2024-06-14 30 浏览
尖沙咀厚褔街一向都好多好嘢食,今次我同朋友去左間樓上日式餐廳「爖月串燒居酒屋」食飯。首先上桌的是一份「鵝肝」,彈口滑嫩的鵝肝配上微酸的柑橘醬,入口即化,鵝肝的鮮美滋味在口中盪漾開來,令人難忘。接著是「橫隔肌set」,精心調配的醬汁將鮮嫩多汁的牛肉完美襯托,肉質細緻柔軟,在口中化開,回味無窮。接下來上桌的是一盤精緻的「刺身」,新鮮的魚肉在口中化開,帶來海洋般的鮮甜滋味,每一塊刺身都展現出卓越的品質和新鮮度。「蒲燒鰻魚」濃郁的醬汁與鰻魚的肥美完美融合,每一口都令人欲罷不能。鰻魚外層微焦,內裡飽滿鮮嫩,真是難以忘懷的美味。「燒芝士年糕」也是一大亮點,彈牙的年糕配上濃郁的芝士,入口即化,兩種口感的完美融合令人陶醉。「白鱔」鮮嫩多汁,添加了一些蒜泥後更加增添了風味,每一口都令人意猶未盡。另一道菜式「鐵板和牛」同樣令我們驚艷,軟嫩多汁的和牛肉搭配上爆香的蒜片,完美平衡了肉質與調味,絕對是一道難忘的佳餚。接下來是「燒飯團」,外層焦脆,內裡柔軟香甜,充分展現了日式料理的精湛技藝。飯團的米飯Q彈有嚼勁,令人回味無窮。最後一道菜是「牛舌」,牛舌的嫩滑口感令人難忘,搭配特製醬汁更是入口即化,成為整個用餐體驗

最後一道菜是「牛舌」,牛舌的嫩滑口感令人難忘,搭配特製醬汁更是入口即化,成為整個用餐體驗的完美收尾。
今晚特登揀左一間樓上日式居酒屋,風格濃厚,滿櫃既日本酒,掛住紅色燈籠,營造出一種傳統又親切既氛圍,品嘗美食同時心情放鬆。爖月三點月見和牛:和牛肉質細膩,加入生蛋黃食肉香四溢。免治吞拿魚他他:切碎左既吞拿魚肉口感鮮香,配搭紫菜一齊食別有風味。機煮鮑魚:慢煮既方式令鮑魚肉質柔軟而富有彈性。咸牛肉明太子燒山芋明太子既微辣和鮮鹹,與鹹牛肉既味道互相配合,帶來味蕾上既驚喜,山芋爽口,口感層次豐富。手揸餅海膽蝦卷充滿創意既料理,用外皮柔軟既手揸餅,包住青瓜絲,加入海膽/天婦羅蝦,海膽肉質綿軟、滑嫩,天婦羅蝦肉爽口,每一口都充滿了層次感。油甘魚鮫魚皮烤至微焦,肉質油脂豐富,在舌尖上散開,帶來滿口滑潤既感覺。串燒横膈膜(蒜香) : 肉質鬆軟,充滿住肉汁,加入蒜提升左整體既風味。牛舌:厚切牛舌有嚼勁。蘆筍豚肉卷:豚肉包住新鮮既蘆筍,蘆筍中和豚肉油脂香。柚子雞:雞肉口感鮮嫩,加入柚子令雞肉入口更清新。燒茄子原條:茄子肉質綿軟。日本青椒仔:日本小青椒入口有輕微既脆感,口感清新。梅酒梳打特飲傳統既日本梅酒與蘇打水既氣泡輕盈感完美結合,帶來清爽感。

爖月三點
月見和牛:和牛肉質細膩,加入生蛋黃食肉香四溢。
機煮鮑魚:慢煮既方式令鮑魚肉質柔軟而富有彈性。

串燒
横膈膜(蒜香)

牛舌:厚切牛舌有嚼勁。
牛舌

蘆筍豚肉卷:豚肉包住新鮮既蘆筍,蘆筍中和豚肉油脂香。
蘆筍豚肉卷

柚子雞:雞肉口感鮮嫩,加入柚子令雞肉入口更清新。
蘆筍豚肉卷

燒茄子原條:茄子肉質綿軟。
燒茄子(原條)

日本青椒仔:日本小青椒入口有輕微既脆感,口感清新。

梅酒梳打特飲
傳統既日本梅酒與蘇打水既氣泡輕盈感完美結合,帶來清爽感。
横膈膜(蒜香)
牛舌
燒茄子(原條)
  • 柚子雞
2024-06-09 18 浏览
咸牛肉明太子燒山芋明太子微辣夠惹味山藥好爽口 偏淡口與牛肉嘅鹹香互相補足爖月三點賣相十分精嫩 每枱必點月見和牛免治呑拿魚他他磯煮鮑魚和牛同蛋液混合後更香更滑吞拿魚他他 可以用紫菜包住同食鮑魚 鮮甜的肉質 又彈牙串燒橫隔肌橫隔肌是肋骨內側口感特別總共有4 款口味我地試左蒜香 香而不膩燒油甘魚餃外皮焦香 火喉控制得好好魚肉保持嫩滑 魚油豐富燒茄子 一客是原條多汁 保持到水份日本青椒仔下酒小菜吃起來微甜 後味微苦是啤酒的完美搭檔手揸餅海膽蝦卷平時配壽司飯夾手揸餅第一次試好有創意 估唔到效果又唔錯

明太子微辣夠惹味

平時配壽司
夾手揸餅第一次試
好有創意 估唔到效果又唔錯
2024-06-03 37 浏览
下班後和朋友飯聚,最喜歡到日式居酒屋,菜式選擇多之外,環境又舒適,裝修充滿日本風,氣氛感滿滿。最近餐廳還有八折優惠,真的很吸引。.🍳明太子玉子燒 $98玉子蛋香十足,口感嫩滑,入面還有咸香明太子,更添美味。.🐮鐵板和牛 $178和牛口感軟嫩,肉味香濃,伴碟還有新鮮野菜、雜菌。.🦐手揸餅海膽蝦卷 $148香脆的手揸餅包著彈牙又鮮甜的海蝦,上面還放了美味的海膽,口感層次豐富。.🦀三色甲羅燒 $128三色造型色彩繽紛,有鮮甜的蟹膏、蟹柳、蟹黃,配上香脆蝦片和紫菜,令人忍不住一口接一口。.🐥爖月比翼雙飛 $128店員一點火真的好驚喜,火圈下乳鴿就出現了,真是打卡必點。乳鴿外皮香脆富咸香,味道不錯,難怪是必點菜式。.🍢芝士牛肉卷 $38🍢本菇牛肉卷 $38🍢蘆筍豚肉卷 $40薄薄的牛肉、豚肉肉片包著不同材料,每款都各有特色。芝士香濃惹味,本菇、蘆筍就可中和肉的油膩感。.🍢柚子雞 $38雞肉嫩滑,上面的柚子調味醬,帶點清新微辣感。

🍳明太子玉子燒 $98
玉子蛋香十足,口感嫩滑,入面還有咸香明太子,更添美味。

🐮鐵板和牛 $178
和牛口感軟嫩,肉味香濃,伴碟還有新鮮野菜、雜菌。

🦐手揸餅海膽蝦卷 $148

🦀三色甲羅燒 $128

🐥爖月比翼雙飛 $128

🍢芝士牛肉卷 $38
🍢本菇牛肉卷 $38
🍢蘆筍豚肉卷 $40
🍢柚子雞 $38
雞肉嫩滑,上面的柚子調味醬,帶點清新微辣感。
尖沙咀區居酒屋唔算少,但對我黎講呢間質素的確高 🫶🏻味道好、服務好、環境舒適。呢度嘅串燒仲要係師傅每日新鮮製作。✨和牛蛋飯團淨係為左佢而黎都抵🤤和牛軟嫩,配上蛋香極濃嘅夢王蛋,望住流哂出嚟嘅蛋汁好治癒!加埋帶有焦香嘅飯團,無得輸!✨鐵板牛小排牛小排都成日食,但呢個真係有驚喜!油花分佈均勻,肉質柔軟多汁,而且配上甜甜地嘅秘製醬汁,好想encore!✨油甘魚鮫肉厚肥嫩,魚肉細緻,味道甘香,油份充足,口感好滑嫩,好少咁喜歡吃一道魚嘅菜式!✨ Wasabi橫膈肌/蜜糖芥辣橫膈肌 橫膈肌肉口感彈牙有嚼口。配以蜜糖芥末或日本芥末,但不失牛香。✨雞皮餃子外皮金黃酥脆,內餡肉味香濃多汁。✨明太子燒饅頭 面層脆身,底層帶有鹹鹹香香明太子,要趁熱食~✨雞腳筋/牛骨髓/ 雞翼再叫咗幾款串燒,老公好喜歡牛骨髓,我就最喜歡雞腳筋🙌🏻✨日本粉絲海鮮鍋 來一鍋熱呼呼嘅鍋物,海鮮有帶子同蠔,仲有蔬菜、菇類,同日本粉絲。

✨和牛蛋飯團

✨鐵板牛小排

✨油甘魚鮫

✨ Wasabi橫膈肌/蜜糖芥辣橫膈肌

✨雞皮餃子
外皮金黃酥脆,內餡肉味香濃多汁。

✨明太子燒饅頭
面層脆身,底層帶有鹹鹹香香明太子,要趁熱食~

✨雞腳筋/牛骨髓/ 雞翼
再叫咗幾款串燒,老公好喜歡牛骨髓,我就最喜歡雞腳筋🙌🏻

✨日本粉絲海鮮鍋

2024-05-21
母親節呢啲大時大節 我呢啲師奶絕對會避開中餐😂😂當晚發現都幾多人同我一樣揀日本菜做母親節飯 一家大細咁訂曬位食爖月 串燒我食過 居酒屋都食過 但串燒居酒屋係第一次食 比較少刺身壽司 主打串燒同熱食比較適合唔食生冷野嘅一家老幼 既然主打串燒就先講下啲串燒🙆🏻‍♀️🍢串燒橫隔肌Set(4串)($148)羊皮($40)藍莓鵝肝釀雞翼($58)雞皮蝦卷($58)燒茄子(原條)($68)我最推介羊皮同埋釀雞翼 呢兩樣我都係食完wow一wow😮😮一黎真係喺其他串燒店冇見過 二黎係調味岩岩好 食材配搭都好夾 羊皮有啲似食緊羊架肥肥個部份 釀雞翼一咬係會爆漿 藍莓漿 同鵝肝嘅肝味撈埋一齊好好吃🤤🤤其他菜式🥇🥈🥉太多樣未見過嘅菜式 我決定簡而精咁分享我推介嘅必叫菜式頭三位 排名分先後🥇明太子燒饅頭($58)不愧係招牌菜 價錢唔貴 份量有4件 賣相已經好吸引 啲明太子鋪滿曬喺饅頭上面 調味鹹度適中 而饅頭因為燒過嘅關係外脆內軟 散發淡淡甜味 配埋鹹鹹地嘅明太子 鹹甜交融 好 好 味 呀!!🤤🥈爖月三點($168)一道前菜食勻 免治吞拿魚他他 月見和牛同埋磯煮鮑魚 三樣菜各有各惹味 仲會有紫菜包住食 三樣都用

🍢串燒
橫隔肌Set(4串)($148)
羊皮($40)

藍莓鵝肝釀雞翼($58)

雞皮蝦卷($58)
燒茄子(原條)($68)

其他菜式🥇🥈🥉
太多樣未見過嘅菜式
我決定簡而精咁分享我推介嘅
必叫菜式頭三位 排名分先後

🥇明太子燒饅頭($58)

🥈爖月三點($168)

一道前菜食勻 免治吞拿魚他他
月見和牛同埋磯煮鮑魚 三樣菜各有各惹味 仲會有紫菜包住食 三樣都用料矜貴又開胃 我最鍾意係月見和牛 蛋漿撈埋生和牛食 鮮味😬😬

🥉三文魚方方($138)

好厚又大件嘅火灸芝士三文魚鋪喺包上面 食落有啲食緊Pizza嘅感覺 但pizza上面通常都係煙三文魚 火灸都係第一次 不過價錢就略高過坊間火灸三文魚壽司 份量都相對大少少嘅 想試新野都可以試下🤤🤤

其他試左嘅菜式🤭🤭
手揸餅海膽蝦卷($148)

油甘魚鮫($138)

日本粉絲海鮮鍋($88)

頒個特別獎比油甘魚鮫 由於唔算係咩創新菜式 所以冇擺喺頭三位 但燒得剛好 而且厚肉 最重要係坊間日本餐廳成日都會話賣曬 所以都係好稀有嘅產品 油甘魚除左刺身 熟左都好鮮味的🤓🤓

爖月係少有比到驚喜我嘅日本菜 因為好多創新嘅構思 淨係呢點都值得一讚 好適合想要味覺衝擊嘅人類🤩🤩

九點後深夜時段仲有特價呀 夜貓留意!!
2024-05-20 28 浏览
放工同朋友去了厚福街食晚飯,餐廳有多款日式串燒選擇,而且連特別稀有的部位都有,師傅即場燒,保證新鮮熱辣,還可以邊飲酒傾計,一班人chill住過了一個偷快的晚上。蟹子沙律:先點了份清爽開胃的沙律。羊架:燒至表面焦香,每啖入口都充滿肉汁,而且十分嫩滑。橫隔肌:一次過可以試到四款口味的橫隔肌,蜜糖味香甜,wasabi辛辣中帶點清香。蝦夷蔥牛肉卷、蘆筍豚肉卷、芝士牛肉卷:串燒全部即叫即燒,調味剛好,不會太濃或太淡,嫌不夠味還有自家製的醬汁。白鱔:必食之一,燒至皮脆肉嫩,十分新鮮彈牙。原條燒茄子:茄子已去皮,所以不會有焦炭味,十分貼心。原來平日九點後有多款特價食品,怪不得越夜越多人。

蟹子沙律:先點了份清爽開胃的沙律。

羊架:燒至表面焦香,每啖入口都充滿肉汁,而且十分嫩滑。

白鱔:必食之一,燒至皮脆肉嫩,十分新鮮彈牙。

原條燒茄子:茄子已去皮,所以不會有焦炭味,十分貼心。

原來平日九點後有多款特價食品,怪不得越夜越多人。

2024-05-15 21 浏览
這間位於尖沙咀食街內的【爖月串燒居酒屋】,主打日式串燒,全部都即叫即燒,新鮮熱辣。還有多款日本酒供應,走日式居酒屋路線。放工同同事去食返兩串飲返杯,星期日至四主餐牌有八折優惠。夜晚9:00後還有多款半價小食、串燒等。三文魚方方半溶芝士下面是三文魚,配上脆多士,開胃的小食。橫膈肌4款味道的橫膈肌,各有特色,我最喜歡的是日式芥末味及蒜香,前者有少許芥辣香,後者惹味。白鱔燒至皮脆肉嫩,白鱔十分新鮮,有魚油甘香。柚子雞& 雞皮蝦卷& 雞頸肉柚子雞肉質嫩滑多汁;雞皮香脆,油脂滲入蝦肉內,蝦肉彈牙;雞頸肉帶點油脂,十分嫩滑。豆腐燒豆腐外脆內嫩,加上木魚絲及薑蓉更添風味。天婦羅雞湯稻庭烏冬雞湯底十分濃郁鮮甜,烏冬爽滑,天婦羅粉漿很薄,十分香脆。

還有多款日本酒供應,走日式居酒屋路線。

三文魚方方
半溶芝士下面是三文魚,配上脆多士,開胃的小食。

橫膈肌

白鱔
燒至皮脆肉嫩,白鱔十分新鮮,有魚油甘香。

柚子雞& 雞皮蝦卷& 雞頸肉

豆腐
燒豆腐外脆內嫩,加上木魚絲及薑蓉更添風味。

天婦羅雞湯稻庭烏冬
雞湯底十分濃郁鮮甜,烏冬爽滑,天婦羅粉漿很薄,十分香脆。
🏮居酒屋裝潢以木系作主調, 座位闊落舒適, 侍應服務都幾好~ 餐牌上有多款串燒俾你揀, 仲有一系列嘅清酒供應🍶, 串燒配清酒夠晒嘆!📢逢星期一至四晚, 食物同sake都有八折優惠!宵夜時段(晚上9pm後), 多款串燒半價優惠, 加$98仲有半打啤酒🍻!🥢燒鱈魚棒鱈魚乾燒至脆卜卜, 再蘸埋沙律醬食, 係唔錯嘅佐酒小食~🥢爖月三點推介👍🏻 有月見和牛、免治吞拿魚他他、磯煮鮑魚, 和牛肉質鮮嫩, 撈勻日本生蛋黃同醬汁, 口感濕潤嫩滑, 層次更豐富!吞拿魚他他帶點辣味, 可以捲著紫菜食, 令人開胃!鮑魚夠鮮甜, 口感彈牙!🥢提燈串燒我終於挑戰咗食提燈🤣!係香港較少食到嘅日式串燒, 味道有驚喜!結合雞卵巢同未成熟嘅雞蛋黃所組成, 一咬落去瞬間爆發蛋黃味同鮮香, 口感香滑濃郁, 依附住嘅內臟經醬汁醃製過, 醬汁濃稠微甜, 整體口感非常特別!🥢牛舌串燒表面燒至微焦, 燒得啱啱好, 口感爽彈, 又有肉汁🥢柚子雞串燒雞肉加上柚子胡椒醬, 能提升雞肉香氣~🥢冬菇串燒菇味好香🍄‍🟫, 保留到juicy嘅口感🥢明太子玉子燒玉子燒入口嫩滑, 蛋味香濃, 裏面加入明太子, 帶一點鹹香味~🥢燒茄子茄子內裡柔軟🍆,

🥢燒鱈魚棒
鱈魚乾燒至脆卜卜, 再蘸埋沙律醬食, 係唔錯嘅佐酒小食~

🥢爖月三點

🥢提燈串燒

🥢牛舌串燒
表面燒至微焦, 燒得啱啱好, 口感爽彈, 又有肉汁

🥢柚子雞串燒
雞肉加上柚子胡椒醬, 能提升雞肉香氣~

🥢冬菇串燒
菇味好香🍄‍🟫, 保留到juicy嘅口感

🥢明太子玉子燒

🥢燒茄子
茄子內裡柔軟🍆, 上面鋪滿木魚碎, 搭配特製醬汁, 味道唔錯!
🥢原條粟米串燒
師傅已預先將粟米切開一半, 方便食用同分享🌽~

🥢日式炒雜菜
炒得有鑊氣, 簡單嘅調味帶出日式風味~
2024-05-07
  • 爖月三點
餐廳位於厚福街中間既商業大廈之中,9點後特定餐牌有半價,聽起上黎就好似幾抵啦,即刻去試下先。當日係晚上9點幾入座,餐廳人唔多,一入到去見到燈光都幾暗,服務員態度好好,馬上招呼我入座 ,安排左將4人卡位比我,坐得舒舒服服。《$32 咸牛肉明太子燒饅頭 (宵夜價)》⭐⭐⭐⭐一份有4件,係平時食開既炸饅頭Size。饅頭上面先查左一層咸牛肉醬,再落一層明太子醬,再攞去燒。一擺入口,咸味係口腔入爆發,加上燒饅頭外脆內軟既口感,相當有趣。咸牛肉同明太子醬配合得剛剛好,唔會咸上加咸,兩層醬又中和番饅頭好乾爭爭既質地,值得推介。《$58 鐵板柚子蜜燒牛舌(宵夜價》⭐⭐⭐一份大約有六件牛舌,都係切得相當厚,用鹽同胡椒簡單咁調過味。上枱既時候牛舌係比滿滿既洋蔥覆蓋住,再加上係用鐵板上菜,鐵板既餘溫令到洋蔥既甜味, 柚子醬既清新,同牛舌完美溶合左,食落甜甜地幾特別。《$168 爖月三點》⭐⭐⭐三點包括月見和牛,免治吞拿魚他他,磯煮鮑魚。上枱既時候店員好貼心咁同我講食既順序,用既餐具都好靚好華麗。免治吞拿魚他他配左幾片紫菜黎包住食,入面仲加左少量薄脆增加口感。月見和牛就係生牛肉撈埋蛋汁食,牛肉本身有用醬油醃過

《$32 咸牛肉明太子燒饅頭 (宵夜價)》⭐⭐⭐⭐
《$58 鐵板柚子蜜燒牛舌(宵夜價》⭐⭐⭐
《$168 爖月三點》⭐⭐⭐
三點包括月見和牛,免治吞拿魚他他,磯煮鮑魚。上枱既時候店員好貼心咁同我講食既順序,用既餐具都好靚好華麗。免治吞拿魚他他配左幾片紫菜黎包住食,入面仲加左少量薄脆增加口感。月見和牛就係生牛肉撈埋蛋汁食,牛肉本身有用醬油醃過,就咁食已經好好食,再加埋蛋汁就更滑更香。磯煮鮑魚就普通少少,但鮑魚肉質都爽彈。
《$38 三文魚5切(宵夜價》⭐⭐
三文魚唔算出色,雖然冇好大陣雪味,但都冇咩魚味,唔係厚切,一般般純粹過下口癮。
《$18 牛橫隔肌波菜汁(宵夜價)》⭐⭐
餐廳提供左幾隻唔同既醬汁比客人挑選,包括蒜香,菠菜汁,wasabi,同蜜糖芥末。見菠菜汁幾特別,就試下佢,但可惜好大陣草青味,感覺配落牛肉唔太夾,可能其他醬汁配肉會好少少。今次呢串牛橫隔肌有點overcook,咬落肉質極韌,好難咬開。
《$18 蝦姨蔥牛肉卷(宵夜價》⭐⭐
蝦姨蔥好香,再用牛肉卷住去燒,令到牛肉充滿住蔥香味。但牛肉肉質普通,冇咩肉味,仲要燒得太耐濃左,食到苦澀味,普普通通。
呢間舖頭既串燒都係偏好細串,不過宵夜價$18就可以接受。如果正價時段黎食,就真係要考慮下叫唔叫串燒啦。感覺上廚師火喉上既把控做得麻麻地,試左兩串都係overcook,希望只係一時失手啦。

人均消費:$350
環境:8/10
食物:7.5/10
服務:8/10
性價比:7/10

整體:7.5/10

2024-04-24
$350 (宵夜)
  • 明太子燒饅頭
2024-05-02 18 浏览
我對這次的餐點感到滿意,並且享受到了美食帶來的快樂!首先,我享用到自家製的雞湯,這碗湯暖心又滋味濃郁,彷彿媽媽親手煮的味道一樣。每一口都充滿著鮮美的雞肉風味,令人感到舒暢愉悅。接著是刺身盛盒,裡面有三文魚、油甘魚、赤蝦和帶子。這些新鮮的海鮮融化在口中,帶來甜美的滋味,令人回味無窮。每一片刺身都展現出它獨特的鮮嫩質地,讓人彷彿置身於大海之中。蟹籽沙律是另一道令人垂涎欲滴的菜餚。這道沙拉融合了豐富的蟹籽、爽脆的蔬菜和鮮味十足的沙拉醬。每一口都充滿了蟹籽的香氣和蔬菜的清爽口感,為你帶來一份開胃的享受。横隔肌是一道牛肉為主角的菜餚,它有蒜香和wasabi兩種口味。無論是哪一種口味,都展現出牛肉的豐潤和美味。每一口都帶有濃郁的肉汁,令人垂涎欲滴。藍莓鵝肝釀雞翼是一個創新的菜式,將藍莓和鵝肝意外地結合在一起。這道菜結合了鵝肝的濃郁和藍莓的酸甜,加上雞翼的鮮嫩多汁,味道絕對讓人驚艷。這是一道值得嘗試的獨特菜式。鵝肝是一道奢華的佳餚,濃郁的鵝肝搭配酥脆的麵包,口感絕佳。每一口都帶有鵝肝的豐富風味,讓人陶醉其中。燒飯團以和牛和蛋作為主要材料,外皮酥脆,內部鬆軟。和牛和蛋的組合帶來了豐富的口感和鮮味,讓這
我對這次的餐點感到滿意,並且享受到了美食帶來的快樂!

燒飯團以和牛和蛋作為主要材料,外皮酥脆,內部鬆軟。和牛和蛋的組合帶來了豐富的口感和鮮味,讓這道燒飯團成為一道美味的選擇。

最後,秋葵是一道清爽的蔬菜,炒得剛熟而保留了蔬菜的鮮味和口感。這道秋葵菜品為整餐增添了一份清新的氣息,同時也讓你享受到蔬菜的營養價值。

梅酒梳打特飲是一個特別的飲品,它將梅酒和梳打水的清新結合在一起,帶來微酸又清涼的口感,非常適合解暑。喝下這杯特飲,你會感到身心都得到了舒緩和放鬆!

總結而言,我在這次的用餐體驗中品嚐到了一系列令人驚喜的菜餚。每一道菜都具有獨特的風味和口感,讓我充分感受到美食的魅力。

爖月串燒居酒屋 (尖沙咀)
地址:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈2樓
2024-04-25 12 浏览
終於和閨蜜再次相聚,我們約好一起去居酒屋享受美食,不過事實上,我們的目的是去看我最愛的洪嘉豪演唱會。所以我們在星期日六點就來到了餐廳🤟🏽餐廳的環境舒適,裝潢充滿日本風情,給人一種放鬆愉悅的感覺,由於時間尚早,我們可以坐在靠窗的位置🥰🦀蟹子炒律比我想像中份量多,成為了我們的開胃菜式🍢爖月三點🥩月見和牛 - 和牛肉質鮮嫩,搭配上溏心蛋和醬汁,層次豐富,令人回味無窮🐟免治吞拿魚莎他他 - 非常新鮮,用了生菜包一來吃,增添豐富口味🦪機煮鮑魚 -鮮嫩的質感,非常美味🥯咸牛肉明太子燒山芋對我來說是非常獨特,山芋烤得香脆,搭配上咸牛肉和明太子醬,口感豐富🍡橫脂肌SET是一個含有多種口味的牛串燒套餐有蜜糖芥辣、Wasabi、蒜香和菠菜汁等口味每個口味都有其獨特的風味,牛味濃郁,個人認為是必點的菜式🐓柚子雞肉串味道清新,柚子酸味與嫩滑的雞肉相融合,口感清爽🍥荔枝煙肉卷串荔枝與煙肉的鹹香味形成了有趣的對比,口感豐富🍗自家製月見兔治雞肉棒雞肉棒鮮嫩多汁,搭配上特製醬汁,非常飽肚🐠鹽燒鯖花魚鯖魚經過鹽燒處理,保持了魚肉的鮮嫩,搭配上清淡的醬汁味道鮮美🍆原條燒茄子茄子經過燒烤後,外皮香脆,內裡柔軟,搭配上特製的

🦀蟹子炒律
比我想像中份量多,成為了我們的開胃菜式

🍢爖月三點
🦪機煮鮑魚 -鮮嫩的質感,非常美味

🥯咸牛肉明太子燒山芋

🍡橫脂肌SET
是一個含有多種口味的牛串燒套餐

🐓柚子雞肉串
味道清新,柚子酸味與嫩滑的雞肉相融合,口感清爽

🍥荔枝煙肉卷串
荔枝與煙肉的鹹香味形成了有趣的對比,口感豐富

🍗自家製月見兔治雞肉棒
雞肉棒鮮嫩多汁,搭配上特製醬汁,非常飽肚

🐠鹽燒鯖花魚

🍆原條燒茄子
茄子經過燒烤後,外皮香脆,內裡柔軟,搭配上特製的醬汁,非常滿足

🫛燒秋葵
清爽可口,配菜一流!

店內還有多種日本酒可供選擇,如果你也是居酒屋愛好者,這裡絕對是一個值得到來的地方。
2024-04-14
  • 月見免治雞肉棒
2024-04-25 17 浏览
爖月串燒居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈2樓酒櫃酒類繁多🎉1. 雞湯自家製:這碗自家製的雞湯應該是用新鮮的雞肉和香料熬製而成。它可能有溫暖的口感,並帶有濃郁的雞肉風味。2. 刺身盛盒(四款):這個刺身區盒包含了四種不同的刺身,分別是三文魚、油甘魚、赤蝦和帶子。這些刺身是新鮮的生魚片,切得薄而且呈現出鮮豔的顏色。豐富的海鮮風味,口感可能非常鮮嫩。3. 蟹籽沙律:這道蟹籽沙律由新鮮的蟹籽和蔬菜,使得口感更加豐富多樣。4. 梅酒梳打特飲:有一種清新的味道,帶有淡淡的梅子香氣。5. 横隔肌(蒜香):有嫩滑的口感,並帶有蒜香和洋蔥的香氣,微辣的味道。6. 横隔肌(wasabi):用芥末調味的牛肉片。嫩滑的口感,並帶有辛辣的芥末味道,會給人一種刺激的感覺。7. 藍莓鵝肝釀雞翼:濃郁的鵝肝味道,並帶有藍莓的甜酸風味。雞翅膀經過燒烤,使得外皮酥脆,內部多汁。8. 鵝肝:用新鮮的鵝肝製成。鵝肝擁有豐富的脂肪和濃郁的口感。9. 燒飯團(和牛蛋):這一個小巧的米飯球,外層經過燒烤,形成一個香脆的外殼。包裹著切碎的和牛和醬汁,帶有濃郁的牛肉和蛋的味道。10. 秋葵:新鮮秋葵成熟軟嫩,並
爖月串燒居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈2樓

酒櫃酒類繁多🎉

4. 梅酒梳打特飲:有一種清新的味道,帶有淡淡的梅子香氣。

10. 秋葵:新鮮秋葵成熟軟嫩,並搭配其他調味料和配料,使其更加美味。
2024-04-23 15 浏览
厚福街一向多野食,除左地鋪,留意番其實樓上鋪都有好多選擇今次上到2樓,爖月串燒居酒屋,入面裝潢已經帶有日本木系風,仲有各款各樣sake打開餐牌,串燒類超過20款,一邊談天一邊喝酒最好不過餐牌推薦橫膈膜(牛)set $148 共四串,每串四件,分別是菠菜。蒜香,蜜糖及Wasabi,由較清的菠菜醬開始食起,橫膈膜口感十足,牛味濃厚爖月三點(免治吞拿魚他他,月見和牛,磯煮鮑魚)吞拿魚他他加上調味,入口會有點兒辣,但很惹味,卷著紫菜,立刻變成吞拿魚他他卷同樣和牛他他都可以夾紫菜,個人認為一條條和牛他他吃,已經十分美味,加上日本雞蛋撈著,又不會太膩鹹牛肉明太子燒山芋,吃日本菜,山芋是必點的,口感爽脆,營養價值非常高,一份有大有細同厚薄,是兩種口感柚子雞,無骨雞肉加上柚子胡椒醬,令雞肉香氣提升荔枝煙肉卷,兩者是最佳拍檔,煙肉的鹹香加上荔枝的香甜,令味道中和又不會太油膩,好清新喝點酒,吃串燒,不失為一個好地方
厚福街一向多野食,除左地鋪,留意番其實樓上鋪都有好多選擇

打開餐牌,串燒類超過20款,一邊談天一邊喝酒最好不過

餐牌推薦

爖月三點(免治吞拿魚他他,月見和牛,磯煮鮑魚)

柚子雞,無骨雞肉加上柚子胡椒醬,令雞肉香氣提升

喝點酒,吃串燒,不失為一個好地方

2024-04-14 686 浏览
今晚去咗厚福街呢間樓上居酒屋,打開餐牌見到勁多種類串燒選擇,眼花撩亂款款都想食,比較特別嘅串燒都有得食。仲有多款清酒飲,食串燒配美酒確實一流。•手抓餅海膽蝦卷呢個卷物好特別,用上台式蛋捲皮包住炸蝦,上面加上鮮甜海膽,口感不錯。•爖月三點招牌菜三點有月見和牛、免治吞拿魚他他、磯煮鮑魚。師傅已經將和牛調好味再撈勻蛋黃口感嫩滑;吞拿魚他他帶點微辣好開胃;鮑魚好入味,鮮嫩彈牙。呢度嘅串燒有好多款式,我哋點左提燈、牛舌、和牛脂、橫隔肌Set、雞皮、一夜乾阿波尾雞翼、廣島蠔 、和牛、雞腳筋、雞軟骨、日本青椒仔、燒芝士年糕….🍢🍡我比較鍾意嘅串燒🍢🍡•提燈-真係唔係經常食到嘅串燒之一,外形好像燈籠好有趣,而且口感好特別,一口咬下蛋汁即時爆發非常鮮味~•和牛脂-油脂豐富,口感鬆軟~•橫隔肌Set-性價比高,有齊四種口味蜜糖芥末、Wasabi、蒜香、菠菜,四種不同味道配搭,肉質相當軟嫩多汁~•和牛-厚切成一粒粒油脂豐富,肉質細膩~•雞腳筋-爽脆得來有咬口,推介必點之一•燒芝士年糕-外面金黃色,內裡柔軟軟綿綿,仲有流心芝士效果~最後叫埋甜品芝麻雪糕,好似食緊芝麻糊一樣好濃郁~餐廳晚市時段而家仲有八折優惠「

•手抓餅海膽蝦卷

•爖月三點

🍢🍡我比較鍾意嘅串燒🍢🍡

•和牛脂-油脂豐富,口感鬆軟~
•和牛-厚切成一粒粒油脂豐富,肉質細膩~
•雞腳筋-爽脆得來有咬口,推介必點之一

最後叫埋甜品芝麻雪糕,好似食緊芝麻糊一樣好濃郁~

餐廳晚市時段而家仲有八折優惠「星期五除外」另外晚上九點後宵夜時段,有多款串燒半價再加$98仲有半打啤酒🍺
2024-04-11
  • 雞橫隔膜