2020-06-24 59 浏览
跟老媽子去樂富買餸 有時會去呢間茶記食下午茶 經濟實惠選擇多 佢哋嘅晚飯小菜 水準原來不賴-🥣🥕🐖是日例湯 (隨晚飯小菜套餐免費奉送)可揀中湯或西湯 材料每日不同 今晚個老火湯係粉葛紅蘿蔔煲豬展 紅蘿蔔清甜 粉葛有啲粉尚算爽口 大熱天時 飲啖靚湯 潤肺養顏 濕吓口腔清吓味蕾 飲多一碗都得-🥘枝竹豆腐火腩煲 ($78)豆腐火腩飯 男人嘅浪漫 呢個變奏版嘅煲仔小菜 女士一樣啱食 豆腐清清地 唔會淨係得燒肉咁滯 枝竹有咬口又低卡路里 食多幾件都唔怕肥 如果你鍾意重口味 可以用餸汁拌飯 -🐟🐽鹹魚煎肉餅 ($65)用鹹魚梅菜魷魚抑或鹹蛋拌肉餅蒸 大家食唔少 今次搞搞新意思 肉餅分成幾小分再煎香 細細件 幾啖食完 肉餅鹹香惹味 賣相更加靚 食得更方便 好食過蒸嘅版本 食兩件煎肉餅 不經不覺就食完一碗白飯 -📍樂富聯合道198號樂富廣場一樓 瑞士咖啡室
🥣🥕🐖是日例湯 (隨晚飯小菜套餐免費奉送)
🥘枝竹豆腐火腩煲 ($78)
🐟🐽鹹魚煎肉餅 ($65)
📍樂富聯合道198號樂富廣場一樓 瑞士咖啡室
2020-06-24 81 浏览
黃大仙收工過後,相約了朋友在附近的樂富瑞士㗎啡室~餐廳外鐵閘裝潢都感受到香港懷舊情懷。舖內同樣會見到每間店面用麻雀砌成的招牌!雖然係晚餐,一場黎到就梗係要番個瑞士雞翼撈公仔麵 (常餐)小菜附送的羅宋湯 味道幾濃郁帶辣,比平時飲到的更足料很不錯。另外附送一個中湯,雪耳木瓜南北杏還飲到清甜味。凍檸檬茶 兩杯都叫了走甜,檸檬同茶底都唔苦澀,不錯。瑞士雞翼撈公仔麵 $49有兩隻全翼,瑞士汁偏黑,雞翼入味但可能浸得過耐肉質就有點欠缺彈性。鐵板黑椒豬手 $80 小菜附白飯要等15-20分鐘 黑椒惹味又唔會過咸,豬手唔太硬,幾抵食。蝦醬鮮魷炒通菜$78鮮魷有鮮味富彈性,感覺唔似雪左好耐嘅急凍貨。明爐酸辣烏頭魚 $90平時食呢道菜都過百蚊,味道唔係泰式正宗果種,烏頭大條,食落酸菜的酸辣都幾開胃。想不到瑞士㗎啡室晚市小菜甘多元化。
黃大仙收工過後,相約了朋友在附近的樂富瑞士㗎啡室~

餐廳外鐵閘裝潢都感受到香港懷舊情懷。

舖內同樣會見到每間店面用麻雀砌成的招牌!

雖然係晚餐,一場黎到就梗係要番個瑞士雞翼撈公仔麵 (常餐)

另外附送一個中湯,雪耳木瓜南北杏
還飲到清甜味。

凍檸檬茶 兩杯都叫了走甜,檸檬同茶底都唔苦澀,不錯。

瑞士雞翼撈公仔麵 $49

鐵板黑椒豬手 $80 小菜附白飯
要等15-20分鐘

黑椒惹味又唔會過咸,豬手唔太硬,幾抵食。

蝦醬鮮魷炒通菜$78
鮮魷有鮮味富彈性,感覺唔似雪左好耐嘅急凍貨。

明爐酸辣烏頭魚 $90

想不到瑞士㗎啡室晚市小菜甘多元化。
2020-06-15
2020-06-24 26 浏览
今日去搵朋友先知樂富廣場係有咁多野食, 比我發現左瑞士咖啡室, 前幾日先同同事講起佢既瑞士雞翼, 估唔到今日咁岩比我食到! 好中意佢牆身個塊用麻雀砌成既招牌, 好有港味!瑞士汁雞脾 $20一坐低二話不說叫隻瑞士汁雞脾先啦! 啖啖肉, 皮位薄薄唔會有層肥膏係度, 香而不膩, 瑞士汁好入味,  不愧為佢個招牌鐵板蜜椒薯仔牛柳粒 $83上枱時鐵板仲係滾到渣渣聲, 牛柳粒有口感唔會韌, 薯仔有炸過加埋蜜糖好香口, 亦唔會太油膩, 好食。瑞士火山蒸水蛋 $80實物黎到哇左一聲, 先知佢點解叫瑞士火山~ 係蒸水蛋既中心有一大座豬肉山, 面頭仲有咸蛋黃! 唔明點解可以將咁厚既肉餅蒸熟既同時, 將水蛋蒸得咁滑, 蒸既時間應該完全唔同先係架~ 依個小菜CP好高呀, 好似用一個價錢食到水蛋+肉餅兩個小菜咁!金銀蛋上湯浸小白菜 $72上湯浸菜清清甜甜, 亦有好多金銀蛋, 不錯。椰汁紅豆冰紅豆冰就甜左DD, 但係椰味好濃郁, 紅豆都好綿好大粒

瑞士汁雞脾 $20

鐵板蜜椒薯仔牛柳粒 $83

瑞士火山蒸水蛋 $80

金銀蛋上湯浸小白菜 $72
上湯浸菜清清甜甜, 亦有好多金銀蛋, 不錯。

椰汁紅豆冰
紅豆冰就甜左DD, 但係椰味好濃郁, 紅豆都好綿好大粒

2020-06-22 34 浏览
今晚去到樂富嘅瑞士咖啡室, 咖啡室設計懷舊,好似時間倒流咁。我哋兩個人叫咗兩個孖寶小炒王。 幾個小菜兩個人食, 鐵板蜜椒薯仔牛柳粒,栗子滑雞煲,老乾媽炒四季豆豬頸肉,同埋芝士焗西蘭花蝦球。每一道菜都好香口,特別係個薯仔牛柳粒。炒四季豆豬頸肉甚至有住家餸嘅感覺,送飯一流。西蘭花不嬲都係我最鍾意嘅菜,加上芝士,感覺好特別。而栗子滑雞煲就特別有香港嘅特色。我叫咗個紫薯藜麥特飲,因為有藜麥,感覺健康。我個妹叫咗個草莓紅茶特飲,甜甜的。餐前人有個中湯,好足料。每人仲有一件蟲草花上湯浸時才,簡直大件夾抵食。
將軍澳人間唔中都會去樂富廣場, 哪裏有各式食肆,生活百貨, 玩具店,  並非只有單一大型品牌的商場。在Food court 那邊看見『瑞士咖啡室』, 曾經在灣仔上班的時候也常常光顧, 不自覺入咗去。。店舖裝修都花了心思, 很有典型香港舊式茶記feel ~ 食物選擇多, 中式套餐西式焗飯鐵板, 時興嘅酸菜魚也有。一於揀咗個抵食二人餐,有兩款小菜, 湯和飲品。西湯:羅宋湯, 味道經典而且都有點辣。中汤: 木瓜蘿蔔, 非常滋潤,感覺冇味精。粉絲海鮮雜菜煲分量足, 雜菜煲湯底鮮甜, 有大量嘅菜心和粉絲。 蟹柳,魷魚,青口, 蝦仁。。 爽口美味, 夏天吃最適合。古法蒸烏頭古法蒸通常配淡水魚以除草腥味, 鋪上大量杞子, 紅棗,醃得入味嘅肉絲~ 豐富了味蕾亦帶出烏頭嘅鮮味, 唔腥, 蒸魚醬油鹹甜也恰到好處, 配白飯唔錯!草莓檸檬紅茶驟眼睇似凍檸賓, 不過飲落真有草莓味,茶底是 鮮檸檬紅茶, 茶味香濃, fusion 得來唔勉強而且幾好飲~蟲草花白菜仔白菜仔爽甜,加上上湯禾蟲草花, 最標準美味 的做法!咖央西多士$22有花生醬和咖央兩種口味, 点了咖央因為唔係間間餐廳都有。 上碟有好香嘅蛋味, 比平時

店舖裝修都花了心思, 很有典型香港舊式茶記feel ~
食物選擇多, 中式套餐西式焗飯鐵板, 時興嘅酸菜魚也有。

一於揀咗個抵食二人餐,有兩款小菜, 湯和飲品。

西湯:羅宋湯, 味道經典而且都有點辣。
中汤: 木瓜蘿蔔, 非常滋潤,感覺冇味精。

粉絲海鮮雜菜煲

古法蒸烏頭

草莓檸檬紅茶

蟲草花白菜仔
白菜仔爽甜,加上上湯禾蟲草花, 最標準美味 的做法!

咖央西多士

咖央西多士$22
有花生醬和咖央兩種口味, 点了咖央因為唔係間間餐廳都有。 上碟有好香嘅蛋味, 比平時嘅西多士特別厚, 外皮小小煎香, 裏面軟熟鬆軟, 配糖漿和牛油還有夾心咖央, 香甜可口!

咖央西多士
外賣自取,上次試過叫雜菜湯,返屋企先發現無畀到。今次專登望一望係咪橙色雜菜湯,點知又係無畀,即場叫佢換。以為完?返到屋企發現加錢既奶占多變左原價既牛油多,條司華力腸又唔見左。點解一個餐可以錯三樣野?有圖有單有真相。
以為完?返到屋企發現加錢既奶占多變左原價既牛油多
,條司華力腸又唔見左
。點解一個餐可以錯三樣野?
有圖有單有真相。
2020-06-19
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
$40 (早餐)
2020-06-16 33 浏览
今晚同女朋友落街食晚飯,去到呢一間好多分店既瑞士咖啡室。我諗瑞士汁係佢地主力,所以餐廳都用瑞士汁黎改名👍🏻我主要係想食小菜,因為晚飯想食餸同埋飯。餐廳小菜都算選擇多,我地睇左一陣就選好了。第一個小菜我選擇左XO醬西蘭花炒肥牛,賣相不錯,色香味俱全,見到西蘭花上面佈滿醬汁既感覺,整刻食指大動😚西蘭花無煮得過火,肥牛又吾韌,加埋滋味既XO醬,用黎餸飯一流👍🏻第二個小菜係豆豉醬蒸倉魚,佢地控制火候技術不錯,條魚蒸到岩岩好,非常魚味,而且魚肉夭里好滑,正呀,推介👍🏻👍🏻食晒啲小菜之後,我地都好好奇佢個瑞士汁係痕成點,所以我地叫左隻瑞士汁雞脾黎試下。果然,瑞士汁做得不錯,好入味,雞脾啖啖肉,每一啖肉都有瑞士汁味道,真係可以一試👍🏻👍🏻順帶一提,佢地晚餐係會跟湯同埋飲品,我地叫左紅湯,飲品要左紅豆冰。紅湯酸酸地,又辣辣地,入面都幾足料,吾錯👍🏻紅豆冰都好利害,好少餐廳會比咁多紅豆,非常滿足,紅豆冰係一定要試的😍

紅湯酸酸地,又辣辣地,入面都幾足料,吾錯👍🏻

2020-06-13
用餐时段
去樂富果邊搵個朋友食飯,朋友話樂富廣場果邊都幾多野食,所以就係果度揀左瑞士咖啡室,因為朋友話食過分店,佢地既瑞士汁做得幾好!餐廳裝修係仿舊式冰室,最搶眼既就一定係呢副用麻雀砌成瑞士咖啡廳既呢福掛牆裝飾,哈哈,不自覺想數下用左幾多隻麻雀餐廳夜晚主要供應小菜同埋瑞士汁常餐,我地叫左個豉汁蒸黃立倉,條魚好新鮮,蒸得岩岩好唔會過火,肉質嫩滑鐵板蜜椒薯仔牛柳粒黑椒汁牛柳粒就食得多,蜜椒就真係第一次,蜜糖加上黑椒粒甜甜地又幾好味川酸金菇雞米線個湯底酸酸地,微辣,都幾開胃瑞士汁雞脾我哋散叫咗隻瑞士汁雞髀,整得幾入味最後想推介一下佢哋嘅紅豆冰,因為紅豆份量超級多,而且個紅豆煮得好淋好好食

鐵板蜜椒薯仔牛柳粒

川酸金菇雞米線
個湯底酸酸地,微辣,都幾開胃

瑞士汁雞脾
我哋散叫咗隻瑞士汁雞髀,整得幾入味

2020-06-12 69 浏览
去到樂富逛日資百貨公司,又係時候來個下午茶,歇一歇。《男人浪漫》這個餐的名字好有趣,就讓我感受下男士們吃這個餐的浪漫。豬扒腸仔福字麵,配火腿奄列,熱狗/菠蘿油,一個好豐富午餐/茶餐。豬扒腸仔麵~有骨豬扒放面,完全遮蓋下面的麵,建議放奄列碟上用刀叉享用更方便。火腿奄列及熱狗~潛艇熱狗好大隻,芝麻包好香口,長長香腸夾住生菜蕃茄沙律醬,被阿女吃了大半。意式泡沫咖啡(凍)~原來可以選凍的,泡沫香濃,不會太甜,大大杯慢慢歎。阿女點了個肉丁火腿通粉~辣辣肉丁好夠味,材料份量好足。凍檸茶(少冰)~檸檬算是厚切,阿女話三片檸檬好夠酸。餐廳有自家製麵包~菠蘿包、朱仔包、叉燒餐包等。忍唔住叫咗個蛋撻,熱辣辣出爐,堂食都係$5個。這店有個偏廳,有圓枱,晚上一家大細老少咸宜,小菜都好抵食。
去到樂富逛日資百貨公司,又係時候來個下午茶,歇一歇。

豬扒腸仔麵~

火腿奄列及熱狗~

意式泡沫咖啡(凍)~
原來可以選凍的,泡沫香濃,不會太甜,大大杯慢慢歎。

阿女點了個肉丁火腿通粉~
辣辣肉丁好夠味,材料份量好足。

凍檸茶(少冰)~
檸檬算是厚切,阿女話三片檸檬好夠酸。

餐廳有自家製麵包~菠蘿包、朱仔包、叉燒餐包等。

忍唔住叫咗個蛋撻,熱辣辣出爐,堂食都係$5個。

這店有個偏廳,有圓枱,晚上一家大細老少咸宜,小菜都好抵食。

2020-06-11
下午茶
2020-06-10 400 浏览
瑞士咖啡室嘅瑞士汁相信好多人食過都話好味,而店內嘅設計更加充滿懷舊玩味,亦有好多當時嘅港式潮語,同M佬回憶起我哋兒時嘅香港,還有從前嘅人情味。嚟到樂富嘅瑞士咖啡室,味道記憶猶新,份量仲大大件添!瑞士汁雞翼嚟到瑞士咖啡室又點可以無瑞士雞翼呢!雞翼入晒味,充滿甜甜嘅瑞士汁香味。同M佬一人一隻好滋味呀!男人的浪漫呢個茶餐好抵食,有豬扒腸仔福麵配火腿奄列及熱狗(或菠蘿包),真係2個女人先食得晒!首先豬扒夠腍,煎得好香;而平時茶餐嘅多士餐包變成大大隻熱狗!火腿奄列係另一賣點,個蛋煎到啱啱好,仲會流出蛋汁,真係好幸福呀!不過,更幸福係用上福麵麵底!與其叫男人的浪漫?我更加覺得係大胃王的幸福呀!孖寶小炒王除咗上面嘅港式之選,呢個中式套餐都係好抵食!可以揀2個餸,仲有齊蟲草花上湯浸時蔬、白飯x2、例湯x2、飲品x2。豉汁蒸黃立倉魚黃立倉魚大大條,而值得一讚係條倉魚洗得好乾淨!而豉汁配黃立倉魚真係無得輸,好好味,用嚟配飯食真係一流呀!海鮮雜菜煲M佬平時最鍾意食魚香茄子,但因為已經叫咗濃味嘅豉汁,所以淡口味方面,佢就最鍾意叫海鮮雜菜煲。呢個煲有蟹柳、蝦、帶子、青口、西蘭花、白菜同粉絲,勁多料呀!勁多菜,好

孖寶小炒王
蟲草花上湯浸時蔬

海鮮雜菜煲
M佬平時最鍾意食魚香茄子,但因為已經叫咗濃味嘅豉汁,所以淡口味方面,佢就最鍾意叫海鮮雜菜煲。呢個煲有蟹柳、蝦、帶子、青口、西蘭花、白菜同粉絲,勁多料呀!勁多菜,好健康呀。
海鮮雜菜煲

(記住Like同Share畀朋友)

By A姐M佬
2020-06-09
蟲草花上湯浸時蔬
2020-06-09 222 浏览
Restro Vintage design Cha Chaan Teng with relative health food@Lok FuI went to a restaurant called “Swiss Cafe”(瑞士咖啡室)located in Shop 1119-1120, 1/F, Lok Fu Shopping Centre, 198 Junction Road, Lok Fu樂富聯合道198號樂富廣場1樓1119-1120號舖!The restaurant is design in vintage HongKongese Cha Chaan Teng style with stained glass and restaurant logo composed by Mahjong (麻雀)...etc.Soooooo special and innovative design!!!“Beef brisket with dried bean curd in pot”柱候枝竹牛腩煲HKD$70Loveeeeeee that this pot is not as salty

樂富聯合道198號樂富廣場1樓1119-1120號舖!

柱候枝竹牛腩煲
HKD$70

Loveeeeeee that this pot is not as salty nor oily as those in other restaurants that you eat out which is a common mistake make by Chinese restaurant.Similar to these cook by mums back home!!Relativrly healthy!!Good!!

“Fried fish in corn sauce”
栗米魚塊
HKD$68

Generous portion!! The batter coated the fish fillets is not thick.

Tastyyyyyyyyy

‘’Corned beef sandwich”
咸牛肉三文治
HKD$26

Generous amount of corned beef is sandwiched between the toasted Golden brown bread.

Yummmmmm

“French toast”
西多士
HKD$22

Peanut butter,syrup, butter how can it go wrong?! Such a guilty pleasure!

Loveeeeeee the cuisines over here is not salty nor oily. Much like those you could eat from home!relatively healthy!!

Loveeeeeee decor of this restaurant!!!
用餐时段
  • “Fried fish in corn sauce” 栗米魚塊
  • “Beef brisket with dried bean curd in pot” 柱候枝竹牛腩煲
  • ‘’Corned beef sandwich” 咸牛肉三文治
2020-06-07 32 浏览
晚餐時間想吃小菜配白飯,在附近找了間茶餐廳。牆上的裝飾以廣東麻雀堆砌而成,有創意又能突顯港式風格。餐廳保留了一些傳統的裝飾,甚有八九十年代的茶餐廳風味。點了個套餐,兩個小菜配白飯例湯飲品,還送上一碟上湯時菜,超值又飽肚之選。另外還點了一碟豉椒鮮魷。例湯可以選中或西湯,中湯足料非常,蓮藕和紅蘿蔔都軟腍入味,加上陳皮的清香,很有住家湯的味道。豉汁蒸王立倉魚大條又厚肉,面頭鋪滿我最愛的豆豉,賣相非常吸引。蒸煮時間控制得剛剛好,魚肉剛好熟透,又不失嫩滑質感,沾一點豉油再放進口裏,配白飯一流。芝士焗西蘭花蝦球熱辣辣,芝士有拉絲效果,和西蘭花是完美的配搭。蝦仁很爽口,和芝士味道也很配合。隨套餐附上的蟲草花上湯浸白菜份量不少,蟲草花令一碟普通的時菜錦上添花,加入上湯味道濃郁。椒鹽鮮魷炸得香脆,調味得宜,魷魚彈牙有口感,配上喼汁更為惹味。來兩杯茶餐廳凍飲,又是滿足的一頓晚餐。
晚餐時間想吃小菜配白飯,在附近找了間茶餐廳。

牆上的裝飾以廣東麻雀堆砌而成,有創意又能突顯港式風格。

餐廳保留了一些傳統的裝飾,甚有八九十年代的茶餐廳風味。

來兩杯茶餐廳凍飲,又是滿足的一頓晚餐。
2020-06-07 38 浏览
今日開OT夜了已經很肚餓,所以和同事在附近吃過晚飯才回家。醒起樂富廣場有間瑞士咖啡室,超掛住佢嘅瑞士雞翼呀!二話不說快快入座。瑞士常餐 B火腿奄列、牛油多士、瑞士雞髀福字麵、熱檸茶。上次來食過瑞士雞翼今次試吓瑞士雞髀先,大大隻雞髀可以啖啖肉,皮香肉嫩外皮吸收晒瑞士汁,雞髀肉唔韌好入味,轉埋福字麵吃真的絕配呀!京蔥茄子牛柳粒煲朋友就吃小菜,這裡的小炒也很出色,茄子牛柳粒炒得很有鑊氣,用上京蔥爆炒配白飯真一流。西蘭花炒龍利球龍利球很大件厚肉,味道鮮甜加埋西蘭花好好味。椒鹽鮮魷炸得非常甘香鬆脆,卜卜脆的鮮魷爽甜很乾身唔會韌。

瑞士常餐 B
火腿奄列、牛油多士、瑞士雞髀福字麵、熱檸茶。

京蔥茄子牛柳粒煲

西蘭花炒龍利球
龍利球很大件厚肉,味道鮮甜加埋西蘭花好好味。

椒鹽鮮魷
炸得非常甘香鬆脆,卜卜脆的鮮魷爽甜很乾身唔會韌。
2020-06-05 45 浏览
今日不想出去所以在家附近找食!我們去了家附近的"瑞士咖啡室"我們點了焗豬扒飯下午茶時間好抵食!$58比平時平左$10豬扒肉質鬆軟!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻上面的汁有白汁和蕃茄🥰🥰常餐B有瑞典汁雞肶+公仔麵+火腿奄列+牛油多士嘩!好豐富!瑞典汁好好味!🤤😋😋😋下午茶餐吞拿魚蛋多士飲品咖啡~茶餐廳的咖啡奶茶真的不錯!😋😋總結味道不錯!😏😏環境不錯近地鐵站!地方都幾大!不用等位!🤩🤩價錢合理!分量足!
今日不想出去所以在家附近找食!
我們去了家附近的"瑞士咖啡室"
我們點了
咖啡~茶餐廳的咖啡奶茶真的不錯!😋😋
總結
味道不錯!😏😏
環境不錯近地鐵站!地方都幾大!不用等位!🤩🤩
價錢合理!分量足!
2020-05-27 80 浏览
小時候好鐘意去茶記食常餐,鍾意餐廳粥粉麵飯多元化 多選擇,嚟到樂富多咗唔同種類冰室,睇到一間懷舊裝修,吸引我一定要試吓.❥ ❥ ❥瑞士雞翼滷水雞翼顏色光澤,口感好Juicy 肉質好嫩,腍到一啖食落去肉骨分離,味道唔會太鹹.❥ ❥ ❥瑞士汁乾炒牛河瑞士汁炒牛河的賣相毫不惹人憐愛,不過,不可以貌取人,沾滿了瑞士汁的河粉,簡直就是品嚐瑞士汁的好配搭。嚐過第一口瑞士汁後,大家便會發現瑞士汁才是主角,河粉和牛肉也是只配角罷.❥ ❥ ❥ XO醬雞扒炒公仔麵香濃嘅XO醬你加入左雞扒煎香左雞扒皮脆內嫩口感好滑,炒公仔麵一直都唔輸蝕,份量亦都好多,公仔麵都撈勻左XO醬味道特別濃郁

,味道唔會太鹹

2020-05-21