喺新蒲崗附近食嘢好多年, 知道呢間餅店個炸包好出名, 個包仲要近黃昏已經冇得賣, 要食就要早少少去, 但始終未買嚟試下最近終於又行過間舖突然想買嚟試下, 就問下店員邊隻味多啲人食, 佢就話朱古力, 原味就冇餡, 我就最終買咗朱古力同咖啡味試下有餡包22蚊一個, 差不多等咗十零分鐘先有得拎, 我一拎到就即刻趁熱食一個朱古力先, 一睇個包表面已經見有唔少沙糖喺面, 又唔係話好熱, 唔會辣手, 一咬落去個餡有少少涼, 但唔夠凍, 食唔到外好熱內凍效果, 講真, 個餡朱古力味唔夠濃味, 味道亦唔覺好好食, 個包咬落都鬆軟, 但整體唔覺好好食同有咩特別, 另一個咖啡味我隔咗一個鐘先食, 個餡暖咗感覺比凍時更差, 而且咖啡味道一樣唔夠濃, 一般結論, 真係唔明點解個炸包咁出名, 仲要成22蚊個, 仲要等十零分鐘, 最近要覺得麻麻地好食, 真係試一次夠晒

2023-05-25 2603 浏览
呢間位於新蒲崗嘅麵包店 裝修以簡約木系風為主 空間唔大但食物種類頗多 之前食過幾次佢哋嘅麵包都覺得唔錯 所以今次試埋店舖傳說中嘅爆餡炸包•卷蛋•蝴蝶酥睇吓正唔正先(。•ᴗ-)_*̣̩⋆̩*̣̩⋆̩▸ 炸包🍞 ($22)即叫即炸 要等約10mins時間〰 表面佈滿砂糖嘅麵包炸到金黃 食落鬆軟又唔油 但建議一到手就即食 放咗一陣之後啲糖已經融晒 冇咗脆卜卜嘅口感꒦ິ^꒦ິ 而口味揀咗吉士•綠茶•金莎朱古力嚟試**...°⇝ 吉士: 比較淡 冇乜吉士應有嘅香味 ⇝ 綠茶: 濃度足夠但較苦 口甘香幾重⇝ 金莎朱古力: 濃厚嘅榛子醬 每啖充滿花生粒三款之中金莎朱古力最出色 其他略有失望 但的確每隻餡料都好足 爆餡效果滿分 極邪惡˙Ꙫ˙ 但整體嚟講都名大於實 同想像中有出入៖...▸ 鐵觀音黑糖麻糬蛋卷🍰 ($96)蛋糕口感尚算軟熟 內餡好足夠 不過鐵觀音忌廉茶味偏苦 未必人人啱食 麻糬比較Q彈但黑糖味不足 雖然定價比其他店舖低 但可以嘗試其他更好嘅選擇( •︠ˍ•︡ )▸ 原味蝴蝶酥🥨 ($53)三樣嘢嚟講最高水準 一包8片 每片都好大塊 夠晒滿足.ᐟ.ᐟ 層次分明嘅酥皮 口感十分鬆脆 重牛油香 除咗原味之外 仲有

*̣̩⋆̩*̣̩⋆̩
▸ 炸包🍞 ($22)
⇝ 吉士: 比較淡 冇乜吉士應有嘅香味
⇝ 綠茶: 濃度足夠但較苦 口甘香幾重
⇝ 金莎朱古力: 濃厚嘅榛子醬 每啖充滿花生粒

▸ 鐵觀音黑糖麻糬蛋卷🍰 ($96)

▸ 原味蝴蝶酥🥨 ($53)
三樣嘢嚟講最高水準 一包8片 每片都好大塊 夠晒滿足.ᐟ.ᐟ 層次分明嘅酥皮 口感十分鬆脆 重牛油香 除咗原味之外 仲有其他頗特別嘅口味 如綠茶•咸蛋•紫薯等 值得一試♡゛

📍理想餅店
🗺️ 新蒲崗康強街32-34號康強洋樓A座地下7號舖

𝘐𝘯𝘴𝘵𝘢𝘨𝘳𝘢𝘮: 𝘦𝘢𝘵𝘹𝘴𝘭𝘺
2023-05-22 2177 浏览
🔺阿華田炸包 $22想食好耐終於去咗食!有好多款口味就揀咗阿華田🤎炸包等咗15分鐘左右,包係熱辣辣 🔥外面有糖包住成個包,包係外脆內軟 🤙🏻饀料係超多會大爆漿😍而本身以為阿華田味不太重點知係平時嘅阿華田脆脆真係咬到脆脆👅的確係幾好食但要食得小心啲👀 推!
🔺阿華田炸包 $22
之前見人大推呢間爆餡炸包,即係 donut 🍩 上次接近6點去到話師傅5點半收工😓今次經過時間尚早 終於可以試!落完單即叫即整,我地等左幾分鐘見有人入嚟買麵包,店又細,我地就出去等啦,等左5分鐘行入去問得未,佢居然叫我落單😳下?其實我企係度期間都係得兩個客買麵包,得我地等緊炸包咋喎⋯⋯我話我係等拎😅佢話未得唔緊要,我再出去等,過左5分鐘入去,佢仲冇示意拎得,唯有再出去等,如是者又再等左5分鐘?我再入去,問有未…佢就話叫我比張單佢睇,其實呢段時間真係一個人都冇,亦冇其他人落單,究竟呢位店長係冇記性定失憶?結果 佢答我一早整好😳我話:我一直等緊你唔叫我嘅?大家冇再對答…真係奇怪喇,我隔一陣就問你當我係新客,整完又唔叫客拎,我就一直繼續等,如果我唔再入去問真係唔知要等到幾時🫣講返個炸包,我地叫左伯爵茶味同吉士味我個伯爵茶就唔係好爆餡又個茶味有啲假,整體比較失望,吉士我冇食,不過目測冇雲呢嗱籽嘅吉士我就唔洗試!食完冇咩記憶點,個人認為唔洗特登試,有緣再經過比機會試下即食其他味道吧!
之前見人大推呢間爆餡炸包,即係 donut 🍩
上次接近6點去到話師傅5點半收工😓
今次經過時間尚早 終於可以試!
結果 佢答我一早整好😳
我話:我一直等緊你唔叫我嘅?
講返個炸包,我地叫左伯爵茶味同吉士味
伯爵茶炸包

2023-04-24 1840 浏览
🔸 吉士/朱古力($20/1個)雖然好中意食甜野,但成個炸包上面都啖啖砂糖🥹實在太邪惡啦!😈原本以為啲砂糖放喺面,會比較膩。但因為佢全部都係即叫即炸嘅關係,熱度加上砂糖,營造一個脆卜卜既口感🤤咬入去內層既餡料,微微流心同既朱古力醬係個包到溢出💦💦令人忍唔住一大啖一大啖咁繼續食落去❤️‍🔥店入面仲有其他好吸引嘅卷蛋🥳下次有機會會再試
🔸 吉士/朱古力($20/1個)

令人忍唔住一大啖一大啖咁繼續食落去❤️‍🔥

店入面仲有其他好吸引嘅卷蛋🥳下次有機會會再試
外卖自取
2023-04-11 1496 浏览
之前上網睇過好多人介紹推薦尼間嘅名物 #炸包 🍩我就叫左兩個吉士醬試下,雖然話係即叫即炸🔥但食落口只有微暖溫度,但炸得好鬆軟,吉士醬都算多,食落唔會話好膩👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋
之前上網睇過好多人介紹
推薦尼間嘅名物 #炸包 🍩
我就叫左兩個吉士醬試下,
雖然話係即叫即炸🔥
但食落口只有微暖溫度,
但炸得好鬆軟,
吉士醬都算多,食落唔會話好膩👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋
2023-04-03
10 分钟 (外卖自取)
2023-04-10 1478 浏览
今日去新蒲崗搵食,見好多人推介呢間炸包,店員話即叫即炸,大約10分鐘後有得食,於是買左1個金莎朱古力同1個吉士味嚟試下。$22/個$120/6個雖然話即叫即炸,但個包係凍嘅、淋晒,金莎朱古力好多醬,食時要小心整到周圍係。但個朱古力醬超甜,連超鍾意甜食嘅我都覺得甜到漏,食左2啖已經唔想再食。吉士就唔太甜,但無香味,好平淡,毫無驚喜。(同beard papa嘅吉士相差太遠)$22嚟講,完全唔值,亦唔值得專登嚟試。一試無妨,再試投降……名過其實,無下次。
$22/個
$120/6個

2023-03-19 1441 浏览
在新蒲崗工作都有一段時間了,突然心血來潮想食個下午茶,所以小編問其他同事有無興趣share 理想餅店的$120/6個炸冬甩包。炸冬甩包menu餐牌很貼心,會為每個口味寫上甜度。口味都非常豐富(甜度由低到高):有原味、芝士、黑朱古力、綠茶、吉士、特濃咖啡、玉桂蘋果、草莓醬、焦糖、金莎朱古力。最後小編叫了焦糖*1、綠茶*1、芝士*4,等了大概15分鐘,拿上手的時候感覺到熱騰騰。口味都是靠外露的顏色分辨,芝士是白色;綠茶是綠色;焦糖是黃色。焦糖炸冬甩包:小編只是嘗試了這個,因為office離餅店大概10多分鐘距離,所以沒了熱度,建議買了盡量10分鐘內吃掉😢雖然甜度列名4星,但比平時吃焦糖的甜度降低了一半很多,只有淡淡的甜,小編挺驚訝,當刻覺得立刻健康好多,可以再吃多一個(笑)。麵包蠻鬆軟,餡料很多,基本多過麵包,下本很重手,每一口麵包一定會吃到餡料。焦糖餡料味道有點像葡撻,但是低糖版本,餡料很滑,可能加奶油吧。雖然曬上很多砂糖,但吃起來,口感比甜度更加突出。因為小編一買就是一set $120/6,如果單買就要$20,覺得可以跟朋友一起分享不同口味。雖然說冬甩,但全不是,它偏向是普通軟包,然後

雖然曬上很多砂糖,但吃起來,口感比甜度更加突出。

因為小編一買就是一set $120/6,如果單買就要$20,覺得可以跟朋友一起分享不同口味。雖然說冬甩,但全不是,它偏向是普通軟包,然後裡面塞滿餡料,但又不是很甜,但肯定會吃得很飽。
理想餅店,炸包同蛋卷(瑞士卷)最出名,成日都排好長人龍。。炸包 $20有啲地方叫冬甩,又好似又啲似沙翁,佢係德國炸包。當日叫左金莎朱古力同吉士,即叫即炸,等左15分鐘左右。麵包脆脆地,麵包煙韌、一咬下去,啲醬咇哂出來,正!金莎朱古力個醬比較流質,一路食一路好澎湃,小心整污糟,一個人食晒有啲漏。吉士反而無咁漏。。伯爵茶蛋卷 $60見到好多隻味都想試,但有啲無貨,最後揀左伯爵茶,茶味好明顯,唔太甜,蛋卷鬆軟,抵食!炸包同蛋捲好食,其他味都好正咁,想試。當日仲試左迷你包,正常水準。overall價錢抵食,如果唔洗排咁耐會encore.推介指數:8/10 抵食指數:8/10
理想餅店,炸包同蛋卷(瑞士卷)最出名,成日都排好長人龍。

。炸包 $20

。伯爵茶蛋卷 $60

推介指數:8/10
抵食指數:8/10

• 炸包
2023-03-01 1861 浏览
新蒲崗真係有好多特色麵包店,今次呢間除左出名炸包外,原來仲非常善心!!😮 我地等緊炸包果陣見到對面街一條由公公婆婆排成嘅人龍,領取由理想餅店派出嘅米同罐頭。本身打算只買炸包嘅我,最後都忍唔住買個幾貴嘅酸種麵包,支持下。😅無花果亞麻籽酸種麵包 $80/半條一向好少食酸種包,一嚟麻麻地酸嘅包,二嚟酸種包口感偏實,唔似湯種麵包咁鬆軟,再加上佢個價錢幾嚇人😂,係一個可以食到兩個下午茶餐嘅價錢!!🙉不過佢個重量更驚人!! 無諗過會咁墜手!! 番到屋企磅下先知原來接近1斤重!!😯 麵包質地軟實、有彈性、入口濕潤,配料亞麻籽好多;細嘗有微微酸味,食到無花果嘅位置就更好。人氣炸包 $22/個,$120/六個眾多口味中,我地揀左香濃咖啡同金莎朱古力,由於即叫即炸,需要等15分鐘。如果唔係職員表示要喺一小時內享用,應該會買多幾個同屋企人分享。香濃咖啡味如其名,少少甜嘅咖啡內餡,有D似拖肥味;金莎朱古力比較流質,影相果陣已經見到內餡不停溢出,食果陣更係大爆發!!🙉 金莎朱古力內餡較甜,內有脆脆,模仿金莎朱古力嘅質感,兩款都唔差。👍

無花果亞麻籽酸種麵包 $80/半條

人氣炸包 $22/個,$120/六個
炸包

2023-02-25
15 分钟 (外卖自取)
下午茶
炸包
呢間餅店本身都好出名,不過我都係呢一兩年先知🫣佢哋嘅面包、蛋糕捲都出名,但我最鐘意都係炸冬甩。佢哋好堅持唧叫唧炸,保證新鮮!多人嘅時候,都要預留15分鐘左右。🫡我果日係中午時份,等咗5分鐘左右就有了,幸運☺️🍩芝士味炸冬甩口感:個包真係外脆內軟,食落唔會好油;入面嘅芝士醬好creamy。口感好豐富!😙味道:外層有砂糖,甜甜哋;芝士醬係咸咸酸酸。成個食落好平衡,唔會話好膩。🤩仲有一點要讚,佢d醬係爆滿,食到最後都仲有醬,唔會得番啖包。🥰其實都試過佢哋嘅蛋糕捲同埋蝴蝶酥,都係好好食。🥹

🍩芝士味炸冬甩

其實都試過佢哋嘅蛋糕捲同埋蝴蝶酥,都係好好食。🥹
2023-02-05
5 分钟 (外卖自取)
$22 (其他)
2023-02-07 1141 浏览
#fatxsanpokong ‼️ 新蒲崗抵食餅店 ‼️•① [ 鐵 觀 音 黑 糖 麻 糬 卷 蛋 ] |應該係全香港賣得最平嘅蛋卷( ◜ᴗ◝ )ニコ店舖應該係用咗低糖低脂,所以食落去唔會有種好厚cream感覺。一開始食落去鐵觀音個味道同我想像中唔同,有啲人可能會覺得怪,但其實食食吓就拖得越來越好味(っ'ヮ'c)店舖還有好多口味選擇!大家可以慢慢揀~|𓋪8/10·② [ 爆 餡 冬 甩 : 抹茶//吉士//士多啤梨醬]|價錢上嚟講,同其他店舖比較,呢間一定最便,同埋加錢嘅話可以加麻薯。我唔會話係最好食😂,不過呢個價錢來講算係高質(ृ´͈ ᵕ `͈ ृ )|𓋪 8/10•③ | 除咗紫薯仲有其他口味,例如抹茶、朱古力、原味。唔會太油,幾好食:3|𓋪7.5/10·④ [ 爆 蒜 乳 酪 芝 士 包 ]| 好食!!估唔到有驚喜~ |𓋪8.5/10•Lily's Bakery (San Po Kong)Shop 7, G/F, Block A, Hong Keung Mansion Block, 32-34 Hong Keung Street, San Po Kong#hongkongfoodies
#fatxsanpokong

𓋪8/10
② [ 爆 餡 冬 甩 : 抹茶//吉士//士多啤梨醬]

𓋪 8/10

③ [蝴 蝶 酥 : 紫 薯 ]

| 除咗紫薯仲有其他口味,例如抹茶、朱古力、原味。
唔會太油,幾好食:3|
𓋪7.5/10
④ [ 爆 蒜 乳 酪 芝 士 包 ]

| 好食!!
估唔到有驚喜~ |
𓋪8.5/10

Lily's Bakery (San Po Kong)

#hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食
#food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #diamondhill #diamondhillfood #鑽石山 #鑽石山食物 #新蒲崗 #新蒲崗食物
1K
2023-01-16 919 浏览
Another place I wanted to try was Lily's Bakery and seriously I wanted to order another 6 after having my first one.They even rate the sweetness for their fillings. I thought of choosing a less sweet option but I am a fan of apple so I chose the cinnamon apple.First, the price was really a bargain compared to other stores, almost half the price even if I buy just 1. After ordering, they would advise you to come back in 10 to 15 minutes as it is freshly made. So when I got mine it was fresh and h

First, the price was really a bargain compared to other stores, almost half the price even if I buy just 1. After ordering, they would advise you to come back in 10 to 15 minutes as it is freshly made. So when I got mine it was fresh and hot.
I thought there would only have a bits of apples inside but wow I was surprised by their filling with so much apple inside. Despite they rated the filling as 3 stars for sweetness, they have controlled the sweetness of the dough and the filling perfectly and left me wanting more.
Definitely need to come back for more if I am around here to try the other flavors.
2023-01-14
2023-01-15 954 浏览
咁啱經過路經新蒲崗就買嚟食吓,因為之前幫襯過幾次都ok,但今次真係好失望,都唔知以後再唔再幫襯好叫左2個冬甩同1個芝士軟包,冬甩就分別一個綠茶同一個金莎朱古力,店員同我講要等15分鐘,咁我就去附近買雞蛋仔先返到去已經見到有2袋冬甩係到,但店員忙住收錢我就等等佢先,到佢得閒比我,到我出門口見到啲冬甩原來倒轉左放,我就嗱嗱臨將佢地移返好去,咁就去對面等小巴,無野做再望下,點解個金莎朱古力味啲朱古力漏咗咁多出嚟,我都算啦,唔想返轉頭要再等返到屋企食嗰陣見到倒咗出嚟嘅漿仲多過係冬甩入面,綠茶嗰個係比屋企人食嘅,嗰個就好啲再夜啲就食埋個芝士軟包,之前試過朱古力軟包係有朱古力漿係入面,但點解芝士軟包係乜都無嘅?仲諗住好似朱古力嗰個咁,都算,但成個包一啲芝士味都無,淨係得包同糖霜味

2023-01-14
15 分钟 (外卖自取)
下午茶
1K
2023-01-06 671 浏览
自從妹妹在新蒲崗買過一次,一直很想親自來光顧,今次帶朋友踏足此店。📍位置:想不到新蒲崗跟九龍城是那麼近,只有一河之隔,走大約十五分鐘就到了。🏠環境:跟普通麵包店差不多。🤵🏻服務:想不到不用排隊之餘,還可以用電話📞外賣下單,只需十五分鐘就可以取件,真是方便又節省時間。🍴下午茶:🍩普通口味就每個$20,榴槤要加$12,麻糬每個加$7🍩貓山皇榴槤 $32👍🏻必食推介,因為餡是非常足料的榴槤肉🤩,香味是完全蓋過綠茶和伯爵,一打開盒只是聞到濃郁榴槤香☺️,扯開就是豐富的榴槤忌廉😍,這個口味加錢都值得。🍩綠茶🌱 $20 + 麻糬$7👍🏻大讚,綠茶濃度剛好,有少少回甘香☺️,但不苦澀😙,亦不會過甜,只是麻糬加了一粒在表面,另一粒在底部,中間是完成沒有軟韌的口感😅,真是無必要加麻糬😌。🍩伯爵茶🍂$20 + 麻糬$7因為上次被家人吃了,今次要試一試,怎知伯爵茶濃到似香精🤨,忌廉可以見到粒粒茶精,不合我口味🫠。

🏠環境:跟普通麵包店差不多。

🍩貓山皇榴槤 $32

🍩綠茶🌱 $20 + 麻糬$7