2024-12-02 685 浏览
狎鷗亭居酒屋,位於尖沙咀,就係諾士佛台,非常韓風既裝修🇰🇷韓仔侍應,坐位舒服,仲有啲私密啲既位俾你聚會😎前菜六碟,非常精緻,菠菜個麻油好出色👍🏻其他都好味,銀魚仔好特別,送酒都好啱🍶🐻勞蘇食🐻推介 —— 生拌牛肉 Yukhoe 🌟 擺盤精緻,專人攪拌,將生牛肉絲、生雞蛋、芝麻、麻油、生蒜片同梨絲撈匀,入口肉質嫩滑,香料調味配搭一流🤤梨絲帶甜仲可以解膩,非常好味既涼盤,係我食過最好食既生牛肉💚麥格利酒 Makgeoli,聲稱係Draft同unfiltered,飲落真係好fresh好夠氣😍高質米酒辣炒魷魚五花肉,好多枱都叫,鐵板上好香,份量又多,非常韓風,八爪魚勁鮮爽🐙多汁好味,五花肉用甜辣醬炒好夾,好味😋鮑魚人蔘雞湯,望一望湯料就會幫你起隻大鮑魚剪開放入湯入面🥹鮑魚極鮮極腍,好好味,唔加鹽飲啖原湯,雞味同蔘味爆炸✨加少少鹽飲,食埋入味雞肉,真係好正👍🏻非常高質既韓式人蔘雞湯真心非常非常高質既韓式居酒屋,韓食係100%唔會令你失望🤞🏻仲要開到3am,真 · 居酒屋✨係尖沙咀食韓國菜唔一定要去韓國街既,試過你就知邊個先係尖嘴No.1😆

生拌牛肉 Yukhoe
麥格利酒 Makgeoli

生拌牛肉 Yukhoe
麥格利酒 Makgeoli
2024-11-22 844 浏览
狎鷗亭居酒屋已經在尖沙咀經營超過三十年無論是店員、老闆還是食客,大部分都使用韓文交流。當晚我和朋友大約在晚上十點前往用餐,仍然看到許多韓國人在那裡享受燒酒和美食。由於這間餐廳的營業時間長達十小時,從下午五點到凌晨三點,十一、十二點時也仍然人潮不斷,這顯示了它在尖沙咀的高人氣。此外,星期日和星期一的全單八折優惠,讓這裡成為我在全香港最愛的韓國餐廳之一。菜品的份量相當慷慨,兩個人點兩到三道就足夠。而且,餐廳還會提供免費的泡菜,吃完後也可以再要求添加。小菜的品質是評價韓國餐廳的重要指標,而狎鷗亭的六款小菜每一種都非常美味。特別是我最愛的牛蒡仔和小魚仔,未等主菜上桌,就已經被我們吃掉大半了!炸八爪魚雞是我們每次來必點的菜品。這次我朋友推薦的炸八爪魚雞令人驚喜,裡面有四隻特大炸八爪魚,搭配牛油蜜糖炸雞,醬油的甜味十分誘人。炸粉薄而酥脆,炸雞的肉汁也被完好保留,吃起來鮮嫩可口。那四隻炸八爪魚實在太大了,還得請店員幫忙用鉸剪剪開,方便我們享用。整體味道鹹香,口感爽口,我覺得三個人點這道八爪魚雞的份量剛剛好。紅燒牛排則更加讓人驚艷。這道牛肉煲使用的是XL size的牛肉,骨肉筋都非常完整,咬下去的新鮮
狎鷗亭居酒屋已經在尖沙咀經營超過三十年

炸八爪魚雞是我們每次來必點的菜品。

紅燒牛排則更加讓人驚艷。
這道牛肉煲使用的是XL size的牛肉,骨肉筋都非常完整,咬下去的新鮮感和豐富的味道讓人印象深刻。
醬汁濃郁入味,絕對不是普通急凍肉所能相比的。

至於米酒,我平時喜歡喝Soju,這次卻是第一次嘗試米酒。它的顏色像牛奶,但實際濃度有6-7度,喝起來甜甜的,非常順口。店員還教我們要搖一搖再喝,因為大米酒精不可以過濾,所以瓶底會沉積一些物質,這樣才能喝得更好。
  • 紅燒牛排
  • 韓式八爪魚雞
2024-10-23 1273 浏览
同朋友一齊嚟咗呢間樓上韓國🇰🇷餐廳食晚餐🤣狎鷗亭洞 係 首爾江南區轄下嘅一個分區,得名於15 世紀朝鮮王朝高級政府官員韓明澮 (Han Munghoe) 創建嘅庵號。狎鷗亭近年發展成為首爾其中一個著名住宅+高檔潮流購物區,當然亦都有好多高級餐廳,不過 affordable 嘅食肆亦都有唔少,主要購物街係 Apgujeong Rodeo Street,我都係呢區都留低唔少足跡🤣坐低冇耐就嚟咗6碟泡菜,全部都好味喎🤣$148 Frozen Lemon 🍋:大大一 Jar 沙冰,夠晒甜,有幾清新嘅檸檬味,飲得好開心🤣$168「芝士雞蛋卷」:煎雞蛋卷上邊再加咗啲熱溶咗嘅芝士,好似係 mozzarella,有鹹香🤣;雞蛋卷裏邊有切碎咗嘅洋蔥紅蘿蔔等🤣$108「韓式麵豉湯」:典型韓國🇰🇷麵豉湯,味道濃郁,裏邊有豆腐、大蜆、蜆肉仔、金菇菜 等,仲可以加入白飯一齊食,好味🤣$258「辣炒八爪魚(麵)」:八爪魚新鮮肉質爽滑,加咗啲洋蔥紅蘿蔔辣椒醬一齊炒,味道鹹鹹哋甜甜哋辣辣哋,幾開胃,就咁食又得,撈埋麵線一齊食都得,得咗🤣食得飽飽嘅一餐🤣
同朋友一齊嚟咗呢間樓上韓國🇰🇷餐廳食晚餐🤣

坐低冇耐就嚟咗6碟泡菜,全部都好味喎🤣

食得飽飽嘅一餐🤣
2024-09-27 1649 浏览
呢幾日不停落雨, 搞到冇哂心機, 一於去最愛嘅韓屋居酒屋鼓勵下自己。去食成日都掛住嘅米腸。🍭辣牛🐮腩湯🍲本來都係要常點嘅牛骨湯🍲, 見到隔離枱叫咗牛腩湯,佢哋食得好滋味🤤, 問過原來可以減辣🤭, 所以就試吓少辣版牛腩湯。唔!🤩湯頭濃郁順口, 少少辣味將惹味度升級✨, 湯料十分充足,湯料伴飯好正👍。🍭蒸米腸之前响韓國🇰🇷食過,回來後試响找餐廳食返呢款小食, 原本唔係好多餐廳有賣, 就算有, 都總覺不太對勁🙂‍↔️,餡𥚃面嘅粉絲成日都散哂😬 , 都係失望多😐。呢度啲米腸就好👍, 腸內嘅粉絲完全唔散🤩, 腸衣有𡁻勁,而且用蒸煮更原汁原味💥🍭醬烤雜錦🥘(燒雞,牛,豬)呢一款雜錦🥘最適合選擇困難症嘅人, 一碟有齊豬🐽,牛🐮,雞🐔, 亦係啱鐘意食韓烤但又怕搞到成身味道嘅人 , 唔需要動手就可以享受美食, 仲唔洗怕燒唔熟啲肉, 簡單直接又好味👍。

🍭辣牛🐮腩湯🍲

🍭蒸米腸

🍭醬烤雜錦🥘(燒雞,牛,豬)

2024-09-23
2024-09-24 1469 浏览
居酒屋成日去,韓式嘅都係第一次☝️ 呢間喺香港開咗好多年,由韓國人主理,用英文溝通,食物款式眾多,而裝潢設計風格頗有特色,榻榻米座位,古舊圖畫,適合同朋友仔嚟小聚一下。前菜有六款,可以無限任添,有泡菜、菠菜、芽菜、甜魚仔、茄子同薯仔沙律。個人喜歡後三者,超級開胃,完全停唔到口,等緊菜上嘅期間已經Refill咗幾次,未開始食已經飽咗一半哈哈。店員推介生拌牛肉,據說係招牌菜。自問腸胃唔好,其實有少少怕,好在食完都無事。牛肉入口即化,超級嫩滑,調味適中,伴上梨絲同蛋黃,真係幾好味,絕對值得一試。香蔥炸雞好大份,雞翼、雞鎚、雞胸樣樣有齊,外層炸至金黃酥脆,唔油膩,夠乾身,咬落脆卜卜,咔咔聲、肉質有嫩有嚡,正常發揮。值得一讚嘅係個醬汁,鹹甜度啱啱好一定要點住食😆牛筋湯上枱時熱辣辣,湯底清甜,建議落鹽,牛筋份量比想像中多,口感偏軟嫩,骨膠原十足。飲品方面叫咗杯Highball,酒精度唔高,凍冰冰咁解渴又解熱,下次試埋其他款式。

• 生拌牛肉
  • 韓式炸雞
  • 泡菜
呢間居酒屋開夜晚 有好多傳統韓食👏~鐵板燒LA牛肋骨牛肋骨肉質新鮮,鐵板燒醬汁調味剛好,用生菜包住嚟食👏可以加蒜頭,辣椒醬同韓式小菜👍好惹味,而且份量超多 性價比高!~炒年糕+炸紫菜捲炒年糕除左主角年糕外,仲有魷魚同青口等海鮮,增添鮮味,炒年糕既醬汁微辣,呢個辣度好啱本地人口味,少少香辣激活味蕾,幾惹味炸紫菜捲好特別 第一次試 好少係韓式餐廳見到。用紫菜包住粉絲炸成捲,外脆內軟,係一款唔錯嘅小食😋~韓式胸叉肉麵豉湯 麵豉湯用料好豐富,有牛胸叉肉、海鮮、豆腐和多種蔬菜,飲落酸酸地,搭配埋白飯,好開胃~黑覆盆子酒🍷味道酸酸甜甜,幾開胃,而且可以用來解辣🥳飲落似紅酒咁👏而且倒落杯度好有儀式感
呢間居酒屋開夜晚 有好多傳統韓食👏

~鐵板燒LA牛肋骨

~炒年糕+炸紫菜捲

~韓式胸叉肉麵豉湯

~黑覆盆子酒🍷

由韓國人開既正宗韓國餐廳,店員都唔太識廣東話,周圍既食客有8成都係韓國人,真心好似去左韓國咁😆😆🩵燉豬骨鍋湯頭好好飲~ 好似返左韓國食緊鍋物咁!薯仔煮得好淋身,微微甜味,同主角豬骨一樣咁好食😍 仲有d酸菜配搭,索曬所有精華,超惹味~🩵辣炒魷魚炒魷魚個醬汁幾辣!魷魚新鮮,彈牙有咬口😛 份量唔少,CP值幾高~🩵柚子檸檬麗塔經典韓國沙冰,倒插樽裝飲品,一路飲一路支飲品會慢慢落曬去個沙冰到,食辣野最岩叫返杯黎解一解辣,一流!

🩵燉豬骨鍋

🩵辣炒魷魚

🩵柚子檸檬麗塔

2024-12-31 0 浏览
呢間韓國餐廳好正宗,除了裝修好韓式之外,連侍應都係韓國人。菜式好正宗,環境好舒服,一班朋友聚餐就啱晒,值得推介👍我哋叫咗以下菜式:❤️芝士雞蛋卷係一道韓國人氣小食,外層金黃香脆,裡面包住滑溜嘅雞蛋同豐富芝士,咬一口即刻流出濃郁嘅奶香,真係好惹味。 ❤️板燒LA牛肋骨:牛肋骨肉質鮮嫩多汁,用生菜包住,配上獨特嘅醬汁,蒜頭, 味道一流,令人一試成主顧。 👍❤️鮑魚人蔘鷄湯養生之選,湯底清湯透亮,鮑魚鮮嫩,成隻雞内放咗人蔘、糯米一齊煮,湯底充滿雞湯及人蔘味,喝一口即刻感受到溫暖和滋補,對身體特別好。 😋韓國菜當然唔少得自家製前菜,有醃製嘅小菜、泡菜等,開胃又解膩😋米酒清甜可口,帶有淡淡嘅酒香,無論搭配任何菜式,都能增加整體風味,令用餐體驗更完美。呢幾道韓國菜式,真係讓人回味無窮!

我哋叫咗以下菜式:

❤️芝士雞蛋卷

❤️板燒LA牛肋骨:

❤️鮑魚人蔘鷄湯

• 鮑魚人蔘雞湯
  • 芝士蛋卷
2024-12-30 15 浏览
第二次訂位6點半前去到,我和男友去再次幫襯,食物好美味員工對人親切細心叫左炒粉絲同牛五花肉及一杯科羅娜麗塔飲品埋單$565!布置好適合同朋友傾計食飯,情侶都好岩去幫襯。
第二次訂位6點半前去到,我和男友去再次幫襯,食物好美味
員工對人親切細心
2024-12-27 0 浏览
喝完酒最好不過就是食個宵夜,在諾士佛臺枱頭找到這個白色招牌,進去冠福中心按一字樓就到咯!留意片中說明營業時間,他們開到零晨的耶!!⭐覆盆子酒 $138是好處多多的覆盆子酒?聽說高抗氧化,明目,更補肝腎?反正最重要還是要味道😜甜甜的超易入口,完全不會覺得有14%!小心喝醉喔🤣❤ 鮑魚人參雞 $188冬天來一個熱呼呼的雞湯,整個人都暖起來~鮑魚和雞肉都軟熟入味,湯頭純粹而濃郁還帶點甘甜,一口接一口把整個人參雞清光光!⭐ 香煎黃花魚 $178煎香了的黃花魚,表皮脆口魚油邊咬邊滲出,油香充滿口腔,再吃上一口酒!開心😆❤ 辣雞腳 $178終於找到和我一起吃這道辣爆的菜的人啦 😘雞腳以鐵板上,保持熱度♨️一口吃下,原來腳趾的骨頭已經拔出來了,只剩一支腳掌的骨頭,很方便吃 😊味道非常惹味,很上頭耶!一邊吸著氣一邊吃,辣得真過癮!
喝完酒最好不過就是食個宵夜,
在諾士佛臺枱頭找到這個白色招牌,
進去冠福中心按一字樓就到咯!
留意片中說明營業時間,
他們開到零晨的耶!!

⭐覆盆子酒 $138
是好處多多的覆盆子酒?
聽說高抗氧化,明目,更補肝腎?
反正最重要還是要味道😜
甜甜的超易入口,
完全不會覺得有14%!
小心喝醉喔🤣

❤ 鮑魚人參雞 $188
冬天來一個熱呼呼的雞湯,
整個人都暖起來~
鮑魚和雞肉都軟熟入味,
湯頭純粹而濃郁還帶點甘甜,
一口接一口把整個人參雞清光光!

⭐ 香煎黃花魚 $178
煎香了的黃花魚,
表皮脆口魚油邊咬邊滲出,
油香充滿口腔,再吃上一口酒!開心😆

❤ 辣雞腳 $178
終於找到和我一起吃這道辣爆的菜的人啦 😘
雞腳以鐵板上,保持熱度♨️
一口吃下,
原來腳趾的骨頭已經拔出來了,
只剩一支腳掌的骨頭,很方便吃 😊
味道非常惹味,很上頭耶!
一邊吸著氣一邊吃,辣得真過癮!

2024-12-16
  • 鮑魚人蔘雞湯
2024-12-27 0 浏览
餐廳似乎招待開韓國人甫進門我好直接用廣東話開場「Hello,兩位~~」迎來店員一串我聽唔明嘅韓文回答換返英文channel 先成功解圍朋友話餐廳係由韓國人主理的確店入幾枱顧客明顯都係韓國人Dinner 前來串門想飲杯米酒,再簡單點個輕食大豆芽菜鍋同韓式八爪魚雞牙帶魚同豆芽煮嘅湯清甜比起成日飲嘅大醬湯呢個就夠晒清冬天飲好暖笠笠八爪魚雞粉漿輕薄炸得好香脆但唔heavy 配呢個咁清嘅湯加杯韓國米酒淡淡然嘅酒精同米香舒服無違和
餐廳似乎招待開韓國人
甫進門我好直接用廣東話開場
「Hello,兩位~~」
迎來店員一串我聽唔明嘅韓文回答
換返英文channel 先成功解圍
朋友話餐廳係由韓國人主理
的確店入幾枱顧客明顯都係韓國人

Dinner 前來串門
想飲杯米酒,再簡單點個輕食
大豆芽菜鍋同韓式八爪魚雞

配呢個咁清嘅湯
加杯韓國米酒
淡淡然嘅酒精同米香
舒服無違和

餐廳:狎鷗亭居酒屋地點:尖沙咀諾士佛臺菜式:韓國菜餐牌:前菜、一品料理、火鍋、湯類、炸煎炒類,燒烤類、飯麵類、飲品先上前菜6小碟,包括菠菜,芽菜,辣腐皮,魚仔,辣泡菜等,味道唔錯,好豐富。生拌牛肉 $258 另加一生拌牛肉係招牌菜式!有大大個生牛肉球,份量好多,面頭一隻蛋黃,仲有香辣蒜片同白芝麻粒,撈埋之後食,味道唔錯,好香麻油味,而口感冰凍,伴有爽甜梨絲,可以加添味道口感。伴有一片檸檬可以調味。薯仔湯 $398 另加一薯仔湯用個爐係你面前滾,冬日之選。材料包括八大件好淋豬骨,四大件薯仔,好多芽菜,大蔥,芝麻葉,好多野食。個湯呈淺啡色,主要係芝麻種子味,味道好味得黎唔會太濃,剛剛好,我覺得有少少似淡麵豉味,菜吸左個湯好好味。益力多沙冰 小 $148 另加一益力多沙冰一共有六杯左右,味道唔錯,食到粒粒冰粒,解渴開胃。今餐食物質素唔錯,服務員有地道韓國人,服務態度唔錯。餐廳裝修係居酒屋風格,感覺好有去左異地感覺。
餐廳:狎鷗亭居酒屋

薯仔湯
益力多沙冰 小 $148 另加一
2024-12-23
益力多沙冰
充滿韓國文化氣息既餐廳,內裡裝修講究,掛有壁畫,亦有私隱度較高既席地而坐包廂,播放韓國hip pop歌曲,好似嚟咗韓國當地一樣,還原韓國味道。生拌牛肉魚生就食得多啦,但牛肉就未試過。據聞係韓國當地人好鍾意食嘅料理,於是我就即管嗌黎試吓。牛肉預先調味,以蛋黃、蒜片同梨絲拌為一體。牛肉新鮮、入口即溶,伴隨梨絲嘅甜味,完全唔覺得食緊牛肉,亦都估唔到咁夾,絕對推薦。牛腸牛肚鍋韓國人聚會飲酒必叫既一道菜!!湯底以新鮮牛骨煲制而成,香氣濃郁,仲可以當湯飲!牛腸牛肚鍋配料豐富,牛腸牛肚洗刷乾淨,另外配有米線、豆腐、年糕、金針菇等等,雖然有少少辣,但係呢個天氣寒冷嘅時候食,成個人都暖曬。額外加湯都係以牛骨煲制而成既上湯,實在令人驚喜。飲品都係由韓國運黎。因為我哋叫咗牛腸牛肚鍋,店員就推介韓國傳統水果酒—覆盆子酒,入口微甜,順滑柔厚,後勁回甘,令到牛腸牛肚鍋更加突出。

牛腸牛肚鍋

2024-12-23 73 浏览
餐廳裝修好有韓國特色,除咗有一般座位,仲有特色傳統座位,夠曬氣氛,一大班朋友黎都好適合!餐牌選擇好豐富,好多韓國特色菜色,仲有多款韓式酒飲辣牛肉八爪魚鍋 $398推薦!!😍😍😍材料好豐富,有齊新鮮八爪魚、牛肉、豆腐等,全部食材份量都唔少,而且好新鮮,鍋底仲有好多粉絲,煮完之後好入味好好食!特別讚個八爪魚,好易咬開👍🏻👍🏻👍🏻三枚肉 $148燒豬腩肉,餐廳會幫我哋燒埋再加切好曬,仲配有生菜,可以包住豬肉食,一啲都唔肥膩,仲好香好滋味😋😋😋生米酒 $120酒精濃度約6%,如果一班朋友黎可以一齊叫枝試下😚😚生米酒好易入口,飲落甜甜地,餐廳仲提供特別嘅器皿,格外有feel~前菜一共有成6碟前菜,每種份量都唔少,酸酸甜甜,全部都好開胃🤤

餐牌選擇好豐富,好多韓國特色菜色,仲有多款韓式酒飲

辣牛肉八爪魚鍋 $398

三枚肉 $148

生米酒 $120

一共有成6碟前菜,每種份量都唔少,酸酸甜甜,全部都好開胃🤤
2024-12-22 99 浏览
冬日寒風凜冽,去左尖沙咀諾士佛臺覓食,餐廳由韓國人主理,有十七年歷史既高質正宗韓國菜,連裝修都有韓國風,榻榻米座位,人流源源不絕!生伴牛肉以調味醬拌生牛肉的料理。主要使用牛臀肉,以及由醬油、蔥、蒜末、芝麻鹽、糖混合而成的調味醬,將醬料充分地淋在牛肉上攪拌均勻後裝盤而成,是一道牛肉軟嫩口感與甜甜醬料完美結合的美食。牛骨湯同時兼具牛骨爽口香濃的味道,以及韓牛牛肉的軟嫩與清爽,是韓國代表性的湯類料理。八爪魚伴無骨炸鷄相當有標誌性,成部海盗船滿載八爪魚同鷄,有經典海贼王動畫路飛做船長,擺盤唯俏唯妙,頓時喚起唔少童年回憶!