2021-09-02
以前既深水埗白楊街附近都係修車店、街坊小舖。八年多前開左間牧羊少年咖啡館,木系裝修,文青風,以旅遊為主題,並有旅遊書的漂書活動,當時呢講都算幾有話題性,可以話係深水埗大南街文青咖啡店/餐廳的先鋒。今日,牧少的風頭被大南街d更有風格、話題性的「後輩」趕過,長江後浪推前浪,此仍社會進步的動力,系好事嚟嘅。而牧少在飲食業亦站穩了腳,開完一間又一間,由深水埗殺出尖沙咀、銅鑼灣等旺區,又殺入沙田、屯門、將軍澳等新市鎮,開枝散葉。深水埗元祖店亦嚟一個大翻身,留一個corner做「未來的信」,繼續玩文藝風。今日光顧牧少,就當係去一個幾年無見的朋友家。大翻新過的牧少,同八年前比,少了當年的簡樸,純粹,多了一份刻意營造的氣氛。這位文青老大哥同大南街的小鮮肉比,是空間大,座位多,menu選擇多。我們點了白咖喱豬扒飯及豬扒包配薯條,份量足,味道雖無驚喜但絕對ok no complaint ,一百元有湯有飯有嘢飲環境靚坐得舒服係值嘅!我哋呢D老文青緊系撐返自己友啦!😂