2024-01-25 773 浏览
當天在別處看到別人吃粥+炸兩,很想吃🤤,於是就去吃了✌🏻這麼冷的天氣,吃碗熱騰騰的粥,最好不過🫰🏻本身同伴不加醬,我說這樣吃才是🤌🏻炸兩要加芝麻、甜醬、花生醬炒麵要加甜醬、辣醬紅磡這間分店跟油麻地分店,應該是同一間但應該與上環那間不一樣吧(?)上環那間的魚粥鮮味再出一點,而且會另外有薑蔥豉油碟來點魚吃我自己要求額外碗仔,就可以點豉油吃😋Anyway, 很抵食,可以再來🤍 想食咸糭 隨時都有得食 2個人吃到飽,只是HK$89豆漿不算便宜,HK$15

本身同伴不加醬,我說這樣吃才是🤌🏻

炸兩要加芝麻、甜醬、花生醬

炒麵要加甜醬、辣醬

紅磡這間分店跟油麻地分店,應該是同一間
但應該與上環那間不一樣吧(?)
上環那間的魚粥鮮味再出一點,而且會另外有薑蔥豉油碟來點魚吃

我自己要求額外碗仔,就可以點豉油吃😋

Anyway, 很抵食,可以再來🤍
想食咸糭 隨時都有得食

2個人吃到飽,只是HK$89

豆漿不算便宜,HK$15

2024-01-24
2023-12-04 787 浏览
每次同阿媽經過,都必定幫襯呢間老字號粥店,而家真係買少見少。粥店地方唔大,但乾淨企理,頂頭吊住一隻隻粽,甚有風味。炸両炸両外層的腸粉皮又薄又滑,內層酥脆,加上甜辣醬同芝麻醬食,口感酥脆多汁,十分美味。魚片粥熱辣辣的魚片粥送上枱,有魚肉的鮮美和粥的柔軟的口感,加上蔥花、薑絲同蔬菜,既暖胃又健康。鹹肉糭糯米賦予了鹹肉糭獨特的黏滑口感,而鹹肉的鹹香味道則與米的甜味形成了美妙的對比。這個粽內餡豐富,是我的最愛。

炸両
炸両外層的腸粉皮又薄又滑,內層酥脆,
加上甜辣醬同芝麻醬食,口感酥脆多汁,
十分美味。

2023-09-28 545 浏览
近排有啲熱氣想搵下粥食, 經過街市見到呢間粥舖, D裝修一睇就知道係老舖, 我一向都鍾情老商店所以就入去試下,叫咗個艇仔粥, 表面睇艇仔粥平平無期,但內裏其實都幾多餸,粥底軟綿綿,係用明火煲嘅粥底,唔係磨出嚟嗰啲,傳統煮法係好味啲 😋
2023-04-20 889 浏览
我發覺紅磡似乎好似無咩傳統粥面檔,而我雖然唔係年紀好大,但係唔知點解我特別忠情傳統粥麵檔,所以成日都覺得紅磡揾唔到粥麵檔而有d可惜,但係原來有間粥麵檔係紅磡街市隔離,去街市買餸一直無留意到😂應該係我去買餸既時候太專心要揀咩新鮮食材就無睇到😂d炒面几好味,雖然係普通炒面白粥,但係唔知點解我自己整就整唔到粥麵檔既味道!d腸粉都几滑,好耐無食即拉齋腸,食到好滿足!白粥腸粉炒面依個組合我覺得係早餐既回憶組合,以前小朋友一有得食就好興奮!

2022-12-12 841 浏览
紅磡舊式粥店天氣凍早餐想食粥,就去左生記粥店叫了皮蛋瘦肉粥和炸兩粥在店一直煲的,外賣到office 15分鐘還是暖的,d瘦肉好好味。 炸兩好大份,2個人食先得另外店內重係用銅煲的,好懷舊
紅磡舊式粥店
天氣凍早餐想食粥,就去左生記粥店
叫了皮蛋瘦肉粥和炸兩
另外店內重係用銅煲的,好懷舊
2022-10-10 827 浏览
真係好難得見到懷舊老字號粥店,一次過買咗好多款回家慢慢歎👇🏽齋腸好滑,好味!叉燒腸一樣好食。最愛豉油王炒麵,好有傳統味道。油炸鬼一睇就知在店自己炸,不是入貨,所以好脆好新鮮,唔係唔配粥食丫👇🏽滑牛皮蛋粥,個粥底好綿,好好食🤭加埋皮蛋牛肉的原味,連胡椒粉都不用落😬艇仔粥好足料,兩款粥都好味😋最鐘意支持小店,喜歡他們的堅持和獨有味道,不是連鎖店的單一味🙃呢個店牆上的餐牌好有懷舊風味,性價比高,好貼地的親民街坊價,會繼續幫襯😊

齋腸好滑,好味!
叉燒腸一樣好食。
最愛豉油王炒麵,好有傳統味道。
艇仔粥好足料,兩款粥都好味😋
外卖自取
早餐
  • 油炸鬼
  • 滑牛皮蛋粥
2022-03-16 898 浏览
附近有家粥店昨晚喝過酒第二天除了要狂灌水就是會對濕 熱東西有慾望所以點了一碗豬紅碎牛粥 $21他們還有紅綠豆沙聽說最近的情況人們應該多吃綠豆沙不過在下怕涼所以最後還是只點了一碗粥加點胡椒粉粥會更香濃只是質素就普普通通並沒有什麼特別之處不好吃 也不會難吃就是普普通通的一餐擺了而在粥店 有一個很大的優勢就是很快雖然在下會吃得慢但完成整個進食從進店到離店所用時間就只有20分鐘左右可以省下很多時間做自己事但理所當然這些街坊粥店別妄想會有任何良好招呼吧..吃完自行離去就好
附近有家粥店

從進店到離店
所用時間就只有20分鐘左右
可以省下很多時間做自己事
但理所當然這些街坊粥店
別妄想會有任何良好招呼吧..
吃完自行離去就好
2022-01-23 719 浏览
相信好多紅磡街坊都識「生記粥店」之前經常在此區工作,都會去食碗粥。難得今日又黎開,加上天氣凍凍地真係最啱食粥暖胃。見六點前禁堂食,咋咋淋食咗先白粥 $11齋腸 $11 白粥超綿,米香突出,夠厚身,肯定夠飽肚。齋腸 大大碟,腸粉拉得幾滑,加埋豉油、麻醬、甜醬和超多芝麻,抵食好食,庶民之選。$22 埋單已經覺得超滿足。

相信好多紅磡街坊都識「生記粥店」

之前經常在此區工作,都會去食碗粥。
難得今日又黎開,加上天氣凍凍地真係最啱食粥暖胃。

見六點前禁堂食,咋咋淋食咗先

白粥 $11
齋腸 $11

白粥超綿,米香突出,夠厚身,肯定夠飽肚。

齋腸
庶民之選。

$22 埋單已經覺得超滿足。
2021-11-15 609 浏览
叫左豬潤雞粥、齋腸、凍豆漿豬潤雞粥話哂都叫做生滾粥,理論上應該要D時間先起到。點知等左3分鐘左右就上菜。可惜粥同豬潤、雞件嘅味道完全分開‧,冇將豬潤、雞件嘅肉汁融入粥水到。簡單講,食果淡粥, 就只有白粥味。不過好嘅係雞件去左骨,夠方便安心品賞。齋腸就正常貨式 但唔夠熱豆漿就冇乜豆味。不過紅磡區粥店,食過幾次大概都係依個水準。
叫左豬潤雞粥、齋腸、凍豆漿

不過好嘅係雞件去左骨,夠方便安心品賞。
齋腸就正常貨式 但唔夠熱

豆漿就冇乜豆味。

不過紅磡區粥店,食過幾次大概都係依個水準。
2021-11-15
2020-11-20 1367 浏览
紅磡美食系列 (三)舊式傳統粥鋪而家真係買少見少,係紅磡呢間已經開了幾十年,雖然係而家嚟講,係衞生,清潔方面未能達到大家要求,好似大型連所店咁,但對於我個人嚟講,我係接受到,最重要嘅係係味道方面,佢真係好食嘅👍👍其實唔洗我講,紅磡街坊都會知,早上,中午都超多人,連外賣都嘅人都源源不絕。😱😱😱@生記粥店地址:紅磡差館里3號及弟粥 (生滾粥)80分入到去,會見到一大煲粥底,如果你叫生滾粥,佢會係粥底攞起大約一碗粥嘅份量,再去另一個爐頭,加入生嘅材料,大火滾熟,真係真真正正嘅生滾粥。👍👍👍我最鐘意就係及弟粥,因為材料十分多,有豬肚,粉腸,肉丸,最正就係豬肝,佢滾到啱啱好,又唔會過老,好爽口,豬肝嘅汁液融合埋粥底入面,令到成碗粥更昇華。😋😋😋油炸鬼 (油條)85分每日新鮮炸唔停,好受歡迎,所以成日都食到熱辣辣嘅油炸鬼。😍😍😍炒麵 70分其實佢炒得係好食,好爽口,但美中不足嘅係味精重手咗少少,食完會比較口渴。😀😀😀腸粉 75分都係嘅叫即整,佢唔會同其他大型連鎖店咁以晶瑩剔透同滑為主,佢係注重米香,口感煙煙靭靭,反而我鐘意。😃😃😃另外,牛脷酥,鹹肉粽同其他即叫即整腸粉都好好味,大家可以去試下。😚😚
紅磡美食系列 (三)

@生記粥店
地址:紅磡差館里3號

及弟粥 (生滾粥)80分

油炸鬼 (油條)85分

炒麵 70分

腸粉 75分

另外,牛脷酥,鹹肉粽同其他即叫即整腸粉都好好味,大家可以去試下。😚😚😚

整體評分:75分
  • 及弟粥
2020-10-19 1008 浏览
到紅磡老字號粥店吃午餐,我 order 咗碎牛粥和炸兩,同行友人點了豬紅碎牛粥及腸粉! 粥底很綿滑充滿米香,炸兩皮薄而包裹着的油炸鬼相當香脆,腸粉則非常幼滑,而且價錢很實惠!唯一美中不足之處,就只是沒有提供飲品,老店實力真的不是連鎖經營的粥麵店可相比! 😋😋😋
碎牛粥
炸兩
腸粉
  • 炸兩
  • 腸粉
2019-09-02 1642 浏览
公司附近最近粥檔只得一家,內籠老店裝潢,侍應阿嬸們尚算招乎周到,笑容滿面,但負責煮野兩位阿嬸似乎笑容欠奉,表情黑黑地。管理勁混亂,成日錯單漏單,有待改進。因為懶唔想行太遠,貪近貪快,唯有再次生記。雖然生記出品麻麻,係依幾條街唯一一間粥舖,午飯時間仍然客似雲來呢!阿嬸們貫徹始終待客態度十分冷淡,黑口黑面,目無表情,居然找錢時將硬幣掟落我隻手掌度,係咪想死呀!過份到離晒譜。幫襯多年,只試過有一次見白頭阿嬸極親民好相與,熱情禮貌招待食客,心情大好乍。幸好還有一位肥姐,為人有善有衝勁有活力敬業樂業,有禮有笑容,比白頭冬菇嬸好多倍。師傅經常心不在弦,不用心聆聽,我要走蔥呀 ﹗侍應阿嬸絕對有講走蔥。此粥店習慣只唱單,不會寫單,經常都出錯食物,多年陋習係要改架。生記職員習慣只唱單,絕對不會寫任何單,所以我碗粥一次兩次再次無限輪迴無走蔥囉﹗已講十萬次我走蔥咯,已多次無理會,真係火到黎 ﹗將蔥掉晒落檯面,您地慢慢清理啦!搞到我要花時間挑落檯,您地要花間間清理,係咪雙輸呀!終於發現問題所在,何解每次什麼粥都淡茂茂呢?原來係泡粥,不是生滾粥!只是執好熟料再面頭倒上熱白粥,熟料成舊沉係底,粥還粥、料還料,沒有

終於發現問題所在,何解每次什麼粥都淡茂茂呢?原來係泡粥,不是生滾粥!只是執好熟料再面頭倒上熱白粥,熟料成舊沉係底,粥還粥、料還料,沒有生滾出味,那會有味道?

碎牛豬膶粥走蔥,可遇不可求,色香味均達標。 豬膶顏色靚靚的,入口爽滑鮮甜味道最香濃不乾硬,滿意。大量豬潤沉在粥底塞得滿滿的啊,大大塊厚切豬潤,爽爽彈彈滑滑,用筷子夾起就震騰騰,彈到粥水成檯都係,您唔好郁得唔得呢﹗

鮮膶味帶甘帶甜,不腥不嗅亦沒有血腥味,一流的烹調,點做到架呢?雖然未達米芝連,不過都值得一讚 ﹗粥底偏水而味道偏淡,幸好有濃郁鬆軟碎牛提味。我心中只有大埔魚滑粥底最香甜綿滑頂級,完全不需再添加任何調味料,已經非常鮮甜完美。

艇仔粥走蔥,從未遇過如此豐富的艇仔粥 ﹗鬆軟甜美碎牛、脆脆無味水魷、爽爽豬皮、香口花生 4 粒、可狠蔥花 4 粒,我都話走蔥咯﹗粥底淡而無味,奇怪地隱若有點酒味喎﹗唯有自加豉油連糊椒粉嘗試補救,終於有少少味道。

皮蛋瘦肉粥走蔥,粥底有驚喜,比以前更綿滑亦更香濃,滿意食得過。發現係用咸豬肉絲,雖然肉質爽口,味道咸香,但始終真的不習慣。皮蛋不是高級貨,口感硬實、不棉不黏,亦無蛋黃油。低級皮蛋,無蛋香、無黃油、硬實而無味。這碗粥底特別咸,是否因為咸瘦肉啊?價錢堅平堅抵食,不過用料質量偏低,可否加錢用好少少呀?

齋腸粉,不是即拉腸粉,預早好多好多蒸定,味道質感溫度強差人意。討厭的室溫腸粉,連一絲暖意也沒有 ﹗好采嫩滑不硬不粉不黏。必定要配合極度混醬才好味道,辣醬、甜醬、麻醬,融合變得無械可擊﹗生記最大特色除粥底外,什麼都係冷盤凍冰冰的,腸粉、炒粉、炒麵全部都係凍既。

碎牛魚腩粥走蔥,碎牛味道難得合格,不過我係要碎牛,不是免治肉丸呢!碎牛黐埋一舊舊,似肉球多過碎牛,要自己耐心地搗碎跟粥底混和,而且還夾雜微脆米通在內。魚腩彈彈爽爽滑滑的,三大舊魚腩肉多骨少蠻不錯,啖啖嫩肉而結實,溫柔的魚味不強烈。魚味濃郁,魚脂甜味不足,免強合格。粥底偏淡,要加多多胡椒粉少少豉油提提味,即時變得可口多了。

炒麵,我真係好鍾意食炒麵,好很想食呢 ﹗但我唔食芽菜架。豉油皇芽菜炒麵,芽菜還要兜得異常均勻,想走都無得走。平時我都會慢慢續條續條芽菜挑走,不過疲倦萬分懶得挑,硬著頭皮照樣啪入口,芽菜熟透無腥嗅味道,還食得到。

幸好夠眼利發現兩條毛,掉丟算數費事煩。普通街坊味道淡茂茂,不過不失唔難食,加甜醬辣醬添一點姿彩。油油炒麵表面凍冰冰,食到中間暖暖地,質感濕淋淋,倒汗水來的?跟熱粥撈埋一齊食更滋味。

炒河粉,冰冷送上使到油膩感更強,浸熱粥食會舒舒好食多 ﹗河粉一束束黏著,似足食緊粿條。清淡的豉油味不均勻,而且我唔食芽菜,揀到頭暈。

及第粥走蔥,粥底特別淡,要勁落豉油,可能以往食開碎牛或瘦肉,味道會濃味一點,有豬內臟粥底真係甜好多。生記處理豬雜係有兩板斧,彈滑香甜,肉味濃郁不腥嗅不苦澀,還散發陣陣酒香添。豬膶鮮爽、肉丸粉口、豬肚及粉腸爽而無澀味,連粉腸都係爽口既,點整架?粉腸嚥韌滑滑中有點彈牙,味道清淡。肉丸爽爽多汁,雖然無咩肉香。

豬紅魚片粥走蔥,豬紅硬實無味道,不嫩不滑沒有浸醃,過過口癮罷。有少少細骨的魚片係正常不過的,但要食得小心一點。不是滑魚片,實淨散散地的魚肉,微弱的魚味不帶腥,可以的。

叉燒腸粉,唔想食凍冰冰齋腸,唯有食即拉腸粉,誰知更加衰!熱就夠熱,但粉皮棉胎般厚,粗鞋粉黏!幾粒肥騰騰叉燒,白蔥粒草腥味極重。豬膶腸粉,棉胎般厚的粉腸皮,密不透風完全睇唔到裡面,較晒飽肚,厚到可以煮碗河粉呀。食兩整條已經非常飽滯,頂多半條剩半條,食晒豬膶放棄。

滑牛魚腩粥走蔥,滑牛勁鬆腍劈劈,滑嘟嘟滑潺潺,醃味重手,無牙都食到。粥底香醇美味比以往住步好食多,不用加任何調味料,有牛有魚味,真有滾過,跟以前淨泡大大不同。魚片豬膶粥走蔥,印象中粥底應該非常水汪汪淡口架喎,但近來似乎進步不少。綿綿的粥底味道香甜可口,是否因為有肉關係呢?還食得到陣陣酒甜味,連豉油胡椒粉都慳返。

咸肉糉,突然有糉,紅磡喰糉!特別大隻,太多糯米飯喇麻,碗幾兩碗飯太飽啊 ﹗濕潤綿綿軟滑黏黏,熱辣辣口感超讚,散欠陣陣竹葉香氣,糯米香噴噴搭上清爽甜豉油醒神。無咸蛋既?勁失望囉。您竟然收埋係死角咁神秘!食到最後兩啖先發現,可狠呀!剛巧我係對角開始食起,黑仔!餡跟飯一比二的份量,綠豆半爽半溶夠清甜。肥豬肉甘香滑滑,吃不到肉絲少左份肉香呢,多點餡就多點幸福感覺。
皮蛋瘦肉粥走蔥
魚腩粉腸粥走蔥
2018-10-12
及第粥走蔥
2019-05-13 1054 浏览
住紅磡的人都應該會認識生記,除了已開業多年,也正正在紅磡街市旁所以常常經過。星期日是個下雨天,中午仍然座無虛席,而且有源源不絕的外賣客人。幸好翻檯也很快所以剛好有兩個位。叫了豬膶滑牛粥、炸両、米粉和一杯豆槳,才六十元已經令我們有個超飽的午餐了。最喜歡是這裡的粥底,不像有些店舖似是加了生粉水的質地。偏稀的口感,但很綿滑,所以每次無論算那款生滾粥也不會失望。見店員不斷在炸油炸鬼,想必炸両也是非常新鮮,腸粉皮尚算幼薄,所以也是我經常會外賣回家吃的早餐。這天堂食固然口感更好!炒米粉倒是第一次點。炒得還算乾身。味道有點清淡,但知道粥店的炒粉麵就是要人加喜歡的醬汁啦。重要是才十元已經大大碟,經濟實惠。當然,老店的環境當然是差一點,要搭檯、辣醬的樽也有點黏黏的。不過,老店就是有它的吸引力,所以也經常會來這裡吃!

• 炸兩
2019-03-17 829 浏览
鐘意吃粥,每去一個地方,都想找附近美味的粥店試食。今次朋友介紹了一間紅墈粥店,於是便急速一試。這是一間老式粥店,所以座位不算寬敞,但也算舒服。揀了我至愛的魚片豬潤粥,粥很綿很綿,而且非常鮮甜,豬潤很滑很彈牙,配上魚片,真是甜入心頭,難怪店內吸引這麽多老家來吃。粥不算大碗,所以一定要叫多個炒面或炸兩吃,油炸鬼很騷香,配粥真的一流,但炸兩就一般般,沒太大特色。誠意推薦老的豬潤粥。
2018-06-28 1479 浏览
日日都三十幾度天氣超熱無咩胃口,口淡淡學媽咪講去食個弼先,上次同事教食個個菜乾豬骨粥$19係餐牌上無既,問下姐姐真係有就加多個炒米粉$10,加埋先$29,真係糧尾恩物啊!菜乾豬骨粥$19清熱下火,菜乾香味好濃,價錢平但用料一D都唔少,豬骨都好入味,粥底亦好棉食完碗粥都好夠飽,但都要食埋個炒米粉,米粉用左好多銀芽一齊炒香,真係大滿足最鐘意醬料任加,甜醬、辣醬、麻醬…落幾多除你鐘意,但我就覺得本身已經好夠味道唔洗落咁多再去調味

菜乾豬骨粥

炒米粉