2007-10-04 17 浏览
呢間都幾好丫, 講價錢的話午市的確係和宴好, 但晚市價格就差了一大節呢, 小妹第三次去呢到食...(第一次食lunch 一般) , 但晚市真係改頭換面, 差天共地講番晚飯叫左上次後悔冇叫到的果味牛胸腹( 個果味真係幾特別比起其他味道更覺清甜不油膩) 盛八沙津(個醬特別) 意大利香草羊架就比上次差左小小, 試多左個黑七豬, 同赤豚大蔥燒, 發覺大蔥燒d蔥真係好夾, 成個肉唔同左(上次食冇蔥-.-) 幾惹味, 個果味真係幾特別, 食到差唔多, 發覺呢到服務態度真係有d差左, 印象特別深刻好好禮貌但在寫火星文的哥哥仔唔見左(d火星文印象真係好深落單係寫圓圈交叉星星) 上次在不知不覺中被他哄了叫了一堆上價品, 都ok既, 最少食得開心取而代之呢次有位戴眼鏡的哥哥仔一面鐵青的樸克面, 真係有d大剎風景, 算了. 講番食, 第2轉叫左新出的好似叫貴客和牛的新野, 全港獨家? 試過涮涮燒 一燒即食, 幾好玩,但牛味不突出, 油脂也少另外再加單一位背"隻"肉, 嘩! 呢個就真係差遠了, 果真一分錢一分貨, 比信州牛, 肉味強, 油脂少, 卻有很甘香的感覺, 170$左右, 抵

講番晚飯

一燒即食, 幾好玩,但牛味不突出, 油脂也少
另外再加單一位背"隻"肉, 嘩! 呢個就真係差遠了, 果真一分錢一分貨, 比信州牛, 肉味強, 油脂少, 卻有很甘香的感覺, 170$左右, 抵食

總結: 除左服務態度降低,寫單愛理不理又唔介紹, 食物質素都係高水準演出

比起其他味道更覺清甜不油膩
2007-10-04 43 浏览
前日去左旺角店食夜晚, 7時入坐, 已經差唔多坐爆冇set食, 所以散叫d野食係唔錯, 特別係和牛叫左鹽蔥牛舌同埋香草雞都好好味人手又夠, 服務生一叫即應仲好勤咁幫你加茶, 燒到一半仲幫我地換網(燒得耐個網燶左d野會唔好食)服務態度仲好好添搞到我地食完開頭叫既野, 再加多一客牛胸腹一樣好味~埋單時, 佢地比左張dinner coupon我淨係for 尖沙咀店食dinner, 食夠$250 送鹽蔥牛舌一客之後仲有一張leaflet係講set lunch既,見到佢$88 for 2個人, 已經plan定第日再黎食過lunchps. 之後果日去左尖沙咀店食lunch, 先發現原來個價錢係跟店舖而定, 尖沙咀食同一個set lunch要$118!! 有d比人搵笨既感覺..建議去旺角呢間食, 好過去尖沙咀(我未去過銅鑼灣店), 詳見尖沙咀店食評
前日去左旺角店食夜晚, 7時入坐, 已經差唔多坐爆
冇set食, 所以散叫
d野食係唔錯, 特別係和牛
叫左鹽蔥牛舌同埋香草雞都好好味
人手又夠, 服務生一叫即應
仲好勤咁幫你加茶, 燒到一半仲幫我地換網
(燒得耐個網燶左d野會唔好食)
服務態度仲好好添
搞到我地食完開頭叫既野, 再加多一客牛胸腹
一樣好味~
埋單時, 佢地比左張dinner coupon我
之後仲有一張leaflet係講set lunch既,

2007-09-13 16 浏览
又要在旺角開飯,幸好今次心中已有目標,就是還未試過的盛八,不用苦惱。兩個人被領到吧檯前,我暗地裡已有點不滿--訂位時服務員沒說過要坐吧檯的呢!不過眼見全場已滿座,也無謂反抗了。先點了兩款牛肉:果味牛胸腹及山葵牛肋骨肉,兩者口感都軟熟,但我略嫌前者醬汁的甜味過重,後者卻反而不怎麼嚐到山葵味。之後就吃點蔬菜中和一下。盛八特色沙律的菜尚算新鮮爽脆,醬汁味道也好,伴燒肉來吃感覺份外清新討好。野菜拼盤上檯時,附有一個錫紙小盤盛著些油,招來侍應一問,才獲告知可將部分蔬菜放在錫紙盤內,然後直接放在爐上烤。之後我們也有聽到其他顧客問同樣問題,侍應應該在上菜時就跟顧客說明啦,省得大家麻煩。有人在我們吃至尾聲時才趕到,於是又追加了厚切牛舌及法式芥末一口牛,前者厚則厚矣,但肉味很弱,而且有點韌;後者的水準就跟牛胸腹和牛肋骨肉類似,都可以。非常同意早前的食評,指侍應很有MK feel--serve客人的時候,不主動不醒目,大部分時間都在遊魂,說話和辦事都有氣無力似的;彼此嬉戲說笑的時候,卻又異常精神,充滿活力。老實說,無論環境與食物有多好,有班不認真不專業的侍應,已足以將餐廳降級。

2007-09-06 18 浏览
(5/9/07)姊姊&同事都推介盛八好食。旺角這間雖話在朗豪側邊,但招牌暗淡,真難搵。與老公來享用Credit card promot.的二人燒肉餐。烤虎蝦、燒汁牛肋骨肉、鹽燒牛胸腹、鹿兒島生薑黑豚、法式芥茉子牛舌、意大利香草雞腿肉、魷魚燒。各樣野都有雪花紋,好靚!很有牛味,又唔韌,當然食落去,都食唔出食緊邊樣啦。以特價價錢,相當抵食!個餐真係每樣野,得四片左右,乜都無架喇!好想食壽司,可惜這裡沒有壽司食,老公咪另哎了一碗白飯,大家食完,感覺七成半飽咋。p.s.賣單等好耐!
p.s.賣單等好耐!
2007-09-05 24 浏览
講返起火都黎…!!!上次同老公仔及兩位朋友仔睇完movie 諗住食野, 見到佢有個廣告話晚上有特別時段平d , 諗住睇下乜野黎, 去到門口個位小姐話一定要到時間先入坐(準時)個一隻, 咁我地覺得都冇問題, 要平d 係要等, 好喇入到去坐, 上面「喲」有水從天而降算, 得一個位有咁的情況, 又夜消時段諗住快算數, 又唔係好大粒, 之後到叫野食, 落單後個職員開爐, 「噗」一聲, 嚇到我飛起, 好心你開火叫人小心d , 你唔見到人地睇緊本mean 睇你唔到, 仲要個爐有問題開唔到, 你講聲"sorry"閃左去, 我心想你唔係ar, 好喇, 佢話換另一個冇事, 好比你換, 換完開唔到你就好轉位喇, 佢地冇轉, 仲要你坐係到等, 我地出聲一係你俾第2個位黎喇...佢先甦醒d 話好, 我安排下…轉完位仲好笑, 落order 位人兄去左同d 所謂「美女」不停吹水, 冇落到單...等左20mins, 遲黎的人都黎晒食緊, 問另一位職員佢可以問返我地落左d 咩野, 冇同事落過單, 好話多次俾你聽, 再等20mins d 野食都仲唔黎, 我地話你地個經理係邊, 佢講先話唔好生氣...經理小姐, 你都俾
講返起火都黎…!!!
佢先甦醒d 話好, 我安排下…
轉完位仲好笑, 落order 位人兄去左同d 所謂「美女」不停吹水, 冇落到單...等左20mins, 遲黎的人都黎晒食緊, 問另一位職員佢可以問返我地落左d 咩野, 冇同事落過單, 好話多次俾你聽, 再等20mins d 野食都仲唔黎, 我地話你地個經理係邊, 佢講先話唔好生氣...經理小姐, 你都俾個解釋, 你頭20mins又話跟, 跟咩野!仲要話我地會補償返d 野俾你地...去到閃人連個經理自己都閃左....
d 野食okay, 不過, d 職員好有問題, 你叫我去多次...咪喇, 火燒到黎佢地都可以同你講冇事的冇事的, 唔好生氣, 俾錢買"氣"受, 又唔係得佢一間好食, 食這間野大家小心d 喇!!!
2007-09-02 16 浏览
昨晚同bf去左盛八日式燒肉店吃野,由於我地冇booking所以要等..過左5分鐘左右我們就可以入座了,不過竟然要坐bra台,有點不願意..但最後都坐左...坐低,個waitress 就即刻遞斗兩杯熱茶還說小心熱...過了一陣..我們睇左menu但都唔知吃咩好於是叫waitress 過是介紹下有咩好吃..區就好好笑容咁問我地之前有冇來吃過?我說冇..之後區可能做左唔係好耐所以區要打開menu介紹我地可以吃邊d邊d先..之後再吃邊d..最後區介紹我們一定要試下厚切牛胸腹,..也可以試下厚切牛舌,之後點左幾樣同一個沙律..最後個waitress 問我地需唔需要叫杯野飲下?沙律有少少wasabi味..不錯..,至於果個牛胸腹真的好好味..入口即溶,有點似吃棉花糖的feel,厚切牛舌都幾好..吃落去幾爽口..最後我bf叫左支麒麟啤,飲完個waitress 又問我地需唔需要要多支..呵呵...最後我地飲左3支..吃完又問我地需唔需要叫一些甜品,我們說不用了.(因為真的太飽了)總括來說d野食都幾好..價錢算ok,下次一定會再來的..
2007-08-28 7 浏览
近幾年的日式烤肉店如雨後春筍般盛開,不過自從在德x 碰了釘之後,就決定只去x 宴,反正又平又好吃,成為會員後又有折扣,實在找不到去別家店的理由。這晚和舊同事T,以及舊老闆的秘書S 吃飯聚舊,我建議去吃日式烤肉,不過x 宴晚市不便宜,為了她倆的荷包著想,還是來這家口碑不俗,但價位低一級的盛八。一聚頭自然是談當年在工地辦公室共事的日子,一轉眼原來已是十多年以前的事。十年前S 跟隨舊老闆蟬過別枝,後來轉職到我們的姊妹機構,在不久的將來又成為同事,說起來也頗有趣。盛八的旺角店在朗豪坊對面,地點尚算方便,不過店內日本氣氛不濃,來光顧的都是本地年輕人,連侍應亦很有「MK feel」。吃烤肉的好處是可以慢慢來邊吃邊談,不過當天是星期五,訂檯時說明要二小時內離席,只好調節一下速度。先點了牛胸腹肉厚切和伊達赤豚肉。前者脂肪分佈均勻,吃起來肉味不算濃,油份亦沒有想像中那麼多。伊達赤豚肉是長長的一片,一邊烤一邊「搶火」,弄得火光熊熊。此豚肉比較韌,脂肪雖然不少,但吃來不及x 宴的豚肉般柔軟。另外點了一客野菜,附上一個錫紙盆及牛油,不知用來做什麼。把侍應召來討教,原來是把錫紙盆放在爐上,再把野菜放進去用牛油煮

另外點了一客野菜,附上一個錫紙盆及牛油,不知用來做什麼。把侍應召來討教,原來是把錫紙盆放在爐上,再把野菜放進去用牛油煮,這種製法似煎多過烤,亦頗為油膩。

第二輪點了牛肋骨肉,是全晚的大驚喜,肉質鬆化又有牛味,非常出色。

盛八腸其實是煮牛腸,涼吃的,不過烤熱了好像好吃一點。牛腸內有豐腴的腸膏,但絕無異味。

再來一客信州和牛,脂肪飽滿,稍嚼即化,只是牛味不及肋骨肉。

海鮮餅不太有特色,只吃到蔥卻沒有海鮮,幸好還算煎得香口。

最後點了兩客意大利雪糕來分享。

此店算是中規中矩,但論價錢計則比x 宴低百分之三十(這晚每人只吃了三百不到),晚市想吃烤肉可以考慮。
2007-08-19
07.08.13晚上來盛八吃晚飯的話,價格有點讓我咋舌因為在公司附近,午餐來吃就便宜多了不過也是個豪華午餐絶不能天天來吃燒我的“銀子”跟好同事來這裏“撐枱腳”電梯一打開哇,暗暗的燈光,很日式的設計滿有氣氛的點了兩個一人前套餐(@HKD48)可以選兩款肉,送上白飯、沙拉、雞軟骨餃子及蛋花湯我們點了牛舌、手羽先(雞翅)、牛肋骨及雞肉各款肉都不錯,只是對手羽先有點失望沒有調味過,吃不到雞翅的味道份量嘛,算是小了點男生應該三點三再去補一個下午茶...同一個價格,可以去“東x 門”吃韓燒價格比這個還划算不過這是兩種不一樣的體驗起碼我覺得日式燒肉一定沒韓燒來的油膩詳細的食評及照片請到這:http://www.wretch.cc/blog/foodiebarbie&article_id=8540418
07.08.13

晚上來盛八吃晚飯的話,價格有點讓我咋舌
因為在公司附近,午餐來吃就便宜多了
不過也是個豪華午餐
絶不能天天來吃燒我的“銀子”

跟好同事來這裏“撐枱腳”
電梯一打開
哇,暗暗的燈光,很日式的設計
滿有氣氛的
點了兩個一人前套餐(@HKD48)
可以選兩款肉,送上白飯、沙拉、雞軟骨餃子及蛋花湯
我們點了牛舌、手羽先(雞翅)、牛肋骨及雞肉

各款肉都不錯,只是對手羽先有點失望
沒有調味過,吃不到雞翅的味道
份量嘛,算是小了點
男生應該三點三再去補一個下午茶...
同一個價格,可以去“東x 門”吃韓燒
價格比這個還划算
不過這是兩種不一樣的體驗
起碼我覺得日式燒肉一定沒韓燒來的油膩

詳細的食評及照片請到這:
2007-08-18 11 浏览
那天要和朋友放肆的吃一頓,選了盛八。先來一個菠菜沙律和泡菜,很清新醒胃。燒肉要了和牛,沒太特別。反而是柚子豬頸肉有點驚喜,略甜的柚子原來跟肉很配搭,想不到。鹽燒牛舌,爽口又入味。再要一個什茹拼盤,燒菇也挺有趣。最後燒得有點倦,要了個和牛炒肉和海鮮餅,俱有水準。這兒也有各式燒酌和清酒選擇,滿意的一餐。
那天要和朋友放肆的吃一頓,選了盛八。
這兒也有各式燒酌和清酒選擇,滿意的一餐。
2007-08-18 0 浏览
昨晚跟男朋友到這裡晚飯,由於當日下午訂了位,所以一到達便即時安排往Bar檯那邊入座,不過我會建議大家不要坐bar檯位,因為上面的冷氣風口位直吹到爐的位置,我們有半個爐都沒有火,d火吹哂向一邊,燒得唔暢快,所以最後待應迫於無奈調我們入房坐(要除鞋)~d牛好味,一口牛肉和厚切牛舌都很美味,裝修Okay,不過價錢就貴左少少(一分錢一分貨),我遲d會再去!

2007-08-16 17 浏览
平時食韓燒就食得多~~但次次都唔會覺得好食~~今次十八個同學食飯~~想搵間房一齊坐點知間間食日本料理O既都冇咁大間房搵搵下~~就見到哩間食評不錯打去問又有大房~~咁就決定食哩間大房最少要食夠$4800~~所以我們勁叫因為男仔有好多個~~驚佢地唔夠飽所以一黎就叫晒本MENU的飯和麵~~哈哈芝士石鍋飯同擔擔麵最好味呀~~之後試左好多款牛同雞~~牛舌我就覺得麻麻地~~牛柳粒好好食~~D汁咇出黎~~超正牛胸腹都好好味~~雪花黎的D牛油味好重~~好有牛味之後仲叫埋甜品有自家製奶凍~~芒果雪糕~~開心果雪糕3樣我都覺得好味~~奶凍就最鍾意開心果雪糕比想像中好味最後都係$4805埋單有個waitress係專負責我地張台~~所以servive都幾好張台係日式o既~~所以要除鞋的他們有拖鞋可以俾客人方面去洗手間~~不錯
平時食韓燒就食得多~~
但次次都唔會覺得好食~~
今次十八個同學食飯~~想搵間房一齊坐
點知間間食日本料理O既都冇咁大間房
搵搵下~~就見到哩間食評不錯
打去問又有大房~~咁就決定食哩間
大房最少要食夠$4800~~所以我們勁叫
因為男仔有好多個~~驚佢地唔夠飽
所以一黎就叫晒本MENU的飯和麵~~哈哈
芝士石鍋飯同擔擔麵最好味呀~~
之後試左好多款牛同雞~~
牛舌我就覺得麻麻地~~
牛柳粒好好食~~D汁咇出黎~~超正
最後都係$4805埋單
張台係日式o既~~所以要除鞋的
他們有拖鞋可以俾客人方面去洗手間~~不錯
2007-08-14 19 浏览
之前飲食雜誌介紹盛八嗰陣時,我已經深深被它吸引住,一值都好想好想一試,後來我生日男朋友帶咗我嚟食,初時我看到評語寫盛八D嘢食好貴同唔抵食,心已經涼一涼... 但原來都幾得...我一日早book咗10:00,雖然book咗位但係都要等一陣先有位,門口位置不太好太迫了,不過好彩入面個環境總算不錯,都幾有日本feel,拍拖撐枱腳就最啱,地方雖然不大,不過坐位都總算闊落。嗰日我叫了$188的宵夜套餐,有長腳蟹:都幾好味同幾新鮮,蜆:都幾好幾新鮮,果味牛胸腹:真係有淡淡的果味,都幾特別而牛肉就好軟綿綿,牛舌:一片一片的牛舌好似好普通,但食落好爽口,香草雞肉:諗住係好普通的雞肉,但都算不錯都幾滑,豬頸肉:都好好味,鴨胸:燒都好香口,真係好好食。整體上哩個套餐都幾低食,款式又多每款的份量都幾夠...另外叫咗一口牛舌:一口牛舌要比平時燒得耐d,味道就一般,一片片的牛舌反而好吃d,而厚切牛胸腹:嘩!真係唔講得笑,真係好得,入口即溶,脂肪分佈平均,好香好軟好淋,而家想起都好想食,唔食真係走寶喇... 真係一個字“得”呀!服務都不錯,有問必答,不停為你加茶。
服務都不錯,有問必答,不停為你加茶。
2007-07-27 3 浏览
9點鐘walk in~等左around 10 分鐘就有...環境ok我同fd 2個人叫左都幾多野~~厚切牛舌,厚切牛胸腹, 和牛, 薑味黑豚, 雞肋骨, 餃子, 炒飯....同飲品食物方面, 我覺得都幾唔抵, 唔係特別好食, 只可以話係above average 少少, 每種肉只係得6塊,但牛舌最唔好食, 無咩味~~同有o的韌...薑味黑豚有o的特色, 但超多肥膏...雞肋骨也只是一般, 無咩特色炒飯勁細碟~~~超唔抵, 無特色可言service 呢, o的waiter/waitress 唔係好理我地, 多次舉手都無人應~~但果時都唔係好繁忙...我唔明點解only 得hsbc卡先有set o羅, 我無hsbc卡, 迫住散叫...但而家睇番其他人o的食評...發現平均都係百零二百, 覺得自己有o的唔抵o者!!!!另外, 我聽到隔離有人食salad 食到有蟲...好彩已經食完, 唔係咩胃口都無哂

我同fd 2個人叫左都幾多野~~

薑味黑豚有o的特色, 但超多肥膏...

雞肋骨也只是一般, 無咩特色

炒飯勁細碟~~~超唔抵, 無特色可言

2007-07-24 16 浏览
師傅成日心思思都想黎左呢度食野好耐架喇, 可惜此終一直都未能一試, 經過上次要一個鐘內交之後, 終於的起心肝打個電話去訂先! 上個禮拜六終於一試喇, 感覺就.........訂左位兩個人準時到達, 由知客帶位, 到左張前竟然要除鞋先可以坐, 心諗食餐飯, 使唔使除鞋呀? 反正我都熱死辣辣, 沖埋涼又得唔得呀? 師傅我就覺得好鬼麻煩喇, 但女友竟然覺得好玩, 真係比佢激死!坐底睇下餐牌有咩好味啦, 嘩! 真係花多眼亂, 樣樣都好似好好味咁, 都唔知食咩好, 於是乎咪問下個伙計有咩推介啦, 個伙計就好有禮貌咁問我之前有冇黎過呀, 我咪話冇囉, 跟住佢就好友善咁介紹左d野食比我地喇!我地就左菠菜溫泉玉子沙律, 法式芥末籽牛舌, 燒汁牛肋骨肉, 法式小羊排配意大利香草同埋和風蕃茄半殼帶子!菠菜溫泉玉子沙律係由菠菜, 椰菜同麵包糠加埋d日式沙律醬混埋一齊, 食落口好清好爽口, 而一d菜腥味都冇, 日式沙律醬就酸酸甜甜好惹味; 法式芥末籽牛舌係一片片薄牛舌, 放個爐度燒, 好爽口好入味, 正呀; 燒汁牛肋骨肉又係得喎, 牛助骨肉好入味, 燒熟後一d都唔韌, 好好味; 法式小羊排配意大利香草就得兩件

菠菜溫泉玉子沙律係由菠菜, 椰菜同麵包糠加埋d日式沙律醬混埋一齊, 食落口好清好爽口, 而一d菜腥味都冇, 日式沙律醬就酸酸甜甜好惹味; 法式芥末籽牛舌係一片片薄牛舌, 放個爐度燒, 好爽口好入味, 正呀; 燒汁牛肋骨肉又係得喎, 牛助骨肉好入味, 燒熟後一d都唔韌, 好好味; 法式小羊排配意大利香草就得兩件羊, 唔算太肥, 肉身好香好鬆, 香草醃得好味好正; 和風蕃茄半殼帶子就得一隻, 成隻連殼燒, 師傅我都係第一次咋, 好得意, 蕃茄好甜好清而帶子都算大隻, 而且仲已經切開四份細細件咁, 用筷子一夾就食得, 好野!

總括黎講好得, 第一次食日式燒烤感覺好好, 其實仲有好多野想燒黎食, 不過食唔到咁多同埋都比較貴, 下次有機會一定會再黎!
2007-07-23
看完雜誌介紹, 和女朋友去了一試. 星期五晚book了10:30pm, 但10:45pm 先去到, reception 說暫時沒有檯要我們等一陣, 等左五分鐘, 個reception 出來話有檯, 但就俾左同我們一齊到的walk-in客先, 仲叫我們等多陣, 攪錯~咁book檯做乜!? 好彩唔夠三分鐘個reception 就話有檯俾我, 不過呢d安排真係不敢恭維.叫了$188 的宵夜套餐\, 再加一客盛八腸和兩杯飲品. 個套餐\有牛胸腹, 牛舌, 鴨胸, 豬頸肉, 雞肉, 長腳蟹, 蜆, 款式頗多, 不過份量就較少. 個牛胸腹同牛舌味道幾好, 長腳蟹有鮮味, 點埋個柚子醋來食就更好, 其餘食物就普普通通啦. 驚喜是個盛八腸, 其實本身是煮熟左的豬腸, 再放落個爐上面燒一燒, 等個表層有少少燶, 食落外層脆裡面軟, 個口感好得意. 總括來講, 食物不錯, 環境氣氛亦都好, 對情侶或一班朋友都是不錯的選擇.