2007-07-04 13 浏览
返工搭車都會見到呢間野,放工"的"起心肝入去食,入到去見到呢間野既生聞剪報,諗住無死,叫左蘭州牛肉刀削麵...牛肉~好味(份量少)麵~好似食泥膠(好多麵.濟死)湯底~估唔到咁好味(差唔多飲哂)凍咖啡~垃圾
牛肉~好味(份量少)
麵~好似食泥膠(好多麵.濟死)
湯底~估唔到咁好味(差唔多飲哂)
凍咖啡~垃圾
2007-06-06 9 浏览
係大馬路馬會落車, 原來想去食上海麵的行過見呢間有位, 所以就坐低一試唔似得一般麵店, 所以食物都寫係墻上呢間係會特登俾本餐牌你睇, 幾有誠意終於左望加望之下, 叫了一個蘭州牛肉麵$28仲有一杯凍飲, 價錢方面算係便宜抵食啦等左唔使五分鐘就有得食牛肉一片片的, 口感ok, 但干左少少如果係炆牛肉, 相信會仲好食刀削麵不錯, 有咬口, 湯底亦不俗, 味道不算重加上有好多芫茜, 岩晒我下次會再來試下其他配料
係大馬路馬會落車, 原來想去食上海麵的
行過見呢間有位, 所以就坐低一試
唔似得一般麵店, 所以食物都寫係墻上
呢間係會特登俾本餐牌你睇, 幾有誠意

終於左望加望之下, 叫了一個蘭州牛肉麵
$28仲有一杯凍飲, 價錢方面算係便宜抵食啦
等左唔使五分鐘就有得食
牛肉一片片的, 口感ok, 但干左少少
如果係炆牛肉, 相信會仲好食
刀削麵不錯, 有咬口, 湯底亦不俗, 味道不算重
加上有好多芫茜, 岩晒我

下次會再來試下其他配料
2007-06-01 13 浏览
講開生記,我第一次接觸係二年前,有次起大馬路岳下岳下咁見到大大個招牌寫住"山西刀削麵",當堂呆左,因為本人其中一樣最愛係手拉麵,以為要特登去摷先搵到有,點知居然起我附近就有間,一於搵個借口同三五知己去食吓初次食印像幾好,尤其係蘭州牛肉拉麵,惹味又大碗,而另一個紅燒排骨麵都唔錯,但係刀削麵既刀工就真係弱左少少,削起來唔夠睇頭不在話下,而且D厚左少少所以裏面唔係太熟.後來起千色店下面發現佢另一間分店,呢間既質素明顯較大馬路分店為佳,只是細左少少,八點後會好多好多人我次次打完波都會幫趁,不過發覺佢水準一路向下,有時連拉麵都熟到唔太熟,而且有時又唔夠芫荽同唐芹所以唔夠香味,不過見咁既價錢又食到自己鍾意既食物,都會繼續幫趁
2007-05-30 9 浏览
之前一直都想試,終於試到,冇想像咁好;要了餃子+雞扒(中辣),唔算辣,雞扒份量小,餃子一般,麵條口感ok,或者下次可試其他。
2007-03-24 11 浏览
「餃子+蘭州牛肉刀削麵」(麻辣+大辣)的麵質不錯:麵長而不斷,雖然麵條比較肥厚,但煮的時間剛好,中間熟之餘帶點煙韌,邊位軟之餘又未腍未散,滿意。雖然一口一口、大口大口的吃得過癮,「大辣」也辣得過癮,但卻後悔要辣的:雖然吃得出麵的質感,也吃得出蘭州牛肉的質感,但就吃不出牛肉原本烹調的味道- 辣味完全喧賓奪主。還有,沒啥「嘴唇痲痺」的一回事。下次還是要原味的蘭州牛肉刀削麵,或者叫碗淨刀削/ 拉麵,另加「川辣手撕雞」或者「三色泡菜」,已相當滿足。[ 餃子倒可不必了:「珍珍水餃」只不過是韮菜水餃,又不是羊肉餃子…為什麼「山西刀削麵」沒有任何配羊的一味?!]

還有,沒啥「嘴唇痲痺」的一回事。

2007-01-25 22 浏览
湯唔夠味,麵質不及深圳B貨,加埋環境及衛生就更加...,估唔到不外如是到這樣.
2007-01-23 13 浏览
相比近元朗廣場O個間,千色o個邊o個間會好味D,湯底濃D,但其實D麵我唔覺有咩特別好味,我都係間唔中食下。
2007-01-04 16 浏览
午餐來order一"紅燒排骨刀削麵", 湯底無乜味, 排骨不是紅燒,是糖醋排骨,又甜又酸,放在湯裹食味道怪怪的,而刀削麵口感如食麵粉頭咁,無麵粉香,乜味都無,都唔知點形容,一D都唔好食...
(非会员)
真係好過份....有無再乾淨d呀?定係員工加料?我同男友兩碗都有囉食左幾啖就放棄啦個南瓜餅仲非常難食都唔知想點
真係好過份....有無再乾淨d呀?
定係員工加料?
我同男友兩碗都有囉
食左幾啖就放棄啦
個南瓜餅仲非常難食
都唔知想點
第一次試了這裡炒的刀削面,比湯麵更好滋味,倒是有點意外.可能是用了比較其自家特製的醬吧,覺得很香口,加上刀削面的韌性,感覺不錯.建議大家不仿一試.(首選蘭州牛肉)
第一次試了這裡炒的刀削面,比湯麵更好滋味,倒是有點意外.
建議大家不仿一試.(首選蘭州牛肉)

2006-10-22 7 浏览
上星期六晚黎佐呢度食飯, 今次係第二次黎食, 我叫佐個餃子紅燒肉手拉面, 流沙包叫佐個餃子鹵肉刀削面. 講真我覺得呢度D面麻麻, 餃子唔太好食, 紅燒肉都唔好食. 搞到我好懷念巴士總站果間北京水餃店...

2006-09-15 32 浏览
很多人讚生記好吃, 我之前也來試過幾次, 是生記給我的感覺!我大馬路分店及千色店老店都光顧過.我試過刀削& 拉麵兩種, 兩種麵都有一個共通點, 拉及削得不平均, 時粗時幼, 時厚時薄。這樣令食客的口感大打折扣, 而且有粗製濫造的感覺!湯底方面, 本人不能吃辣, 湯底不夠味, 若叫小辣, 本人則為太辣, 吃不慣的會受不了!麵的配料選擇亦不算豐富, 味道亦一般, 份量亦少!!刀削麵館現在成行成市, 臥虎藏龍的大有在!!若在元朗經過, 都可以一試!!!
很多人讚生記好吃, 我之前也來試過幾次, [雷聲大, 雨點小]是生記給我的感覺!
我大馬路分店及千色店老店都光顧過.

麵的配料選擇亦不算豐富, 味道亦一般, 份量亦少!!

刀削麵館現在成行成市, 臥虎藏龍的大有[店]在!!若在元朗經過, 都可以一試!!!
2006-09-11 25 浏览
星期天與家人經過千色店附近,所以又到該元祖店吃了一餐.這次很意外的,上來的速度很快.可以更有第二個意外:次次都是蘭州面,但這次湯底竟然如此淡...我的因為有小辣,所以還可以應付,但太太的無加辣,就真的有點難以下嚥.很失望...

2006-09-07 27 浏览
味精之多,當我未吃完也感到麻痺(有味精敏感),超口渴!另外,除了麵是真正的刀削外,就沒有什麼地道風味,可能是fusion,但都是不好吃的蘭州mix local....是我試了後,眼尾都不會一看的餐廳!
味精之多,當我未吃完也感到麻痺(有味精敏感),超口渴!

是我試了後,眼尾都不會一看的餐廳!
2006-09-05 4 浏览
從未試過刀削麵的滋味,原因是在香港甚少食店提供,雖然多次到國內旅遊也看到不少提供刀削麵的餐廳,可是,好幾次看到廚子的一雙「玉手」,真是難以說服自己去嘗試!直至早陣子在元朗大馬路旁,看到大堆途人駐足在一家新開的麵店門外,好奇之下探頭一看,只見一位氣定神閒的廚子帶著透明手套,像是忍者放飛鏢般將麵條「飛」到熱湯之內,感覺十分有趣,無奈店子外長期大排長龍,試過好幾次在晚飯時間到訪,亦只能望門輕嘆。終於,在星期天的黃昏時間路過此地,發覺不用排長龍,即刻進店一試。與家母二人點了一客雪菜肉絲刀削麵(走辣)連凍奶茶套餐、一客川辣手撕雞刀削麵(大辣)連凍檸茶套餐、一客煎餃子、一客麻辣鴨腎、一碟生菜。刀削麵的湯底既香且甜,但雪菜肉絲的味道跟一般茶餐廳的分別不大,而手撕雞的川辣味不足,冰雞味極重,令小妹有點失望;麵條厚薄極之不均勻,明白人手削出來當然不可能弄到相同厚薄,然而真的相差太遠了!因而略為影響了麵條的口感,幸好麵粉的質素搭夠,而且廚子掌握煮麵的時間得宜,整體來說,仍是不錯的,而對於我這位刀削麵初哥亦總算是一個十分好的「食之體驗」呢!至於其他食物方面,生菜有幾片帶黃,這是沒有經過揀選程序之故,十個大洋

至於其他食物方面,生菜有幾片帶黃,這是沒有經過揀選程序之故,十個大洋一碟生菜,似乎也應該要下點功夫吧!?煎餃子和麻辣鴨腎有驚喜,雖然餃子皮較厚,而且個子「的骰」,但餡料的配搭和調味甚合小妹口味,餃子中並無肉類,然而在白蘿蔔、紅蘿蔔、韮菜、上海白菜等蔬菜餡料配合,再加上適當的調味之下,入口仍覺「惹味」,而且煎得火候剛好,值得推介!至於麻辣鴨腎,味道夠香、夠辣,鴨腎口感適中,以小店水準來說算是不錯,若真要挑剔的話,就是麻味不夠吧!

店子面積細,可擺放的桌子有限,而且亦難免座位會較為擠迫,都說是小店嘛!這方面應該可以體諒的!但是,侍應生的服務態度卻稍嫌不足,好像小妹叫了一碟生菜,上桌時卻沒有附上醬油、蠔油,於是,小妹便向其中一位侍應查詢,她竟然回答說:「呀!唔記得左!不過好多客人唔鐘意要蠔油既!」人手工作難免有錯,但有錯要懂得承認,而不是找借口推卸,這樣的態度應該要改善一下了吧!?

兩個人吃得飽飽,結帳只是一百二十元,食品雖然未算超水準之作,但以小店而言已算合理,如果未試過刀削麵的話可以一試,但是,如果要大排長龍等位的話,小妹又覺得並非非吃不可就是囉!