2021-03-12 743 浏览
早幾個月開始在灣仔區返工,都會周圍搵吓有咩早餐好食,哩間瑞士咖啡室因為工作地方,d嘢食都OK,所以都幫襯左好多次,不過每次食早餐都比較趕時間,所以冇留意咁多野,不過今日坐近水吧,就竟然俾我發現水吧阿叔全程沖茶煮麵冇戴口罩🤬🤬,疫情下,違反香港法例之餘,仲罔顧食客同其他同事嘅健康⋯⋯早幾日先爆咗單K11食肆感染群組,第四波疫情一直未能斷尾,香港市民真係多謝晒你呀🤬🤬 不太認同瑞士咖啡室客戶服務的回覆,雖然佢話會叫同事需要除口罩就離開工作崗位休息,同埋適應疫情下嘅工作環境,不過你哋有冇諗過點樣去改善下廚房炎熱嘅工作環境呢?
2021-03-12
$40 (早餐)
2021-03-09 393 浏览
放飯用外賣自取叫左個XO醬豬扒炒公仔麵,拎返公司食,味道份量都正常嘅,跟餐嘅柚子蜜都正常,係食食下(其實都差唔多食完 so sad)發現舊豬扒近筋嗰啲位咬唔開,再睇吓原來煮唔熟,仲係粉紅色咁,好噁心🤮個餐都唔平架,都成$80包一杯野飲咁,希望餐廳注意吓,做食物行業最緊要唔好食壞人。以有幾間分店嘅餐廳嚟講,都算叫做係有個品牌,煮熟食物基本啦今次都真係幾失望,豬扒都可以煮唔熟真係幾誇張☹️以後唔會再幫襯,仲驚緊食左會唔會肚痛
XO醬豬扒炒公仔麵
2021-03-09
5 分钟 (外卖自取)
2021-01-20 549 浏览
星期日去灣仔食下午茶,望到餐廳坐滿囇人,以為冇位要等,但原來入面好大好大,好多位。咁我地就叫左兩個下午茶餐。極鍾意食多士嘅我緊係叫返個多士先,同埋叫左個吞拿魚烚蛋多士,配兩杯凍奶茶。芝士火腿西多士($37)好厚嘅西多士,我諗都有4cm厚,入面有火腿同埋芝士,呢個西多炸到金黃色,岩岩炸上黎,而且好有蛋味,芝士仲要溶溶地,連埋火腿趁熱食,真係好好食!上面舊牛油都大舊,配埋糖漿一流!下次可以試下。吞拿魚烚蛋多士($27)唔想食咁heavy又想食啲野,吞拿魚烚蛋多士最好不過。麵包烘到脆卜卜,上面放上吞拿魚同烚蛋,烚蛋都係凍嘅,不過都係夾嘅。做早餐或者下午茶都ok!呢兩個做下午茶止下口真係岩岩好,份量唔太多,又唔太heavy,食完夜晚仲食得落,埋單都只係$70,好抵。
星期日去灣仔食下午茶,望到餐廳坐滿囇人,以為冇位要等
,但原來入面好大好大,好多位。

同埋叫左個吞拿魚烚蛋多士,配兩杯凍奶茶。
芝士火腿西多士($37)
火腿芝士西多士

上面舊牛油都大舊,配埋糖漿一流!下次可以試下。

吞拿魚烚蛋多士($27)
吞拿魚烚蛋多士

唔想食咁heavy又想食啲野,吞拿魚烚蛋多士最好不過。

2021-01-17
火腿芝士西多士
吞拿魚烚蛋多士
2021-01-03 453 浏览
趁元旦假期,又無得去旅遊,只好宅在家中寫食評,對上一次去瑞士咖啡室食中午已是大半年前,原因是灣仔食店很多,而且這間距離公司有點遠,我又比較懶惰,加上疫情緣故,除非同事要求,否則都不願走太遠食中午。這間餐廳名為瑞士咖啡室,顧名思義最出名的一定是瑞士雞脾或瑞士雞翼,所以來到這裹必點這兩款,那次我點了常餐,即瑞士雞翼配湯米粉,牛油多士和火腿煎蛋,個人覺得到茶餐廳點常餐是最抵食的,因為一定很飽肚,另外,這次我還點了凍朱古力,這是同事特別推介的,她說香港不是很多地方有這款樽裝維他凍朱古力,的確,甘耐以來,我到過很多餐廳都沒有這款懷舊樽裝凍朱古力,當瑞士雞翼配上同樣甜蜜的凍朱古力,真是完美的邂逅,兩者同樣都很sweet, 但不要經常這樣吃,因為食完很快會肥幾磅,聽說有同事由瘦削的身型食到變左肥仔。這兒的瑞士雞翼的味道不錯,配湯米粉,不會太油膩,眾所周知,瑞士雞翼雖以瑞士為名,卻非源於瑞士,而是因為主要使用了「瑞士汁」烹調而成,而瑞士汁是一種以豉油、薑、蔥、冰糖和香料等食材調配而成的甜味滷水汁,所以瑞士雞翼即甜味滷水雞翼。說回其他常餐食物,火腿炒蛋和牛油多士則略為普通,沒有特別之處。
常餐瑞士雞翼配湯米粉
凍朱古力
题外话/补充资料: 對於瑞士雞翼的由來,其中一種說法是起源於太平館餐廳,該餐廳是第二代徐氏兄弟所創。有一天有一名外地遊客到太平館餐廳品嚐這種甜雞翼後,他便向一名侍應生問這道菜式的名稱,侍應便以英語回答(Sweet Wings)「甜味的雞翼」,但因為言語上的誤會,遊客以為是(Swiss Wings)「瑞士的雞翼」,因而得名。
2020-05-11
常餐瑞士雞翼配湯米粉
凍朱古力
  • 瑞士雞翼
  • 瑞士雞脾
2020-12-23 399 浏览
#teafordinner, #cheapeatfirst tie coming to this place for tea because my wife ad i was too busy to have a seat down lunch, waited until now ad try to find some place just have some thick cut fries (unfortunately we were too excited about it ad forgot to take pic). still love this place for food, not so much on the service.... but did find the curry was memorable. lets talk about it:
#teafordinner, #cheapeat

curry rice with beef slices, beef tongue ad braised beef
lemon tea without sugar
2020-12-22
  • 茶餐
2020-12-02 310 浏览
攸攸每個星期六都會去學游水架(游泳池未關前)! 差唔多每一次都會同攸桐阿婆,攸桐姨媽食埋個靚早餐先返屋企架~.我哋去邊食?.瑞士咖啡室📍灣仔灣仔道128-150號明豐大廈1樓B舖.通常攸攸會同表姐share一個輕便早餐!.輕便早餐包D咩?.佢哋常食嘅係火腿通粉➕菠蘿油➕朱古力奶.....而我都係咁,不過由於菠蘿油太好味......我通常都...........無得食........ 所以都係飲返杯咖啡就算啦~.你哋睇到就知點解我會無得食架啦~.呢個"輕便早餐"都唔係好貴咋,只係$34~.係唔係好抵食呢~.#攸桐媽飲飲食食遊蹤 #攸桐媽 #攸桐媽媽遊樂團 #三桐攸 #zozimama #貝心月製作室 #zozimamaproduction #瑞士咖啡室 #SwissCafe #灣仔美食 #分享生活點滴 #香港媽媽 #hongkongmami #hkblogger #親子kol #親子blogger #親子 #hkmama #hkmamablogger #hkkol
我哋去邊食?
瑞士咖啡室
📍灣仔灣仔道128-150號明豐大廈1樓B舖
通常攸攸會同表姐share一個輕便早餐!
輕便早餐包D咩?
佢哋常食嘅係火腿通粉➕菠蘿油➕朱古力奶....
你哋睇到就知點解我會無得食架啦~
呢個"輕便早餐"都唔係好貴咋,只係$34~
係唔係好抵食呢~

2020-11-28 169 浏览
#breakfastwithatwist, #wanchaI, #foodhaul, #breakfastforlunch.bored with buttered toast with the egg and ham? this is how I felt this morning so I went for Swiss Cafe for the breakfast with hot dog. honestly this is not the best food you find in Wanchai, but having hotdogs for breakfast does give a kick start for a weekend.

sauteed pork belly (回鍋肉) instant noodles
egg and luncheon meat with buttered toast
macaroni soup with ham with the vegetable soup base
hotdog the hk style
2020-11-28
$35 (早餐)
hotdog the hk style
  • 早餐
  • 羅宋湯
2020-11-08 291 浏览
完全係為瑞士雞翼而來的,哈哈。好多人等位,不過都無阻我食佢嘅決心。常餐公仔麵,熱奶茶,主角瑞士雞翼。奶茶好香滑,公仔麵就普普通通,個瑞士雞翼真係無得頂,口感好淋滑,好入味,同之前比好似細只咗小小,不過一樣咁好味。
完全係為瑞士雞翼而來的,哈哈。
好多人等位,不過都無阻我食佢嘅決心。
常餐
公仔麵,熱奶茶,主角瑞士雞翼。

2020-10-30 280 浏览
好耐冇去瑞士咖啡室,全港都有好多分店,裝修同普通茶餐廳冇差,主打瑞士難翼,有幾款瑞士雞翼既常餐,配多士、奄列同麵都係50幾蚊,唔算貴,今次去仲有新出酸菜魚,不過都係試返招牌菜較穩陣瑞士雞翼米粉配火腿奄列及牛油多士 $53上菜幾快,奄列佔左碟既一半,食落仲有半生熟蛋汁,幾好味,多士牛油味唔太重,而且烘得唔夠耐,瑞士雞翼汁好深色,不過唔太鹹,食落幾入味同埋軟腍,米粉份量有點少,不過不失我覺得衛生情況有點欠佳,座位上亦殘留上一手既食物,有點污糟

瑞士雞翼米粉配火腿奄列及牛油多士 $53

我覺得衛生情況有點欠佳,座位上亦殘留上一手既食物,有點污糟
2020-09-30
2020-05-26 953 浏览
瑞士咖啡室唔係第一次食,但係灣仔呢間就真係未食過,上次行過同事話有興趣想試下,今日又諗唔到食乜好,結果就來左呢度。🤣😝一上到來要等位,預左既Lunch Hour 嘛。🤣 不過好在佢地方都夠大,所以都唔係等左好耐,15mins 左右就入得。✌🏻✌🏻✌🏻 坐低睇下餐牌,來到瑞士咖啡室又點可以唔叫佢個瑞士汁既餐呢!瑞士常餐B ,跟餐我叫左公仔麵,個麵普通,就係淥熟佢,不過無淋既 (呢個值唔值得俾分佢呢🤣🤣),火腿奄列啲火腿都幾多,牛油多士係厚身嗰隻,唔脆,有少少淋,不過好厚身,食完都好飽下。🤣🤣 最後comment 係佢個瑞士汁雞脾,瑞士汁甜昧唔夠,但好入味,可惜個雞髀都幾嚡,真係唔係幾好食。最後係熱華田,無comment.... 總恬而言,好麻麻同我之前食荔枝角嗰間一樣,都算係貫切所有分店既味道,都係麻麻地!🤣🤣🤣🤣 同事可能覺得好伏,佢話唔會再來。🤣🤣🤣想提下呢度啲員工幾好,雖然上錯左通粉俾我,但佢地即刻幫我轉返麵,之後叔叔行過都仲有問我個麵來左未!👍🏻👍🏻😊😊好熱心呀。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2020-04-26 557 浏览
大食妹好好好鐘意食常餐,度遠拎起個餐牌咩都想食,常餐永遠可以自由配搭,咩都可以食D,滿足曬大食妹心多多的願望今日大食妹同朋友仔去左瑞士咖啡室,好耐都無光顧瑞士咖啡室喇,超級排住佢個入味瑞士雞髀餐打開餐牌,除左招牌瑞士雞髀餐,上至普通茶記炒粉麵,下至小食熱狗🌭️三文治,午餐時段麵有供應,真系咩麵有<瑞士撈麵餐$53>由於好耐無食過瑞士咖啡室太掛住佢個招牌瑞士雞髀,呻左個瑞士撈麵餐B跟瑞士雞髀雞髀好大隻入味,大隻平時下午茶食的滷水雞髀🍗睇相見到隻雞髀呈深啡色就知幾重口味,連咬落去D雞髀肉麵系啡色的另上一碗瑞士汁可以用黎撈麵食,唔怕食到後面無曬汁

<瑞士撈麵餐$53>

雞髀好大隻入味,大隻平時下午茶食的滷水雞髀🍗

另上一碗瑞士汁可以用黎撈麵食,唔怕食到後面無曬汁

• 瑞士雞翼撈公仔麵
2020-04-10 435 浏览
在灣仔行行下又累想去坐下又發現去開的幾間全关門了!不是吧,於是便上來這間二樓的茶記吧.疫症期間人客不多,所以沒有什麼一半客人的困擾,舒舒服服去茶記tea,我多會點沙牛包因為夠經典,也可看到這間野的基本功!雖是簡單菜式但往往是最難掌握的!賣相也可以喔,汁不太稀不會流到一手都係,包也是內側煎脆一下配上芝麻加強香口度,配搭可以,一下咬落去,牛肉鬆化汁也是不错的!但永遠好戲也在後頭為什麼D汁是凍的之前所有硬件也不錯的但凍的汁多美味也是大打折扣!不過以40元的價錢性格比都是那樣子吧!不過不失
.疫症期間人客不多,所以沒有什麼一半客人的困擾,舒舒服服

去茶記tea,我多會點沙牛包
為什麼D汁是凍的
沙牛潛艇跟火腿奄列
2020-03-25 317 浏览
在樓下看上去,看到大大的招牌,就決定上來一試!室內的設計也帶點懷舊feel,桌子和椅子也是。價錢來說是正常。我們這一次是吃早餐,12點前也可點餐。份量也很足夠。
在樓下看上去,看到大大的招牌,就決定上來一試!
2020-01-05 484 浏览
今日大食妹同同事去瑞士咖啡室, 每人嗌咗一個常餐 大食妹嗌咗個鹵水雞髀湯麵餐滷水雞髀嘅 大細適中, 睇落好入味咬落去同想象中嘅都差唔多...但雞髀肉就有少少柴奄列嘅份量就好大, 同隻雞脾差唔多裏面有好多嘅火腿同埋蛋汁麵包有少少烘底, 但係唔係好足夠, 都唔係好熱...但係夾埋奄列其實都幾唔錯呢個公仔麵就真係麻麻地啦湯底無咩味
今日大食妹同同事去瑞士咖啡室, 每人嗌咗一個常餐
大食妹嗌咗個鹵水雞髀湯麵餐

滷水雞髀嘅 大細適中, 睇落好入味
咬落去同想象中嘅都差唔多...但雞髀肉就有少少柴

奄列嘅份量就好大, 同隻雞脾差唔多
裏面有好多嘅火腿同埋蛋汁

呢個公仔麵就真係麻麻地啦
湯底無咩味
  • 奄列
2019-10-31 640 浏览
早上想食通粉做早餐,然後就來左哩間瑞士咖啡室啦,環境同茶餐廳差不多噶,不過都算整潔衛生,坐得都幾舒服,人都幾多噶,好彩有位坐。來左個火腿通粉,然後加多份炒蛋西多士,再加多杯檸檬茶,通粉噶湯底都好好味,如果火腿多滴滴就更加好了,炒蛋好滑好中意,牛油多士烘得好香脆,一餐滿足噶早餐。
2019-10-24