裝潢都充滿玩味特色

秘傳滷雞翅膀 魯肉便當 附送飲品
可能入座時間尚早滷雞翅膀唔算太入味 但份量足足有4隻
便當內有滷蛋、高麗菜、粉絲、粟米粒等 營養相當均衡

自由配搭
蜂巢牛肚、鴨腎、豬大腸、甜不辣 王子麵

唔會碎濕濕 一絲絲狀
另外豬大腸亦處理得乾淨 沒有肥膏 推介
2023-04-12 239 浏览
✅可以GULU攞飛!(真係多人等位 建議係公司攞定飛先)✅lunch set份量好多(澱粉質爆發)✅餐廳環境都算唔錯 有啲設計感又乾乾淨淨✴️人好多 所以冇咩服務的✴️野食味道正正常常 唔難食 但都唔算好食⭕️眷村懷舊排骨滷肉便當 ⭐️⭐️坦白講 排骨乾身而且好薄冇肉汁 鋪底嘅粉絲都冇咩味滷肉飯還可以 但感覺唔係好正宗 但係我推薦嘅原因係份量真心好多 中環嚟講性價比算高了有啲女仔可能食完排骨+粉絲個盒都已經夠飽…😂⭕️海苔鹽酥雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️夠脆 炸粉唔算薄但又唔會太厚 少少海苔係面又香口咗(同事請客,冇收據🤣)
✅可以GULU攞飛!
(真係多人等位 建議係公司攞定飛先)

✅lunch set份量好多(澱粉質爆發)

✅餐廳環境都算唔錯 有啲設計感又乾乾淨淨

有啲女仔可能食完排骨+粉絲個盒都已經夠飽…😂

海苔鹽酥雞

⭕️海苔鹽酥雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️
夠脆 炸粉唔算薄但又唔會太厚 少少海苔係面又香口咗

(同事請客,冇收據🤣)

2022-07-20
海苔鹽酥雞
2023-03-30 369 浏览
我經已好耐無去台灣,今晚忽然好掛住台灣夜市既味道,,所以就來咗位於中環既「燈籠滷味 T.P.E.」尋找台灣既味道。這裏有好多款食物都好想試,所以就叫了T.P.E.二人台式晚餐,樣樣都試到。T.P.E.二人台式晚餐 ($288)🔸「Shake Shake」海苔 鹽酥雞 - 鹹酥雞的氣味濃郁、口感酥脆,配上海苔Shake Shake粉更加惹味。🔸奶油芋泥、肉鬆、起司蔥抓蛋餅 - 外皮香脆得來帶點煙韌,包住滿滿的香滑芋泥,再配上帶鹹香的芝士和肉鬆,口感層次豐富、香氣爆表。🔸招牌十餸滷味「師大豐沛」 - 材料十分豐富,雞翼,豬肚 蹄膀,甜不辣,麻吉燒,白蘿蔔,大豆皮,杏鮑菇,百頁豆腐,唐生菜,對有選擇果困難症既我,可以一次過試到咁多款食材,真係最好不過,麵就選了我最愛的冬粉,口感Q彈軟嫩,吸收了湯汁後就更加美味。🔸蒜香酸辣炸皮蛋 - 皮蛋帶薄薄的脆漿,外皮炸得脆,裡頭是軟軟的皮蛋口感,而且並不會油膩,非常好吃,配上和蒜和酸辣醬,十分美味🔸燈籠芋見你 - 配料包括芋圓、芋泥、紫米、燕麥、仙草及紅豆相當豐富,糖水以黑糖及花奶作為基底,甜道適中,芋圓口感煙韌彈牙,是不錯的飯口甜品🔸燈籠黑糖珍珠奶茶

T.P.E.二人台式晚餐 ($288)

燈籠芋見你

燈籠黑糖珍珠奶茶
清新冬瓜仙草檸檬
1K
2023-03-24 2046 浏览
路過中環威靈頓廣場, 眼球被那光亮彩色霓虹燈牌吸引,  看看那些台灣特色店, 充滿玩味.餐廳招牌:  燈籠滷味 - The Perfect Experience 紅色燈罩, 擺設帶點回舊感.   餐廳有趣幽默的語録, 真令人發笑.    打卡熱點多,  四周充滿玩味.座位闊落, 糸飲食聊天好地點.裝修有型有格的擺設, 感覺好特別.檯墊是廣告印刷,  打開餐牌, 食品款式多.好好感受台灣地道食品.夜市串燒,夜市名物.這張餐牌頂吸引.......阿里山, 高山烏龍茶, 是我最喜歡的茶, 滷肉及滷蛋用也是我最喜歡台式料理之一.   用上烏龍茶, 真合口味. 炸脆阿里山茶葉滷蛋 $18, 滷蛋好入味, 炸得金黃皮脆, 有茶味和蛋香, 好好食.嘉義燻茶鴨滷肉蓋飯,  配古早冬瓜茶 $108,  大大碗 , 份量十足, 伴有多種配菜及半隻滷水蛋.燻茶鴨, 香氣濔漫, 台式風味,  鴨肉粉嫩美味.   燻茶鴨皮色金黃, 不見乾巴巴, 皮底下肉色紅潤, 入口嚼勁軟綿.  上面滿滿鴨肉, 豬肉粒, 粟米, 燙青菜, 椰菜, 鹹菜絲........可以解除啲油膩感. 下面的珍珠米飯, 綿滑飽滿, 吸入了餸
紅色燈罩, 擺設帶點回舊感.
座位闊落, 糸飲食聊天好地點.
裝修有型有格的擺設, 感覺好特別.
檯墊是廣告印刷,  打開餐牌, 食品款式多.
好好感受台灣地道食品.
夜市串燒,
夜市名物.
炸脆阿里山茶葉滷蛋
嘉義燻茶鴨滷肉蓋飯,  配古早冬瓜茶 $108,
嘉義燻茶鴨滷肉蓋飯,配古早冬瓜茶
大大碗 , 份量十足, 伴有多種配菜及半隻滷水蛋.
上面滿滿鴨肉, 豬肉粒, 粟米, 燙青菜, 椰菜, 鹹菜絲........可以解除啲油膩感. 下面的珍珠米飯, 綿滑飽滿, 吸入了餸汁, 食得滋味.
先飲口 古早味冬瓜茶, 清甜味甘.  好解渴.
阿里山茶香豬手滷肉蓋飯,  配古早味冬瓜茶 $98,
阿里山茶香豬手滷肉蓋飯, 配古早味冬瓜茶
阿里山茶香豬手, 炖煮得稔, 古法滷豬手, 肉味濃郁, 肥瘦適中, 好有膠質嘅感覺, 味道都好好,  肉醬和肉汁, 帶茶香.
滷蛋半隻, 有蛋香.
滷肉飯, 吾油膩, 醬汁非常岀色!
紹菜也含濃濃茶香味.
台式食品, 食材豐富, 份量足, 價錢合理.
炸脆阿里山茶葉滷蛋
嘉義燻茶鴨滷肉蓋飯,配古早冬瓜茶
阿里山茶香豬手滷肉蓋飯, 配古早味冬瓜茶
一向鐘意食台灣菜,經過見到門口好有台灣feel😍餐廳設計好有特色,四圍都有金句,最喜歡「吃飽了才有瘦身的動力」🤣玩味十足打卡一流,卡位紅色半圓設計坐得舒服又有時尚感🥰.🍜蔗香牛肋條冬粉 $98🍜豪吃自由配搭 $77-牛筋肉/冬粉x2/百頁豆腐/甜不辣🧋燈籠黑糖珍珠奶茶 $38🧋黑糖珍珠奶綠 $38.點了兩碗麵,第一次食冬粉滿喜歡,有點似粉絲但較硬身有咬口,蔗香牛肋條湯底好鮮甜超好飲😋 原來用上特選上乘靚蔗,以高溫「逼」出鮮甜味道,再以秘方熬製蔗汁牛肉湯,消暑清熱無添加糖份,難怪咁好飲👍🏻 再慢火焗製蔗香牛肋條,入口淋身,配冬粉好好食😋.另一碗自選餸點了好多🤣甜不辣煙煙韌韌好出色,台灣豆腐彈牙滿特別,要大讚滷水汁相當出色,好味到我要叫多一碗冬粉🤣.食台灣菜緊係要飲我最愛的珍奶,黑糖味道出,珍珠熱熱地感覺新鮮好彈牙,奶綠較清新,兩杯都好好飲,台灣味道😌.掛住珍珠奶茶和台灣麵一定會再嚟!食物出色坐得舒服,環境又有特色👍🏻.

🍜蔗香牛肋條冬粉 $98
🍜豪吃自由配搭 $77
-牛筋肉/冬粉x2/百頁豆腐/甜不辣
🧋燈籠黑糖珍珠奶茶 $38
🧋黑糖珍珠奶綠 $38

2023-03-20 115 浏览
之前成日見到其他分店都要排長龍,呢日見到中環開左新店,見到無人排隊就一於入去試下。中環店地方好大好闊落,感覺好舒服。🐷師大豐沛 $98有雞翼,豬肚,蹄膀,甜不辣,麻吉燒,蘿蔔,大豆皮,杏鮑菇,百頁豆腐,唐生菜,配自選麵底;呢個揀左王子麵; 滷水汁好濃味,配料好入味,由其係蘿蔔同埋百頁豆腐索晒d味。🐷臟 $88有大腸,豬耳,貢丸,米血糕,玉米筍,杏鮑菇,配自選麵底;呢個同樣揀左王子麵,王子麵係台灣既滷味好常見,好耐無食過啦,同滷水汁真係好夾;豬耳同玉米筍好爽,大腸同菇又索味,好多唔同層次🐷椒麻香滷鴨血 $52鴨血加左麻辣醬同泡椒,都幾辣但辣得好過癮,鴨血入味唔會話一夾就散,口感都幾彈牙,中意食辣既要食呀!

🐷師大豐沛 $98

🐷臟 $88