2016-04-04 825 浏览
嘆一句美味只能成追憶!自生龍第一旺角店(那時候只有荃灣總店,旺角是第一分店)開業不久便一真幫趁,起初水準很高,及至分店越開越多,水準一直下滑至普通,已有接近兩年沒吃生龍出品,今天到旺角中心看病,順道在生龍午膳,且看他們的水準會否止跌回聲。記得首次惠顧生龍,點了牛腩河粉及雲呑麵,那次的美味還印像深刻,牛骨湯頭濃香,牛腩焾滑,跟大埔群記的牛腩質素可謂丁噹馬頭 ;雲呑麵的湯頭甘甜,金魚尾雲呑蝦肉鮮爽,兩者都充滿大地魚的香氣,湯及雲呑都不遜於任何名店,惟生麵只是普通貨色。那時候,老闆還親自坐鎮店內,我曾問他雲呑湯帶回甘,是否加了羅漢果?他還稱讚在下舌頭靈敏。已多年未見老闆出現店內,今天亦然,未知是否由於老闆疏於巡店,導至質素下滑?今天惠顧真心希望食物能一洗頹風,及時回勇。緣起於牛腩雲呑,決定再點該兩項食物。雲呑麵 HK$32賣相可以,雲呑還是最初的金魚散尾。喝了一口湯,馬上滴汗,他們現在在竟然用了牛骨湯作湯底!這碗麵注定已經成為失去靈魂的行屍。雲呑,稱職的外觀,但內涵差勁,蝦肉屬死硬派,丁點的大地魚味都沒有。麵是普通外購梘水麵,反而以他最好,起碼可用不過不失去形容它。牛腩羅白 HK$40沒特別

緣起於牛腩雲呑,決定再點該兩項食物。

雲呑麵 HK$32
賣相可以,雲呑還是最初的金魚散尾。

牛腩羅白 HK$40

沒特別選崩沙或爽腩,只點了了普通的坑腩。HK$40一碗而言,份量正常,湯只有一般的味道,不算鮮,欠缺了應有的南薑味道。牛腩尚不差,坑腩來說仍算軟滑。蘿白焾身沒渣,但細嚼下並無應有的鮮味,水準緊一般。
總結 :緣起雲呑牛腩,也緣滅於他倆,相信短期內在下亦不會幫趁。
2016-03-19
2016-03-30 403 浏览
半肥瘦淨清湯腩,依碟叫半肥瘦?咁肥腩咪全碟肥膏連肉都見唔到?清湯腩完全唔熱,只係微暖,所以特別油淋淋。湯底淡而無味,牛腩勁多肥膏,太過油要咬走。瘦肉口感實淨,味道中規中矩無驚喜,還可以唔難食。牛腩麵走蔥,我本來係食清湯腩麵架!依家兩點未夠就賣晒,如果早啲幫我落單可以有得食!叫第四次侍應先肯行過黎同我落單,火都黎!係咪要講國語先招乎呀﹗湯底跟清湯腩一樣淡而無味,今日唔夠賣加左水啦!牛腩一般乾鞋硬,幼麵一般鹼味濃厚,入到口但食完勁頸渴!坐低叫左三次都唔理我 ﹗我頭頂出晒煙、黑晒面想即起身走﹗比多次機會您,我叫最後多一次﹗發晒脾氣最後第四次個後生仔先死過黎落單,我要清湯腩麵走蔥,即刻轉身就走,我都未 order 完﹗要多個淨清湯腩細既。之後仲要話賣晒清湯腩麵,要轉普通牛腩麵,令我更火﹗搭枱已經比一群群既大陸友包圍住,嘈喧巴閉、鬼殺咁嘈!又坐得唔舒服,地方細、枱櫈頂手頂腳!幫襯過幾次都蠻滿意,但今次最差、最惡劣!味道差、服務差﹗本來去返泰拳,點知今日突然休息,諗住食碗麵就返屋企,點知食到一肚火﹗最後一次,無下次 ﹗除左第一次係旺角生龍覺得滿意好好味外,之後就越黎越差喇。

半肥瘦淨清湯腩
牛腩麵走蔥
2012-07-21
2015-10-06 327 浏览
夜麻麻睇完戲肚餓,打算食埋宵夜先返屋企,點知行黎行去想食個幾間都關門,唯有再行入少少望下。見到呢間居然凌晨兩點有早餐賣,一於食個超早早餐醒神下,我諗呢餐應該係有生以來最早食的早餐。蕃茄湯豬潤米線,個湯都幾清甜,上面仲有一大堆蕃茄,真材實料!豬潤唔會煮得太硬,味道都唔錯。蕃茄湯菌通粉,除左通粉煮得太淋之外,其他無咩問題。普通腸仔同火腿,鹹左少少,不過個蛋就淡到無咩味,中和返。奶油豬好多煉奶,個人超喜歡!淡到不得了的雜菌炒蛋,完全無味可言,好彩唔會太油。食完咁豐富的早餐就可以返去訓覺。
蕃茄湯菌通粉,除左通粉煮得太淋之外,其他無咩問題。
淡到不得了的雜菌炒蛋,完全無味可言,好彩唔會太油。
食完咁豐富的早餐就可以返去訓覺。
2015-09-23
$35 (早餐)
2015-10-01 312 浏览
昨天旺角一日遊, 先食個LUNCH, 12點半揀左生龍,不用等位,第一次食旺角呢間,點個咖哩牛坑腩飯, 沒有坑腩, 轉食牛腩, 咖哩味道不錯, 但牛腩份量略嫌少,埋單$70連飲品, 會間中覆焯, 但好似深水埗果間好食少少...

2015-09-30
  • 咖哩牛腩飯
2015-09-14 242 浏览
日前係旺角中心買完嘢之後,見有啲肚餓,就揀咗位於旺角中心對開嘅生龍清湯腩。看看餐牌,原來生龍清湯腩分店越開越多,是日揀咗招牌清湯腩河粉。河粉粗幼不一,湯底尚算不錯,並沒筆者想象般濃,河粉帶點鬆彈,口感極佳,而牛腩肉部分,半肥瘦腩肉不嬲都係筆者嘅至愛,軟淋易嚼,油脂分佈剛剛好,口感層次均衡,水準不錯。是日原先order咗招牌清湯腩粗麵走青,結果上枱之時竟然係河粉加頗多的生蔥,同侍應反映,對方竟然說是我order的沒錯,筆者也不想作無謂爭辯,急急食完即走~

2015-09-12
2015-06-01 136 浏览
好耐冇行旺角,行到差唔多又係時候搵下野食。。都知道旺角D野食又貴又未必好食,不過餓起上黎都唔理得咁多。。經過生龍,朋友話呢間d牛腩唔錯,佢想食。。咁就呢間。。朋友叫左清湯腩麵,我就叫左個云呑蝦子撈面。。朋友俾左舊牛腩我食,係幾淋唔係好多肥膏,不過佢個碗真係少得可憐,碗又細腩&麵又少。。我食果個云呑蝦子撈面,云吞入面蝦雖然細不過都幾爽,但係果麵就比想像中乾又咸, 我要加返好多湯先吞到。。最大問題係杯紅豆冰,d紅豆好似未熟,好鬼硬。。仲要跟餐加$13。。絕對不值。。仲有服務唔好,尤其坐收銀果個亞姑,冇禮貌,問多佢一句都好呼喝好唔耐煩咁回答。。雖然食粉麵啫不過我地都要俾錢㗎,都係客。。
經過生龍,朋友話呢間d牛腩唔錯,佢想食。。咁就呢間。。
朋友叫左清湯腩麵,我就叫左個云呑蝦子撈面。。
云呑蝦子撈面
2015-05-31
2015-05-11 134 浏览
呢度嘅牛腩認真無得頂!! 由於去食,仲有崩沙腩賣, 爽口丶彈牙丶入味,非常美味,可惜, 話晒叫牛腩河, 河粉無冬菜,始終差咁d,尤其係湯底嘅味道。另外,叫左個醉雞, 個醉雞好入味, 桂花丶杞子丶 紹興酒味道適中,唔會太咸,可惜雞肉好 "鞋", 最多值六分。 反而第一次食呢度既家鄉煎魚餅, 落左好多鯪魚肉,唔似坊間咁溝好多唔知乜野肉入去。 但建議泰式辣醬可以另上, 而個人認為,呢個餸應該 match 魚露 or 潮州辣椒油, 加支大藍妹就一流。p.s. 該鋪無酒牌,諗下好啦~
p.s. 該鋪無酒牌,諗下好啦~
  • 家鄉煎魚餅
2015-05-06 138 浏览
下午茶時段來個粉麵填填肚子~加料牛腩(半肥瘦)米粉,價錢的確加料,但牛腩仍然只有數小件,米粉份量略為多一點罷了,湯底清得很,沒有了以前的鮮肉味 鮮蝦雲吞麵,不用加料,份量已屬正常,雲吞算大粒,有5粒,蝦多肉少,但不夠鮮,幼麵梘水味偏重 黑白胡椒燴牛尾,胡椒夠香,牛尾切小件,夠入味,亦容易食,尚算保持水準~整體退步了,逐步追平外邊一般粉麵舖質素
下午茶時段來個粉麵填填肚子~

加料清湯牛腩(半肥瘦)米粉
招牌雲吞麵
黑白胡椒牛尾
整體退步了,逐步追平外邊一般粉麵舖質素
2015-04-25
2015-01-13 616 浏览
身處旺角,食埋嘢,才搭小巴回家去。無咩心水,見到有間生龍,就進去。問阿姐有冇伊麵,佢話有,咁就要個爽腩伊麵,加杯凍檸茶。原來,伊麵要加成七個大洋,但出來的效果完全唔爽口,失敗。還好,幾件爽腩,味道和質感也不錯。凍檸茶,濃一點可以嗎?
身處旺角,食埋嘢,才搭小巴回家去。
無咩心水,見到有間生龍,就進去。

凍檸茶,濃一點可以嗎?
2014-10-07 180 浏览
又一次證明所謂著名食家之言不可盡信。慕名而來一試清湯腩,發覺何只遠遠不能跟城中幾家清湯腩名店相比,簡直就連街邊大牌檔的普通牛腩麵也遠遠不及。湯底只得一個「鹹」字,牛腩起「渣」,吃完兩塊後已覺牙齒痠軟。勉強吃完半碗已然放棄,隨後而來的強烈口乾感,證明味精應該落得不少。至於服務態度,本來好吃的名店有點「脾氣」我也可以忍受,但像這樣的食物水準,店員們依然可以眼看人低,實在令人佩服!
2014-10-06
2014-08-30 636 浏览
見佢懶專業,以牛腩做招牌,落單又問你要肥定瘦、稔定爽,以為好認真製作。結果,所謂牛腩,根本唔係脂肪與肉相間,或者帶筋膜嘅牛腩,而係肥還肥、肉還肉、死死實實嘅一舊牛肉。可以話有生以來,未食過咁韌咁鞋嘅「牛腩」,仲要三十幾蚊一碗,簡直有被呃嘅感覺!唔計牛腩,啲湯同啲麵都叫合乎水準。但係碗麵要等成20分鐘至到。計晒價錢、食品質素同服務,呢間嘢都唔合格。食佢,不如求其喺街市搵一間大排檔好過。

2014-05-02 579 浏览
今天吃了很多高脂食物,其中一樣是這個美味的坑腩河~我選了偏肥的 (侍應生問我想要偏肥、半肥瘦,還是偏瘦),雖然是肥一點,但真的很淋而且美味,其實,個人認為牛腩真的要吃肥一點才好吃~ 所以每當有選擇時 (不是每間食肆也有坑腩),我都會點坑腩~至於男朋友,他選了 "一般" 的牛腩麵,即沒有指定要坑腩。個人認為一般啦~ 因不喜歡吃瘦牛腩~說實在,之前曾在幾間出名吃牛腩的食店吃過牛腩,但個人認為一般,到目前為止,還是喜歡這間食店的坑腩~
今天吃了很多高脂食物,其中一樣是這個美味的坑腩河~
坑腩河
2014-05-01
坑腩河
2014-02-20 461 浏览
原本和朋友一心想食牛腩麵, 心諗生龍應該出名, 估計會好食...入到既時候都有數批客, 坐下的時候原本打算食牛肮腩及崩沙腩點知沒有, 那好!! 叫清湯腩怎料一碗牛腩河共有約三舊牛腩 盛惠$39, 牛腩不"林", 痴牙, 而且沒有牛味記得早半年前食, 味道和質素也可以, 但相比下差太遠!!!應該唔會再食...!!

入到既時候都有數批客, 坐下的時候原本打算食牛肮腩及崩沙腩

點知沒有, 那好!! 叫清湯腩

記得早半年前食, 味道和質素也可以, 但相比下差太遠!!!

應該唔會再食...!!
2014-02-15
  • 沒有
2014-02-11 458 浏览
繼上次獨自一人到生龍自隊腩河後,這次跟老公一起到這裡開餐,實行試多幾樣美食。到達生龍未夠八時,但餐廳已差不多滿座,還好有兩個吉位可搭枱。甫坐下即點最想試的金牌咖哩牛腩薯仔飯,老公則點了坑腩河及南乳豬手,繼而我再點幾抵食既炸雲吞。落完單等食。一路等一路有食客前來光顧,都是要搭枱的,生意不絕。最快來的金牌咖哩牛腩飯($53),看上去色澤頗深,咖哩味香,但我不吃的配料如洋葱等煮到溶了,所以我深知自己會吃兩口就放下呢,牛腩煮得算腍,容易吃,我點了少辣,所以咖哩易入口,薯仔亦煮得入味,多吃兩口之後,就決定讓老公處理。這個時候炸雲吞及坑腩河($42)也來了,炸雲吞細細粒,差不多有十粒,賣$28真的好抵。這個尺寸的雲吞﹑盛器似曾相識,不禁讓我想起住宿舍時去可可店吃宵夜的情景。小雲吞沒有多餘肥肉,蝦肉夠爽,炸得香脆,熱辣辣的好味。坑腩河跟上次吃的普通牛腩河味道差不多,不過坑腩相對較腍。最後來的是南乳豬手($55),件頭大,看上去不錯,可惜食落發現南乳味不夠,這碟豬手只有外觀而沒有食味的,不試也罷。這裡的店員雖未至於無禮,但有些食客(或遊客)可能會覺得不習慣,或感到不舒服。收銀的老闆娘除了收錯錢時才跟食

金牌咖哩薯仔牛腩飯($53)
炸雲吞$28
坑腩河$42
南乳豬手$55
這裡的店員雖未至於無禮,但有些食客(或遊客)可能會覺得不習慣,或感到不舒服。收銀的老闆娘除了收錯錢時才跟食客有眼神交流外,其餘時間都是垂下頭。沒錯,這裡食物選擇多,除了牛腩河,還有其他粉麵﹑咖哩﹑雞湯米等等,不過味道又未至於超班;雖然食物定價不算貴,但旺角有那麼多食肆,大家還是有許多選擇的!
2014-01-20
炸雲吞$28
2014-01-23 373 浏览
星期六的早上(其實已是11時多12時 ),我到旺中的診所替長居北京的大姐取藥,以便其新年回港時能帶走。唉!去到旺中附近,老遠已看到那條恐怖及討厭的人龍,又不知要虛耗多少時間才能上到電梯。正當發呆發忟之際,看到對面馬路的生龍清湯腩,由於之前在"開飯了"看過其中一位食友的食評還是相片,印象好似不錯,最近又想吃牛腩河,是以決定取藥後到此開餐。在門口看到巴基斯坦咖哩的字眼,以為自己去錯地方,抬頭再望,確實是生龍沒錯,於是推門而進。餐廳呈修長的,地方狹窄,人很多,差不多把所有座位填滿。由於只有我一人,所以店員很快幫我找了個吉位。翻看餐牌,以為獨孤一味清湯腩,最多有牛雜啦!誰知這裡既有雲吞﹑魚蛋﹑墨丸﹑牛丸,還有巴基斯坦咖哩﹑南乳豬手,最特別的有什麼牛面珠,雞湯麵等等...不禁讓我聯想澳門某麵食茶餐廳呢?八卦完一輪,我就點了最想吃的牛腩河。一碗37元,原來可選肥﹑瘦﹑半瘦﹑腍呢?我什麼都沒選,來的是很瘦的牛腩河。牛腩有5件,整整齊齊的排在河粉上。試一口湯,清但沒有太濃的牛腩味,可能牛腩太瘦,嚡口不軟腍。不過不消一會兒我已把整碗河粉幹掉。雖然味道未算特出,由於旺角租貴,所以這裡麵食價錢亦偏貴,(坑
星期六的早上(其實已是11時多12時

一碗37元,原來可選肥﹑瘦﹑半瘦﹑腍呢?我什麼都沒選,來的是很瘦的牛腩河。牛腩有5件,整整齊齊的排在河粉上。試一口湯,清但沒有太濃的牛腩味,可能牛腩太瘦,嚡口不軟腍。不過不消一會兒我已把整碗河粉幹掉。雖然味道未算特出,由於旺角租貴,所以這裡麵食價錢亦偏貴,(坑腩加5元),但碟頭飯如金牌咖哩薯仔牛腩飯只需$53,很合理呀!見餐牌內容豐富,所以決定遲些再跟老公來吃呀!

清湯腩
2014-01-18