2020-07-16 655 浏览
✨蒸餃湯刀削麵/拉麵🍜疫情嚴重返😣又要買外賣或煮嘢食啦。我幾鍾意食刀削麵,平時食開呢間,覺得唔錯✨▫️由師傅即場削嘅刀削麵🔪同即場拉嘅拉麵🍜兩款都好食,刀削麵彈牙啲😝拉麵有質感啲😋所以每次叫湯麵都選擇困難🤣不過私心鍾意刀削麵多少少🤏▫️重點推介🌟燕餃🥟🌟外皮非常薄❗️非常透❗️清楚睇到包裹住嘅豬肉,豬肉調味唔會太濃,有淡淡嘅鹹味,整體口感爽滑☺️▫️A restaurant serving springy shaved noodles and hand-pulled noodles. Highly recommended trying its pork dumplings 🥟 love them so much!▫️🔸燕餃牛展湯刀削麵 🌟7/10️🔹燕餃雞扒湯拉麵 🌟7/10🔸豬扒湯拉麵 🌟7/10
✨蒸餃湯刀削麵/拉麵🍜
2020-07-14
燕餃牛𦟌湯刀劍麵
  • 燕餃牛𦟌湯刀削麵
2020-04-20 850 浏览
每次經過元朗市中心都會見到這家刀削麵館,本身很喜歡刀削麵的筋道,所以就留意上了。今天再次經過元朗決定來試試看。然而吃了一次,絕對不可能有下次,平時真的不寫食評,踩雷的店多得去了,但是今天這家店實在讓我忍無何忍。環境前店還可以接受。但是最近疫情關係,必須隔桌就坐。前店已經客滿。我們被引至廚房后另一個空間。地上黏腳,油膩氧化的酸味彌漫著。餐碟上有紅油,從頭至尾未敢使用。我從未在餐廳洗過餐具,今天卻很認真的拿店家提供的冷水洗了一遍。偶爾有果蠅飛過。重點是桌與桌之間根本沒有隔開。叫了蘭州炒刀削,附餐凍檸茶,煎餃子,手撕包菜。刀削麵僅有其型,筋道全無,頂多只能算個粗麵。煎餃子皮還可以,餡是白菜豬肉,沒味道。手撕包菜,這個跟川菜炒法倒是一模一樣,連用油的量也是一樣的多。附餐凍檸茶,等了快一個小時,到結賬也沒見到。服務是該店的最大亮點,差到令人印象深刻,不寫個食記實在對不起這一小時在餐廳經歷。下單的人完全處於混沌狀態,多點了一個口水雞,還硬要擺在我們桌上。我們要他把菜拿回去,店員還環顧一周問其他桌的客人要不要吃口水雞。附餐的凍檸茶催了一個小時,連個影都沒有。買單買了十分鐘都見不到人。走到收銀台買單,

服務是該店的最大亮點,差到令人印象深刻,不寫個食記實在對不起這一小時在餐廳經歷。下單的人完全處於混沌狀態,多點了一個口水雞,還硬要擺在我們桌上。我們要他把菜拿回去,店員還環顧一周問其他桌的客人要不要吃口水雞。附餐的凍檸茶催了一個小時,連個影都沒有。買單買了十分鐘都見不到人。走到收銀台買單,跟店員說附餐凍檸茶等了一個小時都沒來。店員居然回:你可以坐係度等凍檸茶傢,係你自己要走窩。語氣狂妄沒禮貌。最後懶得爭,買單走人。

你覺得你逞了口舌之快,你覺得自己搏得人一怒之下走人。你覺得自己贏了嘴仗,或者下來還要沾沾自喜去跟其他同僚炫耀。然而你不知道服務態度是挽救一家店信譽最後的終極手段了。我可以忍受一家店難吃,但是不能忍受自己的錢被不良商家賺走。我也可以忍受你動作慢甚至錯,但是對顧客不尊重的人也絕對不會尊重基本的食物衛生與安全。

2019-12-30 812 浏览
天氣濕濕凍,總是會好想食點辣,吃湯麵就較不容易冷掉😏看到招牌大大的寫著刀削麵,就吸引了我這個刀削麵愛好者,看到餐廳裡都坐了不少人,又聞到了很香的味道,於是便一試😊。進到店內,發現有人在吃小菜,有人在吃火鍋,我心裡覺得奇怪🤔,明明是下午茶時間,為何大家都好像在吃晚飯似的呢?後來發現,下午點火鍋和小菜都會有85折,而且看起來都很吸引,有機會再來都想試試🤩。我點的是豬潤刀削麵,小辣🌶。豬膶吃起來有點腥味☹️,我覺得未有腌過,如果用些酒和薑腌過是不會這樣的。刀削麵很出色,十分彈牙,果然是招牌😍。沒想到小辣都會辣得這麼要緊,雖然很香很惹味,可是下次我應該會選清湯了😛。
天氣濕濕凍,總是會好想食點辣,吃湯麵就較不容易冷掉😏

豬潤刀削麵

2019-12-29
2019-12-14 627 浏览
同朋友今日去元朗搵嘢食 兩個對元朗嘅路都唔係好熟悉 周圍行搵咗好耐 都唔知食咩好最後見到刀削麵吸引到我哋入去食嘢一入到去 見到地方都寬敞 但油煙好大一坐低煙霧離漫 睇嘢有少少朦朦地 所以抽油煙系統有待改善 本身想食刀削麵嘅我哋見到酸菜魚就眼前一亮,由刀削麵轉為食酸菜魚 我哋仲叫左個小菜炒土豆絲 等左大約15至20分鐘 酸菜魚就上菜好大盆嘅酸菜魚 魚方面我哋揀咗鯇魚 骨就有嘅但係唔算太多 魚嘅份量就好足夠兩個人食有餘 唯一唔太好嘅就係酸菜無味 。但呢一餐已經好滿足到我哋
同朋友今日去元朗搵嘢食 兩個對元朗嘅路都唔係好熟悉
周圍行搵咗好耐 都唔知食咩好
最後見到刀削麵吸引到我哋入去食嘢
一入到去 見到地方都寬敞 但油煙好大

一坐低煙霧離漫 睇嘢有少少朦朦地
所以抽油煙系統有待改善

本身想食刀削麵嘅我哋見到酸菜魚就眼前一亮,
由刀削麵轉為食酸菜魚

我哋仲叫左個小菜炒土豆絲

等左大約15至20分鐘 酸菜魚就上菜

好大盆嘅酸菜魚 魚方面我哋揀咗鯇魚
骨就有嘅但係唔算太多 魚嘅份量就好足夠兩個人食有餘
唯一唔太好嘅就係酸菜無味 。

但呢一餐已經好滿足到我哋

2019-10-14 605 浏览
自從有次係荃灣食過某間刀削麵後就覺得刀削麵又彈牙又大條幾有咬口幾好食🤔但我今次唔係去荃灣食而係去元朗一間叫🍜生記山西刀削麵------------------------------裝修方面較為普通🧩類似茶記粉麵店咁餐牌就用簡體字寫🎭有少少感覺返咗大陸------------------------------🎈美味手撕雞炒刀削麵 $55辣醬汁應該係用豆瓣醬好似落得太多😧令個碟底啲刀削麵好油整體變得好濕💦雞絲同配料算幾豐富刀削麵口感亦都保持到彈性但係外觀唔太吸引------------------------------🎈香煎菜餃 $38雜菜餃嚟🥬如果有朋友仔唔係好食芫茜可能唔點呢個比較好另外外皮煎得幾好👄咬落脆口,亦都幾香可惜個皮厚咗少少口感比餃皮搶咗🥴😰不過唔可以講太差嘅
自從有次係荃灣

口感比餃皮搶咗🥴😰
不過唔可以講太差嘅
2019-10-10
2019-09-27 426 浏览
初初同男友拍拖既時候成日黎食,但唔知點解呢幾年幾乎冇食過。 呢晚收工返再元朗,夜晚晚唔知有咩食,突然醒起佢未閂門,就去食刀削麵。叫左2樣野,男友必食雞扒刀削麵同第一次係到食既酸菜魚。雞扒刀削麵雞扒夠入味,刀削麵夠彈牙,幾年冇食,但味道依然😋,而家d餐廳真係好少有邊間可以keep到自己同幾年前既味道一樣,好難得😢記得以前叫辣係會成碗湯都好辣,而今次食係d辣汁一pat果係碗麵上面,因為男友叫中辣,仲諗住我冇得食,好彩係咁樣擺,可以夾起少少,先撈d辣汁😁另一個order既就係酸菜魚啦,呢個size係細,不過都好大兜。 因為太遲去,已經冇晒大魚,所以要轉大魚,本來只係$208轉左魚之後要$258,如果原價$208有咁既size絕對係抵食,因為個份量其實只係少過大陸果間太二少少。 生記既酸菜魚我地都食第一次食,味道係正既,好食,只可惜酸菜唔夠酸。 但呢個應該會係香港食既通病,因為香港買到既酸菜通常都係唔夠酸偏向甜少少,除非間餐廳係大陸入貨或者自己做啦🙊 。除左酸菜既味之外,其他都冇得彈😁

叫左2樣野,男友必食雞扒刀削麵同第一次係到食既酸菜魚。

雞扒刀削麵

雞扒刀削麵

2019-09-25 354 浏览
人來人往的元朗大馬路,每次經過這一段,都嗅到陣陣辣香,而我每每都匆匆走過,原因是我通常都是趕著過馬路,另外就是很怕在外邊吃辣的,因我每當吃辣便汗流浹背,整件衫都會濕透。所以外賣就係必然之選~水煮魚刀削麵 選了小辣 對於唔嗜辣又唔太食得辣的, 呢個都夠啦~~~ 魚肉滑,但多骨,所以食既時候要好小心 刀削麵係手工造的 厚薄粗幼平均.雜菌炒刀削麵 已經揀到大辣架啦~~~ 老婆仍然覺得可以再辣啲 不過見到好油, 鹹味足, 辣味就欠梗啲啦~~~下次都係叫番湯會比較好啲~~~

水煮魚刀削麵

選了小辣
對於唔嗜辣又唔太食得辣的, 呢個都夠啦~~~
魚肉滑,但多骨,所以食既時候要好小心
刀削麵係手工造的
厚薄粗幼平均.

雜菌炒刀削麵

已經揀到大辣架啦~~~
老婆仍然覺得可以再辣啲
不過見到好油,
鹹味足, 辣味就欠梗啲啦~~~

下次都係叫番湯會比較好啲~~~
呢間餐廳對我黎講一啲都唔陌生 因為中學成日食刀削麵做lunch 我同班同學都好鐘意食啲好有口感既麵食其實我自從grad左都好耐冇黎啦,本身想同同學食刀削麵 點知佢地突然改口話食酸菜魚同小菜無所謂啦 當試下新野 睇下同大陸好出名既餐廳有咩唔同我地叫左酸菜魚 里脊肉同肥腸 我自己覺得肥腸好岩配酒食 但無奈朋友們都滴酒不沾 里脊肉就一致好評酸菜魚都ok唔錯 夠酸味 酸菜份量都好多但食落後尾都幾口渴 價錢黎講就中中等等四個人每人150內都ok 之後我地出左去就即刻買野飲總括黎講 都係覺得刀削麵好食啲

無所謂啦 當試下新野 睇下同大陸好出名既餐廳有咩唔同

里脊肉就一致好評

酸菜魚都ok唔錯 夠酸味 酸菜份量都好多
但食落後尾都幾口渴 價錢黎講就中中等等
四個人每人150內都ok 之後我地出左去就即刻買野飲

總括黎講 都係覺得刀削麵好食啲

2019-07-24 285 浏览
元朗雖然有好多新式既食肆但係係唔同既角落都有一啲比較上唔係日式西式既餐廳而呢一間生記山西刀削麵就係其中一間啦價錢親民 食物都有唔少既選擇除左店面介紹既水煮魚呀 火鍋呀 呢啲食物之外佢地既刀削麵就係我既最愛啦!。不過之前試過佢地既炒刀削麵係無湯麵咁好食架!今次食左燕餃 豬腸 油渣 中辣刀削麵油渣口感爽 而且唔會油膩而燕餃食落呢好似有馬碲既食感配上中辣 就非常之爽口啦佢地既辣十分實在 唔同一般車仔麵店既辣油唔會有成層油既感覺架! 十分實在♥️
元朗雖然有好多新式既食肆
但係係唔同既角落都有一啲比較上唔係日式西式既餐廳
而呢一間生記山西刀削麵就係其中一間啦
價錢親民 食物都有唔少既選擇
除左店面介紹既水煮魚呀 火鍋呀 呢啲食物之外
佢地既刀削麵就係我既最愛啦!

不過之前試過佢地既炒刀削麵係無湯麵咁好食架!

今次食左燕餃 豬腸 油渣 中辣刀削麵
油渣口感爽 而且唔會油膩
而燕餃食落呢好似有馬碲既食感
配上中辣 就非常之爽口啦
佢地既辣十分實在 唔同一般車仔麵店既辣油
唔會有成層油既感覺架! 十分實在♥️
2019-05-05 383 浏览
之前聽過好多媒體讚,今晚終於黎試左一試。燕餃不過不失幾彈牙夠大隻都唔求其他了,黑椒雞排就完全唔覺味道上有黑椒存在過,所以啲餸整體就岩岩好可接受。個湯底色水就夠、但味道就唔夠濃,更唔好講其他特質。麵質唔錯,煮出黎效果都幾好幾彈牙。始終生終香港,由細到大食過唔同種類嘅麵食/粉,中又好西又好,一個好嘅湯底/伴汁對一用麵為主角嘅dish實在非常重要,唔影響一半都起碼有三到四成。所以都覺得幾可惜,希望之後會改進下,始終間唔中會經呢頭。第一次出食評,多多指教。出街食飯心態:「劣食但求性價比好食唔使同人比」
之前聽過好多媒體讚,
今晚終於黎試左一試。
個湯底色水就夠、但味道就唔夠濃,更唔好講其他特質。
麵質唔錯,煮出黎效果都幾好幾彈牙。

出街食飯心態:
「劣食但求性價比
好食唔使同人比」
燕餃+黑椒雞排+凍ot
2019-05-05
2019-04-24 365 浏览
約左朋友係元朗食dinner,讀中學果陣都幾鐘意成班同學一齊去食生記山西刀削麵,因為佢既刀削麵有咬口又夠彈牙,味道唔錯!但畢左業之後就好耐冇食過,今日就一於同朋友入去食返個dinner先!我地叫左一個酸菜魚一齊share佢既魚片份量特別多!真係好足料啊!我同朋友唔係好食得辣就叫左bb辣,對我地黎講,酸辣度岩岩好!再配埋薯粉,2個人淨食酸菜魚都夠飽我地仲叫左酸辣土豆絲土豆絲非常爽口!酸酸辣辣,味道又ok喎!

我地叫左一個酸菜魚一齊share
佢既魚片份量特別多!真係好足料啊!
再配埋薯粉,2個人淨食酸菜魚都夠飽
我地仲叫左酸辣土豆絲
土豆絲非常爽口!酸酸辣辣,味道又ok喎!
2019-04-19 637 浏览
話說我男朋友好喜歡嚟呢間食刀削麵,對我嚟講其實我真係唔太願意入去。因為佢環境俾我感覺好污糟,重點係佢個menu一啲都都唔吸引,碗碗麵呃圖片麵八賴賴咁,好似白烚咁,見到都唔想食。但陪男朋友,點都要嗌碗試下了解下何以佢咁喜歡呢間嘢。我見佢額外加一粒嘅燕子餃要成5蚊咁巴閉,於是嗌左佢何50蚊雙拼:燕子餃拼雞扒。原來圖片只供參考,好彩唔係白賴賴咁嘅樣。佢何燕子餃係落左馬蹄嘅魚蛋咁,但口感係實啲。原本應該幾好食,但好似唔新鮮,多左陣怪味。男朋友就嗌左個雞扒刀削麵,佢話加埋個秘製辣醬,好惹味喎!然後令我有驚喜嘅係另外嗌嘅兩個小食,分別係蒜泥白肉同麻辣豬紅。白肉喎係真係淨係得蒜泥,而係加左佢地秘製辣椒醬,真係幾好食,又唔會太辣。但始終食咁多蒜頭會口臭,所以我都係食幾舊就算。😂我最最最最最最欣賞嘅係佢個豬紅,同樣唔會話好辣,但係十分入味,而且口感係實淨嘅,唔同其他地方係好軟,一挾就散。今時今日咁嘅豬血真係唔係度度有。我會為左個豬血再嚟🤤
但陪男朋友,點都要嗌碗試下了解下何以佢咁喜歡呢間嘢。

男朋友就嗌左個雞扒刀削麵,佢話加埋個秘製辣醬,好惹味喎!

2019-04-16
2019-02-17 383 浏览
平時米線就得多 今次試返久違嘅刀削麵😻呢個牛展麵就如圖所見 份量好大 唔好睇佢啲麵少少 食落真係好多 夠哂。佢個湯好濃 辣味好夠 有時啲辣味直落喉嚨就有啲太勁40幾蚊再有埋野飲真係抵食👍🏻
平時米線就得多 今次試返久違嘅刀削麵😻
40幾蚊再有埋野飲真係抵食👍🏻
2019-02-08 382 浏览
小編好中意食米線,刀削麵,酸辣粉。。。自從食咗一次生記刀削麵,從此愛上!一個月幫襯咗3次!刀削麵好煙韌,湯底都啱好,有味得黎又唔會太鹹!湯麵最好食,試過一次炒麵,請自行想像乾炒牛河,轉刀削麵底!加小小辣好味好多,唔食得太辣嘅朋友仔可以叫小辣or 直接走辣,搵姐姐拎辣椒自己食幾多加幾多!生記兩間鋪打通咗,一邊主食麵,一邊主食水煮!姐姐會行黎行去,兩邊同時Serve, rush hour 真係會唔夠人用,上菜較慢,態度亦會差d!

2018-12-12
午餐
2019-02-01 235 浏览
睇完演唱會時間又尚早又興奮,所以我們找個地方宵夜詳談一番😜這家店之前也有光顧過食物味道也不錯👍🏻店內裝修就一般般啦,位置也不算太擠迫,洗手間內還可以係洗手間外就差少少,畢竟是後巷咁沒辦法!我們這次叫了一個水煮魚🐟,酸辣土豆絲,椒鹽豆腐,呢幾款菜味道不錯👍🏻所以我們間中也會來光顧😝
$140 (宵夜)