2023-01-06 687 浏览
自從妹妹在新蒲崗買過一次,一直很想親自來光顧,今次帶朋友踏足此店。📍位置:想不到新蒲崗跟九龍城是那麼近,只有一河之隔,走大約十五分鐘就到了。🏠環境:跟普通麵包店差不多。🤵🏻服務:想不到不用排隊之餘,還可以用電話📞外賣下單,只需十五分鐘就可以取件,真是方便又節省時間。🍴下午茶:🍩普通口味就每個$20,榴槤要加$12,麻糬每個加$7🍩貓山皇榴槤 $32👍🏻必食推介,因為餡是非常足料的榴槤肉🤩,香味是完全蓋過綠茶和伯爵,一打開盒只是聞到濃郁榴槤香☺️,扯開就是豐富的榴槤忌廉😍,這個口味加錢都值得。🍩綠茶🌱 $20 + 麻糬$7👍🏻大讚,綠茶濃度剛好,有少少回甘香☺️,但不苦澀😙,亦不會過甜,只是麻糬加了一粒在表面,另一粒在底部,中間是完成沒有軟韌的口感😅,真是無必要加麻糬😌。🍩伯爵茶🍂$20 + 麻糬$7因為上次被家人吃了,今次要試一試,怎知伯爵茶濃到似香精🤨,忌廉可以見到粒粒茶精,不合我口味🫠。

🏠環境:跟普通麵包店差不多。

🍩貓山皇榴槤 $32

🍩綠茶🌱 $20 + 麻糬$7

🍩伯爵茶🍂$20 + 麻糬$7
2023-01-03
  • 榴連冬甩
2022-12-28 484 浏览
人氣爆饀炸冬甩包!$20 一個 , $110 六個(1 set)果然係人氣店!! 當日我哋去買,首先要排隊拎籌,之後等15-20分鐘左右,就可以入去收銀處拎炸冬甩包了~一次過買6個的炸冬甩套餐!除開每件$18.33,抵食D呀嘛!🫢😆我揀咗3款口味! 綠茶冬甩、芝士冬甩、吉士冬甩,每款買2件~~都真係幾多饀~ 我自己就比較鐘意吉士口味,屋企人就鐘意芝士口味,綠茶味都OK,不過如果綠茶粉多D,回甘味強D的話,咁會更加吸引🫢~
人氣爆饀炸冬甩包!

$20 一個 , $110 六個(1 set)

勁正啊!一路次次經過都會買綠茶麻糬個隻泡芙,咁岩今日賣哂,於是試下都有麻糬做涵既咖啡麻糬泡芙,有驚喜!- 包皮係菠蘿包皮,好鬆化及有咖啡味。- 泡芙裏面有咖啡味、吉士味既忌廉,同埋重點係好大嚿麻糬!- 成個包唔甜,味道好夾!食到中間好清晰有三層味道好豐富!經過嘅話真係好推介一試🫶🏻🥳不過同時間我都試咗麵包店裏面嘅其他麵包,我覺得性價比唔高,overall 比普通麵包店貴。而擺喺展示櫃裏面嘅蛋捲、蛋糕、都行精品行線,雖然擺得密密麻麻,不過係臥虎藏龍!

- 包皮係菠蘿包皮,好鬆化及有咖啡味。
- 泡芙裏面有咖啡味、吉士味既忌廉,同埋重點係好大嚿麻糬!

- 成個包唔甜,味道好夾!食到中間好清晰有三層
味道好豐富!

咖啡忌廉麻糬泡芙
綠茶紅豆麻糬泡芙
綠茶紅豆麻糬泡芙
$20一個/$110六個 ,👧🏻👨🏻叫左六個🤤。分別有綠茶、士多啤梨醬、金莎朱古力、朱古力、吉士&特濃咖啡官方甜度:綠茶:🍯🍯朱古力:🍯🍯特濃咖啡🍯🍯吉士:🍯🍯🍯士多啤梨醬:🍯🍯🍯🍯金莎朱古力:🍯🍯🍯🍯🍯👧🏻👨🏻順住甜度食➤ 綠茶濃濃綠茶味,甜度真係岩岩好,一撕開就爆哂餡,面頭滿滿砂糖,好滿足🤤➤ 朱古力今次唔撕開,選擇慢慢咬落去,結果咬左邊啲朱古力就右邊必出黎,咬右邊啲朱古力就左邊必出黎,一樣唔太甜,夾埋包面既砂糖岩岩好➤ 特濃咖啡👧🏻👨🏻一致認為味道好似食緊咖啡雪糕🤣但都係好食🤤➤ 吉士果然甜度即刻高左,👧🏻唔鐘意吉士,但👨🏻好Like➤士多啤梨醬味道同金拱門熱香餅個包士多啤梨醬一樣,配埋包面啲砂糖,太甜🤨➤金莎朱古力雖然官方寫係最甜,但唔會好似士多啤梨醬個種死甜,榛子味好濃、仲有粒粒花生碎,👧🏻👨🏻一致認為係六種味道當中最好味既一個👍🏻
$20一個/$110六個 ,👧🏻👨🏻叫左六個🤤。
分別有綠茶、士多啤梨醬、金莎朱古力、朱古力、吉士&特濃咖啡
官方甜度:

➤ 朱古力

➤ 特濃咖啡
👧🏻👨🏻一致認為味道好似食緊咖啡雪糕🤣但都係好食🤤

➤ 吉士
果然甜度即刻高左,👧🏻唔鐘意吉士,但👨🏻好Like

➤士多啤梨醬

➤金莎朱古力
每星期都會經過,必定會幫襯佢嘅綠茶紅豆麻糬泡芙,如果賣晒就好傷心… 今日特登唔食晚餐,試埋佢個芒果拿破崙蛋糕,佢個拿破崙蛋糕有幾個生果味道,下次先試埋其他。綠茶紅豆麻糬泡芙:超好食,所有嘢一齊食個感覺超夾,麻糬唔會太甜,唔係超級煙靭嗰隻,不過啱啱好,應該係粉嘅比例少啲,入口好滑!個綠茶紅豆吉士係偏苦少少,個人口味相係鍾意嘅(呢款我已經重複食咗第六次,仍然係咁鍾意)今次試嘅芒果拿破崙蛋糕:冇百度酒店咁好食。佢冇咁多層,但係每層比較厚,算係鬆化嗰隻、唔係脆嗰隻酥皮!中間嘅吉士醬都幾多,食嘅時候都知晒出嚟,性價比中等不過我都會試埋其他款嘅拿破崙蛋糕。

(呢款我已經重複食咗第六次,仍然係咁鍾意)

不過我都會試埋其他款嘅拿破崙蛋糕。
芒果拿破崙蛋糕
2022-12-03
芒果拿破崙蛋糕
2022-11-29 487 浏览
新蒲崗一向好多工商業大廈而且亦好多隱藏既好野食今日係果邊整完指甲💅行過見到企滿哂人 就一試究竟上網search下 原來呢間野係網上被力推🤩主打係冬甩 又名"炸包"嗌左一個吉士味冬甩 貌似最正常既味道🤤冬甩是即叫即整的 買完大約要等15分鐘🥯 吉士冬甩 $20即叫即炸 但係拎上手又唔太熱冬甩普通 雖然係幾鬆軟 但無特別確實做到爆漿既感覺 吉士餡味道不過不失但唔夠突出 不太推薦🥲🙅🏼‍♀️可能一開始比大家搞到太高期望其實真係一舊好普通既冬甩完全唔太特別 建議大家無乜需要專登去食😞或者唔知係咪有其他餡係好食啲歡迎大家留言話我知🫶🏻📍理想餅店新蒲崗康強街32-34號康強洋樓A座地下7號鋪
新蒲崗一向好多工商業大廈
而且亦好多隱藏既好野食
今日係果邊整完指甲💅
行過見到企滿哂人 就一試究竟
上網search下 原來呢間野係網上被力推🤩
主打係冬甩 又名"炸包"
嗌左一個吉士味冬甩 貌似最正常既味道🤤

歡迎大家留言話我知🫶🏻

📍理想餅店
新蒲崗康強街32-34號康強洋樓A座地下7號鋪
2022-11-27 388 浏览
炸包味道唔差, 最驚喜是包皮很鬆軟。伯爵茶麻薯卷蛋 味道很苦 不是每個人都接受到,連平常飲開齋啡嘅我,都覺得比較難接受 (朋友都覺)🤢 唔值$88真係可一不可再, 大家下次可以淨係食炸包算啦
炸包味道唔差, 最驚喜是包皮很鬆軟。
真係可一不可再, 大家下次可以淨係食炸包算啦
伯爵茶麻薯卷蛋
2022-11-24 475 浏览
在網上被力薦的麵包店,反正也在附近,所以也一試究竟從來期望越大,失望越大因為小姨甥女喜愛芝士,所以遀她意願選了芝士味的冬甩芝士冬甩$20但這個等了15分鐘即叫即炸的冬甩包是凍的??雖然她真的很爆餡但如餡料本身不出色,那麼爆餡便變得沒有意義了無可否認, 她的確是鬆軟的,但其實不只是她們能做得到而麵包面的糖粉不夠甜,尤其配上不是甜的內餡再者芝士內餡的芝士味並不突出,只是綿滑和很奶與我預期有不少落差或許我應該選擇一些甜的內餡或許我對她的期望有點過高不用特意跨區來試$20來說也不值
在網上被力薦的麵包店,反正也在附近,所以也一試究竟
從來期望越大,失望越大
因為小姨甥女喜愛芝士,所以遀她意願選了芝士味的冬甩
芝士冬甩$20
芝士冬甩

但這個等了15分鐘即叫即炸的冬甩包是凍的??

雖然她真的很爆餡
芝士冬甩

但如餡料本身不出色,那麼爆餡便變得沒有意義了

芝士冬甩

無可否認, 她的確是鬆軟的,但其實不只是她們能做得到

而麵包面的糖粉不夠甜,尤其配上不是甜的內餡
再者芝士內餡的芝士味並不突出,只是綿滑和很奶
與我預期有不少落差
或許我應該選擇一些甜的內餡
或許我對她的期望有點過高
不用特意跨區來試
$20來說也不值
2022-11-21
2022-11-21 331 浏览
今日去新蒲崗行開終於食到炸包啦!!!!真的很興奮🤣🤣🤣因為上次過嚟太遲無得食🥲🥲🥲上次食左抹茶味泡芙,都好好味😋😋😋😋今次食左吉士味炸包同肉桂蘋果味炸包😋😋個人鐘意吉士味多啲,因為食得出吉士醬係特別唔同,有少少雲呢拿味同奶香味仲要唔係好甜😋😋很好吃肉桂蘋果味有d似麥當勞嘅蘋果批既餡不過無咁酸😋😋都好味的😋兩個一齊等15分鐘就有得食😆😆兩個炸包都好鬆軟!好好味!
今日去新蒲崗行開
終於食到炸包啦!!!!
真的很興奮🤣🤣🤣
因為上次過嚟太遲無得食🥲🥲🥲
上次食左抹茶味泡芙,
都好好味😋😋😋😋
今次食左吉士味炸包同肉桂蘋果味炸包😋😋
個人鐘意吉士味多啲,
因為食得出吉士醬係特別唔同,
有少少雲呢拿味同奶香味
仲要唔係好甜😋😋很好吃
肉桂蘋果味有d似麥當勞嘅蘋果批既餡
不過無咁酸😋😋
都好味的😋
兩個一齊等15分鐘就有得食😆😆
兩個炸包都好鬆軟!
好好味!
  • 炸包
2022-11-19 310 浏览
鐵觀音黑糖麻糬鮮忌廉卷蛋 HKD88 難得嚟到新蒲崗,專登行過黎買卷蛋,但其實佢冬甩都出名,但胃就得一個,今次試咗卷蛋先😂茶類卷蛋比市面多啲口味,市面多數都係抺茶,Earl grey。呢度竟然有鐵觀音🤩 原味既蛋糕皮包住鐵觀音cream 同黑糖mochi, 啲茶味主要來自個cream , 清香,而甜味則黎自個mochi, 整體都不太甜。但可惜可能放個入雪櫃一陣,啲cream 雪到冰咗,搞到好似食緊雪冰咁🤫但有一個敗筆位,就係店家會係個卷蛋面灑咗啲茶粉,食落好苦,不是人人能接受。如果店家啲茶粉分開跟,比人自由選擇灑或唔灑,就更好了。
鐵觀音黑糖麻糬鮮忌廉卷蛋 HKD88

2022-11-14 296 浏览
🟠 朱古力冬甩($20)朋友唔中意食太甜,所以見到呢個係Dark chocolate 就決定叫黎試試。本身我都唔係好中意食Dark chocolate,因為驚苦🫥但佢呢個朱古力味食落唔會話好苦,亦好符合佢寫甜度係2粒星,唔會好膩。而且真係非常爆餡,一食既時候,都唔小心將朱古力餡整左落手,但係見到餡都杰杰地身,完全可以回定左係手到🙈非常好食👍🏻🟡 特濃咖啡冬甩 ($20)一打開早聞到好香既咖啡味,好吸引😍同樣地咖啡味食落唔會苦,同冬甩味好夾😋甜度就比朱古力甜少少。
🟠 朱古力冬甩($20)

🟡 特濃咖啡冬甩 ($20)
2022-10-26 450 浏览
行完mikiki,記得人氣冬甩店係附近,由mikiki 過去都唔洗十分鐘,門面唔起眼,入面裝修有別於舊式麵包店,走微暗黑路線😂店舖唔大唔能夠兩人同時並行,但係麵包蛋糕種類都幾多~之前試過兩次佢地都好出名既蛋捲,整體感覺都唔錯,超多cream,都幾厚實,甜度岩岩好今日買左個芝麻麻糬包$15第二日用微波爐叮左15秒,超級軟熟,麵包面有大量黑白芝麻,都算大個,入面就有幾粒麻糬,都做到拉絲效果,但就無咩特別,同咪食食下都幾甜下👀如果有小小黑芝麻醬係入面就會豐富D😚

今日買左個芝麻麻糬包$15

芝麻麻薯包
🍽️餐廳:理想餅店 (新蒲崗)人氣餅店,主要以售賣冬甩、忌廉蛋捲、蝴蝶酥出名,平日下午到達沒有人龍,今次目標是買忌廉蛋捲,點了伯爵茶忌廉蛋捲,店員用色彩繽紛的紙盒盛載著,還貼心附送冰包以防忌廉溶掉。🍰伯爵茶忌廉蛋捲$60味道方面,蛋捲質地鬆軟~蛋捲中間滿滿都是伯爵茶忌廉,絕對是忌廉控之選!雖然是低糖,但吃太多也會膩,怕肥的人淺嚐好了!記得把美味跟身邊的人分享!🥰✨筆者之前亦於此店購買蝴蝶酥作為聖誕、新年送禮,味道很好,鬆脆又不太甜。📍地址:新蒲崗康強街32-34號康強洋樓A座地下7號舖(近Mikki)
🍽️餐廳:理想餅店 (新蒲崗)

🍰伯爵茶忌廉蛋捲$60
味道方面,蛋捲質地鬆軟~

伯爵茶忌廉蛋
伯爵茶忌廉蛋
2022-10-17 447 浏览
繼上次慕名但係沽清後中島再接再厲去多次今次終於俾中島捕到呢個爆漿包由於晏啲仲要食嘢所以揀左一個試吓多款選擇下揀左黑朱古力爆漿點知⋯⋯中島覺得完全係伏🥹佢係新鮮出爐 熱辣辣嘅 呢部分無問題出事嘅係佢個爆漿滿心歡喜期待嘅中島一啖咬落去由食到佢個漿嗰下心情跌落谷底說好嘅黑朱古力呢🥹呢個明明就係好難食嘅朱古力金幣溶左再唧入去嘅朱古力漿一啲朱古力味都無呀🥹點解咁多朱古力偏偏要用中最憎嘅金幣仲要話係黑朱古力 欺騙我感情🥹🥹—————————————————————黑朱古力炸包 $20
繼上次慕名但係沽清後
仲要話係黑朱古力 欺騙我感情🥹🥹
—————————————————————
黑朱古力炸包 $20
2022-10-03 564 浏览
新蒲崗人氣麵包店炸冬甩 呢間一直都好多人講 而我都幾鐘意食佢地既鮮忌廉卷 但其實佢哋最多人講嘅係冬甩 今日路過再試試.⭐️冰火德式炸包$20 $110/6個望落似冬甩 其實係一種德國既炸包佢地有幾多款唔同口味 今次點左綠茶表面有砂糖 咬開做到爆餡 包同餡既比例都岩岩好👍🏻一咬落去綠茶爆漿 係正既👎🏻但麵包口感似炸饅頭 比較死實👎🏻做唔到鬆軟回彈 明顯缺乏彈力(🤔亦都做唔到 網上吹捧 冰火嘅感覺 即使 即叫即製 炸包內外都只係室溫)比較之下我會鐘意 上次中環區陰濕恐怖嗰間冬甩好食好多 但都貴好多.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_新蒲崗.#理想餅店 (新蒲崗)地址:新蒲崗康強街32-34號康強洋樓A座地下7號舖.⭐️評分:味道:2/5 純粹炸包唔鐘意 其實佢哋卷蛋好好食環境:-/5服務:-/5抵食:2.5/5.#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkigshop #hkblogger #hktrip #hongkongtrip #香港旅行 #hkfoodies
⭐️冰火德式炸包$20 $110/6個
比較之下我會鐘意 上次中環區陰濕恐怖嗰間冬甩
好食好多 但都貴好多
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_新蒲崗
#理想餅店 (新蒲崗)
地址:新蒲崗康強街32-34號康強洋樓A座地下7號舖
⭐️評分:
味道:2/5 純粹炸包唔鐘意 其實佢哋卷蛋好好食
環境:-/5
服務:-/5
抵食:2.5/5

#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkigshop #hkblogger #hktrip #hongkongtrip #香港旅行 #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #香港美食 #黃大仙美食 #新蒲崗美食 #炸包 #冬甩 #麵包