今日我哋兩個去咗九龍灣一間台式火鍋 餐廳名叫做(犇殿台灣火鍋)侍應俾咗個卡位我哋坐 都好寬堂 隨即我哋就選擇湯底 湯底方面呢 好多唔同嘅湯底選擇 咁我哋就揀咗個比較特別 一般火鍋放題好少見到嘅烏龍茶菌皇湯底 呢個湯底幾特別值得推介 跟住我哋就出咗去攞一啲自助嘅熟食包括有呢個花枝丸 非常之鬆脆 炸春卷亦都係非常之足料嘅跟住呢我哋就攞咗啲火鍋嘅材料 生菜 香腸 魚蛋貢丸 款式呢都尚算豐富 咁另外飲品方面呢亦都係種類唔少嘅 烏龍茶啦或者係普洱茶 倒熱水沖熱茶又或者 凍飲品都有一啲韓式嘅汽水 可樂啊 呢啲都會有 最深刻 就係佢地有無限量切片和牛 係非常之鮮甜 又好新鮮 最重要係有牛味 鮮蝦 雞 魷魚粒最後都有幾款嘅雪糕可以比大家去選擇嘅 咁其中我哋揀咗款七彩雪條 亦都令我哋呢係諗返起童年嘅回憶 同埋有任食Häagen-Dazs所以呢一間火鍋呢亦都係性價比較高嘅一間台式火鍋店
今日我哋兩個去咗九龍灣一間台式火鍋 餐廳名叫做(犇殿台灣火鍋侍應俾咗個卡位我哋坐 都好寬堂
包括有呢個花枝丸 非常之鬆脆 炸春卷亦都係非常之足料嘅

2022-12-29
  • 安格斯牛小排
  • 烏龍茶菌皇湯
呢間差唔多每星期食一次,唔係特別好食,只係貪會夠方便又唔使好似牛陣等位今日21:00入座食,經理有提食到22:00關門,我示意明白。所以都叫定多啲野食,因為21:30截單,其實店員起碼提左5-6次出去拎多啲野食,食左15分鐘就叫即刻埋單,都理解的。但去到22:00,一個略胖戴眼鏡的男侍應行埋黎,用好平淡帶點差的態度講:「夠鐘你地要走喇,我而家要收走枱上的野食」,講完即刻光速拎起個煲,當時我仲淥緊兩隻墨魚仔,我當然拎住兩隻墨魚仔呆左,比佢咁突如其來的舉動嚇親,因為從未試過有間火鍋店係咁樣趕客走。咁的服務態度,以後blacklist

當時我仲淥緊兩隻墨魚仔,我當然拎住兩隻墨魚仔呆左,

咁的服務態度,以後blacklist

2022-12-27 1024 浏览
今晚約了位在附近工作的朋友吃飯,見今天天氣有些凍凍地,不如去打下邊爐,平時經過門口,見有特色,巳想入去吃下,就選了這間今晚吃,入到去環境同座位舒服,看了一會餐牌,選了上選安格斯晚餐雙拼湯底御善麻辣少少藥善同辣辣地美白凝膚牛乳滑香牛奶味肉類美國特選極佳牛肉特別香牛味同嫩滑美國豬梅肉濃香豬肉味,爽滑紐西蘭羊肉少少蘇,肉味剛好適中阿嫲燒洒雞雞嫩滑,有濃香酒味海鮮海蝦新鮮鮮蝦味,爽口墨魚仔細細粒,好彈牙墨魚滑滑身墨魚魚香味台灣美食手工蛋餃特别濃蛋香味,口感特別台式魚餃重魚肉味,好彈牙逢甲米血糕少有,軟軟霖霖,味道比較特別厚切午餐肉厚身,香肉味,入口即溶老街蜂巢豆腐甜甜味,有口感福建燕餃一口咬到,比較軟霖配料甜粟米好有粟米香甜味,唰唰聲鮮冬菇,皇帝菜新鮮鮮菜味,好爽脆芝士丸一咬口已有芝士香味魚蛋彈牙同爽滑墨汁花枝丸丸有濃濃墨汁味熟食台南鹽酥雞炸得脆卜卜,雞粒特香鹽酥味宜蘭蔥餡餅煎得脆,入口已有蔥香味夜市小香腸細細條,腸香味不減小籠包嫩滑,流心肉汁地瓜丸波波粒,金黄脆口,好香地瓜蓉味香煎餃子餃子煎得脆,特別香肉味煎堆芝麻同蓮蓉脆滑香.
上選安格斯晚餐

肉類

特別香牛味同嫩滑
濃香豬肉味,爽滑
紐西蘭羊肉
少少蘇,肉味剛好適中
阿嫲燒洒雞

墨魚滑
滑身墨魚魚香味
台灣美食

手工蛋餃
特别濃蛋香味,口感特別
台式魚餃
重魚肉味,好彈牙
逢甲米血糕
少有,軟軟霖霖,味道比較特別
厚切午餐肉
厚身,香肉味,入口即溶
老街蜂巢豆腐
甜甜味,有口感
一口咬到,比較軟霖
配料

甜粟米
好有粟米香甜味,唰唰聲
鮮冬菇,皇帝菜
墨汁花枝丸
丸有濃濃墨汁味
熟食

台南鹽酥雞
炸得脆卜卜,雞粒特香鹽酥味
宜蘭蔥餡餅
煎得脆,入口已有蔥香味
夜市小香腸
細細條,腸香味不減
小籠包
嫩滑,流心肉汁
地瓜丸
波波粒,金黄脆口,好香地瓜蓉味
香煎餃子
餃子煎得脆,特別香肉味
煎堆

手工蛋餃/台式魚餃
墨魚仔/厚切午餐肉
  • 阿嫲燒洒雞
2022-12-21 692 浏览
天寒地凍🥶最好就係打邊爐,食完暖笠笠,呢間主打台灣火鍋吃到飽,多款特色湯底、不同級數嘅牛肉套餐、火鍋配料、台灣地道小吃、飲品及甜品,都非常吸引😍呢日星期二嘅晚上都座無虛席,好熱鬧🤗分咗Qr code落單及部分食物自助區自取!🐮美國特選極佳牛肉 90分鐘吃到飽 $285湯底入面有桃膠、杞子、紅棗、淮山同埋一隻大雞髀🍗,藥材味幾重,雞湯濃厚,感覺滋補養顏,飲啖湯暖笠笠🐄肉類多款肉類及海鮮任食,我就當然主要食牛肉🤤美國特選極佳牛肉,色澤睇落幾靚,食落肉味香濃,嫩滑軟淋,正😋encore咗好多碟,大滿足呀💯阿嬤燒酒雞,雞肉嫩滑,好香酒味,喜歡😍🐠炸魚皮 及 嚮鈴好新鮮,魚皮好脆又唔會好咸,而嚮鈴都幾正,兩樣都係邪惡嘢😋🥬自助區有大量蔬菜、丸類及麵類供自取,擺放得好整齊而且幾新鮮,最鐘意佢有皇帝菜、南瓜、粟米、油麥菜、金菇,呢幾樣都係我最鐘意食嘅😋🍬西北麻吉燒最特別就係竟然有👀西北麻吉燒,我要特別推介下😂其實我係第一次見同第一次食,分別有芝麻味及花生味,麻吉燒個樣真係好似湯圓,但食落去口感更Q啲,芝麻味好香好正,食咗幾粒💯一定要試下!🥟小食區自助區有多款台灣地道特色小食,例如:椒鹽粟米、滷水猪手

🐮美國特選極佳牛肉 90分鐘吃到飽 $285
桃膠土雞美人鍋

🐄肉類

🐠炸魚皮 及 嚮鈴
好新鮮,魚皮好脆又唔會好咸,而嚮鈴都幾正,兩樣都係邪惡嘢😋

🥬自助區

🍬西北麻吉燒

🥟小食區
自助區有多款台灣地道特色小食,例如:椒鹽粟米、滷水猪手、藥膳雞腳同埋古早香腸都幾好味😋

🥤飲品
有普通罐裝汽水、自家製無糖花茶及茶包熱飲,白桃烏龍好香桃味,好飲

🍨甜品
可以自製芋圓甜品及雪櫃自取雪糕 或 雪條,全部都係任食㗎😍最驚喜係可以任食Haagen dazs及Movenpick

總括嚟講幾高質,食物種類選擇好多,上菜速度ok, 如果平日7點前埋單或者9點後入座,價錢會仲平D,咁就更抵啦!

桃膠土雞美人鍋
  • 海蝦
  • 魚皮
2022-11-29 273 浏览
任食打邊爐,講真, 除左第一碟覺得幾好食之外, 其餘幾碟感覺麻麻,D肉好似放耐左咁。。。質素都只可以講好一般,唔值呢個價,但勝左唔洗等好耐就送到嚟,如果係牛肉迷,食番十碟八碟,應該都會抵番GA, 不過我自問就冇咁既能力,所以食左兩碟就已經投降。。。轉攻食其他野。款式方面,都叫多選擇,竟然連羽衣甘藍都有,不過味道有少少苦,唔係咁岩打邊爐,可能本身呢隻菜味道係偏苦。其餘應該要有既汽水, 雪條都有,至少唔會令你失望。
羽衣甘藍
雪條
2022-08-19
羽衣甘藍
2022-11-29 189 浏览
打邊爐永遠都是大佬Comfort food 🤭 今日去咗德福食店式吃到飽火鍋~ 湯底有8個揀,揀咁勁耐先決定到湯底:台式濃香沙茶鍋 + 美白凝旖牛乳鍋套餐:美國特選極佳牛肉呢個Set 包幾款海鮮任點,唔少得牛肉啦!有見美嘅USDA PRIME grade嘅牛肉,又有腍身嘅牛板腱。仲有羊肉同羊肉等等~ 其他台式火鍋料例如餐肉同響鈴都有🤨🤨🤨出面自取嘅火鍋料都好多選擇,丸類蔬菜類都齊。除咗火鍋料,自取區仲有勁多熟食,有滷水類、炸物等等。飲品選擇都多,唔同嘅汽水同自家冷泡茶~ 食到尾啪返雪糕勁爽!=====================犇殿台灣火鍋 (德福廣場一期)地址: 九龍灣偉業街33號德福廣場一期1樓F1號舖

打邊爐永遠都是大佬Comfort food 🤭

湯底:台式濃香沙茶鍋 + 美白凝旖牛乳鍋
套餐:美國特選極佳牛肉

=====================
犇殿台灣火鍋 (德福廣場一期)
地址: 九龍灣偉業街33號德福廣場一期1樓F1號舖

2022-11-05 234 浏览
今日經過漫長的課堂後,終於來到了星期五,今日和朋友放鬆一下平時緊張的心情,去嘗試一下一個台灣吃到飽,牛肉放題.餐廳環境佈置十分之明亮,加上座位也十分之舒適,吧枱上有各式各樣的滷水美食,炸物等可以自由的領取,飲品雪糕也是在吧枱度領取的.這個牛肩肉油脂分布平均,入口充滿了淡淡的牛肉味道,質量十分之高.這個即食的滷水,牛肚十分之入味,滷水膽充滿了醇香的感覺.這個套餐還包括了各式各樣的海鮮包括有魚類大蝦等也是任叫任點的.這間餐廳搵你用QR code下單的,因此十分之方便,避免漏單的情況,十分之抵讚! 這間餐廳還還可自由地領取雪糕,真是性價比十分高.

這個即食的滷水,牛肚十分之入味,滷水膽充滿了醇香的感覺.

這間餐廳還還可自由地領取雪糕,真是性價比十分高.
2022-10-29 378 浏览
近排開多了不少火鍋店,而台式火鍋店也有很多,今次我來到這間就是「犇殿」台灣火鍋,聽個名都知牛是特別出色啦!而且也是Mr. Steak 的副線當然是信心保證。套餐有幾款選擇,之後選擇好湯底店員會帶我們入座。見到有個全新湯底「刈菜蚵仔鍋」,那我們就點這個而套餐就點「澳洲黑毛牛肩胛肉」。飲品配料甜品自助形式,喜歡什麼配料自己選擇,另外話明是台式火鍋,當然有台式香腸、台式滷肉、肉燥飯、皮蛋豆腐等。肉類、海鮮可以用二維碼落單非常方便。🦪刈菜蚵仔鍋這個湯底非常清新鮮甜而且很養生,因為材料有蚵仔菜疏還有秋葵。🐃澳洲黑毛牛肩胛肉 +美國特選極佳牛肉 +美國牛板腱 +上選安格斯 +牛胸爽牛肩胛肉非常嫩肉牛味濃,輕輕滾幾秒就可以吃,肉質均勻,每款牛肉都各具特色,一次可以吃幾款上等牛,不是間間火鍋店可以吃到的。🐂十三香滷三寶這款熱薰很出色滷水很入味,牛腩牛筋非常腍身味道很好。🦐新鮮海蝦 +東港海班片 +海蜆海鮮有海蝦、班片和蜆,海蝦大隻彈牙,海班片鮮甜爽彈,蜆肉新鮮甜美。🐔阿嬤燒酒雞 +百頁豆腐 +墨魚滑 +響玲卷 +台式魚餃阿嬤燒酒雞也是必吃,酒味濃郁煮後仍保留酒香味雞件嫩滑,台式魚餃也很有特
🦪刈菜蚵仔鍋
🐃澳洲黑毛牛肩胛肉
+美國特選極佳牛肉
+美國牛板腱
+上選安格斯
+牛胸爽
🐂十三香滷三寶
這款熱薰很出色滷水很入味,牛腩牛筋非常腍身味道很好。
🦐新鮮海蝦
+東港海班片
+海蜆
🐔阿嬤燒酒雞
+百頁豆腐
+墨魚滑
+響玲卷
+台式魚餃
阿嬤燒酒雞也是必吃,酒味濃郁煮後仍保留酒香味雞件嫩滑,台式魚餃也很有特色。

2022-10-29 2843 浏览
#小秘書小編 每次路過 Telford Plaza 德福廣場 樓上間 犇殿 古早味台灣火鍋,門口總係人山人海,雖然好想試吓係乜東東,不過總係無咩動去排隊🤔 呢個月正好係朋友仔嘅 #生日🥳 咁啱佢又係「好牛」之人,正好比自己一個理由去大刷一餐啦🤤因為要就我跳舞嘅時間,#小秘書 去到 #犇殿 門口已經差唔多八點,好在朋友仔早到排隊,服務員好快就幫我哋安排入座。因為放題(任食)時間只有90分鐘,為爭取時間,我哋先叫咗個 #刈菜蚵仔煱 做湯底,再分頭行事,朋友仔負責手機落單,我就負責出去攞啲 #小食 同 #飲品。各式各樣嘅飲品,再加上眼前各種 #台式食物,未落肚都已經口水流🤤 今次除咗為朋友慶祝生日,亦係為佢哋嘅 #黑毛牛肩胛 嚟朝聖。#黑毛牛肩胛肉 肉味好濃、好有口感🤤 除此之外,面前嘅 #安格斯牛肉、#牛板腱… 肉身上嘅脂肪比例亦都非常吸睛👀 放落熱辣辣嘅湯底灼大概十秒左右就放入口,唔需要任何醬汁已經好夠味道🤤 湯底裡面嘅 #蚵仔 再配合埋啲 #海蝦,啖湯真係甜到不得了🤤 用我至愛嘅 #台式肉丸、#鴨血 放湯,又係另一種懷念🤤 最後加埋啲 #皇帝菜 一齊食,真係飽到上心口。

用我至愛嘅 #台式肉丸、#鴨血 放湯,又係另一種懷念🤤 最後加埋啲 #皇帝菜 一齊食,真係飽到上心口。不過咁,女人永遠都會生多個胃嚟裝 #甜品 😅 喺 #仙草 上面加咗啲 #淡奶 同 #紅豆 🫘 單係睇外表已經冇得頂(因為係我堆砌出嚟㗎嘛)… 食落就「當然頂呱呱」啦🤣 最後再食埋朋友仔一早為我拎定嘅 Haagen Dazs 咖啡味雪糕… Wow 餐廳老闆點解可以咁體貼㗎?

不過最後要讚下一班員工,真係非常之有禮貌,尤其係負責我哋嗰個zone嘅男仔,每份食物上枱之前都會為我哋介紹,負責清潔、執枱嘅同事亦都好快手,張餐枱乾乾淨淨,等我哋selfie都方便啲啦🫶🏻
2022-10-25
$327.8 (晚餐)
2022-10-27 829 浏览
近年越來越多以牛肉火鍋放題為主打開的食肆,今晚便挑選一間台灣火鍋放題。選擇了澳洲M7純和牛$358,任食以下指定肉類:澳洲M7純和牛、手切琵琶牛肉、澳洲黑毛牛肩胛肉、美國牛板腱、美國特週極佳牛肉、牛胸爽、上選安格斯牛肉、豬梅花、羊肉卷、阿嬤燒酒雞,其中以澳洲M7純和牛的牛肉和脂肪分布最為均勻,肉味鮮甜可口。湯底挑選了台式麻辣拼酸菜白肉,台式麻辣的香辣味度十足之餘,亦很有藥材味道。酸菜白肉,酸味適中,用來吃牛肉就非常適合。加送神仙牛肉一份,脂肪豐富,肉質鮮嫩,可惜只有一碟,不過已經回味無窮。另外贈送海鮮盤一下,包括有海蝦、魷魚、帶子、海班片、生蠔、鯛魚片、鮑魚、海蜆、墨魚滑。當中以鮑魚最為鮮甜彈牙。飲品方面:有汽水、果汁和自家製花茶。台灣美食方面有台灣鴨血、逢甲米血糕、厚切午餐肉、十三香滷三簣、老街蜂巢豆腐、百頁豆腐、手工蛋餃、炸魚皮、台式魚餃、福建燕餃、響鉿卷。蔬菜和丸類有數十款,都是自取的。雪糕方面:有MÖVENPICK、Cocoberry 和雪條,可能由於吃完火鍋,差不多已經九點,所以喜愛的款式已經俾人挑選了,不過詢問店員之後,他們追加了喜愛的種類,實在太好了。甜品有芋圓、紅豆、椰

飲品方面:有汽水、果汁和自家製花茶。

蔬菜和丸類有數十款,都是自取的。

甜品有芋圓、紅豆、椰果等等,自製了一個台式甜品,非常滿足。
📍犇殿位於九龍灣既犇殿開業以黎一直都keep住咁高既人氣,以台式火鍋吃到飽既犇殿無論係食物質素、環境衛生同埋服務態度都有唔少好評,難得天氣轉涼,今日就黎試下呢間人氣火鍋店~👅上選安格斯牛肉 晚市90分鐘吃到飽放題 $258/人首先湯底都有好多種,今次就揀左新出既刈菜蚵仔鍋同埋美白凝膚牛乳鍋🤤蚵仔數量都唔少,開頭食覺得味道偏淡,但食到中間加埋海鮮一齊煮就慢慢食到鮮甜味,整體都幾特別。而牛乳就水準之上,湯底好清甜,啱哂怕濃味既朋友們~肉類方面基本豬牛羊雞都有,牛肉係上選安格斯牛肉,肉味都算濃,肉質亦唔會韌,最特別係呢間台式火鍋店嘅肉比出面其他火鍋店既肉切得大片,上枱唔會雪到硬掘掘,呢個好值得讚👍🏻海蝦都彈牙,整體都新鮮,成晚既肉類都無漏單,叫幾多比足幾多。另外出面都有唔少火鍋配料、台式小食同埋雪糕甜品任拎,絕對係食到攬住個肚番歸🤤
📍犇殿

👅上選安格斯牛肉 晚市90分鐘吃到飽放題 $258/人

2022-10-23 174 浏览
最近天氣涼涼地,約咗朋友喺九龍灣shopping晚飯小聚,喺德福廣場食肆都多選擇,我哋就揀咗一間任食既犇殿台灣火鍋入去慢慢嘆!入到餐廳裝修非常整潔,環境舒適寬敞,裝修以淺色木色為主,非常有格調。我同朋友選擇左美國極黑牛三叉餐,睇到牛已經開心,湯底還可以選擇藥膳紅燒牛骨鍋,湯底紅燒牛骨鍋味道非常濃烈,簡直係正!牛肉十分多選擇,有黑毛牛肩胛肉,美國牛空腹板肉,美國極黑牛三叉,美國牛板,安格斯小牛牌同埋豬梅花等等……每一塊牛肉都佈滿雪花,非常之新鮮同色澤鮮嫩,輕輕滾一滾啲牛肉味出晒嚟,牛肉汁啲味重非常之突出!仲有好多其他配料有好多款嘅海鮮,包括海斑片,魷魚,大大隻嘅蝦,魚滑,仲有好多唔同嘅蔬菜類,例如皇帝菜,台式蜂巢豆腐,仲有鹽酥雞,仲有前菜,另外仲有任飲,打邊爐梗係唔少得冬瓜茶!甜品方面有雪糕雪條,仲有芋圓仙草凍作為甜品,食完火鍋也可以講一降溫😂埋單價錢非常便宜合理,!
仲有好多其他配料
埋單價錢非常便宜合理,!
2022-10-22 364 浏览
香港人對天氣變化真係好敏感,天氣轉涼咗少少,大家不約而同湊熱鬧去吃自助火鍋放題。近期大熱嘅「犇殿」就是今晚目標。晚市90分鐘吃到飽放題👉🏻 「澳洲M7純和牛」級別,就可以任吃一系列靚牛肉😍 啱晒一衆食肉獸😋揀了「藥膳紅燒牛骨鍋」啱晒剛轉涼嘅天氣。藥材味道配合牛骨湯,味道很濃郁。🌟澳洲M7純和牛🌟最富油香,肉質柔軟,encore 系列😍🌟澳洲黑毛牛肩胛肉🌟油脂平均,肉味最濃👍🏻🌟美國特選極佳牛肉🌟較有嚼勁。🌟上選安格斯牛肉🌟肥膏部份較多,依然有肉香。🌟美國牛板腱🌟偶有筋腱位,牛肉味道正常發揮🌟 牛胸爽🌟質地特別,好爽脆嘅「牛油」,咬落滿口油香😋•🌟紐西蘭羊肉卷🌟採用紐西蘭嘅羊肉成本特高,肉質夠滑唔羶。另送「飛天牛肉」,同屬牛肩胛部位,肉質更滑入口軟稔!「東港海鮮盤」有齊多款精選海鮮,鮑魚鮮味彈牙,生蠔勁大隻,新鮮肥美😋 大蝦肉質夠爽!除此以外,另一邊還有蔬菜吧和各款台式小食,未出發旅行嘅就感受吓台灣地道夜市先😋🌟炸物有炸餃子,韭菜餡包,香芋丸。比較喜歡香芋丸,外皮軟糯,芋蓉香甜,餃子皮則較硬。另一邊有台灣香腸,藥膳雞腳,仲有炒烏冬和一系列滷水小食~自助蔬菜區和丸類有勁多款式。記得試吓呢個
近期大熱嘅「犇殿」就是今晚目標。

澳洲M7純和牛
🌟澳洲M7純和牛🌟最富油香,肉質柔軟,encore 系列😍
🌟澳洲黑毛牛肩胛肉🌟油脂平均,肉味最濃👍🏻
🌟美國特選極佳牛肉🌟較有嚼勁。
🌟上選安格斯牛肉🌟肥膏部份較多,依然有肉香。
🌟美國牛板腱🌟偶有筋腱位,牛肉味道正常發揮
🌟 牛胸爽🌟質地特別,好爽脆嘅「牛油」,咬落滿口油香😋
•🌟紐西蘭羊肉卷🌟採用紐西蘭嘅羊肉成本特高,肉質夠滑唔羶。
另送「飛天牛肉」,同屬牛肩胛部位,肉質更滑入口軟稔!
另一邊有台灣香腸,藥膳雞腳,仲有炒烏冬和一系列滷水小食~
自助蔬菜區和丸類有勁多款式。
記得試吓呢個芝麻味嘅麻吉燒,芝麻餡料勁香。
台式手工餃做手工蛋餃,有蛋香,仲試咗燕餃,魚皮餃亦相當唔錯,魚皮夠煙韌!

海鮮有蜆和東星班塊,蜆肉肥美新鮮,班塊就比較碎。
飲品區有齊各款茶類,汽水。
自家泡製嘅香桃烏龍和玫瑰紅茶👍🏻😋
甜品區有台式芋丸,各款本地及進口雪糕雪條,連高級品牌都包括,超級大滿足😋

火鍋放題吃到飽絕對唔難,但全程都有優質牛肉源源不絕供應,亦冇漏單的情況,難怪俘虜一衆牛肉火鍋控。😍
澳洲M7純和牛
2022-10-18 165 浏览
呢幾日天氣轉涼,有咩好得過打邊爐?今日揀咗德福嘅犇殿台灣火鍋。一睇個名就知出名食牛啦。原來係Mr Steak集團,睇嚟質素都有保證。呢度有四個唔同嘅套餐,我哋揀咗一個中價位嘅試吓先— 美國特選極佳牛肉,價錢$295/位。90分鐘吃到飽。入到去環境都幾舒服。同隔離座位又有距離,空間感唔錯。呢度係用QR code落單嘅。落單後通常3分鐘內就會上菜,職員都幾快手。食物選擇非常之多:-🥣藥膳紅燒牛骨鍋呢個係一個唔辣的選擇。雖然係紅燒,但係湯底都算清澈,一啲都唔油膩。飲落嘅時候,有淡淡的藥材味。牛肉味都算濃郁。鍾意食牛嘅朋友可以試吓呢個湯底。🥩肉類 肉類選擇好多,基本豬牛雞羊都有。🐖🐃🐓🐏 我最鍾意食嘅係美國特選極佳牛肉,有少少雪花,滑嫩多肉汁💦 。另外我都推介阿嬤燒酒雞。雞件厚身,酒味好濃郁。🦐海鮮海鮮方面有蜆、蝦、鯛魚片、魚青滑同墨魚仔。蝦肉都幾彈牙。蜆肉都洗得幾乾淨,沒有砂粒。🥠台灣叫得台灣火鍋,梗係要點啲台灣特有嘅美食。我試咗逢甲米血糕,口感有啲似糯米飯,煙靭煙靭。另外重試左老街蜂巢豆腐,索晒湯汁好美味。仲有手工蛋餃,雞蛋皮包住豬肉,口感都幾得意。最後仲試咗十三香滷三寶—牛肚、牛筋、牛腱

入到去環境都幾舒服。同隔離座位又有距離,空間感唔錯。

食物選擇非常之多:-

🥣藥膳紅燒牛骨鍋

🥩肉類

🦐海鮮

🥠台灣
叫得台灣火鍋,梗係要點啲台灣特有嘅美食。我試咗逢甲米血糕,口感有啲似糯米飯,煙靭煙靭。另外重試左老街蜂巢豆腐,索晒湯汁好美味。仲有手工蛋餃,雞蛋皮包住豬肉,口感都幾得意。最後仲試咗十三香滷三寶—牛肚、牛筋、牛腱肉。滷水味十足,食過返尋味。😋

🍢夜市小吃
任食自助區裏面有好多台灣夜市小吃。好似地瓜丸、台南鹽酥雞、宜蘭蔥餡餅、蒜泥白肉、皮蛋醬油豆腐。去唔到士林夜市,唯有喺呢度止渴先。

🧃飲品
飲品方面汽水係基本款。特別推介冷泡茶系列。我試咗玫瑰紅茶🌹同白桃🍑烏龍。健康好味又清新。

🍦甜品
甜品又Häagen-Dazs,即刻感覺抵返晒。仲可以自製台式芋圓仙草。

最後我哋食到200%飽,暖笠笠咁返屋企。
2022-10-18 182 浏览
每次經過德福商場,這家台式火鍋都很多人排隊,趁今日時間還早不用等很久,就和媽媽品嚐一下吧~原來裏面已坐滿了人,門口附近位置放了一些食材,主要都是丸類蔬菜類,還有一些台灣小吃, 炸物,熟食和飲品,雪糕等。落單也是使用QR code,操作簡單,方便又環保。 值得一讚的是每枱會先提供一隻碟去夾外面的食物,這隻碟就能重用,節省很多洗碗人力資源。 今次我選擇了90分鐘的美國極黑牛三叉,加錢配鴛鴦湯底(桃膠土雞美人鍋&美白凝膚牛乳鍋), 比較之下,我和媽媽都認為牛乳鍋味道比土雞鍋濃郁,土雞鍋比較清淡,我比較喜歡牛三叉,肉質比較韌,較少脂肪,很適合火鍋。 牛板腱,牛肉味較濃厚,有口感又不太過結實。 除了肉類,還有蝦和蜆選擇,蜆肉脹卜卜沒有沙, 蝦肉還算爽口,份量都是兩隻兩隻的呈上,不用擔心浪費。 火鍋當然少不了鴨血,尤其是台式火鍋,口感滑嫩,火鍋絕配。 火鍋前吃了一點放外面的台式特色小吃,有些炸物挺特別的。 火鍋放題最不能缺的就是雪糕甜品, 有我最愛的Movenpick和 Haagen Dazs 糕,但這些都是數量有限,要食就快手了,搶不到也不用擔心,還有其他雪糕雪條可選擇, 到時美味可口的哦。