2022-06-16 54 浏览
今晚淺嚐台灣菜,一次過滿足三個經典地道菜餚。麻辣鴨血野菜冬粉價錢平但份量不欺場。豬紅吃得多,台灣就興食鴨血。平時少食,有少少心理鬥爭。吃上來味道也易入口,質地比豬紅實淨,完全改觀。喝一口正宗麻辣湯,又辣又麻又香,眼見很多乾泡椒🌶️但不是勁辣。大大塊的鴨血和爽口的冬粉均索滿全道菜。刺激的麻辣湯汁,愈吃愈起勁,喜歡辣的朋友可以一試。奶油芋泥肉鬆起司葱抓蛋餅卷自從去過台灣後,對蛋餅有一份出奇的喜歡💕這種口味卻是第一次吃。外皮煎得酥脆,奶油芋泥蓉滿滿的填滿蛋餅,口感軟綿綿,由始至終都散發著芋頭甜香,再加上沙律菜雞蛋甜醬沙律醬,給我實在飽肚感。肉鬆芝士亦是我另一大愛,夾在餅內,增加了少許咸香,更添咬口。阿嫲古法滷雞腿滷肉便當食材十分豐富,前菜到主食一絲不苟。先吃一口滷肉,採用傳統半肥瘦的豬肉,在舌頭上互相交替,各自精彩,肉味澎湃。雞腿皮薄肉嫩,味道不過濃,連同米飯也帶有滷肉汁的油香,令人開始想念台灣了。值得一讚是便當有不少蔬菜🥬,如脆瓜麻油甜粟椰菜冬粉等,做到健康均衡。食後感:地點優勝,逛完街相當就腳,價位定價合理,中環來說相當相宜。

今晚淺嚐台灣菜,一次過滿足三個經典地道菜餚。

麻辣鴨血野菜冬粉

吃上來味道也易入口,質地比豬紅實淨,完全改觀。

大大塊的鴨血和爽口的冬粉均索滿全道菜。
刺激的麻辣湯汁,愈吃愈起勁,喜歡辣的朋友可以一試。

奶油芋泥肉鬆起司葱抓蛋餅卷

阿嫲古法滷雞腿滷肉便當
食材十分豐富,前菜到主食一絲不苟。

我最愛的滷味店疫市擴張,以全新概念登陸商廈林立的中環,我又怎能錯過門面一排夜市攤檔燈牌非常搶眼室內面積很大,座位鬆動,牆上貼滿台灣復古海報開胃前菜椒麻香滷鴨血香濃入味,辣度惹味過癮台式香蒜腸是最佳搭配吃法,口感彈牙有咬口滷味使用台灣總店直送秘傳配方油湯,以上等桂皮、花椒、甘草等數十種中藥材用慢火緩緩蒸煮熬製而成,鮮味帶回甘!豪吃自由配搭有超過30多款配料供選擇,想吃多少任你挑燈籠黑糖珍珠奶茶黑帶漸變層的賣相不會感覺單調,還可選擇喜歡的甜度和冰塊柚子烏龍茶加$5有珍珠!層次豐富又清爽
門面一排夜市攤檔燈牌非常搶眼
室內面積很大,座位鬆動,牆上貼滿台灣復古海報
椒麻香滷鴨血
開胃前菜椒麻香滷鴨血香濃入味,辣度惹味過癮
台式香蒜腸
台式香蒜腸是最佳搭配吃法,口感彈牙有咬口
豪吃自由配搭
豪吃自由配搭
燈籠黑糖珍珠奶茶
柚子烏龍茶
2022-06-15 32 浏览
之前見到燈籠滷味成日都大排長龍今日終於少人啲就去幫襯下餐廳門面10分有特色燈牌營造到好似置身於台灣夜市一樣打卡一流餐廳內嘅裝修亦都好搶眼有好多唔同嘅金句我哋order左二人套餐前菜方面我哋揀咗麻辣香滷豬耳朵豬耳屬於小辣 口感彈牙10分開胃小食方面我哋揀咗shake shake海苔鹽酥雞鹽酥雞炸得好香脆餐廳亦提供左海苔粉可以食原味又得 海苔味又得好似shake shake薯條咁幾得意手抓餅方面 我哋揀咗奶油芋泥 芝士 肉鬆芋泥嘅份量好多每一啖都有滿滿嘅內餡主食方面我哋配咗手工烏龍麵滷味做得好入味加上配料索哂啲滷水汁好惹味嘢飲方面 大推黑糖珍珠奶茶珍珠好煙韌 做得比出面嘅台式飲品店更好最後食埋個甜品作出一個完美嘅句號
之前見到燈籠滷味成日都大排長龍

嘢飲方面 大推黑糖珍珠奶茶
珍珠好煙韌 做得比出面嘅台式飲品店更好

最後食埋個甜品作出一個完美嘅句號

2022-06-15 33 浏览
成兩三年冇去過台灣,真係好掛住台灣呀。中環店獨有的二人餐其實幾抵食,不過唔想食炸野,所以結果都係單點。麻辣鴨血呢幾年香港好興食麻辣鴨血,連帶埋我都迷上。鴨血淋滑入味,但略鹹,不宜空口食師大豐沛 ( 餐廳招牌!!) 有雞翼、豬肚、蹄膀、甜不辣、麻吉燒、白蘿蔔等等麵類揀左台灣嘅王子麵大大兜,兩個Share食花生醬火腿起司蛋餅花生醬偏甜,同火腿一齊都幾和諧,唔會好怪,花生醬同蛋餅比例近乎一比一,覺得如果早餐食會幾好(奶醬多FANS)叫左個通菜配百頁豆腐、瀂肉、炸蟲草花食左咁多肉感覺可以健康D白桃烏龍清香降膩~Oreo 沙冰都幾重Oreo味,食完再飲呢杯真係好飽
成兩三年冇去過台灣,真係好掛住台灣呀。
中環店獨有的二人餐
其實幾抵食,不過唔想食炸野,
所以結果都係單點。
麻辣鴨血
呢幾年香港好興食麻辣鴨血,
連帶埋我都迷上。
鴨血淋滑入味,但略鹹,不宜空口食
師大豐沛 ( 餐廳招牌!!)
有雞翼、豬肚、蹄膀、甜不辣、麻吉燒、白蘿蔔等等
麵類揀左台灣嘅王子麵
大大兜,兩個Share食
花生醬火腿起司蛋餅
花生醬偏甜,同火腿一齊都幾和諧,唔會好怪,
叫左個通菜配百頁豆腐、瀂肉、炸蟲草花
食左咁多肉感覺可以健康D
白桃烏龍
清香降膩~
Oreo 沙冰
都幾重Oreo味,食完再飲呢杯真係好飽
燈籠滷味愈開愈多分店😍 終於唔洗排隊就可以入座啦😍 中環呢間分店門面有好多霓虹燈,似足台灣夜市招牌,好有特色,打完卡影咗當去咗㗎啦!座位設計得較寬躺,唔洗再逼住食啦🙈 夜市香酥雞扒·滷肉便當 $88便當幾豐富,雞扒下面全部係粉絲,仲有木耳,酸菜做配菜❤️ 雞扒入味,香酥而且鮮嫩多汁,配滷肉飯食好夾🤩Shida Jumbo $98唔想諗食咩呢碗就至啱哂啦~ 配餸有雞翼,豬肚,豬手,甜不辣,麻吉燒,自蘿蔔,大豆皮,杏鮑菇,百頁豆腐,唐生莱,裏面大部分都係我必點啲餸,其中麻吉燒第一次食,一試愛上🥰 口感煙煙韌韌好正啊🥰 麵底揀咗冬粉,彈性爽口仲好吸湯😍日本豚肉蔥抓蛋餅 $78呢個餡料做嘅手抓餅估唔到又幾好味~ 酸酸甜甜又帶點肉嘅鹹香味,一口咬落去味道層好豐富👍🏻

夜市香酥雞扒·滷肉便當 $88

Shida Jumbo $98

日本豚肉蔥抓蛋餅 $78

古早滷肉飯便當🍱真係無揀錯👍🏼一個人食都飽曬仲叫左個紅燒牛筋便當🍱牛筋好軟淋淋唔會好難咬👍🏼仲有海苔鹽酥雞一定要食既地道野btw我係外賣因為朋友入唔到餐廳食嘢呢間餐廳啱曬一班人去食最後staff如果可以nice啲就更加perfect!!!
滷肉飯
2022-06-08 33 浏览
中環區高質外賣🥡使用了外賣平台foodpanda招牌滷味A $100配上台灣王子麵,包一杯熱冬瓜茶😋⭐️⭐️⭐️原本以為佢係湯麵🍜嚟到原來係撈好晒醬汁嘅麵,有少少失望😭豐.滷肉便當🍱 $101+$3凍冬瓜茶🫣⭐️⭐️⭐️⭐️呢個都幾豐富,好似乜都有啲咁,有配菜啦,滷肉飯,粉絲,一對菜,滷水蛋,牛展都有五大塊👍🏻滿$120 有75折,所以平均都係$7x一個餐🤪燈籠滷味 T.P.E. (威靈頓廣場) 📍地址: 中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場地舖電話: 23382208
中環區高質外賣🥡
使用了外賣平台foodpanda

招牌滷味A $100
配上台灣王子麵,包一杯熱冬瓜茶😋
⭐️⭐️⭐️
原本以為佢係湯麵🍜嚟到原來係撈好晒醬汁嘅麵,有少少失望😭

豐.滷肉便當🍱 $101
+$3凍冬瓜茶🫣
⭐️⭐️⭐️⭐️

滿$120 有75折,所以平均都係$7x一個餐🤪

燈籠滷味 T.P.E. (威靈頓廣場)

📍地址: 中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場地舖
電話: 23382208
外卖送餐
2022-06-06 47 浏览
之前經過銅鑼灣登籠街已經成日見唔少餐廳大排長籠,燈籠滷味就係其中一間,最近中環新咗分店決定要試下🤤 平日夜晚去唔會太多人,中環分店門口有啲台灣夜市feel嘅燈牌,入面好闊落,中間有好幾張紅色卡位嘅圓枱,配合返燈籠🏮嘅主題!再加上播住台灣一啲經典歌,都有啲偽旅行嘅感覺😌•🥢 禽· Poultry Selection $88🥢 豚· Pork and More $78今次揀咗兩個配搭好嘅麵,各自都有好多款餸,每樣餸都有好幾件,都幾豐富嘅,而且大部分都好入味~滷水味唔會好鹹,但我最大嘅感覺係似盤菜嘅味🙈禽嘅餸有雞翅膀(2隻)、鴨胗、鴨血、麻吉燒、野生黑木耳同花椰菜(西蘭花),但雞翼有少少嚡😢 朋友話鴨血麻麻地,但鴨胗同其他都幾好,同埋發現麻吉燒係中間有年糕嘅丸🤣 而豚嘅配搭有蹄膀、豬耳朵、甜不辣、金針菇、花干(炸豆腐)同高麗菜,蹄膀好腍👍🏻豬耳朵同甜不辣份量好多!另外麵可以揀王子麵、烏龍麵、冬粉、油麵或米線,因為佢係半湯半撈咁,我哋揀咗一個油麵同米線,油麵都幾彈牙,配滷味都好夾😙 反而米線就偏腍。(嚟到啲餸係好雜亂😢為咗影張靚啲嘅相有稍微執過🤣)•🥢 ‘’Shake Shake’’ 海苔鹽酥

🥢 禽· Poultry Selection $88
🥢 豚· Pork and More $78
(嚟到啲餸係好雜亂😢為咗影張靚啲嘅相有稍微執過🤣)

🥢 ‘’Shake Shake’’ 海苔鹽酥雞 $48
上枱嘅時候附埋一個紙袋同一小碟海苔碎,要自己shake🤣 海苔都夠多可以均勻分佈喺每粒鹽酥雞上面,雞粒細細地,但份量幾多,炸皮好脆而且唔算厚,雞肉都滑,但海苔味又未算好出,淡淡地,整體都幾好食,一粒接一粒好快食晒😋
2022-06-06 690 浏览
平時一年點都會去到一次嘅台灣,原來已經有三四年冇去過!仲要唔知等多幾多年先可以再去!冇得去台灣,唯有食台灣菜當去咗!燈籠滷味,呢幾年都越開越多分店,今次去咗中環的燈籠滷味T.P.E.一去到餐廳,門口已經充滿台灣色彩。燈籠滷味留下一個深刻的印象,是因為他們的裝修都很有台灣風味,令食客置身在台灣一樣睇到都吸引師大豐沛$98食台灣菜,點可以唔食滷味!這個是餐廳招牌推介,見到好豐富,就叫黎試下。師大豐沛有雞翅膀、豬肚、蹄膀、甜不辣、麻吉燒、白蘿蔔、大豆皮、杏鮑菇、百頁豆腐、唐生菜配自選麵類。自選麵類選了最愛的王子麵!好大碟,超級多餸,每樣餸的份量也不少,樣樣都好吃,好滿足。最愛豬肚和雞翅膀, 十分入味。蹄膀淋得黎有咬口。手工。刈包日本豚肉、泡菜、洋蔥、生菜配極上泡菜汁$88刈包熱辣辣好軟熟,配上泡菜醬汁,有啲台灣韓國crossover 既感覺,但係味道出奇的夾。日本豚肉煮得好淋,好juicy 這個刈包配上地瓜條,炸得香脆,而不會覺得太油膩,這個配搭吃落都幾爆肚Shake shake 海苔鹽酥雞$48上菜時分開了炸雞和海苔粉,侍應另外給了一個紙袋,可以讓食客shake shake !即刻shak

睇到都吸引

師大豐沛$98
自選麵類選了最愛的王子麵!

手工。刈包
日本豚肉、泡菜、洋蔥、生菜配極上泡菜汁$88

Shake shake 海苔鹽酥雞$48

即刻shake ,可以令紫菜未變淋的時候就吃了,紫菜更加香,這個雞的炸粉不會太厚,咬落啖啖肉,配上調味粉,很像身處台灣夜市吃鹽酥雞的感覺!

蜂蜜薰衣草鮮奶$38
飲落有陣陣的薰衣草味和蜂蜜的甜味,之前未試過薰衣草和蜂蜜原來這麼搭配,感覺清新。而且甜味是由蜂蜜而來,飲落健康一點。

原來而家還有外賣包,可以買定一些放在雪櫃,想吃時原包翻熱就可以

現在有VIP制度,因為自己都喜歡吃台灣菜,久不久就會來吃,所以我都買了現金券,可以即時用,之後再光顧可以用會員卡有88折優惠!
  • 師大豐沛
2022-06-04 534 浏览
在朗豪坊見到這間店已經想食,但奈何太多人排隊,所以作罷!見到中環有分店,於是便約友人放工去食。未入內,見到這些燈牌,好像到了台灣夜市。裝修雖然懷舊,但也引入新的元素,地上或牆壁上都有一些用燈投射的影像,最特別是投射了整個台灣,很有心思呢 ^_^座位寬敞、舒適,有些座位更自成一角 太多選擇了,我們決定點「燈籠滷味 T.P.E. 二人台式晚餐」,這樣就可以食到不同款式的食物了 連餐墊都咁有特色!滷味-師大豐沛手工烏龍麵,有雞翼、蘿蔔、滷味等,材料豐富,入味!麵有幾款的,我們選了烏龍麵,感覺似烏冬,好味!「Shake Shake」海苔鹽酥雞,我太out了,原來鹽酥雞都可以 Shake Shake 鹽酥雞香脆可口,雞肉嫩滑。醋香野生黑木耳青瓜沙律,食材新鮮,清新!我最愛食這個,奶油芋泥、肉鬆、起司蔥抓蛋餅,以為普通的抓蛋餅,原來餡料豐富,有唔同的層次及味道,沒想到咁夾,咁好食 餐飲,燈籠黑糖珍珠奶茶,不太甜,OK!清新冬瓜仙草檸檬,OK!其實我不喝奶茶,又不愛飲仙草,別無選擇下才揀其一。如果這個餐可以加錢轉其他飲品會更好!以為食完走得,殊不知仲有甜品......「燈籠芋見你」,很特別,但太甜了
在朗豪坊見到這間店已經想食,但奈何太多人排隊,所以作罷!
見到中環有分店,於是便約友人放工去食。
未入內,見到這些燈牌,好像到了台灣夜市。
最特別是投射了整個台灣,很有心思呢 ^_^
座位寬敞、舒適,有些座位更自成一角
這樣就可以食到不同款式的食物了
連餐墊都咁有特色!
師大豐沛手工烏龍麵
麵有幾款的,我們選了烏龍麵,感覺似烏冬,好味!
「Shake Shake」海苔鹽酥雞
「Shake Shake」海苔鹽酥雞,我太out了,
原來鹽酥雞都可以 Shake Shake
「Shake Shake」海苔鹽酥雞
鹽酥雞香脆可口,雞肉嫩滑。
醋香野生黑木耳青瓜沙律
醋香野生黑木耳青瓜沙律,食材新鮮,清新!
奶油芋泥、肉鬆、起司蔥抓蛋餅
我最愛食這個,奶油芋泥、肉鬆、起司蔥抓蛋餅,
以為普通的抓蛋餅,原來餡料豐富,有唔同的層次及味道,
沒想到咁夾,咁好食
餐飲,燈籠黑糖珍珠奶茶,不太甜,OK!
清新冬瓜仙草檸檬,OK!
其實我不喝奶茶,又不愛飲仙草,別無選擇下才揀其一。
如果這個餐可以加錢轉其他飲品會更好!
燈籠芋見你
以為食完走得,殊不知仲有甜品......
「燈籠芋見你」,很特別,但太甜了!
小小一碗,兩人食,剛剛好!
師大豐沛手工烏龍麵
奶油芋泥、肉鬆、起司蔥抓蛋餅
3K
2022-05-31 55 浏览
門外嘅霓虹招牌吸引到注意,有懷舊香港風,卻是一間滷水專門台灣菜館。店內坐位寛躺,非常舒服。蜂蜜百香果氣泡特飲今日氣溫三十幾度,最啱飲番杯清涼透心嘅特飲。百香果味好特顯,酸酸甜甜開胃。爆珠勁好玩。透心涼拌皮蛋,肉鬆豆腐皮蛋濃郁, 有蛋花紋。豆腐滑溜,跟肉鬆好夾。Poultry Selection雞翼,雞腎,鴨血,麻吉燒,黑木耳,西蘭花,配了滑嘟嘟烏冬果然滷水專門店,熬製得不會過鹹,夠入味。尤其鴨血,滋味。
店內坐位寛躺,非常舒服。

蜂蜜百香果氣泡特飲
今日氣溫三十幾度,最啱飲番杯清涼透心嘅特飲。
百香果味好特顯,酸酸甜甜開胃。爆珠勁好玩。

透心涼拌皮蛋,肉鬆豆腐
皮蛋濃郁, 有蛋花紋。
豆腐滑溜,跟肉鬆好夾。

Poultry Selection
雞翼,雞腎,鴨血,麻吉燒,黑木耳,西蘭花,配了滑嘟嘟烏冬
果然滷水專門店,熬製得不會過鹹,夠入味。
尤其鴨血,滋味。

2022-05-30
2022-05-30 129 浏览
台灣過江龍 燈籠滷味 人氣高企,越開越多分店,今次來到中環分店; 店舖比其他分店闊落,還有圓形卡座❤️ 主打台灣夜市滷味,平價美味,裏面的裝修懷舊有特色,攤檔的感覺很像整個台灣夜市搬了來香港二人餐十分抵吃,有齊招牌菜滷味 / 小吃 / 起司及甜品飲品 , 只需$288🤩滷味師大豐沛招牌菜滷味果然名不虛傳,台灣直送滷味汁,香料十足,感受到濃烈的花椒八角醬油味,香而不鹹; 我們選了台灣地道冬粉,材料包括 雞翅膀、豬肚、蹄膀、甜不辣、麻吉燒、白蘿蔔、大豆皮、杏鮑菇、百頁豆腐、唐生菜 ;一羹吃冬粉完全吸收了滷味的味道,特別蘿蔔炆得很稔 / 甜不辣 / 大豆皮 / 菜 也是吸盡了精華⭕️奶油芋泥肉鬆起司這個人氣小食必吃,這算是在香港少有做得好食的; 豐厚的芋泥蓉加外脆皮配上奶油 ,感覺脆滑,口感特別,芋蓉味濃也不太甜⭐️台式香蒜腸腸燒得香 , 還有新鮮蒜粒相伴🐥shake shake 海苔鹽酥雞正…有得玩有得食 ; 首先將鹽酥雞放入紙袋再加海苔粉,shake shake 後變成了香口脆炸鹽酥雞,這個還好味精不算太多,吃了不口渴🍬燈籠芋見你(冷)配上芋圓、地瓜圓、仙草、芋泥、紅豆、紫米、燕麥、黑糖、花奶

滷味-  師大豐沛

🤩滷味師大豐沛
奶油芋泥肉鬆起司

⭕️奶油芋泥肉鬆起司

⭐️台式香蒜腸
腸燒得香 , 還有新鮮蒜粒相伴
Shake shake 海苔鹽酥雞

🐥shake shake 海苔鹽酥雞
燈籠芋見你

🍬燈籠芋見你(冷)
配上芋圓、地瓜圓、仙草、芋泥、紅豆、紫米、燕麥、黑糖、花奶;口感滑溜,不太甜,夏天吃透心涼

2022-05-24
滷味-  師大豐沛
奶油芋泥肉鬆起司
Shake shake 海苔鹽酥雞
2022-05-29 39 浏览
台灣過江龍口~燈籠滷味,年頭喺中環開咗TPE 概念店,加入高端食材同菜單,經過一定要試吓啦😋齊 $88招牌滷味當然唔少,呢碗有牛筋肉、雞翼、豬耳朵、豬肚、西蘭花🥦,及手工烏龍麵,真係好齊全🥰 第一啖要試滷湯,用多種中藥材蒸煮成,果然濃郁芳香,味道唔太重帶微甜。 配料滷得好入味,牛筋肉夠嫩滑,而豬耳仔好爽脆。烏龍麵Q彈仲吸哂啲滷湯,食到唔停口呀透心涼拌皮蛋肉鬆豆腐 $48豆腐配肉鬆極之香滑,皮蛋爽口甘香,加上係涼拌,夏天食就最啱抹茶朱古力芝士奶蓋 $52用朱古力芝士奶蓋上拉咗3個💓,加上抹茶粉,賣相好吸引。 抹茶味道都幾香,芝士奶蓋厚身又順滑,令整杯茶飲更完美。

齊 $88

透心涼拌皮蛋肉鬆豆腐 $48
豆腐配肉鬆極之香滑,皮蛋爽口甘香,加上係涼拌,夏天食就最啱

抹茶朱古力芝士奶蓋 $52

• 抹茶朱古力芝士奶蓋
  • 透心涼拌皮蛋肉鬆豆腐
  • 招牌滷味~齊
🇹🇼 T.P.E嚐盡最熱鬧的風景線🏮 初到燈籠滷味T.P.E的你,一定會為眼前的一幕感到驚艷不已,餐廳大門以五光十色的燈牌作佈置,仿如豐富多元的台灣夜市景象。概念店T.P.E起源於台北,同時亦可解作The Perfect Experience ,店舖把最多彩多姿的臺灣飲食文化,呈現給大家。當筆者和家人一進店,店員就熱情的招待,頓時已仿如置身於台灣的夜市中,要好好體驗一下寶島美食,不妨點滿桌子美食與家人共享。燈籠滷味T.P.E.嚐盡台灣二人套餐開胃前菜 (4選1)🧄 蒜香酸辣炸皮蛋 (套餐)選了一款比較特別的前菜,酥炸的流心皮蛋擁有琥珀色的蛋白,蛋黃呈糖心膠膏狀,配以炸蒜粒和甜酸辣醬,味道特別,讓人印象難忘。地道夜市小吃 (2選1)🐔 海苔鹽酥雞 (套餐)鹽酥雞炸得像爆谷般金黃酥脆,隨鹽酥雞會附上海苔粉一碟及紙袋一個,客人可按個人喜好添加海苔粉 shake shake,鹽酥雞外脆內嫩,且充滿肉汁,是令人直吞口水的夜市小吃。🫔 燈籠人氣蔥抓蛋餅卷(2選1)🧀 奶油芋泥,肉鬆,起司 (套餐)一道酥在口裡,甜在心裡的美味。奶油芋泥口感綿密順滑,配上香酥焦脆的蔥抓蛋餅和能拉絲的芝士,極富層次,這
🇹🇼 T.P.E嚐盡最熱鬧的風景線

燈籠滷味T.P.E.嚐盡台灣二人套餐
開胃前菜 (4選1)
🧄 蒜香酸辣炸皮蛋 (套餐)

地道夜市小吃 (2選1)

🐔 海苔鹽酥雞 (套餐)

🫔 燈籠人氣蔥抓蛋餅卷(2選1)
🧀 奶油芋泥,肉鬆,起司 (套餐)
一道酥在口裡,甜在心裡的美味。奶油芋泥口感綿密順滑,配上香酥焦脆的蔥抓蛋餅和能拉絲的芝士,極富層次,這一道給家人分享著吃,簡直是秒殺蛋餅卷呢!

🏮 招牌燈籠滷味推介
滷味 –師大豐沛 (套餐)
雞翅膀、豬肚、蹄膀、甜不辣、麻吉燒、白蘿蔔、大豆皮、杏鮑菇、百葉豆腐、唐生菜 (配自家秘製酸菜及香蔥) 和自選麵類

個人對滷味情有獨鍾,因為一次可嚐到不同配料的好滋味。這裡的滷味實在是多元化,看似簡單的鹵,卻鹵出獨特的味道。招牌的滷水汁飄香四溢,鹹淡得宜,清爽不膩口,吃後更帶有一絲回甘味。
滷得入味易咬的豬肚、充滿綿綿口感的百葉豆腐、入口即化的清甜蘿蔔和索滿滷汁的大豆皮都是個人最愛,配以爽滑美味的烏龍麵(即烏冬)和有助解膩的酸菜,實在是最老少咸宜的一款台式地道美食。

🧀 招牌小吃四重奏 $148 (4位用)
足4位享用的小吃拼盤,包括:黃金甜不辣、海苔鹽酥雞、甘梅香脆地瓜條、起司麻糬

🍢 黃金甜不辣
甜不辣跟「甜」和「辣」兩個味道其實並沒有太大的關係。這款地道的台灣小食名字源於日本天婦羅(Tempura),小食以魚肉、野菜等混合成魚漿,搓成條狀或餅狀,味道有點像香港的魚蛋,但甜不辣的質感會更富張力和彈性。店中把甜不辣製成條狀再炸至金黃,蘸點沙律醬吃,感覺Q彈,非常香口。

🍠 甘梅香脆地瓜條
地瓜條選用的是橙色芯的,這款地瓜一般會比較香甜,濕度適中,炸後不會有乾粉的狀態。炸得酥脆的地瓜美味香脆,配搭甘梅粉特別甘香可口,有妙筆生花之效,多吃也不會感到膩口。

🧀 起司麻糬
炸得像一個個小金幣的麻薯內藏滿滿的芝士,吃著Q彈綿密的拉絲芝士,還有誰受得了誘惑呢?

🧋手調飲料 (選2)

🧋燈籠黑糖珍珠奶茶 (套餐)
珍珠奶茶想必是最經典大熱的台式飲品,入口濃厚順滑。珍珠Q彈紮實,令口感層次額外豐富。總是讓人忍不住一口接一口的喝下去。

🍋 清新冬瓜仙草檸檬 (套餐)
冬瓜茶和仙草有清熱解暑、降脂消腫的功效,加了檸檬帶酸酸甜甜之感,是渴解的最佳飲品。

🐝 蜂蜜薰衣草鮮奶 $38
額外點了一杯蜂蜜薰衣草鮮奶,味道微甜清幽,感覺置身於浪漫的薰衣草花海中。

🍡 餐後甜點 (套餐)
燈籠芋見你 💕
單看甜品名字已感覺到甜在心頭,甜品包羅萬有,包括: 芋圓、地瓜圓、仙草、芋泥、紅豆、紫米、燕麥、黑糖和花奶,每一口都充滿軟糯感。甜蜜的好滋味,為這一頓台食之旅畫上一個完美的句號。

🔸小總結:
餐廳會不斷播放著台灣經典歌曲,讓大家產生共鳴感。值得一讚的是店內員工非常有禮,令食客們不必遠行就能體驗一道最熱鬧暖心的風景線,想好好感受台灣美食的大集合,品嚐來自民間最地道的台式滷味,就趕快行動吧!

👅味道:4.9/5
💰CP值:4.9/5
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:5/5
🍽 餐廳:燈籠滷味 T.P.E. (威靈頓廣場)
🌐地址:中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場地舖

🐮 #cowing吃在中環
#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #尖沙咀美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #燈籠滷味 #燈籠滷味TPE #吃燈籠滷味贏台式staycation
2022-05-26
  • 海苔鹽酥雞
  • 燈籠人氣蔥抓蛋餅卷
  • 滷味 –師大豐沛
2022-05-28 37 浏览
我諗冇人可以抵抗得到一個咁特別咁搶眼嘅門面!😍位於中環威靈頓廣場地下嘅燈籠滷味我諗好多人經過都一定會望多兩眼👀就咁睇門口好容易會覺得佢係賣裝修打卡熱點only🙈但係原來我嘅諗法係大錯特錯㗎 !📌佢哋啲嘢食令到我越嚟越掛住台灣😭仲有好值得一睇嘅係呢間分店嘅員工勁好態度!仲會走過來提點我哋邊啲唔好掛住影相要食!如果唔係會影響味道(因為我真係喺入面狂影相)仲有勁好禮貌!我冇諗過係咁繁忙嘅中環都可以遇到啲咁好嘅姐姐😭 💚豚•王子麵呢碗麵佢可以有唔同嘅配搭亦都有唔同嘅麵種俾你選擇✅佢哋個滷水汁真係好正!滷水汁唔會太鹹就算啲餸料索晒啲滷水汁都剛剛好💪🏻好感勁豐富又多層次👍🏻同埋佢個份量真心勁大🍜我諗如果會配搭其他小食嘅話真係一個人都會食唔晒🤰🏻餸料同配料都超級無敵勁爆多!就咁拎碗麵過嚟嘅時候以為剩係得餸🤣💚日本豚肉涼拌手工烏龍麵配特調泡菜醬佢哋嘅手工烏龍麵煙煙韌韌🧏🏻‍♀️泡菜醬份量亦都好充足💦唔會有撈唔暈嘅情況👍🏻而佢哋嘅日本豚肉份量亦都好多基本上可以一啖烏龍麵一啖豚肉😋大滿足🤰🏻💚火腿•玉米•起司蔥抓蛋餅卷成日好掛住台灣嘅蛋餅🥞佢哋呢份蛋餅份量勁充足所有配搭都剛剛好好彩有佢哋細心嘅員工走過來溫馨
我諗冇人可以抵抗得到一個咁特別咁搶眼嘅門面!😍

位於中環威靈頓廣場地下嘅燈籠滷味
我諗好多人經過都一定會望多兩眼👀
就咁睇門口好容易會覺得佢係賣裝修打卡熱點only🙈
但係原來我嘅諗法係大錯特錯㗎 !📌
佢哋啲嘢食令到我越嚟越掛住台灣😭

仲有好值得一睇嘅係呢間分店嘅員工勁好態度!

💚豚•王子麵
呢碗麵佢可以有唔同嘅配搭
亦都有唔同嘅麵種俾你選擇✅
佢哋個滷水汁真係好正!
滷水汁唔會太鹹就算啲餸料索晒啲滷水汁都剛剛好💪🏻
好感勁豐富又多層次👍🏻
同埋佢個份量真心勁大🍜
我諗如果會配搭其他小食嘅話真係一個人都會食唔晒🤰🏻
餸料同配料都超級無敵勁爆多!
就咁拎碗麵過嚟嘅時候以為剩係得餸🤣

如果唔係我諗我會影相影到凍哂先開始食佢🙈
不過我相信如果我再快少少食嘅話會更加好食!🤪

💚芝士奶蓋抹茶朱古力
大推!👍🏻👍🏻👍🏻
成杯俾我飲晒,幫佢洗埋杯咁滯!
芝士奶蓋味濃郁🧀
抹茶味亦都好足夠🍵