2024-08-27 222 浏览
最近造訪了一家人氣天后韓式燒肉餐廳,晚上來到坐無虛席,點了幾道招牌菜,實在值得推介。餐廳提供一系列泡菜作為餐前小食,則是這頓飯的完美開場。經典的韓式泡菜酸辣適口,豐富的口感和香氣,瞬間激發了我的食慾。八月優惠,豬五花任食90分分鐘,肉質鮮嫩,油花分布均勻,烤出來的時候散發著誘人的黃金脆香。每一片都在燒烤爐上滋滋作響,外焦內嫩,搭配一些韓式醬汁,簡單卻讓人無法抗拒。食完可以任點,而且上菜好快。接下來是醬醃牛五花,這道菜的特點在於醬汁的味道厚重。牛肉在醬汁中腌製,吸收哂精華,口感滑嫩,搭配烤制時的焦香,令人垂涎。推薦與白米飯一起食用。水冷麵是一道清爽的選擇,尤其在炎熱的夏天。麵條Q彈爽口,令人神清氣爽。上面點綴的青瓜絲和雞蛋,增加了口感的層次感。

一見到’任食‘就醒神,平時留意到都會先bookmark ! 黎開炮台山就諗起呢間bookmark左既盤浦🍴一趟門,韓國人老闆用廣東話問幾多位,好可愛! 即點$99 一位任食豬五花肉(兩位起) 加$38仲有生菜任食。隨之送上6小碟前菜。五花肉薄切一片片,燒得金黃,肉質香嫩鮮味,用生菜包住食,清新解膩。豬肉既脂肪唔多唔會覺得好油膩,最後仲食左3碟添! 牛骨湯 跟白飯一碗 奶白色既湯頭鮮味,輕帶胡椒味特別暖胃。 牛骨肉唔韌仲幾滑,伴上韓國粉絲,加埋飯食真係好夠飽!蔥煎餅 真係好足料,份量又唔少! 勁多蔥,啱哂鍾意食蔥既朋友,入口挺身唔易鬆散,香口又脆脆地,大推!
一見到’任食‘就醒神,平時留意到都會先bookmark !
黎開炮台山就諗起呢間bookmark左既盤浦🍴
一趟門,韓國人老闆用廣東話問幾多位,好可愛!

即點$99 一位任食豬五花肉(兩位起)

加$38仲有生菜任食。
隨之送上6小碟前菜。

五花肉薄切一片片,燒得金黃,肉質香嫩鮮味,
用生菜包住食,清新解膩。
豬肉既脂肪唔多唔會覺得好油膩,最後仲食左3碟添!

牛骨湯
跟白飯一碗
奶白色既湯頭鮮味,輕帶胡椒味特別暖胃。
牛骨肉唔韌仲幾滑,伴上韓國粉絲,加埋飯食真係好夠飽!

蔥煎餅
真係好足料,份量又唔少!
2024-08-22 261 浏览
呢度無論裝潢定一碗一筷都同韓國食店一樣,差d以為自己係韓國。未嚟呢度都5g道炮台山有正宗韓國菜食。今次嚟叫左:✨️《醬醃牛五花肉》양념삼겹살醬汁醃到d五花肉好入味,不用加油,就放進一個很大鍋度燒。燒出來勁香,入口溶化,大推!👍✨️《秘制無骨牛排骨》뼈빼기갈비呢度嘅牛全部係韓牛,肉質很結實和我係韓國食到嘅質素差不多,很有嚼勁又重牛味,真係超過好味!😃💯✨️《純豆腐湯》순두부찌개入面有許多料,例:蜆、3件豆腐、蛋、菜和葱等,令人有多樣口感。湯底微辣,惹味無窮,正呀!😋✨️《人参雞湯》반삼계탕火喉十足,煮到糕米飯軟腍。人参味咁醇,雞肉嫩滑。🥰📍炮台山 蜆殼街地下

未嚟呢度都5g道炮台山有正宗韓國菜食。今次嚟叫左:

✨️《醬醃牛五花肉》양념삼겹살

✨️《秘制無骨牛排骨》뼈빼기갈비

✨️《純豆腐湯》순두부찌개

✨️《人参雞湯》반삼계탕
火喉十足,煮到糕米飯軟腍。人参味咁醇,雞肉嫩滑。🥰

📍炮台山 蜆殼街地下
2024-08-21 247 浏览
【北角•盤浦】@ππππππππππππππππππππππππππππππ好似置身係韓國既燒肉店Pork BellySweet rice drinkKorean pear juice韓國雪梨汁Rice Cake Dumpling Soup年熊餃子湯Cold buckwheat noodle燒肉店 Pork Belly這道燒肉的豬肉肚烤得非常完美,外層金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩,脂肪與瘦肉的比例恰到好處,讓每一口都充滿香氣。搭配特製的蘸醬,味道更上一層樓,令人提起食欲。 Sweet Rice Drink甜米汁的口感滑順,米香濃郁,甜度適中。飲用時帶來溫暖的感覺,非常適合作為開胃飲品,舒緩用餐前的緊張氣氛。Korean Pear Juice韓國雪梨汁清新可口,帶有天然的果香和淡淡的甘甜,口感非常爽口,特別適合在豐盛的燒肉餐前來一杯,幫助清新口腔。Rice Cake Dumpling Soup年熊餃子湯的湯頭鮮美,餃子裡的米糕與肉餡相結合,口感QQ,十分有嚼勁。湯底的香氣悠然飄散,讓人倍感暖心,是一碗令人滿足的舒適食物。 Cold Buckwheat Noodle冷蕎麥麵的口感彈牙,搭配清爽的
【北角•盤浦】@

Sweet Rice Drink

Korean Pear Juice

Rice Cake Dumpling Soup

Cold Buckwheat Noodle
冷蕎麥麵的口感彈牙,搭配清爽的醬汁和蘸料,十分爽口,是夏季的絕佳選擇。蕎麥的味道淡雅,食用時與配菜的搭配讓整道菜的層次更加豐富。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
#北角美食 #盤浦 #web3北角
盤浦
北角蜆殼街18號嘉昌商業中心地舖

2024-08-18 215 浏览
韓國人主理既烤肉店! 晚飯時間都幾full 建議大家黎之前book定位8月份佢地做緊💰$99/ppl 任食pork belly對於食得多野既朋友仔都幾抵食 豬腩肉既質素唔算好差 大部分既油脂分佈都唔錯 唔會全部都係肥膏 泡菜煎餅 💰$118呢個個人幾鍾意! 一上枱佢個煎餅煎得幾香口 仲保留到邊邊既脆口感 而且夠辣😂🌶 個煎餅都厚身同大份 但又唔會好重粉感牛骨湯 💰$138入口幾暖胃 牛骨肉都煲到好腍 一咬就可以撕開啲肉 但湯底偏咸Cass beer 💰$38食韓國野成日見到隻啤酒 飲口唔苦 酒味都唔算好重 幾易入口😆

韓國人主理既烤肉店! 晚飯時間都幾full
建議大家黎之前book定位

8月份佢地做緊💰$99/ppl 任食pork belly

對於食得多野既朋友仔都幾抵食

泡菜煎餅 💰$118

牛骨湯 💰$138

Cass beer 💰$38

2024-07-27 574 浏览
🫰🏻試了$9️⃣9️⃣任食豬腩肉🐖豬肉切片薄而嫩,帶有微微的煙燻香氣,搭配各式韓式醬料和蔬菜,肉質軟嫩多汁,食落唔會太油膩,而且性價比高👍🏻人蔘雞🐥新鮮雞肉和高麗人蔘為主料,經過慢火熬煮而成,湯頭濃郁香醇雞肉軟嫩多汁🙊藥膳香氣與雞肉的鮮甜完美融合泡菜煎餅🥘搭配自製的泡菜,酸甜可口,清新爽口。泡菜的辣味與煎餅的香氣交織,令人胃口大開🤭#韓國燒肉 #任食燒肉 #香港美食裝修同我去韓國時的地道餐廳好似 簡直好似還原左

🫰🏻試了$9️⃣9️⃣任食豬腩肉

🐖豬肉切片薄而嫩,帶有微微的煙燻香氣,
搭配各式韓式醬料和蔬菜,肉質軟嫩多汁,
食落唔會太油膩,而且性價比高👍🏻

人蔘雞🐥
新鮮雞肉和高麗人蔘為主料,
經過慢火熬煮而成,湯頭濃郁香醇
雞肉軟嫩多汁
🙊藥膳香氣與雞肉的鮮甜完美融合

泡菜煎餅🥘
搭配自製的泡菜,酸甜可口,清新爽口。
泡菜的辣味與煎餅的香氣交織,令人胃口大開🤭

#韓國燒肉 #任食燒肉 #香港美食

裝修同我去韓國時的地道餐廳好似
簡直好似還原左
2024-07-27 686 浏览
見到有五花肉放題,就去試下。去到門口已經出哂汗,位置比較隔涉,炮台山行過去分分鐘衫褲都濕晒,入到去一個唔好彩,唔係坐喺風扇位附近,佢又唔開冷氣,簡直一邊食一邊滴汗。可能因為太忙,侍應會不斷漏野,不過好就好在仲會講聲sorry。環境仲要非常黐立立,地下好跣。食到中途熱到頂唔順,開咗自己帶嘅小風扇,食完之後連個小風扇都係油煙味。食物係幾好食,前菜款類多,可以refill. 如果係$99 一個人放題豬腩肉係勉強可以,但佢唔開冷氣,我一定唔會再去第二次。都唔知係我食緊嚿豬肉定係佢哋燒緊我哋食?

食物係幾好食,前菜款類多,可以refill.

都唔知係我食緊嚿豬肉定係佢哋燒緊我哋食?
2024-07-26
2024-07-26 509 浏览
北角新開咗間一間燒肉店,當然就吾系得燒肉食,更有吾少韓式料理供客人選擇,去到31號更有新張大優惠!⭐️$99豬五花任食per one今個月去到31號有每人$99任食豬五花優惠🐷絕對系一大亮點🤩豬五花本身油脂豐富,一路用生菜包住食有解膩作用🥬✿ 韓國傳統鍋馬鈴薯湯 $208韓國菜其中一項食物出名非湯品莫屬,試試傳統鍋馬鈴薯湯🥔竟然系飲到泡菜味好濃,其實可以當系泡菜湯😮馬鈴薯軟稔易咬。✿ 泡菜煎餅 $118泡菜煎餅幾有驚喜,泡菜味好入味,食到一件件泡菜,好似仲食到魷魚🦑亦煎得香口。

⭐️$99豬五花任食per one

✿ 韓國傳統鍋馬鈴薯湯 $208

✿ 泡菜煎餅 $118

2024-07-23
👎🏻 試咗一次之後 真係冇下次 有得揀嘅話,我一粒星都唔會俾👎🏻環境👎🏻:- 第一次見韓燒餐廳唔開冷氣🥵 (睇圖片) 嗌佢開冷氣好似得罪咗佢咁 一路食一路爆汗 夏天熱到咁 你咁樣都慳? 熱到底褲都濕埋。。- 啲冷氣機污糟到爆 鋪滿塵 (睇圖片) 可能佢唔開冷氣都係一件好事 如果唔係啲塵吹晒落嚟😂- 個地油到 差啲跣死 (大家小心啲 請企穩)- 樓面 廚房 瘋狂跌嘢 - 侍應們的士氣非常低落 服務態度👎🏻:- 完全沒有服務可言,揮極手嗌佢哋都冇反應。嗌落單嗌咗差唔多成5分鐘先有人理。有幾多台客五隻手指數得晒。唔係咁都叫忙吖嘛?一共有四位侍應喎。呢啲咪叫鬥懶囉。你又唔做 我又唔做 叫個客自己搞掂佢啦 👇🏻- 開咗個爐又唔話俾人知係你哋燒定我哋自己燒 去韓燒通常都係侍應會幫手燒埋。等咗差不多10分鐘都冇人來幫我哋燒。之後問吓個後生四眼女侍應 佢話依度係自助服務喎。嗰一刻真係覺得好無奈。如果要自己燒,我不如喺屋企食😓- 唔明點解咁嘅服務都值10%嘅service charge食物👎🏻:- 🥬 啲生菜冇洗過 (睇圖片) 有pat黑啡色嘅嘢喺啲菜表面唔知係嚟,唔知係啲泥定係廚房彈咗啲醬汁落去

環境👎🏻:
- 個地油到 差啲跣死 (大家小心啲 請企穩)
- 樓面 廚房 瘋狂跌嘢
- 侍應們的士氣非常低落
冷氣機

服務態度👎🏻:

食物👎🏻:
- 🥬 啲生菜冇洗過 (睇圖片) 有pat黑啡色嘅嘢喺啲菜表面唔知係嚟,唔知係啲泥定係廚房彈咗啲醬汁落去🤔 最後成碟生菜都冇食過 因為覺得好嘔心 唔敢食
- 🐖 五花腩 係食過最薄嘅五花腩🐖 燒到咁上下傳來一陣臭豬味。食落去都有。我哋最後只係試咗一片 就決定放棄啦🙅🏿🙅🏾‍♀️🙅🏻‍♂️ 無謂食啲唔好嘅嘢落肚。
- 海鮮煎餅: 嚟到嘅時候同網上嘅圖片一樣 好似好靚 好似好脆。可惜食落去個質地原來係腍啤啤嘅😅 同埋佢個煎餅麵粉非常劣質 只係食到麵粉嘅味。怪怪地咁。最後放返上個燒爐度整返脆佢。
- 🐄 特大王排骨: 味道可以接受 醃耐咗 有少少鹹
生菜
五花腩
特大王排骨
海鮮煎餅

唔係詛咒你執笠 但係今時今日嘅餐廳 喺呢個市道之下,如果啲食物難食、服務又冇嘅話,真係等執笠👎🏻 祝你哋好運 前程似咁😅

(最後張相係我哋食剩嘅食物 難食到唔可以再食落去 被迫做咗大嘥鬼)
食剩嘅食物 難食到唔可以再食落去 被迫做咗大嘥鬼

2024-07-23
  • 沒有
2024-07-16 2447 浏览
炮台山有間韓國餐廳,店長雖然係廣東話有限公司但都好盡力同食客講廣東話,respect,當然更令人respect嘅係嘢食啦7月過咗一半喇,入到嚟先知今個月有$99任食五花腩,唔嗌就真係對唔住荷包喇本以為咁平一定係平價凍肉質素,點知啲五花腩紋路勁靚,厚切一片片,好似一支粉紅肥壯軍隊排列出嚟!燒嘅時候唔使省油,五花腩本身會有豬油逼出好快就燒至金香脆口,夾落蔬菜捲加調味韓國韭菜,肉汁由菜罅流出,爽得無比食完,五花腩、蔬菜都係任添㗎連前菜都可以refill,除咗泡菜、芽菜,仲有黑豆、魚糕比較特別嘅菜式天口㷫加上燒肉,最啱就係食水冷麵沉澱吓個人,佢地嘅水冷麵好大兜啲麵食極都仲有咁,酸酸地又冰涼,簡直係夏日一樂也次次見到有煎餅,都好想嗌返碟,呢碟蔥煎餅,佢嘅厚度係超出大胃對煎餅嘅認知份量激大,而且好足料好厚,如果鍾意大蔥嘅人食,一定開心死韓燒又點可以唔飲返杯,就算胃民唔揸車都照嗌好乖嘅飲品而大胃當然飲啤酒啦,除咗Terra,原來Cass都唔錯㗎喎
炮台山有間韓國餐廳,店長雖然係廣東話有限公司

Pork Belly

食完,五花腩、蔬菜都係任添㗎

冷麵

啲麵食極都仲有咁,酸酸地又冰涼,簡直係夏日一樂也

蔥煎餅

份量激大,而且好足料好厚,如果鍾意大蔥嘅人食,一定開心死

韓國雪梨汁

韓燒又點可以唔飲返杯,就算胃民唔揸車都照嗌好乖嘅飲品

Cass啤酒

而大胃當然飲啤酒啦,除咗Terra,原來Cass都唔錯㗎喎
2024-07-15
  • 前菜
友人告知炮台山一韓國燒肉店正進行七月限定$99任食五花腩優惠,趁週末前往一試小店環境光猛,乾淨整潔,地方闊落,坐得舒適走輕工業風,鮮黃裝修十分醒神,韓燒會另上燒烤爐任食優惠每桌用餐時間九十分鐘,有免費蔬菜捲及調味韓國韭菜六款免費前菜可以續點,泡菜、蔥泡菜、豆芽、海帶等口味豐富秘製牛里脊醬醃牛五花肉肉質鬆軟有光澤,調味保留肉的原汁原味白嫩嫩的爆血管牛大腸在烤盤上煎烤得滋滋作響水冷麵口感爽軟柔軔,麵身彈牙有嚼勁,湯頭清爽
小店環境光猛,乾淨整潔,地方闊落,坐得舒適
走輕工業風,鮮黃裝修十分醒神,韓燒會另上燒烤爐
任食優惠每桌用餐時間九十分鐘,有免費蔬菜捲及調味韓國韭菜
六款免費前菜可以續點,泡菜、蔥泡菜、豆芽、海帶等口味豐富
秘製牛里脊醬醃牛五花肉肉質鬆軟有光澤,調味保留肉的原汁原味
醬醃牛五花肉
白嫩嫩的爆血管牛大腸在烤盤上煎烤得滋滋作響
牛大腸
水冷麵口感爽軟柔軔,麵身彈牙有嚼勁,湯頭清爽
2024-07-13
醬醃牛五花肉
牛大腸
2024-07-14 377 浏览
朋友👷🏻‍♀️帶咗我嚟呢間餐廳食燒豬腩肉,佢話呢度勁抵食,果然係🤣;我仲見到又聽到呢度非常聯合國🤣👍$188「人蔘雞湯 Ginseng Chicken Soup 삼계탕」:喺韓國🇰🇷食蔘雞湯味道一般比較清淡,雞肉同雞湯好多時都會沾淮鹽😋,呢間餐廳嘅「人蔘雞湯」就味道好濃郁,好適合香港人口味,完全唔需要額外沾任何調料👍$99「UNLIMITED PORK BELLY ONLY / person」,咁我哋兩個人就叫咗兩位🤣• Complimentary Vegetable Wrap, Seasoned Korean Leek• 90 minutes dining time limit per table• 免費蔬菜捲、調味韓國韭菜• 每桌用餐時間為90分鐘豬腩肉大約六成瘦四成肥,所以燒起嚟非常甘香,呢度嘅火爐比較慢,慢慢燒所以燒得特別靚😋食食吓請店員妹妹上啲泡菜俾我我哋食😋豬腩肉食完可以無限添,見到好多人尤其係女士真係好好胃口,真係超級抵食🤣
• 免費蔬菜捲、調味韓國韭菜
• 每桌用餐時間為90分鐘
食食吓請店員妹妹上啲泡菜俾我我哋食😋
2024-07-14 277 浏览
這家餐廳開了一段日子,每次經過人不多,所以也提不起興趣,近日看到它有特別優惠,$99五花腩任吃餐,人客一下子多了,晚餐都滿座。我們就不甘示弱,也來趁熱鬧。午餐時間,還沒滿座,講英文的小鬍子哥哥熱情招呼,炎熱的夏天奉上冰水,真合心意。看完餐牌,本想試任食豬腩,又改變主意,試石鍋拌飯,海鮮蔥煎餅,點了餐後,韓式六小碟就送上來,這是我選韓國菜的其中原因。我最喜歡銀魚仔,泡菜,肥芽菜,其他三樣就普通啦。餐廳門面不大,但樓底高,沒有壓抑感,一邊墻上擺滿酒瓶,顯示韓國是飲酒民族,杜康之友。🍺🍺我們坐在門口旁的位置,玻璃門被太陽曬得熱辣辣的,再加上是趟門設計,每扇門間有縫隙,熱氣在門邊滲入,好熱好熱,店裡有些人開著火爐食燒肉,顧客出入時又不順手關門,店員也不會關心,結果是食了餐熱氣騰騰的韓餐。🥵🥵有彈有讚,蔥煎餅和石鍋飯都不錯,蔥煎餅有好多大蔥,伴以少少海鮮,加粉漿煎得香軟,加了醋的醬汁起畫龍點睛之效。👍連平時不喜食蔥的朋友都話好味。😋😋蔬菜石鍋拌飯也非常有水準,雖然寫蔬菜飯,但都有少少肉的,有新鮮芽菜,甘筍,翠玉瓜,冬菇,米飯煮得粒粒香軟通透,黏底的飯被熱鍋烤成焦黃,又香又脆,越嚼越香,很喜歡依韌

看完餐牌,本想試任食豬腩,又改變主意,

試石鍋拌飯,海鮮蔥煎餅,點了餐後,韓式六小碟就送上來,

餐廳門面不大,但樓底高,沒有壓抑感,一邊墻上擺滿酒瓶,

顯示韓國是飲酒民族,杜康之友。🍺🍺
有彈有讚,蔥煎餅和石鍋飯都不錯,蔥煎餅有好多大蔥,

伴以少少海鮮,加粉漿煎得香軟,加了醋的醬汁起畫龍點睛之效。

👍連平時不喜食蔥的朋友都話好味。😋😋

蔬菜石鍋拌飯也非常有水準,雖然寫蔬菜飯,

黏底的飯被熱鍋烤成焦黃,又香又脆,越嚼越香

,很喜歡依韌的口感,這是韓國石鍋飯的特色之處。😘😘
2024-07-12 234 浏览
盤浦🍽️-$99任食五花腩去食韓燒叫一兩碟肉硬係唔夠喉一定要任食🤣呢個$99位任食既五花肉好有質毒肥瘦均勻👍其實2個人refill 2-3次都回本🥹佢仲有生菜同辣韭菜任食包肉一流😋-水冷麵燒肉咁熱咁膩叫個水冷麵就prefect😍水冷麵既雪梨好潤喉😋-葱煎餅煎餅勁大份除左有葱/韭菜竟然仲有魷魚🦑每啖都勁足料👍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 北角蜆殼街18號嘉昌商業中心地舖-#foodieluveat#foodieluveat_hk#foodieluveat_炮台山#foodieluveat_韓國菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #燒肉 #韓國燒肉 #任食燒肉 #韓國菜 #炮台山 #盤浦
盤浦🍽️

#foodieluveat_hk
#foodieluveat_炮台山
#foodieluveat_韓國菜
2024-07-11 166 浏览
比起啲fancy貴價韓式燒肉,我更鍾意啲正宗既韓式燒肉。而上星期就俾我搵到一間新favorite,就係位於炮台山既《Banpo 盤浦》。呢到既裝修同韓國既燒肉店差唔多,氣氛一流,而且仲有oppa駐場架。果日食飯附近仲坐左幾枱韓國人,係質素既保証。野食質素高,份量亦多!係香港食燒肉既不二之選。前菜五小碟,生菜,涼拌蔥絲🥩特大牛排骨 $348上枱唔係只得一條牛排骨,而係有2大條!呢個價錢堅抵食!質素亦都好高,肉質好嫩口多汁。推薦👍🏻🐖五花肉 $1487月份做緊個$99可任食五花肉推廣,係計人頭既。由於我唔食得太多野所有無享用到呢個優惠,不過我地都單嗌左一份五花肉。半肥瘦豬肉燒到焦香,包埋生菜同大醬一齊食真係好正😋🐓辣炒雞肉 $138好惹味既一道菜,叫做食得辣既我都覺得佢個辣度幾高,不過辣得黎仲甜甜地。除左雞肉仲有煙煙韌韌既年糕。 ✨蔥煎餅 $138好大份煎餅!真係有大量蔥!食落脆脆地,再沾埋個煎餅汁食就無咁油膩。

前菜五小碟,生菜,涼拌蔥絲

🥩特大牛排骨 $348

🐖五花肉 $148