2024-10-01 0 浏览
朋友一家老少搬咗去宋皇台附近,成日話冇乜酒樓,晚飯同做節食飯都好頭痛。終於欣榮商場開咗間新海鮮酒家,大家即刻約埋一齊試吓。酒家位於商場1樓,環境光猛,裝修雅致,職員招呼都好殷勤。未坐低已經見到有幾枱食緊燒雞,原來係即叫即製嘅炭香窯燒雞。孖寶套餐價二百幾有齊窯燒雞同自選小菜,一家人晚飯又可以多個選擇。終於我哋揀咗第二口孖寶,包括:養顏花膠走地雞煲(半隻)花膠之大及多令人相當喜出望外。大大煲熱辣辣、非常惹味。清蒸沙巴花尾斑(約2斤)斑魚真係非常足秤!蒸魚相當新鮮仲蒸得剛剛好。魚肉嫰滑入口鮮味。我哋仲叫咗芹香雞絲海蜇同啫啫肉碎芥蘭煲。特別喜歡芥蘭煲裏面嘅惹味蝦乾,送飯送酒都一流。最開心仲送埋紅豆沙糖水做甜品,食物份量大、熱度足,服務員服務又細心。聽隔離枱班老友記話,脆皮燒鵝皇同叉燒都好正,脆皮燒鵝皇可以媲美著名燒鵝店㖭😎!

終於我哋揀咗第二口孖寶,包括:
養顏花膠走地雞煲(半隻)
花膠之大及多令人相當喜出望外。大大煲熱辣辣、非常惹味。
清蒸沙巴花尾斑(約2斤)

我哋仲叫咗芹香雞絲海蜇同啫啫肉碎芥蘭煲。特別喜歡芥蘭煲裏面嘅惹味蝦乾,送飯送酒都一流。最開心仲送埋紅豆沙糖水甜品,食物份量大、熱度足,服務員服務又細心。聽隔離枱班老友記話,脆皮燒鵝皇同叉燒都好正,脆皮燒鵝皇可以媲美著名燒鵝店㖭😎!
2024-10-01 107 浏览
土瓜灣嘅🌟盈苑海鮮酒家🌟,剛開業不久🆕,晚市皇牌🐓炭香窯燒雞配搭小菜嘅孖寶組合,連週末、紅日都有,勁抵食😋!🐓炭香窯燒雞原隻上充滿光澤,一剪爆出油香!燒雞做到皮脆肉嫩,中間嘅黃油層真係極邪惡!雞胸肉可以手撕再dip返啲雞汁食,滋味無窮!孖寶價$238就可以食到高質燒雞+小菜,真係好抵玩!🍍菠蘿盞鬼咕嚕肉 孖寶價 $238加入油炸鬼,咕嚕肉同埋油炸鬼都keep到脆身,十分美味!🪸豉椒炒白貝 $88白貝粒粒都水嫩飽滿無沙,而且份量都幾多,夾極都好!🦢脆皮燒鵝皇 $108 1/4隻超肥美嘅燒鵝皇,有個爐仔可以keep住溫度,幾時食都係甘香可口!🐖卜卜脆腩仔 $73外皮卜卜脆,肉質軟淋帶鹹香!♨️盈苑小炒皇 $138將各種惹味嘅元素炒埋一碟,鑊氣十足!

🐓炭香窯燒雞

🍍菠蘿盞鬼咕嚕肉 孖寶價 $238

加入油炸鬼,咕嚕肉同埋油炸鬼都keep到脆身,十分美味!

🪸豉椒炒白貝 $88

白貝粒粒都水嫩飽滿無沙,而且份量都幾多,夾極都好!

🦢脆皮燒鵝皇 $108 1/4隻

🐖卜卜脆腩仔 $73

外皮卜卜脆,肉質軟淋帶鹹香!

♨️盈苑小炒皇 $138

將各種惹味嘅元素炒埋一碟,鑊氣十足!
2024-09-28 0 浏览
我屋企人好鐘意飲茶 每日都會去飲茶 我就跟住佢哋飲茶飲到大 知道土瓜灣新開咗間海鮮酒家 放假就過嚟試下隔離街就有錶位泊到車 都唔洗點等已經有錶位上到嚟盈苑 嘩都真係幾大 成個場四四方方咁望落好闊落檯同檯之前無會太近 裝修 茶具 全部都好新好乾淨有新張優惠每日有$3.8優惠點心供應好貼心照顧一眾老人家嘅需求👍🏻今日係金銀菜乾豬骨粥 我都點咗碗嚟試居然仲有甜薄撐同馬蹄糕 買少見少啊我哋飲茶都係點點心為主見呢度仲有炭香窯燒雞套餐 依加呢個窯燒雞都好出名 $238包一隻窯燒雞+一款精選小菜小菜仲有八款可以揀 窯燒雞新鮮即做 要食好野就要耐心等待一下​樓面姐姐話燒味部大師傅幾代人都是做呢行 盡得真傳 功架十足脆皮燒鵝皇可以媲美著名燒鵝店 見隔離檯有點叉燒 望落有幾半肥瘦 仲有冰鎮咕嚕肉都係呢度出色嘅廚部菜式 食飯嘅朋友不妨一試☺️
我屋企人好鐘意飲茶 每日都會去飲茶 我就跟住佢哋飲茶飲到大

居然仲有甜薄撐同馬蹄糕 買少見少啊

我哋飲茶都係點點心為主
樓面姐姐話燒味部大師傅幾代人都是做呢行 盡得真傳 功架十足
2024-09-27 0 浏览
土瓜灣欣榮花園新開咗一間酒樓 今次係小編第一次嚟呢一度食 佢哋嘅嘢食都唔錯😆一啲都唔馬處.🐷燒汁惹菌牛柳粒
牛柳粒嫩滑入味 而且份量非常非常之多😆😆 配搭特製燒汁 同埋好足料嘅荷蘭豆、菇、燈籠椒😍🫑 令整道菜香濃惹味 非常適合搭配白飯.🐷冰燒格格三層肉
燒腩仔肉質軟嫩 外層酥脆可口 雖然小編最近想減肥 但係都係忍唔住係咁食😂😂😂 微乎其微嘅油香味都好吸引人😆.🐷椒鹽大尾鮮魷
魷魚本身Q彈爽口 再配上一層蒜香椒鹽 膩意十足 雖然食到好飽…😂 但實在太好吃 忍唔住要掃曬落肚😏😆.盈苑海鮮酒家
📍土瓜灣馬頭角道33號欣榮商場1樓101號舖.#吃貨日常#香港#燒味#燒臘#土瓜灣#九龍美食#hkfoodie #foodiehk #土瓜灣好去處
🐷燒汁惹菌牛柳粒
🐷冰燒格格三層肉
🐷椒鹽大尾鮮魷
盈苑海鮮酒家
📍土瓜灣馬頭角道33號欣榮商場1樓101號舖
2024-09-26 67 浏览
🍴鹹蛋脆皮燒肉飯 呢個飯真係超級抵食!佢只不過係$28就已經有半隻鹹蛋加脆皮燒肉飯😍份量仲要唔少,燒肉嘅份量都比得勁足!燒肉個皮燒到脆卜卜咁樣😚芥末食就最啱啦😋🍴芝士鮮蝦腐皮卷平時飲茶都會嗌鮮蝦腐皮卷,但係比較少有芝士鮮蝦腐皮卷叫🤣上到枱仲熱辣辣㗎,芝士仲有少少拉絲嘅效果添!🍴一口鮑魚燒賣一份有兩件,燒賣上邊有細細隻嘅鮑魚仔 🫶🏻🍴黑金流沙奶皇包呢個奶皇包外皮軟熟,內餡流心綿滑,奶香濃郁,甜而不膩🤤🍴醬王晶金錢肚金錢肚入口爽口彈牙,個豉汁唔太鹹朔晒啲汁好入味😚🍴明爐蜜汁叉燒腸叉燒腸粉皮薄餡靚,叉燒仲要係最鍾意食嘅半肥瘦,值得一試!🍴香煎臘味蘿蔔糕糕呢個就正正常常,普通茶樓質素🤓🍴晶瑩鮮蝦餃蝦餃餃皮透薄,蝦肉鮮甜彈牙,入邊仲有幾隻原隻蝦仔🦐🍴養顏薑汁糕一籠有四舊😙係千層嘅薑汁糕🫚可以分開一層層咁食😍 🍴豉汁煎釀茄子茄子煎得香口,豉汁惹味,餡料豐富🍆🍴中山甜薄罉薄罉口感煙韌,甜味適中,作甜品最適合不過😋除左午市可以飲茶🫖之外!晚市選擇都唔錯咖😋🤍炭香窯燒雞套餐:只需$238,就可以享用一隻窯燒雞🐥加一款精選小菜!有八款小菜任你揀😍。窯燒雞新鮮即做,雖然要等一陣,但絕對值得🤩。🤍燒味部大師傅

🍴鹹蛋脆皮燒肉飯

🍴芝士鮮蝦腐皮卷

🍴一口鮑魚燒賣
一份有兩件,燒賣上邊有細細隻嘅鮑魚仔 🫶🏻

🍴黑金流沙奶皇包
呢個奶皇包外皮軟熟,內餡流心綿滑,奶香濃郁,甜而不膩🤤

🍴醬王晶金錢肚
金錢肚入口爽口彈牙,個豉汁唔太鹹朔晒啲汁好入味😚

🍴明爐蜜汁叉燒腸
叉燒腸粉皮薄餡靚,叉燒仲要係最鍾意食嘅半肥瘦,值得一試!

🍴香煎臘味蘿蔔糕糕
呢個就正正常常,普通茶樓質素🤓

🍴晶瑩鮮蝦餃
蝦餃餃皮透薄,蝦肉鮮甜彈牙,入邊仲有幾隻原隻蝦仔🦐

🍴養顏薑汁糕
一籠有四舊😙係千層嘅薑汁糕🫚可以分開一層層咁食😍

🍴豉汁煎釀茄子
茄子煎得香口,豉汁惹味,餡料豐富🍆

🍴中山甜薄罉
薄罉口感煙韌,甜味適中,作甜品最適合不過😋

除左午市可以飲茶🫖之外!晚市選擇都唔錯咖😋

🤍燒味部大師傅:幾代人傳承呢行,手藝一流!脆皮燒鵝皇媲美名店😎。私心推薦一定要試「叉燒」😏。

🤍必點小菜:冰鎮咕嚕肉**✨:外脆內嫩,冰爽酸甜,令人一試難忘🥰。

性價比:8/10
好食程度 😋:9/10
回頭指數💗:8.5/10

📍盈苑海鮮酒家 (土瓜灣)
土瓜灣馬頭角道33號欣榮商場1樓101號舖

#盈苑 #海鮮酒家 #foodie #高質 #酒家 #酒業 #香港美食 #抵食 #土瓜美食 #人界 #黯然銷魂飯 #窯燒雞

盈苑海鮮酒家開咗大約過零月,環境都好舒服,好多靚靚嘅大水晶燈,不失華麗感覺,服務員、傳菜的姐姐,態度友善,服務周到,值得一讚👍食物質素都唔錯,性價比高,值得推介比大家👍⭐️炭香窯燒雞孖寶套餐⭐️($238)炭香窯燒雞套餐,包一隻窯燒雞及喺八款指定小菜揀一款,我地揀左白𤆥海生蝦😋🐔炭香窯燒雞,新鮮即做,服務員端上枱的,無論賣相及那股炭香味已令人流口水,雞皮薄脆,帶點蜜味,雞肉嫩滑,附上膠手套及鉸剪✂️,好貼心👍服務員仲好有耐性為我們示範怎樣用鉸剪剪筋起肉🙏🏻好滋味😋😋👍🦐白灼海生蝦兩人份量,啱啱好,白灼"海蝦新鮮彈牙,啖啖肉😋🐷冰鎮咕嚕肉($138)炸得外脆內嫩嘅咕嚕肉,用冰鎮方式,更能帶出冰涼嘅酸甜味道,真係食唔停口😁🍖杭州一字骨($148)陣陣濃郁陳醋味,甜得嚟帶點微酸,陳醋汁的質感亦帶點拔絲的感覺,真的開胃又美味。🦑蝦醬通菜炒鮮魷($98)通常食晚飯,都會炒碟菜食下,呢碟香噴噴嘅蝦醬炒通菜,係經典小菜之一,配埋鮮魷一齊炒,double 惹味呀👍😋🥤汽水($13)可樂一罐🫖晚茶$13/位據我所知洒家燒味部大師傅幾代人都是做呢行!功架十足,盡得真傳⭐️,另外,我見到巨型水缸內的海鮮好生猛,仲要

⭐️炭香窯燒雞孖寶套餐⭐️($238)

🦐白灼海生蝦
兩人份量,啱啱好,白灼"海蝦新鮮彈牙,啖啖肉😋

🐷冰鎮咕嚕肉($138)

🍖杭州一字骨($148)

🦑蝦醬通菜炒鮮魷($98)

🥤汽水($13)
可樂一罐

🫖晚茶$13/位

據我所知洒家燒味部大師傅幾代人都是做呢行!功架十足,盡得真傳⭐️,另外,我見到巨型水缸內的海鮮好生猛,仲要好大隻下,有龍蝦、魚、蟹呀,下次我要試埋D海鮮同D叉燒、燒鵝先😉

2024-09-22 68 浏览
上星期去土瓜灣探朋友,就順便過來盈苑酒樓食晚飯~好耐都無食過中菜,終於有機會回味下🤤🤤盈苑嘅中菜好有家嘅感覺,好親切好溫暖😌 佢哋連價錢都好親民,酒樓嘅姐姐又好熱情,我哋有傾有講,好似識咗好多年咁🤣🤣我哋叫咗個窯燒雞孖寶,除咗有雞,仲有白灼海蝦~呢個孖寶好鬼抵啊,先238咋🤣 雞皮燒到好脆好香口,隻雞係燒之前有輕輕醃過,所以好入味~大家來食嘅話,千祈唔好錯過佢個豐料養生燉湯,真係湯如其名,非常足料~😂😂 當期最重要係好好飲啦~仲有個冰鎮咕嚕肉,靠啲冰食到外皮鬆脆,加上酸酸甜甜嘅醬汁,送飯一流~😌😌老老實實,街坊小酒樓來講,盈苑真係好有特色,味道又唔錯過,間唔中叫返兩味食下就好滿足~😚😚

2024-09-21 75 浏览
今日有屋企人係外地返香港,夜機返,所以一下飛機將行李放好係我屋企,我地就係區內搵野食。難得從外地返來,第一餐當然要食海鮮酒家啦!我之前一直都想去呢間開張無耐嘅海鮮酒家,而且見到依家有做緊炭香窯燒雞套餐優惠,$238就可以包一隻窯燒雞同八選一款精選小菜。呢個我地都用左好耐時間選,因為知道呢到嘅冰鎮咕嚕肉好出名,但朋友話想食海蝦,所以最後都係叫左白灼海蝦,超大一隻,有好多隻,而且好新鮮脆口!窯燒雞內用左rosemary同香料,所以分外香,一剪開超多汁爆juicy,而且外皮脆到飛起,朋友真係讚不絕口!剛下飛機當然要有糖水滋潤下啦,今日嘅豐料養生燉湯係響螺雞湯,飲落清甜唔油膩,好補身!來得香港當然要叫深海龍躉兩味,今次煮法包括金銀蒜蒸龍躉頭腩同埋翡翠炒龍躉球,兩種食法都超好食,魚肉厚身,口感一流,一上檯好快就清貨。本來都想試下幾代相傳嘅燒味部大師傅嘅功架十足,因為睇中脆皮燒鵝皇同叉燒,不過真係太飽,唯有下次再食!

2024-09-21 69 浏览
今日約埋屋企人食飯,都係想揀番啲傳統嘅酒樓,發現土瓜灣開咗一間新嘅海鮮酒家,呢度裝修夠豪華,夠雅典,而且燈光超級足夠,都係老人家好鍾意嘅。不枉係海鮮酒家,呢度有好大個魚缸,小朋友一定鍾意!呢到啲服務生亦都好有禮貌。一入嚟就見到好多人都有叫窯燒雞,個樣勁靚,而且仲做緊優惠,所以我哋一坐低都即刻叫咗,$238除咗窯燒雞仲可以加配多一樣,我哋就叫咗白灼蝦。窯燒雞係新鮮即叫即做,難怪整得超嫩滑,保持到好多汁,真心覺得近年食過最好食!鮮茄肉燥浸菜苗係我第一次食,d菜夠新鮮,而且番茄湯底好濃郁,小朋友超愛!紅燒脆皮乳鴿整到外脆內軟,真心一人一隻都未夠!大良炸鮮奶炸得酥脆,入面流心餡料,食完一啖接一啖!我地已經同經理講下次要再來食,經理都有話下次要食埋燒味,因為大師傅幾代人都係做呢行,功架十足,最推介就係脆皮燒鵝皇同叉燒。另外都有話如果唔係老人家剛剛話要食蝦,都會介紹食冰鎮咕嚕肉,因為都係呢間餐廳必點之一~咁我地應該好快再見面啦~!

2024-09-21 71 浏览
跟朋友閒聊時,她早前光顧了「盈苑海鮮酒家」,這裡的燒味部,大師傅幾代人都是做這一行,脆皮燒鵝皇及叉燒,是她推介必試。還有這裡的冰鎮咕嚕肉,冰爽酸甜、外脆內嫩,聽到都流晒口水! 這次我倆來嘗試炭香窯燒雞套餐,店員告知窯燒雞新鮮即做,製作需時,還可選擇一款精選小菜,至於小菜有八款可以選擇,套餐只需238元,好抵食! 😋是日選擇:1️⃣果皮蒸南非鮑🍽鮑魚鮮嫩,肉厚帶嚼勁,烹調後保留了鮑魚自然鮮味,果皮的香氣增添了清新的果香。2️⃣窯燒雞(套餐)🍽外皮脆口,肉質嫩滑,夠入味,毫不乾柴。 3️⃣瑤柱蝦乾浸菜苗(套餐)🍽翠綠的白菜,與瑤柱、蝦乾的鹹香,令味道更豐富。4️⃣紅豆沙(贈送)🍽粒粒紅豆,甜度適中,不會過於膩口。

😋是日選擇:
1️⃣果皮蒸南非鮑
2️⃣窯燒雞(套餐)
🍽外皮脆口,肉質嫩滑,夠入味,毫不乾柴。
3️⃣瑤柱蝦乾浸菜苗(套餐)
🍽翠綠的白菜,與瑤柱、蝦乾的鹹香,令味道更豐富。
4️⃣紅豆沙(贈送)
🍽粒粒紅豆,甜度適中,不會過於膩口。
2024-09-19
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
2024-09-17 144 浏览
~今晚帶屋企人黎左呢間新開嘅酒樓~有個炭香窯燒雞套餐超級抵食,只需💰238包一隻窯燒雞+一款精選小菜,小菜仲有八款可以揀😍~窯燒雞新鮮即做🤩皮脆肉嫩超級吸引燒到面頭焦香,同時保留肉汁~黑松露如意帶子蝦球 💰188~廚部必點小菜:杭州一口骨 💰148 同埋冰鎮咕嚕肉✨ 冰爽酸甜而且外脆內嫩的口感,令人一試難忘🥰~另外小炒王好足料,韭菜腰果魷魚 😋份量仲好大碟,要打包返屋企食~~原來燒味部大師傅幾代人都係做呢行!功架十足,盡得真傳!朋友話脆皮燒鵝皇可以媲美著名燒鵝店😎 下次要再黎試「叉燒」先!😏~餐廳:盈苑海鮮酒家📍地址: 土瓜灣馬頭角道33號欣榮商場1樓101號舖
~今晚帶屋企人黎左呢間新開嘅酒樓

~有個炭香窯燒雞套餐超級抵食,

~窯燒雞新鮮即做🤩皮脆肉嫩超級吸引

燒到面頭焦香,同時保留肉汁

~黑松露如意帶子蝦球 💰188

~廚部必點小菜:
杭州一口骨 💰148

同埋冰鎮咕嚕肉✨
冰爽酸甜而且外脆內嫩的口感,令人一試難忘🥰

~另外小炒王好足料,韭菜腰果魷魚 😋
份量仲好大碟,要打包返屋企食~

~餐廳:盈苑海鮮酒家
📍地址: 土瓜灣馬頭角道33號欣榮商場1樓101號舖

2024-09-16 132 浏览
.香港人最鍾意飲茶🫖我都唔例外😍一到假期就同屋企人去茶樓 😂土瓜灣開咗一間新嘅海鮮酒家喺欣榮花園商場嘅一樓星期六日人山人海呢👬👬.點心選擇繁多🥟🍤蒸點炸物小食粥粉麵飯樣樣齊等我推介幾款靚點心先🌟 黑金流沙包每個黑色嘅包上面都印着”盈”字擺到明係招牌點心啦😉熱辣辣咁上枱搣開出嚟有煙㗎♨️,而且真係流沙㗎蛋黃又唔會太甜 🍳 食完都唔會咁guilty.🌟 鮑汁炆鳳爪呢個係我次次飲茶必點鮑汁炆嘅鳳爪特別入味啲花生都炆到好腍味道啱啱好,唔會太鹹食完鮑汁係會黐住個嘴嘅👄好好補充吓骨膠原 🦾.🌟 鮑魚滑雞粥🥣啲雞食落好新鮮🐔 真係見到原隻鮑魚㗎粥唔會太稀,又唔會太”杰”仲食到啲薑絲清腸胃必選☺️.🌟 鮮肉小籠包皮薄餡靚最緊要係熱辣辣 🔥 咬落去大口的湯汁一個字正.炒粉麵飯份量都幾大碟㗎見到晚市都有好多優惠套餐炭香窯燒雞套餐只需$238包一隻窯燒雞+一款精選小菜 (有八款可以揀)😍呢個真係有啲吸引店員仲分享 叉燒同埋脆皮燒鵝都係呢度嘅招牌菜因為燒味部嘅師傅係幾代真傳等我下次都係試吓先.由於新開張😎環境好光猛杯杯碟碟都好新淨😉店員服務態度又好最重要係食物都係即點即做新鮮又熱辣辣週末飲茶食飯又有個新地方可以去
[盈苑海鮮酒家]
🌟 黑金流沙包
每個黑色嘅包上面都印着”盈”字
擺到明係招牌點心啦😉
熱辣辣咁上枱
搣開出嚟有煙㗎♨️,而且真係流沙㗎
蛋黃又唔會太甜 🍳
食完都唔會咁guilty
🌟 鮑汁炆鳳爪
呢個係我次次飲茶必點
鮑汁炆嘅鳳爪特別入味
啲花生都炆到好腍
味道啱啱好,唔會太鹹
食完鮑汁係會黐住個嘴嘅👄
好好補充吓骨膠原 🦾
🌟 鮑魚滑雞粥🥣
啲雞食落好新鮮🐔
真係見到原隻鮑魚㗎
粥唔會太稀,又唔會太”杰”
仲食到啲薑絲
新鮮又熱辣辣
週末飲茶食飯又有個新地方可以去啦
📍地址: 土瓜灣馬頭角道33號欣榮商場1樓101號舖
2024-09-14 351 浏览
經過土瓜灣,見到欣榮商場上好大的招牌:盈苑海鮮酒家,上去1樓一看水晶吊燈熠熠生輝,氣氛高雅,價格也很親民!### 炭香窯燒雞只需$238就有一大隻新鮮即做的香窯燒雞,加上一款精選小菜!小菜仲有八款可以揀,我們選了菠蘿盞鬼咕嚕肉。燒雞燒的恰到好,外面一層皮金光閃亮,很脆,油脂剩下不多一點都不肥膩。連雞胸肉也一點都不幹柴。燒雞肚子中是獨家製作的香料,香料味滲透到每一寸肉裡,讓人感受到那種獨特的風味!原來燒味部大師傅幾代人都是做呢行,難怪廚藝了得,他們秘制的脆皮燒鵝皇,完全可以媲美著名燒鵝店!### 菠蘿盞鬼咕嚕肉色彩繽紛令人好有食指大開!完美地將咕嚕肉的香脆與菠蘿的清新完美結合。咬下去,外層香甜軟脆,肉汁瞬間迸發,令人陶醉!搭配的菠蘿酸甜可口,果香四溢,與咕嚕肉的鹹香形成鮮明的對比!### 老壇酸菜魚好大一盤魚,盤底用微火保持暖度,選用新鮮的魚片,魚肉滑嫩入味,搭配著酸菜的爽脆,微微的辣味讓整個味道更加立體突出,酸中帶著一絲辣,相當開胃!### 黃金焗海蝦新鮮的海蝦外層裹上特製的香料和麵包屑,焗出的蝦色澤金黃,鹹香四溢,蝦肉則鮮嫩多汁一道色香味俱全的海鮮佳品!### 杞子桂花糕看上去晶瑩剔

### 炭香窯燒雞

### 菠蘿盞鬼咕嚕肉

### 老壇酸菜魚

### 黃金焗海蝦

### 杞子桂花糕
看上去晶瑩剔透,散發著迷人的桂花香。入口柔軟滑嫩,甜度適中,清新而不膩,令人感到舒心,而且好健康養生!

店家真是好貼心,還贈送紅豆陳皮糖水,甜蜜蜜!下次一定要來試獨家「叉燒」!
(點心價錢為午市時段,另有每位$10茗茶費😌)~ 蜂巢芋角 ($36.8)岩岩炸起既芋角好正🤓,外面蜂巢炸粉又薄又酥脆🙂‍↕️,D芋餡一咬開幾乎佔左成個點心九成勁足料👍🏻,食落又香又綿🤤 。~ 鮮蝦翡翠餃 ($36.8)🦐外皮晶瑩剔透😙,就咁都見到入面好翠綠既菜苗🌱,嫩身得黎仲有好新鮮既菜味❤️,鮮蝦夠彈牙爽啊😙。~ 鮮肉小籠包 ($36.8)呢款外皮比較厚身🤓,務求將肉汁咬哂喺小籠包入面😌。建議食個陣先咬走最上面既面皮🫢,飲哂D熱辣辣既肉汁再一啖食哂佢😎。如果大家有其他食法都可以開心share啊🥳。~ 春風得意腸 ($39.8)第一次食呢隻咁有特色既腸粉😝,傳統腸粉皮,包住脆卜卜米網、蝦🦐、粟米 🌽、馬蹄粒同粒粒蟹子。脆脆嘅口感,一食就上癮🤓。~ 百花釀魚肚 ($39.8)又係另一款水準之作🙂‍↕️,蝦滑一D腥味都無😮,魚肚亦都經過烹調有淡淡鮮嫩👍🏻,兩種口感既交匯真係一試難忘😆。 ~ 燒鵝拼叉燒 ($188+$30)呢度聽講d師傅都係幾代人傳承嘅😲,多年經驗既燒味師傅坐鎮🧑‍🍳,搞到忍唔住要試試佢😝。燒鵝皮燒得好脆無哂油份🤓,全部既鵝油都流哂入去既肉度咁😋,食落勁香又唔會好heavy😙。
(點心價錢為午市時段,另有每位$10茗茶費😌)

~ 蜂巢芋角 ($36.8)

~ 鮮蝦翡翠餃 ($36.8)🦐

~ 鮮肉小籠包 ($36.8)

~ 春風得意腸 ($39.8)

~ 百花釀魚肚 ($39.8)

~ 燒鵝拼叉燒 ($188+$30)
呢度聽講d師傅都係幾代人傳承嘅😲,多年經驗既燒味師傅坐鎮🧑‍🍳,搞到忍唔住要試試佢😝。燒鵝皮燒得好脆無哂油份🤓,全部既鵝油都流哂入去既肉度咁😋,食落勁香又唔會好heavy😙。叉燒都好出色,燶邊得岩岩好,肉身超軟嫩一咬就開👍🏻。

✨tmi:見到佢地個炭香窯燒雞套餐好抵🤑,$238有一隻窯燒雞+一款精選小菜🙂‍↕️。下次可以試埋佢地個冰鎮咕嚕肉添😝。
2024-09-10 319 浏览
《抵食正宗中菜|多個優惠|盈苑》最近發現土瓜灣有間新開張中菜館好抵食,炭香窯燒雞套餐,只需$238包一隻窯燒雞 +八選一精選小菜👏🏻咁抵食唔係唔試吓嘛🤣好啱一家大細過去試吓‼️-🦆北京片皮鴨係師傅席前現切,熱辣辣又厚身 唔算片到好薄,但有啲肉感覺又冇咁油膩 超級鍾意😋配上蔥絲同青瓜,再包上軟熟烤餅好好味😋-迷你海皇冬瓜盅賣相好得 $68真係好抵食 雖然話迷你但都幾大盅 我第一人飲咗至少三碗 有肉粒、蓮子、瓜粒、蟹柳等,個湯好清甜👍🏻-窯燒雞孖寶有雞同精選小菜,小菜有得揀例牌生蝦海鮮都幾抵食窯燒雞燒到面頭焦香,同時保留肉汁,仲配上少少腌菜一齊食味道更豐富白灼海生蝦例牌都唔少差唔多20隻,雖然唔算好大隻,但每一隻都新鮮鮮甜,點埋個辣豉油好夾🔥-明爐叉燒王色水夠深,半肥瘦好出色,肉質軟滑又夠油香😍-龍躉球鮮甜啖啖肉,除咗軟滑魚肉仲帶有少少魚皮同油脂好有咬口,同蔥段一齊炒好香,送酒一流💯
《抵食正宗中菜|多個優惠|盈苑》

窯燒雞孖寶有雞同精選小菜,小菜有得揀例牌生蝦海鮮都幾抵食

明爐叉燒王色水夠深,半肥瘦好出色,肉質軟滑又夠油香😍

2024-09-08