2021-07-09 13 浏览
今日經過荃灣,見到路德圍嗰頭新開左一間川味小食外賣店,就決定買番返屋企加餸。🥢川麻三拼 - $55我叫咗金錢肚、豬耳同豬肘。本身以為好辣,因為我都唔係好食得辣,但係個麻辣味辣得來又唔會太刺激你個味蕾而失去左本身食材嘅味道。而每個餸都切到一絲絲細條,都幾有心思。🍴五香三拼 - $50有牛筋凍、五香牛肉同雞腎。牛筋爽口。五香牛肉同雞腎都好入味,同一啲都唔肥膩。🐓椒麻雞(半隻) - $68個份量都幾多。唔好以為個顏色冇咩味,其實食完之後有好勁嘅椒麻味,而且雞肉肉質新鮮同嫩滑。🐖東坡肉飯 - $35東坡肉滷得好入味同淋,用埋啲汁嚟囉飯就一流。

🥢川麻三拼 - $55
我叫咗金錢肚、豬耳同豬肘。

🍴五香三拼 - $50
有牛筋凍、五香牛肉同雞腎。
牛筋爽口。五香牛肉同雞腎都好入味,同一啲都唔肥膩。

🐓椒麻雞(半隻) - $68

🐖東坡肉飯 - $35
東坡肉滷得好入味同淋,用埋啲汁嚟囉飯就一流。

行過路德圍見開咗新嘢就試吓,近來都好興呢啲麻辣涼拌菜!! 東坡肉飯 ($35)東坡肉肥瘦均勻,肉質軟淋,個汁甜甜地啱晒用嚟撈飯!! 五香料理三拼 ($50)揀左牛腱、土豆絲同埋四喜烤麩,另外仲有花生香菜青瓜等配料,係完全接受到嘅辣味,牛腱份量比想像中多都幾好食,四喜烤麩個汁好似酸酸地幾開胃,仲有冬菇喺裏面,整體呢幾個餸都好食!! 川麻料理三拼($55)金錢肚夠晒入味亦煮得夠淋,但略嫌切得太幼,豬耳絲爽口,仲有豬爽肉都幾好食!! 其實叫一個餸都可以,佢有個價錢係輕食版!! 總括嚟講份量夠,選擇多味道都唔錯,唔想煮飯嘅時候嚟買幾個餸都係一個唔錯嘅選擇,但今次好似買得太多,我諗有機會我會encore五香料理再試吓其他餸!!
行過路德圍見開咗新嘢就試吓,近來都好興呢啲麻辣涼拌菜!!

東坡肉飯 ($35)
東坡肉肥瘦均勻,肉質軟淋,個汁甜甜地啱晒用嚟撈飯!!

五香料理三拼 ($50)

川麻料理三拼($55)

在路德圍同朋友掃街吃小食,見到珍一料理很多人買外賣,原來是吃麻辣涼拌小菜的,也有不辣的涼拌和盒飯,價錢很便宜,正值傍晚時份,我也買了幾份回家當晚餐,今晚不用煮飯了。五香料理三拼$50,不辣的,選了牛筋凍、五香牛肉和蓮藕片。牛筋凍本來是沒有味道的,涼拌後有醋香、酸味、又有五香味,像吃咸的啫喱一樣,口感很特別!最喜歡吃蓮藕片,就像餐前小吃一樣,微微酸味,又帶五香味,很開胃;五香牛肉切成薄片,涼拌後更易入味。記著要吃墊底的青瓜絲,酸酸的又有清新氣息,夏天配飯吃一流!川麻料理三拼$55,選了爽脆豬耳絲、秘鹵豬爽肉和脫骨香豬肘。麻辣的味道越吃越過癮,因為辣度只是小辣而已,就算不太能吃辣的家人也喜歡,一邊飲啤酒,一邊越吃越香!喜歡涼拌的醬料,少少麻辣,送飯吃很開胃。三款餸菜我最喜歡是爽爽的豬耳,其次是香豬肘,肉質非常滑。鹵水過的豬爽肉,在麻辣醬料裏醃起來,真的很開胃,又夠飽。墊底的青瓜絲,吸收了麻辣醬,反而更突顯青瓜的清甜多汁啊!椒麻手撕雞半隻$68, 沒想到手撕雞的皮可以如此爽脆,有藤椒涼拌,味道不辣但帶一點麻香,吃了一遍便上癮,不停要挑雞皮吃。雞肉是手撕的,所以都是細條的,比較乾身,可以醮附送

五香料理三拼$50,不辣的,選了牛筋凍、五香牛肉和蓮藕片。

椒麻手撕雞半隻$68, 沒想到手撕雞的皮可以如此爽脆,有藤椒涼拌,味道不辣但帶一點麻香,吃了一遍便上癮,不停要挑雞皮吃。雞肉是手撕的,所以都是細條的,比較乾身,可以醮附送的麻醬吃更香。

東坡肉飯$35,是這裏的招牌菜,幾乎每個買外賣的都帶一盒回家,因為實在太便宜了,今時今日能夠以這個價錢吃到一個外賣飯盒,而且有三大塊東坡肉,炆得又香又軟滑,非常入味,附帶三塊豆腐乾,煙韌有口感,連醬汁拌飯吃,飯量夠多,超好味!
2021-06-25
2021-06-30 42 浏览
由於啊媽要偷懶唔煮飯,咁我地都想食川辣小食,所以就搵到荃灣呢間新開無耐既小食店☺️☺️首先叫左個東坡肉飯,拎到返去仲熱辣辣😆👍🏻佢啲外賣盒都好高質厚實!重點東坡肉比例做得好好,完成見到三層肉好分明😍😍平時唔係好食肥肉都食哂😂因為好啫喱,好正,醬汁甜甜地,唔會好咸,送飯一流😁😁跟住黎左半隻椒麻手撕雞🥰🥰我既最愛,椒麻香到令人情不自禁咁食,作為凍食冷盤,仍keep到肉質,半隻全家人食都好夠😆👍🏻👍🏻最後叫左一個唔辣同辣既三併小食😝😝分別有豬耳,好爽口,處理得乾淨🤧起碼唔會見到毛毛。仲有豬爽肉、牛腱等😎😎非常惹味!最緊要📍📍係呢間賣呢啲涼拌食物既鋪頭乾淨😂😂唔會好污糟,廚房都睇到哂😎😎👍🏻👍🏻有信心下次再買😊😊

2021-06-29 53 浏览
荃灣都出名多野食,星期日同屋企人行開荃灣食飯,行過就見到珍一,就買左啲小菜返屋企試下。鋪雖然細細間,但人流都多,個食物櫃都幾乾淨,今次就買左幾款。椒麻手撕雞(半隻)($68)諗住半隻細細隻,點知其實比我想像中大隻,叫左微辣,雖然唔係好辣,但都食到陣陣麻味,雞肉嫩口,唔會食到雪味,同埋入味!超抵食!東坡肉飯($35)其實價錢真係抵,雖然肉得3舊,但超入味,加埋啲油脂同肉,超香口,入口即浴,餸飯一流!另外叫左一堆小菜,老實唔記得叫左咩,應該有土豆絲、豬耳、夫妻肺片個啲!炎炎夏日食呢啲麻麻辣辣既涼拌小菜真係好開心,花椒味好香,少少麻唔會太辣,送飯一流!鋪頭近荃灣店交通方便,有機會再會買!屋企人都話好正

麻椒雞

椒麻手撕雞(半隻)($68)

東坡肉飯

東坡肉飯($35)

鋪頭近荃灣店交通方便,有機會再會買!屋企人都話好正

2021-06-27
麻椒雞
  • 東坡肉
2021-06-27 46 浏览
路德圍出名多嘢食,見到呢間舖頭新裝修而且啲菜式幾吸引所以做買咗啲外賣返屋企😊叫咗半隻椒麻手撕雞半隻份量都幾大,手撕雞係連埋骨嘅,會俾埋雞腳啲客人!鍾意食雞腳嘅人就最啱!椒麻手撕雞啲皮幾脆,肉質偏實,椒麻味道幾過癮🤪東坡肉飯嗰個設計幾好包裝精美上層係餸下層係飯!東坡肉肥瘦比例啱啱好!啖啖肥肉入口即溶!肉類調味幾有質素,唔會過咸!算係可以媲美大酒樓嘅水準👍雞腎、腐竹、豬耳配埋爽脆青瓜!仲有食肉獸梗係要食牛腱,五香牛肉,都覺得幾正☺️土豆絲好爽脆😊😊叫咗唔辣嘅五香味,唔食辣都可以享受到涼拌料理😉
路德圍出名多嘢食,見到呢間舖頭新裝修而且啲菜式幾吸引

所以做買咗啲外賣返屋企😊
叫咗半隻椒麻手撕雞
東坡肉飯嗰個設計幾好
包裝精美
上層係餸下層係飯!
雞腎、腐竹、豬耳配埋爽脆青瓜!
仲有食肉獸梗係要食牛腱,五香牛肉,都覺得幾正☺️
2021-06-25 38 浏览
今日係荃灣收工,順便睇吓有咩好野食外賣番屋企😶‍🌫️咁岩就見到荃灣川菜外賣🥡咁有特色既外賣當然要試一試喇,大家都注意佢剩係外賣自取冇堂食的🥳東坡肉飯$35雖然我唔係太鐘意肥肉,不過真係一試難忘,均勻嘅肥膏加埋入晒味厚肉,食落有口感仲唔會覺太多膏好油膩,加埋配菜嘅百葉結,濃郁嘅醬汁配上白飯真係可以不停加飯!椒麻手撕雞半隻 $68呢個係十分滿分嘅推介,對於啖啖肉嘅食肉獸嚟講,手撕雞簡直係極品,再加上佢配埋椒麻嚟帶出左更多鮮味道,有種食上癮嘅感覺,佢手撕雞每條都比較大,反而增加左你咬口嘅感覺,更加享受佢嘅味道!川麻料理三拼 $55雞絲云耳、麻辣豬肚條、脫骨香豬肘又係一個麻辣嘅開胃拼盤,每一樣都係配合飲品必備嘅小食,小小嘅川麻味道令到你更加想食落去,口感滿足之餘又可以嘆住啤酒或汽水!五香料理三拼 $50豬耳、牛筋凍、雞腎食唔到辣嘅朋友呢個拼搭就十分適合你喇,清清地但係又唔會太平淡,每樣食品嘅配搭都有唔同嘅味道,爽口彈牙都會令你繼續跟住停唔到口!📍珍一料理 (富榮大廈) (荃灣)荃灣荃興徑10-18號富榮大廈地下6號舖荃灣川菜外賣🥡東坡肉飯$35椒麻手撕雞半隻 $68川麻料理三拼 $55雞絲云耳、

東坡肉飯$35

椒麻手撕雞半隻 $68

雞絲云耳、麻辣豬肚條、脫骨香豬肘

豬耳、牛筋凍、雞腎

📍珍一料理 (富榮大廈) (荃灣)
荃灣荃興徑10-18號富榮大廈地下6號舖荃灣川菜外賣🥡

東坡肉飯$35

椒麻手撕雞半隻 $68

雞絲云耳、麻辣豬肚條、脫骨香豬肘

豬耳、牛筋凍、雞腎

📍珍一料理 (富榮大廈) (荃灣)
荃灣荃興徑10-18號富榮大廈地下6號舖
外卖自取
❣️爸爸加餸必食珍一料理❣️好多時爸爸口淡淡都會去路德圍果邊買料加餸!因為呢度有好多唔同種類野食😍爸爸近期至愛就係呢間新開專賣川式食品既珍一料理!💗東坡肉飯 勁多豬腩肉!每一粒脂肪同肉既比例都好平均,口感層次十足!醬汁味道甜甜地,我最鍾意用黎撈飯一齊食😍💗椒麻手撕雞一盒手撕雞份量已經有好多😍淡淡椒麻香味!食落少少麻香!肉質都幾嫩滑!爸爸加料必買之一🤤💗豬耳每一片都切到厚薄均勻!食落爽脆可口!加埋秘製醬汁食落去超級惹味!💗牛腱 薄薄一大片!肉質軟滑!配埋香濃滷汁好好味!💗辣鹵金錢肚味道香辣味,牛肚爽脆有咬口!整體份量都係好大!價錢亦都相當親民!爸爸最鍾意就係佢可以有個玻璃櫃俾我哋睇到啲食物!睇到邊啲啱食就買!同埋呢度都好乾淨衛生!下次再買其他嘢食加送先
❣️爸爸加餸必食珍一料理❣️

💗東坡肉飯

💗椒麻手撕雞

💗豬耳

💗牛腱
薄薄一大片!肉質軟滑!配埋香濃滷汁好好味!

💗辣鹵金錢肚
味道香辣味,牛肚爽脆有咬口!

2021-06-23
2021-06-23 45 浏览
係荃灣路德圍開左間主打川滬風味既小食店,提供多款川麻同涼拌小食,各款小食放哂係玻璃櫃入面一目了然🤣見到樣樣都想試🤣買返屋企加餸都OK😙🌟椒麻手撕雞 (半隻) $68就算只係半隻手撕雞份量都好似幾多咁🤣啖啖肉咁,有少少川麻既味道,加埋啲芝麻、炸黃豆、花生呢啲配料好香好惹味😝🌟東坡肉飯 $35入口即化既東坡肉煮到入哂味😆啲醬油甜甜地,送飯一流😚仲有煮哂汁既百葉做配菜添吖🌟五香料理三拼 (五香/麻辣/加辣) $50五香料理揀左雞腎、土豆絲同腐竹!雞腎入味又幾有咬口;土豆絲好爽脆;腐竹大大件又厚身,好有口感🤣🌟川麻料理三拼 $55揀左爽脆豬耳絲、麻辣豬肚條同脫骨香豬肘😚 川麻味道突出,辣度慢慢滲出黎好過癮~三款涼拌都爽口彈牙,加埋川麻味道,用黎送酒就岩哂🤭

🌟椒麻手撕雞 (半隻) $68

🌟東坡肉飯 $35

🌟五香料理三拼 (五香/麻辣/加辣) $50

🌟川麻料理三拼 $55

2021-06-22 35 浏览
估唔到又真係幾好食☺️五香料理三拼 $50好多種唔同嘅配料可以揀,未到都有三款,牛筋凍,雞腎,土豆絲,佢呢個唔辣,好夠味至於入面會有啲青瓜絲同紅蘿蔔絲,平時細佬唔食今次都食咗好多,仲話比我食曬🤣川麻料理三拼 $55豬肚條,豬爽肉,雞翼尖。平視我唔會食豬肚條同埋豬爽肉,今朝為咗買俾屋企人食就是試咗少少又真係幾唔錯,發現原來真係要試吓唔同嘅嘢食先知好唔好食椒麻手撕雞 (半隻)$68佢嘅手撕雞真係有埋啲雞骨喺度,絕對冇呃錢架。東坡肉飯 $35除咗東坡肉仲有腐竹喺裏面,個東坡肉啲肉唔會話十分之肥,半肥瘦食落去加埋飯一齊啱啱好,而且味好香,食完一件又一件,仲要呢個價錢抵食呀☺️佢既三拼最好食係配左落去嘅小品,花生同黃豆麵好出色,仲要可以就咁買一包☺️
估唔到又真係幾好食☺️

椒麻手撕雞 (半隻)$68
佢嘅手撕雞真係有埋啲雞骨喺度,絕對冇呃錢架。

東坡肉飯 $35

2021-06-22 28 浏览
終於等到荃灣有間專賣涼拌既小店啦🤩仲有好多款式主打係外賣 有主食 涼拌小吃 夏天熱辣辣食就最岩❤️東坡肉飯都係35蚊咋~東坡肉煮到好軟腍入味配白飯就最一流😋.涼拌小吃有分五香同川麻個人就喜歡川麻多啲🌶麻既感覺好正~我地揀左腐竹 豬耳絲 雲耳 牛腱 火雞胗同豬肚豬耳脆卜卜好香口 雲耳同腐竹吸晒醬汁真係好惹味火雞胗都係爽口 唔會韌到咬唔到🤤最後再黎半隻椒麻手撕雞加埋芫茜 白芝麻等等 一樣係撈飯食完美啊‼️手撕雞拆左骨 而骨位都無掉到 跟埋的唔好浪費 拎黎煲下粥都唔錯架💜
終於等到荃灣有間專賣涼拌既小店啦🤩仲有好多款式
主打係外賣 有主食 涼拌小吃 夏天熱辣辣食就最岩❤️
東坡肉飯都係35蚊咋~東坡肉煮到好軟腍入味
配白飯就最一流😋
涼拌小吃有分五香同川麻
個人就喜歡川麻多啲🌶麻既感覺好正~
我地揀左腐竹 豬耳絲 雲耳 牛腱 火雞胗同豬肚
手撕雞拆左骨 而骨位都無掉到 跟埋的
唔好浪費 拎黎煲下粥都唔錯架💜
2021-06-17
2021-06-20 64 浏览
要外賣加餸返屋企,經過路德圍見到呢間新開嘅川菜,仲做緊父親節嘅東坡肉優惠!-❣️ 東坡肉·百葉飯東坡肉非常好食!肥瘦層次分明,入口即化,非常入味!推介!🤤 百葉都索曬啲汁!-❣️ 椒麻雞第一次聽椒麻雞,原來係川菜嘅代表作!雖然佢個名有個《椒》字,但係其實一啲都唔辣架!相反少少麻嘅感覺,再配合埋花生芫荽,食落去反而好清新!😌肉本身大部份已經手撕開!抵讚!如果啲肉更加滑就好!-❣️川麻三寶及五香三寶川麻系列(固定辣度):豬爽肉、夫妻肺片、脫骨豬踭 🤟🏼三種肉類都醃得非常入味!川麻嘅辣到其實唔係好辣!食慣辣嘅人就一定要要求店員加辣!-五香系列(可以選擇唔辣 大中小辣):雞腎、牛筋凍、豬耳我選擇左小辣,辣度同麻辣系列差唔多!比較特別嘅係佢有牛筋凍,我第一次食,食落好似煙un嘅啫喱! 幾得意😎-得閒買黎加餸或者當佐酒小食都係一個唔錯嘅選擇!🙌

❣️ 東坡肉·百葉飯

❣️ 椒麻雞

肉本身大部份已經手撕開!抵讚!如果啲肉更加滑就好!
❣️川麻三寶及五香三寶

川麻系列(固定辣度):豬爽肉、夫妻肺片、脫骨豬踭 🤟🏼
五香系列(可以選擇唔辣 大中小辣):雞腎、牛筋凍、豬耳
我選擇左小辣,辣度同麻辣系列差唔多!
得閒買黎加餸或者當佐酒小食都係一個唔錯嘅選擇!🙌

2021-06-18 38 浏览
夏天熱辣辣無晒胃口,收工行過地皇廣場比我發現呢間新開既四川涼拌,望落好乾淨企理,人頭湧湧好熱鬧😱揀咗四樣嘢食,姐姐好好人送左一兜涼拌汁比我,番到屋企淋落啲餸唔會乾爭爭。川麻料理三併泡椒鳳爪、金錢肚、豬爽肉金錢肚切到好薄,口感好好👍🏻豬爽肉除左豬頭肉仲有我最中意既豬耳,好爽脆。鳳瓜係偏淋果隻,唔使出好大力咬,最後越食越辣好過癮。東坡肉飯呢個係專登買比屋企人食既。味道鹹鹹甜甜,伴菜仲有啲百葉結。好出奇地食落唔油膩,我本身唔係好敢食肥肉都食咗幾舊。椒麻手撕雞要左半隻雞,有一大兜咁多。原來所有雞骨都裝埋落去,好均真呀。食一啖已經feel到好香既花椒味,雞肉唔乾仲好有咬口,雞皮超爽,加埋啲涼拌汁好惹味。五香牛腱併烤麩烤麩咸咸甜甜好入味😚牛腱厚薄適中,食完一片又一片。盒底仲有小小青瓜、冬菇、炸黃豆,好豐富。

川麻料理三併
泡椒鳳爪、金錢肚、豬爽肉

椒麻手撕雞

五香牛腱併烤麩
2021-06-18 16 浏览
人來人往的街上………吃貨又看到新開的店鋪了…..一於試一試…….款式好多樣化….😋😋😋看到已經好好好好吸引了.👍🏻👍🏻👍🏻試一試熱食再試冷盤……點了個東坡肉飯……..還有一堆又辣又麻的冷盤………..份量好夠👍🏻👍🏻汁料很濃味…!而且細心….有分汁….👍🏻👍🏻手撕雞…….好大份阿! 足足半隻雞😲😲😲牛肚豬耳…..不夠辣還可以加辣!!蓮藕海帶雞腎……也十分出色👍🏻👍🏻👍🏻好夠麻好入味👍🏻👍🏻👍🏻還有很多款配料想試…..😝

看到已經好好好好吸引了.👍🏻👍🏻👍🏻

試一試熱食再試冷盤……點了個東坡肉飯……..
還有一堆又辣又麻的冷盤………..

手撕雞…….好大份阿! 足足半隻雞😲😲😲

牛肚豬耳…..不夠辣還可以加辣!!

2021-06-16 43 浏览
荃灣路德圍一向都好多嘢食😆,最近見佢開咗間新嘅外帶料理店。川麻五香嘅涼伴小食都幾多選擇🤪,有時屋企想加餸可以去買嚟食下。令我有d驚喜嘅係佢哋嘅東坡肉飯,佢哋嘅豬腩肉肥好分明😍,比例平均,肉質軟腍,仲要好入味~$35蚊都算幾抵食!唔錯唔錯👏🏼椒麻手撕雞一份半隻手撕雞,份量都唔小~不過椒麻嘅味道可以再香d同多d辣味,食得辣嘅朋友可以考慮下叫佢加辣😁。雞嘅肉質偏瘦,如果隻雞再肥d油感重d會更好食。另外再叫咗五香牛肉同埋麻辣豬肚and豬耳,兩款都幾惹味,佢哋加配嘅花生好香口☺️☺️。

椒麻手撕雞