2024-09-17 174 浏览
~今晚帶屋企人黎左呢間新開嘅酒樓~有個炭香窯燒雞套餐超級抵食,只需💰238包一隻窯燒雞+一款精選小菜,小菜仲有八款可以揀😍~窯燒雞新鮮即做🤩皮脆肉嫩超級吸引燒到面頭焦香,同時保留肉汁~黑松露如意帶子蝦球 💰188~廚部必點小菜:杭州一口骨 💰148 同埋冰鎮咕嚕肉✨ 冰爽酸甜而且外脆內嫩的口感,令人一試難忘🥰~另外小炒王好足料,韭菜腰果魷魚 😋份量仲好大碟,要打包返屋企食~~原來燒味部大師傅幾代人都係做呢行!功架十足,盡得真傳!朋友話脆皮燒鵝皇可以媲美著名燒鵝店😎 下次要再黎試「叉燒」先!😏~餐廳:盈苑海鮮酒家📍地址: 土瓜灣馬頭角道33號欣榮商場1樓101號舖
~今晚帶屋企人黎左呢間新開嘅酒樓

~有個炭香窯燒雞套餐超級抵食,

~窯燒雞新鮮即做🤩皮脆肉嫩超級吸引

燒到面頭焦香,同時保留肉汁

~黑松露如意帶子蝦球 💰188

~廚部必點小菜:
杭州一口骨 💰148

同埋冰鎮咕嚕肉✨
冰爽酸甜而且外脆內嫩的口感,令人一試難忘🥰

~另外小炒王好足料,韭菜腰果魷魚 😋
份量仲好大碟,要打包返屋企食~

~餐廳:盈苑海鮮酒家
📍地址: 土瓜灣馬頭角道33號欣榮商場1樓101號舖

2024-09-14 392 浏览
經過土瓜灣,見到欣榮商場上好大的招牌:盈苑海鮮酒家,上去1樓一看水晶吊燈熠熠生輝,氣氛高雅,價格也很親民!### 炭香窯燒雞只需$238就有一大隻新鮮即做的香窯燒雞,加上一款精選小菜!小菜仲有八款可以揀,我們選了菠蘿盞鬼咕嚕肉。燒雞燒的恰到好,外面一層皮金光閃亮,很脆,油脂剩下不多一點都不肥膩。連雞胸肉也一點都不幹柴。燒雞肚子中是獨家製作的香料,香料味滲透到每一寸肉裡,讓人感受到那種獨特的風味!原來燒味部大師傅幾代人都是做呢行,難怪廚藝了得,他們秘制的脆皮燒鵝皇,完全可以媲美著名燒鵝店!### 菠蘿盞鬼咕嚕肉色彩繽紛令人好有食指大開!完美地將咕嚕肉的香脆與菠蘿的清新完美結合。咬下去,外層香甜軟脆,肉汁瞬間迸發,令人陶醉!搭配的菠蘿酸甜可口,果香四溢,與咕嚕肉的鹹香形成鮮明的對比!### 老壇酸菜魚好大一盤魚,盤底用微火保持暖度,選用新鮮的魚片,魚肉滑嫩入味,搭配著酸菜的爽脆,微微的辣味讓整個味道更加立體突出,酸中帶著一絲辣,相當開胃!### 黃金焗海蝦新鮮的海蝦外層裹上特製的香料和麵包屑,焗出的蝦色澤金黃,鹹香四溢,蝦肉則鮮嫩多汁一道色香味俱全的海鮮佳品!### 杞子桂花糕看上去晶瑩剔

### 炭香窯燒雞

### 菠蘿盞鬼咕嚕肉

### 老壇酸菜魚

### 黃金焗海蝦

### 杞子桂花糕
看上去晶瑩剔透,散發著迷人的桂花香。入口柔軟滑嫩,甜度適中,清新而不膩,令人感到舒心,而且好健康養生!

店家真是好貼心,還贈送紅豆陳皮糖水,甜蜜蜜!下次一定要來試獨家「叉燒」!
(點心價錢為午市時段,另有每位$10茗茶費😌)~ 蜂巢芋角 ($36.8)岩岩炸起既芋角好正🤓,外面蜂巢炸粉又薄又酥脆🙂‍↕️,D芋餡一咬開幾乎佔左成個點心九成勁足料👍🏻,食落又香又綿🤤 。~ 鮮蝦翡翠餃 ($36.8)🦐外皮晶瑩剔透😙,就咁都見到入面好翠綠既菜苗🌱,嫩身得黎仲有好新鮮既菜味❤️,鮮蝦夠彈牙爽啊😙。~ 鮮肉小籠包 ($36.8)呢款外皮比較厚身🤓,務求將肉汁咬哂喺小籠包入面😌。建議食個陣先咬走最上面既面皮🫢,飲哂D熱辣辣既肉汁再一啖食哂佢😎。如果大家有其他食法都可以開心share啊🥳。~ 春風得意腸 ($39.8)第一次食呢隻咁有特色既腸粉😝,傳統腸粉皮,包住脆卜卜米網、蝦🦐、粟米 🌽、馬蹄粒同粒粒蟹子。脆脆嘅口感,一食就上癮🤓。~ 百花釀魚肚 ($39.8)又係另一款水準之作🙂‍↕️,蝦滑一D腥味都無😮,魚肚亦都經過烹調有淡淡鮮嫩👍🏻,兩種口感既交匯真係一試難忘😆。 ~ 燒鵝拼叉燒 ($188+$30)呢度聽講d師傅都係幾代人傳承嘅😲,多年經驗既燒味師傅坐鎮🧑‍🍳,搞到忍唔住要試試佢😝。燒鵝皮燒得好脆無哂油份🤓,全部既鵝油都流哂入去既肉度咁😋,食落勁香又唔會好heavy😙。
(點心價錢為午市時段,另有每位$10茗茶費😌)

~ 蜂巢芋角 ($36.8)

~ 鮮蝦翡翠餃 ($36.8)🦐

~ 鮮肉小籠包 ($36.8)

~ 春風得意腸 ($39.8)

~ 百花釀魚肚 ($39.8)

~ 燒鵝拼叉燒 ($188+$30)
呢度聽講d師傅都係幾代人傳承嘅😲,多年經驗既燒味師傅坐鎮🧑‍🍳,搞到忍唔住要試試佢😝。燒鵝皮燒得好脆無哂油份🤓,全部既鵝油都流哂入去既肉度咁😋,食落勁香又唔會好heavy😙。叉燒都好出色,燶邊得岩岩好,肉身超軟嫩一咬就開👍🏻。

✨tmi:見到佢地個炭香窯燒雞套餐好抵🤑,$238有一隻窯燒雞+一款精選小菜🙂‍↕️。下次可以試埋佢地個冰鎮咕嚕肉添😝。
2024-09-10 362 浏览
《抵食正宗中菜|多個優惠|盈苑》最近發現土瓜灣有間新開張中菜館好抵食,炭香窯燒雞套餐,只需$238包一隻窯燒雞 +八選一精選小菜👏🏻咁抵食唔係唔試吓嘛🤣好啱一家大細過去試吓‼️-🦆北京片皮鴨係師傅席前現切,熱辣辣又厚身 唔算片到好薄,但有啲肉感覺又冇咁油膩 超級鍾意😋配上蔥絲同青瓜,再包上軟熟烤餅好好味😋-迷你海皇冬瓜盅賣相好得 $68真係好抵食 雖然話迷你但都幾大盅 我第一人飲咗至少三碗 有肉粒、蓮子、瓜粒、蟹柳等,個湯好清甜👍🏻-窯燒雞孖寶有雞同精選小菜,小菜有得揀例牌生蝦海鮮都幾抵食窯燒雞燒到面頭焦香,同時保留肉汁,仲配上少少腌菜一齊食味道更豐富白灼海生蝦例牌都唔少差唔多20隻,雖然唔算好大隻,但每一隻都新鮮鮮甜,點埋個辣豉油好夾🔥-明爐叉燒王色水夠深,半肥瘦好出色,肉質軟滑又夠油香😍-龍躉球鮮甜啖啖肉,除咗軟滑魚肉仲帶有少少魚皮同油脂好有咬口,同蔥段一齊炒好香,送酒一流💯
《抵食正宗中菜|多個優惠|盈苑》

窯燒雞孖寶有雞同精選小菜,小菜有得揀例牌生蝦海鮮都幾抵食

明爐叉燒王色水夠深,半肥瘦好出色,肉質軟滑又夠油香😍

2024-09-08
2024-09-10 1315 浏览
走進舊城區覓食,去了家酒樓吃東西,午市時間坐無虛席,看來挺受街坊歡迎欵。環境裝修優雅舒適,另有包房可以預訂的。食物選擇算是多的,價格不算太貴🙈。-包點去到酒樓吃點心,當然會點包來吃😌,熱辣辣的包點真香。點了蛋黃蓮蓉壽桃 ($16/隻) 和黑金流沙奶黃包 ($35.8)。粉色的壽桃造型可愛,包質鬆軟味道香甜,裡有原個蛋黃配蓮蓉,所以口感挺豐富。熱辣辣吃的奶黃包要小心點,因為奶黃一湧而出😂。奶黃帶起沙的口感,配著包吃挺配合的。-銀湖百花釀魚肚 HKD$39.8一份有三件份量,賣相雖然平凡,是個鮮味的組合但吃起來挺特別的。蝦肉爽口彈牙,魚肚質感軟滑,吸入湯汁更為入味,湯汁鮮味不會太咸。-爐蜜汁叉燒王 HKD$138賣相吸引的燒味,原條厚切切件送來。看得到肥瘦相隔的,吃起來肉質軟腍,是肥而不膩的質感。醬汁味道濃厚,微甜帶點咸味,這個挺好下飯欵。-香燒乳鴿 HKD$48這個價錢不貴欵,一隻切成四件挺方便吃的。現點現做的乳鴿,有皮脆肉嫰的質感,帶點肉汁感覺可以欵。-甜品酒樓的點心也有不少選擇,點焦糖燉蛋 ($23.8)和杞子桂花糕 ($33.8)。焦糖燉蛋質感香滑,味道香甜奶味重,面層有微脆的焦糖

包點

銀湖百花釀魚肚 HKD$39.8

爐蜜汁叉燒王 HKD$138

香燒乳鴿 HKD$48

甜品
酒樓的點心也有不少選擇,點焦糖燉蛋 ($23.8)和杞子桂花糕 ($33.8)。焦糖燉蛋質感香滑,味道香甜奶味重,面層有微脆的焦糖,吃起來口感豐富。杞子桂花糕是晶瑩剔透的賣相,清甜的質感滑溜溜的,挺喜歡桂花的香味。
2024-09-08
午餐
土瓜灣罕有有質素的茶樓,尋晚食晚燒雞燉湯同鮑魚排骨煲,味道唔錯,無太多味精,算係土瓜灣唔錯嘅茶樓,當然價錢亦唔算平,但真心可以。 今日再試茶市,點心都好食,有蝦餃,燒賣,沙薑雞腳,炸兩,蒸排骨,炸鮮奶同埋桂花糕,全部都收貨,唔駛出尖沙咀飲茶都嘆到靚點心,正
2024-08-04 511 浏览
星期日午市,兩人叫左五個點心黎左3個點心後,開始不斷黎錯一d我地無叫既點心,懷疑有另一枱既單落錯左黎我地果枱,即時同職員反映。可惜繼續不斷黎錯,叫職員對單,發現真係有一大堆我地無叫既野食,再次反映係錯,及追返我地未黎既兩個點心。可惜都係繼續黎錯點心,之後就追極都無職員跟進,我地兩個點心亦一直無黎。坐得陣再追最初落單個阿姐,佢建議我地走。結果我地兩人只係食左三個點心下唯有離開,完全未飽,但有一肚氣。呢間酒樓不如算啦
星期日午市,兩人叫左五個點心

坐得陣再追最初落單個阿姐,佢建議我地走。

呢間酒樓不如算啦
2024-08-04