2020-06-16 256 浏览
中環嘅餐廳一定好拿👅?甘又唔係。為食妹👧🏻同🐽仔黎咗「瑞士㗎啡室」Tea一Tea🤪下午茶餐有22款。下午1400開始供應。價錢只係$23-$49。🤩甘嘅價錢。中環區黎講❤️多多想食呢個。又想食呢個。食多兩個都冇所謂。一d都唔肉赤。公司三文治~麵包🈶️烘熱。材料有芝士。火腿。蛋。餐肉。蕃茄。真係大🈵️足維記朱古力奶兒時回憶。甜甜的。炸🐔脾+沙律/薯條🍟雞脾大過我隻手✋。薯條份量好鬼多。抵食之選。🐽仔又飲維記奶。

公司三文治~
維記朱古力奶
兒時回憶。甜甜的。
炸🐔脾+沙律/薯條🍟
雞脾大過我隻手✋。薯條份量好鬼多。抵食之選。

🐽仔又飲維記奶。
  • 公司三文治
可能你會覺得我好x老土,但係得呢個地方出世,我覺得就有一份責任。我地每一日講緊既語言,就係我地既價值之一。試問有咩刁鑽得過廣東話?世界上最難學既語言一定係廣東話,每一隻字既背後意義博大精深,如果我地連廣東話都捍衛唔到,連最後一份本土文化都被埋沒,咁仲講咩獅子山精神呀?就好似老字號小店買少見少,就係怕佢有息微既一日,我好怕失去呢種童年回憶。所以我堅持每個禮拜都會去探訪一下經典冰室,好似中環呢間「瑞士咖啡室」,就係我必定要尋找既味道!👇📌瑞士 · 常餐 - $55▪ 瑞士雞翼出前一丁 - (+4)▪ 火腿奄列 - ▪ 牛油多士 -▪ 龍鳳檸七 - (+3)▫ 一定要嗌既招牌瑞士常餐,車!你會認為咪又係普通野,咁諗就錯啦,就係呢幾個常餐養大我。正所謂愈簡單既野愈難整得好食,不過今次幾有驚喜,瑞士雞翼係四隻中翼,味道鹹中帶甜,食到豐富既豉油味,夠哂濃郁入味;加上4蚊雞轉左出前一丁,麵條煮得夠彈牙爽口;而火腿奄列唔會煎到散哂,個蛋包得好靚仔,拆開裡面每條火腿絲都均勻受熱,蛋包入口軟綿,夠火候,唔錯;牛油多士烘得好完美,加上牛油脆卜卜,口感經典;最後嘆返杯凍檸七,鹹鹹酸酸,好醒胃!📌茶 · 餐 C

就係我必定要尋找既味道!👇

📌瑞士 · 常餐 - $55
瑞士雞翼出前一丁 - (+4)
火腿奄列 -
牛油多士 -
龍鳳檸七 - (+3)

📌茶 · 餐 C - $47
五香肉丁出前一丁 (+4)
火腿雙蛋 -
牛油多士 -
樽仔鮮奶 - (+4)

▫ 整多份茶餐先夠喉咖麻,肉丁份量夠多,食極都仲有,餐廳認真闊佬。
而味道唔算太辣,我覺得唔錯,肉質偏向瘦身少少,帶少少煙韌,幾有口感;

火腿雙蛋煎得夠嫩滑,唔會油淋淋;麵條煮得一樣啦,恰到好處,唔會有粉口;

多士烘得岩哂我胃口,非常靚仔,擺耐左都唔會變淋;

試埋好耐無飲既樽仔鮮奶,夠新鮮,入口香滑零重量,呢個餐認真食得過!

📌食 · 品 -
咖央西多士 - $29

▫ 呢個西多士既中間填滿層香濃既咖央醬,而外層炸得金黃鬆軟,
配搭牛油糖漿,真係食極都唔厭呀!
2020-06-06
  • 瑞士 · 常餐
  • 茶 · 餐 C
  • 咖央西多士
  • 樽仔鮮奶
  • 龍鳳檸七
2020-06-03 191 浏览
今日係中環做完瑜珈,茶餐時間🕒,二話不說就去我鐘意既茶記食,le 個都係我飯堂之一。鐘意茶餐廳原因係價錢大眾化,多選擇,最重要係有香港🇭🇰情懷同有人情味🥰🥰。 心大心細下想食輕便下午茶,但最後都係揀左茶餐🤦🏽‍♀️,所以揀左食米粉好似健康少少咁,等自己無咁罪惡🤭🤭。唔好睇個叉燒米好清🐖,唔係其他咁無味嫁,我慣咗最後先食多士,仲係脆嫁🥪

2020-05-30 232 浏览
甫進餐廳就被時光倒流30年嘅氛圍吸引住——格仔磚地板、高樓底配上80年代嘅吊扇、手寫餐牌、瓷磚牆,一事一物都有懷舊嘅感覺。當中最重要嘅當然係一班經驗老到嘅夥計們啦!佢哋最明白客仔喺中環食晏最緊要快,雖然全場咁多人令夥計好忙碌,我哋依然點完餐唔洗三分鐘就上哂所有食物同飲品,手腳快、狠、準,真係值得嘉許。我叫咗鹹蛋蒸肉餅飯同熱檸水,肉餅同飯份量很大,相信係男士們食都會滿意嘅份量。調味適中冇過咸,係我餓到肚都扁埋嘅時候熱辣辣上碟,真係唔使10分鐘就食清光啦。同事食時菜牛肉飯飲熱奶茶,牛肉全部大大塊,口感係有嚼勁嘅,足料到啲餸直情鋪到成座山咁高!而且係即叫即炒,好有鑊氣,賣相同味道都好唔錯!熱飲仲係用最愛嘅厚身瓦杯裝,奶茶香滑茶味濃郁。我哋兩個食完都大滿足,充滿力量繼續工作啦。

2020-05-15
2020-05-29 184 浏览
要數地道港式平民美食,我最愛到瑞士咖啡室感受香港茶餐廳風味,食物種類包羅萬有,適合香港人的不同口味,非常多元化,而且水準一直都保持良好!此外,有別於集團形式經營,光顧的一般是熟客或在附近的上班族,和夥計們都有講有笑,感覺餐廳很有人情味。【瑞士雞翼撈公仔麵 】- 此乃人氣餐點,每隔幾枱必有人order!鹹甜入味的雞翅搭配公仔麵一向天下無敵,雞皮軟嫩多汁,夠味的出前一丁,簡單一碟做下午茶真是好極☺️【咖央西多士】- 即叫即整, 確保新鮮熱辣辣!咖央醬份量非常慷慨,而且甜度適中,麵包厚身,底面都烘至 金黃,外脆內軟,正👻【鮮油多】- 雖然沒有選用厚多士,不過勝在烘得香脆,冰涷牛油和熱騰騰的多士配搭得好好😬【腸仔餐肉通粉】- 幾乎是我必點的常餐之一,千萬別小看茶餐廳通粉,並不是每一間都合我心意,瑞士咖啡室的通粉並不會以常溫上碟,必定是熱辣辣的,而且通粉軟熟度剛剛好,這也是我最着重的地方!

【瑞士雞翼撈公仔麵 】

【咖央西多士】

【鮮油多】

【腸仔餐肉通粉】

2020-05-28 121 浏览
今日放工見肚餓去左瑞士㗎啡室食個下午茶呢度真係勁懷舊一枱一櫈都係舊式茶餐廳嘅風貌但當然已經整潔左好多餐牌嘅選擇都好多我揀左個經典茶餐貪佢有埋招牌瑞士雞翼🤤🤤茶餐份量超大雞翼都有4隻!我揀左茄湯通粉茄湯偏甜,有茄鮮味Omelette 仲熱辣辣㗎!牛油多士都好香脆,牛油真係要熱食先無咁重罪惡感🤭🤭黎到港式茶餐廳點可以唔飲港式奶茶㗎!奶茶茶味濃,夠奶滑,真係正!呢啲正宗港式風味,真係好怕有一日會失去😭😭😭
今日放工見肚餓

茶餐份量超大
雞翼都有4隻!
我揀左茄湯通粉
茄湯偏甜,有茄鮮味

Omelette 仲熱辣辣㗎!
牛油多士都好香脆,牛油真係要熱食先無咁重罪惡感🤭🤭

黎到港式茶餐廳
點可以唔飲港式奶茶㗎!
奶茶茶味濃,夠奶滑,真係正!
呢啲正宗港式風味,真係好怕有一日會失去😭😭😭
2020-05-12
下午茶
2020-05-27 120 浏览
意外在一條巷仔 見到間茶餐廳 上網見都幾多好評,就試一試佢!餐廳裡面都幾懷舊feel叫左個普通既快餐,估吾到有驚喜豬扒漢堡排飯 配鼓油汁 豬扒吾un 好好味 配埋個汁 好送飯漢堡排感覺特別好味 有汁又吾乾又吾油(會吾會係蒸左再煎?)Anyway 仲想去多次食

餐廳裡面都幾懷舊feel

叫左個普通既快餐,估吾到有驚喜

豬扒漢堡排飯 配鼓油汁

豬扒吾un 好好味 配埋個汁 好送飯
漢堡排感覺特別好味 有汁又吾乾又吾油

(會吾會係蒸左再煎?)

Anyway 仲想去多次食

• 瑞士常餐
  • 常餐
2020-05-26 243 浏览
依頭好多茶餐廳,今日就揀咗瑞士咖啡室好耐冇食佢嘅瑞士雞翼啦好有港色風味嘅快餐,二個餸再加醬汁,快靚正不過我今日係為瑞士雞翼而嚟下次再試佢焗豬加常餐仲有紅豆杯全部都係茶餐廳名物茄汁焗豬扒飯 $56朋友嗌嘅焗豬豬扒好鬆軟同埋都夠味仲有茄汁撈飯但可惜飯就唔係炒底所以唔夠香,仲係偏爛嗰啲瑞士常餐 $55(牛油多士、火腿奄列、瑞士雞翼公仔麵🍜)瑞士雞翼夠晒入味啊好好味另外仲有牛油多士同火腿奄列正常茶餐廳質素啦~再配埋紅豆冰同凍檸樂,係香港人嘅味道
依頭好多茶餐廳,今日就揀咗瑞士咖啡室
好耐冇食佢嘅瑞士雞翼啦
好有港色風味嘅快餐,二個餸再加醬汁,快靚正
不過我今日係為瑞士雞翼而嚟

朋友嗌嘅焗豬
豬扒好鬆軟同埋都夠味
仲有茄汁撈飯
但可惜飯就唔係炒底
所以唔夠香,仲係偏爛嗰啲
瑞士常餐 $55
(牛油多士、火腿奄列、瑞士雞翼公仔麵🍜)
瑞士雞翼夠晒入味啊
好好味

另外仲有牛油多士同火腿奄列
正常茶餐廳質素啦~
再配埋紅豆冰同凍檸樂,係香港人嘅味道
2020-05-19
2020-05-26 99 浏览
見到呢間午市好多人排隊比同事捉左入去試試環境裝修都好懷舊 感覺好多年歷史入門口要探熱坐低叫嘢食 竟然唔使5分鐘黎齊速度上真係滿分.瑞士雞翼撈麵$53呢個有成碗汁比你撈 但用3份1碗都好夠味有4隻雞中翼 甜甜地 肉質唔老公司三文治$49有好多層 麵包烤到脆脆地 每層有唔同料有驚喜西多士$35好邪惡 可以望住d牛油同糖漿 流黎流去焗茄汁豬扒飯$56表面有小小拉絲 ok啦因為成日食 未到太特別基本上一落單 即到 焗飯係速度上真係要加分瑞士咖啡室 (中環)中環利源西街12號地下
見到呢間午市好多人排隊
焗茄汁豬扒飯$56
表面有小小拉絲 ok啦
因為成日食 未到太特別
基本上一落單 即到 焗飯係速度上真係要加分

瑞士咖啡室 (中環)
中環利源西街12號地下
2020-05-24 82 浏览
收藏左好耐既店又完成一間隱藏係鬧市中的懷舊茶記,一入門就感受到濃濃的懷舊氣息,黑色牌匾相當搶眼。由於係星期六,試唔到焗豬扒飯,所以點左招牌的瑞士常餐同快餐上菜都好快,常餐有多士,奄列,瑞士雞亦麵,奄列蛋炒得很滑麵湯底轉左番茄湯,湯底味道濃郁,瑞士雞亦大大只,夠嫩滑,好入味,十分推薦朋友點的快餐,選了豬扒同漢堡扒,呢個飯意外的好味!特別係個豉油汁,簡直係為個飯畫龍點睛最後點左個西多士,新鮮炸起即食超級好味,裡面花生醬分量也很足,感覺很滿足了~
收藏左好耐既店又完成一間

由於係星期六,試唔到焗豬扒飯,所以點左招牌的瑞士常餐同快餐

上菜都好快,常餐有多士,奄列,瑞士雞亦麵,奄列蛋炒得很滑

• 瑞士常餐
  • 西多士
2020-05-23 856 浏览
來中環處理銀行帳戶,由於還有一些手續要辦,所以決定食埋晏先走。嚟咗「瑞士咖啡室」開餐,之前幫襯過灣仔道嗰間,利源西街呢間反而是第一次來。原來餐廳共有兩層,座位十分充足。細看裝潢,是典型的舊式茶餐廳格局,書法招牌、閣樓雅座、綠白階磚,再配以掛牆餐牌和舊式油燈等,全部都是香港人的集體回憶,體現了對舊年代的眷戀和致敬。每張檯均放有一份餐牌,另外牆身上亦掛有手寫餐牌,選項清晰,簡單易明。點咗公司三文治 ($43)、瑞士常餐 ($55) 同一客蔥油豬扒撈麵 ($53)。公司三文治非常大份,用料十足,麵包入面㚒滿了煎蛋、餐肉、蕃茄、火腿和芝士等,有成三層厚,大份到要分幾口至吃到。外層的多士烘得夠曬脆口,咬下帶焦香,入面的沙律醬亦調校得很不錯,入口甜甜酸酸,令味道更醒胃。瑞士常餐陣容亦頗豐富,有牛油多士、火腿奄列同瑞士雞中翼公仔麵,如果想改通粉、意粉、米粉、出前一丁或轉茄湯,就要另加 $4。多士烘得啱啱好,牛油亦塗得甚慷慨;奄列嫩滑有蛋香,火腿夠多又切得夠粗身,夾在多士中間同吃,簡直係無得輸。雞翼大大隻,好飽滿,瑞士汁味道剛好、濃得來又不會太甜,雞肉嫩滑多汁。麵條軟硬適中,加上索滿了甜香的瑞士汁,每
雞翼大大隻,好飽滿,瑞士汁味道剛好、濃得來又不會太甜,雞肉嫩滑多汁。麵條軟硬適中,加上索滿了甜香的瑞士汁,每一口都是濃濃汁香,配上入味的雞翼,為味蕾帶來另一種與別不同的享受。
另外碟蔥油豬扒撈麵亦睇頭十足,件豬扒值得一讚,夠曬大塊,厚身得嚟仲啖啖肉,質地鬆化軟腍,而帶骨的部位咬落亦甚有嚼口,配埋甜豉油、蔥花,再撈埋公仔麵一齊食,真係令人好滿足,絕對是午飯補充元氣嘅好選擇!
飲品點咗紅豆冰凍奶茶,紅豆冰用心製作,紅豆與奶比例剛好,紅豆軟腍、奶味突出,味道香甜,頗不俗;凍奶茶亦唔錯,茶底香,口感柔滑,無嚡口嘅感覺,香滑富層次。
其實懷舊冰室真的是我們的珍貴文化遺產,值得將之繼續保留,真的希望這類港式冰室,能永遠延續下去。
2020-05-23 110 浏览
今日黎到中環瑞士咖啡室食午餐,享受下香港茶餐廳野食。我地好滿意,食物水準高之餘份量又多,推薦。瑞士常餐有牛油多士、火腿奄列、瑞士雞翼(4隻)配公仔麵,飲凍朱古力阿華田。牛油多士香脆可口,火腿奄列夠滑。瑞士雞翼夠入味,凍朱古力阿華田就朱古力味重啲。營餐有鮮茄火腿通粉、各式三文治、烚蛋沙律、樽裝鮮奶。鮮茄火腿通粉有番茄蓉,酸酸甜甜,通粉滑身,火腿份量多。蛋牛治,烘底,好食,好足料,唔會好鹹,蛋厚身,正。烚蛋沙律份量多,有唔同材料,可惜有我唔鍾意既西芹。咖央西多士厚身,麵包鬆軟,加埋咖央、牛油、蜜糖,好食得黎又好邪惡。
今日黎到中環瑞士咖啡室食午餐,享受下香港茶餐廳野食。
我地好滿意,食物水準高之餘份量又多,推薦。

牛油多士香脆可口,火腿奄列夠滑。

瑞士雞翼夠入味,凍朱古力阿華田就朱古力味重啲。

營餐有鮮茄火腿通粉、各式三文治、烚蛋沙律、樽裝鮮奶。

鮮茄火腿通粉有番茄蓉,酸酸甜甜,通粉滑身,火腿份量多。

蛋牛治,烘底,好食,好足料,唔會好鹹,蛋厚身,正。

烚蛋沙律份量多,有唔同材料,可惜有我唔鍾意既西芹。

2020-05-23
2020-05-19 103 浏览
好耐無食瑞士咖啡室 好掛住佢啲瑞士雞亦同西多!今日就帶個朋友黎食 我地叫咗兩個餐再加一個西多士😋瑞士雞亦撈公仔麵話明瑞士咖啡室 招牌一定係瑞士雞翼點可以唔試吓雞亦已經煮得好入味 夠曬「霖身」瑞士汁另外上 咁就可以按自己嘅口味去撈公仔麵食無得彈🤣🤣🤣豬排🥩煎雙蛋飯(黑椒汁)豬排大大塊又厚身 配埋半生熟嘅煎雙蛋撈飯都係一流飲品我就叫咗杯茶走(茶走即係落煉奶 味道較甜同滑)食完飯即刻食返個西多士 啱啱煎起嘅西多士一定要趁熱食 自己再搽上牛油🧈同蜜糖 幾時食都咁正😋

好耐無食瑞士咖啡室 好掛住佢啲瑞士雞亦同西多!
今日就帶個朋友黎食 我地叫咗兩個餐再加一個西多士😋

瑞士雞亦撈公仔麵
話明瑞士咖啡室 招牌一定係瑞士雞翼點可以唔試吓
雞亦已經煮得好入味 夠曬「霖身」
瑞士汁另外上 咁就可以按自己嘅口味去撈公仔麵食
無得彈🤣🤣🤣

豬排🥩煎雙蛋飯(黑椒汁)
豬排大大塊又厚身 配埋半生熟嘅煎雙蛋撈飯都係一流
飲品我就叫咗杯茶走(茶走即係落煉奶 味道較甜同滑)

2020-05-18 717 浏览
利源西街充滿舊式排檔,兩旁都有舖頭及食店,中間嘅排檔會遮住餐廳招牌及門口,建議如响電車路街口行入去,瑞士咖啡室係响右手邊,可以先靠右行會易搵啲。舊式茶記陳設,地磚係經典綠色紙皮石,牆上嘅餐牌仍沿用手寫式,伙記哥哥都好友善,感覺到依家好難搵嘅人情味。平日大約兩點嚟到,已經坐滿客人,不停翻枱,係中環區內算幾受歡迎嘅茶記。瑞士雞翼常餐 $55 (出前一丁 +$4)份量好足,半燶牛油多士丶啖啖火腿嘅奄列丶瑞士汁雞翼好入味,改出前一丁,就更加滿足茶餐B $47牛油多士丶輕輕煎過嘅火腿,雙反蛋丶牛肉湯意粉,好豐富嘅茶餐咖央西多士 $29厚厚蛋漿包着方包,中間搽咗層咖央,蛋漿令多士外層炸到脆脆地,另有糖漿可自行添加,港式茶記風味,正!港式奶茶响茶記一定要試奶茶,口感厚滑,茶香丶味回甘鹹檸七原罐七喜上,鹹檸檬化痰潤喉,甜中帶咸,消暑解膩良品, 好耐無飲過喇~原來呢度嘅下午茶餐都幾抵食,下次再試!
瑞士常餐
瑞士雞翼常餐 $55 (出前一丁 +$4)
茶餐B
茶餐B
茶餐B $47
牛油多士丶輕輕煎過嘅火腿,雙反蛋丶牛肉湯意粉,好豐富嘅茶餐
咖央西多士
咖央西多士
咖央西多士 $29
港式奶茶
响茶記一定要試奶茶,口感厚滑,茶香丶味回甘
鹹檸七
鹹檸七

原來呢度嘅下午茶餐都幾抵食,下次再試!
2020-05-15
  • 鹹檸七
  • 咖央西多士
2020-05-17 591 浏览
相信在中環的上班族,都會知道這間位於利源西街的咖啡室 - 瑞士咖啡室。這𥚃沒有什麼華麗裝修,亦沒有那種刻意裝成懐舊的裝飾品,但卻充滿著濃濃老香港的情懷及歲月的痕跡。餐廳的地磚還保留著綠白相間的古老紙皮石,綠色的牆磚,水吧掛上一個金漆招牌。餐廳供應典型的茶餐廳食物,加上價錢平易近人,所以這𥚃成為不少上班族搵食的好地方。瑞士常餐(HK$55)來到這間名為瑞士咖啡室的茶餐廳,當然要選擇這個瑞士常餐。常餐包括:瑞士雞翼公仔麵、牛油多士、火腿奄列及餐茶。瑞士雞翼公仔麵👍👍👍👍👍有四隻雞中翼,味道鹹中帶甜,亦有豉油的香氣。麵條亦煮得剛好,入口仍保持爽口。牛油多士配火腿奄列👍👍👍👍多士烘至香脆可口,搽滿牛油就更加香口。火腿奄列的火腿絲每條都被蛋包著,還可以夾在多士內一起吃。奶茶👍👍👍👍去到茶餐廳,當然要飲一杯港式奶茶,奶味香,茶味濃。其實每一間茶餐廳都有自己的獨特配方,試試這是否你杯茶?營養餐(HK$52)營養餐包括烚蛋沙律、鮮茄火腿通粉、三文治及樽裝鮮奶。烚蛋沙律👍👍👍👍十分港式的烚蛋沙律,沒有花巧的擺設,只是沙律醬加入什果及什菜,平凡但美味。鮮茄火腿通粉👍👍👍👍通粉配火腿再加入鮮茄,味道清新,喜

瑞士常餐(HK$55)

👍👍👍👍👍

奶茶

營養餐(HK$52)
營養餐包括烚蛋沙律、鮮茄火腿通粉、三文治及樽裝鮮奶。

鮮茄火腿通粉

通粉配火腿再加入鮮茄,味道清新,喜歡鮮茄的酸甜味道。

雙拼三文治(+$2)
👍👍👍👍👍
雙拼三文治

吃完沙律和通粉,還可自選一份三文治,雙拼材料加$2。我們選擇了雞蛋鹹牛肉,厚厚的餡料配上軟軟的方包,雖然很飽,但二人分享就剛剛好。

樽裝鮮奶

營養餐配一枝鮮奶就最有營養不過。

門面

內在環境