餐厅: 牛一香港仔魚蛋粉專門店
资讯:

2020-06-12 864 浏览
鹽焗手撕雞配白飯 $42都算係平民價 雞嘅份量唔多但係都食得飽 佢嘅雞醃得都算入味 正常水平呢個價錢都算係可以一試回頭度:🌟🌟=======================
鹽焗手撕雞配白飯 $42
回頭度:🌟🌟
=======================
鹽焗手撕雞配飯
2020-06-06 778 浏览
星期六訓到勁晏,訓住做gym前食下野,就心血來潮去左e間低調黃店,大埔區少有既粉麵黃店)入到去都係得7-8人,座位都算闊既,雖然係似傳統粉麵店,但原來仲有賣越式湯粉叫左個七寶河,不過不失,都幾大碗抵食👍🏻但原來個手撕雞淮山麵先係皇牌,好多食客都叫e個,有麻辣,鹽焗,同蒜香味揀下次黎真係要試下!對面枱食既越式春卷好似好好食啊!!去食之前要預鬆時間,店入面得2個人serve, 上菜較慢唔知佢有冇告急,但坐左一陣,真係冇咩生意

下次黎真係要試下!對面枱食既越式春卷好似好好食啊!!

去食之前要預鬆時間,店入面得2個人serve, 上菜較慢

唔知佢有冇告急,但坐左一陣,真係冇咩生意

• 手撕雞淮山麵
2020-05-13 637 浏览
呢日好想食牛腩,行經呢間餐廳,見到有越式牛腩湯河,於是就決定喺呢度食午餐。.落單過程好搞笑,店員有啲撞聾,寫咗幾次單都係錯嘅🙈,去到第四次先落啱單。.我嗌咗個越式牛腩湯河,湯底甜中帶咸,牛腩肥瘦均勻,外貌吸引,份量適中,飲完湯後唔覺得頸渴,值得再嚟幫襯。

2020-04-17
2020-05-09 410 浏览
疫症下,周圍都冇乜人敢出去食野,而我咁岩出左去番黎,又唔想煮,所以去左食上次叫外賣唔錯既牛一食晚餐,仲記得上次叫既豬頸肉撈檬真心唔錯,豬頸肉係炸既,脆口又好味,但今次堂食就太油膩喇,食左幾條就食唔落,第二係個檬粉太乾,乾到飲左成枝汽水都食唔落去,加左勁多魚露都咁乾,之後就放棄再食。正所謂有失必有得,個火車頭河竟然真心唔錯,牛丸入味,生牛唔錯,個湯河就正,所以我清哂朋友個湯河,推左個豬頸肉撈檬俾個FD食整體黎講,其實唔錯,可能當晚表現有D失色,期望下次再黎果時,個質素會提升番正常水平。
2020-04-23
2020-05-04 382 浏览
初初開都冇乜生意,見佢係黃店食過幾次,五一黃金週諗住支持下,唔知係咪依家唔憂做喇,啲店員態度好惡劣,你見咁嘅情形決定離開,店員仲叫你唔食咪唔好食。大埔仲有好多黃店,奉勸各位千祈唔好去呢間!
2020-05-04
2020-05-01 382 浏览
友人常常嚷着說要去牛一,還以為已經吃過,是一間好介紹,原來跟我一樣都是第一次去。看到餐牌有越南菜式,或是港式的潮州粉麵,牛腩麵魚蛋麵等等。🤔於是我還是點了個牛腩麵,麵條的份量相當少,基本上面頭放幾舊牛腩,😰但其他的東西都不太多,沒有什麼其他配料。面頭的牛腩,質地相當好,肥瘦均勻,中間夾着少許皮、少許脂肪,這個質地的肉質相當好,都有五六件左右,底下就是比較少的麵條,麵條剛剛端來,還有點彈性,煮得剛好,唯獨是份量偏少。辣椒油的味道亦都比翠怡花園那邊的半肥瘦餐廳比較淡味,因為那邊加了炸蒜,這兒的辣椒油中沒有什麼特別。😫凍檸茶都影得普通,這杯凍檸茶,茶味欠奉,檸檬亦都不算特別香濃,亦都比起半肥瘦那邊遜色得多

於是我還是點了個

面頭的
,底下就是比較少的
麵條,麵條剛剛端來,還有點彈性,
煮得剛好,唯獨是份量偏少

午餐
2020-04-12 352 浏览
疫情之下要減少人群聚集,又要減少出街次數,所以假期啲人多數瞓得晏,我哋就早小小食午餐同買嘢啦。我一向喜歡呢度啲魚麵,上次食墨魚丸偏咸,估唔到今次叫魚皮餃都係偏咸,反而佢個炸豬扒撈檬唔錯,好鍾意佢哋個汁。清湯蘿蔔無得輸,大大碗好抵食👍👍最攪笑係我哋食個咸檸七,佢送咗上嚟無睇,篤完個咸檸就開罐汽水倒入去,飲咗 2 啖先發覺嗰罐喺忌廉唔係七喜,而味道又唔錯喎 🤭🤭由於法例要求每張檯坐唔多過 4 個人又要探熱,我哋要等咗陣先入座,老闆娘好好禮貌,唔好意思前唔該後 💝💝 下次要再幫襯先 😍😍

咸檸忌廉
魚皮餃魚麵
2020-03-27 1346 浏览
難得的留在大埔吃午餐的週末在妹妹推介下來到牛一,她推介我要試手撕雞麵呢!間中都會經過此店,不過之前都沒有考慮過要光顧,因為區內已經有好幾間合口味的粉麵店呢~~老公選吃牛雜河我就按妹妹的推介,打算吃手撕雞准山麵,有麻辣﹑蒜辣﹑鹽焗及蒜香四種口味!老公不吃辣,我最終就選了最簡單的鹽焗手撕雞!牛雜河,湯底的味道略略帶牛味,幾香,味道不會淡牛雜的款式不算好多,份量較多的是金錢肚另有牛腸和牛肺內臟都算乾淨爽口,沒羶味~河粉幼身滑溜,不會煮得過稔只是牛雜的份量不太滿足到老公~~鹽焗手撕雞准山麵配熱湯,賣相都算可以!准山麵上鋪有一層帶點油的手撕雞,再灑上芝麻,增添了香氣!一見到手撕雞就覺得肉質應該幾嫩,果然不出所料的夠嫩滑,而且雞絲不會太幼身,有咬口!准山麵麵質幼身,微微的潺滑質感,來自於准山本身的特性~~~由於麵只帶准山香氣,味道較為清淡而熱湯的味道溫和,不會重味精,每一口麵配一匙湯來吃,味道剛剛好!幾有興趣下次試試辣味手撕雞啊凍檸茶的質素則很普通,茶味不夠香濃又略略帶點澀!偶爾想吃准山麵的話,都值得再來吃的!牛雜河雖不差,卻有更合個人口味的食店丫~不過店員人手不太足夠,雖然未有滿座情況但執枱﹑落
難得的留在大埔吃午餐的週末
在妹妹推介下來到牛一,她推介我要試手撕雞麵呢!

老公選吃牛雜河
老公不吃辣,我最終就選了最簡單的鹽焗手撕雞!

牛雜河
牛雜河,湯底的味道略略帶牛味,幾香,味道不會淡
牛雜的款式不算好多,份量較多的是金錢肚
另有牛腸和牛肺
內臟都算乾淨爽口,沒羶味~
河粉幼身滑溜,不會煮得過稔
只是牛雜的份量不太滿足到老公~~
鹽焗手撕雞准山麵
鹽焗手撕雞准山麵配熱湯,賣相都算可以!
准山麵上鋪有一層帶點油的手撕雞,再灑上芝麻,增添了香氣!
准山麵麵質幼身,微微的潺滑質感,來自於准山本身的特性~~~
由於麵只帶准山香氣,味道較為清淡
幾有興趣下次試試辣味手撕雞啊

凍檸茶
凍檸茶的質素則很普通,茶味不夠香濃
又略略帶點澀!

偶爾想吃准山麵的話,都值得再來吃的!
牛雜河雖不差,卻有更合個人口味的食店丫~

不過店員人手不太足夠,雖然未有滿座情況
但執枱﹑落單﹑埋單等都要稍等呢!
2020-02-22
鹽焗手撕雞准山麵
2020-03-20 435 浏览
<難得有粉麵檔係黃店>通常好多粉麵店都係深藍, 難得地俾我發現呢間 join左黃色經濟圈既大埔既牛一 除左粉麵正外 仲有越南小食 撈檬等菜式 質素唔錯。👍🏻 但我幫襯時佢甘啱得兩個人做野 所以上菜速度偏慢 . 但可接受🍴麻辣手撕雞撈准山麵 40 蚊🐥🍜近排越黎越多粉麵鋪有准山麵 , 麵質夠爽彈幼身幾有口感 雖然佢係麻辣 但其實佢麻味多 d 🌶️ 甘我就再加左枱上面既辣椒油 撈埋一齊十分惹味 我幾鍾意佢有 d椰菜絲撈埋落麵度增加口感🌿 雞皮夠爽滑 肉夠彈牙 🐤 雞味濃 . 食啖麵 飲啖撈麵既熱湯 好味🔥🍴炸蝦餅 42 蚊🦐估唔到一間粉麵檔會有高質蝦餅 蝦餅應該係三件切成6 件炸 炸得勁香又大件 一咬開熱辣辣 充滿蝦味 蝦膠又夠彈牙厚肉 點埋甜酸汁冇得輸👍🏻😍🍴潮州七寶麵42 蚊🍜七寶麵我覺得係老板是但放七樣野入去😂 牛丸 墨魚丸 彈牙潮州魚蛋🐟 貢丸 皮夠口感既魚皮餃 爽彈既魚片頭 juicy豬肉丸🐷 質素好好 麵質夠爽 係幼麵黎 點 d辣椒油食已好正😍#蝦餅 #炸蝦餅 #魚蛋 #牛丸 #貢丸 #魚皮餃 #幼麵 #越南菜 #粉麵 #手撕雞 #准山麵 #麻辣Score 平均
<難得有粉麵檔係黃店>

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#牛一香港仔魚蛋粉專門店
大埔運頭街75 至87 號永和樓地下
2020-02-15
2019-12-19 725 浏览
早兩日見到介紹,見到d人話呢間舖頭幾高質,就同朋友黎試下啦。一睇menu發現選擇超多,望左陣先揀到食咩。我哋叫左蒜辣手撕雞撈淮山麵、越式香茅雞扒湯河、炸蝦餅、椰子汁。Menu(越式)Menu(粉麵)Menu(小食、粥)Menu(飲品)Menu(飯)炸蝦餅。爽口彈牙,炸得脆但係唔會食到成口都係油,控制得幾好,好正!食物合照。蒜辣手撕雞撈淮山麵︰淮山麵味道比較淡;蒜辣手撕雞超正,雞好滑,蒜辣味都好夠。越式香茅雞扒湯河︰湯底味道較淡;雞扒非常好食!煎得好香脆,肉質仲係好滑,唔會乾身,而且好入味,唔多油。湯粉份量超多,好夠飽。店員好有禮貌,環境都好好。老細超好人,咁啱有個客喺電話教緊個朋友點樣黎,個老細會幫手講,然後行出門口教個客黎。超有心,抵讚!
一睇menu發現選擇超多,望左陣先揀到食咩。

Menu(越式)
Menu(粉麵)
Menu(小食、粥)
Menu(飲品)
Menu(飯)
炸蝦餅
食物合照。
店員好有禮貌,環境都好好。
2019-12-18
炸蝦餅
2019-12-15 386 浏览
今次應該係我第三次幫襯,算係街坊嘛 🤭🤭見人話佢啲魚麵得,所以特登叫個墨丸魚麵試一試,又見到有人話蘿蔔好味,唔係唔試埋呀?首先上個蘿蔔,嘩我無諗過咁大碗喎,好彩係蔬菜嚟啫,蘿蔔好夠淋好入味,無渣,非常美味,好彩早到,跟住嚟有 3 位美女想叫但賣晒,仲偷聽到其中一個話好失望,可唔可以隔離街市買條蘿蔔嚟佢哋煮,佢打完波返嚟應該食得 😅😅到個魚麵,的確係爽口彈牙有魚味嘅,可惜個墨丸咸得滯要扣返啲分!我諗嗰位係老闆仔,好有禮貌,佢遞食物比我時我想接,但佢驚淥親我,堅持要放喺檯 👍👍因為都諗住會再嚟食,所以想話比佢哋知墨丸過咸,但是晚佢哋太忙所以無機會,下次再講啦 🤣🤣
今次應該係我第三次幫襯,算係街坊嘛 🤭🤭

墨丸魚麵
2019-08-25 898 浏览
瘦編依家成日都要去大埔山上,今次繼續用網上外賣平台叫左外賣,因為有8折。😋-今次叫左依間叫牛一 ,其實就係以牛嘅菜式為主,佢個個牛腩飯超級好食,啲牛肉勁嫩又肥美,個汁都好入味,配一碗紫菜湯。😍-另外仲有手撕雞撈准山麵,有好多種口味包括麻辣、蒜香、蒜辣、鹽焗等等。啲雞都好嫩好食嘅,不過味道比較淡,如果你同我一樣重口味就未必太岩啦。😱-味道評分▶️🌕🌕🌕🌑🌑 (3)抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌑🌑 (3)回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌑🌑 (3)-➡️牛一香港仔魚蛋粉專門店 (大埔)📍大埔運頭街75-87號永和樓地下-
味道評分▶️🌕🌕🌕🌑🌑 (3)
抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌑🌑 (3)
回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌑🌑 (3)
➡️牛一香港仔魚蛋粉專門店 (大埔)
📍大埔運頭街75-87號永和樓地下
蒜香手撕雞准山來
外卖送餐
2019-06-30 554 浏览
依間嘅魚麵係好有魚味,好多魚肉整成,忍唔住食兩碗,因為真係好真材實料。我食過好多魚麵,依間係最好味其他果d魚麵得個彈牙,魚味欠奉,依間真係好唔同,我食完仲買碗外賣返去比屋企人食,真係好掂
  • 魚麵
2019-06-27 465 浏览
嘩,啲野真係好好食呀!手撕雞有好多唔同味揀,有鹽焗、麻辣、芥末、蒜香等等等等,份量都好多,仲有呢到有准山麵,無乜地方會賣准山麵,對啲想食得健康嘅人黎講真係好fit!最緊要係啲伙計好好人,好有禮貌,好建議大家去食!
最緊要係啲伙計好好人,好有禮貌,好建議大家去食!
2018-11-03 870 浏览
原本想去嗰間排長龍,行過呢間諗住食個快晚餐,店舖名係魚蛋粉,但有越南嘢食,又有淮山麵人。店面主要有個男人負青,落單係佢,收錢係佢,裝飯都係佢,炸雞翼同豬扒都有香茅味,但飯就硬咗啲,咁嘅價錢都無得投訴。

紫菜湯
鴛鴦飯