2015-04-26 830 浏览
菠蘿冰太甜朱古力咖啡冇呢味道,朱古力唔似朱古力,咖啡又唔似咖啡,好似飲緊即溶白咖啡咁既味道杏仁朱古力一口多士夠脆,但得兩片杏仁,漏單又做唔切,等成45分鐘先出,人地食晒走埋,仲黎問我地掙乜!如果唔係平價,一定冇下次!不過,應該都冇下次嘞
菠蘿冰太甜
杏仁朱古力一口多士夠脆,但得兩片杏仁,
不過,應該都冇下次嘞
2015-04-24 713 浏览
在網上看到已經很想吃!!!恰巧去單車遊,所以一定不會錯過!!一口多士約2吋厚,但竟然做到外脆內軟,而且香甜~沾著朱古力醬也不會感到甜膩,據說朱古力醬是店方特別調製過的,加入了牛奶等,所以沒那麼甜膩~杏仁粒跟朱古力很match,令口感豐富了! 多士的大小恰恰一啖一粒,真係一口多士。單看外表,有人會嫌它乾,較表層淋上雪糕的做法較遜色,但我有時就是嫌那種食法太膩,而且實在太邪惡喇!Anyway,我就投這一口多士一票。這一口多士連熱飲竟然只需24大元,抵到呢!如果大家喜歡配雪糕,絕對可以去用$11買3個雪糕杯倒上去,總價亦都是$35!!比去茶木食多士劃算多了!

一口朱古力杏仁粒多士連熱飲$24

题外话/补充资料: 星期一休息呀!!大家要注意呀!此店有FACEBOOK PAGE, 大家出發前可CHECK清楚營業時間。
2015-04-18
一口朱古力杏仁粒多士連熱飲$24
  • 一口多士
2015-02-12 971 浏览
我第一次黎大埔街市入面,環境算乾淨,去到珞桐歺廳原來好多人黎排隊,等左10分鐘就可以入去坐,我地一行3人叫左3個餐4個單點美食(蝦多士配薯條,魷魚蘇配薯條,魚柳配薯條,一口朱古力多士,小食拼盤,雞翼,淨魷魚)如果套餐魷魚得3條,下次都係叫淨魷魚會多D,D薯條吾係麥記個D,佢加左D粉仲野味,D價錢算抵,包埋野飲,下次一定會再去👍
2015-02-07
2015-02-10 818 浏览
大學時期的一位室友住在大埔, 剛巧今天的課取消了, 於是我們相約見面。這位大埔人揚言要帶我去吃好吃的, 然後就來到了這個在街市裡的小店。現在這種小店已經愈來愈少了, 全部都是連鎖餐廳, 要不然就是貴得很的食店。這間店的桌椅屈指可數, 可是環境並不擠迫, 朋友說, 平日的中午時間都是長長的人龍。在朋友的介紹下, 點了豬扒芝士撈公仔麵, 還有馳名的蜜糖一口多士。鄉下妹是第一次吃芝士撈公仔麵, 愛吃芝士的我一試過愛上, 香濃的芝士和少少忌廉一起煮公仔麵, 卻一點也不膩人, 豬扒在這裡像是配角, 因為被芝士搶了風頭。這裡的蜜糖一口多士, 聽說非常有名氣, 下午茶的時段排隊要吃的人多得很。下單後還要等差不多20分鐘, 不過吃過就知道等是值得的。每一塊多士都是用心烘過的, 每一面都是脆卜卜, 沾上點點蜜糖一起吃, 一試就停不了口。便宜的價錢卻吃到這樣水準的美食, 以後也要支持小店了。

便宜的價錢卻吃到這樣水準的美食, 以後也要支持小店了。
2015-02-09
2015-01-15 863 浏览
屋企人之前已經黎過,因為係我推介佢地試,但我自己就一直吾得閒,直到今日先有機會試下下晝大約兩點到,雖然係平日但都滿坐,等一陣就有位,睇下餐牌,有好多選擇,聽聞蝦多士好出名但怕吾夠食所以叫左常餐,有炸豬扒公仔面+餐肉炒蛋配英式鬆餅,再配凍檸茶,只係$29+2以一個女仔黎講個餐係冇可能食哂,但我比較大食,剛好食哂,鬆餅係脆脆地,好好味,公仔面可以轉米線或其他,整體黎講真係性價比很高。唯一可以改善既係豬扒可以另上或者連炒蛋上,因為放遠落碗面度會腍哂

常餐B
2015-01-15
常餐B
2014-10-26 1441 浏览
無意中發現左呢間寶店!!! 雖然間鋪頭睇落去唔太吸引,但d食物嘅味道絕對能夠將你留住!! 係附近搞完function諗住搵間野食個high tea, 望左咁多間覺得呢間個餐牌選項同價錢都勁吸引就走左去試。嗌左個蝦多士拼薯條,竟然廿蚊仲要連野飲!! 去邊到搵咁掋嘅野食!! D薯條絕對唔係m記平時就收工戈陣戈d林謝謝嘅薯條,好脆,個蝦多士都好鬆脆香口,成個野都好好味唔知點形容。 其實再見到隔離枱食緊個一口磚朱古力多士之類嘅野都好鬼想試,可惜一個食唔到太多,已經飽肚。下次一定會再黎試其他野食,真係同正

下次一定會再黎試其他野食,真係同正
蝦多士拼薯條
蝦多士拼薯條
2014-08-29 1141 浏览
大埔在北區算是最多美食的地方,今日又走去大埔搵食。之前,係大埔Facebook group見到好多人推介寶湖街市的珞桐冰室,所以今日就走去試下。妹妹話撈丁好食,叫左個雞扒撈丁($27)配芝士汁,我覺得OK啦,無話好出色。再叫左個蝦多士加薯條(2X),個多士幾好食,薯氣份量亦好足,兩個人都食唔晒。最後,呢個一口花生煉奶多士(2X),正,新鮮即烘。以上的價錢仲送埋兩杯野飲,凍飲+$2,埋單$82。CP值好高,最衰就係唔係好就腳,住大埔的網友可以去試下。

再叫左個蝦多士加薯條(2X),個多士幾好食
,薯氣份量亦好足,兩個人都食唔晒。
最後,呢個一口花生煉奶多士(2X),正
,新鮮即烘。
2014-08-29
  • 一口花生煉奶多士,
  • 蝦多士
2014-08-08 1255 浏览
男友的朋友介紹來吃,本身住大埔已一早知道這間的存在,知道地點是。寶湖街市。已經不想去吃了~但男友自己吃過後覺得大讚就叫我一起去。環境是乾淨的,感覺上不太好,小本經營選址算是不錯的了。起碼是乾淨沒異味這天是星期日11時坐滿了人。去到剛有人吃完走,不然我們就要等位了!我點了杏仁朱古力一口多士(20元),男友就炸魚柳配薯條(2x元)和芝士豬扒撈面(27元)~一口多士賣相不錯,很脆口如果多少少朱古力就好了,另外凍檸茶加2元,茶味重,少少甘,夠甜夠凍!魚柳配薯條,魚柳不錯,但薯條不夠脆,味道也不夠!也包飲品芝士豬扒撈面,芝士味不夠,豬扒鬆軟還有份量大!男友選擇咖啡,感覺是一包包沖粉味但也香!
魚柳配薯條,魚柳不錯,但薯條不夠脆,味道也不夠!也包飲品
芝士豬扒撈面,芝士味不夠,豬扒鬆軟還有份量大!
男友選擇咖啡,感覺是一包包沖粉味但也香!
2014-08-03
2014-07-08 1642 浏览
大埔抵食一日遊 再到此一游 午餐還有很多 此乃部分菜式 全部包飲品凍檸茶上品 茶膽味濃 $27 肥牛公仔面 係大光面 我覺得還好。但太濕 $27牛腩撈wudo 咖喱汁有點稀 又encore $22包飲品 蝦多士拼salad沙律無出水 新鮮 正蝦多士一如以往 唔油 正 $30 有d 失望炒底太濕芝士汁太少呢個叉燒蛋飯$30 不過不失 叉燒幾靚
大埔抵食一日遊 再到此一游

呢個叉燒蛋飯$30
不過不失 叉燒幾靚
2014-07-07
2014-06-17 1133 浏览
味道雖然唔算一流,但都總算唔錯,地點喺街市入面,有冷氣, 零裝修,摺枱摺椅其中一大賣點係好抵食, 呢個陣容只需$82!兩杯朱古力咖啡都唔錯,不過要加$7,另外見同枱飲熱啡,聞落幾香,鍾意coffee嘅都可以試試.
味道雖然唔算一流,但都總算唔錯,
地點喺街市入面,有冷氣, 零裝修,摺枱摺椅
其中一大賣點係好抵食, 呢個陣容只需$82!
兩杯朱古力咖啡都唔錯,不過要加$7,
另外見同枱飲熱啡,聞落幾香,鍾意coffee嘅都可以試試.
朱古力咖啡
朱扒包
Pizza
2014-06-15
朱古力咖啡
朱扒包
一諗起想食茶木TEAWOOD要等2個鍾,幾咁痛苦 但蜜糖磚塊實在太好吃了!想著想著,最近友人便推薦大埔一間隱世食店,隱世是因為即使老街坊都不知道有此地方或有此街市,內裡竟含一間餐廳。感覺就像有人話你聽,老麥有叉燒包賣,你第一句都會話:你是咪癡X線。 (X=咗)一進珞桐冰室內,環境就係大排檔格局,當然無木製傢俬枱凳,亦無boosa nova背景音樂,無卡位,無韓系擺設。 有的只是"發發聲"的風扇聲,以及座無空虛席的食客,他們每一個都吃得相當滋味!但是寫了多年食評,(雖然的起心肝喺openrice放食評只有幾個月), 總結一句,我發現「吃」東西 , 始終都要還原基本步,最終還是食物重要,環境都是次要,不論裝修金碧輝煌,食物垃圾也是徒然。「吃」食物不是吃環境,此乃重中之重。(CY語調)一看這店餐牌,便知廚師是何方神聖,食物絕非一般茶檔奶茶西多,有很多懷舊食品,蝦多士,蝦棗等,還有鄰桌的蛋白焗雪山,天啊,火焰雪山啊,有冇搞錯,咁同大家樂賣壽司有咩分別,嚇死人。但同時肯定呢個廚師,絕對並不是池中物。一口蜜糖朱古力杏仁磚塊 連餐飲 ($22不用加一)這味菜色,坦白說不是賣食材,只是賣心機。把面包
一諗起想食茶木TEAWOOD要等2個鍾,幾咁痛苦

「吃」食物不是吃環境,此乃重中之重。(CY語調

但同時肯定呢個廚師,絕對並不是池中物。
一口蜜糖朱古力杏仁磚塊 連餐飲 ($22不用加一)
這味菜色,坦白說不是賣食材,只是賣心機。
把面包切成一粒粒,每粒醮上蜜糖,再烘,再醮上蜜糖,再烘。重覆數遍。
只講時間及火候,廚師能夠把白方包變成一碟藝術品。是它的造化,也是白方包葬身在兔兔貓的肚子,最有尊嚴,最有型的死法

以金黃酥脆的吐司磚塊推疊成金字塔型的法式風情金磚吐司,多士烘得金黃香脆,外酥內軟。
骰子一樣的杏仁磚塊,朱古力漿如小瀑布流下,醮上朱古力的多士甜度滿燈,實在令人覺得幸福。滿口都是甜的,脆的,鬆化的,熱辣辣的

重點是一張廿蚊,在快餐店都不能享受到如斯境界。
珞桐,你好嘢。
蝦多士拼薯條 連餐飲 ($20不用加一)
一上桌便打個突,什麼,二十元,你別要以為坊間物價是正常,殊不知根本一直被人收錢收個夠。
蝦多士是中學家政課必學的菜式之一,是香港懷舊茶餐廳食品。此冰室把蝦用刀拍成蝦膠,加入免治豬肉及調味料,拌至起膠作餡料。去皮方包塗上蝦膠餡料,再沾上蛋白及白芝麻壓實成蝦多士。再將多士放入大熱油內炸至微金黃酥脆及熟,撈起,吸乾油份。
最難做是方包吸熱油,很多地方都食做到油浸包的下場,在中環懷舊餐廳叫過上百元的蝦多士,都是油到不得之了,滿口油不特止,蝦膠又梅又實, 非常不討好。

但是這個隱世廚師又再給我驚喜
,蝦多士金黃色的外觀,賣相精緻,光用看得就讓人食指大動!沒有多餘油份在表面,乾爽到不得了。
一入口,香脆乾身的多士,配合彈牙濕潤的蝦膠,一爽一脆,成就香酥可口的黃金蝦多士!
蝦的鮮味好突出,調味恰到好處,主要是吃鮮味,彈牙又足料!!
金黃色香脆而不會過火,清爽脆口,咬落不會一口都是油!自然不會有油益味!

這外酥內軟的口感讓人直呼幸福,清爽可口讓您回味無窮!因為炸面包的過程,一點都馬虎不得,耐性好的廚師才能夠炸出乾爽怡人的炸物。
薯條也是我近十年吃過最好吃的薯條
因為茶記薯條多半是曲線線粗身薯條,坦白說很難覺得好吃。
至於M記薯條近年都是「林之之」的,事關有人教過想吃新鮮脆香脆薯條,便要下單時表明走鹽,是很麻煩員工的,又要等。
這家冰室的薯條是M記薯條,重點是沒有太多鹽,香脆薯條薯味十足,沒有吃到任何油味或感到油份存在!

一度以為是烤薯條!相信只是因為薯條即叫即炸,新鮮非常,加上上菜前吸油工夫做得好罷了!

本以為多士已經叫人驚為天人,怎料薯條也是誠意之作!
每一條我都吃住肚裡,每一條都是脆的
天啊!
脆到用叉想叉著來吃,都彈起去枱面,嚇死人!
薯條上有橙色的香料,令此味薯條更添特色!越吃越不能停~

很愛吃薯條的靈魂被喚醒了,世間上還有完全無油的薯條,真是太幸福了!

配合冰室的蛋黃醬或茄汁,才不致那麼熱氣。久違了的香港小店精神,對食物的執著,回來了!

题外话/补充资料: 這股對自家產品的堅持,才能創造出嶄新小吃風味,吃過一次一定還會再度光臨!這才叫食店,OKAY?
2014-05-06
  • 朱古力杏仁一口磚塊
  • 法式蝦多士
2013-08-29 1845 浏览
吃了麵,之後在大埔墟行行走走。而我在離開寶湖花園之前,收到了一張外賣餐單,說是寶湖花園街市內開了一家冰室。心想,小本生意,要隱藏在街市內開業,的確是要去支持一下。回去取車前,決定入來看個究竟,這一個冷清清的寶湖街市,雖然位於大埔的鬧市,而且樓上也是一個人流稱得上幾旺的商場,但如我所說,這街市是冷清的,大埔居民買餸煮飯食,新街市、富善街、大元邨...數埋各個屋邨都未輪到佢,當然沒有人氣啦。不過,份外的冷清感覺,令到這街市出現一種特別的整潔感,而且店舖的分類分得仔細明白。只抬頭望兩望,熟食食品區,很容易 locate,只要表指示,在這一個細小的街市內,找出這個《珞桐冰室》絕對不難。《珞桐冰室》,好多人都會問為何會有這樣的名字。我並沒有問,只是聽到街坊打牙交的說道,《珞桐》,Bella,是老闆女兒的名稱,當中原因不知道,只是體會得到,此小店的老闆,很愛他的女兒。吃了麵,根本不太餓,心中只是想要一杯奶茶,我入來輕食的一個 bodget tea。一份簡單的腿蛋治,一杯會令人放輕鬆的熱奶茶。普通的三文治,簡單不需要任何花巧,芝士火腿治,就是一片簡單的片裝芝士加上火腿而成,而麵包既新鮮又鬆軟,增添了

吃了麵,根本不太餓,心中只是想要一杯奶茶,我入來輕食的一個 bodget tea。一份簡單的腿蛋治,一杯會令人放輕鬆的熱奶茶。普通的三文治,簡單不需要任何花巧,芝士火腿治,就是一片簡單的片裝芝士加上火腿而成,而麵包既新鮮又鬆軟,增添了美味感。

奶茶,有茶色但不太濃,淡淡口的奶茶,給人一種家庭式的感覺。
簡單簡陋的街市茶檔,努力地經營著。而我的這一個輕輕的下午茶,雖不是好食到要上天,但當中感受到固中的人情味,也是令你開心舒暢的。
2013-08-19 1391 浏览
襯星期日時間,去左屋企附近的一間冰室,原來這間舖頭都係7月尾岩岩先開張架咋!地點係街市裡面位置.舖內需然細細地但都可以放到幾張台架,同埋都幾多人Wow.好多台都滿晒 但係難得廚師兼老闆阿Man 用心製作特色小食:一口蜜糖多士 未食就係睇個樣都有心思啦 一食之下多士非常鬆脆,而且好有BBQ蜜糖麵包的味道與及也方便一些女士一啖一啖咁食 仲有招牌珞桐PIZZA ,Ymmy .  厚厚的吐司,材料也好多而面層芝士一流好味.唔單止咁連埋套餐都係廿幾蚊,抵食 !!! 而我最喜愛就係呢度既咖啡,簡直係高級餐廳水準 不過我唔記得左影相~~ he he下次我要去試埋早餐同佢既其他特色小食先

但係難得廚師兼老闆阿Man 用心製作特色小食:一口蜜糖多士
未食就係睇個樣都有心思啦

一口蜜糖多士
仲有招牌珞桐PIZZA ,Ymmy .
 厚厚的吐司,材料也好多而面層芝士一流好味.
珞桐PIZZA
唔單止咁連埋套餐都係廿幾蚊,抵食 !!!

而我最喜愛就係呢度既咖啡,簡直係高級餐廳水準
不過我唔記得左影相~~ he he

下次我要去試埋早餐同佢既其他特色小食先