2009-08-25 23 浏览
不知為何,突然好想大食,發現食評後決定一試呢一間。首先,門口服務不是太好,可能是太多人的關係。個個人都拿著折扣劵或如我的用信用咭折扣。魚貫入場後,食物看真點也曷不錯的。一百二十多元(連加一)有新鮮青口,不少沙律菜,壽司,一眾雜苺甜品(Excellent!),朱古力噴泉,四款Dreyers雪糕,自製窝夫等。。。全部質素合格,仲有得玩自製。連晚飯也沒有吃了。
不知為何,突然好想大食,發現食評後決定一試呢一間。

連晚飯也沒有吃了。
2009-08-15
2009-08-20 19 浏览
一直都唔得閒打食評..而家補返先呢間野都要搵搵下先知..原來佢係下邊..因為我地係海港城一直咁穿過去...生日可以免費...叫左屋企人黎食...首先食左d凍食先...壽司d飯好硬...唔好食...冷面就好淡口..食左幾啖就唔好食...八爪魚反而ok喎..沙律好好味a仲有一客和牛扒食...好正a!!之後到食送..平時打死我都唔會食魚...點知係咁夾葡汁海鮮黎食...d魚好好味a!!食左兩件仔既牛仔骨,,,雞寶...果d等等...想試下成塊芝士就咁食..原來係唔好食的..仲好浪係個肚..同細佬話格仔餅...佢整得一個=- =之後食雪糕...甜品...朱古力慕思好滑a!!..最後就飲左杯熱0水同埋食左d西瓜...點解d西瓜可以甜到漏既...因為生日既關係...有蛋糕送...好食就好食..但係只可以切開四份一先夠分
一直都唔得閒打食評..而家補返先
呢間野都要搵搵下先知..原來佢係下邊..

因為我地係海港城一直咁穿過去...
生日可以免費...叫左屋企人黎食...

首先食左d凍食先...
壽司d飯好硬...唔好食...

冷面就好淡口..食左幾啖就唔好食...

八爪魚反而ok喎..
沙律好好味a
仲有一客和牛扒食...

好正a!!
之後到食送..
平時打死我都唔會食魚...
點知係咁夾葡汁海鮮黎食...
d魚好好味a!!

食左兩件仔既牛仔骨,,,雞寶...果d等等...

想試下成塊芝士就咁食..
原來係唔好食的..
仲好浪係個肚..

同細佬話格仔餅...

佢整得一個=- =
之後食雪糕...甜品...
朱古力慕思好滑a!!..

最後就飲左杯熱0水同埋食左d西瓜...
點解d西瓜可以甜到漏既...

因為生日既關係...有蛋糕送...

好食就好食..
但係只可以切開四份一先夠分
2009-08-10
2009-08-18 1 浏览
食物種類唔係咁多最好味既食物就食頭盆同埋甜品啦對於愛食生豪既人一定值回票價加上環境清靜唔係好多人不得不提既係TOilet 服務真係100分同6星級hotel有得比
2009-08-15
$262.4
CARRY 簿餅
三文魚好正
自製
有懷舊氣氛
2009-07-06 7 浏览
fd話食tea見佢有七折coupon咪上sat去試囉, 見網友話有生蠔, 其他d野又ok咁, 但我地係好失望囉!生蠔 : 去到至話當日起無得供應lu 壽司 : 塊魚生好似好假咁(味同樣都係), 好似display櫃個d咁熱葷 : 好似無咩野揀, 只係食左隻雞翼同1粒好硬既八爪魚丸甜品 : 話芒果主題, 甜品係大部份都芒果味, 留意係芒果味, 唔係芒果, 事關味道極之人造香精, 有d重怪怪地tim雪糕 : dreyer's, 唯一讚既 總之結論係四個字-"唔掂, 難食"! 一分錢一分貨, 唔會再幫襯
生蠔 : 去到至話當日起無得供應lu

雪糕 : dreyer's, 唯一讚既

總之結論係四個字-"唔掂, 難食"!
一分錢一分貨, 唔會再幫襯
2009-07-04
2009-07-01 5 浏览
本人都係去過Coffee Mill 4次, 食過2次lunch, 2次dinner. Lunch d野食就真係多到誇張, 我都係o係harbour city返工o既,出去茶記都要成$40一碟飯,又食得唔舒服,去麥記又多人,又唔係平,又冇益, 咁咪同班同事食下lunch buffet 囉,都係$110左右, 平到唔信...有次聽到d師奶o係到講tea buffet 有7折,折埋都係$100, 咁咪去訂位囉. 星期六放工后咪一行2個人去食tea buffet, 去到都係3點鐘諗住坐o係出邊個d sofa等啦...點知蒲一入門口, d人己經排到出玻璃門出邊...我同個friend互望一下,做出同一個樣( = _,=")汗...等左一陣間都可以3:20分倒入座. 好彩早個幾星期前訂,有卡位坐,如果唔係坐o係另一間餐廳到,行返過黎都幾麻煩...一開始己見到有生蠔, 暗討"有冇搞錯, d蠔唔駛本架?...仲不停咁出", d人好似未食過生蠔咁,不停搶...最搞笑係有個女人,自己隻碟有5隻蠔,仲要拎多6隻...暗討"姐姐仔,你食唔食到呀?"唔怪得咁多人食buffet會食到睇醫生啦( ~ _,~"
一開始己見到有生蠔, 暗討"有冇搞錯, d蠔唔駛本架?...仲不停咁出", d人好似未食過生蠔咁,不停搶...最搞笑係有個女人,自己隻碟有5隻蠔,仲要拎多6隻...暗討"姐姐仔,你食唔食到呀?"唔怪得咁多人食buffet會食到睇醫生啦( ~ _,~")
有乜野好食呢?雞翼,平凡得黎又入味;小丸子,大大粒又軟淋淋^^;點心,夠新鮮,好過你去荼樓果d^^,有d人話冇乜野食,本人就唔覺,因為tea time唔食snack,唔通食海鮮咩?~.~"d度仲要有生蠔...有心信成個尖咀都冇一間有生蠔...
食到咁上下, 去睇下甜品啦,個dessert mountain真係一流。dessert table 擺設layer型式夠舒適, d甜品就細細件,容易食,又唔怕多^^岩晒我個女仔friend...仲有個waffle機自己可以D.I.Y.添,有得食又有得玩。
總括:coffee mill o既tea buffet,真係冇得頂
2008-07-19
  • 雞翼,平凡得黎又入味;小丸子,大大粒又軟淋淋^^;點心,夠新鮮,好過你去荼樓果d^^,生蠔肥大肉厚夠creamy^^
2009-06-14 9 浏览
尋日同屋企人去左coffee mill食tea,已經是第2次去,但是真係無人地講得咁差,可能係我無咩要求卦!今次佢系用芒果做主題,雖然佢無好似其他酒店連菜色都用番主題既才料來整,但是都算不過不失。熱食:雜菌火腿薯茸:呢一個係我推薦比大家既,d薯茸好滑,好creamy,又唔會太油膩,鹹味岩岩好。好快都比人食晒。牛肉丸:都幾好既,佢唔似街邊d肉丸,好有鮮味,加上佢用左黑椒整,所以都幾惹味人參炆雞k la ,食唔到人參味,但是佢配草菇都好match章魚丸:自己無食到,但是就無好似人地講既散晒,可以見到呢間餐廳努力中鹵水雞翼:自己好中意食,都ok,但未夠入味,可以嘗試下白汁磨菇通粉:波羅蝦:d蝦無味,整得唔夠耐,同抄飯d蝦無分別沙嗲雞串:味道唔錯,沙嗲整得幾好,但是有d乾凍食:生蠔:自己無食到,但是好驚喜tea buffet會有生蠔,媽咪食左5隻都無事,而且仲話好又鮮味,唔洗點落調味料。沙律:唯一推介係碎蛋薯仔沙律,落d巴馬臣芝士都ok,其他麻麻壽司:同supermarket無咩分別,唔好有太多期望,都有3文魚sushi,自己覺得鮑魚仔sushi好食d甜品:可以話係成個tea既焦點!芒果慕絲p

熱食:
雜菌火腿薯茸
牛肉丸:
人參炆雞:
ok la ,食唔到人參味,但是佢配草菇都好match
鹵水雞翼
:自己好中意食,都ok,但未夠入味,可以嘗試下
白汁磨菇通粉

波羅蝦:
d蝦無味,整得唔夠耐,同抄飯d蝦無分別
沙嗲雞串:味道唔錯,沙嗲整得幾好,但是有d乾

凍食:
生蠔:
沙律:唯一推介係碎蛋薯仔沙律
,落d巴馬臣芝士都ok,其他麻麻

甜品:
可以話係成個tea既焦點!
芒果慕絲pie
:全場最好的甜品,表面有一層芒果肉,好正,下一層係芒果慕絲,超creamy,下一層係朱古力&餅皮,外脆內滑,正!!
朱古力布甸:
一入口就係即溶的朱古力,好正,但是有d肥同甜左dd。
木糠布甸:
好滑,好creamy,表面落左可可粉,+左片朱古力,又睇得,有食得
腐竹蛋糖水:ok啦,同出面差不多

環境+Service:
雖然地方唔係好大,行一、二次都行晒,但是佢每次refill的食物都係唔同,而且仲refill得好快,你食完一碟,d 侍應唔會立即收野,等你出去,佢先收野,廢事好似趕客咁,又有禮貌,我覺得呢到都值得再來。
薯茸&牛肉丸,正!
有生蠔
mini 甜品,^^
好普通,波羅蝦無咩味
好正的糕餅&pie
朱古力醬都ok,但是d料唔夠凍
有得自己玩,都幾有創意
都幾正,好過牛記
2009-06-13
薯茸&牛肉丸,正!
有生蠔
mini 甜品,^^
好正的糕餅&pie
有得自己玩,都幾有創意
都幾正,好過牛記
  • 雜菌火腿薯茸
2009-06-01 7 浏览
用了newspaper coupon, 2 人共 $204, 價錢平, 但食物差勁.shushi 飯硬, 比超市的更差蠔, 吃了2隻, 肚子不舒適了2天, oh...salad: 大多人, 攪拌攪得好亂, 不想吃橙汁, 好酸, 不是新鮮檸茶: 茶包味怪怪, 只好飲檸水甜品: 芒果糯米, 芒果蛋卷ok自製窩夫: 幾好玩, 新鮮製, 係比較似樣的一樣conclusion: 不會再來

shushi 飯硬, 比超市的更差
蠔, 吃了2隻, 肚子不舒適了2天, oh...

salad: 大多人, 攪拌攪得好亂, 不想吃
橙汁, 好酸, 不是新鮮
檸茶: 茶包味怪怪, 只好飲檸水
甜品: 芒果糯米, 芒果蛋卷ok
自製窩夫: 幾好玩, 新鮮製, 係比較似樣的一樣

conclusion: 不會再來
2009-05-23 7 浏览
嘩...... 嘩...... 嘩......估唔到星期日都會有一個每位只需$100多d的超平自助下午茶, 重要係酒店的自助餐.今次我地一行三人去食Tea Buffet, 用左張7折優惠券,折左之後只係$103, 真係超平呀 !!!!!!!自助餐有唔少的food供應, 有三文治, 各式沙律, 又有一些熱食, 甜品方面係以芒果為主的各式蛋糕慕絲, 重要有生蠔, 壽司食, 真係估唔到. 除左這裡,重可以去邊度揾到個咁平的Tea Buffet呀!!!!!! 價錢又平, 又底食, 員工的服務都唔錯, 又有卡位座, 都真係唔太差. 大家都可以去試吓.

2009-05-17
2009-04-27 18 浏览
正所謂:「唔食唔知身體好;唔補就會好易冇。」只要付出百零蚊就可以任食男仕恩物--生蠔嘅自助餐,饕蠔一族豈能錯過。4月18日星期六同朋友嚟食TEA BUFFET。發現其實呢度嘅嘢食唔錯。最緊要係抵食!食到散場仍然有不斷供應而且新鮮嘅生蠔。推薦大家食嘅有:新鮮沙律有四頴,而且芝士同煙肉任加,要幾多有幾多。熱盤有番茄牛柳意粉、牛脷、炸魚柳、炒銀針粉同埋珍珠雞等等。冷盤可以食到鮑魚、三文魚同黃金魷魚壽司等等,而番茄水牛芝士確實令人回味。甜品有自製Waffle鬆餅,有得玩有得食。熱朱古力布丁係我嘅至愛。另外,芝士蛋糕、玫瑰芝士蛋糕、荳腐花、朱古力噴泉、芝麻味、綠茶、波籮同埋雲呢拿味嘅Dreyers雪糕任君選擇。飲品就有橙汁、萍果汁、香濃即磨咖啡、奶茶、檸茶任飲。原價$125有七五折COUPON,連加一只要$105.6,勁抵食!

推薦大家食嘅有:

新鮮沙律有四頴,而且芝士同煙肉任加,要幾多有幾多。

熱盤有番茄牛柳意粉、牛脷、炸魚柳、炒銀針粉同埋珍珠雞等等。

飲品就有橙汁、萍果汁、香濃即磨咖啡、奶茶、檸茶任飲。

2009-04-18
$105.6 (下午茶)
生日
  • 生蠔、熱朱古力布丁、鮑魚壽司、牛脷
2009-04-19 21 浏览
小弟想食Tea Buffet 時, 當然想到是食甜品, 因為知道要食魚生, 蠔, 燒牛肉是沒有可能的. 估不到, 在馬可孛羅港威酒店的磨坊咖啡室的Tea Buffet 可以食到生蠔!冷盤: 生蠔: 相對海水味重, 有質感, 而且大隻及 refill 得快! 正! 我total 都食左十幾二十隻! 日本菜: 沒有魚生, 相對而言壽司也沒有太多的感覺, 與超市的$4一件差唔多, 不要有期望! 沙律: 有4款已經mix 好的沙律, 蝴蝶粉沙律, 蛋沙律, 薯仔沙律都好好食! 但一定要加上巴馬臣芝士, 乾煙肉同麵包屑!! 水牛芝士蕃茄: 真係好正, 令我回來到在瑞士第一次食的感覺. 水牛芝士夠味之餘不會太騷, 正! 芝士法包, 冬甩, 法式酥餅我都無食到!熱食: 熱盤: 有8個不同的熱盤, 當中羊肉丸最正! 焗芝士長通粉都好好食! 但係吉列魚就乾左d. 燒牛肉咸左少少. 酒樓點心: 有燒賣, 牛肉燒賣, 包點, 沒有多大的驚喜, 有一定的水準! (牛肉燒賣我食左2次) 而炒飯, 炒麵, 珍珠雞我就無食.... 但我見到有人食左2隻珍珠雞!!甜品:菊花芝士餅: 好食. 淡芝士加上蛋白,
冷盤:
我total 都食左十幾二十隻!

芝士法包, 冬甩, 法式酥餅我都無食到!

熱食:

甜品:
菊花芝士餅: 好食. 淡芝士加上蛋白, 味道不會太重, 有利多食幾件!!
細件類: 法式苿莉花燉蛋 (苿莉花味重, 不錯), 士多啤梨燉蛋 (反而無乜味), 菊花蜜糖蘆薈啫喱 (好食!! 味道剛剛好!), 桂花果凍 (桂花味太重, 唔係太合口味)
仲有幾種酥餅 同 mousse, 但小弟不喜歡, 所以無食到!

雪糕: 係 Dryers' 有4個不同的味道! 當中的菠蘿味又係令我一食再食!!
夾餅: 正常, 但自製又係一個好好的經驗.
朱古力噴泉: 生果不夠凍, 令到朱古力無結到, 所以…… 唔好食
朱古力布丁: 甜左一d~
仲有蘋果汁, 橙汁, 奶茶, 咖啡, 檸檬茶
可能不是最好, 但一定不會失禮!!
環境係舊一d, 但食品ok就得la~ 我唔係食牆灰!!~

ps. 用了75折 coupon, 但基本上個個都有. 因為佢在門口寫左....
$128 x 0.1 + 128 x 0.75
朱古力噴泉
生蠔, 正!!
Dryers' 雪糕
蛋沙律
8大熱盤
夾餅
2009-04-19
$108.8 (下午茶)
生蠔, 正!!
Dryers' 雪糕
蛋沙律
  • 生蠔
2009-04-10 33 浏览
之前見到呢到有生日優惠~就立刻訂位班馬剎入去試試啦~明明人地成個星期之前 book~見佢冇前一日問多我一次係唔係來已經覺得有d奇~因為佢話送birthday cake~但係唔肯定我來唔來佢又點會整好~我去到果陣就更加肯定佢係miss左我個booking~因為佢搵唔到我個booking....呢個唔同佢計....算~反正都係仲有得free同送cake~不過就要屈就坐響一入去既位置~當係自成一角啦~一開始本來都興奮出去拎野食~不過佢真係得ok小野食揀~不過refill d既野都幾快手~同埋佢refill既野有時都會唔同~所以可以不時試到唔同野~本來一心諗著lunch buffet都有生蠔~又好似幾好咁不過佢d生蠔真係....有等於冇lo...都唔新鮮既....對於佢既海鮮類都覺得麻麻...可能真係比人感覺貴左掛...3文魚叫做好d lo~其他生的海鮮都比本人試完的一口生蠔令我唔想食了今次主攻都係佢既甜品...雖然本人愛甜品..不過都係因為佢既其他野真係冇咩好食先主攻甜食~只有一樣我覺得值得推介既非甜品就係佢既燒牛肉~問過切野果位人兄話牛肉係法國來嫁wo~好重牛味~正!!!!岩切上來熱食為佳
之前見到呢到有生日優惠~
就立刻訂位班馬剎入去試試啦~
明明人地成個星期之前 book~
見佢冇前一日問多我一次係唔係來已經覺得有d奇~
因為佢話送birthday cake~
但係唔肯定我來唔來佢又點會整好~
我去到果陣就更加肯定佢係miss左我個booking~
因為佢搵唔到我個booking....

不過就要屈就坐響一入去既位置~
當係自成一角啦~

一開始本來都興奮出去拎野食~
不過佢真係得ok小野食揀~
不過refill d既野都幾快手~
同埋佢refill既野有時都會唔同~
所以可以不時試到唔同野~

本來一心諗著lunch buffet都有生蠔~又好似幾好咁
不過佢d生蠔真係....有等於冇lo...
都唔新鮮既....
對於佢既海鮮類都覺得麻麻...可能真係比人感覺貴左掛...

今次主攻都係佢既甜品...
只有一樣我覺得值得推介既非甜品就係佢既燒牛肉~
問過切野果位人兄話牛肉係法國來嫁wo~
好重牛味~
!!!!
岩切上來熱食為佳~不過放得耐凍左都仲係幾好味!!

之後講講佢既甜品
好味既有blue berry cheese cake~
雖然唔夠cheese味~
但係都算ok~

栗子蛋糕也不錯~
表層的栗子好重味!!正

最得意我覺得係佢既夾餅機~
有得自己整~
有得食又有得玩~仲有得自己揀料~一次滿足你3個願望

佢有個mango pudding也不錯~
除了重mango 咪外~
個pudding夠滑~~仲有陣陣mango香味^^gd

之後不得不提就當然係佢既自助dryers ice cream la~
雖然得4個味~chocolate~strawberry~mango 同red bean~
不過佢有得加埋d糖粒都幾gd~
本人覺得strawberry最好味~!

基本上就真係諗唔到佢仲有咩好食~
可以一提既係佢果到既境可以比人影下相都幾靚~
佢有個迴旋梯~
取景拍照gd!!
同埋值得一讚既係佢既blackground music揀得唔錯~

佢好壞參半~不過本人覺得這裡真是一般~
可以一來~但沒有再來lo~
比個ok佢@@"
正!!燒牛肉~
差....好難食...其實外表已經差...估唔到食都係咁..
有趣的夾餅機~不過記得教時間~我第一次用唔識教~只好憑感覺=v=
甜品
外表幾靚既焗豬扖飯
雜cake
ice cream!!!
mango pudding~好味
2009-04-09
正!!燒牛肉~
甜品
雜cake
ice cream!!!
mango pudding~好味
  • 燒牛肉
F&b的雜誌見到有介紹,今個星期本身想到麗景的cafe' express光顧tea buffet,可惜full booking了,見 貴網頁有75折coupon,於是把心一橫轉移到這間食tea buffet。不過眼見負評眾多,都怕會唔好食,當然咁ge價錢唔好期望過高會有滿足ge感覺,但都算可接受之選。去到之後,由個女侍應帶位。雖然我有book定位,但係似乎佢係臨時俾位我坐,因為個waitress 望左兩望周圍ge位之後,問我介唔介意坐較出ge位置,本身覺得有點那個..明明預先訂位,點解係可以隨便坐ge呢?不過見佢安排個位又近食物檯,方便拎野食就無咩所謂啦=] 人數只有3,4成到唔算多,係因為個個去晒拜山定係因為餐廳的負評呢??事不宜遲,我即刻拎相機拍低有咩食,本來得我一個咁做,之後好多人有樣學樣都拎相機出黎影相=]算啦!凡事都總要有個人作出第一步的ma!全場大約可以算分左5 parts(冷盤,小食,熱盤,包點,甜品)先說冷盤:有基本的sushi,(蟹子,中華沙律,饅魚,蟹子沙律,玉子,)不過每款都只得小量,但refill得都幾快,飯唔會太散,味道可接受的。有兩款salad(煙肉芝士

先說冷盤:
有兩款salad(煙肉芝士沙律及意粉沙律)睇落唔似沙律lor..個款完全無撈沙律醬,果然睇落真係唔覺有salad味,,唔係預先整好ge款黎嫁咩??
唔係其他配料個d先係要自己落salad醬嫁咩?其他配料有(生菜,巴馬臣芝士,煙肉) 汁有(凱撤同千島) salad係令人開胃之選卻是令我感到豪無食慾...bad
另人意出望外的是有生蠔供應(!不過真的非常少量,真係"手快有手慢無" 我無食到,事關有太多人爭了,我唔好食生野,無謂同人爭啦。因為係貴野問題??好耐先refill一次,而且個量得好少好少)
再黎熱盤(有炒飯,炒麵,清炒熱菜,糯米雞,冬菇雞包,牛肉燒賣&豬肉燒賣,)一般貨色。 因為E d茶樓常有,當然要留番個肚食d出面無得食ge野啦
小食(雞翼,春卷,咖哩角,牛丸,雞尾腸,薯蓉,蔗蝦)蔗蝦!!小妮子食到非常狼狽!!因為入面原來真的是小支竹蔗!!我本以為只是炸蝦,豈料只因外型細小才取其名做"蔗蝦"
恕在下無知!食章魚丸的感覺同味道跟吃蘿蔔糕非常似,不過入面有足料的的章魚鬚,如果醬汁可以落番多d會好食d;;;幸好也有好吃之物--
薯蓉。其打得非常滑又幼身而且好夠味卻唔會過咸

包點類(有3款三文治,5款丹麥酥,鬆餅,英式蛋糕,西藏紅花桃tart)丹麥酥有藍莓,草莓,果仁,桃同菠蘿味。
藍莓同草莓丹麥酥ok bo! d果醬唔太甜,個酥皮鬆化上面加左層蜜糖係點睛之處。鬆餅係原味的,唔似其他地方食的乾口,牛油味都幾重,不過對我黎講原味真係寡左d。唔知點解無人拎西藏紅花桃tart食@@??我覺得都ok呀,感覺同食鮮桃tart無咩分別,個紅花味可以再重d
到main part 甜品了!有較普通的甜品(杏仁雪耳燉木瓜糖水,涼粉,熱麥片,雜果jelly)同有hand-made pancake!真正的自製pancakes
仲好有心係pancakes機個度有說明手法tim!見到d小朋友玩得好開心!

有幸西式dessert全部都是水準之作^^
先講小杯甜品(之前食過君悅同花月庭的小杯甜品都係唔好食的,令小妮子對小杯甜品卻步了)這裡令我挽回不少信心!
小杯甜品有4款分別係(士多啤梨燉蛋,:
法式苿莉花燉蛋,
菊花蜜糖蘆薈o者 喱,桂花柚子大菜糕)士多啤梨燉蛋有點失望因為感覺上似食puddings,唔覺得有蛋味;;相反法式苿莉花燉蛋一拎起已經聞到清香的苿莉香!非常軟滑!食左個人即刻心情會好左!好神奇呀!讚!菊花蜜糖蘆薈o者 喱感覺清新,最面個層真的有菊花的花瓣呢!而且好清甜,個味就似食以前好興的馬蹄爽一樣,有蘆薈粒増加左個咬感,不錯。桂花柚子大菜糕同樣有少少花瓣粒係入面,好別緻,味道一樣清新~
玫瑰荔枝白朱古力mousse:食唔出有玫瑰味但個荔枝味都幾出,加上白朱古力,味略嫌甜了一點
蘋果薰衣草酥餅:個款似千層酥,未食已經輕輕聞到陣陣的薰衣草香,食落真係食到薰衣草味!!好特別!!難得地有鮮蘋果肉,而果肉又唔似蘋果批的酸。
菊花芝士餅:整得好令.上面層cream打得幼滑,連我唔鍾意食cream的人都食就知係幾好食了! cream cheese 口感creamy 批底夠厚實唔會一咬就散開。
食完個菊花芝士餅,廚子refill了lemon cheese cake:同樣的整得非常有心機,面層的焦糖用噴槍噴出靚花紋,加上lemon味唔太搶又唔會帶有酸溜溜的感覺,與質地軟滑的cream cheese配合得很好!

苿莉花朱古力餅:全場第2好食的food!!苿莉的幽香,朱古力的幼滑口感兩者十分match!後者完全唔會搶左前者的味道,你依然食到苿莉味同choco的甜蜜,配上海綿蛋糕作底,多食也不覺膩!
熱乎古力puddings:全場最值得讚的food!!!雖則唔會好似某西餐廳做到流心狀態,但已是半液體形態!外脆內軟,口感層次豐富!而且非常香濃的朱古力味,可可成份應有70%以上!好味!
ice cream是dryers' (有紅豆,green tea , 杏仁咖啡同士多啤梨)雖不及H記的質地,但比起牛記已不錯了。配料有3款:杏仁片,碎朱古力同彩虹碎糖)
仲有一個朱古力噴泉,配料有5款(哈密瓜,菠蘿,棉花糖,麵包同類似提子乾的乾果)
另外飲料任飲including coffee,檸茶,apple juice&orange juice
服務方面:雖然侍應生蠻多的,不停加水,refill food,又幫客人拎食物,有禮貌,不錯

環境方面:個場大番D會好d,感覺都ok唯獨臨走前竟留下差印象==""!!就係女洗手間4格廁所頭兩格d人去完唔沖廁,個a姐又唔係度...
overall,算是中規中距的tea buffet。價錢方面都算合理,但若再調低十至二十元就更合理;雖然之前見網友們的評價不是太好,在今次,看得出餐廳在改善中...
dryers' 雪糕
朱古力puddings( 全場最好食的food推介!)
生蠔 (tea buffet有它都算唔話得)
朱古力噴泉
小杯dessert(士多啤梨燉蛋,法式苿莉花燉蛋,菊花蜜糖蘆薈o者 喱,桂花柚子大菜糕)
章魚丸
自製班戟(有埋說明教學,蠻體貼的)
苿莉花朱古力餅 (另一推介!)
2009-04-04
$108.8 (下午茶)
朱古力puddings( 全場最好食的food推介!)
苿莉花朱古力餅 (另一推介!)
  • 熱朱古力puddings
  • 法式苿莉花燉蛋
  • 苿莉花朱古力餅
(非会员)
我阿媽無瑞瑞話請我食Buffet,叫我星期五放假唔好約人.我、阿媽、阿妺一行三人未夠十二點就到咗,帶位嗰姊姊帶咗我哋去張卡位度,姊姊可能見我哋有番咁上下身形,問我哋怕唔怕出入唔方便,可轉其他位比我哋我阿媽唔使,我同阿妺就同阿媽講乜佢坐得落卡位個場都真係幾OLD FASHION,都知阿媽無咁好死唔好講咁多,攞嘢食先,先攞最愛的生蠔和魚生以Buffet來說味道都幾好,但聽到隔離枱個C奶,一路食一路話唔夠新鮮,但佢兩個人就足足攞左成20隻生蠔仲要不停攞...真好笑到熱食喇,一般Buffet有的燒牛肉,燒羊都有另外都幾多未見過的嘢食,有田雞腿、水煮牛肉本人最愛是這兩味,因不是常常都有得食之後位待應生突然問我哋係唔係有人生日我阿媽叫我比身份証比人登記吓...我月尾先生日,阿媽話四月就ok原來生日唔使錢,唔怪得請我食喇之後到阿妹最愛的甜品喇,我阿妹好似唔怕肥乜都食,佢話BLUEBEERRY CHEESE CAKE好食,真係幾好我都食咗三件埋單吓..$320有找,仲要有個Cake攞走我阿媽就底囉其實除咗個場舊D外,食物同服務都幾好,尖沙咀來說,真係幾平都唔係人講到咁差
我阿媽無瑞瑞話請我食Buffet,叫我星期五放假唔好約人.

我阿媽唔使,我同阿妺就同阿媽講乜佢坐得落卡位

個場都真係幾OLD FASHION,都知阿媽無咁好死
唔好講咁多,攞嘢食先
,先攞最愛的生蠔和魚生
以Buffet來說味道都幾好,但聽到隔離枱個C奶,
一路食一路話唔夠新鮮,但佢兩個人就足足攞左成20隻生蠔
仲要不停攞...真好笑

到熱食喇,一般Buffet有的燒牛肉,燒羊都有
另外都幾多未見過的嘢食,有田雞腿、水煮牛肉
本人最愛是這兩味,因不是常常都有得食
之後位待應生突然問我哋係唔係有人生日
我阿媽叫我比身份証比人登記
吓...我月尾先生日,阿媽話四月就ok

原來生日唔使錢,唔怪得請我食喇
之後到阿妹最愛的甜品喇,我阿妹好似唔怕肥
真係幾好我都食咗三件
埋單吓..$320有找,仲要有個Cake攞走
我阿媽就底囉
其實除咗個場舊D外,食物同服務都幾好,尖沙咀來說,真係幾平
都唔係人講到咁差

2009-04-03
  • 田雞腿
  • 水煮牛肉
  • BLUEBEERRY CHEESE CAKE
2009-03-31 8 浏览
初次到港威酒店食buffet,好好彩有卡位,,坐底後就出去拿食物.魚生方面有:三文魚,吞拿魚,同一隻唔知什麼魚,味道幾鮮甜仲有螺,青口,龍蝦仔,生蠔.螺,好鮮甜.至於熱食方面,有椒鹽瀨尿蝦,燒牛肉,焗蠔等等十多款美食.味道幾好,食完仲會不定加添..旁邊仲有白灼基圍蝦不過個羊肉味道麻麻,仲食落有陣怪味至於甜品方面, d蛋糕做得不錯.生果就覺得少在d選擇.得西瓜,菠蘿,提子同哈密瓜.至於雪糕係 DRYER'S,仲有4種味, 綠茶,咖啡(有果仁GA),士多啤梨同紅豆.好好食GA!!
初次到港威酒店食buffet,好好彩有卡位,
,坐底後就出去拿食物.
魚生方面有:三文魚,吞拿魚,同一隻唔知什麼魚,味道幾鮮甜

仲有螺,青口,龍蝦仔,生蠔.螺,好鮮甜.

旁邊仲有白灼基圍蝦

不過個羊肉味道麻麻,仲食落有陣怪味

),士多啤梨同紅豆.好好食GA!!
Coffee Mill下午茶自助餐~ 大大話話都試過三四次, 水準有如近排既股市般下跌 今次以花做主題的自助餐就更加差了, 記得上次食是以士多啤梨做主題, 相比之下, 今次完全係平民版自助餐, 話晒係尖沙咀區酒店水準都無理由平民到咁架?不過, 最意外的還是下午茶自助餐竟然有生蠔食 說不上好新鮮, 但係下午茶時段出現, 就真係少見! 那些平民雞翼, 就真係普通咗啲! 日式章魚丸子 不能完整一粒, 爛達達!甜品區實在令我感到最失望, 朱古力麵包布甸 甜到漏, 甜到上心口苿莉花奶凍, 我覺得幾清香, 但有人說味道唔係咁match ~自助夾餅的饀料: 牛油, 焦糖, 花生醬, 普通得像街邊小食, 還期望酒店有高些水準的夾餅配料!一見到Haagen Dazs, 還以為是回本之選, 但質數一點兒不像Haagen Dazs喎, 一點兒幼滑感都無 Anyway, 以這個價錢來說, 不能說好貴, 但有點兒失望, 畢竟它都是有些名氣的酒店"蒲飛"嘛!而環境方面比起半年前已殘舊了很多!

不過, 最意外的還是下午茶自助餐竟然有生蠔
說不上好新鮮, 但係下午茶時段出現, 就真係少見!

那些平民雞翼, 就真係普通咗啲!

日式章魚丸子
不能完整一粒, 爛達達!

甜品區實在令我感到最失望, 朱古力麵包布甸
甜到漏, 甜到上心口

苿莉花奶凍
, 我覺得幾清香, 但有人說味道唔係咁match ~

而環境方面比起半年前已殘舊了很多!
正 ~ 意外地見到生蠔
爛達達的章魚丸子, 甜到上心口的朱古力麵包布甸
不能回本的甜品
2009-03-08