2022-08-17
燈籠滷味越開越多,原來連中環都開咗分店啦😍 呢間分店裝修設計得好靚,有台灣風味、比較特別。呢間餐廳除咗有平時嘅滷麵,仲有一啲特別食物例如: 刈包、滷肉便當、烏龍麵等等😋最近又做緊推廣,搵咗本地「利公」合作,有竹蔗水嘅冬粉同酸梅湯山渣綠茶👏🏻 蔗香牛肋條冬粉 $98呢個冬粉同利公合作,用咗鮮甜嘅蔗汁煮牛肉湯,幾得意🥰 冬粉上面鋪咗蔗條,仲有好多炆得好入味嘅蘿蔔,蘿蔔冇渣又冧👍🏻 牛肋條無骨,亦都好冧,好輕鬆就咬到🤓 冬粉被牛肉湯浸住,湯底因為用咗蔗汁,唔會太鹹,反而多份甜味,幾好日本豚肉烏龍麵 $88烏龍麵即係烏冬,係凍食,啱晒夏天食😉 日本豚肉配咗泡菜口味,所以食落都幾辣,同半瘦半肥豚肉balance,唔會太肥膩👏🏻 另外仲有啲蔥花、薑絲,可以中和到泡菜辣,又令成個烏龍麵更為開胃😜燈籠芋見你 (冷)$48一般食台灣嘢我多數最後都叫一碗芋圓做甜品💜 咁一碗芋圓細細碗,但係入邊有好多唔同嘅材料,例如芋圓、紅豆、珍珠、紫米、燕麥同仙草等,仲有芋泥波🤩 食完都幾飽香芋鮮奶綠茶(凍) $42鮮奶綠茶入邊就唔會有芋頭粒,所以成杯嘢飲幼滑,不過都有陣陣芋頭味🤓Oreo 朱古力沙冰 $42呢一杯沙冰真
蔗香牛肋條冬粉 $98
日本豚肉烏龍麵 $88
燈籠芋見你 (冷)$48
香芋鮮奶綠茶(凍) $42
Oreo 朱古力沙冰 $42
呢一杯沙冰真係好邪惡😈 上面鋪滿Oreo 碎,啖啖都係Oreo,店員仲係杯入面畫咗朱古力圈圈,好靚😻 咁飲落相對較甜,好飽😹