2022-08-09
同朋友係附近睇完戲,要食啲野醫肚,行行下見到呢度裝修幾特別,於是就揀左呢間番茄18啦。呢度裝飾幾有趣,有港式風味,有啲戲院feel,又有啲茶座feel,仲有唔同燈箱,好似回到過去咁。其中最吸睛嘅燈箱就係呢個“番茄稱王,瑞士稱覇”,就係因為呢一句,我地決定揀又係王又係覇嘅野食分享下。墨魚丸牛肉雙拼蕃茄湯上海麵。好大碗,上海麵外貌似米線,但食落好彈牙。蕃茄湯底真係唔講得笑,唔喺罐頭蕃茄湯開水,而係好似用左幾個蕃茄煲出來嘅濃湯咁,好杰身,好濃郁,食麵前都要飲番兩啖蕃茄湯先。墨魚丸好彈牙,正。瑞士汁雞髀配薯角,薯角係連皮炸嘅,啱啱炸起,熱辣辣,少少鹹,特別香脆可口。瑞士汁雞髀好大隻,微甜嘅瑞士汁非常入味,煮到雞髀又甜又滑,真係連骨都想食埋呀。麻辣雙色餃子,有白菜豬肉同粟米豬肉,辣味幾重,餃子皮薄足料,好醒胃。令我最有驚喜嘅係華田脆脆,平時出邊飲凍華田,好多時都俾啲冰溝淡左,味道會越飲越淡,但呢度就唔會,由開頭都尾,味道一樣都好濃,加埋表面嘅華田脆脆,飲得好滿足。呢餐“番茄稱王,瑞士稱覇”果然有番咁上下,抵食夾大件。
呢餐“番茄稱王,瑞士稱覇”果然有番咁上下,抵食夾大件。