2020-11-24 451 浏览
疫情關係, 跟大多數上班族一樣, 食晏都只能買外賣返公司。經過見到呢家新開嘅店都幾多人排隊, 決定試試。揀咗無骨海南雞跟菜飯同湯, 一共$46。首先要讚一讚,價錢幾抵。菜飯有幾多菜,份量味道都唔錯, 就算男仕都應該會覺得夠。但係身為主角, 啲雞同大家認識嘅海南雞完全兩回事。呢度啲只係食完會令你牙骹都結實咗嘅白斬雞。無諗過加錢揀無骨會俾呢啲又柴又硬雞胸肉。可能唔好彩吧, 我見OpenRice 其他分店嘅食評有讚佢地啲雞煮得幾滑幾嫩。衷心建議店主主動話俾客人知, 無骨唔一定係雞髀, 如果要雞髀 (無論有骨無骨)要加幾多錢。而且只有醬油同薑蓉, 無跟酸辣汁。湯亦都太甜啦, 甜到有啲假, 真係唔太識欣賞。綜括來講, 呢度可能比較適合對食物要求唔太高, 只重視價錢划算同可以填飽肚嘅客人吧。

2020-11-20
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2020-11-16 454 浏览
第一次見到嗰時覺得好吸引,相又靚價錢又抵仲有埋湯,即刻試。叫左個口水雞飯,點知啲雞好un,食到牙鉸攰,拎願唔食都唔想再咬落去,下晝唯有買個下午茶。點都要俾多次機會佢嘅,話唔定只係上次咁啱啫。今次叫左個海南雞,一睇,哇啲肉紅到...基本上全白嘅得兩三舊,其他嗰啲就係睇少少生定全生整雞起碼都熟嘅先好放入去呀,其實有冇check過d雞熟未。不過個汁同個湯其實都唔錯,我睇其他人啲相啲雞又唔係咁生,希望只係我咁啱咁樣

整雞起碼都熟嘅先好放入去呀,其實有冇check過d雞熟未。

這不是一篇食評。我下午五時左右到這家店,沒有顧客在等待。我看了餐牌一會,問收銀機前的店員我自備的外賣盒夠不夠放半隻外賣海南雞,他說應該不夠,公司有自己的外賣盒。我瞧見簾子後店裏用的是與我的同一種透明外賣盒。我再問他一次可否用我自備的外賣盒。他說公司規定不可以。我說近來用得太多外賣盒了。他默不作聲。灣仔幾家有做外賣自取的店子都接受我重用外賣盒,這新店子會用甚麼特別的盒子呢?這店員只不過是按本子辦事。我放棄了,就點了半隻海南雞。到可以拿外賣時,我發覺這家用的外賣盒不但與我帶來的一樣,還要比我的矮!你可能覺得只不過是一個盒子吧,但重用我的有何問題?可能是怕我是競爭對手,用不乾淨的外賣盒投訴這家店子衞生欠佳?那不要做生意好了。這是一家拒絕顧客自備外賣盒的外賣店。
這不是一篇食評。

這是一家拒絕顧客自備外賣盒的外賣店。
2020-11-05 608 浏览
有日行過發現公司附近開左新店,lunch可以試新野!因為見好似幾多人等,所以預先打電話叫定,方便自取唔使等。不過其實即買都唔會等太耐,因為佢d野食基本上都整定,所以我打電話去佢都係話可以即刻黎攞。到達餐廳一俾錢就拎得。首先介紹呢個係手撕雞菜飯。手撕雞係凍既,面頭淋上酸辣汁,底下有芽菜,好入味,而菜飯都多菜。另外叫左海南雞油飯。雞都係凍,雞都幾肥下,有薑蓉,油飯ok。唔知點解無配到酸辣汁,得黑豉油。跟飯有餐湯送,但略油。食個時其實都幾好味,但之前成個下午都好口渴,不斷飲水,應該好重味精....下次試下魚柳飯,希望無咁重味精。
有日行過發現公司附近開左新店,lunch可以試新野!

跟飯有餐湯送,但略油。

下次試下魚柳飯,希望無咁重味精。
2020-10-30 1234 浏览
灣仔真係好多美食,一到食飯時間都人頭湧湧,行經又有一間新店 - 瓊媽媽海南美食外賣專門店,我當然唔可以錯過。瓊媽媽主打皇牌雞飯(手撕雞、海南雞、霸王雞、沙薑雞、口水雞)、還有海南椰香咖哩飯系列,最緊要係抵食無骨海南雞飯(濃香油飯) / 例湯海南雞雞皮油潤肥美,雞油香氣撲鼻,雞肉亦有濃郁的雞味,口感嫩滑不韌,而且底層更有爽口的芽菜;濃香的油飯味道帶有微微的鹹香味,份外香軟,真是不錯之選。例湯奉送的例湯都絕不簡單,真的落足料:雞肉、粟米、紅蘿蔔等...味道香濃,清甜美味。

無骨海南雞飯(濃香油飯) / 例湯

例湯